Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Оставяте ли бакшиши?

Featured Replies

Все съм се чудела, понеже десетки клиенти ми минават през ръцете и всички са различни... При вас как е? Имате ли правило - еди колко си бакшиш, зависи от обслужването или "когато имам давам, когато няма - здраве да е"? Или зависи от настроението? :wors:

• Отговори 73
  • Прегледи 8,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Зависи от обслужването.

Случвало се е да броя стотинките с надежда да имам точно колкото е сметката, случвало се е да оставя и доста над нея :wors:

Само ако този, който очаква бакшиша си го е заслужил с поведението си. Имал съм случай, когато едно особа, скарана с добрите обноски, я карах три пъти да пише фактура за поръчаното (нарочно разбира се) и сметката бе платена с точност да стотинка.

На първо място зависи от обслужването, ако ме гледа все едно я/го карам насилствено да работи - нищо не оставям, но ако всичко е наред и съм в добро настроение, винаги оставям повече :wors:

Все съм се чудела, понеже десетки клиенти ми минават през ръцете и всички са различни... При вас как е? Имате ли правило - еди колко си бакшиш, зависи от обслужването или "когато имам давам, когато няма - здраве да е"? Или зависи от настроението? :wors:

Както е прието : приблизително 10% от сметката. Грозно ми е да броя стотинки.

Зависи да....една вечер след приятен запой и не малък бакшиш, смтеката дойде с телефонен номер на гърба и час на затваряне на заведението.....

Както е прието : приблизително 10% от сметката. Грозно ми е да броя стотинки.

Когато са ти скъсали нервите до такава степен, че съжаляваш, че си стъпил в заведението не е чак толкова грозно, повярвай ми.

Общо взето не съм придирчив, но има места, където се държат с теб, така че да се чувстваш виновен, че ти се пие бира и ти се ядат пържени картофи.

Когато са ти скъсали нервите до такава степен, че съжаляваш, че си стъпил в заведението не е чак толкова грозно, повярвай ми.

Общо взето не съм придирчив, но има места, където се държат с теб, така че да се чувстваш виновен, че ти се пие бира и ти се ядат пържени картофи.

Има, и то много такива местенца, но ако навреме усетя си излизам, ако съм поръчал и мога да откажа поръчката я отказвам и повече не стъпвам там. А и не ми се иска да заприличвам на тях.

Зависи от обслужването.

Случвало се е да броя стотинките с надежда да имам точно колкото е сметката, случвало се е да оставя и доста над нея :wors:

Бих добавил само че зависи и от настроението ми!

Редактирано от B-boy[StyLe] (преглед на промените)

• Автор
Рядко се случва да оставям повече. Обикновенно го правя когато той/тя си го заслужи.

Обаче ми се случва често да ми оставят.

Ти сервитьор ли си? Защото аз преди, когато само пиех а не сервирах :clap: оставях, но малко... Но сега някакси разбирам какво и е на сервитьорката/сервитьора и винаги оставям... Е ся, когато няма - няма и това си е.

Разбира се също зависи от обслужването - ако ме гледа на кръв, че я разкарвам и едва ли не ми насажда чувство за вина - оставям точно. Но ми се е случвало да имам клиенти, на които съм бъркала поръчката, сметката, изсипвала съм им цаца на главите без да искам :wors: и пак са оставяли, и то доволно. Но има и такива, които ги обслужваш като царе и накрая - до стотинка.

Редактирано от Aragorn(Elesar) (преглед на промените)

Аз държа на принципа "Каквото повикало, такова се обадило!".

Оставям, на някои повече отколкото заслужават...рядко се сблъсквам с наистина добро обслужване..Ама те нещата са навързани зависят и от хората зад бара и от тези в кухнята, но пък от друга страна нищо не пречи на сервитьорката да е любезна. И аз съм била сервитьорка за много малко ама колкото и кисело да ми е било не съм се държала все едно някой ме насилва да работя. Накратко- оставям, защото ми е по - лесно да се изнеса след тва. Аман от сервитьорки които ги молиш първо да ти донесат сметката, а после да ти вземат парите в такива случаи нагласям парата точно и дим да ме няма. В други- не ми пречи да сложа някой лев отгоре....

