Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Започват 40-дневните Коледни или Рождественски пости

Featured Replies

...Да на всичко, на алкохола, на цигарите, на месото, на разврата....

Ти, както си тръгнал, още малко ще кажеш "ДА" и на наркотиците :mad:

• Отговори 80
  • Прегледи 22,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Ти, както си тръгнал, още малко ще кажеш "ДА" и на наркотиците

Tц, тц..Хич не си познал тук...

Има. Да промениш дрехите, колата си, подредбата на къщата. .

Тези неща не се променят а се сменят, заменят ...и т.н.,защото са вещи. :)

Редактирано от Coccinelle (преглед на промените)

Тези неща не се променят а се сменят, заменят ...и т.н.,защото са вещи. :)

Имах предвид промяна във външният вид...

Това последното звучи красиво ..

Да гладуваш или постиш за да се демонстрира някаква религиозна принадлежност според мен е излишно религиозно натегачество..нямащо нищо общо с вяра.Ако един 40 дневен пост дава някакви точки пред Бог;то това означава че в дебелариума на д-р Емилова е пълно със светци.Не разбирам как може цял ден човек да гладува; да стои без вода и вечер след залез слънце да се наплюска до припадък/Ислям/;не разбирам как може 40 дни да лишаваш организма си от полезни вещества;при това зимно време когато организма се нуждае от сила и издържливост и след това да се отдадеш като захранка на тежки свинско-вински празници/каквито са всъщност Коледа сред православните християни/ които нямат нищо общо с Библията.Идеята че човек става добър;само ако следва и се подчинява на догми е порочна.Прилагането в действие на такива догми е всъщност паракселанс лицемерие.Бог ;гледа в сърцето/според Йисус/ не в стомаха.

Догмата в Православието е, че човек пости ако е готов за това.Точно заради това, да се пресече светското, показното и лицемерното постене, се казва, че който не е готов - по добре да не пости.

Не случайно се нарича "Подвиг", защото не на всекиму се отдава.

Колкто до смисъла на поста - никой не твърди, че ти "Дава точки пред Бог" ( освен суеверните бабички , разбира се). Смиъсът на поста, освен да се последват стъпките на Бог, и е същият, както в спортния принцип : "Дали ще издържа, дали ще бъда достатчно силен, дали ще мога да победя" .Само че, тук не става за физическа, а за психическа тренировка.

Физиологически няма проблем в постенето.Организмът спокойно се справя с лишенията.

Много интересно.Бихте ли ми обяснили защо тогава протестантите са отхвърлили поста и монашеството;а католиците са го свели до един символичен акт...въздържание от консумация на месо в петъците преди празниците?

Не бих могъл да се нагърбя с отговор на този този въпрос, тъй като не съм нито католик нито простестант и моите знания по тяхното вероучение, не са толкова задълбочени, Страх ме е да ни Ви вкрам с заблуждение.

За мен те са еретици и ще гинат в Геената Огнена :)

най-добре ще е да даде обяснение някой от тях -тук, във форума си имаме няколко евангелиста и католика.

УжасТ. Е за това религията е опасТна, искате все да горите "еретици" :)

Да гладуваш или постиш за да се демонстрира някаква религиозна принадлежност според мен е излишно религиозно натегачество..нямащо нищо общо с вяра.Ако един 40 дневен пост дава някакви точки пред Бог;то това означава че в дебелариума на д-р Емилова е пълно със светци.Не разбирам как може цял ден човек да гладува; да стои без вода и вечер след залез слънце да се наплюска до припадък/Ислям/;не разбирам как може 40 дни да лишаваш организма си от полезни вещества;при това зимно време когато организма се нуждае от сила и издържливост и след това да се отдадеш като захранка на тежки свинско-вински празници/каквито са всъщност Коледа сред православните християни/ които нямат нищо общо с Библията.Идеята че човек става добър;само ако следва и се подчинява на догми е порочна.Прилагането в действие на такива догми е всъщност паракселанс лицемерие.Бог ;гледа в сърцето/според Йисус/ не в стомаха.

Mога да споделя ,че постенето във всичките религии има някаква цел.

Много гнyсно изказване за мюсолманските пости "да се наплюскаш до припадък".

Виждам,че не сте наясно какъв точно е ефекта от постите.

При нас християните е спиране на животинските добавки с цел изчистване на организма от натрупани мазнини и други там вещества.

При мюсолманите е същото(вечер като спиш гориш по-бързо изяденото.) и при будистите те пък не ядът животински добавки.

В индия по голямата част от населението са вегетарианци.

Просто си се родил в България и за това така мислиш.

