Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Идват избори. Кой бихте искали да спечели?

Коя партия / коалиция ще спечели изборите? 178 гласували потребители

1. 1. Коя партия / коалиция ще спечели изборите?

• 1. НДСВ
      18%
      25
    • 2. ОДС
      11%
      16
    • 3. ДСБ
      30%
      42
    • 4. БСП
      39%
      55

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

Какво предлагате бе?Много са тия хора,и без това само в барчето седят.30-40 души са достатъчни според мен.За отсъствия да ги заменят с други които биха седели там.Друг е въпроса че нас никой не ни пита,в демократичните държави важните неща се решават с референдуми отдавна.При нас такова нещо НЯМА,ще има вероятно един за ЕС ама той е ясен.

• Отговори 326
  • Прегледи 35k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

• Автор
Какво предлагате бе?Много са тия хора,и без това само в барчето седят.30-40 души са достатъчни според мен.За отсъствия да ги заменят с други които биха седели там.Друг е въпроса че нас никой не ни пита,в демократичните държави важните неща се решават с референдуми отдавна.При нас такова нещо НЯМА,ще има вероятно един за ЕС ама той е ясен.

<{POST_SNAPBACK}>

Dragozow,

Поинтересувай се от практиката на развитите държави в ЕС, виж и САЩ и ми кажи дали има някоя, която да е с парламент състоящ се от 30-40 човека. И Ямбоб в поста си го е обяснил човека. И аз съм казал защо ще са толкова при един двукамарен парламент. Ами само 266 са общините в България. Не е ли редно те да имат по един представител, който да ги представлява и защитава интересите им.

Останалото- дали ще си вършат работат е въпрос на правила, закони, контрол и сериозни санкции.

Ами нямам желание да ги храня толкова хора,правилните решения могат да се взимат и от по-малко хора.Знам разбира се че е невъзможно ама ми се ще. Звучи като зле управлявана фирма с много раздут щат(тип държавна) sad.gif

• Автор

Не сме го измисляли ние. А понягога много хора остават с погрешни впечатления по отношение на размера на държавната адмнистрация. Не оспорвам факта, че има места където е раздут щата и има излишни служби и агенции, които могат да се транформират и оптимизират. Най-вече това се отнася за органите на изпълнителната власт. Те атакуват местната власт всячески опитвайки се да и намалят числеността за да не може тя да е ефективна и да не се изпълни изискването на ЕС за децентрализация на властта. Миналата година в средата получихме от МС нареждане, че до края на годината трябва да намалим щатния състав на общинската администрация с 22 души. Това означаваше тотална невъзможност местната администрация да изпълнява функциите си по закон. Добре, че в края на годината разума надделя. И без това в момента имаме хора, назначени на работа, на които общината плаща от собствените си приходи, а не със средства от републиканския бюджет.

Ета при нас понякога се опитват да ни излагат заради неправилно използване на бройката по щатно разписание на общинската ни администрация.

Общината е 30 000 души и има 44 населени места от селски тип. няма администативен център. Администрацията е на територията на друга община.

Казвам общата бройка - 150 души. Звучи голяма цифра нали.

Сега обяснявам

Кмет на община - 1 брой - Изборна

Заместник кмет - 2 броя - Назначаеми - Задължителни

Секретар - 1 бр. - Задължителни

Кметове на села - 34 броя - Изборна

Кметски наместници - 10 броя - Назначаеми - задължителни

Общински съветници - 21 бр. - Изборна - задължителни

Следват големите села със самостоятелен бюджет по закон. Те са 6 на брой. По един касиер счетоводител - 6 бр.

Във всяко село освен кмета има и един на половин или цяла бройка за големите - още 20 души.

И от 150 човека в администацията оставаме 55. Това сме специалисти, началници на отдели, директори на дирекции, чистачки, охрана, граждансказащита, шофьори.

Като погледнеш цифрата 150 и се сепваш в началото нали. Всички изборни длъжности са по конституция, ЗМСМА, Закона за администрацията, Закона за устройство на територията, Закона за държавния служител и т. н.

