Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

София VS провинция

Featured Replies

Тука, за диалекти и книжовен език много се изписа,но София много отдавна загуби статута си на "красивото лице на България".Напълни се със селяндури и некадърни 'кадри' от провинцията.Усраха града.Колко жалко.А навремето беше гордост да живееш в столицата.А сега,ужас!Не говорели на диалект,аде сега пак да си избиваме комплексите като започнем да говорим "по софийски",цървулът си е цървул където и да иде.Само се моля тези дето отидоха да живеят в София,там да си останат.

• Отговори 102
  • Прегледи 21,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Пич извинявай,ама по-нескопосан опит за анализ не бях чел от момента,в който Азис се опитваше да обясни що се зимат с Китаеца... Явно поназнайваш нещо и си от старата генерация,ама изводите са ти гре

• Бий ме,мъчи ме,после кажи ми ДА... Внимавай кво си пожелаваш,че ако ти кацна ся на покрива да не си помислиш,че е Карлсон...

,цървулът си е цървул където и да иде.

Много правилно

Тука, за диалекти и книжовен език много се изписа,но София много отдавна загуби статута си на "красивото лице на България".Напълни се със селяндури и некадърни 'кадри' от провинцията.Усраха града.Колко жалко.А навремето беше гордост да живееш в столицата.А сега,ужас!Не говорели на диалект,аде сега пак да си избиваме комплексите като започнем да говорим "по софийски",цървулът си е цървул където и да иде.Само се моля тези дето отидоха да живеят в София,там да си останат.

Много ми е интересно тия които се имат за софиянци родителите им откъде са?Всичко опира до манталитет и култура.Те не се дават само в София,Варна или където и да е.Виждал съм всякакви мърлячи без значение откъде са.Твърдението че някой е по-гражданин от друг само защото е от по-голямо населено място е мит.Родната Монтана е в пъти по-чист и спретнат град където хората си хвърлят боклука само в кофите.Вярно че масово се топлят на дърва ама това е по икономически причини.Тука в Шопландия където работя пред работното ми място всеки ден една циганка от чистотата мете тротоара,само след час вече не личи.Всеки хвърля по земята и се храчи като туберкулозен.Имам приятели родени в София и такива които не са.Да ви кажа няма разлика.Та всичко си е до човека.Причината поради която някой идва да живее тук е единствено икономическа,никой не милее за мърсотията и задръстванията.Който има кинти гледа да избяга да живее по-далече от лудницата.

Да де какво ви казах - Все едно да гледаш колко са американци американците ... Еми не са! Истинските американци (коренните жители) живеят в резерватиии ... biggrin.gif

Аз като роден в столица(ама не в София) да ти кажа честно-предпочитам Севлиево пред Атина,

защото:

1)Хората са много по-добри,спокойни.

2)Севлиево е мнооооооооооого по-чист

3)Няма огромни задръствания

4)За един ден мога да се разходя от единия край до другия пеша

5)Познавам се със съседите си и много често си идваме на кафе

6)много по-ефтино от Атина

Още да изброявам ли?

Не смятам, че един интелигентен човек трябва да прави подобна разлика, а и не мисля, че подобно деление (вече) съществува. :question: а иначе за София:baby::P

Аз като роден в столица(ама не в София) да ти кажа честно-предпочитам Севлиево пред Атина,

защото:

1)Хората са много по-добри,спокойни.

2)Севлиево е мнооооооооооого по-чист

3)Няма огромни задръствания

4)За един ден мога да се разходя от единия край до другия пеша

5)Познавам се със съседите си и много често си идваме на кафе

6)много по-ефтино от Атина

Още да изброявам ли?

Хм...

1) Тук си прав/-а за спокойствието, но относно добротата.. Пфф, никой не може да ме убеди, че в Пловдив например, хората са по-добри, отколкото в София.

2) Севлиево точно не е от най-добрите примери за чист град, поне по мои спомени.

4) И в Атина може да успееш... ако спринтираш. :)

5) А в Атина не се познаваш със съседите и не ходите на кафе... И причината за това непременно е градът?

