Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

САЩ атакува Венецуела

Featured Replies

преди 1 минута, parmobil написа:

А ти каква идея имаш? Обективна или само от картинки?

Ми аз не знам, да има тема, по която да не съм те наврял там, където ти е мястото... От там нататък няма какво да коментираме. Ти все пляскаш някакви тъпотии и после като те затапят и просто бягаш и отклоняваш темата.

преди 2 минути, parmobil написа:

И му кажи на @Topor, че и СССР са ни бомбардирали.

За бомбардировките на 22 юни 1941-ва? Ония, за които Пламен Умния твърдеше, че руснаците са объркали картите?

• Отговори 681
  • Прегледи 17k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Сега ЕС ще наложи ли незанмсиколко пакета санкции на кравите? МОК и ФИФА ще извадят ли краварските спортисти от състезанията?

• Ейййй,баси лицемерите....седнали и какво мислите правят сега "лидерите" в Еропа-следят ситуацията..Значи когато Русия скочи да си защитава хората-веднага скочиха,санкции ,манкции,въоръжени групи,военн

• Американците измират от наркотици, внесени от Колумбия и най-вече Мексико. Само че там няма петрол и не си струва да се инсценира борба срещу производството на наркотици, щото няма какво да се открадн

Публикувани изображения

преди 2 минути, communismatic написа:

Ми аз не знам, да има тема, по която да не съм те наврял там, където ти е мястото... От там нататък няма какво да коментираме. Ти все пляскаш някакви тъпотии и после като те затапят и просто бягаш и отклоняваш темата.

За бомбардировките на 22 юни 1941-ва? Ония, за които Пламен Умния твърдеше, че руснаците са объркали картите?

Никого и никъде не си наврял. Какви врабчета ти чуруликат в главата аз не знам.

И не отмествай темата!  САЩ атакува Венецуела

Кажи, де? Що пак избяга от темата? За бомбардировките на 22 юни 1941-ва ли говориш?

преди 1 минута, communismatic написа:

Кажи, де? Що пак избяга от темата? За бомбардировките на 22 юни 1941-ва ли говориш?

Аз не бягам, а се придържам към темата. Ти наби "Орешник" и славяни в нея. И това ли не помниш?

А съратникът ти @Topor реши да ни развеселява, че СССР ни освободил. И той не знае от кого, ама си пише.

Да, де... Не бягаш. Той сам ми написа, да му обясня, че СССР бомбардирало България, аз нарочно му мятам въдицата и оня веднага даде назад. Каква изненада само... 😆

Да, де... Не бягаш. Той сам ми написа, да му обясня, че СССР бомбардирало България, аз нарочно му мятам въдицата и оня веднага даде назад. Каква изненада само... 😆

Поне хвана ли нещо или пак си капо?

И аз малко не по темата, но вижте това, напомня ли Ви на някого?

Цитат

През 65 г., на фона на зачестяващите злополучия, Нерон провежда за втори път грандиозния фестивал Квинквиналия Нерония (лат. Quinquennialia Neronia) (първият е през 60 г.). Той се съсредоточава върху своите поетически и спортни постижения, вземайки участие в различни конкурси и състезания. Така Нерон се отправя на пътуване в Гърция и планира да се прояви на Олимпийските игри през 67 г.

През 66 г. в Юдея избухва значимо въстание срещу римската власт, което така и не е потушено до края на Нероновото управление, въпреки че там е изпратен енергичният пълководец Веспасиан. В същото време императорът се наслаждава на пътешествието си в Гърция, където изнася представления като артист под аплодисментите на наета публика, участва в Олимпийските игри и получава с подкуп всички награди, а накрая триумфално се завръща в Рим, начело на пищна процесия, управлявайки десетки коне, впрегнати в колесница. След това той прекарва повечето си време в неспирни оргии, които през 67 – 68 г. достигат невиждан размах и продължават по няколко дни.

