Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Имам чувството, че това вече се е случило?

Featured Replies

• Автор

Водолей съм ;) Ала то не е стряскащо ала все едно върша нещата отново и отново като мине такъв момент. ДежаВю- еми преведете го ден за нас не просветлените ;) нещо като ретроспекция в художествени текстове ли?

И кажете къде са правописните грешки ;)

• Автор

Готово. Ала за второто не си прав. Единствено запетайката съм пропуснал, но бях много гладен biggrin.gif

Водолей съм :blink: Ала то не е стряскащо ала все едно върша нещата отново и отново като мине такъв момент.

Защото си го вършил и преди - в друго време,в друг живот :wors:

Това е нещо съвсем нормално и няма нищо общо нито със зодиите, нито с преражданията... още по-малко с нечии правописни грешки.

De ja vu (от френски) - Дежаву – вече видяно

В психологията: илюзията, че вече си преживял даден момент; усещането, че преживяваш наново в настоящето дадено събитие, звук или аромат от миналото; впечатлението, че вече си виждал или преживял нещо.

Научното обяснение на това явление е химичен дисбаланс в мозъка.

Когато в настоящето се случва нещо, то се обработва в определена част от мозъка, наречена amygdala. Дежаву се получава, когато настоящо събитие се обработва в част от мозъка, която по принцип се занимава с възстановяването на спомени от миналото - parahippocampal cortex, който е тясно свързан с hippocampus. Понеже събитието се обработва в parahippocampal cortex, то придобива “привкус” на спомен. Химичният дисбаланс, който причинява дежаву, може да бъде причинен от различни неща, едно от които - забавяне на образното възприятие на очния нерв на едното око. Този дисбаланс е причина събитията да се обработват в погрешна част от мозъка. Това е установено първо чрез научни опити върху мишки (и други животни). Едновременно с това са изследвани и наблюдавани голям брой хора, които често преживяват дежаву, някои от които – по стотици пъти на ден. Сканиране на мозъка е показало увредена amygdala при тези индивиди.

Съществуват и други теории по въпроса, с които можете да се запознаете с помощта на Google.

Това е нещо съвсем нормално и няма нищо общо нито със зодиите, нито с преражданията... още по-малко с нечии правописни грешки.

De ja vu (от френски) - Дежаву – вече видяно

В психологията: илюзията, че вече си преживял даден момент; усещането, че преживяваш наново в настоящето дадено събитие, звук или аромат от миналото; впечатлението, че вече си виждал или преживял нещо.

Научното обяснение на това явление е химичен дисбаланс в мозъка.

Когато в настоящето се случва нещо, то се обработва в определена част от мозъка, наречена amygdala. Дежаву се получава, когато настоящо събитие се обработва в част от мозъка, която по принцип се занимава с възстановяването на спомени от миналото - parahippocampal cortex, който е тясно свързан с hippocampus. Понеже събитието се обработва в parahippocampal cortex, то придобива “привкус” на спомен. Химичният дисбаланс, който причинява дежаву, може да бъде причинен от различни неща, едно от които - забавяне на образното възприятие на очния нерв на едното око. Този дисбаланс е причина събитията да се обработват в погрешна част от мозъка. Това е установено първо чрез научни опити върху мишки (и други животни). Едновременно с това са изследвани и наблюдавани голям брой хора, които често преживяват дежаву, някои от които – по стотици пъти на ден. Сканиране на мозъка е показало увредена amygdala при тези индивиди.

Съществуват и други теории по въпроса, с които можете да се запознаете с помощта на Google.

Това не е на български,не го четете

;):beer11::wors:

;):beer11::wors:

Ето на български тогава /за автора на темата и онези, които наистина се интересуват/:

Понеже погледа е по-бърз от мисълта първо виждаш нещо, след което се изпращат импулси до мозъка. Понякога този процес се позабавя, не става едновременно. И тогава човек има усещането, че вижда нещо за втори път. Твърди се също, че понякога едното полукълбо на мозъка обработва информацията, постъпваща от очите преди другото, и когато второто я обработи, вече имаш чувството, че си го видял два пъти. Всичко става твърде бързо, за да си дадеш сметка какво се случва.

Как научно може да се обясни следното : сънувам, че се къпя а като се събудя съм чист ?

Е това вече е в светът на фантастиката ohmy.gif Как може така?Ти ли си го сънувал?biggrin.gif

Е това вече е в светът на фантастиката ohmy.gif Как може така?Ти ли си го сънувал?biggrin.gif

Може би е лунатик - ходи на сън,върши разни работи ;) после не помни какво е станало :hush:

ЦИТАТ(Ken @ 17.05.2007г. в 22:16ч.)

Как научно може да се обясни следното : сънувам, че се къпя а като се събудя съм чист ?

Е това вече е в светът на фантастиката Как може така?Ти ли си го сънувал?

Тая сутрин сънувах, че ме спират ченгетата и ми искат книжката. Аз я търся, ама знам, че няма да я намеря и ще ми пишат акт. Интересно, цял ден внимавам за ченгета, но единствените дето срещнах ги изпреварих с превишена скорост от 40 км/ч, понеже и другите участници в движението направиха това :hush:

deliverme, благодаря за инфото. Сега разбирам, защо ми се случва и на мен, макар и много рядко и защо се случва на разни врачки и гледачки твърде често ;)

Чак такива бъзици каквито каза @ken не съм чувал.Ще ги запиша някдъе да си го използвам този лаф ;)

:rolleyes::);)

Бени, ако искаш латинските наименования на български:

Хипокампален кортекс, хипокампус (хипокампален лоб), паракампален кортекс и амигдала.

Ако искаш да знаеш какво значи всяко от тях - драсни едно ЛС, това беше основната част на курсовата ми работа за миналата година :) Ще ти я пратя.

А по темата, рядко ми се случва, но предусещам, че предстоящото да ми се случи ми е до болка познато и преди да е станало, аз знам какво ще е. Кофти чувство, много мразя това чувство.

и на мен ми се е случвало това! и то много пъти...четох,че това се е случвало само на децата ИНДИГО!!! :blow out candles:

...четох,че това се е случвало само на децата ИНДИГО!!! :rolleyes:

Какво искаш да кажеш с това?

и на мен ми се е случвало това! и то много пъти...четох,че това се е случвало само на децата ИНДИГО!!! :rolleyes:

На всеки човек и на всяка възраст би могло да се случи :wors:

На мен ми се слу4вало много пъти :wors: мисля 4е е нещо като Дежаву(ако се пише така biggrin.gifbiggrin.gif )

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.