Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Идват избори. Кой бихте искали да спечели?

Коя партия / коалиция ще спечели изборите? 178 гласували потребители

1. 1. Коя партия / коалиция ще спечели изборите?

• 1. НДСВ
      18%
      25
    • 2. ОДС
      11%
      16
    • 3. ДСБ
      30%
      42
    • 4. БСП
      39%
      55

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

• Автор

Интересно заключение по мой адрес и адрес на Бате Ици. Което ме накара да се върна и да попрочета постовете си от първата страничка да сега за да видя като как така си ме привидял като платен агент на БСП ( то май на такива като теб все агенти им се привиждат ). И какво откривам в тези постове. Ами нито видях някъде да съм казвал гласувайте за БСП. БСП е най- великата партия, БСП ще ни оправи. Не видях никъде нищо такова. Нямам намерение да се оправдавам за каквото и да било, защото всички тези дивотии са безпочвени. Значи вие имате право да си приказвате каквото си пожелаете, но ако някой който мисли различно от вас зададе малко изясняващи въпроси и каже какво мисли и то не съвпада с това, което вие искате, то веднага бива изкарван платен агент на БСП, долен комунист и мръсен социалист.

Просто ако искате да сте обективни погледнете името на кой политик се споменава най-често като единствения възможен спасител и единствения, който бил направил нещо. Другите са некъдърници и измет. Надявам се така ще стане ясно кой и какво пропагандира.

Така, че нека не си изсмукваме измислици от пръстите. Най-малкото не е коректно.

Както сте тръгнали ще ни изкарата не само платени агенти на БСП ами и на бившата ДС. Което ще е комично вече.

И пак все едно и също се повтаря. Старата песен на нов глас.

Ми ще омръзне на хората да четат едни и същи неща повтаряни по хиляда пъти от теб.

Редактирано от I am Noname (преглед на промените)

• Отговори 326
  • Прегледи 35k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

бате Ици извини ме може да съм разбрал грешно и сега видях,че имаш много обективни изказвания.А за това,че са целували краката на Тодор Живков научавам сега и смятам,че е възможно защото той управлява много години и хората го обичаха защото им даде хляб и работа.А освен това видяха и какво е псевдо демокрация,защото сега има демокрация само за богатите.А на I am Noname бих отговорил така:" Влязъл съм и в БКП доброволно. След това бях принуден да напусна по служебни причини. Впоследствие отново доброволно станах член на БСП".

И защо оплювате Костов нали защото е враг на БСП.

Горните редове са писани от теб и престанете да хулите без да имате доказателства,защото на хората им омръзна да слушат едни и същи глупости за Костов.

Не ми бе отговорено на въпроса кога I am Noname работиш.За това се усъмних,защото си целодневно и целонощно в интернет

Момчета, виждам че преминавате към лични нападки. Убеден съм, че отново ще има обидени (ако вече няма) и надъхани един срещу друг потребители.

Не смятам засега да затварям темата, защото вярвам че ще се върнете към добрия тон и ще преустановите с личните нападки.

Имам и един съвет - не се карайте за хора, които дори и не ви познават. Също така е наистина хубаво да използвате факти и достоверни данни, а не да се базирате на лично мнение или догадки.

Не искам да визирам никого, говоря на всички вас, защото ви познавам повечето и знам че ще големи и зрели мъже. Все пак бистрите политиката, а не другите потребители, нали :)

П.П. Докато се "карате" защо не видите снимките към които даде линк didko b@ndidko - Ех, тези абитуренти.

В отговор на Tragedy приемам да приберем лазерните мечове и да погледнем тези мили абитуриентки и на този сайт: http://fishki.net/comment.php?id=3591

• Автор
А на I am Noname бих отговорил така:" Влязъл съм и в БКП доброволно. След това бях принуден да напусна по служебни причини. Впоследствие отново доброволно станах член на БСП".

Не ми бе отговорено на въпроса кога I am Noname работиш.За това се усъмних,защото си целодневно и целонощно  в интернет

<{POST_SNAPBACK}>

Все пак съм имал доблеста да го заявя, защото съм нормален човек и не се срамувам от това, което съм. Ако ти ми кажеш какво лошо има в думите ми, бих бил радостен. Или не е нормално човек да бъде откровен и искрен гражданин на тази държава, рискувайки по този начин да си навлече гнева на хората, които не сподялят неговите виждания и идеи.