В знак на благодарност и благоразположение императорът гарантира на провинция Елада частична независимост и прави големи дарения на градовете. Планира построяването на канал през Коринтския провлак, но този проект не е завършен.[52]

Възстановяването на Рим след пожара, преодоляването на последствията от чумата, разточителните празненства и дарения, строителството на нов дворец, наречен „Златния дом“, и канала в Гърция поставят на изпитание държавната икономика. Финансовите затруднения стават причина правителството да намали сребърното съдържание на издаваните монети. Провинциите са изтощени и това води до началото на въстания в Юдея и Галия. Освен всичко друго, скандалното поведение, разпуснатият произвол и тиранията на Нерон и неговата клика, предизвикват съпротива сред управляващите кръгове на Рим. Говорело се, че смятал да прекръсти изгорелия Рим на „Нерополис“, в своя чест, както и да преименува месец април на „нероней“

току-що, parmobil написа:

Поне хвана ли нещо или пак си капо?

Абсолютно винаги кълвеш. Както всички забелязаха тук, ти за пореден път избяга от темата, понеже просто си тотално некомпетентен. Най-редовният ти номер е да пляскаш някакви страшни тъпотии, на които само ти вярваш и когато те притиснат в ъгъла, просто да избягаш. Както и сега. :) 

току-що, communismatic написа:

Абсолютно винаги кълвеш. Както всички забелязаха тук, ти за пореден път избяга от темата, понеже просто си тотално некомпетентен. Най-редовният ти номер е да пляскаш някакви страшни тъпотии, на които само ти вярваш и когато те притиснат в ъгъла, просто да избягаш. Както и сега. :) 

Скучен си.

преди 1 час, badr написа:

Да, а  и ако можем да забравим как турци и гърци са воювали за Кипър.Да забравим как САЩ искат да вземат от съюзника си и член на НАТО Гренландия.Можем разбира се да не се опасяваме, но трябва да сме доста глупави, ако забравяме такива "дреболии" 

И в Канада са се прицелили

Тръмп нe изключи военна намеса за превземане на Гренландия, Панамския канал - Bloomberg

Цитат

Запитан дали ще използва военна сила, за да анексира Канада, Тръмп отговори „не – икономическа сила. Защото Канада и Съединените щати, това наистина би било нещо. Отървете се от тази изкуствено начертана линия и погледнете как изглежда това, а също така би било много по-добре за националната сигурност - не забравяйте, ние основно защитаваме Канада."

Тръмп каза, че САЩ субсидират Канада в размер на 200 милиарда долара годишно, вероятно препратка към търговския дефицит на САЩ и възможни други фактори.

Търговският дефицит на САЩ със стоки и услуги през 2023 г. е 40,6 милиарда долара, според данни на Бюрото за преброяване на населението на САЩ. Движи се от износа на енергия: САЩ купуват повече от 4 милиона барела на ден канадски суров петрол през няколко месеца.

„Те трябва да бъдат щат, това казах на Трюдо“, каза Тръмп, очевидно препратка към среща на вечеря в Мар-а-Лаго между двамата мъже в края на ноември.

Само да вметна, че на 22 юни 1941-ва СССР не е бомбардирала България. Това са умнокрасиви измишльотини...

току-що, communismatic написа:

Не виждам нищо от теб, по темата... Освен - чеки да изкарам 2 цента

току-що, Topor написа:

Америка ни е бомбардирала (1943-1944), а Русия ни е освобождавала. Има неща, които не се изтриват с политическа пропаганда. Русия е доказала, че е готова да лее кръв на тази земя, докато Западът винаги ни е гледал само като на буферна зона или пешки в тяхната игра.

