Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

След смъртта според православието

Featured Replies

Здравейте!

Моля ви да ми отговорите на един въпрос. Каквоточно става след смъртта според православната религия? Свети Петър и оттам Рая или ада? Чистилище? Моля, образувайте неукия... :)

• Отговори 69
  • Прегледи 12,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Аз се върнах-от Дома,Нашият Дом Останах-сигурно затова-да казвам че няма смърт,че има Бог http://www.kaldata.com/forums/index.php?showtopic=12997

Здравейте!

Моля ви да ми отговорите на един въпрос. Каквоточно става след смъртта според православната религия? Свети Петър и оттам Рая или ада? Чистилище? Моля, образувайте неукия... :)

Здравей, Suon-Salagrim

ето ти два православни линка :

Състояние на душите на умрелите до всеобщото възкресение

Живот след смъртта - Епископ Александър Милеант

Поздрави !

• 3 седмици по-късно...

Ми след смърта преставаш да съществуваш. Мен това ме успокоява и го предпочитам пред другите религиозни варианти. Кой се е върнал да каже как е и какво е. А преродените се са били царе, царици или велики войни и герой като мен :P;);) няма нито един продавач на обувки като горкия Ал Бънди. biggrin.gif

Живот след смъртта - Епископ Александър Милеант

Според това, което е написал Епископ Александър Милеант, явно не познава Будиската идея за прераждането. В приложението за прераждането в края на интересната статия за Живота след смъртта има много смесени идеи, много неточности и някои неверни неща.

• 1 месец по-късно...

На мен също ми беше интересно да разбера как точно вижда православната ни религия прехода на душата след смъртта,затова реших "да почерпя вода от извора".

Скоро ходих до Рилския манастир и от там си купих 2 книги: "Слово за смъртта" и "Митарствата на преподобна Теодора"

Както си и предполагах нито научих нещо ново нито пък останах особено очаровна.

В типичния си поучителен стил ,църквата те призовава към безбройните си ритуали.Душата я очакват неописуеми страхотии описани подробно и доста образно присъщо на православната ни църква.

Така че аз лично си оставам фен на езотеричното обяснение ,не че не виждам припокриване в обясненията ,просто там всичко е изчистено и ясно.

Така че аз лично си оставам фен на езотеричното обяснение ,не че не виждам припокриване в обясненията ,просто там всичко е изчистено и ясно.

Аз съм православен християнин и вярвам в учението предадено ни от Светата Православна Църква. За припокриване между православното и езотерично учение и дума не може да става. Какво общо има между истината и лъжата ?

Аз съм православен християнин и вярвам в учението предадено ни от Светата Православна Църква. За припокриване между православното и езотерично учение и дума не може да става. Какво общо има между истината и лъжата ?

Как звучи само- "Светата Православна Църква" ohmy.gif ,учението не се дава от нея а от Библията !

Ти как разбра,че няма припокриване и ,че едното е лъжа а другото истина,след като не си си направил труда да го провериш ?

Би ли ми отговорил на въпроса ,колко такива книги си прочел ?

Първо трябва да прочетеш а после да пишеш а не да приемаш за чиста монета всичко което ти казват наместниците на Бог.Защо умаловажаваш своя изследователски дух,търси сам не чакай наготово,някой да ти каже кое как е.

И не разбра ли,че истината и Бог са в самия теб а ти трябва само да извървиш пътя.

Как звучи само- "Светата Православна Църква" ohmy.gif ,учението не се дава от нея а от Библията !

Ти как разбра,че няма припокриване и ,че едното е лъжа а другото истина,след като не си си направил труда да го провериш ?

Би ли ми отговорил на въпроса ,колко такива книги си прочел ?

Първо трябва да прочетеш а после да пишеш а не да приемаш за чиста монета всичко което ти казват наместниците на Бог.Защо умаловажаваш своя изследователски дух,търси сам не чакай наготово,някой да ти каже кое как е.

И не разбра ли,че истината и Бог са в самия теб а ти трябва само да извървиш пътя.

