Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Debian - проблеми мнения въпроси

Featured Replies

Не. Програмите и пакетите са си същите.

• Отговори 893
  • Прегледи 101,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

В момента използвам Ubuntu 7.04. Някаде прочетох, че за Debian имало повече програми и пакети. Вярно, ли е?

Убунту е малкия брат на Дебиан.Да.вярно е че .deb файловете са най-много.Това не включва само Дебиан .нo и останалата част от семейството. Публикувано изображение

Редактирано от kai_99 (преглед на промените)

• 2 седмици по-късно...

Добро утро!Преди малко си инсталирах Дебиан с Gnome и нямам никакви проблеми.Няколко пъти правих същото с КДЕ и имах доста проблеми,някои описани тук.Инсталирам го от този диск.Някои има ли идея защо става така?

От два дни чета за дебиан и/когато си оправя уин-а/ смятам да си инсталирам втора операционна с-ма, Дебиан. Привлече ме с това че има драйвъри и поддръжка за всичкия ми хардуер и има над 15000 пакета.... Тъй като съм абсолютно нов доста хора ми казаха, че дебиан не е за мен, защото е труден за настройване. Това не мога ли да го оправя с още ден-два четене? Ако не, тогава ми препоръчайте нещо, което горе-долу да припокрива тази ос, защото ми харесва и като втора ос мога да си върша работата с нея.

Според мен и с 1-2 часа четене ше оправиш каквото и да е. Мятай Дебиан и се не бой. :wors:

Здравей ! Няма смисъл да си оправяш Уиндоус-а , ами инсталирай на целия хард - Дебиан , като мен . Така няма да ти се налага да мислиш за втори дял на диска Публикувано изображение . Желателно е да прочетеш някои важни съвети , а останалото се прави в движение , като си видиш системата на компютъра .

Публикувано изображение

Нет инсталацията е много лесна.Просто пускаш нета .разделяш хард дика и инсталираш GRUB.Пакетите се теглят автоматично и инсталират.Това е!Инсталацията е и на български. :wors:

Ами то ако не е за да си върша работата и ако други хора не работеха на щайгата отдавна да съм с дебиан. Но не опира само до мен, ако опираше- качвам дебиан и съм спокоен. Но стигнах до решение

в С да ми е Уин-а

в D, където са ми документите, да си инсталирам Дебиан/ ще трябва ли да запиша документите на диск и да ги възстановя, или/.

След като при всяко стартиране ще пита кое да се стартира, когато трябва да върша работа ще влизам с уин. Когато не, ще влизам с линукса. :wors:

А щом е толкова лесно настройването, тегля линукса и качвам Публикувано изображение Благодаря за отговорите.

Горе съм сложил линк към диска . За графичен режим се пише

installgui
За интернет на имe и парола
modules=ppp-udeb
останалите команди ги има в хелпа :wors:

Редактирано от kai_99 (преглед на промените)

А самата инсталация протича като при кубунту, нали? Там, където пита за разделянето на хардовете, разчита C и D като sda1 и sda2, а аз ще инсталирам линукса на sda2 като не форматирам, за да не загубя данните. Или ако трябва да форматирам предварително записвам всичко което ми е в D, и форматирам като NTFS/знам, че линуксите поддържат много файлови системи но за тази не съм сигурен-поправете ме ако греша/. След което чакам 5 минути да се инсталира, рестартирам, пита ме коя ос- избирам дебиан и въвеждам настройките. Или греша?

А самата инсталация протича като при кубунту, нали? Там, където пита за разделянето на хардовете, разчита C и D като sda1 и sda2, а аз ще инсталирам линукса на sda2 като не форматирам, за да не загубя данните. Или ако трябва да форматирам предварително записвам всичко което ми е в D, и форматирам като NTFS/знам, че линуксите поддържат много файлови системи но за тази не съм сигурен-поправете ме ако греша/. След което чакам 5 минути да се инсталира, рестартирам, пита ме коя ос- избирам дебиан и въвеждам настройките. Или греша?

Не,тук можеш само да го инсталираш!Става по-бавно защото пакетите се теглат на момента,но после няма нужда да го ъпдейтваш.Ако имаш някакви проблеми,пиши...:P

Debian 4.0 e 3 dvd-та или 21 cd-та. Трябва ли всичко да тегля и откъде да ги изтегля?

