Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

София VS провинция

Featured Replies

Бий ме,мъчи ме,после кажи ми ДА...

Внимавай кво си пожелаваш,че ако ти кацна ся на покрива да не си помислиш,че е Карлсон...

офф:

Баси ти от два месеца ме предупреждаваш какво си пожелавам :)

• Отговори 102
  • Прегледи 21,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Пич извинявай,ама по-нескопосан опит за анализ не бях чел от момента,в който Азис се опитваше да обясни що се зимат с Китаеца... Явно поназнайваш нещо и си от старата генерация,ама изводите са ти гре

• Бий ме,мъчи ме,после кажи ми ДА... Внимавай кво си пожелаваш,че ако ти кацна ся на покрива да не си помислиш,че е Карлсон...

За мен този въорос съществува само в интернет пространството. Че нали ако някой "софянец" ми се изрепчи наживо ще получи занижаване на самочуствието. Другото - новодошлите в София яне парадират че са пришълци по необясними причини.

Аз пък парадирам! Навсякъде!

КАто се преместих от Велинград в Пазарджик - парадирах с това. Като се преместих в София си разправях цялата история на местене. Сега като съм в САЩ не пропускам да отбележа че съм от България (освен като се напих във Вашингтон - там разправях че съм пропаднал германец :) .

Винаги когато някой ме попита от къде съм казвам! И показвам снимка на къщата си за да ги убедя че нямам кокошки в задния двор, и имам повече цветя в предния отколкото във всички паркове на София взети заедно. Нека ми е зле че не съм роден в София. Нека ми е зле че не съм израсъл във Овча купел, или на центъра на София - там където съм отраснал имаше прекрасна среда за развитие и е място където съм се научил на толерантност(района е смесен и живеят много мюсолмани).

И сега някакъв симпатяга от орландовци ми разправя че съм селянин?

Извинете - майната ви .

Най лошо впечатление ми правя наистина хората които имат допир със София (пък било то кореняци или пришълци). Едните се оплакват че идвали селяните да им вземат работата(еми като са доволни на по-малко пари, или са по-умни), другите се оплакват че кореняци надути(те са аристкрацията от Париж, пък ти си от Прованс, те са ходели по клубове докато ти си доял кравите - да да! )....

Бе я стига рева!

Разликата между мен, теб и който и да не е в произхода!

Хайде, със здраве.

Абе от крехкия ми личен опит съм се убедил , че "селянин"( провинциалист ) освен , че е информация за местоживеенето е и състояние на духа ... Та в тоя смисъл - може да си кореняк софянец от създаването на града и пак да си селянин по душа ... И обратното също ... И в друг смисъл - всеки град ( село , махала ) си има някакъв процент интелигентни хора , тиквеници , добри и лошо ... да не забравяме и селския луд ... Та в София - процентно селяните са същия брой колкото са и във Варна да речем ... ама в абсолютни стойности - София е най-голямото село ... Един човек ако си е буден , той ще се развива и на село , а ако е природно тъп и закостенял , ще си остане такъв и не в Сф ами в Ню Йорк да живее ако ще ... Обаче София бие провинцията в едно отношение - брой на идиотите които ни управляват на глава от населението ... Само през лятото Варна леко се доближава , когато дойдат на почивка тука ... Един въпрос - с какво е по-добър столичанина който всяка вечер търси в коя дискотека да си изпие екстазито от сестра ми която е 5-та година в София и завършва с отличен микробиология и молекулярна химия ... Всичко ще приема , ама само едно ме дразни - защо като дават новините и изпишат По света и у нас , не пишат - по света и у София ??? Щото аз новини за провинцията гледам само като е станало нещо гадно - я пожар в Ст. Загора , я убийство в Несебър , я трафик на деца във Варна ... А де ...

освен като се напих във Вашингтон - там разправях че съм пропаднал германец

Хахахахаха тоя лаф ще си го запиша ... хареса ми :)

Редактирано от Mavrudi (преглед на промените)

Аз съм си от провинцията или по-точно от Пазарджик. Много лошо впечатление ми е направило някой софиянец като каже "мани ги тия селяни" или нещо от рода. Но пък се срещат и хора от т.н. провинция, дето си викат "и кфо кат е шоп, да не е сто кила"... Хора всякакви. Не е правилно една държава и нация да се разделя на столичани и провинциалисти, та дори и звучното "селяни" - все пак говорим един език, живеем в една държава и трябва да се подкрепяме, а не да се чудим за каква пишка да се фанем, та да му е криво на другия. Аз не харесвам София поради една единствена причина - голям град, в който съвсем спокойно мога да се изгубя и да не се намеря с часове. Не че в Пазарджик не мога да се изгубя, но ще ми е много по-лесно да се ориентирам къде съм. И е просто нелепо да се твърди, че софиянци са по-богати умствено от останалите, защото някой (провинциалистите) може да не знае какво е ескалатор или метро, но пък да си мислиш (столичанин) , че кравите са лилави (който не се сеща - Milka) е просто ... нямам думи. Наистина, едно момче, което през лятото идва на гости при баба си направо остана без думи като видя кравата, а тя не беше лилава! Все едно току що му бяха казали, че не съществува Дядо Коледа... не че на 14 още вярва в дъртия, ама все пак...

• 1 месец по-късно...

