Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Debian - проблеми мнения въпроси

Featured Replies

Kmplayer го инсталирах току-що и ми тръгват филмите.Ще остана с нея.А Kaffeine ще е махна.Dedmen .благодаря че цял ден ме издържа и ми помага. Последен въпрос-може ли това да се е случило .понеже интсталирах програмите чрез Synaptic?

Редактирано от kai_99 (преглед на промените)

• Отговори 893
  • Прегледи 101,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Еми най-сигурен и ползотворен начин за инсталиране в дебиан си е apt-get или synaptic.Колкото до Кафеина до сега не ми се е удало да го подкарам.Обаче си ползвам доста по - добра програма SMplayer.Доста по удобна и красива "кожа" за MPlayer от KMPlayer.Понеже не присъства в репозиториите все още си я компилирам и инсталирам чрез чекинстал.Опитай.

Ползваш неофицялни хранилища. Така че не се чуди че се чупи това и онова и не обвинявай дебиан после. :) Колкото до кафеин .... придържам се към казаното от tonit1968. /edit Инсталирах кафеине и си работи та се къса макар да е от нестабилното репо. Според мен инсталирания пакет е от някое от странните хранилища и е счупен.

Редактирано от MDMA (преглед на промените)

Здравейте...отново със поредния проблем:

dinamit@debian:~$ su
Password:
debian:/home/dinamit# konqueror
Xlib: connection to ":0.0" refused by server
Xlib: No protocol specified

konqueror: cannot connect to X server :0.0

Password:
debian:~# konqueror
konqueror: cannot connect to X server
debian:~#
Търсих в Google но нищо не помогна.Затова се надявам вие да го направите.Благодаря ви предварително...

Ако се върнеш 2 страници назад в темата ше видиш че решихме този проблем. :P Даже се чудя как не си се досетил. Публикувано изображение

Вместо USER пишеш твоя потребител

su
echo "export XAUTHORITY=/home/USER/.Xauthority" >> /root/.bashrc
Password:
debian:/home/dinamit# echo "export XAUTHORITY=/home/dinamit/.Xauthority" >> /root/.bashrc

debian:/home/dinamit#

Password:
debian:/home/dinamit# echo "export XAUTHORITY=/home/dinamit/.Xauthority" >> /root/.bashrc

debian:/home/dinamit#

Ресва се Х за да влезе в сила. :P

Проблема е.че не сава като root .Като обикновен потребител всичко си тръгва.

dinamit@debian:~$ sudo konqueror
Password:
dinamit@debian:~$

Password:
debian:~# konqueror
konqueror: cannot connect to X server

Проблема е.че не сава като root .Като обикновен потребител всичко си тръгва.

Х ресна ли

su
apt-get install gdm
dpkg-reconfigure gdm

Ще те попита кое да се ползва по-подразбиране. Даваш му gdm. Ресваш Х и всичко си идва на място. ;)

• 3 седмици по-късно...

Привет на всички.Вчера си инсталирах наново Дебиан и работи чудесно.Имам само един проблем-като кликна на ADD LANGUAGE в конторлния панел ми излиза само US и не мога да го направя на български Публикувано изображение Моля за вашата помощ....

apt-get install kde-i18n-bg ако си с КДЕ За Гном не го знам пакета, така че си отвори synaptic и в секцията за Gnomе разгледай

Редактирано от tonit1968 (преглед на промените)

Изтеглих си Debian,ама не ми дава да го пробвам без да го инсталирам.Ако го инсталирам...става лошо,защото трябва да махна Windows-a.Ако махна Windows-a после като го сложа наново трябва да си правя настройките за интернет-а,а под Windows незнам как става.Някой може ли да ми даде линк за Debian Live CD.Търсих в linuxtracker.org,но там сийд имат само ДВД-тата.Страх ме е да тегля от другаде,защото може да е някакъв бъгав.Кажете от къде да сваля Лайв СД,но да сте сигурни,че работи.

