Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Породисто или не?

Featured Replies

Хайде сега хора да ве чуя. Маниаци ли сте на тема породи. Лично аз харесвам много породистите кучета и котки. Но според мен трябва да се дава шанс и на непородистите животинки. Въпреки, че много харесва ангорките и персийките за котка бих си взела помиярче. Не, за друго просто има толкова много животинки без дом не по - малко красиви и любвеобвилни.

Ами кучетата ми до сега бяха не особено породисти, но това което очаквам сега е породисто, с родословно дърво и тн... И принципно държа на породата - най-малкото е важен фактор за здравето на кучето...

Не е важно какво е кучето или котката , по-важно е как ще го възпиташ , как ще придобие елементарни навици . Едното ми куче е на 8 години и никога не е ходил по нужда в къщи . Когато е в апартамента лае само по външни хора от блока /така разбирам кога идва инкасатора , чистачката , пощальона ... laugh.gif /. Всеки ден , когато се приберем от разходка влиза директно в банята , сяда под душа и чака някой да му измие поне лапите и корема . .... Ето , така трябва да се възпитава куче , независимо дали е породисто или не .

• Автор
И принципно държа на породата - най-малкото е важен фактор за здравето на кучето...

Аз доколкото знам, а то е твърде малко когато става въпрос за порода на кучето се има предвид ген, които има поведенченски израз. В смисъл, че определени кучето наследствено имат определено поведение. Но ми е странно, че го обвързваш със здравето. Честно казано все си мисля, че здравето на кучето си зависи от неговия стопанин. Има хора, които страшно много държат на животинките си и такива, които ги ползват по - скоро за имидж. Особено по селата това обезпаризитяване и качествена храна - забрави. На кучетата им се сготвя обикновенно няква помия и кокали и толкоз. Пък и като взема в предвид ние едно от нашите кучета как буквално го бастисахме от недоглеждане. От несериозност и простотия.

Ей, такъв е нашия красавец

В момента кученцето е сакато с едното краче и накуцва поради неправилно и несериозно лечение от наша страна.

Точно при определени породи чистотата на родословното дърво е знак за добро здраве. При кръстоска се получават генни увреждания и т.н. Затова се гледат родителите какви са и дали са боледували от определени болести...

Ами да ви кажа, зависи.

Първото ни куче беше помиярче - намерихме го до една кофа за боклук - дълго време му търсихме порода - много приличаше на канадска лисица, но в края на крайщата си остана непородисто, пък за сметка на това беше най-умното куче, което сме имали. Вече умря, защото беше много възрастно, но беше много привързан към семейството ни - единственото създание въщи, което се подчиняваше на майка ми biggrin.gif

Веднъж изчезна за 14 дни - някой го беше взел и той не беше ял всичките тези 14 дни, за да може да му отслабне вратлето и да избяга. Дойде си у нас - кожа и кости беше. Просто страхотно куче.

От друга страна пък си имахме и една каракачанска овчарка - единак, грамаден пес. На Балкана стоеше, щото такова чудовище в Плевен не можеш да гледаш. Беше към 60 кила - аз де що съм висока и едра, това животно ме събаряше (веднъж даже и сутиена ми скъска biggrin.gif ). Много красив, ама голям олигофрен. Ама иначе за пазач ставаше - можеше да те хапне за закуска.

От друга страна имахме един котарак - ангорски, от София си го купихме, чистокръвен. Баси тъпанара дето беше biggrin.gif Верно красив, ама глъм biggrin.gif

Та не зависи толкова нито от породата, нито чак толкова от възпитанието - някой животни не се поддават на дресировка и си остават лекенца biggrin.gif

Което ми напомня и за конете, които имахме на Балкана - чистокръвни Хафлингери. Със всички се разбирах само с две - Неглера и Анеща. Неглера беше такъв мързел - не можех да я кордирвам, да я яздя, дай й на нея само да я решеш и храна да й даваш. Търтей...

От другата страна беше Анеща - сестрата на жребеца (Анщан) - тази беше такова диване - настъпвала ме е, хвърляла ме е, не ми е давала да я реша - дива, луда, откачена.

