Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Дискусия: Skype, Gizmo, ooVoo и др- коя е по-добрата и защо?

Featured Replies

От скоро ползвам G Talk, ама само за проверка на пощата, понеже нямам познати с взаимно свързани програми. Та въпросът ми е как от G Talk мога да избера някой с Gizmo и да проведа разговор?

• Отговори 236
  • Прегледи 78k
  • Създадено
  • Последен отговор

А моят извод е, че вие пак предъвквате стари дъвки и поръсвате с фактология оттук-оттам. Прочетете това, което написах и ви попитах за взаимната свързаност. Ще го повторя:

Засега качеството е отлично или добро при взаимна свързаност на ниво текстови съобщения. В частност на някои от горните продукти няма пълна възможност за провеждане на гласови и видеоразговори м/у отделните продукти (дори и да има такава м/у два продукта, произлезли от общ изходен код, то при тях качеството е убийствено ниско и не може да се приеме за приемливо).

Хората търсят качество, надежност и лекота на използване. Продуктът, който предложи това, печели в дългосрочен план, независимо дали предлага, или не, взаимна свързаност с останалите, просто защото е НАЙ-РАЗПРОСТРАНЕН.

От този момент той става „мерило“ за останалите и е много трудно да убедите водещият продукт сам да даде козове на губещите, само защото взаимната свързаност може да ги спаси, освен ако не носят нещо наистина революционно. Но революциите не се случват толкова често, уви.

После се запознайте с историята на някой от това, което наричате „стандарт“. Фактологическата имам предвид. Безкрайните пазарлъци и договорки, които компаниите правят ПРЕДИ да излезе нещо. После се сетете, защо имаме USB и i.Link. Нима не вършат едно, нима не можехме в един идеален свят да имаме само едното? Ами не може – има пазарни интереси, които не позволяват светът да е идеален.

А сега да се върнем на въпросната картинка. Тя не доказва нищо. Това, което написах по-горе с малки изключения важи за взаимната свързаност МЕЖДУ споменатите на катинката продукти. Бих се радвал да е така, но не е. И какво следва от картинката? Че само Skype „не бил част от нея“. Значи е лош. Не, не е. Просто картината на Skype е друга и на нея има нарисувани други неща. Това го приемете без да подскачате.

Дали ще се свържат двете картини е въпрос на време и на това, което споделих по-горе.

Това е.

Господин филолог, разбихте ме с познанията си. Така ли изравнихте USB и i.Link (т.е. IEEE1394 - FireWire). Или ще "опровергаем" и IEEE и още някоя друга организация? Това е, приеми го. С козовете Скайп да не с окажат в игра на безкоз

От скоро ползвам G Talk, ама само за проверка на пощата, понеже нямам познати с взаимно свързани програми. Та въпросът ми е как от G Talk мога да избера някой с Gizmo и да проведа разговор?

ОТГОВОР: НЕ МОЖЕ.

Източник: http://www.google.com/talk/otherclients.html

Отговор:

Може IM (незабавни съобщения) като в GTalk добавиш потребителя като [email protected]

Може гласови комуникации, като се ползва услугата [email protected] (добавяш като юзър в листата си). Така като набереш Gizmo потребител, този бот ще прехване обаждането и ще осъществи връзка към SIP номера на Gizmo потребителя:

17470803738_at_proxy01.sipphone.com:

Please, accept incoming call from SIP user: [email protected]

17470803738_at_proxy01.sipphone.com: Press CALL to make call... Offered by GTalk2VoIP Gateway. http://www.gtalk2voip.com//

17470803738_at_proxy01.sipphone.com:

Thank you!

Charched time: 32 secs. Reason = EndedByLocalUser

Какво правят хората по земята с отворен код (по-точно с отворен ум и открити услуги)

service: 
Welcome to GTalk2VoIP - Free Voice Gateway for Google Talk, MSN and Yahoo!
Type 'HELP' for more information
You entered: help
.
*====== AVAILABLE COMMANDS ======*
HELP - Display this message.
MYPAGE - Display URL to your personal account page.
WEBCALL - Display URL to your personal Web Call.
DICT word - Make a request to DICT.ORG for word definitions.
MSG to text - Send off-line message text to user to .
IM to text - Send Instant Message text to user to . Example: IM msn:[email protected] Hello Billy!
VMLIST - Display content of your voice mail box.
VMPLAY id - Play voice mail message number id .
VMDEL id - Delete voice mail message number id
VMSEND user - Send voice mail to other gtalk user .
CONF - Create conference room for you. Room cookie will be sent back.
JOIN cookie - Join someone's else conference room using cookie .

COST phone - Display amount of credits charged for 1min unit while calling to phone . Example, to figure price for calling american 800 services type: COST 1-800
CREDITS - Go buy more credits.
CALL phone [via] - Make an outgoing voice call to telephone number phone which is represented in E.164 format. Example, to call Google type: CALL 1-650-253-0000 . You can also setup a registered service provider name in optional via parameter to place call throu.
CALL [email protected] - Make an outgoing voice call to SIP phone [email protected] . Example: CALL [email protected] .
DTMF_TONES : Type in any string of digits or Asterisk or # sign while talking to send DTMF tones.
SMS phone_number text - Send text an SMS message to phone . Example: SMS +1-234-5678901 Hello, just testing
*============== END =============*

Please, enter command:

А да споменавам ли за това, че има и клиент на тази услуга са JAVA съвместими телефони ?

