Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Debian - проблеми мнения въпроси

Featured Replies

Здравейте на всички. До вчера се занимавах с Убунту 7.10, но реших да мина на Дебиан и го инсталирах. Естествено, както и предполагах веднахга се намериха въпроси. Имам проблем с резолюцията на монитора и драйвера на видео картата. Значи резолюцията е 640x480 на 60Hz и няма опция за смяна на друга. Това мисля, че ще се оправи ако инсталирам драйвера на nVidia за моята видео карта. Така поне ставаше под Убунту, но тук е по-различно и не знам как става точно. Търсих и намерих HOW TO, но е на английски и нещо не го чатнах както трябва. Затова се обръщам към всички разбиращи и ползващи това дистро. Моля, някой да ми помогне за решаването на този проблем. Ако е възможно като на индианец да ми обясните стъпка по стъпка какво да направя. Изтеглил съм драйвера на nVidia от сайта на производителя. Искам да подкарам и 3D ефектите, което пак е свързано с пустия драйвер.

Редактирано от Biskata (преглед на промените)

• Отговори 893
  • Прегледи 101,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Здравей,

Трябва да се преконфигутира Х-са и да си инсталираш нвидиа драйвер. И двете процедури са страшно лесни:

За нвидиа - Ресваш и в груб трябва да имаш Single mode. Отиваш там-> влизаш руут акаунт -> sh /там/където/е/NVIDIA-Linux-x86......run

Можеш да реснеш след това с простичкото - reboot

За Х-са:

dpkg-reconfigure xserver-xorg

И следваш стъпките.

Един съвет . Първо сложи нвидиа драйвера за да може после да го избереш в скрипта на Х. Драйвера се казва nvidia. То ше попита!!!

За 3Д ефектите съм написал това - цък

Но обърни внимание че това се отнася само за unstable Debian!!!

Успех

Редактирано от MDMA (преглед на промените)

Здравей,

Трябва да се преконфигутира Х-са и да си инсталираш нвидиа драйвер. И двете процедури са страшно лесни:

За нвидиа - Ресваш и в груб трябва да имаш Single mode. Отиваш там-> влизаш руут акаунт -> sh /там/където/е/NVIDIA-Linux-x86......run

Можеш да реснеш след това с простичкото - reboot

За Х-са:

dpkg-reconfigure xserver-xorg

И следваш стъпките.

Един съвет . Първо сложи нвидиа драйвера за да може после да го избереш в скрипта на Х. Драйвера се казва nvidia. То ше попита!!!

За 3Д ефектите съм написал това - цък

Но обърни внимание че това се отнася само за unstable Debian!!!

Успех

Благодаря за отговора.

Най-вероятно аз не правя нещо както трябва. Като избера Single mode след това започва зареждане и на черен екран се изписват куп неща и след време спира, какво трябва да направя там? Аз си въвеждам паролата за root и се получава така, че все едно съм отворил конзолата. След това с командата cd влизам в директорията(папката), където се намира драйвера, който съм изтеглил. Пиша командата за драйвера sh NVIDIA-Linux-x86-100.14.19-pkg1.run и започва някакъв процес, нещо като инсталация и след малко се появява съобщение за грешка с бутон ОК. Натискам ОК и се появява следваща грешка. Натискам пак бутон ОК и ме изкарва на черния екран, който прилича на конзолата и там въведох reboot, за да се рестартира компа. А забравих да кажа, че преди тези две съобщения излезна ха други две на първото беше някакъв въпрос дали искам да изтегля нещо свързано с NVIDIA беше, не помня точно какво беше и имаше два бутона съответно YES и NO. Избрах YES. След това се появи второто съобщение, което мисля, че беше лиценза на NVIDIA, с който трябваше да се съглася, чрез бутона I ACCEPT ако не се лъжа. Чак след това ми излезнаха двете грешки. От какво може да са грешките?

P.S. Сега разбрах, че грешките са заради това, че нямам инсталирани някои пакети от които зависи инсталацията на драйвера. Единия пакет е gcc, който вече го инсталирах. Това беше едната грешка т.е. първата и е следната:

ERROR: Unable to find the development tool 'cc' in your path; please make sure that you have the package 'gcc' installed. If gcc is installed on your system,then please chek that 'cc' is in your PATH.

Под съобщението имаше само един бутон ОК. Натиснах го и се появи следната грешка:

ERROR: Installation failed. Please see the file '/var/log/nvidia-installer.log' for details. You may find suggestions on fixing installation problems in the README available on the Linux driver download page at www.nvidia.com.

