Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Debian - проблеми мнения въпроси

Featured Replies

Така...отказвам се !От снощи си опитвам да споделя интернет между Debain с Gnome и Win Xp , но не се получава.Надявам се някои да ми помогне...Благодаря ви предваринелно.... Също така се надявам да ми обясните след като компилирам програма на C++ с Anjuta как да е стартирам....

• Отговори 893
  • Прегледи 101,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Така...отказвам се !От снощи си опитвам да споделя интернет между Debain с Gnome и Win Xp , но не се получава.Надявам се някои да ми помогне...Благодаря ви предваринелно....

Също така се надявам да ми обясните след като компилирам програма на C++ с Anjuta как да е стартирам....

За anjuta, тук има писано . Според мен махни тая програма и се насочи към друга среда за разработка. Има други компилатори, аз ти препоръчвам gcc и g++- компилаторът на гном. Що се отнася до редактор, професионалистите си казват думата- или Emacs, или Vim Публикувано изображение Те са най-добрите, аз ти препоръчвам Emacs, създаден от R.K. Stallman. Въпреки че се занимавам с програмиране от доста малко време и ми отне 2-3 дни само да разуча основните неща в редактора, струва си.

За интернета не мога да ти помогна. Може би трябва да поразровиш в някоя книга.

кажи ми физическата топология на мрежата и как искаш да оганизираш логическата.

Имам един настолен компютър с Debian и лаптоп с Xp и Debain .Свързани се чрез лан карти.Опитвах се да го направя,чрез ip и gateway ,но нещо не се получи....

Редактирано от kai_99 (преглед на промените)

Така...отказвам се !От снощи си опитвам да споделя интернет между Debain с Gnome и Win Xp , но не се получава.Надявам се някои да ми помогне...Благодаря ви предваринелно....

Също така се надявам да ми обясните след като компилирам програма на C++ с Anjuta как да е стартирам....

Прочети цялата тема Споделяне на интернет

Прочети цялата тема Споделяне на интернет

много готина статия.. да беше и за линукс!

а иначе ме интересува и логическата топология. на кое какви адреси искаш да слагаш, кое е нет гейт, кои ще са само клиенти и т.н.

много готина статия.. да беше и за линукс!

а иначе ме интересува и логическата топология. на кое какви адреси искаш да слагаш, кое е нет гейт, кои ще са само клиенти и т.н.

Неслучайно писах да прочете ЦЯЛАТА тема - на 3-та страница maicky e описал как става и в Линукс.

Прави впечатление, че хората задават въпроси, но не четат отговорите.

Редактирано от dedmen (преглед на промените)

Бе аз четох,само че при мен е Gnome и се опитвах и графични и ръчно да направя настройките и накрая.... Публикувано изображение Вечерта ще се опитам наново...

Добър вечер, съфорумци.

Имам малък проблем. С Debian etch съм и от време на време свалям книги или документални филми през бит-торент мрежата. (Е, почитател съм на класическата музика Публикувано изображение но си имам достатъчно вече ).Та ползвам Azureus от пакетите, налични в хранилищата, обаче ми създава проблем старата версия. Когато работих с убунту и azureus vuze нячаше този проблем- без причина от време на време при спокойно сеене процесорът се претоварва и системата вбачи- то хубаво, че не забива. Но без някакво причина gnome компилаторът на java, който ползва версията на торент-клиента просто изтощава и без това хилавия ми процесор /семпрон 64-bit, am2, 3000+ 1,6 ghz/. И вчера се опитах да сваля пакетите за дебиан, съдържащи актуалната версия,

http://packages.debian.org/cgi-bin/search_...=mozilla-search

обаче искаше още пакети за нестабилната версия debian lenny, и като видях зависимостите- то над 40 пакета - се отказах. Та някой ще ми каже ли някакъв начин да се сдобия с новата версия?

Tar архивите, които изнамерих, могат само да стартират програмата, но не може да се компилира. :clap:

Бе аз четох,само че при мен е Gnome и се опитвах и графични и ръчно да направя настройките и накрая.... Публикувано изображение Вечерта ще се опитам наново...

И аз четох, четох и успях само да запомня, че ти трябва кръстосан кабел (за варианта без суитч). Твоя такъв ли е?

maicky добре е обяснил настройките под Linux (не е уточнена дистрибуциятa, но вероятно е Kubuntu или Tilix).

Цялата работа по шерването (може би по-точно е NAT??) я върши Firestarter-а.

По темата намерих това, нo е за Ubuntu.

Ако не си падаш много по терминала, може да хвърлиш едно око и на това. Като гледам програмата е за KDE, въпреки че е в "UBUNTU TIPS AND TRICKS". Прочети внимателно края на статията - май ще ти трявба и защитна стена за този вариант?

Добър вечер, съфорумци.

Имам малък проблем. С Debian etch съм и от време на време свалям книги или документални филми през бит-торент мрежата. (Е, почитател съм на класическата музика Публикувано изображение но си имам достатъчно вече ).Та ползвам Azureus от пакетите, налични в хранилищата, обаче ми създава проблем старата версия. Когато работих с убунту и azureus vuze нячаше този проблем- без причина от време на време при спокойно сеене процесорът се претоварва и системата вбачи- то хубаво, че не забива. Но без някакво причина gnome компилаторът на java, който ползва версията на торент-клиента просто изтощава и без това хилавия ми процесор /семпрон 64-bit, am2, 3000+ 1,6 ghz/. И вчера се опитах да сваля пакетите за дебиан, съдържащи актуалната версия,

http://packages.debian.org/cgi-bin/search_...=mozilla-search

обаче искаше още пакети за нестабилната версия debian lenny, и като видях зависимостите- то над 40 пакета - се отказах. Та някой ще ми каже ли някакъв начин да се сдобия с новата версия?