А защо не направо клиент за GTalk (а също така за MSN/Live Messenger, Yahoo Messenger и SIP) пак за вашия GSM:

Публикувано изображение

Редактирано от Topper (преглед на промените)

Хората търсят качество, надежност и лекота на използване.

Ти имаш предвид, Skype ли? Сигурен ли си?

П.С. zmeYpc, невидим ли е моят въпрос?

Редактирано от fishesko (преглед на промените)

Господин филолог, разбихте ме с познанията си. Така ли изравнихте USB и i.Link (т.е. IEEE1394 - FireWire). Или ще "опровергаем" и IEEE и още някоя друга организация? Това е, приеми го. С козовете Скайп да не с окажат в игра на безкоз

Г-не Мазнеков, моите уважения – добър опит за каламбур! Но тука говорим за взаимна свързаност (ако сте пропуснали картинката по-горе). Прочетете пак фактологията на възникване, противопоставяне и отделно развитие на USB и i.Link. Има много интересни материали, които черно на бяло раказват как SONY решават да правят друго. Четете повече.

Реверсивни психологии ли ще си правим или ще играем карти? Или сега пък изравнихте Скайп със Сони?! Да ми кажете колко устройства познавате с i.Link?

М/у другото, според спецификацията на самите Sony - i.Link e 100% съвместимо с FireWare, нещо, което не може да се каже за Скайп и другите му аналози. Това, което се опитвах да кажа

http://products.sel.sony.com/semi/ieee1394wp.html

http://en.wikipedia.org/wiki/FireWire

Потребителят попита дали от самия GTalk може това:

Доколкото разбирам не става въпрос да минава през услуги, устройства и прочее.

Става въпрос за тази взаимна свързаност, която не съществува, защото е реализирана само от едната посока. От тази на губещите. Ако беше подкрепена и от страна на Google – ДА! Щеше да е ВЗАИМНА. Но, уви не е. Остава еднопосочна.

ОТГОВОР: НЕ МОЖЕ.

Източникът представлява официалната страница на GoogleTalk. Щяха ли те (Google) да пропуснат да го съобщят, ако качеството и всичко отговаряше на техните високи стандарти? Питам.

А после искам да знам ЗАЩО не са го съобщили досега, ако всичко с качеството, надежността и прочее критерии е наред?

Реверсивни психологии ли ще си правим или ще играем карти? Или сега пък изравнихте Скайп със Сони?!

М/у другото, според спецификацията на самите Sony - i.Link e 100% съвместимо с FireWare, нещо, което не може да се каже за Скайп и другите му аналози. Това, което се опитвах да кажа

http://products.sel.sony.com/semi/ieee1394wp.html

http://en.wikipedia.org/wiki/FireWire

Г-ме Мазнеков, вие пак Skype, та и SONY!

Мисля, че бях ясен. Писах за картинката. По темата за взаимна свързаност между нарисуваните знаци на воип продукти на нея. Нямам предвид какво е USB, нито i.Link. Ясно е, че се различават. Но, ако се заровите по-назад във времето ще откриете много интересни дискусии, които аз преди години четох. Протоколи от заседанията на група, която търси да примири тези 2 технологии. И понеже са протоколи ми бяха много интересни, за да разбера главното:

взаимната свързаност (в случая става въпрос за съвместимост м/у тези два интерфейса, която да се поддържа и от двете групи в устройства за масовия пазар) е било възможно да бъде осъществена, но не е станала факт, именно поради маркетингови интереси. Потърсете и четете. Препратка под ръка нямам, но си спомням, че доста време ги разисквахме и четохме с колеги. Става въпрос за принцип, а не за неща, които ми вменявате.

Става дума за въпросите около взаимната свързаност, които ви зададох по-горе:

Е, не е ли въпрос на маркетинг взаимната свързаност? Разбира се, че е! След потребителите, които най-много биха се радвали на взаимната свързаност, кой би имал най-голяма полза от нея – губещият или печелещият? Кога един печелещ продукт би се решил на тази крачка и срещу какво?

Ето това са въпросите, които би трябвало да ни занимават, а не коя картинка каква е.

Очаквам следващия ваш каламбур с думата „коз“.

Това не бях изчел и осмислил, но веднага ви отговарям. Това, че не сте филолог явно ви пречи да схванете:

Да ми кажете колко устройства познавате с i.Link?

Имам 2. В документацията на домашния ми SONY, с който работя това и пише: i.Link. На практика те са си все устройства FW IEEE 1394.

Но нека тази информция не е повод за поредния каламбур.

Предлагам да се върнем на взаимната свързаност м/у продуктите, изобразени на горната картина.

Редактирано от zmeYpc (преглед на промените)

Да, прав сте - така че престанете с каламбурите.Разбра се довода ви - не функционалността определя качеството на услугата, а разпространението й !

Само съм длъжен да уточня, че вие (пак каламбур) така дезинформирате потребители тук, че лично на мен ми се струва нередно.

Ще го кажа само веднъж - хвалбите на Скайп въобще не ме интересуват, нито техните 10 мил. потребители. За компютърно грамотен човек му е ясно що за услуга е. Колкото до Гугъл - това се опитвам да ви обясня ПАК С ВАШИЯ пример за Сони и стандартите: Когато една сериозна компания прави нещо, го прави по общоприетите, утвърдени и сертифицирани стандарти за ОБЩО ПОЛЗВАНЕ. Имено поради тази причина Гугъл не описват хиляди IM варианти и разработки на софтуер, защото те работят по СТАНДАРТЕН ПРОТОКЛ. За справка, там където не четете:

2. Whom are you federating with?

We currently support open federation with any service provider that supports the industry standard XMPP protocol. This includes Earthlink, Gizmo Project, Tiscali, Netease, Chikka, MediaRing, and thousands of other ISPs, universities, corporations and individual users.

