Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Debian - проблеми мнения въпроси

Featured Replies

Хайде бе, никой ли не знае Публикувано изображениеПубликувано изображениеПубликувано изображение Или трябва да задам 100000000000000 въпроса един след дрг, че да ми бъде отговорено.........

http://www.linuxquestions.org/questions/li...-mapper-271442/

И си успокой нервите, когато можем, тогава отговаряме. И между другото прегледай пак правилата на форума!

• Отговори 893
  • Прегледи 101,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

ВЪпросът ми е зададен на правилното място, няма какво да преглеждам правилата......... Ма както и да е!

ВЪпросът ми е зададен на правилното място, няма какво да преглеждам правилата......... Ма както и да е!

2.6 Не се толерира практиката на flood – публикуване на едно и също нещо многократно, както и публикуването на голям брой мнения от един потребител едно след друго. За добавяне на информация към предишен пост има бутон "Редактирай" на всеки ваш пост.

Здравейте. Токущо инсталирам дебиан 4.0 р3 и мина гладко след рес ... обаче пиша си "startx" и ми излиза следната грешка:

Fatal server error: no screens found XI0: fatal I0 error 104 (connection reset by peer) on X server "0.0" after 0 requests (known processed) with 0 events remaining

Ако някой може да помогне. Мерси.

Здравейте. Токущо инсталирам дебиан 4.0 р3 и мина гладко след рес ... обаче пиша си "startx" и ми излиза следната грешка: Ако някой може да помогне. Мерси.

startx е в слак, тук е /etc/init.d/gdm start !!!!

и ако си си инсталирал и графичната среда gnome би тр. да се стартира автоматично, ако излизаш директно в конзолна среда или си омазъл инсталацията, тя се е омазала сама или не си инсталирал графична среда, в how to forge има добри упътвания как се инсталира дебиан, вземи ги прочети.

Редактирано от sanddaemon (преглед на промените)

• 3 седмици по-късно...

Привет, сложих си Дебиан etch. Всичко мина ОК, ама имам един сигурно много тъп въпрос - как да си инсталирам ДЦ++ ? Мерси предварително! И ако може с по прости обеснения като за тъпи каки Публикувано изображение

Добър ден.

От известно време имам принтер Canon Pixma IP1800 и досега ползвах драйвери на turboprint, с които принтера работи добре. Но имам ограничение - мога да печатам само черно-бяло с най-лошото качество. Проблема е, че ми се наложи да извадя няколко цветни изображения, а номера не става.

Отидох на сайта на Canon Europe и изтеглих rpm пакети. От тях ми трябваше само ppd файла за моя модел. Опитах чрез асистента за добавяне на ПУ на Дебиан, използвам този ppd файл обаче принтера не отговаря когато искам да печатам. Опитах и с CUPS, обаче там пък ми отхвърля username и password, с които съм се регистрирал.

Хвърлих едно око тук и тук, но първо пакетите за Ubuntu са малко по-различни от "оригиналните" за Дебиан, а пък и аз нямам Cups Raster/Gutenprint драйвери.

Някакви идеи?

пакетите на Ubuntu са Debian прекомпилирани за dpkg на Убунту. ако няма някаква супер навързаност на един пакет с друг, да кажем пакета за убунту изисква точната версия на CUPS libc6 ... можеш да ги използваш.. отделно що не го минеш този rpm с alien?

пакетите на Ubuntu са Debian прекомпилирани за dpkg на Убунту. ако няма някаква супер навързаност на един пакет с друг, да кажем пакета за убунту изисква точната версия на CUPS libc6 ... можеш да ги използваш.. отделно що не го минеш този rpm с alien?