Мен лично ме дразни начинът по-който говорят софиянци. И на всичкото отгоре диалектът на столицата е и диалектът, който слушаме по националните телевизии (имам много доказателства и съм готов да ги дам) Ще кажете, че всеки говори на диалект, ама по една случайност или не шопският диалект в диалектните атласи се нарича междинен между сръбския и българския. Аз съм българин и искам по телевизиите да слушам родния си език, не ща сръбски диалектизми в него. Ето тук и тук съм написал няколко статии (всичко вътре са факти, имам книги, с които мога да ги докажа), прочетете ги поне за обща култура

Редактирано от Arath (преглед на промените)

Мен лично ме дразни начинът по-който говорят софиянци. И на всичкото отгоре диалектът на столицата е и диалектът, който слушаме по националните телевизии (имам много доказателства и съм готов да ги дам) Ще кажете, че всеки говори на диалект, ама по една случайност или не шопският диалект в диалектните атласи се нарича междинен между сръбския и българския. Аз съм българин и искам по телевизиите да слушам родния си език, не ща сръбски диалектизми в него. Ето тук и тук съм написал няколко статии (всичко вътре са факти, имам книги, с които мога да ги докажа), прочетете ги поне за обща култура

Дамммм... Виждаш ли и аз се влияя от софийските диалекти. Допреди 3 години не знаех, какво е това даммм или дам :P Знаех само удължено даааааа... За мен обаче е много интересно, как някои не знаят какво е "хм". Това нещо съм го чел , когато бяха папардак на 7 години в книжката "Маншон, Полуобувка и Мъхеста брада". Това е първата прочетена повест от мен и това "хм" се запечата в мен, даже разпитвах родителите си, какво значи "хм". Скоро при един разговор в чата останах изумен, че има хора от дадени краища на България, които не знаят какво е "хм".

Всъщност не казваш нищо ново. Моята теза от малък, без да съм чел никъде това, а само по логически разсъждения е: Няма как да се разграничим на българи, сърби, македонци, хървати, словенци...Чисто и просто езиците ни преливат един в друг и е нормално шопите да преливат между българи и сърби, както и така наречените македонци ( имам предвид като нация) - между българи и сърби. Няма как да е иначе, като имаме общ корен, макар по периферията да сме се поомешили с какви ли не племена, минавали през нас и оставяли семето си. Айде да отидем в Родопите. Гаранция, че един източноговорящ българин няма да хване повече от 50 % от говора им. Разбира се, аз навремето, пътувайки с влак за София, попаднах с едни шопи в едно купе. Честно да си кажа, почти нищо не схванах от разговора им, макар да ми бе интересно и да се мъчех да разбера какво си говорят. Все пак темата е за София, срещу провинцията, а не за шопи, срещу всички останали, още повече, че в София има достатъчно нешопи, бих казал преобладаващата част. И както казах преди, едно градче с 15-20 хиляди жители преди сто, сто и двайсет години, няма как да се разрасне до милион и кусур. Иначе тия шопи трябва да ги пишем в книгата на Гинес като полови атлети :speak: Всеки си говори, както майка го е научила и защитава майка си, когато му кажеш майка ти да... нали? Така, че за мен говорът не е предмет на спор в тая тема. По-скоро отношението между Софиянци и останалите. Аз бих казал, че както едните се мислят за велики, така и другите, с малки изключения. Да, софиянци се чукат повече помежду си и то с презерватив, но едва ли това е разликата. Това е само една от деветте ;)

Дамммм... Виждаш ли и аз се влияя от софийските диалекти. Допреди 3 години не знаех, какво е това даммм или дам :zipper: Знаех само удължено даааааа... За мен обаче е много интересно, как някои не знаят какво е "хм". Това нещо съм го чел , когато бяха папардак на 7 години в книжката "Маншон, Полуобувка и Мъхеста брада". Това е първата прочетена повест от мен и това "хм" се запечата в мен, даже разпитвах родителите си, какво значи "хм". Скоро при един разговор в чата останах изумен, че има хора от дадени краища на България, които не знаят какво е "хм".

Всъщност не казваш нищо ново. Моята теза от малък, без да съм чел никъде това, а само по логически разсъждения е: Няма как да се разграничим на българи, сърби, македонци, хървати, словенци...Чисто и просто езиците ни преливат един в друг и е нормално шопите да преливат между българи и сърби, както и така наречените македонци ( имам предвид като нация) - между българи и сърби. Няма как да е иначе, като имаме общ корен, макар по периферията да сме се поомешили с какви ли не племена, минавали през нас и оставяли семето си. Айде да отидем в Родопите. Гаранция, че един източноговорящ българин няма да хване повече от 50 % от говора им. Разбира се, аз навремето, пътувайки с влак за София, попаднах с едни шопи в едно купе. Честно да си кажа, почти нищо не схванах от разговора им, макар да ми бе интересно и да се мъчех да разбера какво си говорят. Все пак темата е за София, срещу провинцията, а не за шопи, срещу всички останали, още повече, че в София има достатъчно нешопи, бих казал преобладаващата част. И както казах преди, едно градче с 15-20 хиляди жители преди сто, сто и двайсет години, няма как да се разрасне до милион и кусур. Иначе тия шопи трябва да ги пишем в книгата на Гинес като полови атлети ;) Всеки си говори, както майка го е научила и защитава майка си, когато му кажеш майка ти да... нали? Така, че за мен говорът не е предмет на спор в тая тема. По-скоро отношението между Софиянци и останалите. Аз бих казал, че както едните се мислят за велики, така и другите, с малки изключения. Да, софиянци се чукат повече помежду си и то с презерватив, но едва ли това е разликата. Това е само една от деветте :nono:

Като не са шопи, защо говорят като такива? Отклоненията от книжовния език в София са от шопски произход, това го пише в книги и диалектни атласи (и става въпрос за съвременния език, а не за чистия шопски), не си го измислям аз, няма смисъл да отричат. Ето виж. Единственият вариант е като са се преселили в столицата да са се срамували от диалекта си и да са заимитирали шопския. Прочете ли онези статии, които съм написал. От всички български диалекти само в шопските и там отвъд границата в Сърбия торлашките няма минало несвършено деятелно причастие, служещо за образуване на преизказно наклонение. Дори в Република Македония се говори по-на-български. Преизказно наклонение е една от отличителните и разграничителни черти на българския от сръбския. И ми е напълно ясно, че българите и сърбите са размити, даже в Сърбия има повече торлаци и шопи, отколкото в България или Македония. По целия свят е така: Има пет-шест ромаски държави, а романските езици са над сто; в Северозападна Германия се говори на някакъв междинен (който даже е по-холнадски) диалект между Немския и Холандския, ама някой друг да си е изтъпанчил столицата в район, където не се говори на националния език? Езикът е символ за единството на нацията. А ние от всички възможни места в България, сме избрали мястото, където се говори на диалект най-близък до сръбския. По времето, когато София е била избирана за столица, тя даже не е била най-големият град, не е била нито вторият, ни третият, ни четвъртият ами някъде назад. И как да не става дума за говора. Давам ти личен пример. Веднъж водих спор със софиянци относно изречения от типа "Където и да отидел, не можел да си намери работа", "Каквото и да продадял, нямало да му стигнат парите." и т. н. Според тях те са диалектни и грешни, нямало такива форми като "отидел" и "дадял" имало само "отишъл" и "дал". Що за глупости? Да знаеш само как се смееха, а като им ги показах в правописния речник, даже не се извиниха. Как може книжовният език да ти звучи като диалект? Разгледай това проучване. Изглежда заради това, което слушаме по телевизията, шопските(сръбските) диалектизми вече не се възприемат като грешки. Ами това съвсем не е на добре, защото все пак има доста езиковеди по света, които смятат, че в София се говори на сръбски, а не на български. Аз не искам който и да било да ми казва, че говоря на сръбски, искам целият свят да знае, че говоря български. Тези процеси са ги забелязали и други хора: учители и хора, които работят в БАН и др. Така че мисля, че трябва да се разбие митът, че в София се говорело сравнително по-добре отколкото в по-голяма част от останала България, и че софиянци не говорели на шопски.

Като не са шопи, защо говорят като такива? .....]

Не знам от къде си, но явно никога не си говорил с шопи. От шопския диалект с гаранция няма да разбереш половината, може и повече. Прочетох това което си дал като линк и в него не видях и една шопска дума.

Да не пълниме темата с глупости :zipper:

Редактирано от algrab (преглед на промените)

Не знам от къде си, но явно никога не си говорил с шопи. От шопския диалект с гаранция няма да разбереш половината, може и повече. Прочетох това което си дал като линк и в него не видях и една шопска дума.

Да не пълниме (<-сърбизъм и ако си от София е шопизъм) темата с глупости :)

Чети, внимателно!!! Слушал съм шопски и наистина не можах да го разбера. Не съм учил руски, но по телевизията като слушам руски, разбирам повече. Знам, че не се говори на чист шопски, но всичко, което не е на книжовен български е на книжовен сръбски и е с шопски произход. В линка е описано самото проучване, текстът на информаторите не е даден, но е описано какви грешки съдържа.

Ето тук съм описал произхода на мекането, така както го пише в книгите и диалектните атласи. Купи си който и да е диалектен атлас (гледай да е по-дебел и подробен) и ще видиш същото, препоръчвам ти този на Стойко Стойков.

П.П. ;) ;) ;)

2 дена чета глупости. Човече, спри се. :)

И като си решил да ни учиш на граматика поне си оправи грешките в материалите.

Въпреки, че това твойто повече на реклама ми прилича.

Родна реч, омайна, сладка ...

Темата беше в началото си за София срещу "провинцията", а се превърна накрая към такава относно шопският диалект и книжовният български език.

Нека започна първо с коментар по темата, а после ще кажа и няколко думи относно диалекта.

Темата реално е наистина много интересна, защото нападки съществуват и между двете страни, както софиянците не са посрещани винаги с пита намазана с мед в "провинцията", така и доста хора от същата тази "провинция" са срещали трудности при намирането на работа, както и проблеми след започването на работа на дадено работно място, предизвикани от софиянци. Въпреки това, тези факти не могат да бъдат определени като "знаменател" за всички софиянци или пък за всички не-софиянци.

Навсякъде има културни хора оценяващи качествата на другите независимо дали те са от Ню Йорк, Берлин, София или са да речем от село "Долно Нанагорнище" след като е разумен и достатъчно културен съответния човек.

Въпросът се корени в това, какво би променило един такъв културен човек, да се промени и да започне да се държи далеч от определението "културен човек".

Завист, може би, омраза към себе си, вероятно, честно казано аз незнам, надявам се и никога да не узная.

