Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

    Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

    Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

     

Българска национална кухня


CaT*EyEs
 Сподели

Препоръчан отговор

Родопски пататник с катък

2111074068.jpg
Съставките :

    600 г картофи
    1 глава лук
    2 бр. яйца
    250 г краве сирене
    70 г краве масло
    4 с.л. олио
    3 с.л. цедено кисело мляко
    2 бр. печени червени чушки
    1/2 връзка копър
    1 скилидка чесън

Начин на приготвяне :

    1. Настържете картофите и ги отцедете от сока.
    2. Добавете наситнен лук, едно яйце, джоджен и начупено сирене.
    3. Разбъркайте всичко и го сложете в тиган с незалепващо покритие с малко сгорещено олио на тънък равен пласт.
    4. Изпечете го от едната страна и го обърнете на капак докато стане коричка.
    5. След като го обърнете сложете масло отгоре, то си попива.
    6. Като хване коричка и от втората страна е готов за консумация.
    7. За да направите катъка начупете сиренето в купа и го смесете с киселото мляко, намачкан чесъна и наситнените червени чушки, наситнен копър, сол. Разбъркайте добре.
    8. Поднесете пататника топъл, като сервирайте и катъка към него.

bistro.bg

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 седмици по-късно...
  • 1 месец по-късно...
  • 2 седмици по-късно...
  • 2 седмици по-късно...
  • 2 седмици по-късно...

Заешка баница по родопски

2111473538.jpg
Заешкото може да се замени с телешко от буркан.

Съставки :

    1 ч.ч. Булгур
    2 ч.ч. Вода
    400 г Заешко
    2 ч.ч. Сол
    125 г Краве масло
    7 ч.ч. Брашно
    1 ч.ч. Вода

Начин на приготвяне :

    1.
    Заешкото се вари около час и половина в тенджера под налягане.Най-добре е да се използват двете бутчета и месото около рибиците.
    2.
    Булгурът се сварява с двете чаши вода.
    3.
    Замесва се тесто от брашното и водата. От мекото тесто се оформят 5 топчета за кори. Разточват се на много тънко, върху добре набрашнена повърхност.
    4.
    Дъното и стените на дълбока тавичка се намазват с разтопено масло.
    5.
    Кората се изтупва от брашното и се слага на дъното на тавата.
    6.
    Месото се накъсва на малки парченца и се смесва с булгура. Овкусява се със сол.
    7.
    Върху първата кора се сипват 5-6 лъжици от сместа с месото. Редят се кора, месо, кора, месо и така, докато свърши.
    8.
    Върху подредената баница се слагат няколко парченца масло. Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса за около час.

bistro.bg

 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Раки от Североизточна България

DSC02955+%25283%2529.JPG

В този край на Североизточна България, където съм израсла, това ястие възрастните хора са го наричали раки. Навремето баба ми през зимата щом станеше киселото зеле приготвяше тази вкусотия. Постни, но много вкусни ставаха сушените пиперки. На Бъдни вечер винаги присъстваха на масата до содената питка. Не са необходими много продукти и се приготвят лесно и бързо, а интересният вкус се придава от киселото зеле.

Ето как ги приготвих аз:

10 бр сушени червени пиперки
1 голям праз лук
1 ч.ч. ориз
1/2 ч.ч. булгур
1 ч.л. червен пипер
1 с.л. зеленчукова вегета
2 щ. чубрица
2 щ. джоджен
1 малка кисела зелка
1 ч.ч. зелева чорба
олио

Сушените чушки се пускат в тенджера с кипяща вода и котлона се изключва. Оставят се така да се поизкиснат за 5-6 минути и като омекнат се изваждат от водата.
В тенджера на огъня се загрява малко олио. В него се запържва накълцания праз лук. Пуска се и ориза, предварително измит със студена вода. Разбърква се и когато оризът стане прозрачен, се добавя булгура и 1 ч.л. смлян червен пипер. Като се запържи се залива с 1 ч.ч. вода. Оставя се на тих огън да поври, докато се поеме водата. През това време се овкусява с вегета и се поръсва с малко чубрица и малко джоджен.
С тази плънка се пълнят пиперките.
Сърцевината на кисело зеле се накълцва и се покрива дъното на подходяща тавичка. Върху зелето се подреждат напълнените пиперки. Заливат се с 1 водна чаша зелева чорба, разредена с толкова вода. Покриват се с няколко листа кисело зеле. Отгоре се поръсва с 1-2 щипки червен пипер и се поръсва с малко олио.
Фурната се загрява на 180 градуса.
Пече се 45 минути.

http://vkusnihrumki.blogspot.bg/2018/01/blog-post_22.html

 

 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 седмици по-късно...