Близо десет години тънах в духовния мрак на източните религии и езотеризма sad.gif , и накрая Бог ме доведе в църквата си. Така открих Светото Православие . Както е казал Христос: "и ще познаете истината, и истината ще ви направи свободни."

Хайде и вие някаде по-нагоре в форума човека го е казал "кой се е върнал за да каже" така че ВСИЧКО са само мнения,но не и реалност!Но не се притеснявайте няма някой който се е родил и не е разбрал какво става след смърта (или ще разбере) всички ще разберем,но няма да можем да кажем.... (прозвуча малко като черен хумор :laughing5: )

Близо десет години тънах в духовния мрак на източните религии и езотеризма sad.gif

Защо ли не ти вярвам !

Ако Ти 10 години мили ми spite си бродил из знанието на източните философии, щеше да знаеш и пишеш много,но в отговорите ти се вижда,че си запознат само с Християнството.

Въобще съзнаваш ли какво си написал ? Според отговора ти всички хора по света,които изповядват Будизъм,Хиндуизъм и т.н. се намират в духовен мрак.

Пишеш,като фанатик,хайде бъди по-толерантен към другите източници на знание.

Ако езотеричните учения са лъжа ,значи много лъжци и мошенници има в православната църква,защото едни и същи неща се пишат с различни думи.

В по горния си пост цитирах 2 книги :wub: sprite ако си чел поне еднтата мога веднага да ти кажа точно противоречивите моменти ,а също и безмислието на финала на "Митарствата на преподобна Теодора"

Тези книжки между другото струват и доста парички ,една доста добра църковна идустрия бих казала,а Исус какво е казал за търговията в храмовете?????

Почетох достатъчно православна литература,за да не правя скоро тази грешка.

Едно прекрасно учение като Християнството въведено,утвърдено и изстрадано от един велик Учител какъвто е Исус сега за съжаление е просто индустрия ,една доста голяма и богата индустрия от световен мащаб.

Книгите на Дънов същите неща които проповядва и християнството ,но в доста по земен и достъпен вариянт,пригоден и преработен за различните умове доста по скоро във времето ,затова и все още няма значителни метаморфози.

Езотеризма същото това християнство ,но разчленено в елементи и доста добре научно обяснено ,с доста добра доказателствена част за материялно пригодените ни научни умове.

Всички източни учение ,същото нещо пречупено през друг мироглед и наблягайки на друга част от учението.

Между другото какво е Библията ???Книга написана от хора :) .Избрани евангелия подобрени в удобните части и изтрити неудобните.

Така че след смъртта според всички религии и учения ,няма да ни е лесно.Но защо всеки сам ще разбере.

Премествам постовете,отнасящи се до учението на Дънов във съответната тема интересна дискусия се получава cool.gif

Между другото какво е Библията ???Книга написана от хора :ass: .Избрани евангелия подобрени в удобните части и изтрити неудобните.

На някои хора много им се иска да е така.Да! Библията наистина е писана от хора и в този ред на мисли си казват-Ами защо трябва да слушаме някого,не сме ли НИЕ самите ,тези които можем да решаваме кое е правилно и кое не.АЗ не съм длъжен на никого и пред никой няма да отговарям за постъпките си... Това е наистина удобна философия...

Бог е използвал хора за написването на Библията и забележете какво се казва там-

12 Блажен оня човек, когото Ти, Господи, вразумяваш, И когото учиш от закона Си,(псалм 96,12)

16 Всичкото писание е боговдъхновено и полезно за поука, за изобличение, за поправление, за наставление в правдата;

17 за да бъде Божият човек усъвършенствуван, съвършено приготвен за всяко добро дело. (2 Тимотей 3,16-17)

Редактирано от arenas (преглед на промените)

Ех ,

arenas

"Блажени са вярващите ,защото тяхно е царството небесно"

Ако знаеш само колко различни неща може да види човек в тази иначе толкова проста фраза.

