Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ислямистка групировка заплашва Франция с “кървава кампания”

Featured Replies

0000036354-article.jpg

“Бригадите Абу Хафс ал Масри” - групировка, която твърди, че е свързана с “Ал Кайда”, заплаши Франция с “кампания на кървав джихад” след избирането на “циониста” Никола Саркози за президент.“Щом избрахте Саркози – този кръстоносец и ционист, жаден за кръвта на мюсюлмански деца, жени и старци... ние ви предупреждаваме, че в близките дни ще станете свидетели на кампания на кървав джихад в столицата на Саркози”, заплашва групата в комюнике, поместено в интернет сайт и носещо подпис “Европейски клон на Бригадите Абу Хафс ал Масри”. Същата групировка пое отговорност за атентатите в Лондон /на 7 юли 2005 г./, Мадрид /11 март 2004 г./ и Истанбул /ноември 2003 г./.

sportal

Не е работа на арабите във Франция кой е президент,да си гледат камилите и да не се занимават с глупости защото ще ги пометат.

Не е работа на арабите във Франция кой е президент,да си гледат камилите и да не се занимават с глупости защото ще ги пометат.

;) Къде ги видя тия камили във Франция драгозов,доколкото знам,камилите им са само в зоопарковете и цирковете ;)А арабите там са навсякъде ;) Особено в армията им,ако не си виждал аз да ти кажа .

Редактирано от Morfey_A (преглед на промените)

И в националния им отбор по футбол...;)

И там също . Изобщо Франция открай време има толерантност и има повече свои граждани от други етноси отколкото повечето европейски страни,и те се увеличават,предвид демографски и други фактори.Така че французина арабин е нещо нормално за тях.

Една от най-неприятните заплахи за света е войстващият ислямизъм. Много е страшно, че трябва да се предпазваме от хора с излъскани мозъци, в които и преди промивката не е имало нищо съществено, а след нея - само знанието как да се скрие взривното устройство и къде се намира детонаторът. Толкова знание може да се концентрира и в най-долната част на гръбначния мозък, въпреки другото му предназначение.

Да се опитваш да вразумиш примитивен фанатик е също толкова безсмислено, колкото да обясняваш на динозавър, че не трябва да те изяде. Слава богу, че поне вторите са вече измрели. Отдавна е време и първите да ги последват.

"...жаден за кръвта на мюсюлмански деца, жени и старци"... Само възрастен кретен със знанията на пеленаче може да твърди подобни глупости.

Ако откачалките бяха хора, нямаше по изключително жесток начин да убиват невинни, където им попадне по света, за да "наказват" някакво си там недостижимо за техните възможности правителство.

Ако цивилизованите нации не вземат кардинални мерки, проблемът ще съществува още безкрайно дълго.

Понякога се налага да бъдат жертвани няколко души, за да се спасят хиляди други. Всеки разумен човек оправдава вземането на такова решение, въпреки неговата жестокост. Горе-долу спазвайки пропорцията може да се наложи да бъдат унищожени няколко десетки или стотици милиона, за да бъдат спасени милиардите невинни хора, живеещи в постоянен стрес от заплахата.

С войнстващия ислямизъм трябва да се приключи радикално и веднъж завинаги. Не може да се позволява на психично болни кретеноиди или пълни кретени, имащи мозъка на пиле, да се правят на Аллах.

Дано великите сили го разберат и вземат необходимите мерки. След като бъде изтрита от лицето на земята още първата страна, от която произхожда групировката, осъществила следващия терористичен акт, във всички останали рискови страни ще настъпи ад за терористите. Заради заплахата от пълно унищожение, при което няма надежда за никого, никой няма да им сътрудничи. Напротив, сънародниците им сами ще започнат да ги преследват и унищожават, ще ги убиват с къмъни, ще ги бият до смърт с камшик, ще ги бесят, ще им режат главите, ще ги давят и т.н. Това ще се случи, въпреки че основната част от гражданите на тези държави са мирни хора. Всеки озверява при мисълта, че трябва да загине цялото му семейство, заради когото и да било, камо ли заради някакви си изроди.

