Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Съединението на България е нашият общ идеал!

Featured Replies

В четвъртък, на 6-ти Септември, от 19:30 часа, във Варна от входа на Морската градина, който е до ФК, тръгва факелно шествие организирано то ВМРО-Варна, по случай празника на Съединението на България.

Маршрута е: ФК – Севастопол - бул. княз Борис I - Площад Независимост

ПриСЪЕДИНЕТЕ се, БЪДЕТЕ ЧАСТ!

ДА ЖИВЕЕ СЪЕДИНЕНИЕТО! ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ!!!

4-3.jpg

syedinenie.jpg

gerb.gif

http://www.vmro-varna.com/

Редактирано от stanley56 (преглед на промените)

Добре звучи само дето България от картата вече я няма. Идеята също.

Добре звучи само дето България от картата вече я няма. Идеята също.

Всъщност, сега България е по-голяма от тая на картата. Имам предвид, че в момента към България е и Пиринска Македония :)

• Автор
Всъщност, сега България е по-голяма от тая на картата. Имам предвид, че в момента към България е и Пиринска Македония ;)

а пък като се замислим малко ;) на карта не, но на практика скоро и Вардарска ще си е към България... Или поне нейното население със сигурност :). После и училищата, после и администрацията и военното командване. И после ... какво значение ще има че има граница ;). Все едно като управлението и гражданите са едни и същи ... :P

Точно за това Идеала на Съединението си е все още жив!

?! Ти да не си нещо анархистично-националистично настроен :). Като гледам хората около мен си мисля, че не само идеята за съединение, но и България са мъртви хх.

Честит празник ;)

а пък като се замислим малко ;) на карта не, но на практика скоро и Вардарска ще си е към България... Или поне нейното население със сигурност ;). После и училищата, после и администрацията и военното командване. И после ... какво значение ще има че има граница ;). Все едно като управлението и гражданите са едни и същи ... :P

Точно за това Идеала на Съединението си е все още жив!

Не знам Човек, но не ми се вярва това. Нито нашите младежи знаят за историята на Македония, нито техните!

Честит празник на всички и нека да бъдем горди, че сме българи, въпреки трудностите на ежедневието ни, че сме оцелели. Да обърнем назад глава и с поклон да отдадем почин на нашите предци! :wors: :wors: :wors: Още веднъж ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ!! Още за събитията, станали на днешния ден, прочетете ТУК :clap: :clap: :clap:

?! Ти да не си нещо анархистично-националистично настроен :wors:. Като гледам хората около мен си мисля, че не само идеята за съединение, но и България са мъртви хх.

Би ли ми направил една услуга - застреляй се! Убедил съм се с времето, че хора като теб , с тяхното бездушие са се превърнали в напаст. Самата идея за съединението е една от най-светлите идеи на свободна България! Тази идея обединяваше всеки българин едно време и в точно това се крие нейната светота. Никой и никога няма да успее да убие тази идея, защото тя ще живее винаги във всеки свободен българин.

Да живее България!

Чесит празник на всички българи!

П.П Нека не почерняме светлият празник с такива мнения!

?! Ти да не си нещо анархистично-националистично настроен :rolleyes:. Като гледам хората около мен си мисля, че не само идеята за съединение, но и България са мъртви хх.

Редактирано от samon (преглед на промените)

Станишев в Пловдив за тържествата по повод Съединението

Честването на 122-та годишнина от Съединението на България и празникът на Пловдив започва с тържествен молебен в катедралния храм „Света Богородица” в Стария град. Камбанен звън ще възвести началото на богослужението, което ще извърши пловдивският митрополит Николай. Кметът д-р Иван Чомаков ще открие обновената къща „Георгиади”, строена преди 160 години и реставрирана с пари от Юнеско.

photo_big_177073.jpg

В 9.30 ще бъде даден стартът на традиционния, 32-ри по ред маратон от град Съединение до центъра на Пловдив. На Летище Пловдив продължава Шестият международен авиационен фестивал „Небе за всички”, в който въздушни демонстрации ще покажат „Червените стрели” от Англия и „Патрул дьо Франс”.

Кулминация на честването ще е възстановката на събитията от 6 септември 1885 година на площад „Джумаята” от самодейци на комитет „Родолюбие”, които за втори път ще разиграят Съединението. Изложба, посветена на живота и делото на Иван Стоянович-Анджелето, който е предал по телеграфа пръв новината за съединението на Източна Румелия и Княжество България, ще бъде открита в Музея на Съединението.

Вечерта празникът ще завърши със заря-проверка на площад „Съединение”. Слово ще произнесе министър-председателят Сергей Станишев.

Съединението - най-значимото събитие за нова България

Съединението на България е не само териториално, но преди всичко е обединение на националния дух – това заяви Петър Константинов, председател на сдружение "Мати Болгария", което организира поклонение-шествие в София.

Съединението е най-значимото събитие за нова – свободна България, каза още Петър Константинов пред Паметника на незнайния войн в столицата.