Защо ли не ти вярвам !

Ако Ти 10 години мили ми spite си бродил из знанието на източните философии, щеше да знаеш и пишеш много,но в отговорите ти се вижда,че си запознат само с Християнството.

Въобще съзнаваш ли какво си написал ? Според отговора ти всички хора по света,които изповядват Будизъм,Хиндуизъм и т.н. се намират в духовен мрак.

Пишеш,като фанатик,хайде бъди по-толерантен към другите източници на знание.

Да, в духовен мрак се намират.Аз познавам немалко хора, които са били в този мрак и са се оттървали успешно.Сега са щастливи.Нека съм фанатик, тесногръд глупак и т.н.Но Бог не си ти, нито аз, нито някой друг.Бог си е Бог и ние не можем да го командваме и да му казваме какво да прави.Както учат източните философии.Много удобно и "освобождаващо".Нали?Бог е в тебе, ти всъщност си Бог, трябва само да го осъзнаеш, това е пътя.Нали?Не е по темата, но това е лъжа.И не е въпроса да си толерантен.Какво значи да съм толерантен?Да приемам всичко за истина?Това е доста глупаво.Знанието не е самоцел.А по темата, чистилище няма.Има рай, ад, ново небе, нова земя и огнено езеро.Според православието, а би следвало то да изповядва Божието Слово, човек умира и отива или в ада на мъки и очакване на крайното осъждение в огненото езеро или в рая, очакващ новото небе и новата земя.А това къде ще отиде човек, зависи от това дали вярва в Исус Христос и живее според тази вяра или не вярва в Него и живее според това неверие.Това е.Това е "тесния път".Широкия има много лица.Различни религии и философии, част от тях източни, част западни, всякакви.Най-модерните, New Age.Общото за тях е че не водят до никаъв Бог, поне не до този, до който води Исус Христос, макар че се правят опити да се натъманят различните учения с Библията.Най-тесногръдите като мен, вярват първо на Библията, после на всичко останало.Защото тя е Божие Слово.Там тъй пише за смъртта и какво става след нея.И оттам се е върнал един - Исус Христос.Той, ако не вярваш на мен, ще ти даде най-точна информация.Прочети в Новия Завет какво се е погрижил да бъде написано относно този въпрос и си готов с отговора.Няма нужда Исус да слиза от небето и да ти се явява лично.Ако вярваш на Библията и написаното там, това е достатъчно.Приказката, някой да се е върнал да каже, не е актуална от около 2000 г.Незнам защо се цитира изобщо.Уж сме православна нация.И още нещо.Ако търсиш истината, ще я намериш.Но тя има цена.Цената е твоят живот.Помисли си добре, преди да започнеш това, то ще ти струва нещо, да не кажа всичко.Но ще си доволен, гарантирам ти го.Успех.

Редактирано от alesys (преглед на промените)

alesys... чета те... и все повече се учудвам... направо немея.

Молбата ми е да си спомниш че всеки един има право на избор и да понамалиш проповедите си... Явно че с теб не може да се спори.

Да, в духовен мрак се намират.Аз познавам немалко хора, които са били в този мрак и са се оттървали успешно.Сега са щастливи.Нека съм фанатик, тесногръд глупак и т.н.Но Бог не си ти, нито аз, нито някой друг.Бог си е Бог и ние не можем да го командваме и да му казваме какво да прави.Както учат източните философии.Много удобно и "освобождаващо".Нали?Бог е в тебе, ти всъщност си Бог, трябва само да го осъзнаеш, това е пътя.Нали?Не е по темата, но това е лъжа.И не е въпроса да си толерантен.Какво значи да съм толерантен?Да приемам всичко за истина?Това е доста глупаво.Знанието не е самоцел.

....

Аз съм Будист. И съм щастлив човек.

Нищо против нямам да мислиш, че живея в мрак и невежество.

Моля, не коментирай неща, които явно не познаваш.

пп

Исус някъде казва:

Аз не съдя никого.
Това според мен е добър съвет.