Правлно е казал Трагедията, че сме големи и разумни хора и че е крайно време да спрем с личните нападки. Неколкократно и аз апелирах и други апелираха за това, но явно не ти е изгодно. По лесно е да нападаш хората с безпочвени обвинения.

И не си ти този на който ще давам отчет кога работя и кога не. Това да ти е ясно като бял ден. Разбрахме ли се. Нямам намерение да давам отчет на когото и да било в този форум за личния си живот, а най малко пък на теб. Работя когато трябва и повече отколкото трябва. Който от този форум ме познава много добре знае с какво се занимавам и какво малко или много съм постигнал в работата си.

И престанете с личните нападки. Ако не можете да кажете нещо друго, освен да нападате на лична основа, то по-добре замълчете.

П.П. Съгласен съм с предложението ти за абитурентките. По добре е отколкото да се джафкаме.

Хора, успокойте се! Има още цели 24 дни до изборите (не броя деня за размисъл). Може малко да си починем, мисля че още преди няколко страници го намекнах. Няма смисъл наистина да се влиза в толкова дълбока конфронтация помежду ни, защото след изборите нещата ще се нормализират и пак ще си говорим за други неща. Знам, че I am Noname и бате Ици малко по-провокативно се изказват и често и аз се включвам по-настървено, но пък иначе са добри хора, които винаги ще ви помогнат ако могат със съвет или опит. Искрено ги уважавам, макар и да сме на противоположни политически позиции. Може малко да поохладим cool.gif

Но имам една интересна информация. В първото поделение в което служех година преди да ме назначат там са заловили един от офицерите на поделението на границата с Гърция когато се е опитвал да избяга. Оказало се, че е агент на ЦРУ и гръцкото военно контраразузнаване и предавал данни с точните координати на системите за ПВО на България, радарните ни инсталации, кодове и честоти на работа на радарните съоръжения, имена и брой на личен състав.

Следва ли според вас той сега да се счита за репресиран и борец за демокрация или да се счита за изменник на родината и предател на интересите на страната.

<{POST_SNAPBACK}>

Ами това е много итерестно де защо този човек се опитвал да избяга нали тука се живееше прекрасно според вас. Ами просто е искал чевека да се отърве от този прекрасен живот и ако се е борил против този прекрасен живот е нещо нормално .

Но по този въпрос аз искам да попитам защо от запада не бягаха така да идват при нас бай Тошко и апартамети щеше да им даде и коли всичко каквото пожелаешха, всеки ден по ТВ - то щеше да ги дава, ама на не бягаха тези прости западняци а по тази логика твоята сигурно тези който искаха да направят България 16 република на СССР те според тебе какви са . И са биле май много повече и което е още по лошо и до ден днешен са живи и здрави. Нищо лично само истината. Поздрави на висчки !!!! :bye: Както е казал Левски -"Аз се боря за чиста и свята република защото този който ни освободи той ще ни зароби " Самоче това не го пише в Основи на комунизма :newspaper:

Редактирано от Paralingov (преглед на промените)

• Автор

Фантоме,

В случая не си напълно прав. И аз и Бате Ице най-малко желаем конфронтация за да се изказваме провокативно.Нека бъдем реалисти. Нека не се набеждаваме кой е провокативен и кой света вода ненапита. Постовете на всеки един от нас в темата стоят и от тях всеки може да си направи извода.

Бъди и ти обективен. Не виждам смисъл да се впускаме в спор от типа "кой по- по- най-". Нека не ставаме за смях на младите. Големи и зрели хора сме. Няма смисъл да се джавкаме и заяждаме. Но както аз не си позволявам да се ровя в личния живот и да държа сметка на когото и да било от пишещите по темата, то така и аз не желая някой да го прави спрямо мен.

А и общо взето не виждам какво интересно и ново се е казало от доста време. Единственото, което е че само се връщаме в миналото, спорим за неща, които отдавна са минали и нищо не може да се промени.

Няма поглед в бъдещето.