А като се има предвид че училищата са общинска собственст и учителите си вземата заплатите при нас, защото МОН ги превежда на общината.

Да не говоря, че големите заплати са мит в общинските администрации. Един голям и раздут балон. Да не казвам, че колегите в различни общини, но на еднакви длъжности и рангове получаваме различни възнаграждения заради това, че общините ни са различна категория. Това е голяма дивотия и не знам коя "умна" глава го е измислила. Нали в големите общини, където обема на работата е по-голям има повече бройки за съответната длъжност. Няма смисъл и да получават по-висока заплата. Тя трябва да е еднаква за всички във всяка една община в зависимост от длъжността и ранга. В крайна сметка така се ощетяват малките общини и те страдат от липса на квалифицирани кадри и то в навечерието на приемането ни в ЕС, където общините и регионите са водещи.

Редактирано от I am Noname (преглед на промените)

Тук виждам,че някой хора се увличат и предлагат безсрамни решения за парламент от 390 души.Стига хрантутници малко ли са ни тия по-цял ден пият кафета и си четат вестници през работно време.Нека имаме парламент и от 10000 души,но да не им се плаща нито стотинка.Всичко останало са пълни глупости.Извинявам се за тона,но съм възмутен че някой иска да краде още от мен.Аз съм българин и искам доброто на моя народ,а толкова много депутати могат да донесат само беди на държавата.Позор.

Звучи като зле управлявана фирма с много раздут щат(тип държавна) sad.gif

<{POST_SNAPBACK}>

Според мене щатът на НС съвсем не е раздут в момента. Не коментирам обаче щата на изпълнителната и на местната власт, защото изобщо не съм запознат с проблемите там.

Драгозов, ако се интересуваш мога да ти скицирам накратко законодателния процес и функционирането на НС, за да видиш, че е абсолютно невъзможно 30-40 човека да работят качествено. Само кажи и ще се постарая, доколкото мога.

Аз виждам проблемите на законодателната власт, не в числеността, а в обхвата на имунитета и множеството придобивки, които нямат абсолютно нищо общо с работата на един депутат, но му се предоставят. Също така съм на мнение, че трябва да има механизъм за отстраняване на депутати, които не си вършат работата. Все пак от една страна трябва да се гарантира постоянния състав на НС, който е нужен за качествена работа, ама от друга трябва да може ние, избирателите, да изгоним, тези, които работят само за собствения си интерес в Парламента. Сега нямам време, но ако има интерес ще ви пиша и за тези неща.

”Аз съм безиме” - двукамарният парламент, който предлагаш, съвсем няма да засили ролята на общините, а напротив - ще ги отслаби. Замисли се и ще видиш, че е така. Силата на местното самоуправление е да решава проблемите на регионално, а не на централизирано равнище. Всяка централизирана държавна тяхна формация просто би дублирала изпълнителната, законодателната или съдебната власт. Искаш ли да се аргументирам по-подробно или да ти кажа как според мене трябва да се усилят местните власти?

Дискусията за НС, местното управление и самоуправление не е свършила, но да ви питам, тъй като ценя мнението на абсолютно всеки от Вас, какво мислите за съдебната власт?

Редактирано от iambbbbob (преглед на промените)

• Автор

Ямбоб,

Няма проблеми. Ще ми бъде приятно да чуя мнението ти по-въпроса. Все пак радостно е, че по тази тема все пак се завърза дискусия и дебат. Появиха се и различни мнениея и идеи. Какво по-хубаво от това.

По въпроса за броя на депутатите погледнете,че бундестага на една богата държава като Германия е значително по-малък по бройка(депутати на определена бройка от населението)И кой би могъл да каже че будестага работи по-зле от нашия парламент

• Автор

Ето нещо интересно по отношение на германския Бундестаг, което страшно ми хареса:

Как работает бундестаг и его комиссии? Что делают депутаты? www.bundestag.de осуществляет прямую трансляцию в Интернете пленарных дискуссий и предлагает обзор фракций. На форумах Вы можете обменяться мнениями по определенным темам. Или зарегистрируйтесь здесь для посещения заседания в пленарном зале.