Ако се беше родил в Мароко щеше и ти да се "наплюскваш до припадък"

...p.s..под гнyсно имаm предвид сякаш си някаво прасе и се нахвърляш над кyпата.

УжасТ. Е за това религията е опасТна, искате все да горите "еретици" :P

Айде, айде - па вие комунистите - все да убивате богатите искате и диктатУра на пролетариата да тургате :P

Айде, айде - па вие комунистите - все да убивате богатите искате и диктатУра на пролетариата да тургате :P

Обещавам още 60милиона бюджет за лекарите, ако станеш комуняга... :P И министерски пост-Министерство на здравеопазването... :D Така добре ли е? И вие ще намажете от диктатурата на пролетариата...

Обещавам още 60милиона бюджет за лекарите, ако станеш комуняга... :) И министерски пост-Министерство на здравеопазването... :D Така добре ли е? И вие ще намажете от диктатурата на пролетариата...

А на мен ще дадеш ли едно Министерство?... ;)

А на мен ще дадеш ли едно Министерство?... :D

Ееее, стига вече...На шуробаджанащина замяза...Аз на Док ще го дам за заслуги :)

Обещавам още 60милиона бюджет за лекарите, ако станеш комуняга... :D И министерски пост-Министерство на здравеопазването... ;) Така добре ли е? И вие ще намажете от диктатурата на пролетариата...

А ще ми позволиш да възтановя отново старата система на здравеопазването - тъй наречената "Семашко" ?

Ако е така съм съгласен :)

p.s. oспамихме темата за постите, баси -сега трябва някой модератор да ни ги премести в "какво си мислите в момента"

Обещавам още 60милиона бюджет за лекарите, ако станеш комуняга... :) И министерски пост-Министерство на здравеопазването... :D Така добре ли е? И вие ще намажете от диктатурата на пролетариата...

Ернесто даде по-малко от 10лв. на човек.По-темата аз лично не постя.

Редактирано от Alex&In-Love (преглед на промените)

А ще ми позволиш да възтановя отново старата система на здравеопазването - тъй наречената "Семашко" ?

Ако е така съм съгласен

p.s. oспамихме темата за постите, баси -сега трябва някой модератор да ни ги премести в "какво си мислите в момента"

Едва ли, поне докато обстойно не се запозная със самата система. Все пак от главният секретар се очаква да бъде навътре в проблемите и да разбира нещата достатъчно, за да се вземе адекватно решение... :P

Ернесто даде по-малко от 10лв. на човек.По-темата аз лично не постя.

Е те всички хора да не би да са болни едновременно?

Да гладуваш или постиш за да се демонстрира някаква религиозна принадлежност според мен е излишно религиозно натегачество..нямащо нищо общо с вяра.Ако един 40 дневен пост дава някакви точки пред Бог;то това означава

Това означава, само и единствено, че имаш мнение.Нищо друго.

Неразбирането на мотивите си е само твой проблем, ако пък не разбираш нещо, но имаш категорично отношение към него - според мен е меко казано странно.

Не разбирам как може цял ден човек да гладува; да стои без вода и вечер след залез слънце да се наплюска до припадък/Ислям/;

Ами продължавай да не го разбираш.Никой не се наплюсква до припадък.

не разбирам как може 40 дни да лишаваш организма си от полезни вещества;при това зимно време когато организма се нуждае от сила и издържливост и след това да се отдадеш като захранка на тежки свинско-вински празници/каквито са всъщност Коледа сред православните християни/ които нямат нищо общо с Библията.Идеята че човек става добър;само ако следва и се подчинява на догми е порочна.Прилагането в действие на такива догми е всъщност паракселанс лицемерие.Бог ;гледа в сърцето/според Йисус/ не в стомаха.

Според теб Коледа няма нищо с Библията.

Но това е според тебе.За православните Коледа има много общо с Библията - просто нито познаваш православието, нито Библията, но за сметка на това имаш мнения за тях.

Да Бог гледа в сърцето, но пак в евангелието пише - Ако ме любиш, ще пазиш заповедите ми.

Мненията ти за поста на протестантите и католиците е също толкова адекватен.

Протестантския пост - Да!Противно на твоето мнение при почти всички протестантски направления има пост и той също включва въздържане от храна и вода за целия ден.

Католическия календар се различава от православния, но написаното от теб е пълна глупост.

Защо протестантите са изключили постите и защо католиците са ги свели до минимум ;изключвайки от животинските продукти само месото и то само в петъците преди Коледа.

Благодаря предварително...

Постите са неразделна част от календара на вярващия. Мнозина се крият от капана на удоволствията поради чисто религиозни подбуди, а други просто са решени в определените дни да пречистят тялото и душата си от налепите на всекидневието. Какво е значението на постите днес и откога те са започнали да променят установения ред на вкусното ни ежедневие?