А и като гледам има по-интересни теми във форума. И по-забавни.

Паралингов

всеки Българин на твое място би се засрамил заради теб

да се опитваш да ми втълпяваш че един предател е герой

и моляти се недей вмята простотии от типа 16 република и тем подобни ако се опитваш с това да го оневиниш несе и опитвай за мен всеки предател на България е ПРЕДАТЕЛ

какво се опитваш да втълпяваш тук в този форум, че ако сме 51 щат ще се оправим ли, колкото ще се оправим като 16 република

Редактирано от бате Ици (преглед на промените)

Паралингов

всеки Българин на твое място би се засрамил заради теб

да се опитваш да ми втълпяваш че един предател е герой

и моляти се недей вмята простотии от типа 16 република и тем подобни ако се опитваш с това да го оневиниш несе и опитвай за мен всеки предател на България е ПРЕДАТЕЛ

какво се опитваш да втълпяваш тук в този форум, че ако сме 51 щат ще се оправим ли, колкото ще се оправим като 16 република

<{POST_SNAPBACK}>

Мисля, че не съм споменал нещо за 51 щат но както се казва то трябва да имаш малко мозък в главата и да има този мозък гънки да не е гладък като плондер.

Аз само посочвам каква е разликата между едните предатели и другите това ,че ти неможеш да го разбереш и може би трябва да го препрочетеш поне 10 пъти това си е само твой проблем Бате Ице .Поздрави на всички!!! :bye:

Фантоме,

А и общо взето не виждам какво интересно и ново се е казало от доста време. Единственото, което е че само се връщаме в миналото, спорим за неща, които отдавна са минали и нищо не може да се промени.

Няма поглед в бъдещето.

А и като гледам има по-интересни теми във форума. И по-забавни.

<{POST_SNAPBACK}>

Здравей мога да ти говаря до утре сутрента как трябва да бъде подредена нашета държава но какво от това след като тези над нас никога няма да ги приемат тези неща.Защото нещата са тотално объркани още от ВНС .Много по добре ще бъде България да бъде Президентска република както се казва отговорноста да се носи от един човек този човек да назначава Правителстото но и той да може да го одзовава по всяко време както ако си забелязал така е в великите страни а не Парламентарна Република където се крият зад коликтивните решения и няма съд за тях .Не случайно ЕС иска вече да се приеме закон за колективната отговорност . Защото тези в Парламента не са Народни представетели а са Партйни представетели с имунитети и немогад да бъдат одзовавани .Извършват се какви ли не подмени, погледни само с какво мнозинство се приемат законите та това никъде по света го няма да гласуваш чужда карта ама на кервана си върви нали . Ми тези закони където са ги приели през тези 4 години ми те всичките са противуконституционни. Как са приети тези закони как с чужди карти какво е това според тебе.Колко депутати е имало спроред тебе в Парламента когато са приети . Друг пример кой е гласувал за ДСБ та те толкова време стояха в Парламента никой нали когата са били избирани те са били избирани с бюлетината на ОДС това какво е не е ли подмяна . Като не си съгласен напусни парламента. Но това са дребни неща както се казва истинските работодатели на тези хора сме ние Българският Народ е кажими ти сега кой работодател в света когато види ,че даден негов служител не си върши работата неможе да го уволни кой е този работодател . И след като ние сме техните работодатели нетрябва ли ние да им гласуваме заплатите на тях какво пречи да пише в тази бюлетина колко да получават тези Народни представетели една минемална работна заплата или две ,три , десет .Но както се досещаш няма да стане това както и това на местните избори да се избират не само кметове и съветници ами да се избира и кой да е Директор на местното РПУ. Защото този директор ще зависи от тези хора който са го избрали и ще работи за тях , а не както сега да го назначава някой от майната си. Е питам те аз този Дирекотр на кой ще върши работа на този който го е назничил или на местните хора. Така трябва да се процидира и с Съдилищата по същият начин трябав да се избират съдий прокурори .Но като се досещаш това няма да стане а иначе много говорим за граждански контрол а имено това е гражданският контрол. Както няма да стане и за закона който ти говорих да се доказват доходите на всеки Български гражданин в края на всякъ година .Какво им пречи да го приемат толкова години какво кажими какво им пречи .Ако успееш да си одговориш на тези въпроси ще разбереш колко смешни са тези партйки. Поздрави на всички!!