Отбележете епитети като "отворен съюз" "всеки доставчки на услуги" "поддържа индустриален стандарт XMPP протокол". А, каква изненада, тук фигурирало и Гизмо Проджект !!!

И на края - аз не питам, нито изказвам съждения по картинка. Цитирам същата страница, която не сте дочели

Дано това накрая отговори на тайната (за вас) на взаимната свързаност. Ако ли ПАК прецените, че са някакви разработки на трети страни, който не ви удовлетворяват като СТАНДАРТ - моля, ще се радвам да ми покажете как да ползвам Скайп така, че да се свързвам с абонати на GTalk, Gizmo или който и да е SIP.

С уважение, вечно ваш

Прочетете това, което написах и ви попитах за взаимната свързаност. Ще го повторя:

Засега качеството е отлично или добро при взаимна свързаност на ниво текстови съобщения. В частност на някои от горните продукти няма пълна възможност за провеждане на гласови и видеоразговори м/у отделните продукти (дори и да има такава м/у два продукта, произлезли от общ изходен код, то при тях качеството е убийствено ниско и не може да се приеме за приемливо).

Абе Змейо, що се опитваш да ми обясняваш нещо което не разбираш?

Гласовото свързване не е между две от програмите ами е между:

Програма А-> към сървър (бот) -> към програма Б,

и работи и в двете посоки. А сървъра е в Москва, ако искаш да знаеш чак пък толкова. Тази услуга руснаците я предлагат без да са питали нито Гугъл нито МСН нито Яху за разрешение, за това на сайта на Гугъл не ти говорят за нея. На тия същите руснаци многооооо им се иска да успеят да включат и Скайпа в картинката, обаче не им се отдава.

В частност от Гизмо са доказали че се стрeмят към пълна взаимна свързаност с всички други програми и за това са се разбрали с руснаците да си настроят софтуера да работи добре с руския сървър. От Гизмо на това му викат Метавойс. Описали са го на сайта им и като ги питаш на форума ти отговарят как работи ако не ти е още ясно.

Та ако някой ден ти се случи да се скарате яко с твоите хора от eBay/Skype и и ти започнеш да го мразиш Скайпа, тогава ти препоръчвам да заложиш точно на Гизмо и няма да сбъркаш. Не че няма и други СИП програми като FWD, Wengophone и т.н. но от Гизмо са най-надеждните и най-постоянните в намеренията им.

Не си ли задаваш въпроса защо си толкова сам да защитаваш упорито Скайпа, а? Даже и Калински не ти помага нещо тука.

Според мене отговора е че, на хората не им харесват частни фирми стремящи се към тотален световен монопол. На продуктите носещи логото на скайпа пише че:

"Цял Свят може да говори безплатно"

Значи от eBay/Skype се надяват всички хора да ползват тяхната бъгава Р2Р система за гласова комуникация. Ако стане, Скайп ще е абсолютен монополист и ще налага на потребителите си каквито си иска приумици и гадости.

Интересът на всеки разумен човек е да може да избира между различни програми между които да има взаимна свързаност, също както е с и-мейлите. Ти си на abv.bg аз съм на mail.bg и можеме да си кореспондираме. Същото нещо е възможно за гласова комуникация между отворените СИП сървъри (open SIP servers) още сега.

Между другото на теб ти обягва и един друг много важен момент: България не е цялия свят. Във франция например за 30 евро на месец получаваш ADSL, цифрова телевизия, телефонен номер и звъниш неограничено до стацианарните телефони в 70 страни:

Tйlйphonie sans surcoыt et illimitйe vers les fixes, hors numйros

spйciaux, de France Mйtropolitaine, La Rйunion, Guadeloupe,

Martinique, Aзores, Alaska, Allemagne, Andorre, Argentine,

Australie, Autriche, Bahamas, Belgique, Brйsil, Brunei,

Bulgarie, = България,

Canada, Canaries, Chine, Chili, Chypre, Citй du Vatican, Corйe du

Sud, Croatie, Danemark, Espagne, Estonie, Йtats-Unis, Finlande,

Gibraltar, Grиce, Guam, Guernesey, Hawaп, Hong Kong, Hongrie,

Irlande, Islande, Israлl, Italie, Japon, Jersey, Jordanie, Lettonie,

Luxembourg, Madиre, Malaisie, Monaco, Norvиge, Nouvelle-

Zйlande, Panama, Pays-Bas, Pйrou, Pologne, Portugal, Puerto

Rico, Rйpublique Tchиque, Roumanie, Royaume-Uni, Russie, Saint

Marin, Singapour, Slovaquie, Slovйnie, Suиde, Suisse, Thailande,

Taiwan, Turquie, Vйnйzuela et vers les mobiles des Etats-Unis et du

Canada.

Знаеш ли колко му пука на французина с такъв абонамент за твоя Скайп? :lol6:

Редактирано от Gizmo на български (преглед на промените)

We currently support open federation with any service provider that supports the industry standard XMPP protocol. This includes Earthlink, Gizmo Project, Tiscali, Netease, Chikka, MediaRing, and thousands of other ISPs, universities, corporations and individual users.

Г-н Мазнеков,

Това съм го чел – не е нужно да се заяждате.