Няма начин между мощните държави да не са се водили подобни разговори, но явно не може да се намери общо решение. Почти очевидно е, че все още най-силните на деня имат полза от войнстващия ислямизъм, и затова се жертват невинни съграждани с преценката "Какво са няколко души в сравнение с милиардите долари далавера от игрите с петрола?". Да не забравяме и хероина от Афганистан, но там парите са доста по-малко. Малко, малко, ама и с тях някой има далавера...

Писна ми да пиша по въпроса. Отврат sad.gif

Хм,приятел,ако си чел история мисля че трябва да се загледаш в корените на проблемите,не на последствията от тях. Затова обикновенно на такива като теб казвам да я карат по полека с оценките,особено като не разбират същността на събитията,и четат само гръмки заглавия от този род. Хайде няма нужда да се мъчиш да ни втълпяваш каквото и да е,а за квалификациите ти -просто ще си замълча! Не ми харесват ни най-малко ,погледни себе си първо и тогава давай оценки.

П.С И за да не бъда груб,просто ще ти кажа гледай си работат някъде другаде !

Айде бе,все вашите проблеми ще гледаме.Все ви е виновен друг,вие сте "правоверни" или там някакви както се наричате.

Айде бе,все вашите проблеми ще гледаме.Все ви е виновен друг,вие сте "правоверни" или там някакви както се наричате.

:eek: Че кой те кара ,със сопа ли те гонят,гледай си своята работа със камилите във Франция,като не искаш да гледаш "правоверните" ;)

Многократно съм ти казвал че не съм вярващ и плюя на всички религии.Имам наблюдения обаче че само се жалвате че сте онеправдани и "воювате"" срещу много силни жени и деца,в повечето случаи невинни.Нямате войска и воювате скрито и от засада,любимите ви методи са взимане на заложници които нямат нищо общо и заколването им като кози,след това си публикувате 'постиженията" в интернет.И това не е всичко,само вие разбирате,само вашата вяра е права и не признавате нищо друго.Нарича се фанатизъм и слабост.И сега като нещо не харесва на някого ще вземе да взриви някоя гара в Париж.

Многократно съм ти казвал че не съм вярващ и плюя на всички религии.Имам наблюдения обаче че само се жалвате че сте онеправдани и "воювате"" срещу много силни жени и деца,в повечето случаи невинни.Нямате войска и воювате скрито и от засада,любимите ви методи са взимане на заложници които нямат нищо общо и заколването им като кози,след това си публикувате 'постиженията" в интернет.И това не е всичко,само вие разбирате,само вашата вяра е права и не признавате нищо друго.Нарича се фанатизъм и слабост.И сега като нещо не харесва на някого ще вземе да взриви някоя гара в Париж.

Знам че не си вярващ, и да ти кажа изобщо не ми дреме дали или не си. Изобщо и въпроса с тия групировки не е толкова религиозен,колкото политически, а исляма може да се каже че съчетава в себе си двете неща едновременно. Ако си видял да се жалвам някъде,май имаш слаба памет,аз негодувам срещу несправедливоста,не се жалвам. За фанатизма ,като гледам май самия ти си такъв,не ме обвинявай мен :rolleyes: Виж се какво пишеш,как мислиш че после ми натяквай.А да,замалко да забравя,аз съм фанатик на тема "справедливост" :eek: . А също и ако видиш някъде да не признавам други религии ела ми се обади,лично ще те въздигна на пиедестал после :)

Слабоста е обширно понятие,и различно за различни хора.За мен някои неща които виждам са слабост,обаче за други "герои" са сила,и тука приключвам!

А за взривяването,ще видим,лесно е да се каже че бил взривен от еди коя си група,но дали реално е тя-това е друг въпрос. Та така...

Драгозов,последните ми спомени от война са тия от Star Wars.Взех за заложник едно пиле,ама не съм го колил(така ги продават,заклани).Та от заложника,след изпичането му не остана нищо,така че не остана нищо за публикуване на постижението в Интернет.От това разбира се не се отслабва,така че не съм съгласен със слабостта.А който не харесва гара в Париж да я купи и модернизира.Препоръчвам гара Монпарнас.Но все пак въпрос на избор.Има около 20 гари в Париж.