И ако забелязваш в предният ми пост просто споменавам, защо се мъчеха да бягат Българите от този строй защото за тебе може да е било добре но за други не аз също съм мислел да бягам но това не значи, че съм предател на България.

• Автор

Паралингов,

Прав си. Когато всичко е объркано тотално още от началото работата няма как да върви.

Вчера при на имаше среща между германски ивеститори, които изграждат Агробизнес център на територията на нашата община за 16 милиона евро и селскостопански производители от общината. И германеца им каза едно интересно нещо:

"Обединявайте се в селскостопански сдружения за да бъдете по-силни и по-устойчиви на конкуренцията след 2007 година. Вие сте имали опит с кооперативи и така наречените ТКЗС. Не всичко в тях е добро и върши работа като идеи, концепсия и методи на работа, но вземете положителното и го приложете. Не е трябвало да ги разрушавате по този начин, а трябвало да ги трансформирате и да запазите материалната база и стадата. Не е било необходимо да разрушавате всичко докрай, защото възстановяването е много скъпо и иска време, което вие нямате."

Относно това за парламента. Смятам, че депутатите не трябва да имат имунитет. Какво, те да не би да са богоизбрани. Това пртиворечи на всякакви демократични норми.

Освен това, влязал си в Парламента избран от една политическа сила. От там нататък ако решиш да се цепиш, да създаваш нова група да не може да се прави това. Отцепваш се от партията от чиято квота си избран и автоматично напускаш Парламента. Парламентът не е люпилня за нови политически партии.

Аз не искам моя вот да бъде подменян.

По отношение на отсъствията на депутати от заседания - да има ясен механизъм за санкциониране на тези, които безпричинно отсъстват от работата на Парламента. Да се знае кои са уважителните причини и да има система за проверка дали това отговаря на истината. И да бъде забранено отсъствието на депутати от Парламента при дебатите и гласуването на важни за страната закони.

Да се премахне автомобилния парк. Ненужно изразходване на пари и средства. Единствено да има автомобили, които да ползват Председателя на Парламента и неговите заместници.

По отношение на гласуването. Да се въведе биометрична система за гласуване и отчитане на присъствието чрез пръстов отпечатък. Да се отчита кой е влязъл в сградата на Парламента и кой го няма или си е тръгнал. Да не може да се гласува с чужди карти. Ами те по-зле и от малки деца бре. Като не могат да се научат на ред и дисциплина - не е лошо малко казармени мерки.

Съгласен съм, че трябва да има нещо като шериф, който да бъде на избираема длъжност и негова да е отговорността за сигурността на хората на местно равнище. С две ръце съм за това.

Системата на колективна безотговорност в парламента се мултиплицира и на местно ниво чрез общиснките съвети. Там подмяната на вота е тотална. По принцип три фигури в структурата на държавната администрация в България се избират чрез пряк вот на избирателите - Президент на републиката, Кмет на община и Кмет на населено място. И в един момент му се тупва един общински съвет, избран на партиен принцип, които да му извива ръцете, да блокира работата на кмета и то най-вече заради лични и бизнес интереси. На всичко отгоре получават и не малко пари. Гласуват си бюджет, заплати и т.н. На нашата община Общиснкия съвет ни струва по около 15 000 лв. на месец за заплати. И това са само 21 човека.

Върха на сладоледа е, че миналата година когато по законови и нормативни документи заплатата на кмета и председателя на общинския съвет можеше да бъде увеличена нашия кмет се отказа от това увеличение, но това не го стори председателя. И сега Председателя на общинския съвет получава по-висока заплата от Кмета на общината. Отделно, че това със заплащането на общинските съветници е тъпо. Вземат по-големи възнаграждения от хората в общинската администрация, които вършат и движата цялата работа. А тия се събират два-три пъти в комисиите и имата максимум две сесии на месец на общинския съвет. Да, вярно е, че при нас няма засега спънки на работата ни от страна на общинския съвет по чисто партиини и лични интереси.

Толкова за сега, че поста ми май стана много дълъг.

