Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Петък, 13 число

Вярвате ли, че петък - 13-ти, носи нещастие? 110 гласували потребители

1. 1. Вярвате ли, че петък - 13-ти, носи нещастие?

• Да
      6%
      7
    • Не
      30%
      33
    • Адски много ми "върви" в петък 13-ти
      7%
      8
    • Ден, като всеки друг
      55%
      59

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

На един приятел му взеха книжката :S

Значи той не е от "наште"! :rolleyes:

• Отговори 72
  • Прегледи 10k
  • Създадено
  • Последен отговор

За мен "вещица" не е лоша дума и не бива да се подвеждаме по филмите, които ги представят като грозни, злобни и вършещи лоши работи. :rolleyes:

Напротив - вещиците са много красиви жени, те затова са и мразени и гонени от разни папи и евнуси... В още по-стари времена роля на вещиците се е изпълнявала от жриците в някой храм. Освен с физическа красота, жриците са били надарени и с пълнеж, също и с някои така наречени свръхестествени, макар че за мен са си съвсем естествени, способности.

Пример за такава "вещица" в българската история е Пагане.

думата вещица идва от веща - жена, която умее

от там и думата невеста - жена, която още не умее, още не е веща

Редактирано от Lucia_free (преглед на промените)

За всички - суеверни или не, поздрав с песена на Europe - Superstitious. Днес ми се върти из главата точно тази песен. Публикувано изображение

http://www.youtube.com/watch?v=sOetaP5fIIQ

Напротив - вещиците са много красиви жени, те затова са и мразени и гонени от разни папи и евнуси... В още по-стари времена роля на вещиците се е изпълнявала от жриците в някой храм. Освен с физическа красота, жриците са били надарени и с пълнеж, също и с някои така наречени свръхестествени, макар че за мен са си съвсем естествени, способности.

Коя е тази Пагане? Можеш ли да ми дадеш линк с информация за нея?

Аз знам за една известна българска вещица и това е Иванка, която отива в Русия, а преди известно време четох, че била умряла. Сега синът й върви по нейния път.

Ето статия за сина й.

http://paper.standartnews.com/archive/2005...folio/index.htm

Редактирано от tuksum (преглед на промените)

Ааа, това много ми хареса.

Днес беше превъзходен ден, вечерта се очертава и тя така. Публикувано изображение:wors:

Дааа,добър беше! Публикувано изображение:wors:

За всички - суеверни или не, поздрав с песена на Europe - Superstitious. Днес ми се върти из главата точно тази песен. Публикувано изображение

http://www.youtube.com/watch?v=sOetaP5fIIQ

Коя е тази Пагане? Можеш ли да ми дадеш линк с информация за нея?

Аз знам за една известна българска вещица и това е Иванка, която отива в Русия, а преди известно време четох, че била умряла. Сега синът й върви по нейния път.

Ето статия за сина й.

http://paper.standartnews.com/archive/2005...folio/index.htm

Мерси за поздрава! Супер е!

Не знаеш коя е Пагане?................. Тя не е като разни шарлатанки-самозванки...

Не си ли гледал Хан Аспарух? Вера Мутафчиева има цяла книга, посветена на нея, като тя служи за основа на създателите на филма Хан Аспарух. Нарича се "Предречено от Пагане". Ако ти е интересно, можеш да я прочетеш от тук.

Ето част от филма с перфектната игра на Ваня Цветкова в ролята на Пагане:

http://vbox7.com/play:e4ecbc62

петък 13 .....Американски глупости ние Българите нямаме такова нещо като фатален ден ...... :P .поне аз никога не ми е правило впечатление да ми е ставало нещо лошо на този ден btw ..Март месец пак се пада петък 13 тъй че суеверните хорица да се скриват зад дивана... :rolleyes: .. и да хвърлят сол през рамото :shock11:

Редактирано от loc_dogy (преглед на промените)

'Умее' какво? -да мами като имами?... :rolleyes:

А дали знае кой е Аспарух :P

Това беше много на място казано! :lol6: :lol6: :lol6: ТУУУКИИИИИИ!

Знаеш ли чадо,кой е Аспарух? Публикувано изображение

Мерси за поздрава! Супер е!

Не знаеш коя е Пагане?................. Тя не е като разни шарлатанки-самозванки...

Не си ли гледал Хан Аспарух? Вера Мутафчиева има цяла книга, посветена на нея, като тя служи за основа на създателите на филма Хан Аспарух. Нарича се "Предречено от Пагане". Ако ти е интересно, можеш да я прочетеш от тук.

Ето част от филма с перфектната игра на Ваня Цветкова в ролята на Пагане:

http://vbox7.com/play:e4ecbc62

Казах ти аз, Люци, че си соц.чадо, ти не ми верваш?... Публикувано изображение

Младеж отива при известен гадател и го пита: - Смятате ли, че ако сключа брак на 13-ти, в петък, това ще ми донесе нещастие? - Да, разбира се - отговаря гадателят - Не виждам защо петък, 13-ти, да e някакво изключение. :yanim:

Младеж отива при известен гадател и го пита:

- Смятате ли, че ако сключа брак на 13-ти, в петък, това ще ми донесе нещастие?

- Да, разбира се - отговаря гадателят - Не виждам защо петък, 13-ти, да e някакво изключение.