Редактирано от badr (преглед на промените)

Morfey_A, би ли ми показал един твой пост, в който и най-черното обстоятелство или събитие, свързано с исляма, не си го превърнал в бяло, именно поради факта, че е свързано с исляма. Покажи ми го и аз също ще започна да се замислям за твой пиедестал. Нали знаеш, че нещата не са бели и черни - сивото винаги преобладава.

Morfey_A, би ли ми показал един твой пост, в който и най-черното обстоятелство или събитие, свързано с исляма, не си го превърнал в бяло, именно поради факта, че е свързано с исляма. Покажи ми го и аз също ще започна да се замислям за твой пиедестал. Нали знаеш, че нещата не са бели и черни - сивото винаги преобладава.

По скоро ти ми покажи такъв мой пост където да съм го превърнал в бяло,категорично бяло както казваш :eek: А паметника ,не се и съмнявам,доста хора ще се зарадват ако е посмъртен особено хахахах :rolleyes:

П.С Айде съберете още желаещи,че трапа да се напълни :)

По скоро ти ми покажи такъв мой пост където да съм го превърнал в бяло,категорично бяло както казваш :eek: А паметника ,не се и съмнявам,доста хора ще се зарадват ако е посмъртен особено хахахах :rolleyes:

Ами върни се назад в раздела,погледни и "Политика".Ще се ориентираш по заключените теми,за повечето си с главна заслуга.Айде да не се отклонявам...

:rolleyes:

Сещам се за една реплика на Алф : "Ще делим по братски, 90 за мене и 10 % за тебе " :eek:

Ето това е справедливост :)

П.С Айде съберете още желаещи,че трапа да се напълни :)

Надявам се, че не го мислиш сериозно и се шегуваш. Може да спорим, но това не означава, че се мразим, нали?

Ами върни се назад в раздела,погледни и "Политика".Ще се ориентираш по заключените теми,за повечето си с главна заслуга.Айде да не се отклонявам...

Драгозов,нека не си спомняме миналите теми,когато още беше доста специален,защо и как стигаха до затваряне,че ще трябва да се засрамиш малко поне сам. И не се отклонявам,защото винаги се почва с някаква новина,и веднага се намира поредния "политикант" пишлигар знаещ незнаещ,чул недочул който веднага захапва и плюе по религията и народноста ( в случая -арабите) .

Надявам се, че не го мислиш сериозно и се шегуваш. Може да спорим, но това не означава, че се мразим, нали?

Споко Стенли,за тебе не си го мисля :eek: Бъди сигурен,знаем се отдавна ,аз визирах едни два други крайни елемента,мои политически опоненти тука,които на моменти съм им докарвал газови колики от яда който им причинявах :rolleyes: А като цяло беше бъзик :)

Драгозов,нека не си спомняме миналите теми,когато още беше доста специален,защо и как стигаха до затваряне,че ще трябва да се засрамиш малко поне сам. И не се отклонявам,защото винаги се почва с някаква новина,и веднага се намира поредния "политикант" пишлигар знаещ незнаещ,чул недочул който веднага захапва и плюе по религията и народноста ( в случая -арабите) .

Мда,почва се с новина в която се споменават араби.Като само се спомене думата и ти заставаш задължително на тяхна страна без значение дали са нормални хора или терористи.Хвърляш се слепешката и обиждаш събеседниците си,повечето постове са изтрити ама има и останали които мога да ти постна.Ти си знаеш защото си наказван няколко пъти.Нещо което аз не бих направил ако се споменават българи,има добри има и лоши.Там е разликата и именно затова не се срамувам.Не ми пука за терористите,да мрат.Както мряха нашите на клипа от Ирак когато фанатиците с луди викове "аллах акбар" ги застреляха.Ей за такива ти говоря,нямам нищо против някоя раса.Имам познати араби,имам приятел арменец,грък и т.н.Айде изпадам аз от тая тема,ще наглеждам какво става обаче.

Ами , какво да кажа... Поредната заплаха за световния мир.

Удачен въпрос стенли, или по-скоро да го нарека реторичен

:P Ааах на батко ... Драгозов, как да не ти стане жал, а ?