Здравейте нека тогава да обсъдим каква е ролята на един Народен ппредставител, всяка община или всеки областен град трябва да има народен представител избран мажуритарно.Неговата роля в Парламенат е да внася закони , и да гласува закони , който идват то самите хора излъчили този Народен представител. Другато негово задължение е когато Министерки Съвет внесе някой законопроект той да го сведе до знанието на неговите избиратели там да се обсъди от хората който са го избрали. И да се приеме решение този депутат дали да подкрепи този законопроект, и съответно дали да не го подкрепи този законопрект на МС. И ако този депутат гласува против решението който са взели неговите избиратели не само да бъде одзоваван но да бъде съден, като на негово място да влезне следвашият който е бил втори на изборите .При това полужение мене няма да ме интерисува кой е Министър Предсетателя, и на кой е това Правителство, щом това Правителство се мъчи да прокара закон против волята на собстевият си Народ както става досега то просто няма да мине , и тогава както се казва няма да има нужда от референдуми защото всеки един закон или законопроект където се внася ще зависи от решението на Народа както в междупрочим трябва и да бъде . Защото трудно е да подкупиш целият Народ и да прокараш закон който обслужва само тесен кръг от хора и само тези хора да имат изгода от този закон. А такива закони бяха прокарани много. Само тогава хората ще излязат да гласуват защото ще знаят, че нещо зависи от тях самите, само тогава ще има граджданско общество . Поздрави на всички!!

:bye:

Защото трудно е да подкупиш целият Народ и да прокараш закон който обслужва само тесен кръг от хора и само тези хора да  имат изгода от този закон. А такива закони бяха прогарани много. Сомо тогава хората ще излязат да гласуват защото ще знаят, че нещо зависи от тях самите, само тогава ще има граджданско общество . Поздрави на всички!! 

:bye:

<{POST_SNAPBACK}>

Много истина има в тези думи.

Поздравявам Паралингов за последните му постове и блестящата му гражданска позиция.Това е позиция на повечето българи.Същевременно се учудвам защо рейтинга му е свален.Някой би ли ми отговорил.?

Редактирано от milpetm (преглед на промените)

• Автор

Паралингов,

На много места това, което казваш е реализирано чрез така наречените двукамарни парламенти, в която едната камара е на представителите на общините и е по голямата, а дугата е на друг принцип - както например във Великобритания е камара на лордовете. Американският парламент и той е двукамарен.

Аз също искам да знам кой е народния представител, който защитава в парламента моите и околните интереси. И аз съм съгласен в парламента да влизат стойностни хора и на изборите да гласуваме за личности, а не за партийни листи. Искам и аз да има механизъм за контрол върху работата на този за когото съм гласувал. Да има механизъм, който да го задължава да защитава позицията на хората, които представлява и ако не го прави да бъде отзоваван от парламента и да понася административни и финансови санкции за нанесени вреди. А и не е трудно за реализация. Иска се само воля.

В общината донякъде сме го псотигнали. За да се вземе решение по въпрос засягащ жителите на дадено село кмета на общината, заедно със заместниците си, кмета на селото представят идеята и я обсъждат с населението на общоселско събрание.

Колкото до подкупването на целия народ - да трудно е, но не невъзможно. Достатъчно е бира и кебапчета за братята роми, малко обещания за турски инвестиции на братята мюсюлмани и ще си получат мнозинството.

Областните управи трябва да отпаднат. И то от 2007 година. На тяхно място трябва Регионални координационни съвети, в които да има представители на всички общини в дадения регион и Ръководството да е на ротационнен принцип или да се избира от представителите на общините. Един вид като регионален парламент.

Мисля, че в близките 3-4 години ще се променят много неща и мисля, че ще бъдат промени в положителна посока. Дано да не греша.

Радвам се, че най-после в темата има идеи и конструктивни предложения. Надявам се също така един тези идеи да станат реалност.

