Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Христо Ботев

Featured Replies

здравейте!! трябва ми анализ на стихотворението на Хисто Ботев - "В механата".Благодаря не тези,които ще ми съдействат :)

• Отговори 193
  • Прегледи 366,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

здравейте!! трябва ми анализ на стихотворението на Хисто Ботев - "В механата".Благодаря не тези,които ще ми съдействат :)

Виж това

трябва ми анализ на стихотворенията на Христо Ботев - "Патриот" и "Странник". Ако някои може да ми помогле моля да ми пише. Благодаря предварително.

Патриот е - душа дава

за наука, за свобода,

но не свойта душа братя,

а душата на народа

И секиму добро струва,

само, знайте, за парата,

като човек - що да прави?

продава си и душата.

Цялото стихотворение „Патриот” се занимава с моралното разпадане на човешкото

- изгубването на душата, превръщането й в разменна монета, е началото на този процес.

Не продаването, а алтруистичното от-даване на душата в името на съкровени ценности е

нейното истинско битие, само то може да опази индивида от ужасното изправяне пред

обсебващо-защитните пориви на оголената инстинктивност. Следвайки стара традиция,

Ботев силно морализира „отношенията” между душата и тялото, тяхното единство и

разединеност. Наказвайки тялото, робската действителност е дисциплинирала душата,

насочила е нейните страсти по грешни пътища, създала й е фалшиви кумири. Те именно

трябва да бъдат осмени и низвергнати със силата на сатиричното слово.

Цялата реторика на претенциите - „патриот”, „добър християнин”, „човек с добро

сърце” - рухва в бушуващия вихър на егоистичните страсти. Отново, както и в „До

моето първо либе”, личното е онова, което пречи на човека да бъде морално същество,

да съществува истински. Загубила същностните ориентири, душата драматично напуска

човека, става чуждо притежание, оставяйки след себе си едно кълбо от низки страсти.

„Патриот" е творба не толкова за срамната продажност на богатите, а за изчезването на

човека, неспособен да съществува в пространството на идеологията. Всъщност тук е и

голямата задача на Христо Ботев - поезията му е призвана да направи от битовия човек

човек идеологически. Това означава, че той трябва да се научи да реагира на един

универсум от ценности, стоящи отвъд неговия дом, отвъд ниските стени на личното

душевно стопанство.

В „Патриот” Ботев въвежда още едно измерение на разглеждания мотив - „душата

на народа”. На пазара на ценностите се вършат и много спекулативни продажби -

„патриотът” е техният тъмен герой”. За него „душата на народа”, тази патетична

романтическа метафора, не е нещо повече от разменна монета, с която може да се

закупи социален образ. Този образ се гради от фалшиви ритуализирани действия,

предназначени да излагат качества и позиции, които не се притежават в действителност.

Творбата на Ботев санкционира „черния пазар” на социални образи - проблем

изключително важен за възрожденското общество.

Идва момент, когато „богатство” започват да стават не само „добродетелите”,

осигуряващи материално благополучие и просперитет, но и определени абстрактни

стойности, рекламирани от новото време. Науката, свободата, благотворителността са

неща, с които може да се закичи всеки „патриот” и да се опита по този начин да

гарантира престижния си социален статус. Всички тези атрибути обаче са продукт на

новата „пазарна ситуация”, те не са „органически” произведени в пещта-лаборатория на

личната горест. Затова и патриотизмът е „пазарен”, той самият е „пара”, заделена за

закупуването на гиздав социален образ. Не е случайно и попадането на душата в

сферата на „покупко-продажбата”, нейното лесно изваждане от богаташката кесия. За

революционния екстатизъм, утвърждаващ тоталното преодоляване на личното, няма

нищо по-отблъскващо от подобна търговия в храма на символичните стойности -

изобличителният патос на „Патриот” го доказва. Като пример - втората строфа на

творбата е съвсем директна и категорична в демаскирането на мотивацията - „... но и в

черква за туй ходи,/ че черквата й търговия! “

Автор: Валери Стефанов

Хора, много ви моля спешно ми трябва ЛИС на тема "Мотива за песента и пеенето в стихотворението "Хаджи Димиър" :speak::speak::help: много ви моля и благодаря предварително :wors::wors::wors::wors:

Редактирано от marisa (преглед на промените)

Спешно ми трябва ЛИС на тема Мотивът за Жертвата в стих. ''Елегия'' Мерси предварително ;)

Спешно ми трябва ЛИС на тема Мотивът за Жертвата в стих. ''Елегия'' Мерси предварително :wors:

СУПЕР МНОГО ми трябва и на мене тази тема. ПЛС ако някои може да help в най-скоро време да го направи, ше почерпиме Публикувано изображениеПубликувано изображениеПубликувано изображение

Здравейте, Трябват ми няколко теми:

1. Проблемът за самотата в Ботевата поезия в стихотворенията: "Елегия" и "Към брата си" ;

2. Мотивът за песента в поезията на Ботев: "Хаджи Димитър" , "До моето първо либе" и "На прощаване".

БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО ! ! ! Публикувано изображение

Здравейте!Спешно ми трябва ЛИС на тема "Трагичната участ на народа и виновниците са неговото страдание" като цяло от поезията на Ботев!Ако някой може да ми помогне като ми намери такава тема ще съм много благодарна!!!Благодаря предварително!!! Публикувано изображение

Здравейте,искам да ви помоля да ми помогнете с анализ на "Политическа зима" от Христо Ботев :lock:

Благодаря ви предварително!

Маля Ви спешно ми трябва: Мотивът за жертвата в стихотворението "Елегия" (ЛИС) Трябва ми за днес до към 7-8 часа моля Ви спешно е Публикувано изображение 11 клас съм...

Погледнете ето в този сайт, дано си харесате нещо...темичките са доста хубави и можете да използвате нещо, а дори и да намерите точно темата, която търсите ;) Успехи

моля ви да ми помогнете имам за домашно да пиша по тема "Разкрийте символното значение на пространствената опозиция- не бе поле и символния смисъл на Балкана във вертикалното лирическо пространство на баладата До моето първо либе" 11 клас съм благодаря.

Tемата Лирическият Аз и светът на робството в стихотворението''Елегия'' може ли да е намери или поне нещо подобно на нея

Може ли анализ на стихотворението "Пристанала"

За вторник ми трябва,благодаря ви предварително :wors:

Някой да помага става въпрос за стихотворението "На Прощаване" - Христо Ботев 1.Какво внушение се постига с това,че юнаците не влизат в селото? 2.По какъв начин е внушена удовлетвореността на юнаците отпобедното завръщане? Спешно ми трябват ... Моля ви помагайте ...

Спешно ми трябва тезисна разрабока върху една от темите: 1. Мястото на майката в духовния свят на лир. говорител в "Майце си" и "На прощаване" 2. Образът на народа в ботевите стихове "Елегия" и "Гергьовден"

здравейте искам да ви помоля за помощ вчера ми дадоха три теми за доклад за ЧЕТВЪРТЪК Ч :P Ще можете ли да ми помогнете трите теми са :

1. бягство от свободата

2.свободата като сила

3.свободата като избор

Моля помогнете ми много е спешноооо Публикувано изображениеПубликувано изображениеПубликувано изображение

Какъв е смисълът на местоимението "моята" в заглавието на стихотворението Моята молитва на Христо Ботев?

трябва ми до няколко дни лис на тема ''Трагичните измерениа на подвига'' в стихотворениевто на Ботев ''Обесването на васил левски

Редактирано от bqrqn4eto (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.