По темата: Не съм очарована от това, което видях няколкото пъти, когато посетих провинцията в последната година. Не казвам, че хората там нямат потенциал и са глупаци, но средата, в която живеят не им позволява докрай да покажат възможностите си. Мое мнение. А относно свръх простите елементарни и напористи селянчета (не визирам всички), които се установиха в столицата и започнаха да се чувстват като Капитан Планета, не ги понасям и ако броят им продължи да се увеличава, ще се принудя да напусна София. :doh:

Имам приятели родени в София и такива които не са.Да ви кажа няма разлика.Та всичко си е до човека.Причината поради която някой идва да живее тук е единствено икономическа,никой не милее за мърсотията и задръстванията.

Така е. Не зависи къде си роден, а как си отгледан и възпитан. Навсякъде ги има идиотите, не са само в един град. :speak:

ще се принудя да напусна София. :yanim:

И къде ще отидеш? Гледам си нещо против Пловдив. То явно и за останалите градове ще си така. Стой си в София по-добре, че в другите градове нема Mall-ове ;)

Редактирано от Totalll (преглед на промените)

"Чистокръвните софиянци" (кореняци) - за тях никой не може да каже нищо лошо. Каквото и да си говорим, те са си на по-високо интелектуално и културно ниво.

Ще ме прощаваш, но само това ти изказване е доказателство за мен, че от темата няма кой знае каква полза! Само като прочетох заглавието и ми стана ясно за какво става въпрос... Голяма част от софиянци твърдят, че Източна България била провинция. Е, аз имам един въпрос - щом там са ГОЛЕМИТЕ граждани..защо всяко лято Варна и Бургас са фраш със Софиянци (и не само, но в случая става въпрос за столицата...) ?! Като са такива граждани да си стоят там..не им трябва да идват при нас.. в ПРОВИНЦИЯТА. ;)

Не искам да си мислите обаче, че само дрънкам празни приказки или че съм настроена срещу Софиянци (аз и на съм) - не е верно. Просто в резултат на приказки, че Варна била провинция съм на това мнение! ;)

@ Totalll ..ти от къде знаеш, че няма ?! :speak: А и то само за едните malls ли ще живея в един град ? :yanim:

Редактирано от Leslie_ (преглед на промените)

@ Totalll ..ти от къде знаеш, че няма ?! :speak: А и то само за едните malls ли ще живея в един град ? :speak:

Ами сигурно греша. Май имаше и другаде mall-s.

А и то само за едните malls ли ще живея в един град ? :angry:

Има ги всякакви 'орица.

Не смятам, че един интелигентен човек трябва да прави подобна разлика, а и не мисля, че подобно деление (вече) съществува.

Абсолютно и аз поддържам това мнение. Мислех си, че времето на тез делби отмина някъде назад, когато бяхме в 9-ти клас и ходехме на мачове. Е, аз ии сега си ходя на мачове, ама се държа кОлтурно.

Пфф, никой не може да ме убеди, че в Пловдив например, хората са по-добри, отколкото в София.

Ма как ще те убеждаваме такова нещо, бре... Ти 'ку знаеш какви сме гадни, ще те купим и ще те продадем / и ща изпием/.

Ако някой тръгне да те убеждава такова нещо, маймун да стане!

Абсолютно и аз поддържам това мнение. Мислех си, че времето на тез делби отмина някъде назад, когато бяхме в 9-ти клас и ходехме на мачове. Е, аз ии сега си ходя на мачове, ама се държа кОлтурно.

Ма как ще те убеждаваме такова нещо, бре... Ти 'ку знаеш какви сме гадни, ще те купим и ще те продадем / и ща изпием/.

Ако някой тръгне да те убеждава такова нещо, маймун да стане!

