Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Всичко за учителската стачка 2007 г.

Featured Replies

Nickfox, не бих се наел да сбъдвам твоите фантазии....сори! Но нормални човешки нещица, като да си свърша съвестно работата - това го мога. cool.gif

Хайде да не изпадаме в дребнословие и лееки опити за захапване от рода за фантазиите и нормалните човешки нещица. Изместваме темата. Ей сегинка ще ни обвинят в офтопик. Колкото до това дали са фантазии - нека оставим бъдещето да отсъди кой е бил прав и кой не. Надявам се след години отново да можем да говорим по въпроса. cool.gif

• Отговори 810
  • Прегледи 70,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Публикувани изображения

Хайде да не изпадаме в дребнословие и лееки опити за захапване от рода за фантазиите и нормалните човешки нещица. Изместваме темата. Ей сегинка ще ни обвинят в офтопик. Колкото до това дали са фантазии - нека оставим бъдещето да отсъди кой е бил прав и кой не. Надявам се след години отново да можем да говорим по въпроса. cool.gif

Ники, ако имаш деца, преброй, те колко учители имат, способни да фантазират? Ако нямаш, се огледай, кой около теб ще ги учи? Колко от твоите познати, занимаващи се с наука и образование, го правят професионално или като хоби, защото основните им доходи са от други професии? И можеш ли с техника, софтуер и лекционен материал от миналата година да ги учиш днес. По 4 часа на ден. А колко време ще ти трябва за актуализация?

Ей това е направо смешно, та чак плачевно:

"В Силистра Единният стачен комитет на учителите поиска от кандидатите за кмет да подпишат обществен договор за конкретни ангажименти за подобряване на заплащането и условията на труд в образованието, предаде БНР.

Документът задължава бъдещия кмет на Силистра да осигури достойно заплащане на учителския труд и да изгради съвременна материална база в училищата и детските градини.

С подписването на общвествения договор градоначалникът се ангажира да осигури и компенсации за учителите и обслужващия персонал, които стачкуват ефективно, от икономисаните по време на стачката средства във фонд „Работна заплата" в образованието.

Договорът е подписан досега от двама от общо единадесетте кандидати за кмет на Силистра."

На това му викам евтин популизъм и непознаване на законите от кандидат кметовете. Но както се казва - преди избори всичко може да се обещава. И тези хора искат да управляват общини.

Ееееее Nickfox, за толкоз пари - толкоз :) А представяш ли след 10 години как ще е? А след 20? cool.gif

Леле, колко се веселя - наистина! biggrin.gif

Че то отдавна няма комунисти в тая държава Георгиева. Или още карате с остарялата псевдодемократична доктрина на антикомунизма. Ами те и малките деца вече са наясно, че това делене на комунисти и антикомунисти е морално остаряло и не върши работа.

Сещам се за едни демократични партии и сили, които не проумяха това и са на изчезване.

Nickfox, я като си такъв всезнайко да ми кажеш г-н Станишев, който е министър председател в момента, от коя партия е? Ако за теб има разлика между БКП и БСП ОК. За мен обаче всички са "маскари" както казва Бай Ганьо

Така, че уважаеми педагози, вие вече свършихте това за което бяхте необходими. Сега се вижда как синдикатите бавно и леко започват да ви зарязват. Те си прибраха париците. Почнахте да се усещате какво се е случило, но късно - мандалото хлопна.

С риск да се нахвърлите отгоре ми - съжелявам, но ви казвах това от самото начало.

[/quot

Може ли и да добавя?

Защо се пускат слухове от синдиката или по точно въдички за договаряне на кредитите за през месеца на стачка?

Защо се коментира да се заплатят дните неотработени от стачкуващите - независимо дали е общината или не - та това да не е " социални грижи"?

Ще Ви кажа - да се прехвърли отговорността от синдиката на обществото;

Лошо е , че колеги може би няма да получат заплати, но добе ли ми е да работя в микроклимат на презрение, унижение и обиди.

Смелостта да имам различно мнение също се заплаща и то високо? Мен кой ще ме компенсира? Нали има една фраза "обезщетение за морална обида". А защо пък да не опитам,а? Какво ще кажете? Не, че имам много пари за хвърляне - имам три кредитни карти, полупразни, но....идеята дали я бива?

laugh.gif Ха ха ха. laugh.gif Веднага като един всезнайко ще отговоря на запитването ти. :) Ами естествено има. След като всички неуспели кариеристи и службогонци се изнесоха кой към СДС първо, кой направи партия, след това към НДСВ, а сега и към модното ГЕРБ. cool.gif

Колкото до маскари - то такива си ги има навсякъде. Не е наш, български патент. :nono:

Че то отдавна няма комунисти в тая държава Георгиева. Или още карате с остарялата псевдодемократична доктрина на антикомунизма. Ами те и малките деца вече са наясно, че това делене на комунисти и антикомунисти е морално остаряло и не върши работа.