По принцип съм добре настроен към всички хора по света, но не търпя простотията при никой, независимо от принадлежност към нация, партия, етнос, движение и т.н.

За мен например не съществува разлика между софиянец, варненец, русенец, горно оряховец, търновлия или :) троянец. Такава разлика би проличала, ако някой от съответните граждани на Република България я провокира, ако такава разлика не се потърси от някой от "гражданите", то тя рядко би проличала. Така че тук всичко зависи от това с какъв човек си имаме работа, а не от това дали той е кореняк софиянец, новодошъл такъв или пък не е софиянец изобщо.

offtopic: Тук нека кажа няколко думи относно засегнатите особености на речта и в частност диалектите в България.

Първо: Във абсолютно всяка държава има минимум по два диалекта, колкото по-голяма е като население държавата, толкова повече броя на диалектите се увеличава, поради наличието на повече етнически общности. Нека дам пример с Германия, диалектния "швабиш" е доста далеч от книжовният немски език. Друг пример - САЩ и Англия, и в двете държави се говори на английски, но определено може да се разпознае англичанин в САЩ и обратното, да не говорим за различните диалекти във всеки един щат, защото във всеки щат се говори на различен диалект, в някой от щатите дори има повече от един диалект, което означава, че само за САЩ има повече от 50 различни диалекта.

Та относно нашата родина, незнам в кой регион е най-книжовен диалекта. Аз съм от Троян и знам от лични наблюдения върху себе си и обкръжението ми, че в Троянският край доста често се притъпява гласната "а" към "ъ" - например: водъ, хранъ, бащъ и т.н. с изключение на тази особеност рядко се срещат в разговорната реч неразбираеми думи за всеки, който има поне начално образование.

Не помня от кого бях чул преди време, че във Велико Търновския регион се говорело най-книжовно, доста се посмях, защото в стремежа си да говорят уж правилно, търновлии доста се престарават понякога и се получава особено произнасяне на някой думи, например някой от думите при които има притъпяване на "а" към "ъ" в стремежа си да говорят "правилно" вместо, както е книжовно да се произнесе вместо "а" в думата "ъ", те си я произнасят "а" и понякога дори звучи смешно.

Та извода ми е, че няма книжовен диалект, всеки район от България си има особеност на диалекта или както бе казал един приятел "Аз ида от дальеко и говоря на мьеко."

Надявам се да не съм обидил никой с моето мнение, все пак аз просто изразявам нещата така както аз ги виждам.

Ако съм обидил някого с нещо предварително се извинявам.

За финал ви пожелавам приятно четене и до нови сре... опа ... ново писане.

2 дена чета глупости. Човече, спри се. :)

И като си решил да ни учиш на граматика поне си оправи грешките в материалите.

Въпреки, че това твойто повече на реклама ми прилича.

Аз пък много повече от два дена слушам глупости, ама така е. Ако образованието в Бъглария беше на ниво, нямаше да ги има тия проблеми.

Родна реч, омайна, сладка ...

Темата беше в началото си за София срещу "провинцията", а се превърна накрая към такава относно шопският диалект и книжовният български език.

Нека започна първо с коментар по темата, а после ще кажа и няколко думи относно диалекта.

Темата реално е наистина много интересна, защото нападки съществуват и между двете страни, както софиянците не са посрещани винаги с пита намазана с мед в "провинцията", така и доста хора от същата тази "провинция" са срещали трудности при намирането на работа, както и проблеми след започването на работа на дадено работно място, предизвикани от софиянци. Въпреки това, тези факти не могат да бъдат определени като "знаменател" за всички софиянци или пък за всички не-софиянци.

Навсякъде има културни хора оценяващи качествата на другите независимо дали те са от Ню Йорк, Берлин, София или са да речем от село "Долно Нанагорнище" след като е разумен и достатъчно културен съответния човек.

Въпросът се корени в това, какво би променило един такъв културен човек, да се промени и да започне да се държи далеч от определението "културен човек".

Завист, може би, омраза към себе си, вероятно, честно казано аз незнам, надявам се и никога да не узная.

По принцип съм добре настроен към всички хора по света, но не търпя простотията при никой, независимо от принадлежност към нация, партия, етнос, движение и т.н.

За мен например не съществува разлика между софиянец, варненец, русенец, горно оряховец, търновлия или :) троянец. Такава разлика би проличала, ако някой от съответните граждани на Република България я провокира, ако такава разлика не се потърси от някой от "гражданите", то тя рядко би проличала. Така че тук всичко зависи от това с какъв човек си имаме работа, а не от това дали той е кореняк софиянец, новодошъл такъв или пък не е софиянец изобщо.

offtopic: Тук нека кажа няколко думи относно засегнатите особености на речта и в частност диалектите в България.

Първо: Във абсолютно всяка държава има минимум по два диалекта, колкото по-голяма е като население държавата, толкова повече броя на диалектите се увеличава, поради наличието на повече етнически общности. Нека дам пример с Германия, диалектния "швабиш" е доста далеч от книжовният немски език. Друг пример - САЩ и Англия, и в двете държави се говори на английски, но определено може да се разпознае англичанин в САЩ и обратното, да не говорим за различните диалекти във всеки един щат, защото във всеки щат се говори на различен диалект, в някой от щатите дори има повече от един диалект, което означава, че само за САЩ има повече от 50 различни диалекта.