Родопска мусака

2111435796.jpg

 
Съставки

    1,5 кг  Картофи
    1 глава Лук
    4 бр. Яйца
    500 мл Прясно мляко
    2 щипки Сол
    2 щипки Черен пипер
    3 стръка Пресен джоджен
    2 стръка Магданоз
    350 г Кайма
    2 бр. Моркови
    2 бр. Домати

Начин на приготвяне

    1.
    Ситно нарязания лук се запържва до златисто.
    2.
    Към лука се добавя каймата и нарязаните домати. разбърква се с дървена лъжица, така че каймата да се надроби на малки парчета. Оставя се да поври, докато се изпари малко повече от половината течност от доматите.
    3.
    Овкусява се със солта и черния пипер.
    4.
    Обелените и измити картофи се режат на кръгчета с дебелина около сантиметър. Изпържват за съвсем кратко, за да омекнат. Посоляват се и половината се подреждат в тавичка.
    5.
    Върху картофите се изсипва сместа с каймата. Отгоре се нареждат останалата половина картофи.
    6.
    Яйцата и млякото се разбиват и с тях се залива мусаката.
    7.
    Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса 20 минути.
    8.
    Върху изпечената мусака се поръсва пресен джоджен.

bistro.bg

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 месеца по-късно...
  • 4 седмици по-късно...

ovcharski-chomlek.JPG

48 рецепти от Област Хасково в България и 67 рецепти от Мерич, Турция бяха събрани в резултат на проучване на традиционната регионална кулинарна култура и традиционната кухня на двете области по проект на РСО „Марица“ „Виртуална кухня Марица - Мерич”, № CB005.1.23.017, финансиран по Програма за трансгранично сътрудничество Interreg-ИПП България-Турция 2014-2020.

Тези рецепти са определени като типични за двата региона и ще бъдат издадени на български и турски език в Рецептурник с традиционна кухня „Кулинарните изкушения на пограничния регион Хасково-Мерич“.

Овчарски гювеч, с. Горски извор, Община Димитровград

Необходими продукти:

    5-6 чушки пиперки
    3 домата
    2-3 глави лук
    ½  чаша олио
    150 г сирене
    3 бр. яйца
    2 чаши кисело мляко
    2 с. л. брашно
    магданоз
    сол

Начин на приготвяне: Лукът се нарязва на ситно и чушките се нарязват на ивици. Задушават се в олиото и малко вода. След това се прибавят доматите и се задушават, докато се изпари водата. Заедно с натрошеното сирене се разбърква и сместа се изсипва в гювеч. Ястието се посолява, полива се с разбитите с млякото и брашното яйца и се поръсва със ситно нарязан магданоз. Запича се в умерена фурна.

Анъз боб от Мерич

Необходими продукти:

    500 гр. зрял боб
    4 с.л. слънчогледово олио
    1 средна глава лук
    2 зелени чушки
    ½ лъжица черен пипер
    1 супена лъжица доматено пюре
    3 чаши вода
    1 чаена лъжичка сладък червен пипер
    сол

Начин на приготвяне: Фасулът се накисва в топла вода за 1 нощ. След това се вари и се слага настрани. Лукът и зелените чушки се нарязват на ситно и се задушават в слънчогледово олио. Добавете черен пипер, доматено пюре, сол и червен пипер и продължете да задушавате. Предварително свареният боб се прибавя към задушената смес и се оставя да поври няколко минути. По желание ястието се сервира със ситно нарязана свежа мента.

jenata.blitz.bg

Редактирано от haidukpikaso (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Просеник

prosenik.jpg

Нужните продукти са :

    240 грама царевично брашно
    150 грама бяло брашно
    2 яйца
    400 грама кисело мляко
    130 мл. слънчогледово олио
    220 грама сирене
    1 чаена лъжичка сол
    1 чаена лъжичка сода за хляб

Начин на приготвяне :

    Към киселото мляко прибавете содата за хляб и разбъркайте докато шупне. След това изсипете в голяма купа.
    Прибавете яйцата и солта. Разбъркайте с помощта на вилица.
    Прибавете олиото и отново разбъркайте.
    Смесете в отделен съд двата вида брашна. След това ги прибавете към горните продукти. Разбъркайте до еднородна смес.
    Натрошете сиренето. Прибавете и него. Отново разбъркайте.
    Изсипете получената смес в тава с диаметър на дъното 27 сантиметра. Преди това застелете дъното на тавата с незалепваща хартия за печене.
    Изпечете просеника на 180 градуса и вентилатор в предварително загрята фурна. Наблюдавайте го. Не го препичайте!