Мда,почва се с новина в която се споменават араби.Като само се спомене думата и ти заставаш задължително на тяхна страна без значение дали са нормални хора или терористи.Хвърляш се слепешката и обиждаш събеседниците си,повечето постове са изтрити ама има и останали които мога да ти постна.Ти си знаеш защото си наказван няколко пъти.Нещо което аз не бих направил ако се споменават българи,има добри има и лоши.Там е разликата и именно затова не се срамувам.Не ми пука за терористите,да мрат.Както мряха нашите на клипа от Ирак когато фанатиците с луди викове "аллах акбар" ги застреляха.Ей за такива ти говоря,нямам нищо против някоя раса.Имам познати араби,имам приятел арменец,грък и т.н.Айде изпадам аз от тая тема,ще наглеждам какво става обаче.

За поустовете : неведнъж съм бил пряк участник в тези теми и пазя доста приятни спомени от тези времена :)

navnav: Много хубаво и обширно мнение , което за жалост се е превърнало в обществена тайна през последните години , за която никой (почти) не взима мерки... Жалко но факт!!!

ПС - Морфейка , поработи над охлаждането в аванс , че знае ли човек кога може да прегрееш :nono:

Редактирано от AXL (преглед на промените)

И там също . Изобщо Франция открай време има толерантност и има повече свои граждани от други етноси отколкото повечето европейски страни,и те се увеличават,предвид демографски и други фактори.Така че французина арабин е нещо нормално за тях.

Има и САМО френски имена :)

Има и САМО френски имена :)

И те са все още мнозинство. А както доказаха на последните избори, французите си знаят силата и когато трябва гласуват почти както навремето се гласуваше в бившия соц лагер - много масово. А ако не стане с избори - и революции знаят да правят. Това че има много мюсулмани във Франция не значи, че всички ги обичат и уважават.

Има една приказка: "Чувствай се като вкъщи, но не забравяй, че си на гости!" И най-голямата толерантност има граници.

Все пак трябва да имаме предвид, че сегашния английски език, произхожда от френския. Колкото и французите да не ни недолюбват, трябва да им отдадем почит. Те не са просто една нацийка, а горда нация. Нашия български национализъм винаги има предвид френския. Неуместно е Франция да се дава за пример от небългарски елементи , защото точно защитниците на "възродителния процес" използваха Френските закони за защита на тезите си. Някак си и мен Франция ме убеди в правотата ми. Искам моята родина да просъществува. Просто искам МОЕТО да не го давам, както и да звучи това. Даже и по всички закони по света МОЕТО СИ Е МОЕ, нали? Не съм против Европа, а против заличаването ни като нация в Европа. Евала на французите, че отстояват своето! С такива хора можем да се разберем . Нека заповядат при нас, да видят родината ни, да си отдъхнат от напрегнатия живот. Ние също ще си отдъхнем при тях и ще се върнем, където ни е мястото. Така се живее добре, но не приемам някакви натрапници, независимо дали са араби или нам подобни, на които им се е дало шанс да живеят по-добре да заплашват, като че ли тая страна им е бащиния. И хайде сега пак някой да каже, че исляма като религия не бил проблем. Защо никой друг не се вдигна, а само някаква ислямска групировка? След като исляма е мирна лелигия, защо не минава ден или седмица без подобни изцепки?

...

Интернет Медия БИГ.БГ

Публикувано: 22/4/2005

На 21 април около 14 часа местно време в зоната на Тикрит, северно от Багдад, е свален от ракетен обстрел хеликоптер МИ-8 LZ-CDV на българската компания “Хели Ер”, съобщиха от Министерство на транспорта и съобщенията.

На борда на хеликоптера, освен екипажа – командир Любомир Костов, втори командир Георги Найденов и борден инженер Стоян Анчев, има още 8 пътника. При разбиването на българския хеликоптер в Ирак загиват трима българи, шест американски пътници и двама охранители филипинци.

По-късно същата вечер групировката “Ислямска армия в Ирак” пое отговорността за обстрела на хеликоптера чрез съобщение, публикувано в Интернет-сайт.

На 22 април “Ислямската армия в Ирак”, разпространи в Интернет видеозапис, който показва разстрела на един от оцелелите на борда. Според телевизия CNN кадрите показват човек сред останките на хеликоптера, когато снимащият с камера терорист дава заповед за стрелбата. Жертвата е простреляна много пъти, дори след като пада на земята. "Приложихме Божия закон", казва глас на арабски.