Защо ни е бомбардирала Америка? Чети история бе, стига си се излагал! Като съюзници на Хитлер сме обявили война на САЩ, при това положение и ти да си, и ти ще бомбардираш държавите, които ти обявяват война. Русия е доказала, че е готова да лее кръв на тази земя за своите си геостратегически интереси - искали са излаз към проливите - Босфора и Дарданелите, искала е свободен път от Черно море към Средиземно море. Османската империя е контролирала проливите, респективно е била пречка за руската търговия и флот. На Балканите Русия иска приятелски държави, които са зависими от нея. Тя иска и Украйна да е приятелска и зависима от нея, но Украйна вече не ще да е зависима, което е разбираемо, за вас знам, че е неразбираемо, тъй като сте свикнали да сте зависими и това не ви прави впечатление. Тоест ние сме били пешките в геостратегическата игра на Русия и на Запада, а ти че се изживяваш като толкова значим, че Руската империя да тръгне баш теб да освобождава, говори единствено и само, че егото ти е супернадуто и нямащо си никакво понятие от история. :wink12:

преди 1 минута, Rustborn написа:

Не виждам нищо от теб, по темата... Освен - чеки да изкарам 2 цента

Ми сложи си очила тогава.

току-що, Мери) написа:

Като съюзници на Хитлер сме обявили война на САЩ, при това положение и ти да си, и ти ще бомбардираш държавите, които ти обявяват война

На тая как й личи, че е Дзверчето... направо не е истина. 😆

преди 1 минута, Мери) написа:

Русия е доказала, че е готова да лее кръв на тази земя за своите си геостратегически интереси - искали са излаз към проливите - Босфора и Дарданелите, искала е свободен път от Черно море към Средиземно море. Османската империя е контролирала проливите, респективно е била пречка за руската търговия и флот. На Балканите Русия иска приятелски държави, които са зависими от нея. Тя иска и Украйна да е приятелска и зависима от нея, но Украйна вече не ще да е зависима, което е разбираемо, за вас знам, че е неразбираемо, тъй като сте свикнали да сте зависими и това не ви прави впечатление. Тоест ние сме били пешките в геостратегическата игра на Русия и на Запада, а ти че се изживяваш като толкова значим, че Руската империя да тръгне баш теб да освобождава, говори единствено и само, че егото ти е супернадуто и нямащо си никакво понятие от история.

Това е някаква смесица между Chat GPT и четене на "Свободна Европа".

преди 2 минути, communismatic написа:

Ми сложи си очила тогава.

Щях да ти напиша онли, гоуф, май, френд ама ми стана третия за днес.

Калине, завзели са целия форум...

преди 3 минути, Rustborn написа:

Щях да ти напиша онли, гоуф, май, френд ама ми стана третия за днес.

Извинявай, смяташ ли да напишеш нещо смислено неска? И изобщо кво ме занимаваш с душевните си проблеми? Бая станахте в тоя форум...

преди 11 минути, Rustborn написа:

Калине, завзели са целия форум...

Той е с тях.....  :lol6:

Затова форума загива...... 🤭 Гасне като руZка свещ... бавно, бавно....

Редактирано от "Саша" (преглед на промените)

Извинявай, смяташ ли да напишеш нещо смислено неска? И изобщо кво ме занимаваш с душевните си проблеми? Бая станахте в тоя форум...

Да не мислиш че като не се обаждаме, не те четем... Кажи по темата.

Съветските се изчерпаха. И нямат място в тази.

преди 19 минути, Мери) написа:

Защо ни е бомбардирала Америка? Чети история бе, стига си се излагал! Като съюзници на Хитлер сме обявили война на САЩ, при това положение и ти да си, и ти ще бомбардираш държавите, които ти обявяват война.

О да, но англичаните ни бомбандират и с бомби играчки.

Цитат
  • Жертви: Общият брой на загиналите в София от англо-американските атаки е около 1374 души, а ранените са над 1700. Повечето от жертвите са цивилни.
  • Разрушения: Над 12 000 сгради са повредени или напълно унищожени. Тежко са засегнати Народният театър, Народната библиотека, БАН и Софийският университет.
  • Евакуация: В резултат на ужаса от бомбите, над 300 000 жители напускат столицата само за седмица в началото на 1944 г.