Та относно нашата родина, незнам в кой регион е най-книжовен диалекта. Аз съм от Троян и знам от лични наблюдения върху себе си и обкръжението ми, че в Троянският край доста често се притъпява гласната "а" към "ъ" - например: водъ, хранъ, бащъ и т.н. с изключение на тази особеност рядко се срещат в разговорната реч неразбираеми думи за всеки, който има поне начално образование.

Не помня от кого бях чул преди време, че във Велико Търновския регион се говорело най-книжовно, доста се посмях, защото в стремежа си да говорят уж правилно, търновлии доста се престарават понякога и се получава особено произнасяне на някой думи, например някой от думите при които има притъпяване на "а" към "ъ" в стремежа си да говорят "правилно" вместо, както е книжовно да се произнесе вместо "а" в думата "ъ", те си я произнасят "а" и понякога дори звучи смешно.

Та извода ми е, че няма книжовен диалект, всеки район от България си има особеност на диалекта или както бе казал един приятел "Аз ида от дальеко и говоря на мьеко."

Надявам се да не съм обидил никой с моето мнение, все пак аз просто изразявам нещата така както аз ги виждам.

Ако съм обидил някого с нещо предварително се извинявам.

За финал ви пожелавам приятно четене и до нови сре... опа ... ново писане.

Проблемът не ми е точно диалектите в България, въпреки че и тук имам нещо да кажа, но то е по-скоро политическо. Въпросът е, че по НАЦИОНАЛНИТЕ телевизии, или когато президент или министър председател прави обръщение към нацията, или когато депутатите говорят в парламента, трябва да се използва книжовният език, защото никой не е длъжен да разбира всички диалекти, а само собствения си. Пък и дори да ги разбира прави лошо впечатление относно нивото на образование в съответната държава. Онова проучване, което дадох, ясно доказва, че в днешна България хората не знаят кое е книжовен език и си мислят, че по-принцип в София се говори по-правилно. Този извод ясно е изведен и направо казан в прав текст. Това е лошо влияние, защото малко или много всеки човек се стреми да говори правилно и един такъв човек много лесно се подвежда като си мисли, че софиянци говорят по-правилно или по-поносимо, или пък като си мисли, че говорителите по новините или водещите говорят книжовно. Защото по телевизиите се срещат шопски (сръбски) диалектизми. Внимание!!! Не казвам, че се говори на чист шопски диалект, но е безумно да се отрича, че не се усеща влиянието му. Митът, че по националните телевизии и че софиянци ПО ПРИНЦИП говорят книжовно, или по-добре, да кажем, от един обикновен селянин, от която и да е част на Източна България или Пирниска Македония, трябва да се разбие. Има журналисти, като Венета Райкова например, които говорят по-зле от баба ми, която не е ходила на училище, пък се предполага, че Венета Райкова в качеството си на журналист би трябвало да е учила Български език. Повечето хора се подвеждат от такива хора и апелът ми е главно към тях (а не към софиянци, защото е ясно, че няма да си признаят, че грешат, дори и да им го покажеш в правописен речник, от личен опит знам).

Офтопик: Тези ъкави форми от историческа гледна точка са по-правилни, те са остатък от падеж. Ето тук можеш да прочетеш допълнителна информация.

Не помня от кого бях чул преди време, че във Велико Търновския регион се говорело най-книжовно, доста се посмях, защото в стремежа си да говорят уж правилно, търновлии доста се престарават понякога и се получава особено произнасяне на някой думи, например някой от думите при които има притъпяване на "а" към "ъ" в стремежа си да говорят "правилно" вместо, както е книжовно да се произнесе вместо "а" в думата "ъ", те си я произнасят "а" и понякога дори звучи смешнo
.

Да знаеш само, как аз съм изпадал в смешни ситуации във Варна, когато бях студент. Ние нали си говорим на "ъ" и "у", та се стараех да говоря като варненци - тоест неестествено да изговарям "а" вместо "ъ". Резултатът звучеше много смешно в моите уши. Получаваше се някакво полу "а", граничещо с "ъ" ( е не моа да изрека бозА и това е!) За 5 години, така и не се научих да казвам "а", та да не дразня околните с "вудътъ" си. Иначе брат'чедките много бързо схванаха диалекта и дълго време говореха на "а", даже и след 10-15 години пак продължават по инерция, което между другото дразни нас русенци. Така, че е нормално даден човек, отишъл на гурбет в друг град, да прихване диалекта набързо. Поне това са моите наблюдения. Не става въпрос само за София. Нямаш си напредстава, ка русенци, живели няколко години в столицата, говорят! Просто ми е смешнио и тъжно. Забравили си езика.

Чети, внимателно!!! Слушал съм шопски и наистина не можах да го разбера. Не съм учил руски, но по телевизията като слушам руски, разбирам повече.

Аз съм учил руски и бих казал, че в единствения ми досег досега с реалния шопски диалект, двата говора бих ги оприличил. Е, разбира се, руснаците имат по-голям шанс да ги разбера, защото руския ми е като втори роден, но това е друг въпрос ;)

Като не са шопи, защо говорят като такива? Отклоненията от книжовния език в София са от шопски произход, това го пише в книги и диалектни атласи (и става въпрос за съвременния език, а не за чистия шопски), не си го измислям аз, няма смисъл да отричат. Ето виж. Единственият вариант е като са се преселили в столицата да са се срамували от диалекта си и да са заимитирали шопския. Прочете ли онези статии, които съм написал.