Тъй, че от животното си зависи - не от породата biggrin.gif Макар аз да обожавам разни чистокръвни животни (всякакви) biggrin.gif

Редактирано от AciDBurn (преглед на промените)

ами аз лично съм за породистите, въпреки че разбира се бих взела и някое бездомно куче или коте, обаче по принцип за различните породи горе-долу си има изградени разни някакви представи. Знаеш примерно, че сиамките са по своенравни, че персииските са еди си какви и така. Сега имам лабрадор (куче) и за тази порода се знае, че е лесна за въпитание и е една от най-интелигентните..разбира се най-важно е възпитанието, но както и при хората много неща зависят и от гена..така че има значение какво ще е ... :)

Имах куче,котка,заек,таралеж и костенурка по едно време, сега ми останаха само кучрто и котката, не са породисти, но за мен това не е важно :)

• Автор

Аз съм много навита да си взема някое улично. Пък и животинки, които са се борили за прехраната си оценяват и са много по - благодарни на стопаните си. Аз с моя котешки дзвер през какви изпитания съм минавала и пак няма по своеволна и ината котка от моята. Аз толкова да ги обичам, а те вечно да се правят на ударени като не им изнася. Коткато е доста по - капризно като характер животно от кучето това си е мое мнение. На него му се скараш и то те разбере, а на мацораната викаш, викаш и пак си прави квото иска пък и напук прави biggrin.gifbiggrin.gif Шашава история...

Аз съм много навита да си взема някое улично. Пък и животинки, които са се борили за прехраната си оценяват и са много по - благодарни на стопаните си. Аз с моя котешки дзвер през какви изпитания съм минавала и пак няма по своеволна и ината котка от моята. Аз толкова да ги обичам, а те вечно да се правят на ударени като не им изнася. Коткато е доста по - капризно като характер животно от кучето това си е мое мнение. На него му се скараш и то те разбере, а на мацораната викаш, викаш и пак си прави квото иска пък и напук прави biggrin.gifbiggrin.gif Шашава история...

Това е абсолютно вярно.

Освен въпросното бездомно куче, веднъж майка ми беше намерила едно куче в гората (близо до Априлци) - горкото беше с отрязано краче и щеше да умре. Майка ми го прибра, заведе го на лекар и го спасиха. По-благодарно куче от това не съм виждала. Като дойдеше време за храна другите два дзвяра се избваха кой ще изяде повече, а то милото стоеше отстрани и никога не посягаше ако не му дадеш. И благодарно и скромно:)

И аз споделям мнението за котката - големи са глезунковци понякога:rolleyes:

Ако си обичаш кучето , независимо от това каква порода е ( та ако ще и улична превъзходна да е ), то за теб никога няма да е от значение неговото родословие и порода. Отделен е въпросът , че при всяко положение то ще те обича безрезервно.

Аз въобще не държа да ми е породисто животинчето - важното е да си го обичам и то да ме радва - нали все пак и то е живо същество? Ето например моята котка не е породиста, взех си я от улицата. Но въпреки това е много игрива и сладка. :)

Породисто, разбира се.

Имал съм 2 дога от бордо - невероятно спокойни кучета. Мого поддатливи на убочение, невероятно привързани към стопанина си. Перфектното животно за поляната пред къщата. Куче с осанка, със самочувствие, всяващо респект.

Имах 1 стафордшир - това беше геният на кучетата. По - умно куче не съм срещал. Истински звяр, но с акъл... Пример - оградата на вилата е 2,50 метра. Телена мрежа. А този елемент я преодоляваше .... като се катереше по нея... за да докопа кучето на комшията, което непрекъснато го лаеше.

Уличен мастиф не бих си взел. Куче, което е израсло между кофите за боклук - това същество го преследва единствено глада. И за това са толкова "верни" на стопаните си - щото ги хранят. Това е и целта на неговото съществуване. Псе без характер, без самочувствие. Мерси.

• Автор
Породисто, разбира се.

Уличен мастиф не бих си взел. Куче, което е израсло между кофите за боклук - това същество го преследва единствено глада. И за това са толкова "верни" на стопаните си - щото ги хранят. Това е и целта на неговото съществуване. Псе без характер, без самочувствие. Мерси.

Ау колко ужасно звучиш. Не смятам, че уличните кучета нямат характер и самочувствие. За какво ми е породист пес като вместо да ме слуша, ще ми се налага. А аз съм попадала на инати кучета. Преди години леля ми се беше взела едно породисто голямо сладурчета не му помня точно породата ама беше от дребните. Е тва куче и изпиваше душата. Ама всичко напук вършеше и я будеше посред нощ и нямаше оправия накрая съвсем естествено го махна.

Е и сега в къщи съм с питбул, много добро куче, наистина умно, абе ти му говориш и то такава физиономия вади, че ахаааа и да ти отговори. Изключително интелигентен, обаче непредвидим. Към нас агресия няма, ама все си имам едно наум. Самочувствието не винаги е добродетел.

Ау колко ужасно звучиш. Не смятам, че уличните кучета нямат характер и самочувствие. За какво ми е породист пес като вместо да ме слуша, ще ми се налага. А аз съм попадала на инати кучета. Преди години леля ми се беше взела едно породисто голямо сладурчета не му помня точно породата ама беше от дребните. Е тва куче и изпиваше душата. Ама всичко напук вършеше и я будеше посред нощ и нямаше оправия накрая съвсем естествено го махна.