Изтеглих си Debian,ама не ми дава да го пробвам без да го инсталирам.Ако го инсталирам...става лошо,защото трябва да махна Windows-a.Ако махна Windows-a после като го сложа наново трябва да си правя настройките за интернет-а,а под Windows незнам как става.Някой може ли да ми даде линк за Debian Live CD.Търсих в linuxtracker.org,но там сийд имат само ДВД-тата.Страх ме е да тегля от другаде,защото може да е някакъв бъгав.Кажете от къде да сваля Лайв СД,но да сте сигурни,че работи.

Здравей ! Debian няма LIveCD ! Започваш да го инсталираш , заделяш му дял на компютъра и така си запазваш Уиндоус-а . Само така става ! Успех ! Публикувано изображение

Добре.Имам го на диск и бих го инсталирал,но имам няколко въпроса.Ползвам компютъра ми за филми,музика,кънтър страйк и 1 програма.Значи под Убунту Кънтър Страйк-а ми вървеше под 20-30 фпс,защото драйвърите за видео картата ми даваха грешки.Под Debian ще имам ли този проблем?Видео картата ми е ATI Radeon 9250 : http://youtube.com/watch?v=WGyDsXKBlxg - това е инфо за нея.Ще мога ли с нея да подкарам Кънтър Страйк-а поне на 70-80 фпс и да не пада по-малко(ако не пада под 40-50 ми е добре)?И ще мога ли да се оправя с тази дистрибуция?Преди това съм ползвал само Ubuntu,PCLinuxOS и Mandriva?

А и как да си инсталирам драйвърите за АТИ които са под формат .run ?

Редактирано от Bu7cher (преглед на промените)

Добре.Имам го на диск и бих го инсталирал,но имам няколко въпроса.Ползвам компютъра ми за филми,музика,кънтър страйк и 1 програма.Значи под Убунту Кънтър Страйк-а ми вървеше под 20-30 фпс,защото драйвърите за видео картата ми даваха грешки.Под Debian ще имам ли този проблем?Видео картата ми е ATI Radeon 9250 : http://youtube.com/watch?v=WGyDsXKBlxg - това е инфо за нея.Ще мога ли с нея да подкарам Кънтър Страйк-а поне на 70-80 фпс и да не пада по-малко(ако не пада под 40-50 ми е добре)?И ще мога ли да се оправя с тази дистрибуция?Преди това съм ползвал само Ubuntu,PCLinuxOS и Mandriva?

А и как да си инсталирам драйвърите за АТИ които са под формат .run ?

При мен готовите OpenGL анимации вървяха с по 1200 фпс под дебиан с ати радеон 9250 128мб ддр. Игри не съм играл но си имах 3Д. Иначе драйверите ето как се инсталират - цък

/Едит

Защо си мисля че този пост го писах вече. :) Еми спам какво да се прави. Ти питаш по два пъти ... аз отговарям по два пъти. Ха сега кажете кой е по-виновен. Публикувано изображение

• 2 седмици по-късно...

Здравейте!Имам следния проблем-инсталирах си Opera без следната библиотека qt-x11-free .защото ми е няма в хранилището.Можете ли да ми кажете от къде мога да си е набавя?Благодаря ви предварително.....