ппп

От Будистка гледна точка Християнството е добро учение. Подходящо е за определен тип хора.

От Будистка гледна точка не е добре християните да стават будисти. Защото двете учения са различни.

(Далай лама често казва, че не съветва християните да станат будисти.)

Но и двете учения би трябвало да правят хората по-толерантни, по-разбиращи, обичащи и по-малко егоистични.

Редактирано от Вало (преглед на промените)

Да, в духовен мрак се намират.Аз познавам немалко хора, които са били в този мрак и са се оттървали успешно.Сега са щастливи.Нека съм фанатик, тесногръд глупак и т.н.Но Бог не си ти, нито аз, нито някой друг.Бог си е Бог и ние не можем да го командваме и да му казваме какво да прави.Както учат източните философии.Много удобно и "освобождаващо".Нали?Бог е в тебе, ти всъщност си Бог, трябва само да го осъзнаеш, това е пътя.Нали?Не е по темата, но това е лъжа.И не е въпроса да си толерантен.Какво значи да съм толерантен?Да приемам всичко за истина?Това е доста глупаво.Знанието не е самоцел.А по темата, чистилище няма.Има рай, ад, ново небе, нова земя и огнено езеро.Според православието, а би следвало то да изповядва Божието Слово, човек умира и отива или в ада на мъки и очакване на крайното осъждение в огненото езеро или в рая, очакващ новото небе и новата земя.А това къде ще отиде човек, зависи от това дали вярва в Исус Христос и живее според тази вяра или не вярва в Него и живее според това неверие.Това е.Това е "тесния път".Широкия има много лица.Различни религии и философии, част от тях източни, част западни, всякакви.Най-модерните, New Age.Общото за тях е че не водят до никаъв Бог, поне не до този, до който води Исус Христос, макар че се правят опити да се натъманят различните учения с Библията.Най-тесногръдите като мен, вярват първо на Библията, после на всичко останало.Защото тя е Божие Слово.Там тъй пише за смъртта и какво става след нея.И оттам се е върнал един - Исус Христос.Той, ако не вярваш на мен, ще ти даде най-точна информация.Прочети в Новия Завет какво се е погрижил да бъде написано относно този въпрос и си готов с отговора.Няма нужда Исус да слиза от небето и да ти се явява лично.Ако вярваш на Библията и написаното там, това е достатъчно.Приказката, някой да се е върнал да каже, не е актуална от около 2000 г.Незнам защо се цитира изобщо.Уж сме православна нация.И още нещо.Ако търсиш истината, ще я намериш.Но тя има цена.Цената е твоят живот.Помисли си добре, преди да започнеш това, то ще ти струва нещо, да не кажа всичко.Но ще си доволен, гарантирам ти го.Успех.

Дано пътя който си избрал да бъдеш Бог е по-краткия.Ако моя път е по-дългия аз вярвам в прераждането,тъй че ще имам възможност да оправя грешките си.

Мисля,че сме достатъчно духовно израстнали за да си говорим за казани с огнйове и катран и за рай и ад.А чистилището за мен е тук на земята тоест мъките са тук,замисли се дали всеки ден не изпитваш мъчнотии,просто си свикнал с тях,едното ставане от сън си е мъчнотия cool.gif

Аз съм Будист. И съм щастлив човек.

Нищо против нямам да мислиш, че живея в мрак и невежество.

Вальо наистина ли вярваш , че си щастлив човек? :) само не ми говори за вътрешен мир, хармония или тем подобни, че ми звучат доста сладникаво :P събуди се човеко и виж реалноста. Ти си сираче, което не познава своя Небесен Отец, който е извор на всяка правда и истина.