Е и сега в къщи съм с питбул, много добро куче, наистина умно, абе ти му говориш и то такава физиономия вади, че ахаааа и да ти отговори. Изключително интелигентен, обаче непредвидим. Към нас агресия няма, ама все си имам едно наум. Самочувствието не винаги е добродетел.

колкото и да е ужасно - направи си един експеримент. Вземи си пес от улицата, гледай го месец, два, три, пет, пусни го само навън, и не го храни 1 седмица. Ще видим резултата.

Това, че кучето има характер, не означава, че ще ти се налага. Кучето е социално животно, много близко до вълка. За него семейството е глутница, и то си търси място в ерархията й. На кое ще попадне, зависи от стопаните му. Така че глезливи лигави кучета има много...

Колкото до агресията - тя зависи както от характера, така и от дресировката. Та дали ще е чудовище, или спокоен мастодонт - стопанина решава. До 1,5 години кучето позволява да го моделираш по твое усмотрение, но в една посока. Иначе - става страшно.

Същият стаф, дето е описан по - горе, излизаше на разходка с брат ми, докато го гледахме в къщи. А разходжача тогава бе на 8-11 години. И няма нито едно произшествие.

• Автор
колкото и да е ужасно - направи си един експеримент. Вземи си пес от улицата, гледай го месец, два, три, пет, пусни го само навън, и не го храни 1 седмица. Ще видим резултата.

Това, че кучето има характер, не означава, че ще ти се налага. Кучето е социално животно, много близко до вълка. За него семейството е глутница, и то си търси място в ерархията й. На кое ще попадне, зависи от стопаните му. Така че глезливи лигави кучета има много...

Колкото до агресията - тя зависи както от характера, така и от дресировката. Та дали ще е чудовище, или спокоен мастодонт - стопанина решава. До 1,5 години кучето позволява да го моделираш по твое усмотрение, но в една посока. Иначе - става страшно.

Същият стаф, дето е описан по - горе, излизаше на разходка с брат ми, докато го гледахме в къщи. А разходжача тогава бе на 8-11 години. И няма нито едно произшествие.

А защо не направим друг експеримент да пуснем домашен глезаник навън който е папал само качествена храна да видим той как ще се оправи на улицата.

Що се отнася до дресировката и т.н лично аз смятам, че в България домашните любимци се гледат с невежство. Много от нас си взимат животинка не знаеийки колко много ще ни ръфа от бюджета. В стремежа си да пестим животните първи го отнасят, да не говорим за ваксиниране и т.н

Нямам намерение да споря с теб на тема породи. Твърде далече съм от тази идея.

А защо не направим друг експеримент да пуснем домашен глезаник навън който е папал само качествена храна да видим той как ще се оправи на улицата.

Що се отнася до дресировката и т.н лично аз смятам, че в България домашните любимци се гледат с невежство. Много от нас си взимат животинка не знаеийки колко много ще ни ръфа от бюджета. В стремежа си да пестим животните първи го отнасят, да не говорим за ваксиниране и т.н

Нямам намерение да споря с теб на тема породи. Твърде далече съм от тази идея.

Ето тук е разликата. Домашният глезаник ще се прибере. Защото той е част от семейството. На домашните кучета глутницата е вкъщи, на уличните - около кофите за боклук.

Колкото до това как ще се справя на улицата - зависи от самото куче.Един пекенез или пудел има голяма вероятност да се превърне в реснач, но една овчарка/молос задължително ще се оправи. Докато не го приберат съответните служби /визирам служители в кучкарник или онези, всевишните..../

Ами кучетата ми до сега бяха не особено породисти, но това което очаквам сега е породисто, с родословно дърво и тн... И принципно държа на породата - най-малкото е важен фактор за здравето на кучето...

Колкото по - непородисто, то толкова по здраво.

Точно при определени породи чистотата на родословното дърво е знак за добро здраве. При кръстоска се получават генни увреждания и т.н. Затова се гледат родителите какви са и дали са боледували от определени болести...

Подобна изцепка от теб никога не бях очаквала, говориш ама пълни простотии.

За лошото здраве - поради невнасянето на нови и различно изменени в поколенията гени в родословното дърво се наблюдават отклонения в здравето на животното и генетичния фонд на породата. Наблюдават се също и склонност към определени болести, които впоследствие биват дефинирани като специфични за породата. Все едно да оправиш сестра си, после децата ви да се чифтосат и така до енто коляно. Същото е, като изключим, че при кучетата я няма (по-точно няма толкова голямо значение) тази, да я наречем "фамилно кръвосмесителна обремененост".

Пример, безобиден, но достоверен - овчарските кучета, независимо от кой вид на дървото носят гена на "мъртвия" пети пръст на задните лапи, никоя друга порода го няма, предава се само в случаи, когато поне единия родител е овчарка.