Моля, отнесете цитираното от вас и някак го свържете с таблицата, цитирана от мен тук:

1. И ми обяснете, как така официалната страница на Google Talk МЪЛЧИ за тази свързаност на ниво пренос на глас с Gizmo!? (да речем, защото тази картина, която аз кометирах НИЩО не доказва).

Ако сте прав – там щеше да има нещо черно на бяло за тази свързаност, нали? НО, НЯМА. Самото название Gizmo не фигурира там!

2. След това ми кажете дали това изявление за ВЗАИМНА СВЪРЗАНОСТ се отнася до нещо повече от обмена на мигновени събщения (Instant Messaging) с предвидените за това подкомпоненти (екстри, плъгини и прочее), които ДВУПОСОЧНО да осигуряват тази СВЪРЗАНОСТ в двете посоки?

Отговорът ви го написах: „НЕ“ на ниво разговори, видеосподеляне и социално съдържание (да не изреждам), освен за IM.

Писах също, че „губещите“ (добре нека не ги назоваваме така, а да кажем, че са РАЗПРОСТРАНЕНИ по-слабо, или имат по-малко на брой потребители) обикновено създават някакви решения в областта на преноса на глас, картина и прочее съдържане, НО тези решения, понеже не са в интерес на печелившата (ВОДЕЩАТА) компания и не се развиват, или да го кажа така, нямат свои подобия в мрежата на въпросната компания в силна позиция.

Качеството е под приемливото и не може и дума да става за сравнение na такъв разговор с разговор между двама потребители на Google Talk.

Явно не желаете да говорите за това.

... (това го изпускам, защото е пак в каламбурния ви стил)

Дано това накрая отговори на тайната (за вас) на взаимната свързаност. Ако ли ПАК прецените, че са някакви разработки на трети страни, който не ви удовлетворяват като СТАНДАРТ - моля, ще се радвам да ми покажете как да ползвам Скайп така, че да се свързвам с абонати на GTalk, Gizmo или който и да е SIP.

С уважение, вечно ваш

Г-н Мазнеков, обърнете внимание, че аз през цялото време не говорех за Skype, освен, когато споменах, какъв отговор съм получавал от служители.

Пак там (където споменах за Skype) ви обясних, защо според мен става така с ВЗАИМНАТА свързаност на повечето системи за пренос на глас по интернет.

Конкретен повод за това бе една картинка с рекламен характер, която можете да разгледате на предната страница.

Думата „стандарт“ не е „свещена крава“. Стандарт се прави 1) с група от заинтересовани, която взема решенията 2) фактически по силата на разпространение на водещ продукт/технология и др.

Изводите за взаимната свързаност на рекламирания на картинката продукт: в предишния коментар. Забележете, че става въпрос за взаимна, а не за едностранна свързаност. Под „взаимна“ разбирам, когато и в двете среди има що-годе равностойни инструменти, които да позволяват пренос на глас, картина и др. съдържание с ДОБРО, или ЕДНАКВО качество, същото, което всеки потребител на отделния продукт е свикнал да ползва, когато общува с това изброено съдържание, БЕЗ да му се налага да прави компромис, или даже да разбере, че говори с потребител, да кажем на Gizmo, а не на Google Talk.

Не бързайте да се радвате, а четете!!! – (написах ви в първия коментар още), че няма такава свързаност що се отнася до Skype. Разбира се, че, когато това стане възможно ще се постарая да ви информирам.

Също с уважение,

Г-н Мазнеков,

Моля, отнесете цитираното от вас и някак го свържете с таблицата, цитирана от мен тук:

1. И ми обяснете, как така официалната страница на Google Talk МЪЛЧИ за тази свързаност на ниво пренос на глас с Gizmo!?

ми питай го че си нямаш друга работа, аз съм ти го обяснил това дето го питаш в предишния ми пост, ама нали не четеш...

ето ти пак част от цялото че явно си много уморен и не го виждаш:

"Гласовото свързване не е между две от програмите ами е между:

Програма А-> към сървър (бот) -> към програма Б,

и работи и в двете посоки. А сървъра е в Москва, ако искаш да знаеш чак пък толкова. Тази услуга руснаците я предлагат без да са питали нито Гугъл нито МСН нито Яху за разрешение, за това на сайта на Гугъл не ти говорят за нея."

чат ли си бе Змей?

Аз питам г-н Мазнеков, който вероятно ще може да даде отговор, когато му е удобно на човека.

Ти първо си изясни кое е „реставрация" (System Restore), какво е „качество на разговор“, как се доказва ефективност на кодек (в никакъв случай само с трафик!!!) и после се изказвай „незапитан“.

Пак от твоите необмислени писания тръгна всичко, но ти благодаря за картинката. Тя ни помага да изясним тука, че истинска ВЗАИМНА свързаност на въпросния продукт (Gizmo) с останалите – НЯМА. Има опити на този продукт едностранно да се навърже в мрежата на друг продукт (Google Talk). Едва ли от Google Inc. ще се зарадват и ще предоставят на своите потребители от Google Talk същото: досега да са го сторили и то с рамах, който сме свикнали да очакваме от тази компания (това не се отнася за взаимната IM свързаност.). Същият принцип (взаимна IM свързаност) следват в своите мрежи и от Microsoft и от Yahoo! (особено тия последните са пословично непримирими към натрапници).

И понеже тук четат всякакви хора, та за тях да кажа – аз съм „ЗА“ взаимната свързаност, дори и в този „орязан“, едностранен вариант. Независимо от продуктите! Но нека сме реалисти и да гледаме трезво КАК се реализира тази свързаност и дали потребителят на продукт №1 има същите инструменти, КАЧЕСТВО, с което свикнал при разговор с потребител на продукт №2. И реципрочно.