Айде ся!( и това не го знаех какво е допреди 2-3 години! ) Нормално е хората, перселили се в столицата преди 100 или повече години да прихванат шопския говор( та нали такива са били ония 12 000 или колко бяха софиянци? ) Както казах и сега наши момичета главно, прихващат шопския диалект с уста (и не само него :huh:) Иначе прочетох статиите ти - и двете внимателно. Но защо не си редактираш сливанията на думи? Разбирам, че шпацията ти не работи добре, но отвори я и виж какъв е проблема, както направих аз. На мен наприме Shift-a ми не се комбинира добре с останалите клавиши и затова пиша новите изречения понякога с малка буква. Точно затова и почти всички мои постове са редактирани, щото ме дразни да пише нещо в тях, което аз не съм искал да напиша ( малка буква в началото на изречението) Всъщност прав си за това, че хората, преселили се в някой друг град се срамуват от диалекта си. Както казах, изпитал съм го на собствен гръб, но така и не се предадох години наред . Виж, за жените е друга работа. Те прихващат всякакви неща и то главно с уста. Обаче аз съм си падам малко националист и държа на мястото, където съм се родил. Точно затова и не проговорих на варненски. Обаче хора, решили да зарежат родния си край и да търсят щастието си другаде, са много податливи. Те приемат местните обичаи и не искат да си спомнят къде са закачили цървулите си :P.

Веднъж водих спор със софиянци относно изречения от типа "Където и да отидел, не можел да си намери работа", "Каквото и да продадял, нямало да му стигнат парите." и т. н. Според тях те са диалектни и грешни, нямало такива форми като "отидел" и "дадял" имало само "отишъл" и "дал". Що за глупости? Да знаеш само как се смееха, а като им ги показах в правописния речник, даже не се извиниха. Как може книжовният език да ти звучи като диалект?

Не знаех, че така говорят " столичани" :shock11: Честно, разсмя ме от сърце! Нека и аз се посмея на техния гръб, пък ако ще и да ме намразят. Аз така и така не мисля да стъпвам скоро в София, както не съм стъпвал от 10 години. Обаче по-интересно за мен е, че думата "копеле" е нещо стандартно явно за "столичния книжовен език" и даже във форума се толерират подобни изказвания и то от модератори! А какво значи 'копеле", всеки знае надявам се. това е равносилно да нарекат майка ти к***а ( цензурира ли го форумът? ) . Но защо не цензурира "копеле'? Просто и ясно.Столичният диалект преобладава и тук . Добре, че не мога да ви чуя, как говорите, че вероятно нямаше да стъпя тук повече или х** ми щеше да стане :P

Но защо не си редактираш сливанията на думи? Разбирам, че шпацията ти не работи добре, но отвори я и виж какъв е проблема, както направих аз. На мен наприме Shift-a ми не се комбинира добре с останалите клавиши и затова пиша новите изречения понякога с малка буква. Точно затова и почти всички мои постове са редактирани, щото ме дразни да пише нещо в тях, което аз не съм искал да напиша ( малка буква в началото на изречението) :huh:.

Проблемът не е в шпацията, а в обема. Прекалено много пиша и като го публикувам за съркащение ми махва интервалите.

Не знаех, че така говорят " столичани" :shock11: Честно, разсмя ме от сърце! Нека и аз се посмея на техния гръб, пък ако ще и да ме намразят. Аз така и така не мисля да стъпвам скоро в София, както не съм стъпвал от 10 години. Обаче по-интересно за мен е, че думата "копеле" е нещо стандартно явно за "столичния книжовен език" и даже във форума се толерират подобни изказвания и то от модератори! А какво значи 'копеле", всеки знае надявам се. това е равносилно да нарекат майка ти к***а ( цензурира ли го форумът? ) . Но защо не цензурира "копеле'? Просто и ясно.Столичният диалект преобладава и тук . Добре, че не мога да ви чуя, как говорите, че вероятно нямаше да стъпя тук повече или х** ми щеше да стане :P

Какво имаш предвид като казваш, че столичани те разсмели? Нали знаеш, че тези форми в случая са верните: "отидел" и "дадял", мисля, че е ясно от това, което съм написал. Изреченията "Където и да отишъл...." и "Каквото и да продал..." са грешните, а те твърдяха, че са верни.

Проблемът не е в шпацията, а в обема. Прекалено много пиша и като го публикувам за съркащение ми махва интервалите.

Какво имаш предвид като казваш, че столичани те разсмели? Нали знаеш, че тези форми в случая са верните: "отидел" и "дадял", мисля, че е ясно от това, което съм написал. Изреченията "Където и да отишъл...." и "Каквото и да продал..." са грешните, а те твърдяха, че са верни.