Сетих се за една случка тая пролет в Пловдив. Чаках си на едно ОМV и по едно време при мен дойдоха мъж и жена с карта на Пловдив. Аз понеже не съм от Пловдив, упътих ги към съседната маса, където едни "пловдивски граждани " разискваха политиката. Когато разбраха, че хората търсят пътя за някъде си, единия се разсмя яко и каза: "Ще карате направо, то Пловдив е едно голямо село, не може да се загубите". Да, голямо село, но тая година минавах поне 10 пъти през Пловдив и нито веднъж не можах да нацеля пътя от Асеновград за Карлово. Винаги съм минавал по различни маршрути. Последния път даже навъртях над 20 километра в понеделник следобяд и загубих над половин час, докато изляза на Карловско! Обаче едно ви признавам на вас пловдивчаните. Някак си обичарте да се гаврите с провинционалистите.След последната табела за Карлово, където трябва да завиеш на дясно, излизаш след километър, два, на срещуположния край на града! Ей това не можах да го проумея, как става!

:P Това беше шегичка ;) Пловдивчани са готини хора :)

Сетих се за една случка тая пролет в Пловдив. Чаках си на едно ОМV и по едно време при мен дойдоха мъж и жена с карта на Пловдив. Аз понеже не съм от Пловдив, упътих ги към съседната маса, където едни "пловдивски граждани " разискваха политиката. Когато разбраха, че хората търсят пътя за някъде си, единия се разсмя яко и каза: "Ще карате направо, то Пловдив е едно голямо село, не може да се загубите". Да, голямо село, но тая година минавах поне 10 пъти през Пловдив и нито веднъж не можах да нацеля пътя от Асеновград за Карлово. Винаги съм минавал по различни маршрути. Последния път даже навъртях над 20 километра в понеделник следобяд и загубих над половин час, докато изляза на Карловско! Обаче едно ви признавам на вас пловдивчаните. Някак си обичарте да се гаврите с провинционалистите.След последната табела за Карлово, където трябва да завиеш на дясно, излизаш след километър, два, на срещуположния край на града! Ей това не можах да го проумея, как става!

:) Това беше шегичка ;) Пловдивчани са готини хора ;)

К'во мърмориш, бе Кико biggrin.gif - не стига, че си имал честта, докато си се мотал, да разгледаш града, да видиш малко това-онова, жени, чешити, каквито само тук има, ми и претенции имаш. biggrin.gif

Ми как става - с мерак! Ние сме град на бъдещето - докато излезеш от града, те връща на 1-во ниво biggrin.gif

Нищо, че не схванах къде си завил, Карловска, Асеновградско... к'во станало, що станало...

К'во мърмориш, бе Кико biggrin.gif - не стига, че си имал честта, докато си се мотал, да разгледаш града, да видиш малко това-онова, жени, чешити, каквито само тук има, ми и претенции имаш. biggrin.gif

Ми как става - с мерак! Ние сме град на бъдещето - докато излезеш от града, те връща на 1-во ниво biggrin.gif

Нищо, че не схванах къде си завил, Карловска, Асеновградско... к'во станало, що станало...

Няма значение де съм завил, ама ще ти обясня. Влизам в Пловдив от Асеновград и следвам табелите за Карлово. Всичко е ОК до момента, когато една табела ми показва, че трябва да завия на дясно( поне така изглеждаше, защото бе доста стара и неразбираема) Завивам аз надясно и след километър срещам главно цигани. Ясна работата - пак съм се объркал - за пореден път :blink:

Ама как в понеделник следобяд да видиш кълки, като виждаш само опашки от автомобили на кръгови кръстовища без светофари или се мъчиш да направиш ляв завой на кръстовище, където завиващите на ляво могат да минат само на червено или подлагайки на голямо изпитание каретата?

Абе квото и да си говорим, Пловдив е градът с едни от най-добрите ми спомени. Не го смятам за провинция, както и Варна, в която живях 5 години. Не смятам и Търново за провинция. Същото се отнася и за родния ми град. Общото между всички тях е, че или са били по-големи от София или са били столици :)

Айде точка за София, че много сте напред с материала, ама не си знаете историята, както хамериканците. ;)

Айде сега честно да си признаем: Аджаба, кой говори на книжовен български? Във всеки случай не съм аз и никога не бих искал да говоря на тоя език! Аз си говоря на майчиния, който е малко по-различен от книжовния. Книжовният език е изкуствен език. Реално навремето се е направило компромис. Търново е получил заслужено признание с въвеждане на търновския диалект за книжовен. В същото време, нашите политици са се надявали, цяла македония да се присъедини към България, както и цяла Тракия. При това положение София се е оказала с едно много добро местоположение за столица, въпреки, че е била едно малко провинциално градче, по-малко от Русе, Пловдив, Варна, Шумен... Ние сме показали амбиции за обединение на всички българи в една държава и точно София е била най-подходяща за столица с нейните шопи, за които претенции имат и Сърбия! И добре, че е станало така, защото в момента щяхме да имаме не само псевдомакедонци, но и псевдошопи!