А ето и информация за броя на депутатите в Бундестага и броя на окръзите в Германия

Политическая система Германии довольно проста. Один раз в четыре года

в Германии проходят парламентские выборы. В парламент выбирают 669

депутатов. Часть проходит по партийным спискам, часть по одномандатным

округам (насколько я понял). В Германии всего 328 округов.

И още нещо по отношение на политическата система на Гернания.

Бундестаг (нем. Bundestag) – высший представительный орган Германии. Бундестаг принимает законы, избирает главу федерального правительства, участвует в выборах президента республики. Бундесрат (нем. Bundesrat) - орган представительства земель и состоит из членов правительств земель или других лиц, назначенных ими.

Тоест имаме двукамарен законодателен орган, разделен на две отделни части.

И ето как се приемат законите в Германия:

В бундестаге законопроектам нужно пройти три чтения. Как правило, один раз они направляются в компетентную комиссию. На третьем чтении они согласовываются окончательно. Закон принимается (за исключением изменений к конституции), если он получает большинство отданных голосов. Кроме того, для законопроектов, затрагивающих дела федеральных земель, необходимо ещё и одобрение бундесрата.

Съжелявам, че е на руски. Просто на български информацията е страшно малко и непълна.

направи си сметка колко милиона е България и колко Германия и че при това положение бундестага е с далеч по-малко представители отколкото НС в България.Не е луд тоя който яде баницата,а този който му я дава.И още нещо в нашия парламент повечето депутати са кръгли нули,като интелект,а има и пияници не малко.А основната работа се върши наистина от 30-40 човека.Всичко останало е плява и не бива да се допуска в парламента.И това го вижда целия народ.

Виждам, че зациклихте с тази бройка на народните представители. Мисля че и 30000 представители да имаме, ако от тях работят 30-40, ще бъде отново същото положение, както да имаме и 200. Т.е. според мен бройката не е толкова определяща, колкото качеството на работа. iambbbbob вече спомена, че според него (нея) не трябва да има съразмерност между населението и броя на депутатите, защото тогава страни като Монако, трябва да имат по 10 депутата, в което няма логика.

:hush: Естествено че са много,колко пъти се закриваше заседание поради липса на кворум?По-добре малко,но да са задължени да са там и да работят.За нарушения от тяхна страна да се санкционрат най-строго.Сега за отсъствие ги глобяваха 50 лева мисля,сума смешна за тях имайки предвид че членуват в бордове и управителни съвети на апетитни фирми.На фона на големите им заплати и участието им в разни комисии това е шега за тях.Да не говорим че могат да си сменят колите с по-евтини (Шкода Октавия да речем).Все едно са се абонирали за Мерцедес и БМВ,не сме толкова богати.Това което е в момента е напълно излишна помпозност. :down:
  • Автор

Явно мислите, че Бундестага на Германия е единствения законодателен орган там. Не е така. Просто сте далеч от истината.

Така, още малко пояснения. Германия е федерална република състояща се от провинции. Всека една провинция има:

Парламент

Правителство

Премиер министър

Бавария има двукамарен парламент.

Освен това всяка провинция има собствена конституция и съдебна власт.

Бундестага е долната камара на законодателната власт. Право на абсолютно вето има Бундесрата, който се явява горната камара.

А ето и информация за Бундесрата. Съжелявам, че отново е на руски, но е директно от немски сайтове на администрацията им. Та ето я и нея:

Бундесрат – это федеративный конституционный орган и наряду с бундестагом дальнейший законодательный орган. Федеральные законы, затрагивающие компетенцию земель, должен одобрить бундесрат. 16 федеральных земель в бундесрате также сотрудничают в федеральной администрации и по общеевропейским вопросам. Члены назначаются правительствами федеральных земель.