Цел на Христовото учение не е човешкото щастие в този живот, напротив Христос казва съвсем друго:

"24. Тогава Иисус рече на учениците Си: ако някой иска да върви след Мене, нека се отрече от себе си, да вземе кръста си и Ме последва;

25. защото, който иска да спаси душата * си, ще я погуби; а който изгуби душата си заради Мене, ще я намери;"

Вальо наистина ли вярваш , че си щастлив човек? :) само не ми говори за вътрешен мир, хармония или тем подобни, че ми звучат доста сладникаво :angry: събуди се човеко и виж реалноста. Ти си сираче, което не познава своя Небесен Отец, който е извор на всяка правда и истина.

Не вярвам, че съм щастлив човек. Аз съм щастлив човек.

Което разбира се не означава душевен мир и хармония.

Цел на Христовото учение не е човешкото щастие в този живот, напротив Христос казва съвсем друго:

"24. Тогава Иисус рече на учениците Си: ако някой иска да върви след Мене, нека се отрече от себе си, да вземе кръста си и Ме последва;

25. защото, който иска да спаси душата * си, ще я погуби; а който изгуби душата си заради Мене, ще я намери;"

Има относително щастие и абсолютно щастие. Относителното щастие зависи от причини. Появява се, променя се през цялото време и изчезва.

Може би това е човешкото щастие в този живот.

Абсолютното щастие е отвъд това. Но трудно може да се опише с думи.

Абсолютно щастливия човек безстрашно работи за другите, той обича безусловно всички и всяка негова мисъл, дума и действие са в полза на останалите. Лесно е да се каже, не е толкова лесно да се живее така. Но е възможно. Познавам такива хора.

Христос е учил по начин подходящ и разбираем за хората тогава, хората около него. А и доколкото знам не е имал много време да учи хората.

Хората около Буда са били различни и той е имал възможността да преподава 45 години. Самите Будистки учения са изключително обширни. 108 тома (с размерите на Библията) са само словата на Буда и още 256 тома са коментарите към тях. Не всички учения на Буда са разбираеми за всички будисти.

Будизма се е появил около 1000 години преди Християнството, около 400 милиона човека са будисти, а ако включим и будистите в Китай са около един милиард. Това е световна религия и според мен заслужава уважение. Будизмът никога не е водил религиозни войни и не мисионерства. Това също трябва да се уважава.

Всъщност е възможен диалог между Будизма и Християнството защото няма непримирими противоречия. Усилията които полагаме да търсим разлики и да показваме превъзходството си можем да насочим в търсене на общото. В крайна сметка всички сме хора. Всеки се стреми към щастие(както и да го разбира) и да избегне болката и страданията.

Ако на някой му харесва да смята, че Будистите ще горим в Ада - нека. Ада също е място на което може да се работи за другите. Така че, защо не?

Вало, от поста ти не става ясно кое щастие си постигнал ?

Относителното щастие което е може би ohmy.gif нещо си там

или абсолютното

Абсолютно щастливия човек безстрашно работи за другите, той обича безусловно всички и всяка негова мисъл, дума и действие са в полза на останалите.

Нали не мислиш сериозно, че се намираш в това състояние ?

или абсолютното

biggrin.gifbiggrin.gifbiggrin.gif Не съм абсолютно щастлив все още. biggrin.gif

Всъщност не е или/или - или едното или другото. Или пък да трябва да се откажем от относителното за да постигнем абсолютното.

Възможно е всичко което ни се случва, всеки момент да бъде следващата ни крачка към абсолютното състояние.

Основаната мотивация е насочена към другите. Усъвършенстваме себе си, за да можем да помагаме по-добре на другите.

Това, което съм написал за абсолютно щастливия човек, донякъде описва просветленото състояние. Което е непреходната същност на всеки.

Има такива хора. И не са само Будисти. Може би Майка Тереза е подходящ пример.

Просветлението е винаги активно. Защото е отворено за всички.

Защото няма разделение между нищо.

пп

Извинявам се за грешката в по-горния ми пост. Будизмът се е появил около 500 години преди Християнството, а не 1000.

Редактирано от Вало (преглед на промените)

или абсолютното

Не ти става ясно на теб biggrin.gif

Вало, благородно завиждам на безкрайното ти търпение... :)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.