Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Всичко за учителската стачка 2007 г.

Featured Replies

А сега да посмятаме малко тогава. Ти сама признаваш, че твоята заплата е 330 лв. Предлагат ви 650. Защо ми се струва, че това е.... 96,96%.

Иначе ако смятаме процентите върху суми 444 и 650, то излиза 46%, а не 40%.

Хайде да прибавим към тези средства и клас прослужено време, да прибавим и клас квалификация. Да речем учител с 10 г. стаж и основна заплата от 650 лв. Прибавяме 65 лв. за 10 години и става 715 лв. Прибавяме да речем 2 клас квалификация още 50 лв и се получава сумата от 765 лв. брутна заплата.

Сметката при 789 лв. излиза още по сериозна. 10% са 78,90, прибавено към 789 лв. прави 867 лв. С клас квалификация става .... приблизително 920 лв.

И най-вероятно ти няма да си на средната заплата от 789 лв., а ще си на 810 или 820, защото новите колеги учители ще са да речем на 720 до 750 лв.

В този случай твоята брутна заплата ще гони 1000 лв., което съпоставено със 444 лв се явява не 100%, а 125%.

Браво. Задминавате даже и румънските си колеги по заплати.

Само не мога да ви разбера - Ревете, че имало много излишен персонал в училищата, а същевремненно искате за този персонал средна заплата за него от 427 лв. т.е една чистачка или параджия ще имат ............. около 350 лв. заплата да речем. Т.е. хора без висше образование и без никаква квалификация ще получават колкото хора с висше образование и квалификация. Не знам, но навсякъде тръбяхте, че това не трябвало да бъде така, а сега точно вие го искате.

И отново не се чува нито една дума от ваша страна за реформи, за оптимизиране на училищната мрежа, за някакви критерии за диференцирано заплащане. Не, няма и да се чуе. Вие сте защитници на уравнивиловката. Парите да са на калпак без значение заслужени ли са или не.

Мисля, че ви казах нещо - "Лаком гъз глава затрива."

Ти май не си бягал от час по математика :newspaper:

• Отговори 810
  • Прегледи 70,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Публикувани изображения

А сега да посмятаме малко тогава. Ти сама признаваш, че твоята заплата е 330 лв. Предлагат ви 650. Защо ми се струва, че това е.... 96,96%.

Прочети внимателно какво ни предлагат

nickfox, не знам какво точно работиш, но в сметките ти има малка, но съществена грешка, не правиш разлика между брутна и основна заплата. Станишев говори за средна(не минимална) брутна(не основна) заплата от 650 лв. Да те просветля, брутната заплата е цялата сума на възнаграждението преди облагането и с данъци. А депутатските заплати са вързани не към минималната, а към средната заплата за страната, което им дава по-висок ръст на доходите.

И към nickfox отново, средна 444 в момента е сметната, мойта и на министъра средно бруто може и да е толкова, като ти ядеш 3 кебапчета аз 1, средно по 2, с тия 650лв. Това не е предложение за начална брутна, ако беше така днес стачка нямаше да има. А и ние не искаме това искаме 600лв начална брутна. Това е 100% на сегашната. Те и 550 да кажат начална брутна пак ще се съгласим, не сме толкова алчни колкото ни изкарва nickfox просто не искам да потъваме във все повече заеми всеки месец борейки се оцеляването си

Ловкото жонглиране с брутна и основна заплата и намесването на непедагогическия персонал води до поредната манипулация на общественото мнение. В много училища стачката е само учителска!Непедагогическият персонал от самото начало дори не я подкрепи. Защо е необходимо увеличение с еднакъв процент като на учителите? Защо се поставя под общ знаменател педагогически и непедагогически персонал?

Учителите са хората, които обучават, възпитават и носят отговорностите си и пред деца, и пред родители!

:newspaper:

Евала и аз съм на същото мнение и не знам защо този въпрос минава на задна линия. А иначе нека да направят делегиран бюджет нищо против, и аз мисля че не може работата на село с 25 ученика в цялото училище да се сравнява с тази в града където учат около580-1000 ученика. Дано стане! Ама хората на една от управляващите партии ще останат без работа, и затова не мисля че ще се навият на този вариант, затова и все още такива училища с по 25 ученика съществуват изобщо

blader,

Много добре знам кое е основна и кое брутна заплата.

Искате начална брутна 600 лв. Нали се сещаш, че за един млад учител началната брутна е в общи линии равна на основна заплата. Най-малкото защото той току що е завършил, няма стаж и т.н.

По просто казано - искате току що завършил да започва със 600 лв. заплата.

И още нещо. По най-груби сметки излиза, че искате да получавате повече от румънските си събратя. Само, че техните заплати са толкова при доста по-високи цени на стоките в северната ни съседка. Там доколкото тук се цитира информация минималното е 526 лв. и то само в един окръг, не на всички. Обаче ние винаги трябва да сме над тях. Барабар Петко с мъжете на гол тумбак чифте пищови да накичим.

Сладури, това и в министерствата го няма де. Вижте с колко започва един експерт в министерство.

Да не говорим, че надолу по веригата сумата слиза доста осезаемо.

Проблемът е, че единственото, което искате е само пари на калпак. Без реформи, без модернизация, без реално оценяване на труда ви. Вие просто искате да се кара както до сега. Кадърен, некъдърен - заплатата една и съща. Е не става така. Този филм е време да свърши.