debian:/home/andon# apt-get install libqt3c102-mt
Четене на списъците с пакети... Готово
Изграждане на дървото със зависимости... Готово
Пакетът libqt3c102-mt не е наличен, но е в списъка със зависимости на друг пакет.
Това може да означава, че пакета липсва, остарял е, или е достъпен
само от друг източник
Обаче следните пакети го заместват:
  libqt3-mt
W: Неуспех при получаването на атрибути на списъка с пакети с изходен код http://packages.debian.org stable/main Packages (/var/lib/apt/lists/packages.debian.org_sarge._dists_stable_main_binary-i386_Packages) - stat (2 No such file or directory)
W: Неуспех при получаването на атрибути на списъка с пакети с изходен код http://packages.debian.org stable/contrib Packages (/var/lib/apt/lists/packages.debian.org_sarge._dists_stable_contrib_binary-i386_Packages) - stat (2 No such file or directory)
W: Неуспех при получаването на атрибути на списъка с пакети с изходен код http://packages.debian.org stable/non-free Packages (/var/lib/apt/lists/packages.debian.org_sarge._dists_stable_non-free_binary-i386_Packages) - stat (2 No such file or directory)
W: Може да искате да изпълните „apt-get update”, за да коригирате тези проблеми
E: Пакетът libqt3c102-mt няма кандидат за инсталиране
debian:/home/andon# apt-get install -f
Четене на списъците с пакети... Готово
Изграждане на дървото със зависимости... Готово
Коригиране на зависимостите... Готово
Следните пакети ще бъдат ПРЕМАХНАТИ:
  opera
0 актуализирани, 0 нови инсталирани, 1 за премахване и 38 без промяна.
1 не са напълно инсталирани или премахнати.
Необходимо е да се изтеглят 0B архиви.
След разпакетирането ще бъде освободено 11,9MB дисково пространство.
Искате ли да продължите [Y/n]? n
Прекъсване.

Така е защото е non-free пакет. Отваряш /etc/apt/sources.list и там редактираш така:

deb http://packages.debian.org etch main contrib non-free

По аналог за всички хранилища да има main contrib non-free

/Едит

Ама то опера зависи от друг пакет.

apt-cache depends opera

opera

Зависи от: libc6

|Зависи от: <xlib6g>

|Зависи от: <xlibs>

Зависи от: libxmu6

Зависи от: libqt3-mt

Зависи от: libstdc++6

http://packages.debian.org/etch/libqt3-mt

Също тези хранилища не са ти правилно описани. Смени stable със etch

Зависимости

libc6 (>= 2.1.3), xlib6g (>= 3.3.6) | xlibs | libxmu6, libqt3c102-mt (>= 3:3.2.1), libstdc++5

Ще е изтегля нанова защото пак не става....

Моя грешка!Получи се.Публикувано изображениеБлагодаря за помощта....

Здравейте....отново .Пак имам проблем

Unpacking amarok (from .../amarok_1.4.4-4_i386.deb) ...
Setting up linux-image-2.6.18-5-686 (2.6.18.dfsg.1-13etch2) ...

Hmm. The package shipped with a symbolic link /lib/modules/2.6.18-5-686/source
 However, I can not read the target: No such file or directory
 Therefore, I am deleting /lib/modules/2.6.18-5-686/source

Running depmod.
Finding valid ramdisk creators.
Using mkinitramfs-kpkg to build the ramdisk.
cpio: ./etc/udev/rules.d/libnjb.rules: No such file or directory
Not updating initrd symbolic links since we are being updated/reinstalled
(2.6.18.dfsg.1-13etch2 was configured last, according to dpkg)
Not updating image symbolic links since we are being updated/reinstalled
(2.6.18.dfsg.1-13etch2 was configured last, according to dpkg)
Running postinst hook script /sbin/update-grub.
You shouldn't call /sbin/update-grub. Please call /usr/sbin/update-grub instead!

Searching for GRUB installation directory ... found: /boot/grub
Searching for default file ... found: /boot/grub/default
Testing for an existing GRUB menu.lst file ... found: /boot/grub/menu.lst
Searching for splash image ... none found, skipping ...
Found kernel: /boot/vmlinuz-2.6.18-5-686
Found kernel: /boot/vmlinuz-2.6.18-4-686
Updating /boot/grub/menu.lst ... done

Setting up amarok-xine (1.4.4-4) ...
Това се получава от вчера.винаги когато инсталирам някоя програма.В момента съм на ядро .версия 2.6.18-5-686 и нямам проблеми с изключене на това. Публикувано изображениеНадявам се да ми помогнете....

В момента използвам Ubuntu 7.04. Някаде прочетох, че за Debian имало повече програми и пакети. Вярно, ли е?

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.