Радвам се,че най-после в нашият форум се е възцарил мир и се виждат само смислени и разумни мнения.Реших да споделя с вас една своя идея хрумнала ми при четенето на горните постове.Какво бихте казали всеки един от нас да сподели как вижда идеалният парламент и идеалната партийна програма.На какви правила да се подчиняват(закони) депутатите и т.н.Аз бих предложил като първа точка броят на депутатите да бъде намален наполовина 120,и второ депутатите да се събират на сесии на 2-3 месеца,за да гласуват законите предложени от група знаещи и можещи хора,примерно 30 души специалисти,които да се занимават само с това и да бъдат държавни служители.Иска ми се,когато се съберат достатъчно мнения да публикуваме на първа страница на калдата нашият идеален парламент(на форума).Тук определено има много умни ерудирани и компетентни хора и независимо,че с някои сме идеологически противници утре ние отново ще си помагаме един на друг за разни компютърни проблеми и ще помагаме на тези,които са по-назад с материала от нас,а това мисля че е една от задачите на калдата. :yanim:

Редактирано от milpetm (преглед на промените)

Хора, успокойте се! Има още цели 24 дни до изборите (не броя деня за размисъл). Може малко да си починем, мисля че още преди няколко страници го намекнах. Няма смисъл наистина да се влиза в толкова дълбока конфронтация помежду ни, защото след изборите нещата ще се нормализират и пак ще си говорим за други неща. Знам, че I am Noname и бате Ици малко по-провокативно се изказват и често и аз се включвам по-настървено, но пък иначе са добри хора, които винаги ще ви помогнат ако могат със съвет или опит. Искрено ги уважавам, макар и да сме на противоположни политически позиции. Може малко да поохладим cool.gif

<{POST_SNAPBACK}>

Аз не смятам, че деня за размисъл ще промени мнението ми.

чудесна идея но аз виждам реално решение след 2007 година

тогава ще имаме 18 / осемнадесет / депутата в Евро парламента и още от сега съм спокоен защото от тези 18 "богоизбрани"нищо няма да зависи иначе БОГ да пази БЪЛГАРИЯ от тях

казах го по-горе, но явно трябва да се повторя. виждам, че повечето от вас се обявявят за жажоритарни избори. за мен мажоритарният вот е най-лесния път към заличаване на демокрацията. помислете, хора като Хитлер или Сталин как идват на власт. не е само с насилие, народът искренно ги е обичал. Буш и Шварценегер са пресни примери. предстоящите избори в България също ще бъдат мажоритарни. и странно да ви звучи, така е. гласува се не толкова за партии, а за царя, бате бойко, костов, софиянски и т.н. колко са тези, които са чели управленските програми на партиите и възоснова на тях ще пуснат бюлетина?

• Автор

Ами след като решихме да приминем към конструктивен тон и да дадем идеи как виждаме един бъдещ парламент и едно бъдещо управление на България ще се постарая да формулирам моята визия.

По отношение на Парламента:

Двукамарен парламент с:

- Сенат

Не повече от 120 и не по-малко от 60 човека на постоянна месторабота в Парламента и заплащане. Подготвят законопроекти, разглеждат законопроекти внесени от МС касаещи национални и международни аспекти на политическия и икономическия живот.

- Камара на общините

По един представител от всяка една община. Непостоянно присъствие. Заплащане само при заседания на Камарата и комисиите. Изработват закони, касаещи местното самоуправление, регионалното развитие. Разглеждат закони, касаещи горепосочените теми, внесени от МС.

Законите се приемат задължително и от двете камари. Ако даден закон бъде отхвърлен от едната камара, то той не може да бъде приет само от другата.

Изборите и за двете камари са на мажоритарен принцип.

Работата на двете камари се организира в съответствие с правилник за работата им.

Отпадане на депутатския имунитет. Пред закона всички граждани са равни.

По отношение на държавната администрация.

Остава си съществуването на Министерски съвет и Министерства. Там вече конкретно трябва да се види какви министерства са необходими. Редуциране на състава на министерствата предвид нарастване значението на регионите и присъединяването на България към ЕС.

Областните администрации да отпаднат. Те стават излишни.

На тяхно място да има 6 / шест / регионални координационни съвета съставени от представители на общините в дадения регион.

На този етап това са част от предложенията ми.

Опс. Пропуснах. Никакви служебни автомобили за членовете на двете камари на парламента. Само за председателите на двете камари.