Защо постим?

Постите са основна част от всяка световна религия и често вървят заедно с характерни церемонии и практики. Временният отказ от определени напитки и храни трябва да пречисти тялото и душата, както и да доведе до състояние на вътрешен покой. Дните, определени за пости, предоставят също така възможност за молитва и медитация.

Заветът на предците

Мохамед е постил, преди да му бъде разкрито съдържанието на Корана. Мойсей е постил, преди да чуе божието слово. Исус се оттегля за 40 дена в пустинята, за да подготви в пост своето появяване пред обществото.

Луната дава знак

През 325 г. Първият вселенски събор в Никея определя деня, на който ще се празнува Великден - всяка година от там насетне светлият празник ще се чества в неделята след първото пролетно пълнолуние*, като предшестващите 40 дни са определени за пости. Всъщност дните за пост са повече от 40, но пък неделите не се броят. Великите Пости започват в деня след Месни Заговезни. В Римокатолическия свят това е т.нар. Пепеляна** сряда, тъй като Заговезни винаги са във вторник).

В началото бе словото

Думата "постя" (на английски to fast, на немски fasten) произлиза от готската дума "фастан", която означава "задържам, наблюдавам, бдя". Въпреки общата етимология, в света са познати съвсем различни практики за съблюдаване на постите.

Средновековни забрани

През Средновековието правилата по време на пости били изключително строги: забранена била консумацията на всички месни и млечни продукти, както и яйца, познати тогава като "течно месо". През 1491 г. оковите на религиозния ритуал са поразхлабени от Папа Юлий III, който разрешава употребата на масло, олио, яйца, кашкавал и мляко.

Да не прекаляваме

До втората половина на ХХ в. според Римокатолическата църква постенето се свързвало с приемане на ядене само веднъж на ден. Допълнително били позволени още две леки закуски сутрин и вечер, които обаче не бивало да превишават две унции - или 60 грама. В миналото да постят били длъжни всички на възраст между 21 и 60 години. Отказът от месо бил задължителен за всички над седемгодишна възраст.

Постите на Запад

В миналото представителите на западноевропейското християнство постили всяка сряда и петък от седмицата. Сряда е денят, в който Христос е бил предаден, а в петък, според Новия завет, Спасителят е бил разпнат. Навремето често се е случвало възрастните да бъдат кръщавани непосредствено преди Великден, като 40-дневният пост служил като подготовка за големия ден.

Само в сряда и петък

Според католическата религия днес за истински дни на пост се приемат само Пепеляната сряда и Разпети петък. Тогава е позволено да се яде само веднъж, като менюто не бива да включва месо. През останалото време се препоръчва отказ поне от месни продукти. Изключения се допускат за децата и подрастващите, за по-възрастните хора, болните и професионално натоварените.

Постенето - излишна жертва?

В протестантските общности на постенето се гледа доста критично. За европейските протестанти въздържанието е чисто външен акт на религиозност, който не се цени от Господ. Исус Христос вече е пожертвал себе си на кръста, затова всяка следваща жертва се приема за излишна. За много от протестантите обаче отказът от месо и други наслади на Разпети петък е абсолютно закономерен.

А какво казва юдаизмът?

В деня на еврейската нова година Рош а-Шана се поставя началото на десетдневен пост, който завършва с важния за юдеите празник - Йом Кипур. В този ден на разкаяние вярващите очакват опрощаване на извършените през годината грехове, като службата трае цял ден.

Честита нова година!

По време на Йом Кипур се съблюдава строг пост, забранява се също така всякакъв вид труд, като целта е пълно отдаване на мисълта за изкупление и покаяние. Позволено е само лекото намокряне на ръцете и очите с вода. По време на първата тържествена вечеря след постите се пожелава Честита нова година.

Основите на религията

Постенето е задължение за всеки мюсюлманин. Ритуалът играе централна роля в Корана и редом с вричането в религията, ежедневната молитва, даването на милостиня и поклонението пред Мека, важи като един от петте основни стълба на исляма.

В очакване на здрача

Деветият месец от ислямския лунен календар - Рамазан - е много важен за 1,300 млрд. мюсюлмани по целия свят. По време на свещения месец вярващите спазват пост през светлата част от денонощието, като след залез слънце е позволено яденото в умерени количества. Списъкът със забраните не важи за болните, децата, бременните, както и за военните по време на поход.