Много рядко да оставя...поне тук в Испания си мислят че си сбъркал и за това си им оставил повече.Гонят те само и само да си вземеш парите...в България е друго,много скандали съм имала и то с такива хора,който изобщо не знаят за какво са отишли на работа.Изключително мразя човек да прави нещо,но да не го прави така както трябва.

Зависи от сервитиорката.Даже ако много ми хареса мога да я поканя на вечеря със закуска.

По принцип не оставям, но когато ме обслужат добре и се отнесат професионално към задълженията си - да, но това се случва много рядко.

Гледам да са 10% от сметката, стига да не е много малка. Това е поне в 90% от случаите. Другите 10% разпределям на 1. нежелание да оставя по някаква причина, не свързана с обслужването и 2. лошо обслужване. Точка 2 рядко ми се случва. Трудно може да ме издразни сервитьор/ка до толкова, че да не си остава 10-те %. А и в повечето такива случаи гледам да си тръгна бързо и пак остава бакшиш макар и малък, докато не са ми вдигнали много кръвното, защото чакането за ресто няма да ме успокои.

Оставям в повечето случай, между 7-10%, но ако не ми хареса обслужването, съвсем нормално не оставям нищо. Ако пък много ми хареса, е имало случай и на 20% :wors:

Много ми е чудно как ги смятате тия проценти.

Седите и се чудите колко е 11.5% от 18.50 лв?

Много ми е чудно как ги смятате тия проценти.

Седите и се чудите колко е 11.5% от 18.50 лв?

Не, на 18,50лв. аз оставям 20,00 примерно.

На 21,20 лв. преди няколко дни, оставих 25,00лв., просто защото сервитьорката наистина си ги изкара!

Не, на 18,50лв. аз оставям 20,00 примерно.

На 21,20 лв. преди няколко дни, оставих 25,00лв., просто защото сервитьорката наистина си ги изкара!

Това имах предвид и аз. Обикновено се закръгля - 1.50 за една бира до 2 лв, 8.70 до 10, 12.60 до 15 и т.н, а не сега да сядаш и да смяташ проценти.

Бакшишът зависи доста и от това с какви банкноти разполагаш в момента.

• Автор
Бакшишът зависи доста и от това с какви банкноти разполагаш в момента.

Мдаа, има го и този момент... Но обикновено ако имат по-едри, казват: "Хвани си еди колко си" и пак оставят. Ако клиента си е наумил да остави, ще остави, каквото ще да става. Но има и някои, които като видят, че имат по-едри банкноти, нагласят ги примерно: сметката е 22 лв (+/- стотинажи) - ето ти 52лв (защото има едри), върни ми 30 и сме готови.

• Автор

Според мен това си е до манталитет...

Както споменах по-нагоре в темата, има такива, на които бъркаш поръчките, разливаш, бършеш и пак оставят. Но други ги обслужваш страхотно, адски се стараеш, глезиш ги - и накрая до стотинка.

Има разлика в това да ти объркат поръчката, да те полеят и да те гледат на кръв...

Сервитьорът трябва да е такъв, че да не усещаш присъствието му, но притрябва ли ти вече да е до теб и да записва.

Мразя да ходя на места, където чакам 5 минути да ми донесат менюто, още 10, за да ми вземат поръчката, още 15 за да ми дойдат нещата... и после още 10 докато ми донесат сметката + още 7-8 докато ми върнат рестото

Признавам, че и тяхната работа не е лека, но аз не съм виновен, че шефът им е скръндза и не иска да наеме още 1 човек, за да им е по-лека работата, нали?

Ако видя, че се старае даден човек, дори и да ме полее с виното ще му оставя бакшиш според възможностите ми.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.