Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

За или против религиозното образование в училищата?

За или против религиозното образование в училищата? 25 гласували потребители

1. 1. За или против религиозното образование в училищата?

• За!
      24%
    • Против!
      56%
    • За, но с "особено мнение" (моля обяснете защо в коментарите)
      16%
    • Против, но с "особено мнение" (моля обяснете защо в коментарите)
      4%

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

преди 1 минута, asp1re написа:

Абе да ти кажа честно, искам ама нямам желание!

Разбираемо е. Но според мен си като кон с капаци.

Иначе не съм присъствал на подобни събирания, където се проговарят непознати езици, но съм слушал доста за това. Счита се за проявление на Светия дух.

По мое мнение, ако отидеш на такова събиране, и ти ще проговориш...

• Отговори 231
  • Прегледи 9,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• The Lone Star
    The Lone Star

На тъпаците само руски опорки са им в главите...

• The Lone Star
    The Lone Star

Да, да. Моето гардже е най-хубаво. Познавам доста боклуци на които майките им се гордеят с тях.

• Колев 74
    Колев 74

Има една много стара българска народна поговорка: "Вържи попа, за да е мирно селото"  Това ми е мнението, а кой как го разбира си е за него!

преди 8 минути, The Lone Star написа:

Това са петдесятните. При тях е нормално. Иначе, поинтерсувай се. Почети малко как стоят нещата.

кое при тях е нормално, аз бях с тях.............много по-сложно е, те са глобална мрежа за влияние, финансовоиконом.мрежа и търгуване с информация и „услуги“

преди 11 минути, laplandetza написа:

Сега е времето Църквата да стане Народна , иначе заминава по дяволите!

Църквата винаги е била с народа, това че едно поколение израсна под тежката ръка на комунизма и излезна един лош плод, това не означава, че църквата е изоставила някой, самите хора изоставят вярата си, както и ценностите си, в днешно време църквите са отворени и макар че в Евангелието го пише - Ще бъдете мразени и гонени заради Моето име, сега никой не бива гонен, убиван и хулен заради вярата си и затова че влиза в църква, но хората не ходят. Именно затова проблем трябва да търсим след това в самите себе си, а не в другия! 

И уверявам те, че църквата няма да замине по дяволите, все пак християнството е гонено и избивано от 2000 години насам и отстоява до ден днешен под тежките удари на съдбата и света!

преди 14 минути, The Lone Star написа:

По мое мнение, ако отидеш на такова събиране, и ти ще проговориш...

Затова избягвам такива вечеринки, съвкупност от болни мозъци на които Светия Дух се явява на всеки кръгъл час.

Предпочитам да посетя богослужението в неделя сутрин, да спазя пост според силите си, да се изповядам, да се причастя и да продължа живота си с чиста вяра и съвест, както съм закърмен и научен. Нищо друго не би помогнало толкова много на душата ми, особено в тези трудни времена!

преди 1 минута, asp1re написа:

Църквата винаги е била с народа, това че едно поколение израсна под тежката ръка на комунизма и излезна един лош плод, това не означава, че църквата е изоставила някой, самите хора изоставят вярата си, както и ценностите си, в днешно време църквите са отворени и макар че в Евангелието го пише - Ще бъдете мразени и гонени заради Моето име, сега никой не бива гонен, убиван и хулен заради вярата си и затова че влиза в църква, но хората не ходят. Именно затова проблем трябва да търсим след това в самите себе си, а не в другия! 

И уверявам те, че църквата няма да замине по дяволите, все пак християнството е гонено и избивано от 2000 години насам и отстоява до ден днешен под тежките удари на съдбата и света!

има опасност след 2,3 поколения българската църква да стане част от Глобално Християнство,  православни от вида на румънски,български, турски, та и гръцки да влезат в Глобална Църква с католиците.Тогава ще изгубим БПЦ.

Църквата на Народа- точно да привлечем младите в църквата-тя е тяхна, а не е на поповете и синода, иска се сериозна реформация.

преди 9 минути, asp1re написа:

Предпочитам да посетя богослужението в неделя сутрин, да спазя пост според силите си, да се изповядам, да се причастя и да продължа живота си с чиста вяра и съвест, както съм закърмен и научен. Нищо друго не би помогнало толкова много на душата ми, особено в тези трудни времена!

Че и те правят същото. С какво си по-различен от тях?!

Според мен в училищата НЕ трябва да се изучава православие, а основи на вярата. Децата да се запознаят с вярата, а не с религията.

преди 1 минута, The Lone Star написа:

Че и те правят същото. С какво си по-различен от тях?!

С какво съм по различен? Всичко правя по свободна воля както ни е дадено от Господа, няма абсолютно никакви крайности и рамки. От теб се изисква да се опитваш да водиш благочестив живот, да спазваш пост, да се причастяваш и най вече да бъдеш по-добър към останалите. 
Разликите са огромни в общи линии…. Православието не е просто едно братство… Ти сам решаваш дали утре да отидеш на църква, нищо не става по задължение. Няма разни състояние на духа, не познавам свещеник който да се е превзел и да ми говори за срещи с Бога в сънищата и не само, самите свещеници с които имам възможност да разговарям са здраво стъпили хора на земята, говорещи повече за това което би ни очаквало след този живот, както го пише в Евангелието, а не по време на този както повечето искат, да видят и тогава да повярват, да получат и тогава да дадат!

преди 6 минути, The Lone Star написа:

//

Според мен в училищата НЕ трябва да се изучава православие, а основи на вярата. Децата да се запознаят с вярата, а не с религията.