По дрехите ще ме познаеш

В Стария завет често се споменава постенето - както на отделни библейски персонажи, така и на целия еврейски народ. Важността на постите се обозначава чрез външни символи, като например носенето на раздърпани дрехи, отказ от ежедневна грижа за тялото, както и посипване на главата с пръст или пепел.

Остави ни насаме

Според Стария Завет постенето е израз на мъка, покаяние и размисъл, като също така помага за необезпокоявано и интензивно единение с Господ. Постите се свързват със съсредоточаване върху значимото в живота, а именно: зависимостта на човека от неговия създател. По този начин близостта с Господ се издига над основните човешки потребности като яденето, облеклото и грижата за тялото.

"Не" на лицемерието

Исус не е отричал постенето като израз на божественост, дори и самият той е постил, но открито се е противопоставял срещу показната и фалшива практика на постите. Исус възприема своя пост като способ да се прогонят злите духове, а постът на праведника според него ще получи наградата на небесата.

Учениците на Исус го питат защо толкова постът след като евреите постят един ден в годината.Тогава той им какзва,че трябва да се миеш по-често защото често се цапаш.(нещо такова беше не си спомням точните дyми).

Щом това нещо ни се предава 21 века значи има някаква стойност.Това е не е изmислено вчера за нас които сме родени преди 20\30 дори 100 години.

Предава се на поколенията и ще се предава на поколенията.

Надявам се да съм "светнала в тъмното".

....p.s.Моята баба ми е разказвала,че навремето са имали вероyчение в училище и че не се е ядяло месо така всеки ден-само в неделя.После идва комyнизма и разбива всичко това.Господ не съществува има само тавариш Ленин и сие.

От 1945 до сега са много години ,но въпреки всичко има хора които още са запазили това което комунизъмът е искал да унищожи.....В днешно време тактитака е сменена ...не ги насилвай и тормози, остави ги те сами ще се избият.

Валкирия , извиниявай, но да влизаме в спор за това има ли смисъл да се пости , кога и как е все едно да повтаряме Вселенските събори , когато клириците са решавали това .

Питаш къде в Бублията е казано, че трябва да се пости ли ?

Ами хвани книгата, прочети я и ще видиш : „А ти, кога постиш, помажи главата си” (Мат. 6:17)

Виж и следните текстове : Вт. 9:9; 3Цар. 19:8; Мт. 4:2 , Й-а 3:5 , Предписание към учениците да постят след смъртта му Иисус дава в Лк. 5:34,35 . А в Деяния ще видиш къде и по какви случаи са постили самите Апостоли Мт. 6:16-18; Д.А. 13:3; 1Кор. 7:5 .

Църквата е общност от хора, в която се живее по правилата на тази общоност . Правилата на постите са утвърдени още преди столетия от водачите на тази общност.Ако на теб не ти харесват - намираш си друга общосност , къъдето да живееш по други правила.

Няма нужда да питаш за заповеди и други неща - НИКОЙ НЕ КАЗВА, ЧЕ САМ БОГ Е УТВЪРДИЛ ПОСТИТЕ или пък да е казал "празнувайте ми рожденния ден " на еди коя си дата.

Постите са правила утвърдени от църквата , от хората с опредлена цел и определна продължителност. Ако не си член на тази църква - никой не те задължава да ги спазваш.

Привет уважаеми ;

Да. Иисус казва да се пазят заповедите му....но-о-о-о бихте ли ми цитирали негова заповед или поне някакво указание как да се празнува рожденния му ден;на коя дата и то точно със православното меню/ритуала със прасето;свинските пръжки и кървавици/......ще Ви бъда много задължена да попълните пропуските ми относно заповедите на Иисус.Предварително Ви благодаря.

Повярвалите в Христа започнали да постят още от времето на апостолите. Първите християни постили твърде често и продължително, за да се подготвят по-добре за богоугодни подвизи. В първите векове всеки християнин постел не в определено време, а колкото искал и когато желаел. В ІV век намираме вече указания и наредби освен за съществуващите Велик и Петров пост, още и за Рождественския (Коледен) и Богородичен пост. Четирите поста били пригодени към четирите годишни времена.

Моля да ми дадете Божия заповед която да легитимира религиозния пост?!?!.

Моля да ми дадете къде е написано Божие указание или заповед за коледен или рождественски пост?!?!

Предварително благодаря...

Вече ви обясних от къде и кога е започнато да се пости и ви дадох защо и как другите постят.Протестанти и католици....Не мога да кажа,че ги познавам ,но те при тях има някакво дрyго разбиране...Ходя на едни кyрсове и имам колежка чернокожа.

Тя постеше от изгрев до залез слънце аз я попитах да не е мюсолманка и тя ми каза,че е католичка.Много се учyдих.