Так, многие законы и распоряжения могут быть приняты только при условии одобрения со стороны федеральных земель.

В современной государственной системе Германии (Bundesrepublik Deutschland) представительство земель на федеральном уровне осуществляется через верхнюю палату парламента – бундесрат, участвующий в законодательстве и управлении страной.

Броя на членовете на Бундесрата е 69.

Така, че ако направите една сметка ще разберете, че законодателната власт на Германия е много много по-голяма от тези 600 души.

Това е практика на законодателна власт в една успяла държава.

Затова мисля, че на България и е необходимо да има двустепенна система на законодателната власт.

Едната степен да е тази, която е сега, а другата може да бъде Камара на общините с представители на всяка община - които да са членове на кметските управленски екипи или Камара на регионите - членове на регионалните администрации.

И това да е горната камара на един бъдещ парламент. Те също така трябва да имата право на абсолютно вето, защото защитават интересите на хората и са най-блиско да тях.

Тъй като много се отклонихме от темата предлагам този пост просто като информативен и да не спорим по него. Практики колкото иска човек и е добре да се прецени, кое би било добро за България.

Нека все пак се върнем към темата. Мисля, че така е по-честно по отношение на членовете на форума на Калдата.

Така, още малко пояснения. Германия е федерална република състояща се от провинции. Всека една провинция има:

Парламент

Правителство

Премиер министър

Бавария има двукамарен парламент.

Освен това всяка провинция има собствена конституция и съдебна власт.

Бундестага е долната камара на законодателната власт. Право на абсолютно вето има Бундесрата, който се явява горната камара.

Здравейте, това добре съгласен съм, но немислители, че България не е Франция , нито Германия а още по малко Америка, та ние сме едно предградие на Ню Йорк, който е 18 милиона души.България неможе да си позволи този лукс. Мисля, че депутатите трябва да бъдат толкова колкото са общините в България както между впрочем е сега, но несъм сигурен може и да бъркам:hush:)))

Важното обаче в случая, е всяка община, да има народен предтавител който да бъде избиран от хората в тази община, и естествено да може да бъде контролиран от тях.Сега много са начините как може да се осъществи това но важен е принципа:down:)) Както се казва Партийките да пият по една студена вода :clap:)) Защото има ли партийки ще има винаги задколистни игри . Не ангажирам никого с моето мнение :)) А Президента да назначава Правителстовто, но и да може да го одзовава по всяко време. Поздрави на всички!!! :bye:

• Автор

Ами общините в България са да речем около 266. Да цифрата е приблизителна като сегашното народно събрание.

Германците са го решили добре за Бундесрата. Членовете му са представители на правителствата на провинциите, т.е. те са служители на тези провинции и си получават възнагражденията от там. В Бундесрата не са на псотоянна заплата и разходите за дейността им ( заплати+консумативни разходи ) са много малки.

Така, че наличието на такава камара на общините няма да товари бюджета, защото те ще са на заплата в съответната община. Няма и да товарят с излишен персонал и общините, защото ще е или някой от зам. кметовете или секретаря на общината или експерт с доказани качества.

Не мисля, че трябва да са изборни. Просто когато се избира местна администрация, новоизбрания кмет предлага и общинския съвет одобрява лицето, което ще защитава интересите на общината в Камарата на общините.

Освен това представителят на дадената община ще е добре запознат с проблемите на същата, защото работи в нея. Не са ни необходими парашутисти, които да не знаят проблемите на една община, да си нямат понятие от това, което става в нея и да се мъчат да правят нещо, което не им е ясно.

Отделно - не е целесъобразно да се избират членовете на Камарата на общините, защото в един момент ще стане така, че кмета е от една партия, а члена на Камарата от тази община от друга и става подмяна вота на избирателите. Отделно, че по чисто политическа партизанщина по нареждане на партийната централа той ще играе контра на кмета и няма да защитава интересите на общините, а точно обратното - ще се стреми всячески да пречи на работата на общината.