Преди да бъде прострелян смъртоносно мъжът произнася "кракът ми е счупен", но е принуден да се изправи. Кадрите са с логото на групировката.

Според АП мъжът, който е прострелян в тревата, говори английски с акцент и носи син летателен костюм, което според агенцията показва, че е един от членовете на българския екипаж.

Във връзка с инцидента експерти от Специализираното звено за разследване на авиационни събития към МТС поддържат непрекъсната връзка с Севран Ал Хайат, който е директор “Летателна безопасност” на Иракската гражданска авиация. Вицепремиерът Николай Василев изпрати писмо до министъра на отбраната Николай Свинаров, в което предлага служителите по сигурността към българския контингент в Ирак да бъдат включени в разследването на авиационния инцидент. На 22 април започва официално разследване от страна на иракската и американската цивилни авиации. Българско военно контраразузнаване в Ирак също се включва в разследването на инцидента.

Офицер от българския контингент в Дивания е командирован, за да участва в разследването на инцидента с хеликоптера в Ирак, при който загинаха трима наши сънародници, съобщи БНТ. Офицерът е пилот, специалист по летателни произшествия. Това съобщиха министърът на отбраната Николай Свинаров и началникът на Генералния щаб генерал Никола Колев в поделението в Карлово.

На 22 април, към полунощ от Летище Горна Оряховица за Багдад излита самолет на “Вега Еърлайнс”, с който се очаква да пътува изпълнителният директор на “Хели Ер” Михаил Михайлов и негови сътрудници. Целта е заедно със своя наемодател фирмата “Скай Линк” и местните власти представителите на “Хели Ер” да изяснят обстоятелствата за тежката катастрофа, както и да организират връщането на техниците от обслужващия персонал на авиокомпанията, които са в Багдад. Представителите на “Хели Ер” завиха, че ще се погрижат за тленните останки на загиналите българи.

Хеликоптерът е работил на мокър лизинг (отдаване на вертолета, заедно с екипажа) за канадската фирма “Скай Линк”. Вертолетът МИ-8 LZ-CDV е в летателна годност, притежава удостоверение за регистрация и удостоверение за летателна годност №1892 от 16.07.2004 г., което е с валидност до 15.07.2005 г.. Този хеликоптер е нает от канадската фирма “Скай Линк” за извършване на услуги по време на изборите в Ирак и е останал да изпълнява други задачи в страната –уточни собственикът на “Хели Ер” пред експерти от ГВА.

“Хели Ер” е частна българска авиокомпания с валидно свидетелство за авиационен оператор. “Хели Ер” има издадено валидно свидетелство за авиационен оператор на 16.09.2004 г., което е валидно до 25.09.2006 г.

На 22 април стана ясно, че "Хели Еър" преустановява работата си в Багдад, съобщи пред Инфорадио Михаил Михайлов, изпълнителен директор на авиокомпанията.

От Министерство на транспорта и съобщенията съобщиха, че от всички 17 лицензирани авиокомпании от ГВА за превоз на пътници и товари само 6 извършват товарни чартърни превози от/до Република Ирак.

Това са:

- Авиокомпания “Авиостарт” – оперира с един самолет АН-12, нает от “Хели Ер”; - Авиокомпания “Брайт Авиейшън” – оперира с един самолет АН-12; - Авиокомпания “Вега Еърлайнс” – оперира с един самолет АН-12; - Авиокомпания “Хели Ер” – оперира с един самолет АН-12; - Авиокомпания “Ер София” – оперира с два самолета АН-12, наети от Република Молдова; - Авиокомпания “Хели Ер” – оперира с един вертолет МИ-8, считано от ноември 2004 г.

Коя е групировката “Ислямска армия в Ирак”?

“Ислямската армия в Ирак” е сред най-значимите терористични групи в Ирак, действащи в момента. Тя води изключително ожесточена борба срещу чужденците в Ирак и по-точно с онези, които по какъвто и да било начин сътрудничат на Коалицията. ИАИ е отговорна за множество обезглавявания. Целта на групировката е да изгони от Ирак всички цивилни или военни представители на САЩ и на коалицията. Тя е отговорна за отвличането на френски журналисти, за убийството на пакистански предприемачи, един италиански журналист и македонски граждани, работещи за американска компания. Често групировката отвлича един или няколко човека и поставя неизпълними условия.