Как няма да се изучава!? - нали това е в основата на идеята. Трябва да се изучва Православно Християнство, но като прдимно „фактология“ и Послания, мисъл вложена в православната традиция. Както и основите на евангелието и православната ритуалност и тайнства. Разбира се Всичко като вличние и „механизми“ относно Църква и Българска Държава, Българска Традиция, Българщина.Самото религиознопослание, образование и приобщаване към Вярата е работа на Църквата.

преди 1 минута, laplandetza написа:

Как няма да се изучава!? - нали това е в основата на идеята. Трябва да се изучва Православно Християнство, но като прдимно „фактология“ и Послания, мисъл вложена в православната традиция. Както и основите на евангелието и православната ритуалност и тайнства. Разбира се Всичко като вличние и „механизми“ относно Църква и Българска Държава, Българска Традиция, Българщина.Самото религиознопослание, образование и приобщаване към Вярата е работа на Църквата.

Другият проблем който е от страна на МОН е, че имат някакъв стремеж да въведат нещо такова, но в същото време за произхода и дипломите на преподавателите нищо не се казва освен че е важното че “Попове няма да преподават”. Извинявай, но няма да споменавам учебни заведения, присъствал съм в лекция на престижен български университет, лекция по Богословие в която лектора преподаваше неща които бяха в пълен разрез с православието! 

И накрая си задаваме въпроса дали протестантите не чакат само въвеждането на този предмет за да се юрнат в училищата и да объркат още повече така или иначе невежите деца спрямо познанията им във вярата! Държавата трябва много добре да се замисли какво прави, защото това са сериозни неща и ако се допусне точно това от което се опасявам, по-добре да няма такъв предмет!

Какво да се изучава? Почти всички боклуци в България са православни християни.

преди 4 минути, asp1re написа:

И накрая си задаваме въпроса дали протестантите не чакат само въвеждането на този предмет за да се юрнат в училищата и да объркат още повече така или иначе невежите деца спрямо познанията им във вярата!

Протестантите не ги мисли. Докато родителите слушат неделната проповед, децата са на неделно училище.

преди 7 минути, The Lone Star написа:

Какво да се изучава? Почти всички боклуци в България са православни християни.

Те не са боклуци друже, просто едно време теб така са те възпитали, друго няма какво да ти кажа, ясно е че сме на различни полюси в този свят.

Боклуците са си боклуци. Който от тях да питаш ще ти отговори с гордост, че е православен християнин.

преди 2 минути, The Lone Star написа:

Боклуците са си боклуци. Който от тях да питаш ще ти отговори с гордост, че е православен християнин.

ама ти си за ................... знаеш си!😁

преди 9 минути, asp1re написа:

Те не са боклуци друже, просто едно време теб така са те възпитали, друго няма какво да ти кажа, ясно е че сме на различни полюси в този свят.

и мен така са ме възпитали, няма вяра, няма богове.нито алаха нито христоса, нищо! ............. и въпреки това сега подкрепям твоите надежди и усилия. Определено Има Защо!

преди 7 минути, laplandetza написа:

ама ти си за ................... знаеш си!😁

Ако лъжа, нека Господ ме накаже. :) 

И аз съм възпитан преди 89-та. Но всеки си има свой път.

преди 4 минути, laplandetza написа:

и въпреки това сега подкрепям твоите надежди и усилия. Определено Има Защо!

Моите надежди са да има такъв предмет, да се преподава от достойни запознати тясно свързани с доктрината на Православието хора, които да засеят семената на добротелите у децата, да бъдат по-добри, по-разговорливи, по-любвеобвилни, да бъдем всички хора помежду си! Никой не иска от тях да стават светци и набожни бобъри, единствено по-добри хора в този все по-лош свят! И неименуемо определено има крещяща нужда от това!

Учители ще преподават. Разбира се, минали някакъв кратък курс.

Според мен нищо няма да излезе от цялата работа, а даже може и да се влоши положението.

Против религиозното обучение съм в училище, смятам, че  училището не е редно да се меси в тази област. Не всяко дете произхожда от религиозно семейство, не всяко дете ще започне да вярва в бог и не е нужно да му се дават насоки в какво да вярва и в какво не. Училището е светско и светско трябва да си остане. Разбира се да имат обща култура в областта на религиите е добре, но доколкото знам религиозните произведения и по-специално библията и някои жития на светци се изучават в часовете по литература.

преди 2 минути, Мери) написа:

ротив религиозното обучение съм в училище, смятам, че  училището не е редно да се меси в тази област. Не всяко дете произхожда от религиозно семейство, не всяко дете ще започне да вярва в бог и не е нужно да му се дават насоки в какво да вярва и в какво не. Училището е светско и светско трябва да си остане. Разбира се да имат обща култура в областта на религиите е добре, но доколкото знам религиозните произведения и по-специално библията и някои жития на светци се изучават в часовете по литература.

Ако искаме децата да имат истинска свобода на избор, нека им дадем факти, а не догми. Светското образование трябва да остане светско — да учим за религиите, но не и да учим какво да вярваме

другия вариент е да са збранят религиите и да се пометат и църкви и джамии и да се  издигне култ към личността като в корея

властта трябва да има някакъв лост  за управление и инструмент 

преди 4 минути, Мери) написа:

по-специално библията и някои жития на светци се изучават в часовете по литература.

За Библията съм почти сигурен, че не се изучава в часовете по литература.

иначе държава без религия и без  култ към личността води до разпад на държавността

и в България депутатчетата се усетиха

сеха се опитват малко диктатура да вкарват

ама ако може и малко  религия 

току-що, The Lone Star написа:

За Библията съм почти сигурен, че не се изучава в часовете по литература.

ние сме изучавали божите заповеди 

преди 1 минута, The Lone Star написа:

А ние изучавахме Септември на Гео Милев.

тва сега е ерес!

преди 7 минути, The Lone Star написа:

Така и трябва да бъде.

Кое, онези бурни времена-да ги забравиш?

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.