Така, че долната камара - Народното събрание, където са депутатите избрани на избори няма да могат да си разиграват коня и да приемат закони както им дойде. Особенно такива, които касаят местната власт и регионалното развитие.

И разходите ще са по-ниски.

Здравейте, това добре съгласен съм, но немислители, че България не е Франция , нито Германия а още по малко Америка, та ние сме едно предградие на Ню Йорк, който е 18 милиона души.България неможе да си позволи този лукс. Мисля, че депутатите трябва да бъдат толкова колкото са общините в България както между впрочем е сега, но несъм сигурен може и да бъркам:hush:)))

Важното обаче в случая, е всяка община, да има народен предтавител който да бъде избиран от хората в тази община, и естествено да може да бъде контролиран от тях.Сега много са начините как може да се осъществи това но важен е принципа:down:)) Както се казва Партийките да пият по една студена вода :clap:)) Защото има ли партийки ще има винаги задколистни игри . Не ангажирам никого с моето мнение :)) А Президента да назначава Правителстовто, но и да може да го одзовава по всяко време. Поздрави на всички!!! :bye:

<{POST_SNAPBACK}>

Неможе президента да назначава правителство защото сме парламентарна,а не президентска република.Демек страната се управява от правителството а президента има чисто парадни функции(е,може да налага вето де).
Неможе президента да назначава правителство защото сме парламентарна,а не президентска република.Демек страната се управява от правителството а президента има чисто парадни функции(е,може да налага вето де).

<{POST_SNAPBACK}>

Здравей, dragozow мислиш ли, че не го знам:) Да,- бе създадена Парламентарна Република имено защото по този начи се размива отговорноста и по този начин се ограби България. Иначе това някъкси неможеше да стане ако България бе Президентска Република защото отговорноста за действията или бездействията на всяко правителство щеше да бъде само върху един човек.

Но това е дълга тема.Поздрави на всички!!! :bye: А в моят преден пост аз просто споменавам как би могло да бъде, като предложение , а не като факт.

много интересно за Президентската република

какво ще кажете ако е избран президент от БСП

много интересно за Президентската република

какво ще кажете ако е избран президент от БСП

<{POST_SNAPBACK}>

Здравей, мисля, че БСП сама неможе да избере Президен но както и да е.

Много ясно мисля, че се изразих, да се гласува за личности, а партийките да пият по една студена вода.Сигурен съм,че в България има много кадърни хора който да се справят с тази задача.Поздрави на всички!!!

Редактирано от Paralingov (преглед на промените)

Е то е ясно това,проучванията го показват за съжаление.

ама май много ви се иска да дойде "здравата ръка". така сте се разревали за президентска република. слава богу, че не сме. представете си какво щеше да стане ако миналата година имаше президентски избори... бате бойко сега щеше да ви се радва едно хубавичко.

• Автор

Здарейте, мисля, че БСП сама неможе да избере Президен но както и да е.

Много ясно мисля, че се изразих, да се гласува за личности, а партийките да пият по една студена вода.Сигурен съм,че в България има много кадърни хора който да се справят с тази задача.Поздрави на всички!!!

<{POST_SNAPBACK}>

Привет Паралингов,

Радвам се, че си толкова активен по темата. Колкото повече мнения, толкова по-добре. Поне аз така мисля.

По отноешние дали БСП може или не може да избере Президент на Република България, то справка настоящия Президент г-н Георги Първанов. Издигнат за кандидат за президент от Коалиция за България и избран за такъв на предходните президентски избори.

И друго, какво значение има кой е президент стига да е личност, която се справя със задълженията си и е професионалист с доказани ръководни качества.

Нали все пак искаме да избираме личности, а не партийни кадри.

Ако е личност какво значение е от коя партия е. Или дори да е стойностна фигура с доказани възможности само за това, че е от БСП отново ще гласуваме по партиен принцип, каквото каже партийната централа.

Ей това ми е интересно. Вариант:

Кандидати от издигнати от четири политически партии - БСП, НДСВ, ОДС и ДСБ.