Уви, в реалния живот продуктите на големите играчи не са се втурнали през глава да осигурят на своите потребители инструменти за ВЗАИМНА свързаност с отпадащи, или незначителни играчи на пазара. Освен станалата модна и задължителна IM свързаност, която си е голямо удобство: Пример за това (IM) е „хибридният“ продукт Audium – перфектен е. Такава е и желязната пазарна логика. Големите играчи НЯМАТ интерес от това.

И всичкото това е не защото Gizmo e „лош“ продукт, НЕ! Просто е НЕПОПУЛЯРЕН! И не него го догонват, а той гони КОПИРАЙКИ. И в това не виждам нищо нередно. Пожелавам му наистина да създаде нещо революционно и качествено, заради което да бъде обикнат и ползван от все повече потребители! Но реалността е такава, каквато си я знаем: Skype и останалите.

Eто тук ще напиша нещо в полза на Skype: неуспешните до днес опити да се открадне, реверсира и пр. протокола на Skype, или да се ползва за да се терминират през мрежата на Skype разговори, обслужващи потребители, които не ползват софтуер и/или лиценз от Skype изрично за тази цел – показва не толкова какъв е този протокол (лош, по-лош, най-лош), а само и единствено, че е наистина трудно, да не кажа – невъзможно!

Щото, ако това, което казвам не беше истина сега на гърба на мрежата на Skype щяха да се нароят десетки гизмота не само на български, но и на клингонски!

А иначе общите приказки и др. приветствия са по твоята част. Умееш си ги ти, тия неща и това си е!

Скайп са прекалено комерсиални . Ползвал съм програмата им още от началните бети и тогава много се кефех , но всичко свърши до 2.0 . А скайп е популярен само в България аз познавам толкова много чужденци и почти никой не ползва скайп тъй че ...

Редактирано от koltplay (преглед на промените)

Аз не разбрах какъв е въпроса към мен?? И има ли въпрос. Мисля че обясних ясно за потребителите - свързаност се прави с общодостъпни, стандартни проколи. Ще пропусна думите ви за "група заинтересовани" като описание на комитет от типа на W3C или IEEE, защото това е смисъла на всеки комитет. Другото прилича на Скайп - фирма, която не се съобразява с общите стандарти, а си прави нещата по свой начин. Така някога франзуците са се оптивали да правят собствен стандарт за телевизионен сигнал и накрая....са се принудили да вземат от японците NTSC. Или пък Скайп се надява да станат стандарт в последствие ?? За това има едно необходимо условие - да бъдат признати от нарочните организции за тази цел. А това не знам защо, но лично на мен ми се струва, че няма да стане. Поради неясните и "тайни" неща около протокола на Скайп (или ще излезе на яве, че проткола им е каша от алгоритми, които по всяко време може да се объркат, или ще се види как се полават неправомерно компютрите на потребители) Така че избягвайте да се изказвате за Скайп като за стандарт - няма да се нароят десетки скайп-модинги, защото никой с акъла си няма да се наеме с такъв софтуер или протколо. Колкото за неразбиваемостта - за пореден път ви казвам, оставете това на специалистите и не черпете такава информация само от форуми или прес съобщения. Ако не ми вярвате - потърсете информация за програми като Cain&Abel и какво може да направи с гласовите протколи за VoIP. Успех ПП.Хайде пак да повторя - официалната страница на Гугъл е написала КАК да се свързват с тях, за това ще им е трудно да напишат кой автор/компания/сдружение е решило да свърже софтуера си с клиентите на Гугъл. Вече в разсъжденията ви виждам такова изкривяване стил Скайп, че ми е ясно защо се палите и скандирате толкова. С две думи - свързване с Гугъл или Гизмо, било директно за IM, било с помощта на прокси сървър за глас, не е постижение за новините. Докато подобно свързване със Скайп ще е голям бум!!! Но едва ли ще стане, понеже никой не работи по тази цел, поне аз не знам.

...благодаря за картинката. Тя ни помага да изясним тука, че истинска ВЗАИМНА свързаност на въпросния продукт (Gizmo) с останалите – НЯМА. Има опити на този продукт едностранно да се навърже в мрежата на друг продукт (Google Talk). Едва ли от Google Inc. ще се зарадват и ще предоставят на своите потребители от Google Talk същото:...

Иска ли ти се да няма, а?

Да ама то пък има!

Тази свързаност се осъществява от трета страна, едни "добри" руснаци са решили да предоставят безплатно тази услуга. Ето ти линкове с обяснения на английски как работи от и към Гизмо.

http://www.gtalk2voip.com/gtalk_service_fromsip.shtml

http://www.gtalk2voip.com/gtalk_service_tosip.shtml

за свързаноста към и от другите програми с Гизмо иди и прочети на:

http://www.gizmoproject.com/meta-voice.html

Сега доволен ли си?

И каква нова приумица ще напишеш в защита на Скайпа...

Въпросите към вас специално, г-н Мазнеков, са в коментар №63. Ако не ви затруднявам отговорете ми и на тях. Но конкретно.

Мисля че обясних ясно за потребителите - свързаност се прави с общодостъпни, стандартни проколи.

Съгласен, но тези стандарти, които са били достъпни към времето на развитие на технологията, която вие не одобрявате, е била (според Skype) недостатъчна, за да се използва за развитието на продукта и инфраструктурата. Това, че един човек, или една компания решава да тръгне по друг път, който НЕ Е ОПИСАН още не означава, че върши нещо противозаконно. Мисля, че ще приемете това спокойно. Много други стандарти, които са необходими за правилната работа на Skype се използват и за тях се плащат, или не лицензни отчисления.