Tar архивите, които изнамерих, могат само да стартират програмата, но не може да се компилира. :P

Добра и на теб Публикувано изображение

Държиш ли да е Azureus? Защото като чуя java, първата ми асоциация е "бавно".

В темата за Ubuntu имаше въпрос за torrent клиенти и там Progres беше предложил Deluge. Аз останах много доволен от него. Може да го пробваш.

Редактирано от trosho (преглед на промените)

Tar архивите, които изнамерих, могат само да стартират програмата, но не може да се компилира. :P

По-добре потърси старата версия 2.5 и ще имаш по-малко машината. А и си го инсталирай на ръка примерно в /usr/local :-)

Редактирано от capnemo (преглед на промените)

Май намерих отговор на въпроса си. Публикувано изображение Единия вариант е да остана със сегашната версия, другия да ъпгрейдна до lenny. Благодаря все пак на capnemo

apt-get update
apt-get upgrade
apt-get dist-upgrade

Редактирано от Linux_user (преглед на промените)

Май намерих отговор на въпроса си. Публикувано изображение Единия вариант е да остана със сегашната версия, другия да ъпгрейдна до lenny. Благодаря все пак на capnemo

apt-get update
 apt-get upgrade
 apt-get dist-upgrade
Ами то това е стандартна процедура за да ти е системата uptodate :-) Но си помисли и за някой по-лек клиент като ctorrent, само че за него ще трябва да ползваш screen за да пуснеш няколко торента едновременно

за да преминеш от stable версия (etch) към тестова (lenny) трябва да подмениш repository на etch с тези на lenny. в противен случай командата dist-upgrade няма да направи нищо!

Така...днес вечерта ще си преинсталирам Дебиана.Надявам преди да го направя се някои да ми обясни как в текстов режим да споделя интернет връзката...

• 3 седмици по-късно...

Добър ден. Имам един въпрос- как да добавя правило да имам достър до /dev/usb устройствата, защото когато ползвам скенера всеки път трябва да давам правомощиа с chmod. Какво трябва да добавя в /etc/udev/ и по-точно в кой файл?

Добър ден.

Имам един въпрос- как да добавя правило да имам достър до /dev/usb устройствата, защото когато ползвам скенера всеки път трябва да давам правомощиа с chmod. Какво трябва да добавя в /etc/udev/ и по-точно в кой файл?

/etc/udev/rules.d/40-basic-permitions.rules

Така...днес вечерта ще си преинсталирам Дебиана.Надявам преди да го направя се някои да ми обясни как в текстов режим да споделя интернет връзката...

каква ти е връзката? ethernet, ppp, pppoe, pptp,wi-fi?

Редактирано от sanddaemon (преглед на промените)

• 2 седмици по-късно...

Добър ден. Имам следния проблем- днес след като pc- то беше включено за около 30 минути, реших да вида 2-3 сайта. Но зареждаше ужасно бавно, мишката забиваше, тегленията от интернет спират за малко и после пак продължават. Когато се опитах да вляза във този форум ми даде isp грешка. Помислих си за претоварен процесор- не е . Написах командите за обновяване и един пакет се обнови, open-ssh нещо си. Но промяна няма. Сега тегля най-новото ядро да компилирам- това ми е последната догадка, някой от модулите да не работи. Още нещо важно-преди няколко дни имаше обновяване на ядрото, което обаче беше същото като това, което имах- 2.6.18-486 и се инсталира без проблем, но сега се появиха. Кажете вашето мнение.

Редактирано от Linux_user (преглед на промените)

Добър ден.

Имам следния проблем- днес след като pc- то беше включено за около 30 минути, реших да вида 2-3 сайта. Но зареждаше ужасно бавно, мишката забиваше, тегленията от интернет спират за малко и после пак продължават. Когато се опитах да вляза във този форум ми даде isp грешка. Помислих си за претоварен процесор- не е . Напиках командите за обновяване и един пакет се обнови, open-ssh нещо си. Но промяна няма. Сега тегля най-новото ядро да компилирам- това ми е последната догадка, някой от модулите да не работи. Още нещо важно-преди няколко дни имаше обновяване на ядрото, което обаче беше същото като това, което имах- 2.6.18-486 и се инсталира без проблем,

но сега се появиха.

Кажете вашето мнение.

Отвори един терминал като root, пусни top и виж кой процес товари. Това с компилирането на ядрото (по мое мнение) е много безсмислено действие

Благодаря на всички отзовали се.

За тези, които все пак ги интересува, проблема с накичането на мишката си е от мишката, след две години и нещо- нормално. Проблеми с X сървъра нямаше, нито процес беше виновен- имало е авария, по думите на интернет доставчика. Днес по някое време ще сменя плъха .

• 2 седмици по-късно...

Здравейте, с Дебиан 4.0 съм, обаче не ми тръгват миди-тата, какво да направя по въпроса, всичко друго тръгва - филми, музика, всичко, но не и проклетите мидита. Имам тимиди - оня плугин за който всеки говори, но няма звук - ХММС-то ги рънва, ама няма звук, другите плеъри изобщо не ги и пускат дори. Някакви идеи имате ли?

Хайде бе, никой ли не знае Публикувано изображениеПубликувано изображениеПубликувано изображение Или трябва да задам 100000000000000 въпроса един след дрг, че да ми бъде отговорено.........

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.