Примерно кандидата на БСП е стойностна фигура, с доказани качества и способности и се ползва с доверието и уважението на хората и е по-добрия избор за България в сравнение с другите кандидати. Знает, че е свестен и че ще си свърши работата по-добре от другите. Бихте ли дали гласа си за него, а не за кандидата на партията на която вие симпатзирате или ще гласувате на партиен принцип, знаейки, че вашия кандидат не е по-добрия избор, но за вас по-важното е да гласувате против БСП.

Това е пример. Не искам да се разпалват страсти. Просто искам да разбера какво мислите. И за мен ще бъде неприемлив отговор "Ама БСП не може да излъчи достоен кандидат защото са маскари и долни комунисти". Един такъв отговор важи и за всеки един от другите. А и само ще предизвика излишни спорове.

Привет Паралингов,

Радвам се, че си толкова активен по темата. Колкото повече мнения, толкова по-добре. Поне аз така мисля.

По отноешние дали БСП може или не може да избере Президент на Република България, то справка настоящия Президент г-н Георги Първанов. Издигнат за кандидат за президент от Коалиция за България и избран за такъв на предходните президентски избори.

И друго, какво значение има кой е президент стига да е личност, която се справя със задълженията си и е професионалист с доказани ръководни качества.

Нали все пак искаме да избираме личности, а не партийни кадри.

Ако е личност какво значение е от коя партия е. Или дори да е стойностна фигура с доказани възможности само за това, че е от БСП отново ще гласуваме по партиен принцип, каквото каже партийната централа.

Ей това ми е интересно. Вариант:

Кандидати от издигнати от четири политически партии - БСП, НДСВ, ОДС и ДСБ.

Примерно кандидата на БСП е стойностна фигура, с доказани качества и способности и се ползва с доверието и уважението на хората и е по-добрия избор за България в сравнение с другите кандидати. Знает, че е свестен и че ще си свърши работата по-добре от другите. Бихте ли дали гласа си за него, а не за кандидата на партията на която вие симпатзирате или ще гласувате на партиен принцип, знаейки, че вашия кандидат не е по-добрия избор, но за вас по-важното е да гласувате против БСП.

Това е пример. Не искам да се разпалват страсти. Просто искам да разбера какво мислите. И за мен ще бъде неприемлив отговор "Ама БСП не може да излъчи достоен кандидат защото са маскари и долни комунисти". Един такъв отговор важи и за всеки един от другите. А и само ще предизвика излишни спорове.

<{POST_SNAPBACK}>

Здравей,=I am Nonamе

Само искам да спомена като факт, без да се обижда никой, че Президента бе избран не без помоща на ДПС, а нали превидно те се бореха против БСП?:)))

Явно ще трябва много да пиша в този форум.Та нали тези партийки точно това правят разделят нацията и я противопоставят едни срещу други на принципа разделяй и владей. Какво представлява една партия хора обеденилисе и изповядващи едни и същи идей и виждания, мислещи в една и съща посока.

Но което е порочно в тези партйки все се намира някой тарикат който да оглави партията да се обкражи с свой хора и от тук започва проблемите.

Защото той започва да прокарва свой интереси и да не се съобразява с хората, въпреки, че тези хора са самата партия. Какво пречи тези хора, изповядващи едни и същи идей , виждания, споделящи една и съща посока, да съществуват и гласуват без да бъдат обеденявани в някъква партия.Нима неможе, тези хора вярвайки в тези идей, да препознават свойте вижданя в личностите който ще се борят за тяхното доверие.Сигурен съм, че може, но тогава няма кой да разделя нацията и да манеполира обществото както това става сега чрез нашите изключително корумпирани медий, и партйки. Както се казва разделяй и владей.. А иначе искаме да се обеденим ???? Но как ли ще стане това след като има тези неща БСП, СДС, ДСБ, и др...Поздрави на всички!!! :bye:

Редактирано от Paralingov (преглед на промените)

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.