А за "града" и "градове". Наистина "книжовният български език" е една недомислица, несъвършенност и набързо свършена работа, както и "македонскиОт Язик", измислен след около 70 години. Ако се върнем в миналото, ще видим, че книжовно е било и млЯко и млЕко. Затова и тоя звук се е пишел по особен начин - за да обедини българите от всички краища на България!!!!!!!!!!!!!! Това само показва, че има много по-важни неща от диалектите. В моя край, трудно се намират две села, които да говорят по един и същи начин. Даже говорите им се различават коренно, макар, селата да са на няколко километра едно от друго! Причината? Има много преселници от различни краища на България. Аз какъв да се определя, ако гледам родителите си? Хърсой( едно от седемте славянски племена) или балканджия? Това са само две разклонения на рода ми. А колко има още?

В заключение. Книжовният език е хубаво нещо, но не бива да се парадира с него, защото и той си има история, която не би се харесала на много хора. Със същата вероятност, книжовният език можеше да бъде и пловдивския или русенския говор. Първият не остана в пределите на България, а вторият бе твърде много свързан с Османската империя, което явно не се е нравило на предците ни. Ей тук в Севена България е бил животът, но напук, нашите предци, са ни напъхали в миша дупка и сега все още си стоим в нея! От завист сме приели София за столица и турновския говор за основа на книжовния език :rolleyes:)))

Наистина сте ми смешни с вашите истории :)))

И все пак кой говори на български? Аз знам само един човек от "Канал 1", а преди това от "Първа програма на БНТ". Сигурно се сещаш кой е той.

Това са общи приказки. Тук не става въпрос за незначителни отклонения от книжовния език. На всеки е ясно, че никой не говори напълно книжовния език. Проблемът е, че колкото и да не ти се вярва, отклоненията от книжовния език в София са значителни, и както вече казах в някои случаи един софиянец говори повече на книжовен сръбски отколкото на книжовен български. Толкова голям проблем не би имало, ако си го говореха само по между си, а не ни го натрапваха по телевизиите.

Според теб защо диалектът от Русе, Варна, Пловдив е можел също да стане книжовен, а диалекът на София, Москва, Букурещ, Токио, Лондон или Париж не е можел? Ами, отговорът е прост, защото всеки българин не може да разбере говора в Русе, Варна и т. н., но не и останалите говори. Просто говорът в София е бил прекалено сръбски.

Сега ще обясня, защо точно търновският е станал книжовен. Много се залъгват хората, които си мислят, че това е станало насила, че книжовниците са казали само търновският ще е, другите не ни интересуват. По онова време, когато книжовният български се е създавал, създателите му са направили така: Искаме да създадем книжовен български език, който да е разбираем за всички българи, а вече да не използваме старобългарския, затова приканваме всички българи от цяла България да се включат, не спираме никого. И така в хода на събитията най-много хора са се включили от района на Търново, и от Източна България като цяло. Македонците забелязали това и писнали, обаче малко късно пък и не могли да съберат толкова много възрожденци и книжовници колкото Източна България. Някои стигнали дотам, че чак заплашили, че ще отделят македонските диалекти в отделен език (и това някъде по средата на 19 век). И благодарение на това в днешния книжовен език има деепричастие (имайки, правейки, ходейки), нещо напълно несъществуващо в източните диалекти, както и почти всички български диалекти като цяло. Уви от шопския и торлашкия край обаче, никой не се обадил, никой не казал, че книжовният език му е прекалено чужд, държали са се все едно не им пука (те даже и не са се включили в подготовката на Априлското въстание) и затова в днешния български език няма нищо от тези диалекти. Тук искам да кажа и нещо друго. Книжовният език не е идентичен с търновския диалект, даже по някой граматични и ситактични черти, той е по близък до пловдивския. Изтъква се, че търновкият говор е най-близък до книжовния, точно заради една негова характеристика, отличаваща го от останалите източни говори - прегласът на ятовата гласна, то ест бял, но бели, някой, но нещо, аз бях, но ти/той бе, добре, зле, мляко, но млечна, така е в книжовния език, докато във всички останали източни говори има известни отклонения от този преглас: бяли, нящо, ти бя, добря дошли, млячна, сняжна и т. н. Иначе по-правилно е да се каже, че най-книжовно се говори между градовете Пловдив и Велико Търново. Пък и по принцип в цяла Източна България, отклоненията, които и ти си забелязал, са абсолютно незначителни и дребни.