Щом ви притеснява, пропуснете го, но в света на икономиката точно ИНТЕРЕСИТЕ определят темповете и начините.

(...) Това пък аз пропускам, защото според мен ни отклонява в друга плоскост. Не може да е същото. Според мен. Светът на гласовия пренос по интернет преди Skype бе друг, сега е такъв и да се надяваме ще става още по-добър за нас, потребителите, но е ясно, че НИКОГА ВЕЧЕ няма да е такъв, какъвто ни го обещаваха компаниите и продуктите от ерата преди Skype. Не виждам как аналогията, която давате се покрива с текущите позиции на Skype Technologies S.A.?

Или пък Скайп се надява да станат стандарт в последствие ??

Да. Само изправям глагола „се надява“. Не, според мен, по-подходящ би бил глаголът „се подготвя“.

За това има едно необходимо условие - да бъдат признати от нарочните организции за тази цел. А това не знам защо, но лично на мен ми се струва, че няма да стане.

Вярно в първото изречение. Аз пък съм на мнение, че частично, или пълно, но под някаква форма – това ще се случи. Комитетите (предпочитам „група заинтересовани“) се създават от съмишленици и/или конкуренти в дадена област, които решават да регламентират своите достижения и да осигурят правилата на играта и да подпомогнат своите маркетингови канали в крайна сметка. В екосистемата на Skype вече текат такива процеси и според мен е въпрос на време това да се случи частично, или пълно. Колкото повече трети страни стават част от тази екосистема, толкова по-вероятно е това да се случи в близко време.

Хайде да не говорим тук със спекулации (допускания). Първо, на света има хора на брой колкото пръстите на ръката, които са посветени в това, което иначе всички ние наричаме „фирмен протокол на Skype“. Смешно е и аз, и вие да твърдим, че нещо около това е неясно и тайно, просто защото не работим там, не сме точно тези хора, и не познаваме „светая светих“! Мисля, че ще се съгласите. Второ, вие сте прав, че „протоколът“ (ще го наричам така) е „затворен“ и притежание на Skype Technologies S.A. Самата идея за П2П мрежата и еволюцията, през която тя преминава, дори и в тези дни, говори, че не можем да говорим в единствено число, а става въпрос за множество разработки, които в тяхната цялост назоваваме „протокол“. Не е едно, за да кажете: „Дайте да го отворим!". Има и куриози, но всичко, което е създадено е с качество и стил, които до този момент са липсвали в други мрежи. Не забравяйте, че самият проект тръгва заради преследването за нарушени чужди и сродни в САЩ на друга П2П технология, която дава тласък на създателите на Skype да намерят поле и пазар, на които тази развиваща се технология може БЕЗ ДА НАРУШАВА чужди права да докаже предимствата си. Такива поле и пазар става глобалната телефония от 2-ро поколение през интернет. Но се връщам и на това, което ви писах, че ВСЕКИ разработчик има права над това, което е плод на собствения му труд. Дали ще го предостави на останалите, кога и как само той има право да се произнесе. Все едно аз да имам нужда от шрифт на Хермессофт предоставен за ползване при изтегляне, да го ползвам, но да се ядосвам, че заради ХС нямам достъп до режимите на вграждане на шрифта в PDF и др. форма̀ти. След като не съм си платил, естествено, че шрифтът няма да работи правилно!

(или ще излезе на яве, че проткола им е каша от алгоритми, които по всяко време може да се объркат, или ще се види как се полават неправомерно компютрите на потребители)

В смисъла на горното разяснение, което знам от първа ръка – всичко това е плод на вашите спекулации по темата. Иначе от опит като бетатестер и преки контакти с наети там хора искам да ви уверя, че много маркетингови идеи падат ежемесечно, когато се установи, че биха влезли в противоречие с основни принципи на ползваемостта.

Благодаря за съвета, но тук грешите. Skype „ДЕ ФАКТО“ е стандарт. След като свързват ежедневно стотици хиляди хора по цял свят и то от/към хетерогенни среди и имат своя екосистема от хардуер, софтуер и дистрибуторски канали. Въпрос на време и на подходящ икономически момент е този „ДЕ ФАКТО“ стандарт да бъде частично или пълно описан и предоставен срещу, или без условия за ползване от всичко заинтересовани. Понятието „скайп-модинги“ не го разбирам и ви моля да поясните какво точно имате предвид.

Отдавна съм оставил това на специалистите от Skype. Какво може Cain&Abel не знам, и да ви кажа честно не ме интересува, защото знам неща, които нямам право да споделям. Малкото, което знам ми дава сигурност, че нищо в П2П мрежата на Skype не е единично и толкова просто. Дори случаят от 16 август и двудневното му сервизиране доказва, че не е толкова просто. Каквато и програма да има за анализ на тези пакети мисля, че без самата компания Skype Technologies S.A. да се реши да отвори частично, или не т.нар. „протокол“ това би било невъзможно.

Успех

ПП.Хайде пак да повторя - официалната страница на Гугъл е написала КАК да се свързват с тях, за това ще им е трудно да напишат кой автор/компания/сдружение е решило да свърже софтуера си с клиентите на Гугъл.