Как стана тая работа за по-малко от 3 часа диктатора пленен? В Украйна вече 5 години буксуват в калта.... 😆 Нали уж руzнаците бяха велики, а краварите слаби? :lol6:

преди 9 минути, "Саша" написа:

Той е с тях.....  :lol6:

Затова форума загива...... 🤭 Гасне като руZка свещ... бавно, бавно....

Дзвер, нищо лично.

Някой те омагьоса с братска Украйна. Няма такова нещо... Всеки ден ти взимат по 40 евра, на човек, около 5000. Преди месец (може би по - малко) ти взеха 90 милиарда евро.. И ти и аз и някой в западни родопи, трябва да ги изплаща.

Шибания Тиймо съм, ако не ти е ясно.

Щом говориш за инвазия - Венецуела ти е огромно поприще.

Много е интересно как тия дето плачат за зеля и как Русия нахлула в суверенна държава нарушавайки правото й на суверен изведнъж обърнаха палачинката когато щатите направиха същото че дори и по-лошо позволиха си да отвлекат президента на суверенна страна а бай Доне заяви че щял да управлява Венецуела.

Отговорете ми моля защо е тоя двоен стандарт?

преди 1 минута, Белгиеца написа:

Пичове, свалиха Мадуро от самолета на едно летище в Ню Йорк преди малко, директно го гледах.

Гледал си ми пилона... Както и оная, ква беше - директно русо патенце...

Тва е от преди 12 часа.

Цитат

"Венецуела едностранно е крадяла и продала американски петрол, американски активи и американски платформи, което ни е струвало милиарди и милиарди долари. Правят това от дълго време, но никога не сме имали президент, който да е направил нещо по въпроса“

Цитат

Тези изявления на Доналд Тръмп отразяват неговата дългогодишна позиция на „максимален натиск“ спрямо управлението на Николас Мадуро във Венецуела. В думите му се преплитат исторически факти, икономически интереси и политическа реторика.

Ето кратък анализ на основните точки, които той засяга:

1. „Кражба“ на американски активи

Тръмп визира вълната от национализации, започнала при бившия президент Уго Чавес (особено около 2007 г.) и продължила при Мадуро.

• Конфискации: Венецуела иззе активи на американски гиганти като ExxonMobil и ConocoPhillips, без да изплати компенсациите, които компаниите изискваха.
  • Платформи и инфраструктура: Много от сондажните съоръжения и рафинериите бяха изградени с американски капитал и технология, но по-късно преминаха под контрола на държавната компания PDVSA.

2. Ролята на американския талант

Твърдението, че индустрията е изградена от американци, има силно историческо основание:

• В началото и средата на XX век именно компании от САЩ разработиха огромните залежи в басейна на Маракайбо.
  • Венецуелският петрол е предимно тежък суров петрол, който изисква сложни и скъпи технологии за извличане и преработка – технологии, които исторически бяха от Хюстън и Луизиана.

3. Политическият контекст

С тези изказвания Тръмп цели да подчертае няколко неща:

• Критика към предшествениците: Той твърди, че предишните администрации (на Обама и Буш) са били твърде меки спрямо нарушаването на американските търговски интереси.
  • Икономически национализъм: Лозунгът „Америка на първо място“ тук се проявява чрез защита на корпоративните активи на САЩ в чужбина.
  • Ресурсна сигурност: Венецуела притежава най-големите доказани петролни запаси в света (~300 милиарда барела), което я прави стратегически важна за енергийната карта на Америка.

Защо това е актуално сега?

Администрацията на Байдън наскоро разхлаби част от санкциите (например позволявайки на Chevron да възобнови част от дейността си там), което Тръмп често критикува като „предаване“ на американските позиции.

Добре е, че са американците, щото без тях, какво щяха да правят.... :wub:

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.