Поднесете готовия просеник с кисело мляко. Топъл е по – вкусен.

cookathouse.com

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 седмици по-късно...

Сън не ми дава как мое традиционната българска кухня да се състои от кебап, катми, каварма кебап, шкембе чорба, бюрек и останалия тюрлю гювеч.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Да посрещнем Петровден с "Бял мъж"

 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 месец по-късно...
  • 4 седмици по-късно...
преди 2 минути, haidukpikaso написа:

 

Думата яхния е с персийски произход (yagh hini تاس کباب). Яхниите са внесени от Азия, вероятно южната част.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 седмици по-късно...
  • 1 месец по-късно...

Родопска разядка

1-45.jpg


Продуктите :

    един килограм картофи
    една глава лук
    три скилидки чесън
    4 – 5 печени и обелени чушки  – Цветът е без значение
    80 мл. слънчогледово олио
    150 грама сирене по избор
    магданоз за поръсване
    сминдух – около четвърт чаена лъжичка
    сол на вкус

Начин на приготвяне :

    Обелете картофите. Измийте ги и ги нарежете на едро. Изсипете ги в тенджерка. Залейте ги с вода. Посолете. Сварете ги.  Прецедете ги. Изсипете прецедените картофи в голяма купа.
    Загрейте слънчогледовото олио в подходящ съд и запържете за кратко едро нарязания лук. За около две минути.
    Прибавете нарязания чесън. Разбъркайте. Чесънът не трябва да се пържи дълго, понеже ще загорчи.
    Прибавете нарязаните на парченца чушки. Режете ги по на едро. Тази родопска разядка е селско ястие и е добре зеленчуците да се усещат.
    След около две минути прибавете отцедените от водата картофи. Пържете още около две минути.
    Подправете със сминдуха. Разбъркайте. Махнете ястието от котлона.
    Горещата родопска разядка поръсете с натрошено сирене. Не ви трябва ренде, може и на ръка. Разбъркайте с лъжица.
    Преди сервиране поръсете вашата родопска разядка със ситно нарязан магданоз. Той обогатява вкуса и придава свежест.

Ако сте любители на пикантната кухня, може да добавите малко черен пипер или много ситно нарязяна люта чушка.

cookathouse.com

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 седмици по-късно...

В моя край,  откъдето съм родом, капанците https://www.youtube.com/watch?v=KiIkFKnTVOQ готвят пиперки по капански, но 

ето как го правят в Добруджа с яйце и сирене, но аз съм ял оригинала с без яйце и без сирене.  

https://www.vkusi.me/osnovni/chushki-s-mlyako-po-dobrudzhanski/

Чушките, наричани още сладък пипер, принадлежат към семейството на Capsicum (от лат. език capsa, което означава кутия). У нас са разпространени най-вече зелена и червена чушка, докато на различни места по света се отглеждат бели, жълти, оранжеви и дори виолетови чушки.

Едва ли има българска трапеза, на която чушката да не присъства целогодишно – люти или сладки, тези колоритни зеленчуци придават незабравим облик и вкус на всяко ястие. Красиви багри, прекрасен аромат и свеж вкус в комбинация с полезни свойства превръщат есенните примадони в желан ежедневен гост на нашата трапеза. Рецептата тук е за лесна, бърза и много вкусна лятна гозба от Добруджанския край.

Необходими продукти:
10-12 печени чушки (за предпочитане червени)
1 л прясно мляко
200 -300 г сирене
1 яйце
1 ч.л. червен пипер
черен пипер
сол
5 с.л. олио

Начин на приготвяне:
В мазнината се запържват за около 5-6 минути почистените чушки, които преди това сте цепнали по дължина, за да се овкусят. Слага се червеният пипер – той трябва само да оцвети ястието. Объркват се чушките и към тях се прибавя прясното мляко.

Изчаква се и, при първото клокване на млякото, тенджерата се маха от огъня. Последователно и при постоянно разбъркване се прибавят разбитото яйце и натрошеното сирене. Ако е необходимо се слага малко сол и се поръсва със смлян черен пипер. Тъй като плътността на ястието идва единствено от сиренето и яйцето, ако предпочитате то да е по-гъсто, може преди червения пипер да сложите 1 ч.л. брашно. Да ви е вкусно!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 месец по-късно...

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Сподели

×
×
  • Добави ново...