Ти казваш, че езикът се променя. Да това е вярно, по принцип всички езици еволюират, но това пак са общи приказки. В съвременния български език единсвените може би примери за развитие са замяната на кого с кой, проблеми при употребата на възвратни местоимения, то ест губи се разликата между Той обича неговата жена и той обича своята жена, навлизането на много чуждици, главно от английския. Но другите отклонения "двама хора", "ние правиме" и т. н. са си чисти диалектизми, защото, най-важното, не са валидни за цяла България и не са новости, в София винаги се е говорило така, докато за да има развите, трябва да има разлика между минало и настояще, и от тази гледна точка в София постепенно се говори все по-книжовно, в сравнение преди 50 години.

Изглежда ти не си разбрал какво аз искам да кажа, а то е:

София е едно от местата, където се говори най-неправилно, и най-близко до сръбския език. Софиянци (които го правят) да престанат да се подиграват на мекия говор и да осъзнаят действителността.

Във речта на всички софиянци, независимо дали са родом от София или от който и да е друг край на България, има шопски диалектизми (в по-малка или по-голяма степен). Да спрат да го отричат.

По националните телевизии се говори на рафиниран шопски диалект (в много малка степен, но си мисля, че все пак има места, където книжовният език е задължителен). Да спрат да ни го навират и натрапват.

Можете да обърнете внимание на следните факти. Преди няколко десетилетия езиковедите от БАН са обръщали внимание на начина по-който се говори в София. Например, забеляза ли са, че бройната форма се използва доста по-рядко в София, отколкото в източна България, затова са създали следното правило: бройната форма била по-нежелателна при при одушевени сущесвителни, то ест "петима ученици" било по-правилно от "петима ученика". Това е едно напълно изкуствено правило (също като за пълния член, не съществува в нито един диалект). На мен, както и на много мои познати от Източна България, "петима ученици" все пак ми звучи грешно и предпочитам другите форми, докато софиянци си казват "двама хора", "колко магазини" и т. н. Обече днес, въпреки че на практика всички софиянци мекат, форми като "правиме", "ходиме" и т. н. все още се смятат за диалектни и неправилни. Просто са си дали сметка, че софийският диалект е прекалено сръбски и може да повлече цяла България към Белград. Говорил съм с професори, учители и знам на какво мислят, това не е лично мое мнение.

• 1 година по-късно...

Е, че бая ми ти земя преодих, цело поле софийско- обидох. Пре све села поминах ама такваа убос не видох.

- Маре, девойче, девойче..чия те майкя раждала и оти те е пущила низ пъто да одиш, на момце очи да шарат, а менека сърце да гориш! Е, чия ти е рода отцува, та те е толку чувала слънце да те не види, ако те бе оно вишло за невеста да те ареше!

Мари девойкьо, девойкьо я че да майкю си речем, да си уста нагласи пред твойеве тетки и стринки , да си те тебе узнеме моя булка да станеш.

- Узнеш, че узнеш Йовене, у зел те гявол.... и да думаш тетке и стринке, и сърце да те прегори, мене ме тате сиромашка рода не дава!