Тя не се ограничава само в атакуването на чужденци, групата е екзекутирала също иракчани, които служат в полицията или в армията на Ирак.

Предводителят на групировката твърди, че тя наброява хиляди бойци и че е съставена само от иракчани.

“Тези стотина души, между които и кувейтски "бойци", действащи около Багдад, се наименуваха "Ислямска армия в Ирак" с йерархична структура и точно формулирана цел: да прогонят американските окупатори и да установят ислямска република в Ирак”

/из разказа на отвлечените през август 2004 година от групировката френски журналисти Жорж Малбрюно и Кристиян Шено/

Атентати, за които групировката “Ислямска армия в Ирак” поема отговорност

На 29 март 2005 година групировката”Ислямска армия в Ирак” пое отговорността за минометния обстрел срещу сградата, където заседава Националното събрание на Ирак. На този ден иракският парламент трябваше да избере свой председател. В поместено в интернет изявление на групировката се казва, че нейни бойци са изстреляли четири минометни снаряда срещу сградата, намираща се в Зелената зона в центъра на Багдад.

На 9 март 2005 година “Ислямската армия в Ирак” обяви, че е отвлякла двама саудитци. Групировката обвини гражданите на Саудитска Арабия в сътрудничество на американската армия.

На 13 януари 2005 година иракската армия предотврати опит за убийство на премиера Ияд Алауи. Групировката “Ислямска армия на Ирак” планира да убие премиера по време на посещението му в провинция Анбар, но армията е обезвредила подготвяна кола-бомба и арестувала 12 бойци.

На 10 януари 2005 година терористичната групировка “Ислямска армия в Ирак” пое отговорността за експлозията, при която загинаха 8 украински и един казахстански военнослужещи. Инцидентът стана на около 10 км. Сувайра в провинция Уазит. Експлозията избухна докато военнослужещите, част от многонационалната дивизия, обезвреждат взривно устройство. Във връзка с този инцидент президентът на Украйна Леонид Кучма разпореди на министъра на отбраната да разработи планове за изтеглянето на украинския контингент от Ирак.

На 6 януари 2005 година “Ислямска армия в Ирак” пое отговорност за експлозията на кола-бомба в град Хила, при която загинаха 22 души.

На 4 януари 2005 година Групировката "Ислямска армия в Ирак" заплаши САЩ с нови атентати. В новогодишно послание, поместено на арабски сайт, групировката заявява, че 2005 г. ще донесе много изненади за американците и в Ирак, и в родината им.

Отвличания на групировката “Ислямска армия в Ирак”

На 24 октомври 2004 година групировката “Ислямска армия в Ирак”пое отговорност за убийството на американски дипломат в Багдат.

На 18 октомври 2004 година групировката “Ислямска армия в Ирак” обяви, че е екзекутирала двама македонци, защото са шпионирали за американските сили.

В изявление на групировката се посочва, че членове на "Ислямска армия на Ирак" са арестували двамата мъже докато те излизали от американска база в страната. Според съобщението документите, които били открити у тях, доказвали, че са шпионирали за американските войски.

В края на септември 2004 г. групировката "Ислямска армия в Ирак" обяви във видеозапис, излъчен в ефира на “Ал Джазира”, че е взела за заложници 10 души, сред които шестима иракчани, двама ливанци и две индонезийски гражданки, служители на компания за електронни изделия. Групировката поиска изтеглянето на ливанските граждани от Ирак в замяна на похитените ливанци, а в замяна на двете индонезийки поиска освобождаването на духовният лидер на “Джамаа исламия”.

На 27 септември 2004 година в Ирак е освободен иранският дипломат Ферейдун Джахани, който беше отвлечен през август същата година от групировката “Ислямска армия в Ирак”. Ферейдун Джахани бе назначен за консул в шиитския свещен град Кербала, но бе отвлечен на път за Багдад от групировката Ислямска армия в Ирак.

На 20 август 2004 година Групировката “Ислямска армия в Ирак” отвлече френските журналисти Жорж Малбрюно и Кристиян Шено. Похитителите отначало заплашиха да ги убият, ако Франция не отмени забраната за носене на мюсюлмански забрадки в училищата. След четири месеца плен те бяха освободени, след като групировката се е убедила, че “те не са американски шпиони”. Похитителите заявиха, че двамата са били освободени заради антивоенната позиция на Франция. 37-годишният Кристиян Шено работеше за "Радио Франс ентернасионал" (RFI), а 41-годишният Жорж Малбрюно - за в. "Фигаро".