;)

Хубав виц.Е, май изкарахме още един петък 13.Лека нощ до следващия!И честит празник на всички за утре!Кой каквото си празнува.... Публикувано изображение

Хубав виц.Е, май изкарахме още един петък 13.Лека нощ до следващия!И честит празник на всички за утре!Кой каквото си празнува.... Публикувано изображение

Ти утре кой от двата празника ще празнуваш?

А дали знае кой е Аспарух :huh:

И да знаеш. Всяка негова мисъл е завършвала с "Казах!!!". Това сигурно ще ти хареса. :rolleyes:

Редактирано от mimito53 (преглед на промените)

другия месец има пак... който е пропуснал нещо да не съжалява :) аз си смених биос-а на дъното щото не можах да изчакам да мине денят... (иначе съм си пълен неудачник и нямам късмет, така че за мен си е ден като всеки друг...) въпреки че съм чел колко много кораби и самолети са отпътували да докажат че деня е обикновен и после са изчезнали... иначе много неудачи съм имал и на тая дата и лош късмет, ама добър късмет много рядко независимо от датата...

Редактирано от the professor (преглед на промените)

• 2 години по-късно...

...

Oбичам черните котки :)

Ако човек вярва във фаталността на петък 13-ти, той има склонност да гради деня си около своите страхове, което го оцветява различно и му придава особеност в споментите му. Човек има увеличено очакване и чувствителност към предполагаемо фатални събития, които асоциира лесно с датата; нивото му на тревожност е по-високо, което го прави податлив на ирационални мисли и поведение, които пък от своя страна увеличават вероятността от нежелани събития. Те от своя страна служат като "доказателството" за фаталността на този ден. Човек не може да избяга от тази безсмислица, ако не е разумен и не осъзнае, че той сам прави своя ден фатален.

Редактирано от Kelvin (преглед на промените)

• 2 години по-късно...

13 любопитни факта за петък 13-ти

Публикувано изображение

Днес отново е петък 13. Ако сте суеверни, вероятно вярвате, че това е най-лишеният от късмет ден в календара.

Може и така да е, но за да ви разсеем от тези мисли (или да ви изплашим още повече), ето 13 факта и легенди за петък 13, които може би не знаете.

1. Първо, той въобще не е рядкост. Случва се поне веднъж годишно, а понякога – до три пъти. През 2013 г. на два пъти се натъкнахме на петък 13 – през септември и сега, през декември.

2. Американският президент Франклин Рузвелт е отказвал да пътува в петък, 13-ти, и никога не е приемал 13 гости на масата си. Освен това Наполеон Бонапарт и президентът на САЩ Хърбърт Хувър също са се бояли от числото 13.

3. Страхът от числото 13 се нарича трискайдекафобия, а страхът от петък 13. е наричан от учените параскевидекатриафобия – от самата дума ви минава страхът, нали? Терминът идва от гръцките думи paraskevi – петък, dekatria -13 и phobia – страх.

4. Според сп. „Тайм” сривът от петък, 13 октомври 1989 г., е вторият най-голям спад в историята на индекса Dow Jones.

5. Бащата на съспенса в киното и майстор на психологическия трилър Алфред хичкок е роден на 13-и, петък. Филмът, който е бил негов режисьорски дебют, може би е трябвало да се казва „Петък, 13-и”, защото е претърпял провал. Няколко сцени са били заснети и след това продукцията е била спряна поради финансови проблеми. Самият Хичкок по-късно признава, че филмът е нямало да бъде особено интересен. (Освен Хичкок, и Фидел Кастро също е роден на 13-ти, петък, през август 1926 г.)

6. Хората от някои испаноговорящи държави, както и в Гърция и Румъния, се боят от вторник 13-ти.

7. Според древните китайци числото 13 е било късметлийско. В древен Египет също са смятали, че то носи щастие и добър късмет.

8. Според данни на в. „Вашингтон пост” най-голям риск от катастрофа съществува именно в петък – не само тринадесети, но всеки петък. Полицейски данни отдават този факт на повишената консумация на алкохол.

9. Борсовият посредник и автор Томас У. Лоусън пише в свой роман от 1907 г., озаглавен „Петък, 13-и”, за неуспеха си в търговията на Уолстрийт в този най-злощастен за него ден от месеца. Според статия на в. „Ню Йорк Таймс” от 1925 г., брокерите след това масово отказват да закупуват или продават акции, както и да преминават под стълби.

10. Изчислено е, че в такива дни икономиката на Щатите губи близо 1 млрд. долара, тъй като много хора просто не отиват на работа. Някои отлагат полетите си или въобще не пътуват. Други отменят важни събития в живота си като сделка за покупки на жилища например.

11. Смята се, че комбинацията петък, 13, е заклеймена като символ на злото и нещастието заради черната нощ на същия ден и дата през 1307 г., когато по заповед на френския крал Филип IV и папа Климент V започва изтреблението на рицарите тамплиери.

12. Мрачната митология около фаталния ден все повече се разраства и придобива най-различни форми на суеверие. Например много небостъргачи в света се строят така, че липсва номерация за 13-и етаж. Много хотели нямат стаи под фаталния номер. Летища не допускат 13-а писта на територията си. Известен факт също така е, че улиците във Флоренция нямат номер 13, а 12 и 12А.

13. Някои известни личности са починали на петък 13. Такива са рапърът Тупак Шакур, автомобилният състезател сър Хенри Сигрейв и щофьорът от NASCAR Тони Роупър.

manager.bg

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.