Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Петък, 13 число

Вярвате ли, че петък - 13-ти, носи нещастие? 110 гласували потребители

1. 1. Вярвате ли, че петък - 13-ти, носи нещастие?

• Да
      6%
      7
    • Не
      30%
      33
    • Адски много ми "върви" в петък 13-ти
      7%
      8
    • Ден, като всеки друг
      55%
      59

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

Черна котка, разсипана сол, счупено огледало - всекидневни банални неща, но са имали значение за хората, които се стремели да победят нещастието, а и днес все още вярваме в тях. При ставане от сън да стъпиш с десния крак - щастие, ако това се случи, преди да са пропели първи петли -предвещава нещастие (демоните са още активни!). * Какво точно означава понятието „суеверие"? Според данни в лексикон то е противопоставяне на вярата. Суеверието формира световната история. Със засиленото развитие на науката и образованието то остава на заден план. Суеверието се предава от едно поколение на друго. За да преживее в своята околна среда, човек трябва да я опознае, да я разбере, да се съпоставят явленията. Някои хора са по-суеверни. На първо място са рибарите, които познават хиляди правила от къде и кога може да им махне някой с ръка и как лети птицата. Ловджиите, които от незапомнени времена носят амулети, също изпълняват ритуали. Спортистите - едни се бръснат преди мач, други - не. Някои се състезават само с нови, други -със стари обувки. * Най-известните ритуали - Отломките от счупено носят щастие. Първите огледала (около 1500 г. пр. Хр.) са впечатлили хората толкова, че са им приписвани магически свойства. Предзнаменование е било оглеждането в спокоен воден басейн. - Да се разсипе сол - в минали времена солта е имала голяма стойност. Била е поднасяна на жертвоприношения, под наименованието „бяло злато". Смятало се е, че има магическа, прочистваща сила. - Числото 7 - библейското число на щастието. Бог е завършил своето творение в седем дни. Гълъбът върху Ноевия ковчег се е върнал след 7 дни обратно. Говори се за 7-те чудеса на света, за 7-те хълма на Рим. Но също и за 7-те смъртни гряха! - Кръстосване на пръстите при фалшива клетва -мълниите - проклятието, които трябва да улучат клетвонарушителя, попадат в земята. - Чернилката от пушека прогонва вещиците и демоните. Затова срещата с коминочистач носи щастие. През средните векове са смятали, че вещиците могат да се превръщат в черна котка. В Египет тя е била свещена. - Четирилистната детелина се разглежда като предсказващ щастие Господен знак, символ на кръста.

• Отговори 72
  • Прегледи 10k
  • Създадено
  • Последен отговор

Всъщност каква е разликата между отговори 1 и 3 и 2 и 4 :baby: Петък 13 носи щастие... както и черните котки (а и не само черните - всички котки носят щастие)

Аз мисля,че ако ти е тръгнало на "опаки", няма значение петък ли е или някой друг ден от седмицата. Суеверна съм по принцип, но това с петък според мен е глупост.

знаете ли откъде идва суеверието за нещастие на 13 число в петък? Исус е бил разпнат на такъв ден.

Фаталният смисъл, който се влага в петък, 13-и, си има историческо обяснение. Датата се оказва наистина кошмарна за рицарите тамплиери през XIV век. През 1307 г. всички съдии във Франция получават запечатани пликове от крал Филип Хубавия с инструкция да ги отворят на 13 октомври - петък. В пликовете имало заповед, според която по изгрев-слънце трябвало да бъдат задържани всички тамплиери в страната. Арестувани били хиляди рицари, имуществото им било иззето. Тамплиерите били подложени на жестоки мъчения, за да признаят престъпления, които не били извършили. Филип Хубавия копнеел да се добере до несметните им съкровища, но претърпял неуспех. Папата отказал да отлъчи ордена им от църквата. Оттогава обаче петък, 13-и, се е превърнал в черна дата. Черно станало и числото 13. Заради това хотелите и повечето сгради в САЩ се строят без 13-и етаж. Голяма част от хората отказват категорично да бъдат настанявани или да работят на "прокълнатия" етаж. Затова американците го заместват с етаж 12,5. Стаите с номер 13 пък изобщо се пропускат. Напоследък все повече хотели в нашата страна също номерират стаите си в американски стил. След 12 следва направо 14.