Под него имаше бутон ОК и след натискането му излезнах от инсталацията, след което написах reboot за рестарт на компа.

От първото съобщение единствено разбирам, че нямам инсталиран пакета gcc, но останалото не го разбирам. Какво друго трябва да се направи, за да стане успешна инсталацията на драйвера?

По между другото след като инсталирах пакета gcc пробвах пак да инсталирам драйвера и този път ми даде друга грешка, която беше подобна. Не я записах, но в нея се споменаваше този път за друг пакет наречен libc. Потърсих го в Synaptic, за да го инсталирам, но излизат подобни на него, кои инсталирани, кои не. Не знам какво точно да направя сега, за да успея да си инсталирам драйвера. Моля, някой да помага.

Трябва ти компилатор, хедърс....Както и да е.

Следвай тази инструкция. Ако нещо не се получи ше ти кажа какво да сложиш от апт за .run инсталатора - цък

Трябва ти компилатор, хедърс....Както и да е.

Следвай тази инструкция. Ако нещо не се получи ше ти кажа какво да сложиш от апт за .run инсталатора - цък

Много благодаря за помощта. Получи се. :P

Сега имам друг въпрос. Когато се опитам да отворя някой от двата ми дяла на Windows ми излиза съобщение: Избраният дял не може да бъде монтиран. Под това съобщение като кликна за повече информация излиза това:

libhal-storage.c 1401 : info: called libhal_free_dbus_error but dbuserror was not set.

process 3490: applications must not close shared connections - see dbus_connection_close() docs. this is a bug in the application.

error: device /dev/sda1 is not removable

error: could not execute pmount

От какво може да е така и как мога да го оправя това, за да мога да отварям Windows дяловете и да мога да чета и записвам на тях, както беше в Ubuntu?

Дай да видим съдържанието на файла /etc/fstab

Ето това е съдържанието на файла:

# /etc/fstab: static file system information.
#
# <file system> <mount point>   <type>  <options>	   <dump>  <pass>
proc			/proc		   proc	defaults		0	   0
/dev/sda3	   /			   ext3	defaults,errors=remount-ro 0	   1
/dev/sda5	   /home		   ext3	defaults		0	   2
/dev/sda6	   none			swap	sw			  0	   0
/dev/hda		/media/cdrom0   udf,iso9660 user,noauto	 0	   0
/dev/fd0		/media/floppy0  auto	rw,user,noauto  0	   0

А дяла на уиндоуса с каква файлова система е?

NTFS. Забелязвам, че в този файл няма дяловете на Windows с NTFS файлова система. Кажи как да си ги направя? В момента съм вързан, защото всичката информация и бекъп е на Windows дяловете и така, като нямам достъп до тях под Linux не мога да си възтановя Firefox. И как мога да обновя Firefox до най-новата версия 2.0.0.9 и да го направя на български? Знам, че под Debian се нарича Iceweasel и затова питам как става обновяването.

P.S. Забелязах, че в /media имам две папки sda1 и sda2, които са двата дяла на windows. От там имам достъп до дяловете и мога да правя всичко, да копирам, да местя, да изтривам файлове. Интересното е, че директно като реша да отворя някой от двата дяла ми изписва, че не може да бъде маунтнат дяла.

Като мислех, мислех/и нямах какво да правя/ ми дойде една идея . Имам възможност да отделя 15гб отделен логически дял за линукс. Мога ли да отрежа от C, D -от единия пет, а от другия 10- на новосъздадения дял да инстална линукс, без да загубя данни? И ако да, препоръчайте програма. Аз си имам Hiren's boot cd, но може да има нещо по-добро. Много пъти опитвах чрез wubi, ама не ще и не ще. Знам как да инсталирам и дебиан, и убунту. Мога ли да направя такава маневра, защото вече ми е безинтересно да ползвам живи дистрота. Искам да се науча да инсталирам програми като хората, да ровя и да проучвам, а това с живо дистро не става.

