Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Всичко за учителската стачка 2007 г.

Featured Replies

Аз съм съгласен с протеста на учителите при следните условия:

1.Да се повиши нивото на знания на учениците;

2.Ако ученик изкара 2 на някакъв изпит ,учителя му да бъде глобен;

3.БЕЗ никакви частни уроци!

Съгласен съм да се увеличат заплатите в следните училища ТОП 50 НА УЧИЛИЩАТА С ПРИЕМ СЛЕД VII КЛАС,но всички ще стачкуват.

Ако се увеличат заплатите на учителите,те ще вземат повече от един лекар.Това честно ще е ....

Хееей, ами виж преподавам в едно от "топ 50 на училищата след VІІ клас" не давам частни уроци, но с това за 2 на изпит не съм съгласна, защото имам и ученици оценени от мен със Среден /3/ и не вярвам че мога да наливам с фуния в главите им каквото и да било. Мисълта ми е защо след като покривам 3 от 4-те ти правила вземам в най-добрият случай с лекторски и тем подобни 280лв чисти на месец?/ И съм със стаж 7г/ А един шофьор примерно взема 2-3 пъти повече. По въпроса за лекарите е това е държавата "АБСУРДИЯ" GP взема 2000лв месечно, а специалист в болницата около 700 е това не е нормално. СТАНИШЕВ И СИЕ ДА СИ ХОДЯТ

• Отговори 810
  • Прегледи 70,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Публикувани изображения

• Автор

Щом изкараш 2 на изпит,означава че нищо не знаеш...Все пак си ходил на училище,но за какво?

България е богата държава с бедни граждани!

Кабинетът с таен план как да спре стачката

Ще разтурят седенката пак.

От всичко, което се видя и чу по телевизионни репортажи, от коментари, от публикации в преса и електронни издания се видя, че стачката на учителите (моите уважения към тях и труда им ), благодарение на синдикатите им е вече политическо мероприятие. Ако направим една ретроспекция, то ще видим, че някои се опитва да изиграе същия сценарий, който се игра в недалечната 1995 г. Даже някои от действащите лица са същите.

Действията на синдикалните лидери и особенно на "любимата" Янка Партизанка ясно и точно показаха, че синдикатите са сключили сделка с определени политически кръгове. Тях не ги интересуват проблемите и трудностите на учителите, а това как да си изпълнят политическия договор и да си приберат тлъстите парици. Стачката е видно, че няма да приключи до провеждането на местните избори.

Желязко Христов да не се прави на защитник на трудещите се. Г-н Христов, да ви напомням ли, че бяхте едно от действащите лица при разсипването, приватизацията и последващото затваряне на голямо предприятие и по този начин оставихе 3500 души на улицата.

Г-н Тренчев, какъв синдикален лидер сте вие, когато за Вас и Вашия синдикат всички знаят, че е едно ЕООД и за вас с е чува само и единствено, когато политическите кръгове наемат вашето ЕООД КТ"Подкрепа" да им върши мръсната работа след което обикновенно България вместо просперираща навлиза в поредната икономическа и политическа криза. Появава се поредният спасител и ни оправя я за 800, я за 700 дни ( "кой каза 600, 600 първи път.........600 втори път....).

Янче Партизанче, я кажи колко пъти прецака учителите в рамките само на две - три години. Кой проблем на учителите си решила, че да ги представляваш. Не, ти просто заедно с боса си г-н Христов си в играта за милиончетата, които получавате за политическите сделки.

Вчера много ясно се видя, че синдикатите не желаят да има преговори и решение на проблема. Няма да го пожелаят докато не приключи политическата сделка, която са сключили и докато не си приберат пачките по тази сделка.

А иначе - реформи и промяна в заплащането трябва да има. Трябва да има ясна и точна система за кариерно израстване на учителите - с ясно записани права и задължения на всеки в тази система. Време е образованието ( средно и висше ) да се ориентират към бизнеса, към икономиката.

Иначе мога да ви кажа вариант за кариерна стълбица, която според мен е изпълнима и приложима.

1. Кандидат - учител - завършилите висше образование в инситута заемат тази степен. След една година имат право да се явят на изпит и да станат "Младши учител". Стартово възнаграждение 350 лв.