Сещам се за едни демократични партии и сили, които не проумяха това и са на изчезване.

Nickfox, я като си такъв всезнайко да ми кажеш г-н Станишев, който е министър председател в момента, от коя партия е? Ако за теб има разлика между БКП и БСП ОК. За мен обаче всички са "маскари" както казва Бай Ганьо

Георгиева, прощавай, че се намесвам и Ники може да ми се разсърди, но защо си мислите, че има Държава? И това, какви nick-ове имат дали ги прави различни? Ето, аз прекръстих nickfox на Ники, а нещо да се промени?

laugh.gif Ха ха ха. laugh.gif Веднага като един всезнайко ще отговоря на запитването ти. :) Ами естествено има. След като всички неуспели кариеристи и службогонци се изнесоха кой към СДС първо, кой направи партия, след това към НДСВ, а сега и към модното ГЕРБ. cool.gif

Колкото до маскари - то такива си ги има навсякъде. Не е наш, български патент. :nono:

И още нещо тогава да те питам щом толкова знаеш :P Като гледам, че все си във форума, да не би и ти да стачкуваш и да не работиш?

И така, в соц партията останаха само най-смелите, най-кадърните.....а бе хора мечта така да се каже....

...на такъв какво да му каже човек....

Георгиева, прощавай, че се намесвам и Ники може да ми се разсърди, но защо си мислите, че има Държава? И това, какви nick-ове имат дали ги прави различни? Ето, аз прекръстих nickfox на Ники, а нещо да се промени?

Изобщо не си го прекръстил, защото се порових и установих, че наистина е Ники. А като държава все още ни има в картата на Европа. По въпроса за никовете, не съм си и помисляла, че има различни, всички са от преди `89година а аз винаги съм била на мнение, че положението няма да се оправи поне в близките 50години, тогава никой няма да помни какво е било навремето си и може би (надявам се поне) ще бъде поне с една идея по-добре от това което е в момента. Но докато се крием в дупките си и гледаме в паничката на комшията, нещата ще стават все по-зле

Отпускарче мила, отпускарче. Ползвам си отпуската за 2006 г. Не цялата отново, но има по-важни неща. Надявам се, че се сещаш защо? Лятото си ползвах тази за 2005 г. Нещо още да те интересува и да искаш да знаеш? Няма проблем.

Стачник, нямам причина да се сърдя за каквото и да било. Между другото не си ме прекръстила.

90125, кажи си бе човек. Ако ще ти олекне на душата, рекни си го cool.gif

Отпускарче мила, отпускарче. Ползвам си отпуската за 2006 г. Не цялата отново, но има по-важни неща. Надявам се, че се сещаш защо? Лятото си ползвах тази за 2005 г. Нещо още да те интересува и да искаш да знаеш? Няма проблем.

Еееййй, ще взема да си сменя работата, аз също имам от 2006 ама не ми я дават, нали не е ваканция cool.gif Вземи да си починеш, че те мисля да не те заболят очите, пръстите от писане и т.н. Много си заинтересован от учителската стачка, това само ме радва, поне сме дали гласност на проблема biggrin.gif

Изобщо не си го прекръстил, защото се порових и установих, че наистина е Ники. А като държава все още ни има в картата на Европа.

Г-жо Георгиева, картата ли е признакът за съществуване на държавата? Я да поразсъждаваме дали тази "Държава" има нормални:

- митница;

- гранична полиция;

- редовна полиция;

- следствие;

- прокуратура;

- съд;

- закони;

- политики?

Посочете ми поне един работещ държавен орган от тези?

А ако преминем в социалната сфера?

Нали одеве ставаше дума за Румъния. И това, което ви предлагам като четиво е за същата държава:

"Румъния инвестира средно в образованието и допълнителната квалификация на едни човек по 64 долара, което я нарежда на предпоследно място пред Турция с 61 долара, вложени за образование. "

Относно почивката. Не ме мисли мен. Има кой да ме мисли.

Г-жо Георгиева, картата ли е признакът за съществуване на държавата? Я да поразсъждаваме дали тази "Държава" има нормални:

- митница;

- гранична полиция;

- редовна полиция;

- следствие;

- прокуратура;

- съд;

- закони;

- политики?

.....................................................................

Още: Кой и защо ги направи ненормални? С каква цел? Ааааа, защо изпуснахте образованието? :offtopic_s:angry.gif

.....................................................................