Добро утро!Преди малко си инсталирах Дебиан с Gnome и нямам никакви проблеми.Няколко пъти правих същото с КДЕ и имах доста проблеми,някои описани тук.Инсталирам го от този диск.Някои има ли идея защо става така?

Сваля се този диск и започва инсталаторът-така ли?

Сваля се този диск и започва инсталаторът-така ли?

В началото трябва ръчно да въведеш опция/и като например за инсталация в графичен режим,Sata или Raid драйвери...Всичко е описано в хелпа. :wors:Оттам нататък е като
,но може и да е на български.

Такам... свалих въпросния диск и го записах. Когато влязна в архива/iso-файла/ и цъкна на autorun.bat ми изписва грешка, явно ще трябва да буутна през сд-то. Но имам два въпроса направих backup на целия ми диск D за всеки случай. Но дебиан ще може ли да работи с файловете, които ги има в D- става въпрос най-вече за Kmpayer -прочетох обстойно ръководството за инсталация, както и що е то дебиан.Там обаче пишеше следното Debian cannot boot from files on an NTFS file system- това означава ли, че когато инсталирам линукса той ще си формаира D във Fat32? А и още нещо- Lilo/ Grub сами се инсталират, когато си качвам линукса, или трябва сам да ги кача, за да ме пита? sudo apt-get install /и тук пиша GRUB/

Няма да имаш проблеми с ntfs-а. Инсталира се ntfs-3g и се оправя един файл, но то като му дойде времето. A за филми - MPlayer, Kaffeine, VLC, Xine .... Като буутнеш Debian пишеш installgui. Ще се зареди графичен инсталатор с който няма да имаш проблеми. успех

Последен може би въпрос- при инсталацията първо си настройвам нета, за да може в движение да си изтегли пакетите. След това инсталирам Grub/Lilo на харда и след това започвам истинската инсталация. Бъркам ли някъде?

Да.След като си настроеш харда,те пига искаш ли да използваш огледало.Отговаряш ДА,избираш български сървър и почва тегленето.Мисля,че последното е за Grub .Ако все пак го объркаш - http://myfreesoft.net/phpBB2/viewtopic.php?t=102 .

Инсатлацията беше добре до преди... да се форматира. Не може да ми форматира харда като NTFS. Сега въпросът ми е имам bkf файл, с който да си възстанова данните от Д: когато се изтрият. Ако форматирам D-то като Fat32, ще мога ли да възстановя данните или ще стане голяма каша.. сега ми се отваря време да инсталирам и ми трябва сепшно вашата помощ..

Ще стане ако този файл е примерно на C: .Най-добре обаче си запиши информацията на дискове.А за NTFS-можеш да го форматираш и след инсталацията.

Ще стане ако този файл е примерно на C: .Най-добре обаче си запиши информацията на дискове.А за NTFS-можеш да го форматираш и след инсталацията.

Ами bkf файла ми е на C, да. А що се отнася до дискове- 25гб просто няма как да ги запиша на двд.. Значи може след инсталацията този bkf файл да си го върна в D/който вече ще е Fat32/. Но ти каза нещо интересно- после мога да форматирам D в NTFS.. само ми кажи как, за всеки случай Публикувано изображение

По всяко време след инсталацията можеш да форматираш дяловете както искаш,но цялата информация на тях се загуби...

По всяко време след инсталацията можеш да форматираш дяловете както искаш,но цялата информация на тях се загуби...

Ей, благодаря много! Сега ще се оправя.

П.П. Ще те добавя като приятел Публикувано изображение

Редактирано от uberalles (преглед на промените)

И аз има мвъпрос - как се настройва ВПН на Убунту 7.10 или на Дебиан 4.0 ? Моля ви, помагайте Мразя ги тези ВПН-и, но не ми се сменя сега доставчик заради линукс, просто, защото някой ден ще "оакам" дистрото и пак ще се върна на Вин. Така, че моля ви за помощ, ако може подробно като за деца, благодаря предварително.

И аз има мвъпрос - как се настройва ВПН на Убунту 7.10 или на Дебиан 4.0 ? Моля ви, помагайте Мразя ги тези ВПН-и, но не ми се сменя сега доставчик заради линукс, просто, защото някой ден ще "оакам" дистрото и пак ще се върна на Вин. Така, че моля ви за помощ, ако може подробно като за деца, благодаря предварително.

Ето ТУК пише! Мързи ви да търсите в интернет?!

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.