2. Младши учител - Стартова заплата - 450 лв.

3. Редовен учител - Стартова заплата 500 лв. За да придобие тази степен учителя трябва да има стаж като "Младши учител" не по-малко от 5 години, да е издържал успешно ежегодни тестове с оценка не по-малко от мн-добър 5 и да е положил квалификационни изпити.

4. Старши учител - Стартова заплата 600 лв. За да придобие тази степен учителя трябва да има стаж като "Редовен учител" не по-малко от 7 години, да е издържал успешно ежегодни тестове с оценка не по-малко от мн-добър 5 и да е положил квалификационни изпити.

5. Експерт учител - Стартова заплата 700 лв. За да придобие тази степен учителя трябва да има стаж като "Старши учител" не по-малко от 9 години, да е издържал успешно ежегодни тестове с оценка не по-малко от мн-добър 5 и да е положил квалификационни изпити.

Ежегодно възнагражденията да нарастват с минимум 15 %

С нарастването на степента броя на часовете намалява, но всяка следваща степен играе контролна и експертна роля за предходната.

Посочените суми като стартови заплати са към този момент. И да са приложими от 01.01. 2008 г.

Норматив за брой деца в клас - 15 с цел да не лъжат директорите родителите и да привличат повече деца и така да се получава, че в някои училища да има класове с по 30 - 35 деца, а други училища да са принудени да съкращават паралелки.

Единна държавна програма за основно образование от 1 до 8 клас. Единна система за учебници и помагала.Задължителни изпити за учениците след всяка степен в образоанието ( начално, основно и средно ).

Пълна забрана в училищата да се говори на друг език, освен българския. Пълна забрана на така наречените майчини езици ( с цел по-добра интеграция на малцинствата в обществото и единство на нацията ). Пълна забрана на всякакви религиозни символи и облекло в общински и държавни училища и университети. Пълна забрана за преподаване на всякакви религиозни дисциплини в българската образователна система.

Това е само примерен вариант, малко или много почиващ на това, което със сигурност по-умни глави от мен са го измислили през годините.

А когато подписваха трудовите си договори, на уважаемите даскали къде им беше ума? Защо още тогава не се отказаха? Или първо ще подпишем, че сме съгласни да изпълняваме трудовите си задължения при тези условия и после ще вземем да протестираме, без дори да сме ги изпълнили и на половината даже. Като не ви харесва, уважаеми, НАПУСНЕТЕ! А не да изнудвате родителите да ви плащат за частни уроци, защото не си вършите работата в час! Научете се първо да си заработите съвестно и отговорно заплатата от трудовия ви договор, под който сте се подписали ДОБРОВОЛНО и след това искайте!

А когато подписваха трудовите си договори, на уважаемите даскали къде им беше ума? Защо още тогава не се отказаха? Или първо ще подпишем, че сме съгласни да изпълняваме трудовите си задължения при тези условия и после ще вземем да протестираме, без дори да сме ги изпълнили и на половината даже. Като не ви харесва, уважаеми, НАПУСНЕТЕ! А не да изнудвате родителите да ви плащат за частни уроци, защото не си вършите работата в час! Научете се първо да си заработите съвестно и отговорно заплатата от трудовия ви договор, под който сте се подписали ДОБРОВОЛНО и след това искайте!

А ако напуснат какво ще правите без учители ?

Кой ще се навие за такава заплата да си потроши здравето ?

Има много безработни учители, които са готови да работят.

Смешки :) Просто няма какво да говорим.

Защо поне не се опитате да се поставите на мястото им, или на мястото на децата им ?

Редактирано от Ken (преглед на промените)

Даскалите заслужават да ги направят държавни служители и да нямат право да стачкуват, да нямат право на фирми и друга дейност, която е свързана с основната им работа. Да ги видим тогава!

Даскалите заслужават да ги направят държавни служители и да нямат право да стачкуват, да нямат право на фирми и друга дейност, която е свързана с основната им работа. Да ги видим тогава!

Да им гледаме сеира, а ? Да позлобеем по техен адрес !

Има много безработни учители, които са готови да работят.