Не на началната, а на ТАЗИ, която ви цитирах ви моля да коментирате (страницата с таблицата е помощна със подробни сведения за съвместимите с Google Talk други мрежи/клиенти!)! Моля, отговорете защо кокретно гизмо го няма там, защо само IM се поддържа нативно, и защо няма отметка пред възможността за взаимна свързаност за провеждане на видео- или обикновен разговор (интересува ме особено защо и тази плаха възможност да се ползва сървър, пък бил той и в Русия не е упомената ТАМ). Аз знам защо, но бих желал вие да коментирате точно тази таблица на страницата!

Изкривяване виждате, но и аз виждам вашата пристрасност. Значи ли това, че другият е неправ? Не. Всеки е прав за средствата, които реши да използва, но понеже тука бе изтипосана една рекламна картинка от друг потребител, който не знам как бихте определили на ниво пристрастност, та аз пожелах да изясним дали е ВЗАИМНА свързаност и какво на практика означава това. Примерът с Google Talk е показателен. Нищо не променя истиността на думите ми, че „губещият се навързва...“, а не този в по-изгодна пазарна позиция. Говорим за рекламна картинка. Не съм целял новина, за да влизам където и да е, а само изясняване на нещо, което цели да изкуши някой да пробва продукт, който се представя за „манна небесна“, и пр. Не след дълго потребителят му писва от грешките и нрава на въпросния продукт и му тегли едно изтриване, но нейсе!

Докато подобно свързване със Скайп ще е голям бум!!! Но едва ли ще стане, понеже никой не работи по тази цел, поне аз не знам.

Абсолютно ви подкрепям. Но грешите, че никой не работи. Моделът е друг: изграждане на екосистема от потребители и от раработчици, които да създадат за определени случаи. Работят, давам две решения за Skype – www.mobigater.com (понеже е българско, затова го соча него). Има и друг (италиански продукт Астерикс базиран), но аз настоявам, че това пак е само едностранна свързаност, не е ВЗАИМНА. Мисля, че ще бъдем свидетели на това, живот и здраве!

И на вас също успех!

Друг голям недостатък на Скайпа спрямо Гизмото е че няма предвидена възможност за регистрация към собствен сървър на фирма. В Гизмото можеш да се логнеш едновременно към два сървъра. Например ако в дадена фирма имат желание да ползват безплатния Asterisk за вътрешно фирмени разговори, Гизмо може да им свърши работа. При регистрация към два сървъра си избираш през кой да минеш за всеки отделен разговор или пък може и постоянно зададен избор на единия от двата. Та ако от eBay/Skype уважават потребителите си, нищо не им пречи да добавят и SIP подръжка вградена в Скайпа без те да предоставят сървър за тази нова функция. Никакво натоварване на peer-to-peer мрежата на Скайпа, никакви разходи за подръжка на централен сървър и най-важното никаква отговорност дали ще работи или няма да работи сървъра към който потребителя сам си е избрал да се регистрира. Дали потребителя ще се логва към Asterisk, FWD, sipphone, www.ekiga.org или даже някой от българските free open sip servers си е негов избор и отговорност. Разбира се при пускането на Скайп той пак задължително ще се свързва към собствената си мрежа и ще си работи с всичките му там шаренийки и джунджурийки които се харесват на съвременния взискателен тинейджър. Например Скайп регистриран и към сървъра на FWD ще дава възможност за комуникация с всичките 190 open sip servers достъпни директно. Като се правят на толкова голями майстори от eBay/Skype що не го направят и това? Или ги страх че ще почнат потребителите им да бягат от Скайпа щом като ще могат да звънят до него и от друга програма? Не бойте се бе, 98% от потребителите ви дори и не знаят защо би трябвало да ви зарежат веднага. Тия същите ще са още по-горди и щастливи да се фукат че до Скайпето могат да им се обаждат и от IP телефони и най-различни SIP програми и от МСН, Яху,Гугъл Толк. И ще си останат пак ваши верни заблудени клиенти. А пък ние които си знаем защо не ни харесва да го ползваме Скайпа ще можем да звъним до неговите потребители без рисковете на peer-to-peer мрежата от Super & Relay Nodes. Всички печелят и са доволни при такъв вариант, не е ли така?

Ти недей да бягаш от въпросите като изместваш темата. Отговори, ако желаеш и ти на въпросите към г-н Мазнеков, но конкретно... Не може програма, която не е SIP да има същата топология и характеристики като Gizmo. Твърдението, че понеже няма, значи е по-лоша е пълна злонамереност. Що се отнася до едновременното вписване Skype има предимства, които не са ТЕЗИ като при базираните на SIP клиенти, но и SIP програмите имат предимства, каквито Skype няма. От това не следва, че производните на гизмо програми са по-лоши, а само, че ползват различни, несъвместими засега топологии. Това съм убеден, че го знаеш прекрасно, но се опитваш да заблуждаваш неопитните, пък те дано ти повярват. Нека не смесваме неща, които не могат да бъдат сравнявани. Обратното е пълна глупост и преднамереност.

Ти недей да бягаш от въпросите като изместваш темата. Отговори, ако желаеш и ти на въпросите към г-н Мазнеков, но конкретно...

Темата относно взаймната свързаност е изчерпана с линковете които съм дал по-горе в краткия ми пост.

Не ми е възможно да отговарям на 65 въпроса едновременно, избери си един и питай.

На Скайп нищо не му пречи да добави и SIP подръжка както съм го обяснил по-горе. SIP протокола е за ползване от всички желаещи. Кодека G.711 го има на всяка VoIP програма и чрез него ще стават свръзките безпроблемно. Скайп няма да е първата програма която работи едновременно на SIP и на друг протокол. Даже и евтините азиатски ИП телефони го могат това.