Та защо постят другите по този начин немога да ви отговоря.

И нещо дрyго....Аз не ям свинско още от детството ми а и много неща при нас са различни.

Хора ми казват ,че ние сме приели вярата на Христа и не сме Евреи за да не ядем свинско.

Питала съм даже в форума защо като вярваме в Исус не се обрязват мъжете...И пак са ми отговаряни разни неща.

Вярата при нас е приета от векове и защо точно така е приета не мога да отговарям за през вековете.

Лично аз постя защото така съм решила....а да не говорим,че до скоро не знаеx,че е позволено да се яде риба и винаги съм постила само с разтителна храна.Като не ходя по църкви и не се моля на снимки и рисyнки..Имам си моя вяра и си го правя по мой си начин в къщи.

Та нали Исус е казал като постим и се молим да не се показваме.А да ти кажа и не виждам нищо лошо че всички заедно постим в определени дати....така даже е още по добре...макар,че познавам само един човек от околните ми които пости.Аз съм си построила моят "храм" по мой си начин и за него си отговарям. :whist:

Валкирия , извиниявай, но да влизаме в спор за това има ли смисъл да се пости , кога и как е все едно да повтаряме Вселенските събори , когато клириците са решавали това .

Питаш къде в Бублията е казано, че трябва да се пости ли ?

Ами хвани книгата, прочети я и ще видиш : „А ти, кога постиш, помажи главата си” (Мат. 6:17)

Виж и следните текстове : Вт. 9:9; 3Цар. 19:8; Мт. 4:2 , Й-а 3:5 , Предписание към учениците да постят след смъртта му Иисус дава в Лк. 5:34,35 . А в Деяния ще видиш къде и по какви случаи са постили самите Апостоли Мт. 6:16-18; Д.А. 13:3; 1Кор. 7:5 .

Църквата е общност от хора, в която се живее по правилата на тази общоност . Правилата на постите са утвърдени още преди столетия от водачите на тази общност.Ако на теб не ти харесват - намираш си друга общосност , къъдето да живееш по други правила.

Няма нужда да питаш за заповеди и други неща - НИКОЙ НЕ КАЗВА, ЧЕ САМ БОГ Е УТВЪРДИЛ ПОСТИТЕ или пък да е казал "празнувайте ми рожденния ден " на еди коя си дата.

Постите са правила утвърдени от църквата , от хората с опредлена цел и определна продължителност. Ако не си член на тази църква - никой не те задължава да ги спазваш.

Аз знам,че арабите не празнyват дати,не празнyват рожденни дни и тем подобни.При тях се празнyват постите и 70 дни след постите(байрам -празника на овена които принася в жерва в место синът си....но това е еврейски празник за мен)

Aбе, не беше ли ги наложила църквата, която налагаше цензура върху науката, медицината, светското знание векове наред?

Какво струва тая християнска институция!? Църквата може да утвърди и че първородното дете ТРЯБВА да се хвърли в кладенец и да умре там, и това ли ще се приеме като масова практика? Надявам се, досети се на къде бия.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Aбе, не беше ли ги наложила църквата, която налагаше цензура върху науката, медицината, светското знание векове наред?

Какво струва тая християнска институция!? Църквата може да утвърди и че първородното дете ТРЯБВА да се хвърли в кладенец и да умре там, и това ли ще се приеме като масова практика? Надявам се, досети се на къде бия.

То и на мен един поп ми каза ,че съм жена и съм нечестна и няма какво да се напъвам да постя,каза ми : "Пости там 2\3 дни и 'аиде" ама аз не слyшам хората и си правя както аз сметна за добре. :speak:

Сещам се накъде биеш, но не беше ли същата тази църква в която се развиваха точно тези науки медицина и знание, когато илитератите-владетели на света знаеха единствено да колят и бесят ? През средновековието в цяла Европа единственото място къде се е пазело знаението и се е развивало са били манастирите.

Философия, математика, астрономия, медицина, преписване на книги, а след това печатането - все там.

Темата обаче е за съвсем други неща, а и тия сме ги дъркали години наред.Предлагам ти да спрем с офтопиците.

Таман се връщам от магазина. И там да видиш разделение: - Свинско за постещи - 20лв/кг - Свинско за не постещи - 10лв/кг Аз си избрах!

Привет;

Въпроса е обаче кой мъж ще се навие да целуне жена която 40 години не си е правила кола-маска....въобще празни приказки. Ама важното е че си разменихме по една приказка. ;)

Оооо мила, ти не си ли разбрала,че "грозните" жени се женят по бързо.Мъжете се страхуват от физически красиви и умни жени.Публикувано изображение

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.