Ами минавал съм pm пакетите с alien, ама работата е там, че в Red Hat директориите били различни и затова преобразуваните пакети не вършат работа. Все пак във форумите на убунту някои разработчици са се постарали и са направили бинарни пакети, работещи под убунту. Притесняват ме зависивостите, но ще пробвам и така и ще пиша какъв е резултата. Публикувано изображение

---

Редакция

Ето резултата от работещите под убунту пакети

Selecting previously deselected package cnijfilter-common.
(Reading database ... 87877 files and directories currently installed.)
Unpacking cnijfilter-common (from .../cnijfilter-common_2.70-2_i386.deb) ...
Selecting previously deselected package cnijfilter-ip1800series.
Unpacking cnijfilter-ip1800series (from .../cnijfilter-ip1800series_2.70-2_i386.deb) ...
dpkg: dependency problems prevent configuration of cnijfilter-common:
 cnijfilter-common depends on libc6 (>= 2.5-0ubuntu1); however:
  Version of libc6 on system is 2.3.6.ds1-13etch5.
dpkg: error processing cnijfilter-common (--install):
 dependency problems - leaving unconfigured
dpkg: dependency problems prevent configuration of cnijfilter-ip1800series:
 cnijfilter-ip1800series depends on libc6 (>= 2.5-0ubuntu1); however:
  Version of libc6 on system is 2.3.6.ds1-13etch5.
 cnijfilter-ip1800series depends on cupsys (>= 1.2.8); however:
  Version of cupsys on system is 1.2.7-4etch3.
dpkg: error processing cnijfilter-ip1800series (--install):
 dependency problems - leaving unconfigured
Errors were encountered while processing:
 cnijfilter-common
 cnijfilter-ip1800series

Тоест зависимостите са проблем. На някой да му идва на акъл нещо друго?

Редактирано от Linux_user (преглед на промените)

ми виж в по - старите версии на Убунту дали ги има.. но ме съмнява.. ако ги има там би тр. и в дебиан да ги има.. едва ли ти се преминава към Убунту..

Добър ден.

От известно време имам принтер Canon Pixma IP1800 и досега ползвах драйвери на turboprint, с които принтера работи добре. Но имам ограничение - мога да печатам само черно-бяло с най-лошото качество. Проблема е, че ми се наложи да извадя няколко цветни изображения, а номера не става.

Отидох на сайта на Canon Europe и изтеглих rpm пакети. От тях ми трябваше само ppd файла за моя модел. Опитах чрез асистента за добавяне на ПУ на Дебиан, използвам този ppd файл обаче принтера не отговаря когато искам да печатам. Опитах и с CUPS, обаче там пък ми отхвърля username и password, с които съм се регистрирал.

Хвърлих едно око тук и тук, но първо пакетите за Ubuntu са малко по-различни от "оригиналните" за Дебиан, а пък и аз нямам Cups Raster/Gutenprint драйвери.

Някакви идеи?

Я хвърли едно око тук дали ще си ще си харесаш нещо Публикувано изображение

Я хвърли едно око тук дали ще си ще си харесаш нещо cool.gif

Да, пробвах да конвертирам пакетите с alien, обаче номера не става. Опитах Foomatic, драйвери точно за моя принтер нямаше, пробвах с драйвери на подобни модели, но не . Явно ще трябва по-голяма играчка. Ще попитам и в Debian mailing lists, благодаря на всички за помощта.

Не знам дали си обърнал внимание, но единия от файловете представлява сорс код, вярно че е рпм, но си е сорса на драйвера. Разпакетираш, компилираш и т.н. Успех

Да, забелязах и се възползвах. С него се мъча досега, без успех- засега. Благодаря.

Не знам дали си обърнал внимание, но единия от файловете представлява сорс код, вярно че е рпм, но си е сорса на драйвера. Разпакетираш, компилираш и т.н. Успех

• 2 седмици по-късно...

За юзър: root

Парола: паролата за root

Друго решение е да се добавиш като член на група sys и да си въведеш твоите юзър и парола

• 2 месеца по-късно...

Здравейте!

Имам 2 проблема:

1. С lm-sensors

В колзолата:

dan4okj@dan4okj:~$ sensors
Can't access procfs/sysfs file
Kernel interface access error
For 2.6 kernels, make sure you have mounted sysfs and libsensors
was compiled with sysfs support!

ми излиза това, което си нямам идея какво е....

2. С лаптоп Acer Aspire 5610Z съм и искам да си подкарам медийните бутони. Пробвах много различни неща

- xev и дори dmsg - c не засече сигнал

- xbindkeys

- keytouch. и keytouch editor не засече нищо на никой event

и както стана ясно нищо не помогна...