На 26 август 2004 година групировката Ислямска армия на Ирак обяви, че е екзекутирала италианският журналист и доброволец на Червения кръст Енцо Балдони, след като Италия отказа да изтегли войските си от Ирак. Енцо Балдони и неговият шофьор и преводач бяха отвлечени при засада по пътя от Багдад за Наджаф. "Ислямска армия в Ирак" постави ултиматум на Италия до 48 часа да изтегли своите войски от Ирак или ще убие италианския журналист. 56-годишният Енцо Балдони е работил като репортер за италианския седмичник "Диарио" и е бил доброволец за Червения кръст в Ирак.

На 28 юли 2004 година групировката "Ислямска армия в Ирак" екзукетира двама пакистански заложници в Ирак. Катарската телевизия Ал Джазира съобщи, че е получила видеозапис на екезекуцията на двамата пакистанци, но няма да го излъчи.

Екзекутираните пакистанци, работещи за саудистка компания, бяха отвлечени на 23 юли. Похитителите ги обвиниха, че работят за американските сили в Ирак и цитираха изявление на пакистанския президент Первез Мушараф, който обсъждал възможността пакистански войници да бъдат изпратени в Ирак.

През юли 2004 година групировката "Ислямска армия на Ирак" отвлече филипинския шофьор Анхело де ла Крус. Похитителите заплашиха, че ще го екзекутират, ако Манила не изтегли войските си от Ирак до 20 юли вместо до 20 август, когато изтича мандатът им.

На 20 юли филипинецът Анхело де ла Крус беше освободен, след като Филипините удовлетвориха условието, поставено от похитителите му и изтеглиха контингента на страната от Ирак

На 31 март 2004 година групировката “Ислямска армия в Ирак” пое отговорност за отвличането и убийството на четирима американски граждани във Фалуджа

Български жертви на световния тероризъм

В Ирак

На 4 март 2005 година българският редник Гърди Христов Гърдев загива в Ирак от приятелски огън. Редник Гърдев е картечар от І –ви взвод на І-ва рота на Четвъртия пехотен батальон на Българската армия. Стрелбата срещу нашия патрул е предхождана от терористична атака срещу американски логистичен конвой на 9 км южно от радиорелеен пост № 5 и втора атака, отстояща на 3-5 км южно от същия пост срещу групата за бързо реагиране на радиорелеен пост № 6. Това е довело до привеждане в пълна бойна готовност на личния състав на радиорелеен пост № 5 за отразяване на възможна атака и в неговия сектор за отговорност.

На 24-ти октомври 2004 година четирима български военнослужещи от Трети пехотен батальон са ранени. Един от тях - старши сержант Владимир Пашов умира в следствие на силна кръвозагуба, докато е транспортиран от полската база “Лима” за Багдад.

На 23 април 2004 година при престрелка в Кербала е ранен в главата старши сержант Димитър Иванов Димитров. По-късно той умира от раните си. Българските военнослужещи попадат на засада и са обстреляни с гранатомети и автоматично оръжие.

На 6 април 2004 година Марио Димитров Манчев, шофьор от българската фирма “СО МАТ”, е застрелян в Ирак. 40 тежко въоръжени терористи нападат конвой от 6 български тира, които се движат от Басра към Багдад. Атаката става на 40 км. Южно от Насирия.

На 27 декември 2003 г. първи базов лагер "Индия" в Кербала е атакуван. Кола-цистерна се взривява, след като пробива загражденията. В резултат на eксплозията загиват петима български военнослужещи - командир на рота сержант Георги Качорин, младши сержант Антон Петров, командир на отделение, старши сержант Иван Инджов, редник Свилен Киров - мерач, старши-лейтенант Николай Саръев. Други 27 военнослужещи от българския контингент са ранени и са настанени в болница.

През юли 2004 година в Ирак са отвлечени двама български шофьори - Ивайло Кепов от Бобошево и Георги Лазов от Благоевград.