Имал съм учителка, която ми е късала билетчета в автобуса, виждал съм и учител сервитьор. Това ли е алтернативната работа за тези хора? Те работят, но е смешно това което вършат. Смешно и тъжно. Колкото повече продължава стачката, толкова повече тези хора осъзнават, че има и много по-лесни начини да взимат 350 лева. И скоро доста ще избягат. А за тайния план на правителството... Има два варианта:

1. Мутри понабиват водачите на стачката или техни роднини и изведнъж всички са доволни на 15 %.

2. Теглят заем от световната банка и това резултира в инфлация и допълнителна нестабилност на лева.

Правят даскалите готвачи

Съкращения на учителите и трудещите се в цялата бюджетна сфера се предвиждат като решение на проблема със стачкуващите учители. Това обяви финансовият министър Пламен Орешарски след съвета за тристранно сътрудничество в Министерски съвет вчера. В заседанието участваха още социалният министър Емилия Масларова, вицепремиерът Емел Етем и синдикалните лидери на Желязко Христов и Константин Тренчев. Стигнахме до извода, че публичният сектор е прекалено раздут и са нужни реформи. Синдикатите са съгласни на съкращения в тази сфера, стига да има алтернатива за работещите. Това важи не само за учителите, но и за всички в сектора, обясни Орешарски. Той уточни, че вариантите за обезщетение на съкратените преподаватели е да се преквалифицират в други сфери на заетостта. В момента социалното министерство провежда курсове за готвачи, бармани и шивачи. Орешарски уточни, че все още няма план за изпълнение на учителските искания въпреки изказването на Николай Василев, че вече има схема за работа.

в. "Стандарт"

Редактирано от Дяволският ангел (преглед на промените)

Драги ми Смехурко,"даскалите" са държавни служители и никой не може да им отнеме правото да стачкуват,а на мен ми е много интересно как би се чувствал ти ако трябва с 300-350 лв. да издържаш семейство,да гледаш деца и да водиш някакъв достоен живот,ако успееш,то моля те кажи на всички нас как го правиш,че да се поучим от богоугодните.

Поредната глупост , родена от болни мозъци ! С един курс на преквалификация вероятно учителите могат да станат готвачи и шивачи, обаче готвачите и шивачките не виждам как могат да станат учители.

Може пък тайният план да включва и внос на учители отвън на мястото на уволнените, съкратените и прочие, но единствената възможност за внос остава африканският континет, щото както се видя никой европейски учител няма да дойде в България за по-ниска заплата.

• Автор

Не разбирам защо "даскал" е обидна дума.По време на възраждането учителилят се е наричал "даскал" .

Драги ми Смехурко,"даскалите" са държавни служители и никой не може да им отнеме правото да стачкуват,а на мен ми е много интересно как би се чувствал ти ако трябва с 300-350 лв. да издържаш семейство,да гледаш деца и да водиш някакъв достоен живот,ако успееш,то моля те кажи на всички нас как го правиш,че да се поучим от богоугодните.

Драга ми Смехурке,

Не говори не говори неща от които не разбираш. Учителите не са държавни служители. Те работят на трудов договор, техните взаимоотношения с работодателя се регламентират от Кодекса на труда.

Държавни служители в Република България са служителите в органите на централната власт, областни и общински администрации и ред други и техните права и задължения са разписани в Закона за държавния служител и Правилника за неговото прилагани. Техните длъжности са подробно разписани в Единния класификатор на длъжностите в държавната администрация. Държавните служители в Република България по закон нямат право на стачки, нямат право да имат фирми и да работят и на друго място.

Редактирано от nickfox (преглед на промените)

Стачкуват те, но въпросът е, че тези хора, наричащи себе си учители се борят за собствени блага.Явно не са запознати достатъчно добре с мисията и призванието на един учител.Да!Това е призвание и защо бива възприемано като една тежка изморителна професия, която трябва да тегли след себе си една крупна сума възнаграждение?И с какво толкова тези педагози биват изтощавани-цяло лято ваканция(лайф), през учебна година 89% от учителите в страната ни не взимат навътре професията си и дори вече не "изпяват уроците".

Като се почне с това "учителската професия е призвание.....". И като е призвание, да мизерстват ли?