Добро утро.

Значи по първия ти проблем - вероятно не си инсталирал sysfs и libsensors, ако не си - инсталирай ги. След като ги инсталираш,

sensors-detect

Следваш инструкциите . Зареждаш модулите чрез

modprobe име_на_модулите

След което инсталираш който искаш applet, примерно Gnome Sensors Applet/Computertemp.

Относно втория проблем, може да видиш тук http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=450405 . Ако не помогне, пиши.

Добро утро.

Значи по първия ти проблем - вероятно не си инсталирал sysfs и libsensors, ако не си - инсталирай ги. След като ги инсталираш,

sensors-detect

Следваш инструкциите . Зареждаш модулите чрез

modprobe име_на_модулите

След което инсталираш който искаш applet, примерно Gnome Sensors Applet/Computertemp.

Относно втория проблем, може да видиш тук http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=450405 . Ако не помогне, пиши.

По 1. въпрос: Имам инсталирани:

libsensors3

libsenors-dev

sysfsutils

libsysfs2

libsysfs-dev

и senors-detect ми връща command not found

Debian е яка , инсталирал съм я на старият PC , малка , бърза и с готин интерфейс , пробвай те и RedHat Linux !?!

Редактирано от Zinnoc (преглед на промените)

По 1. въпрос: Имам инсталирани:

libsensors3

libsenors-dev

sysfsutils

libsysfs2

libsysfs-dev

и senors-detect ми връща command not found

Ами за да ти намери данните от датчиците, май за sensors-detect ти трябва пакетът sensord - инсталирай него. За харддиска/дисковете ще ти трябва и hddtemp.

Това, което ми се струва странно обаче, е следният ред

For 2.6 kernels, make sure you have mounted sysfs and libsensors was compiled with sysfs support!

Предполагам не си компилирал от изходен код? Публикувано изображение

Не. Всичко съм го инсталирал от Synaptic. Така... инсталирах sensord ... настроих го... но sensors пак не работи. За копчетата, acerhk ми иска друга версия на кърнъла, която иска gcc-4.3, която пък я няма по хранилищата и сега тегля от официални сайт.

Редактирано от dan4okj (преглед на промените)

Не. Всичко съм го инсталирал от Synaptic

Объркана работа.

Погледни тук http://www.debian-administration.org/articles/327 , обърни особено внимание на

Please notice that lm-sensors needs a recent version of i2c, so your kernel must have it installed (either via a 2.6 kernel (debian's default kernel works), or a patch to your 2.4 kernel). Once we have it installed, we need to configure it. A tool, sensors-detect can be used, but first we must ensure the necessary files are created under /dev. If you have a static /dev, you must manually create them:

# cd /dev && ./MAKEDEV i2c

If you have a dynamic /dev, then you need to load the i2c-dev module (I have only dynamic /dev systems, so I don't know if this module needs to be loaded also on those systems).

# modprobe i2c-dev

Според мен I2C не е конфигуриран като хората. Подобен проблем е дискутиран много пъти в други форуми, може да видиш какво казва Буухал по въпроса :P Макар, че няма нищо конкретно за Debian.

---

П.П. <offtopic>И ти ли си Данчо? :P</offtopic>

Мда... ама не. Пак същата работа

dan4okj:/dev# modprobe - а i2c-i801
dan4okj:/dev# modprobe -a eeprom
dan4okj:/dev# sensors
dan4okj:/dev#

P.S Да ... Данчо съм :P

Редактирано от dan4okj (преглед на промените)

Мда... ама не. Пак същата работа

dan4okj:/dev# modprobe - а i2c-i801
dan4okj:/dev# modprobe -a eeprom
dan4okj:/dev# sensors
dan4okj:/dev#

Добър ден.

Адаш, досега не си споменал каква ти е конфигурацията. :speak: Може дъното да не е съвместимо. И дай резултата от

lsmod | grep i2c

А в нета пише още, че при ядра 2.6.14-2.6.18 има такива случаи. При по-нови не.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.