На 8 юли катарската телевизия “Ал Джазира” излъчва запис на двама българи, отвлечени от групировката “Единобожие и джихад” на един от лидерите на международната терористична мрежа “Ал Кайда” Абу Мусаб ал Заркауи.

Похитителите заплашват да ги обезглавят ако до 24 часа американското военно командване не освободи всички иракски затворници.

На 13 юли Георги Лазов е обезглавен. Групировката “Единобожие и джихад” заплашва да екзекутира и другия заложник, ако не бъдат освободени всички иракски жени от затворите.

На 22 юли във водите на река Тигър е намерено обезглавеното тяло на Ивайло Кепов.

По света

При терористичния атентат в Мадрид на 11 март 2004 загиват четирима български граждани - Тинка Димитрова Паунова, Андриан Андрианов, годеницата му Калина Василева и жена на име Мария. Ранени са Зоя Ценкова, Глория Беринкова, Грета Ненова Миткова, Елка Есладова, Стефан Якимов Московски и Тодор Михайлов, Енчо Асенов Сираков.

Общо 192-ма човека са загинали, а ранените са над 1400. На гара Аточа в центъра на Мадрид се взривяват три бомби, други четири избухват в близост. На гара Санта Еухения избухва едно взривно устройство, а на гара Ел Пасо – други две. Общо 13 бомби са използвани в атентатите. Отговорността за атаките пое терористичната мрежа „Ал Кайда" и “ Бригадите на Абу Хафс ал Масри”

На 20 ноември 2003 г. при самоубийствени атентати в Истанбул, загиват 61 човека, включително генералният консул на Великобритания Роджър Шорт, ранените са над 600. Сред загиналите е българинът Мирослав Каменов Мирославов от село Долна Хубавка, Омурташко. Той работи в Турция две години и работи в различни фирми.

Атаката с камион пълен с експлозиви е насочена срещу щаб-квартирата на базираната в Лондон банка HSBC и британското консулство в града.

Отговорността за атаките поема „Ал Кайда" и турската ислямистка групировка „Ислямски фронт на бойците на Великия изток".

На 30 юни 2003 г. българският шофьор Кръстьо Петков Радков загива при обстрел на камион с чуждестранни работници от палестински бойци. Инцидентът става на пътен участък между градовете Рейхан и Хармеш, в северната част на Западния бряг на река Йордан, близо до град Дженин. Терористите откриват стрелба по кабината в момента, когато се изравняват с камиона. Кръстьо Радков е ранен в главата и по-късно умира от раните си.

Отговорност за терористичен акт пое военизираното крило на Фатах - “Бригадите на мъчениците от Ал Акса”.

На 23 октомври 2002 г. чеченска терористична организация взима за заложници над 800 човека в Дома на Културата на Москва на ул. Дубровка по време на представлението “НОРД-ОСТ”. Сред тях са и трима българи - Емилия Узунова, Веселин Недков и Юри Габров.

След три дни руските спецчасти атакуват Московския театър. При щурмуването използват газ. Загиват много от терористите. В резултат на обгазяването загиват и стотина от заложниците, сред които и българската гражданка Емилия Узунова.

На 5 януари 2003 г. при двоен атентат в Тел Авив, загиват над 20 човека, ранени са над 100. Сред загиналите е Красимир Ангелов от Златоград. Той заминава за Израел с българска фирма като строителен работник.

На 6 октомври 2002 г. при експлозия на френския танкер “Лимбург”, загива българският моряк Атанас Атанасов, а 16 членове на екипажа са ранени. Инцидентът става след като лодка, пълна с експлозиви се врязва в танкера. На борда му има 17 българи и осем французи. Малко по-късно Осама бин Ладен поздравява извършителите на атентата срещу френския танкер. Според специалните служби атентатът е дело на Ал Кайда.

Morfey_A, ма тези ислямисти са били много мирни хора...

... или всочко това е дело на някое правителство...

...и след като ислямистите искате да избиете всички "неверници" и техните привърженици, то защо тогава и ние християните не вземем да се вдигнем и да избием всички "правоверни" и техните поддръжници, пък да видим какво клане ще настъпи и я ме светни по въпроса, как се различават привърженици на Саркози, от останалите !?! Все нещо не им изнася на мюсюлманите .....

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.