По второто ти изречение разбирам следното: Аз съм учителка по призвание и може гладна да си лягам или да си броя стотинките за следващия ден, ама ще стискам зъби, защото се КЕФЯ, че съм учителка. Да бе!

Докато твърдях, че искам да работя като учителка и че уча за учителка, толкова хора ме смятах за луда, че дори не мога да броя до толкова. Пак че не за учителка по математика учих. А иначе същите тези хора твърдят как е "призвание" да си учител.

И за цялата ваканция лайф няма да се съглася. Пак се ходи в училището, подготвят се учебни графици, разпределения и пр. Как мислиш? На 15 септември учителят влиза в клас и почва да преподава???? След като си е вял байрака цяло лято????

Редактирано от GABRIELA (преглед на промените)

Драга ми Смехурке,

Не говори не говори неща от които не разбираш. Учителите не са държавни служители. Те работят на трудов договор, техните взаимоотношения с работодателя се регламентират от Кодекса на труда.

Държавни служители в Република България са служителите в органите на централната власт, областни и общински администрации и ред други и техните права и задължения са разписани в Закона за държавния служител и Правилника за неговото прилагани. Техните длъжности са подробно разписани в Единния класификатор на длъжностите в държавната администрация. Държавните служители в Република България по закон нямат право на стачки, нямат право да имат фирми и да работят и на друго място.

Nickfox,с цялото ми уважение,но например майка ми е учител и е общински служител,респективно държавен,аз нямам намерение да споря кой какъв служител е,аз се ядосвам на хора,които нямат никаква представа на какво са подложени учителите и трупат обиди с/у тях без да се замислят,че те играят голяма роля в изграждането и възпитанието на нашите деца,това което е лошо за нас(като последица от ниското възнаграждение) е че съвестните,прогресивни учители се отказват от професията си и се отдават на други занимания,с които да си изкарват прехраната,а на тяхно място идват други,не добре квалифицирани и най-важното не мотивирани хора,с които децата ни прекарват по няколко часа на ден.

Редактирано от natikot (преглед на промените)

Като се почне с това "учителската професия е призвание.....". И като е призвание, да мизерстват ли?

По второто ти изречение разбирам следното: Аз съм учителка по призвание и може гладна да си лягам или да си броя стотинките за следващия ден, ама ще стискам зъби, защото се КЕФЯ, че съм учителка. Да бе!

Докато твърдях, че искам да работя като учителка и че уча за учителка, толкова хора ме смятах за луда, че дори не мога да броя до толкова. Пак че не за учителка по математика учих. А иначе същите тези хора твърдят как е "призвание" да си учител.

И за цялата ваканция лайф няма да се съглася. Пак се ходи в училището, подготвят се учебни графици, разпределения и пр. Как мислиш? На 15 септември учителят влиза в клас и почва да преподава???? След като си е вял байрака цяло лято????

Не мисля, че учителите мизерстват повече от другите, които са на държавна издръжка. Но ако се вземе предвид, тяхната натовареност през деня, имат много време за да работят допълнително, включително и частни уроци. И да не минават с номера, че им е необходимо време за подготовка у дома. Толкова ли не успяха да си научат материала по съответния предмет, че им се налага всеки ден да си учат уроците за следващия ден. Ако е така, значи са неграмотни, нямат достаттъчно умствен багаж и трябва да си ходят. Нито историята, нито географията, нито математиката, а и другите предмети са се променили особено през годините.

Не мисля, че учителите мизерстват повече от другите, които са на държавна издръжка. Но ако се вземе предвид, тяхната натовареност през деня, имат много време за да работят допълнително, включително и частни уроци. И да не минават с номера, че им е необходимо време за подготовка у дома. Толкова ли не успяха да си научат материала по съответния предмет, че им се налага всеки ден да си учат уроците за следващия ден. Ако е така, значи са неграмотни, нямат достаттъчно умствен багаж и трябва да си ходят. Нито историята, нито географията, нито математиката, а и другите предмети са се променили особено през годините.

;) ;) ;)

Бравоооо,много умно решение,защо още не си в министерския съвет ;)

Да затрием всички учители,така и децата ще са по щастливи,че няма да им се налага да ходят на училище,а пък какво че няма да има кой да ги научи да четат и пишат,на кого му е притрябвало образование ohmy.gif ...ми така де тя простотията и неграмотността не са се променили особедно през годините.