Твоя е къщча премала, да легнем, че се утесни, да станем че се прегърбим, пенджеро колико врата на кокошарник. И ти е тебе стока голема, една щавена мачка що от поганците бега и Марко магаре що му се ребрата броат!

Те ви баш шопски/Германо- Горубски/

бахти тъпата, озлобяваща и излишна тема, честно...

...Всичко опира до манталитет и култура...Виждал съм всякакви мърлячи без значение откъде са...

Именно. Колко усилия съм положил да науча колегите си кореняци да си хвърлят фасовете и боклуците в кошчетата... А някои и не искат да се научат. Просто си мятат празните кутии и опаковки на улицата и казват за другите, че са "селяни". Колко бабички има, които си изтръсват покривките през прозореца директно на тротоара? В столицата е редовна гледка. Едно време ненапразно по улиците имаше таблеки "Чистотата е мерило за култура и възпитание".

п.п. темата вярно е безсмислена.

Редактирано от ivanvazovv (преглед на промените)

Абсолютно съм съгласна... Но факт е, че я има! Показателно ли е за някои неща?!

ontopic.gif

Темата е такава, каквато я направят потребителите.

Ще перефразирам една мисъл:

Ако нямате какво да кажете, не го казвайте тук.

По всяка тема може да се говори нормално, без злоба и простащини.

Винаги ме е дразнила тая дума "провинция", изречена от устата на набеден софиянец. Бургас провинция ли е? Варна провинция ли е? Пловдив провинция ли е? То в София 90 % са селинджъри от околните села, тръгнали те да ми говорят за провинция. То затова в петък вечер се задръства движението от София за който и край на България да е, щото "софиянците" си отиват у дома на село (нямам нищо против хората от селата, това го казвам за такива, които се бият в гърдите, че са столичани). И само мелят "провинцията това, провинцията онова", провинция, ама цяло лято си киснат гъзовете по провинциалните плажове, нали vacation1.gif Няма значение кой от къде е в крайна сметка, всички сме българи и тва да се делим на софиянци и всички останали е много тъпо. Айде със здраве :)

Всички българи сме селяни, 500 години турско робство и 50 години съветско са обезличили и избили напълно елита на нацията... Доколкото за София, еми тя навремето е била с 30 хил. население и 40 джамии, сега всички кореняци ohmy.gif

Я съм от село Герман, на неколко километра от центъра. Селянин съм да, у село живеем, на селски говорим и чудо големо било. Мога да кажа, че съм много повече софиянец от който и да било в Люлин и Младост защото докато бабите ми и дедовците ми са жънали софийското поле, повечето от днешните туку така наричащи се софиянци, не са знаели какво е София... Бащинията си ми е тука а до това кой, колко е културен, всичко опира до човек и най вече възпитание!

Хъх. Каква весела тема. Обаче май не е правилно зададена. Нещата отиват към българите vs българите които живеят в столицата. Софиянци(тези които не си ходят през почивните дни и празниците по родните места) нямат място в тази приказка. Виждал съм многократно хора от малки градове и села в голям град и резултата. Хващат се да работят каквото намерят за колкото им дадат. В следствие работодателите казват: "За какъв *** да даваме големи заплати, като има кой да работи за малко и да е щастлив". Малките удоволствия като това да се изхрачиш на среда тротоара, да си хвърлиш боклуците по-централно така, че плочките ти се виждат еднообразни. Предполагам че и Софиянци, както и Варненци, Бургазлии, Търновци, Пловдивчани, Плевенци и т.н. негодуват еднакво срещу прииждащите тълпи които им разрушават начина на живот. А те напускат малките градове и селата защото няма какво да правят там. При положения че внасяме плодове, зеленчуци, месо, суровини и какво ли още не от други страни, то нашето производство загива. А хората трябва да ядат. И се местят.

В цялата тази простотия наречена дейсвителност ме ядосва само едно нещо: как хора които са родени другаде отиват в София, бият се в гърдите и наричат остатъка от държавата "провинция". Във Варна също е пълно с "варненци", убеден съм че и в другите големи градове е така.

Офф... кой я съживи тая тема ?

Гост
Тази тема е заключена за нови отговори.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.