Определено днескашния ден беше много по-добър и успешен от изминалите от седмицата,но въпреки това-ужасен!!! Публикувано изображение

Май само аз съм гласувал с 'Да'... ами какво да кажа, принципно живота си ми е средна работа, но е неизбежно на днешния ден да не си изгубя протмонето, или да не си счупя телефона, да не си скъсам някой прешлен... просто все едно съм кукла на конци и някой ме изпуска на тази дата... не съм суеверен, но като се прибера след петък 13 и ми е черно пред очите.

За мен определено петък 13-ти е щастлива дата. Днес ми се роди дъщеричка! Не мога да ви опиша, колко съм щастлив. ;)

ехааа, поздрави друже! да ти е жива и здрава и да те радва теб и жена ти;)

<{POST_SNAPBACK}>

Благодаря за хубавите пожелания, kolp :) Пожелавам всекиму такъв петък 13-ти!

Наздраве!

;)

За мен определено петък 13-ти е щастлива дата. Днес ми се роди дъщеричка! Не мога да ви опиша, колко съм щастлив.

;)

<{POST_SNAPBACK}>

Аааааа да ти е жива и здрава и я даряваш с цялата си любов,всеки ден(сигурна съм че ще е така)!!!Супер,много се радвам!!! ;)))

Бтв...и много да я слушаш!!! :)

Аааааа да ти е жива и здрава и я даряваш с цялата си любов,всеки ден(сигурна съм че ще е така)!!!Супер,много се радвам!!! ;)))

<{POST_SNAPBACK}>

Благодаря ти много! ;)

Бтв...и много да я слушаш!!!  :)

<{POST_SNAPBACK}>

Обещавам! Публикувано изображение

За мен определено петък 13-ти е щастлива дата. Днес ми се роди дъщеричка! Не мога да ви опиша, колко съм щастлив.

;)

<{POST_SNAPBACK}>

Дас те живи и здрави и всички покрай

нея и само да ви радва!

И гледайте да не я глезите много... ;)

Как я кръстихте или още не сте?

;)

<{POST_SNAPBACK}>

Да ти е жива и здрава,да е много обичана и щастлива. ;)

Да я цункаш от мен :)

а иначе Петък 13-Ден, като всеки друг.

Редактирано от the_kiss_1 (преглед на промените)

Благодаря на всички за хубавите пожелания и от своя страна пожелавам на тези, които още на са изпитали тази радост да имат възможността да го направят ;)

Как я кръстихте или още не сте?

<{POST_SNAPBACK}>

Малката ще се казва Елиза (и за да изпреваря въпроса - няма връзка с едноименния сериал по бТВ)

;)

Интересно съвпадение. Аз съм 13-тия гласувал за "Ден като всеки друг"

Не съм суеверна..петък 13ти си ден като всички други, с тази разлика, че тази година имах рожден тогава :P и мога да ви кажа, че супер яко си изкарах ;)

Ми петък 13 си е ден като ден. Много хора викат, че не им върви тогава ама според мен това е до вътрешна нагласа. Не съм суеверна, но определено на петък 13 ми върви страшно много :)

Редактирано от skokundrelcheto (преглед на промените)

Фаталният смисъл, който се влага в петък, 13-и, си има историческо обяснение. Датата се оказва наистина кошмарна за рицарите тамплиери през XIV век. През 1307 г. всички съдии във Франция получават запечатани пликове от крал Филип Хубавия с инструкция да ги отворят на 13 октомври - петък. В пликовете имало заповед, според която по изгрев-слънце трябвало да бъдат задържани всички тамплиери в страната. Арестувани били хиляди рицари, имуществото им било иззето. Тамплиерите били подложени на жестоки мъчения, за да признаят престъпления, които не били извършили. Филип Хубавия копнеел да се добере до несметните им съкровища, но претърпял неуспех. Папата отказал да отлъчи ордена им от църквата. Оттогава обаче петък, 13-и, се е превърнал в черна дата.

Toчно това е произхода на Петък 13.Само бих добавил,че рицарите тамплиери са били пазителите,на тайната за свещенният Граал (точно заради което е предизвикано,тяхното избиване) и дълги години са били доста силна и независима организация.Смятат се и за основоположници на масонството,а също така и че продължавали да съществуват и до днес.....

Да ти е жива и здрава,и пожелавам да си има и братче wink. ;)

Редактирано от chichomitko (преглед на промените)

И аз не съм суеверна. Не вярвам и че петък 13-ти е различен. Но на 13 години на един петък 13-ти си счупих ръката. А тази година на тази дата си изтървах едни сенки и те се счупиха хахаха :speak:Публикувано изображение

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.