БСП води устойчиво, твърдят социолози

БСП е устойчиво на първа позиция в социологическите изследвания. Това каза социоложката Мира Янова от агенция МБМД в предаването "Денят започва" на Канал 1. Според изследванията в края на април е отчетена 25% подкрепа за тази партия. Основният сблъсък е БСП-НДСВ, но тенденцията към нарастване на подкрепата към НДСВ намалява. Дистанцията между двете сили е непреодолима. Според социоложката резултатът за десницата е неузнаваем, тъй като там е налице скрита динамика, непрекъснато движение в различни посоки. В ДПС няма криза, те ще си вземат своето като брой гласове.

От своя страна управителят на социологическа агенция "АФИС" Юрий Асланов каза, че характерът на кампанията е раздалечил двете електорални групи и поносимостта между тях е започнала да изчезва, ето защо не е възможна и коалиция. Немислимо е да се отклоним от това, което сме правили четири години. Това заяви Даниел Вълчев, заместник-председател на НДСВ в предаването "Коритаров Live" по Нова телевизия. НДСВ ще се придържа стриктно към принципите, заложени в програмата си като бърз растеж на икономиката, високи доходи за хората. Няма да влизаме в коалиция с БСП и да изпълняваме чужда програма, изпълнена с демагогски послания, каза той. Според него колкото по-висока избирателна активност има, толкова по-малък е шансът на БСП да спечели изборите.

Паралингов,

Колкото до подкупването на целия народ - да трудно е, но не невъзможно. Достатъчно е бира и кебапчета за братята роми, малко обещания за турски инвестиции на братята мюсюлмани и ще си получат мнозинството.

Здравейте, немисля, че Турците , Циганите,Мюсюлмани са цялата България.

Също така нали решенията как да гласуав този депутат ще се вземат от местният парламент и той ще бъде изцяло подчинен на това.Тогава трудно маститите бизнесмени ще си пазаруват депутати и доста трудно ще прокарват закони от който имат само те изгода. Но немисля вече да обсъждам тези неща тук в този форум защото има доста нечестни хора който страдат от мания за величие и ако човек прочете какво е писал ще има доста да се чуди той какъв е, един път е от БСП друг път е ДСБ такива фурнаджйски лопати са под моето ниво, съжалявам но е така . Обича да си вдига само своята репутация, но аз ще кажа на на този човек, че по важно е друго да можеш да вдигаш, иначе ще си останеш стар ерген!!! - както досега. Нищо лично само истинаната.Поздарви на всички, включително и на теб? :bye: И искренно ти желая тази твоя репутация да ти помогне да намерш своета полувинка на твоят живот. cool.gif

Както виждам повечето хора тук постигнахте съгласие и дрязгите спряха. Аз обаче искам да изразя своето несъгласие с повечето от горните ви твърдения и виждания за управлението на държавата.

На първо място според мене понастоящем не трябва да се намалява числеността на парламента. В България исторически са познати различни методи за определяне броя на народните представители: в Търновската и в Димитровската конституции на всеки тридесет хиляди жители се избира един народен представител; в Конституцията от 1971г. Народното събрание (НС) се състои от 400 души; според чл.63 от сегашната Конституция то се състои от 240 души. Демографският метод за определяне числеността е отречен исторически в България: смята се, че демографските вариации могат да доведат или до прекалено малък, или до прекалено многочислен, за да е ефективен, Парламент. Дискусии за какъв точно трябва да бъде броят на депутатите е имало почти винаги в историята на България. Изказани са множество мнения, имало е различни аргументации, но като цяло винаги сме се придържали към световната практика.