Бе давайте да изритваме учителите- един да става барман, друг стругар и т.н. и да махнем училищата.

На училище да ходя само децата на най-богатите, както е било през турското робство.

Така ще произвеждаме глупави поколения зидаро-мазачи и кранисти, които тъй като ще са тъпи ще гласуват за който им каже и управниците ще си живеят живота.

Като вчера гледам по ТВ един таксиметров шофьор говори против стачката. Нямам нищо против работата му, но да говори че сме можели да минем и брз учители? Значи най-лесното е да не се мъчат децата 12 години, ми да стават неуки слуги на умните Европейци и постепенно да се затрием като нация. Е то цялото ни национално самосъзнание е такова и никога няма да променим България ако останем с такова ;)

Чувствам, че си ученичка. Греша ли или не?

Познавам много родители, които пращат децата си на частни уроци, вклчително моята майка моя брат. Той ходи на уроци по математика, когато закъса някой път, защото не може учителката да се занимава само с него да му обяснява материала докато го разбере, т.к. има още деца в класа. Той не би останал след часовете да му обясняват задачите, защото естествено ще предпочете да отиде на кафе. Обаче ще каже на майка "Абе тая пенсионерка изобщо не мой да смята, задачи за 11 клас ще ми обяснява." Познавам си братлето. Така той ще посети някой друг урок.

Бас ловя, че са си научили учителите материала, но може у дома да си подготвят по-интересни уроци, за да привлекат вниманието на младежта. Някои го правят, други не. Виждала и двете.

Тази тема е неизчерпаема. Като във всяка професия има и такива, и такива.

И още за частните уроци - аз не работя като учителка в момента, а съм връзки с обществеността. Но винаги съм си търсила допълнителна работа за у дома. За допълнителен доход. Идвали са вкъщи деца, да им изяснявам някои техни неясноти по граматика. Е, не съм вземала пари, т.к. не работя това и би ми било неудобно от родителите им и тях самите. Това мога обаче, това правя. Ако работех като учителка, бих давала уроци, пак защото това мога. Да работя в свободното време като оксиженистка няма да мога просто. Не виждам лошо в това да даваш уроци. Винаги има ученици, които не са разбрали нещо в час или много неща не са разбрали и родителите бързат да ги пратят на уроци. Или детето ще кандидатства и му е нужно даскалът да отдели внимание само на много и то не 5 мин. в 45-минутния час, а доста повече, за да го подготви.

Друг е въпросът, че някои учители умишлено не вършат работа в час, за да ги посещават учениците им у дома им. лично аз съм била принуждавана от моята учителка по математика в 7 клас да ходя на уроци при нейна приятелка, за да ми остави 6 по математика. Ама на друга такава не съм попадала. Черните овце ги има навсякъде. А има и мнооооооооого бели.

Аз незнам защо си мислите, че след като някой не е съгласен със стачката на учителите, значи иска да ги затрие. Аз не съм съгласна със начина по който става това, а може би и другите, които са писали относно несъгласието си. От учители има нужда така както от лекари , полицаи и много други професии, ако щете и от строители и от чистачи и тн. Всеки човек е достоен с това което работи. Но когато става въпрос за деца - трябва да се намери друг начин, не да недоволството на някой да става на гърба им. Това е мое мнение! И др форумите са за това, всеки човек да напише и изкаже своето мнение, а не да бъде нападан когато има различно мнение от масата.

Аз незнам защо си мислите, че след като някой не е съгласен със стачката на учителите, значи иска да ги затрие. Аз не съм съгласна със начина по който става това, а може би и другите, които са писали относно несъгласието си. От учители има нужда така както от лекари , полицаи и много други професии, ако щете и от строители и от чистачи и тн. Всеки човек е достоен с това което работи. Но когато става въпрос за деца - трябва да се намери друг начин, не да недоволството на някой да става на гърба им. Това е мое мнение! И др форумите са за това, всеки човек да напише и изкаже своето мнение, а не да бъде нападан когато има различно мнение от масата.

Да, децата са главните потърпевши.,но вината за това на учителите ли е ?

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.