Още: Кой и защо ги направи ненормални? С каква цел? Ааааа, защо изпуснахте образованието? :offtopic_s:angry.gif

Stormbird, от образованието няма какво да вземат. Виж, насочили са се към частните уроци, не могат да спят, че нещо не минава през техния джоб.

- митница;

- гранична полиция;

- редовна полиция;

- следствие;

- прокуратура;

- съд;

- закони;

- политики?

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D1%8A%...%B0%D0%B2%D0%B0

Тук има определение за държава , а дали тя е нормална е друга тема.

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D1%8A%...%B0%D0%B2%D0%B0

Тук има определение за държава , а дали тя е нормална е друга тема.

Държавата (или страната) е политическа общност, заемаща дадена територия, имаща организирано правителство и притежаваща вътрешен и външен суверенитет. Тя е основен институт на политическата система на обществото. Възниква в резултат на общественото разделение на труда, появата на частната собственост и на класите. Чрез система от държавни и контролни органи държавата осъществява управлението на обществото и обществените отношения. Основните функции на държавата са вътрешни (в пределите на нейната територия и по отношение на нейните граждани) и външни (свързани с междудържавните отношения).

Е, според Вас, ние в държава ли живеем?

Държавата (или страната) е политическа общност, заемаща дадена територия, имаща организирано правителство и притежаваща вътрешен и външен суверенитет. Тя е основен институт на политическата система на обществото. Възниква в резултат на общественото разделение на труда, появата на частната собственост и на класите. Чрез система от държавни и контролни органи държавата осъществява управлението на обществото и обществените отношения. Основните функции на държавата са вътрешни (в пределите на нейната територия и по отношение на нейните граждани) и външни (свързани с междудържавните отношения).

Е, според Вас, ние в държава ли живеем?

1. определено заемаме някаква територия

2. имаме организирано правителство начело с С. Станишев

3. имаме вътрешен и външен суверенитет

4 Доказателство последно: Ако не живееш в държавата България? Къде тогава? А и дори да си имигрант, пак като те питат откъде си? Отговаряш - от България

430x295.jpg

A най-хубавото тепърва предстои! ;)

Интересно ми е какви са вашите коментари по снимката.

430x295.jpg

A най-хубавото тепърва предстои! ;)

Интересно ми е какви са вашите коментари по снимката.

Е какво да ги коментираме, то се вижда, щастливи хора, с широки усмивки (да им замръзнат дано sad.gif )

А това е снимката към новината, че се измъкнали "по терлички" отново от задният вход на МС. Един съвет към учителите всеки ден са там, ами вземете минете и отзад, да ги видите откъде ще се измъкнат тогава

Stormbird, от образованието няма какво да вземат. Виж, насочили са се към частните уроци, не могат да спят, че нещо не минава през техния джоб.

.....................................

Никъде не виждам да задавате въпроси, които да започват с Кой? и Защо? г-жо Стачник, никъде, а само констатации. .........

Грешите, че от образованието не може да се вземе. Някои хора съсипвайки българското образование с някакви безумни решения и под партиен диктат, за отрицателно време ще направят частни училища, където обаче ще се плащат такси. Тук ще трябва да се зададе въпросът: Кой ще ги отвори тези училища? Не смятам, че ще сте вие, нито пък аз. И то кво стана сеа? От държавно образование - да преминем на частно образование. Ами така стана и със здравното обслужване. Частни болници никнат като гъби след едноседмичен дъжд и всичките забележете работят със Здравната каса. Чудно защо? Изобщо в тая държава частните фирми все се борят за държавна поръчка, доставка, заем и т.н. Какво по-лесно от това властимеющите да си разрешат въпросите там горе по върховете. Че то остана ли нещо на което да не са посегнали, вкл. и на Държавния резерв. Тук вече въпросите трябва да са много, а и да се потърси ОТГОВОРНОСТ!

Второ: От изказването ти разбирам, че си "дълбоко" неосведомена (както между другото и повечето форумци). Всяка година учителите по различни предмети са длъжни да прегледат поредните нови учебници, които се пускат в образованието. И всяка година се изписват сигурно много метри становища и коментари, които се изпращат в районните инспекторати (Сутринта стана въпрос за учебника, в който пише че водата не е проводник - ти вярваш ли, че нито една учителка не го е забелязала и не е повдигнала въпроса? Е? Учебника си е издаден и то без поправка.). Миналата година на един семинар, колежка каза: "Защо пак ни питате, като досега нито едно наше мнение или забележка не беше взето предвид..." - служителката от МОН каза: "Вие колеги си кажете, пък няма нищо...." Толкова относно идеите, които трябвало да дойдат от нас.