Ами нали и аз това казвам! Честно да ти кажа, не мога да възприема в момента изречението: " Каквото и да продал..." Нещо не ми се връзват думите, но ако го чуя на живо, ще ти кажа как ми звучи ;) Предполагам, пак ще се смея или ще си глътна езика от изненада ;)

Ами нали и аз това казвам! Честно да ти кажа, не мога да възприема в момента изречението: " Каквото и да продал..." Нещо не ми се връзват думите, но ако го чуя на живо, ще ти кажа как ми звучи :) Предполагам, пак ще се смея или ще си глътна езика от изненада ;)

Изглежда сложната глаголна система на българския език, която все се изтъква, се е оказала прекалено сложна за софиянци. На бая народ (и на софиянци и на хора от провинцията) трябва да им стане ясно, че един език не се състои само от произношение, но и от лексика и граматика и много други работи, защото в днешно време за диалект май се смятат само отклоненията в произношението. В западните държави, когато има само различно произношение, това се смята за акцент, а не за диалект. Така че повечето хора от провинцията може да говорят меко, но на книжовен български, докато говорителите по телевизията може да имат дикция, но да си говорят на диалект. Например миналата седмица ли беше или тази Юксел Кадриев, когато съобщаваше за одобрените кандидатури на НДСВ за кметове, изрече словосъчетанието "8 областни градове" (вместо "8 областни града), а пък Гена Трайкова веднъж каза "двама млади хора" (в ед. ч. може би "един млад хор"). Съжалявам обаче тези изречения ми звучат от рода на "един кифла", "една пакет" и т. н. Не искам да обидя никого, но тук в Стара Загора така говорят циганите. Не може един българин да каже "двама хора", това си е развален български просто, но съм питал софиянци и на тях не им звучат чак толкова грешно.

Кореняци софиянци ... ми звучи като кореняци американци.

Кореняци софиянци ... ми звучи като кореняци американци.

Кореняци американци - индианци

Кореняци софиянци - шопи

Е как има хора, които поколения наред са от София.

Според мен хората от провинцията са лошо настроени към софиянците.Аз имам много приятели, които не са от София.Според мен човек трябва да си обича града и на мен много ми харесват тези, които казват откъде са, а не крият.Не ми харесва като хората, които родом са от друг град да казват, че са от София само защото живеят там година, две или повече...

Е как има хора, които поколения наред са от София.

Според мен хората от провинцията са лошо настроени към софиянците.Аз имам много приятели, които не са от София.Според мен човек трябва да си обича града и на мен много ми харесват тези, които казват откъде са, а не крият.Не ми харесва като хората, които родом са от друг град да казват, че са от София само защото живеят там година, две или повече...

Ей това се казва приказка! И на мен ми става смешно, когато селяните казват, че са от Русе, а всъщност едва на 14 са стъпили тук и са останали по неизвестна мен причина да живеят на квартира, да тармъчат родителите си на село и да се оплакват, че парите им не стигат, въпреки, че винаги си имат прасенце, доматки, млекце и сиренце :rolleyes: Още по-интересно става, когато СЕЛЯНИТЕ от съседните села ( не повече от 5 км едно от друго), започнат да се обиждат, все едно спорът е между Софиянци и Пловдивчани :) . Селяните от Иваново се наричат граждани и обиждат селяните от Кошов на селяни :P Обратното също важи. Направо да се спукаш от смях. Обаче има и друго нещо. Приказвах с една приятелка по тоя въпрос - защо казва, че е от Стара Загора, след като е от Раднево и е на половин час път на пълна газ? Отговори ми, че не и се обяснява, къде се намира Раднево. Всеки си има понятие , къде е Стара Загора, а ако си няма, то няма да се издаде, че е неук де! Просто някои си крият родното селце, не, че ги е срам, а за да спестят проблемите с обясненията! В интерес на истината, попадал съм на хора, които не знаят, че Русе бе 4-тия по големина град навремето и къде се намира. Изненада ме много това, но все пак си направих заключения. да не мислите, че аз знам, кой е шестия по големина град? Не, не знам :P. Какво говори това? Че не виждаме по-надалеч от носа си! Ало, София, и ние сме минали по вашия път и знаем какво е провинция :P Знаем за Перничкия Голф, но простите ни мозъци не поемат за софийските голфоподобни ( Поло, Пасат...) Това означава ли, че селенията се шири и сред кореняк софиянците ? Или те не са такива, щом са яхнали фауве?

Кореняци софиянци - шопи

Хаха , смешкооо. Ти си от кореняците - пуСТиняци :rolleyes:

Ах боже какъв малоумен спор водите. Сега се загледах. Шопите това, шопите онова - комични сте като си почнете песничката за шопа!

Ше ми разправя кьораво и сакато, че съм шоп , а като опре ножа до кокала и "Юрууш" към "Шопия". Че все едно не ми е писнало всеки ден да се разправям по задръстванията с хора, на които не им се разбира и думичка. И пак нахалствате братче.

Ми седи си у прованса, качи се на "багеро", па си запали един фас и си трай и като дойде време за концерт на планета, "одете" да пълните стадионо. Па грехота си е да не отидеш , при цена 3 лева , а?

ПС. Билд, няма да се разбереме с тебе за пасата!

Голфа ок, ама какво толкова лошо му видя на пасата? ( така де, по-новичките :) )

Редактирано от OluFsen (преглед на промените)

Изглежда сложната глаголна система на българския език, която все се изтъква, се е оказала прекалено сложна за софиянци. На бая народ (и на софиянци и на хора от провинцията) трябва да им стане ясно, че един език не се състои само от произношение, но и от лексика и граматика и много други работи, защото в днешно време за диалект май се смятат само отклоненията в произношението. В западните държави, когато има само различно произношение, това се смята за акцент, а не за диалект. Така че повечето хора от провинцията може да говорят меко, но на книжовен български, докато говорителите по телевизията може да имат дикция, но да си говорят на диалект. Например миналата седмица ли беше или тази Юксел Кадриев, когато съобщаваше за одобрените кандидатури на НДСВ за кметове, изрече словосъчетанието "8 областни градове" (вместо "8 областни града), а пък Гена Трайкова веднъж каза "двама млади хора" (в ед. ч. може би "един млад хор"). Съжалявам обаче тези изречения ми звучат от рода на "един кифла", "една пакет" и т. н. Не искам да обидя никого, но тук в Стара Загора така говорят циганите. Не може един българин да каже "двама хора", това си е развален български просто, но съм питал софиянци и на тях не им звучат чак толкова грешно.