Членове и симпатизанти на "Мати Болгария" поднесоха цветя пред мемориала.

photo_big_177165.jpg

Шествието тръгна под звуците на „Тих бял Дунав” към мавзолея на княз Александър Батенберг. Председателят на "Мати Болгария" припомни, че на този ден се отбелязват 67 години от възвръщането на Южна Добруджа.

Крайната точка на организираното за 15-ти път шествие е паметникът на Захари Стоянов в Борисовата градина. Столична дирекция „Полиция” осигурява охраната и регулирането на движението през кръстовищата по маршрута на проявата.

Честваме 122 години от Съединението на България

Днес честваме 122 години от Съединението на България. Съединението на България е актът на фактическо обединение на Княжество България и Източна Румелия през есента на 1885.

photo_big_177072.jpg

То е координирано от Българския таен централен революционен комитет (БТЦРК). Съединението се извършва след бунтове в различни градове на Източна Румелия, последвани от военен преврат на 6 септември (18 септември нов стил) 1885, подкрепен от българския княз Александър I.

6 септември 1885 г. е забележителна дата в историята на България. Изстрадалият ни народ отхвърли една несправедливост, наложена от Великите сили през юни 1878 г. Берлинският диктат осакати извоюваната с толкова кръв и страдание свобода. Този абсурден и престъпен международен акт стана причина за всички катаклизми на Балканите. Сръбско-българската война, въстанията в Македония и Одринска Тракия, войните през 1912 и 1913 г., въвличането на балканските държави едни срещу други в Първата световна война маркират само големите конфликти, в чиято основа са решенията на Берлинския конгрес да разпокъса един народ с хилядолетна история и култура.

Източник: http://www.darik.net/

Редактирано от B-boy[StyLe] (преглед на промените)

• Автор
Би ли ми направил една услуга - застреляй се! Убедил съм се с времето, че хора като теб , с тяхното бездушие са се превърнали в напаст. Самата идея за съединението е една от най-светлите идеи на свободна България! Тази идея обединяваше всеки българин едно време и в точно това се крие нейната светота. Никой и никога няма да успее да убие тази идея, защото тя ще живее винаги във всеки свободен българин.

Да живее България!

:) А да не говорим и колко по-тежки са били тогава онези времена за България и българите...! И въпреки това хората са осъзнавали, че с отчаяние и бездействие съвсем няма да постигнат нищо. Дори и онази малка част от целите, която в противен случай биха успели с малкото усилия и постоянност.

• 11 месеца по-късно...

6 септември – ден на Съединението на Княжество България и Източна Румелия

6 септември - ден, символ на национално единство.

На 6 септември 1885 г. българският народ извършва едно от най-забележителните дела в своята нова история – Съединението на Северна и Южна България. Предисторията на това събитие започва от 1878 г., когато Берлинският договор разпокъсва българските земи и създава препятствия пред тяхното икономическо и политическо развитие. Затова борбата за тяхното пълно национално освобождение и обединение започва скоро след освободителната за България Руско-турска война. Особено болезнено българското общество изживява изкуственото създаване на автономна област Източна Румелия в земите на днешна Южна България. В началото на 1884 г. въпросът за съединението с Княжеството е вече в центъра на предизборната борба между двете южнобългарски партии - Народната и Либералната. Но след назначаването на Гаврил Кръстевич за главен управител на Източна Румелия, Народната партия, станала управляваща, се отказва от борбата за съединение, като се позовава на неблагоприятното международно положение. Тогава с каузата се заемат по-радикално настроени личности. По инициатива на ветерана от осводителните борби Захари Стоянов през февруари 1885 г. в Пловдив е организиран Български таен революционен централен комитет (БТРЦК). На 25 юли 1885 г. е свикано негово заседание, на което е взето решение да се започне борба за "съединението на Южна със Северна България под скиптъра на княз Александър”. Комитетът установява връзки с представители на румелийските либерали и командирите на въоръжените сили в Източна Румелия - майор Райчо Николов и майор Данаил Николаев. Решено е акцията да започне към средата на септември. През втората половина на август в много селища започват вълнения и демонстрации; най-масови са в село Голямо Конаре /днес град Съединение/.

Целия текст тук.

пп. Малко е срамно никой да не пусне цял ден тема за един от празниците, които си струва да си честитим и да тачим.

Дано единството най-сетне стане национална добродетел, а не да я почитаме само в историята.

ппп. Честит празник и на Пловдив и всички майнички.

От туй Съединение най-много пловдивчани са загубили - били са столица за известно време ;)

А иначе-наистина, честито на всички, които се чувстват все още българи.

Със Съединението сме показали тогава на целия свят, че не сме хора, с които може да си играят.Най-вече на Бисмарк, на крал Милан и на руснаците !

p.s.това пък се оказа 5 000-дният ми пост.Баси колко глупости съм изписал.

Редактирано от Trichocephalus (преглед на промените)

Честит празник!!!

Сетихме се на края на деня да си честитим. Честит празник и от мен ;)

Честит празник,българи!

Късно видях темата но......Честит празник на всички и от мен :P

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.