А каква е световната практика понастоящем: в някои държави например съставът на парламентите се определя на принципа ”от/до”. В Испания е от 300 до 400 депутати, в Португалия - от 230 до 235. Като цяло се счита, че по-малко от 200 човека са прекалено малко за самостоятелното и независимо функциониране на един Парламент. От друга страна прекалено много депутати забавят, усложняват и правят законодателния процес неефективен. Забележете: в нито един от сериозните научни трудове на тази тематика не се набляга на аргумент, отнасящ се до разходите по народните представили. Има много по-важни аргументи: ефективен законодателен процес, представителство на населението, публичност на работата и други. Пък и да помислим логично за разходите, които едно народно събрание прави. За разглеждания въпрос можем да ги разделим на две групи: такива, които не зависят от числеността на депутатите ( поддръжка на сгради, обслужващ персонал, чисто функционални разходи: канцеларски материали, командировачни, логистика, комуникации и др.), както и такива, които зависят от числеността им (заплати, т.н. асистенти). Прегледайте бюджета на НС и ще видите, че вторите представляват далеч по-малка част. Това, което искам да кажа е, не че не трябва да се намалят разходите, които депутатите правят, а че не може разходите да бъдат аргумент за намаляването на броя им. Пък и замислете се: за да спестим 1 милион лева годишно рискуваме тотална криза в държавата поради липса на ефективен законодателен орган (а такива кризи струват най-малко десетки милиарди).

Втори често срещан аргумент за намаляване броя на депутатите е това, че България е малка страна и няма нужда от толкова много народни представители. Моето мнение е, че и малките, и големите държави имат да решават еднакъв обем проблеми: и едните, и другите имат вътрешна политика, външна политика, социална, трудова, екологична политика, въпроси по търговията, по промишлеността, изобщо тук може да изброите всички сфери от човешкия живот. Именно ефективното регулиране на всички обществени проблеми, трябва да е ръководещ критерии, а тези проблеми трябва да ги реши всяка държава, независимо колко граждани има. Да не говорим, демографски погледнато като депутат на брой глава от населението, ние не се различаваме драстично от възприетата европейска практика.

Това са част от причините, поради които смятам, че понастоящем не трябва да се изменя числеността на депутатите в НС. Въпреки това смятам, че техният брой трябва да се измени след момента, в който България бъде ефективно представена в Европейския съюз (ЕС). Причината за това именно изместването на част от законодателната компетентност в определени сфери от НС към ЕС. Обаче трябва да се намали не само броят на депутатите, но и служителите в държавната администрация (имам предвид изпълнителната власт, а не местното управление и самоуправление). Пак искам да наблегна - не от момента на приемането ни в ЕС, а от момента на реалното представителство на България в струкурите му. Намаляването на броя им не трябва да е драстично - 120 ми се виждат прекалено малко, за да работят нормално - може би около 200, без да се ангажирам с твърдо число.

Колкото до гласуването с чужди карти сме на едно мнение - недопустимо е. Трябва само да отбележа, че законите, приети след такива гласувания не са невалидни - имаме си решение на Конституционния съд в тази насока. Че то ако бяха невалидни, едва ли щяхме да имаме повече от 50-ина валидни закона за 15 години:-))))))))))

ДОста дълго съобщение стана, а още искам да ви пиша за депутатския имунитет, за разходите по всеки депутат, за политическите партии, за двукамарните парламенти, за областната и общинските администраци и т.н. Ама ще го направя в следващите си съобщения, ако някои прояви интерес, че се уморих да пиша...

• Автор

Ямбоб,

При предложения от мен двукамарен парламент числеността му ще е между 320 - 390 души - 60 или 120 за Сената и 266 за Камарата на общините. Именно членовете на Камарата на общините са тези, които са призвани най-вече да защитават интересите на хората на всяка една община в България. Те ще трябва да са тези, които да разясняват и обсъждат с хората законопроектите, да се вслушват в общественото мнение.

Паралингов,

Искам да те попитам само за кого се отнася това:

"Но немисля вече да обсъждам тези неща тук в този форум защото има доста нечестни хора който страдат от мания за величие и ако човек прочете какво е писал ще има доста да се чуди той какъв е, един път е от БСП друг път е ДСБ такива фурнаджйски лопати са под моето ниво, съжалявам но е така . Обича да си вдига само своята репутация, но аз ще кажа на на този човек, че по важно е друго да можеш да вдигаш, иначе ще си останеш стар ерген!!! - както досега. Нищо лично само истинаната."

Просто да се знае, защото не става ясно. И какво отново не ти хареса в темата, което да не по вкуса ти.

И уж забравихме за личните нападки и обвинения. Големи хора сме. Нека бъдем толерантни един към друг. Утре ще трябва да си помагаме по разни компютърни проблеми и що да се гледаме накриво и да се правим на непознати. Хей, хора сме в края на краищата.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.