Айде сега честно да си признаем: Аджаба, кой говори на книжовен български? Във всеки случай не съм аз и никога не бих искал да говоря на тоя език! Аз си говоря на майчиния, който е малко по-различен от книжовния. Книжовният език е изкуствен език. Реално навремето се е направило компромис. Търново е получил заслужено признание с въвеждане на търновския диалект за книжовен. В същото време, нашите политици са се надявали, цяла македония да се присъедини към България, както и цяла Тракия. При това положение София се е оказала с едно много добро местоположение за столица, въпреки, че е била едно малко провинциално градче, по-малко от Русе, Пловдив, Варна, Шумен... Ние сме показали амбиции за обединение на всички българи в една държава и точно София е била най-подходяща за столица с нейните шопи, за които претенции имат и Сърбия! И добре, че е станало така, защото в момента щяхме да имаме не само псевдомакедонци, но и псевдошопи!

А за "града" и "градове". Наистина "книжовният български език" е една недомислица, несъвършенност и набързо свършена работа, както и "македонскиОт Язик", измислен след около 70 години. Ако се върнем в миналото, ще видим, че книжовно е било и млЯко и млЕко. Затова и тоя звук се е пишел по особен начин - за да обедини българите от всички краища на България!!!!!!!!!!!!!! Това само показва, че има много по-важни неща от диалектите. В моя край, трудно се намират две села, които да говорят по един и същи начин. Даже говорите им се различават коренно, макар, селата да са на няколко километра едно от друго! Причината? Има много преселници от различни краища на България. Аз какъв да се определя, ако гледам родителите си? Хърсой( едно от седемте славянски племена) или балканджия? Това са само две разклонения на рода ми. А колко има още?

В заключение. Книжовният език е хубаво нещо, но не бива да се парадира с него, защото и той си има история, която не би се харесала на много хора. Със същата вероятност, книжовният език можеше да бъде и пловдивския или русенския говор. Първият не остана в пределите на България, а вторият бе твърде много свързан с Османската империя, което явно не се е нравило на предците ни. Ей тук в Севена България е бил животът, но напук, нашите предци, са ни напъхали в миша дупка и сега все още си стоим в нея! От завист сме приели София за столица и турновския говор за основа на книжовния език :angry:)))

Наистина сте ми смешни с вашите истории :)))

И все пак кой говори на български? Аз знам само един човек от "Канал 1", а преди това от "Първа програма на БНТ". Сигурно се сещаш кой е той.

ПС. Билд, няма да се разбереме с тебе за пасата!

Голфа ок, ама какво толкова лошо му видя на пасата? ( така де, по-новичките :) )

Шшшшт! Колегата с Пасата да не те чуе, че ще изхвърчи в облаците, все едно е поел някоя енергийна напитка от рекламите ;) Айде не ми напомняй, че и за мен, кола номер едно бе Пасат. Добре, че не съм взел такава. Като гледам прехвалената на колегата, а и на други колеги, наистина излитам в небесата, че се отдадох на Форд :P Наистина Пасат е един голям боклук в истинския смисъл на думата ;) Не се изхвърлям, а говоря истината и само истината, като Хамериканците. Горкият му пасат няма тапицерия на покрива, щото с каквото и да я лепи, тя все се отлепя :P Като пусне парното или вентилатора, очите му се напълват с липов цвят, ха, ха, ха, ха ,ха, направо умирам от смях! От месец насам разпитва, дали трябва да има филтър. даже преди 4 дена си открадна един от работа, та да го сложи на "най-добрата кола за всички времена - Пасат". Тая бракма не спря да се чупи, въпреки, че я кара десет пъти по-малко от мен. Абе много мога да ти разправям за неволите на пасатаджиите, с които съм имал лаф, но едва ли това е темата :P То не бяха термостати, вакуумни регулатори, лагери на колела, които ти провалят почивката на море...

Редактирано от WildHorse (преглед на промените)

Намерили сте тема за избиване на комплекси.Сега остава да си направите една против чалгата.

Намерили сте тема за избиване на комплекси.Сега остава да си направите една против чалгата.

Опа :angry: Аз обичам чалга, но ти защо се включваш в тая тема? :))) Е, не съм съгласен, че избивам комплекси и то за България. Аз нямам комплекси за България. Ако зависеше от мен, бих обединил България, Сърбия, Македония, Хърватско, Черна Гора, Словения, Словакия, Чехия, Полша, Украйна, Беларус, Русия, бих взел полагащите ни се части от Румъния, Турция, Гърция, Албания. И сега ще кажа нещо в ефир: Обичам ви столичанки, Обичам ви варненки, Обичам ви Плевенчанки, Обичам ви пловдивчанки, Обичам ви Родопчанки, шопкини и македонки и най-вече - Обичам ви търновчанки :::::WWWWWW

Редактирано от WildHorse (преглед на промените)

Гост
Тази тема е заключена за нови отговори.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.