Не ми е възможно да отговарям на 65 въпроса едновременно, избери си един и питай.

Абе, ти или си много т**, или ми се правиш на ударен! Ето ти два въпроса, които зададох на г-н Мазнеков и се пробвай да им отговориш. Конкретно. Без да носиш др. новини от девет планини в десета:

Г-н Мазнеков,

1. И ми обяснете, как така официалната страница на Google Talk МЪЛЧИ за тази свързаност на ниво пренос на глас с Gizmo!? (да речем, защото тази картина, която аз кометирах НИЩО не доказва).

Ако сте прав – там щеше да има нещо черно на бяло за тази свързаност, нали? НО, НЯМА. Самото название Gizmo не фигурира там!

2. След това ми кажете дали това изявление за ВЗАИМНА СВЪРЗАНОСТ се отнася до нещо повече от обмена на мигновени събщения (Instant Messaging) с предвидените за това подкомпоненти (екстри, плъгини и прочее), които ДВУПОСОЧНО да осигуряват тази СВЪРЗАНОСТ в двете посоки?

Отговорът ви го написах: „НЕ“ на ниво разговори, видеосподеляне и социално съдържание (да не изреждам), освен за IM.

...

На Скайп нищо не му пречи да добави и SIP подръжка...

Ти като се въдиш, чак такъв разбирач какво си написал, за да улесниш ВЗАИМНАТА свързаност? Мислиш си, че разбираш повече от хора, които в Европа, Америка и Азия от 4 години разработват за Skype? Казах ти, че не са съвместими и още през 2003 Никлас Зьоненстрьом (създател и ИД на Skype Technologies S.A. тогава) обстойно обясни защо са се отказали да ползват SIP. Или си т**, или не четеш, или ако четеш подбираш какво ти изнася, и какво – не. Запознай се и ще разбереш, че ако Skype бе тръгнал по пътя на SIP едва ли можеше да предложи това качество и сигурност на потребителите, каквото им дава. Непрекъснато. Или вярваш, че никому неизвестните Skype Technologies S.A. през 2003 са знаели как да станат №1 в света на воип, като подло подминат SIP и заплашат света със своя „конспиративен и зъл“ фирмен протокол!?

Продължавай да търсиш под вола телета!

РЕД.: т** – да се чете заоблено остър.

Искам да публикувам една нова картинка. Пак по за свързаността. Илюстрацията я пускам не, за да твърдя, че е най-доброто, а за да покажа, че има хора, които работят на тоя фронт и в близко бъдеще всеки ще може да ползва Skype, a и други клиенти направо от мобилния си телефон.

От известно време ползвам този софтуер, за да говоря безплатно от Skype през мобилния си телефон. За да е без пари трябва да полвате WiFi свързаност с интернет.

Публикувано изображение

Проверете, дали има версия и за вашия мобилен телефон тук.

Ползвам го предимно със Skype, но си правих опити да говоря и с хора, ползващи Google Talk.

РЕД.: т** – да се чете заоблено остър.

Да си заоблено остър си е направо късмет в сравнение с това да са те наострили с острилка носеща логото Skype SERTIFIED :huh:

Ами на сайта на Google Talk не пише нищо за услугата на руснаците от www.gtalk2voip.com поради същата причина поради която на сайта на www.btc.bg не пише нищо за това че софиянец може да се обажда до стационарен телефон във Варна безплатно чрез програмата Gizmoproject вместо да плаща тарифата на БТК за междуградски разговор.

Относно твоята картинка, ето тези

www.jajah.com

преди предлагаха разговори до Скайпа без да го имаш на твоя компютър. Разговорите минаваха през един техен сървър в Австрия, който често често беше претоварен и не вършеше работа. Та и с тези от fring би се случило същото ако можеше и от компютри да се ползва а не само от мобилни телефони.

На сайта на Google Talk не пише нищо за услугата на руснаците от...

Не те питам за руснаци!!! Неможач! ПИТАМ ТЕ: Защо Google Inc. сама не е написала, че има възможност от техния клиент (Google Talk) за провеждане на разговор с гизмо? Това те питам!

А с това:

...поради същата причина поради която на сайта на www.btc.bg не пише нищо за това че софиянец може да се обажда до стационарен телефон във Варна безплатно чрез програмата Gizmo...

ТИ СЛОЖИ ВЕНЕЦ (увенча тъй да се каже) прословутата си „заобленост на остротата твоя“. Слагам го наравно с „реставрация“ (вм. System Restore). Ти разби всичко детско в мен. Наистина.

...

Та и с тези от fring би се случило същото ако можеше и от компютри да се ползва а не само от мобилни телефони.

Айде, пак започна с догадките!!! И хоп – пак се изръси на метеното! Вероятно Фринг™ вече си го пробвал? Много е кофти, нали – говориш без пари: трябват модерен телефон, Skype или някой от споменатите клиенти и Wi Fi свързаност с интернет. Ако не си го пробвал, жалко! Тъкмо да го направиш и техните сървъри вземат, че се претоварят. Аз предполагам, че твоите гизмо сървъри никога не се претоварват поради естественото ограничение откъм потребители: или няма такива, или не достигат, за да ги претоварят (Нека истинските потребители на Gizmo ме извинят – нямам предвид претоварване сървърите които ползват, а само тези на „заоблено острия“).

Вземи пак прочети въпросите ми към г-н Мазнеков и се опитай да отговориш. Смислено или по съвест.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.