Малко след навършен 2ри месец, това е обичайната възраст за отстраняването му, защото на него расте нокът и кучетата (обикновено ходят с доста прибрани задни лапи) закачат двата нокътя и се пребиват.

А и болестите, кучетата от типа на доберман и ротвайлер имат проблеми с дихателната система, дакели и басети с възпаления на ушите(също и кокер спаньоли) и износване на стави, а специално дакелите и с претоварване на цялата костна система. Това в голяма степен важи и от стопанина - какво прасе ще направи от кучето си. Немската овчарка, попаднала на стопанин идиот, поради характерната стойка си пати от рахит. При нередовно вчесване колитата имат кожни проблеми, екземи и други повърностни възпаления, поради запарване и нечистотии.

Мога още доста примери да дам, но нека не е сега. :baby:

Редактирано от DeadSmurf (преглед на промените)

Не държа на порода - всъщност никога е съм имала породист домашен любимец. Баща ми не обича животни и няма как да го държим вътре, а ако е на двора, понеже живея близо до училище, някой ще го отмъкне. Затова попринцип си вземам котки, които влязат в нашия двор или са някакви улични :)

Взех моето коте от улицата и тогава то се събираше в шепата ми, имаше 5 косама на гърба и толкова на опашката и сигурно над 1000 бълхи...Изкъпах го, изчиктих го, нахраних го и хич не ми пукаше какво ще излезе, важното беше, че е добре и щастлово - оказа се в последствие, че е ангорка! Страшна красавица - чернен косъм отгоре, сивкав надолу и в корена бял. Иначе е черна на цват и дребничка.

• Автор
Взех моето коте от улицата и тогава то се събираше в шепата ми, имаше 5 косама на гърба и толкова на опашката и сигурно над 1000 бълхи...Изкъпах го, изчиктих го, нахраних го и хич не ми пукаше какво ще излезе, важното беше, че е добре и щастлово - оказа се в последствие, че е ангорка! Страшна красавица - чернен косъм отгоре, сивкав надолу и в корена бял. Иначе е черна на цват и дребничка.

Чакаме снимки да знаеш biggrin.gif

• 5 седмици по-късно...
Ето тук е разликата. Домашният глезаник ще се прибере. Защото той е част от семейството. На домашните кучета глутницата е вкъщи, на уличните - около кофите за боклук.

Колкото до това как ще се справя на улицата - зависи от самото куче.Един пекенез или пудел има голяма вероятност да се превърне в реснач, но една овчарка/молос задължително ще се оправи. Докато не го приберат съответните служби /визирам служители в кучкарник или онези, всевишните..../

От колко години се занимаваш с кучета?
  • 3 седмици по-късно...

За мое куче предпочитам да е породисто да се знае за бащата майката и т.н защото така може веднага при случай не даи си боже да се разболее трябва да се знае дали има наследствени болести какви са + и - на тази порода .когато е чистокръвно по лесно могат да се разбере от какво страда кучето и по лесно да се назначи лечението му давам пример с лабрадори тях слабото им място са ставите на немските овчарки задните крака ... когато не се знае произхода на едно куче всичко може да е доста объркващо ,но естетсвено всяко е сладко и за всяко независимо какво е трябва да се полагат грижи и да бъде отглеждано добре =)Ако някои реши да си вземе от улицата коте или куче бих съветвала докато е още бебе защото така по лесно ще свикне с хигиенни навици обучение и т.н а когато вече е голямо и го вземеш в къщи може след няколко дни пак да се озове на улицата въобще не ми се захваща тази тема за бездомните дори не бива да ги има тях(говоря че въобще не бива да има бездомни) мястото не им е на улицата ,но като има който си взимат кученце след като са гледали к9 или бетовен и не са запознати въобще как се гледа куче какво да говориме??Днес докато си разхождах моят черен лабрадор една жена ме спря която също беше с неиният но пясъчен и попита каква порода е това?аз и казах -"лабрадор" а тя "оо така ли ма то има ли въобще черни за първи път разбирам такова нещо"... ще си замълча ... нормално е човек поне да прочете нещо за породата която отглежда възпитава и т.н останах без думи просто .... толкова и аз не знам как да ги нарека хората понякога са глуповати спрямо всичко не само спрямо животните .....

Редактирано от limon4eto_ (преглед на промените)

нямам домашен любимец,но ако някога имам-няма да държа да е породист.просто да е едно сладко животинче,на което да се радвам!

• 2 месеца по-късно...

Винаги и само породисти , а не незнайно какво куче имам!!!

А зящо ли ?

Погледни с породисти кучета какво можеш да постигнещ:

породисти кучета

Какво мислиш сега по въпроса?

Редактирано от sheltie (преглед на промените)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.