Публикувано изображение

Редактирано от uberalles (преглед на промените)

Правиш така:

su
apt-get install ntfs-3g
mkdir /media/sda1
mkdir /media/sda2
echo "/dev/sda1 /media/sda1 ntfs-3g defaults,rw 0 0" >> /etc/fstab
echo "/dev/sda2 /media/sda2 ntfs-3g defaults,rw 0 0" >> /etc/fstab
Така ше ти се монтират автоматично с буутването на дебиан. :)

За всеки случай си провери дали дяловете ти са sda1 и sda2!!!!

su
fdisk -l

Поздрави и успех

Редактирано от MDMA (преглед на промените)

Правиш така:

su
apt-get install ntfs-3g
mkdir /media/sda1
mkdir /media/sda2
echo "/dev/sda1 /media/sda1 ntfs-3g defaults,rw 0 0" >> /etc/fstab
echo "/dev/sda2 /media/sda2 ntfs-3g defaults,rw 0 0" >> /etc/fstab
Така ше ти се монтират автоматично с буутването на дебиан. :)

За всеки случай си провери дали дяловете ти са sda1 и sda2!!!!

su
fdisk -l

Поздрави и успех

Вчера подмених хранилищата с дадени ми от phantomlord и се оказа, че трябва да инсталирам куп ъпдейти. Виж в темата за 3D ефектите, която ти ми даде какво съм писъл на 4 и 5 страница. Имах проблем след обновяването и след оправянето се оказа, че са се обновили много неща и сега двата дяла ми се показват на десктопа като икони и са монтирани. Мога да ги ползвам.

Много ти благодаря за обърнатото внимание и помощта, която ми даваш свързана с Дебиан!

Здравейте!Вече знам как мога да споделям нета между два компютра с Експи.А как става когато пъвия,с интернет, е с Експи,а втория-Дебиан?Благодаря ви предварително...

Здравейте!Вече знам как мога да споделям нета между два компютра с Експи.А как става когато пъвия,с интернет, е с Експи,а втория-Дебиан?Благодаря ви предварително...

Как са свързани двата компа? На Уина трябва да имаш 2 карти - едната към интернет, другата към локалната мрежа заедно с Линукса. Ще ти обясня по скайпа, че ме мързи да пиша - dedinka1971

Как са свързани двата компа? На Уина трябва да имаш 2 карти - едната към интернет, другата към локалната мрежа заедно с Линукса. Ще ти обясня по скайпа, че ме мързи да пиша - dedinka1971

А как става,когато Линуксът е с двете карти?

Редактирано от kai_99 (преглед на промените)

При мен нета е pppoe-юзер нейм и парола.Под Уиндоус шервам самия нет.Това ще стане ли и под Дебиан?

• 1 месец по-късно...

Здравейте! От известно време използвам Debian4.0lenny+KDE3.5 и мисля че се справям горе долу, като за абсолютен начинаещ, но имам проблем с ICQ- kopete и licq не искат да се свържат, въпреки че интернет има, докато Skype 2 бета си работи без проблем, както и браузъра. Смених login server-а от login.oscar.aol.com на login.icq.com и обратно- без никакъв ефект. Зареждат си безкрайно и така... Има ли начин нещо да съм объркал и да не съм инсталирал, или подобно?

• 2 месеца по-късно...

Здравейте! Днес прегледах Emacs и прочетох помощните материали. Сметнах, че в крайна сметка Emacs е по-добър редактор от Vim, така че се научих на по-трудното. Баче имам един въпрос - сега имам на pc-то си няколко четива за езикът Python, след него смятам да науча C. Обаче искам когато пиша текст да се оцветява - някой по-опитен може ли да обясни за какво точно служат опците Options- Syntax Highlighting Options- Active Highlighting Options- Paren Match Highlighting Доколкото разбирам, трябва ми само първото, но другите две за какво са? Англиският не ми е проблем, ако има нещо в Интернет по въпроса дайте линк.

Опитвам се да емуилирам един файл, mds. Пиша в терминал

sudo mount пътеката/до/файла

но явно нещо не правя като хората, защото ми изписва накратко как се ползва командата. Ако можете дайте линк към софтуер с който да се свърши работата, ако не-кажете къде бъркам :)

Опитвам се да емуилирам един файл, mds. Пиша в терминал

sudo mount пътеката/до/файла

но явно нещо не правя като хората, защото ми изписва накратко как се ползва командата. Ако можете дайте линк към софтуер с който да се свърши работата, ако не-кажете къде бъркам :)

Доколкото знам mds няма да стане. Има начин ИСО файл да се mount-не

mount -o loop /path/to/iso/file.iso /mountpoint

Ако се опитваш да mount-неш имидж файл, погледни в тази тема. Случайно попаднах на нея.

Отговорът го е дал @maicky.

Ако се опитваш да mount-неш имидж файл, погледни в тази тема. Случайно попаднах на нея.

Отговорът го е дал @maicky.

само дето по-добрия начин да се копира едно ЦД на ИСО е:

dd if=/dev/hdc of=/path/tp/iso/file.iso

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.