Трето: Не вярвам някой да е съгласен да съществуват слетите паралелки или училища с по "5 ученици" (освен няколкото работещи там, по обясними причини ;) ). А ти лично знаеш ли за такова училище? Защото в нашата община май вече има училище само в едно село - всички други са закрити.

Четвърто: Не мисля, че учителите са против реформа. Проблема е, че реформата за правителството се изразява единствено в: ДА СЪКРАТИМ 30% от преподавателите, ДА УВЕЛИЧИМ НОРМАТИВИТЕ и ДА УВЕЛИЧИМ УЧЕНИЦИТЕ В ЕДИН КЛАС НА 40. (на фона на факта, че в другата европа един учител работи с 10-15 деца. А защо ли?)

Сега си сложи ръка на сърцето и ми отговори: ЩЕ ДОВЕДАТ ЛИ ТАКИВА РЕФОРМИ ДО "ПОВИШАВАНЕ НА КАЧЕСТВОТО В ОБРАЗОВАНИЕТО" и КАК?

Ако обаче си чула да се предлага нещо друго от страна на правителството, (все пак може да съм пропуснал нещо) моля те осведоми ме.

По отношение на "второ" - не съм имала в предвид забележките по учебниците (убедена съм, че ги коментирате и давате мнение, но някой получава парички за да пише в тях небивалици, да не ги цитирам), а конкретни идеи по отношение на разлики в заплатите, как, по какви критерии да става оценяването на добрите учители, за да не стане така, че то да зависи образно казано от "леглото на шефа". МОже да съм малко груба, но това за съжаление се е случвало. Също така идеи по отношение на всички тези неща, които си ги споменал по нататък - нормативите, увеличаването на бройката на учениците (на което аз съм върл противник), съкращенията. И то сега, по време на преговорите. И може би от вас трябваше да излязат някои идеи за тези неща, за да не ви ги натрапят. Понякога е полезно да направиш първия ход. Казвам ви го от моята практика. Макар и в друга област на живота, принципите са сходни.

По отношение на "трето" - слети паралелки има в с. Салманово, с. Троица и още много училища от т. нар. Делиорман. Мои приятели, учители, работят именно в такива училища и те не правят трагедия, от това че ще бъдат съкратени. Колкото и да не им се иска, са сигурни, че няма да им се размине. Друг е въпросът (който вече съм го задавала) какво ги правим децата от тези училища.

И дори да съм "неосведомена" за много неща от "кухнята" на образованието, съм осведомена за едно - какви данъци плащам на държавата, за да съществува т. нар. обществен сектор. Далеч съм от мисълта, че те отиват само за образование, но със сигурност има и за това. Така че мога да дам някакво мнение, още повече че е добронамерено (за разлика от много други. Всъщност това, което винаги ме е дразнило в учителското съсловие е тяхната (може би неосъзната) претенция за абсолютна правота, някакво аристократично високомерие към мислещите по различен начин от тях. Може би това се наслоило от общуването със социално незрели индивиди (каквито все пак са учениците), не знам, но и от прекия си контакт с учители усещам този стил. Може би именно това отблъсква хората от гилдията.

И накрая - ако прочетеш постовете ми във този форум (а можеш да влезеш и в някой от вестникарските), ще видиш, че като цяло защитавам стачката, но това не означава, че трябва безрезервно да ви подкрепям. И ако ви казвам някои болезнени (по мое мнение операции), с които вие трябваше с една идея да изпреварите управляващите, то е защото съм убедена, че този метод е печеливш. Всъщност може и да греша, но това не означава, че трябва да ме иронизираш. Просто това е моето мнение. И продължавам да смятам, че политизирането на стачката няма да доведе до нищо добро именно за вас, учителите.

Редактирано от Sessily (преглед на промените)

И може би от вас трябваше да излязат някои идеи за тези неща, за да не ви ги натрапят.

Вчера сутринта (ако не се лъжа) пред БТВ, учителка от Варна показа няколко папки с предложения, които били изпратени до министерството. И мисля, че бяха от пролетта... Просто се опитвам да ти обясня, че в това (а и в предишните) правителство НИКОЙ НЕ СЕ Е ИНТЕРЕСУВАЛ от мнението на учителите. Никой дори не е мислил да вземе пред вид каквото и да било, ако то е дошло от училище.... Не знам още какви примери ти трябват, за да разбереш каква е реалността... Ония хора правят всичко само и единствено с цел ПЕЧАЛБА. От топлата закуска - до учебника по каквото се сетиш.

Знам, че като цяло подкрепяш (или поне подкрепяше) стачката. Твое право си е да променяш мнението си когато решиш cool.gif А мое право е да се опитам да те убедя, че не си права (стига да мога) ;)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.