Виж, много се радвам, че ще имате делегирани бюджети. Толкова деца, по толкова левчета - толкова ви е бюджета. Ще си плащате от него тока, водата, парното, СОД, ремонти. Ще трябва да си назначите счетоводител, който да ви оправя сметките или да плащате на фирма да ви оправя счетоводството. Вие, училищата ще си решавате колко и какъв персонал да имате, как да харчите парите.

Само се надявам, че няма след една година да чуя за първите фалити на училища или първите училища, затънали в неплатени сметки.

На всеки учител – ченге

0000042648-article.jpg

Много повече полицаи охраняват Народното събрание отколкото при първия национален митинг на учителите миналата седмица.

Синдикатите призовават да няма провокации.

Пред сградата на Парламента отново са поставени заграждания от страна на официалния вход откъм паметника на "Цар Освободител".

На места полицейският кордон, охраняващ протестиращите, е в две редици.

Целият район в кръг, в който влиза и храм паметник "Александър Невски", е отцепен.

Според полицията протестиращите са вече над 75 000 души.

Представители на учителите внесоха в парламента кашон с подписи

в подкрепа на исканията имОт Единния национален стачен комитет съобщиха, че са събрали 1 250 000 подписа в подкрепа на исканията си.

Преди това протестиращите учители хвърляха книжни лястовици пред входа на парламента.

В някои от тях имаше надписи "SOS за българското образование", "100 процента на момента", "На Орешарски с любов...", "Учителят живее за едното си красно име".

Източник:dnes.bg 18.10.2007 14:27

Проблемът е, че единственото, което искате е само пари на калпак. Без реформи, без модернизация, без реално оценяване на труда ви. Вие просто искате да се кара както до сега. Кадърен, некъдърен - заплатата една и съща. Е не става така. Този филм е време да свърши.

Проблема е, че ти пишеш в момента простотии. Аз искам и реформи и модернизация и да ме оценяват реално!!! Айде сега ела и ме оцени и спри да обобщаваш. И не ми говори ВИЕ това ВИЕ онова. Защото и аз мога да намеря доста некадърници в твоята професия и да почна да обобщавам и да обвинявам.

Ами щом като сме толкоз некадърни, алчни, неморални, развратни и не знам още какви всичките, нека правителството да назначи на нашите места други - свестни, честни, скромни, компетентни и безупречни специалисти, навити да бачкат за 350лв. Всъщност като работодател, МОН има законното право да назначи заместници докато ние сме в стачка (това си честа практика по света). Нали има безработица, много млади специалисти могат точно сега да намерят поле за изява и себедоказване.

Хайдеее, 90125 и той е суперспец вече и другите според него пишат простотии. А, забравих - даскалите сте 5 степени над останалите и затова те, останалите пишат простотии и нямат право на глас във форума.

Като искаш промени, като учителите искат промени, защо нещо това не се чува никъде по исканията ви, а единственото което ревете е дайте пари и 100% увеличение. Сега вече и дайте пари и на чистачките та да започват с 350 лв. заплата.

Суперспециалисте, с такава заплата започва младши експерт в министерство. Човек с висше образование и поне един западен език.

С 285 лв. започва при нас същата длъжност и със същите изисквания.

И не се пише айде, а хайде г-н учител.

Редактирано от nickfox (преглед на промените)

Хайдеее, 90125 и той е суперспец вече

Сега трябва да се повтарям - никога и никъде не съм твърдял подобно нещо. По-горе съм написал - нека ни подменят, законно е! Надявам се ти да си първия кандидат, хем и може да ти се вдигне малко заплатата. Пък и учениците както обичат дървени философи като тебе....жестоко ще си изкараш :lol6:

Сега трябва да се повтарям - никога и никъде не съм твърдял подобно нещо. По-горе съм написал - нека ни подменят, законно е! Надявам се ти да си първия кандидат, хем и може да ти се вдигне малко заплатата. Пък и учениците както обичат дървени философи като тебе....жестоко ще си изкараш :lol6:

Мерси за комплимента по отношение на дървения философ. Сигурен съм, че ще се справя доста по-добре от теб. Замествал съм учител по информационни технологии. Бил съм и обучител по компютърна грамотност на различни възрастови групи ( от 2 клас до хора на 50-55 години, вкл. и хора от малцинствата ). Така, че не се съмнявай. Ще се справя. Както съм се справял и в други професии. И въпросът пред мен не е бил колко ще получа, а как ще се справя с работата за да бъда оценен както трябва, да постигна целта и да получа повече след това.

Колкото до заплатата ми. Не ме мисли. Ако са ми необходими средства не е проблем да си ги заработя легално с платени данъци и осигуровки.

Мерси за комплимента по отношение на дървения философ. Сигурен съм, че ще се справя доста по-добре от теб.

Факта, че твърдиш подобно нещо без дори да ме познаваш... Но нищо не е невъзможно на тоя свят.

Редактирано от 90125 (преглед на промените)

Факта, че твърдиш подобно нещо без дори да ме познаваш... Но нищо не е невъзможно на тоя свят.

Както и ти изказваш мнения и даваш оценки без да ме познаваш. Имам едно конструктивно предложение - да не задръстваме темата с постове от този сорт. Най-малкото е офтопик в нарушение на правилата и на следващо място се отдалечаваме от темата. Просто в един момент ще ни напомнят, че има ЛС за подобни постове.

Нещо в потвърждение на политическия характер на стачката и явно сключеното споразумение между определени политически сили и синдикати.

След като се направиха на недоразбрали вчера за предложението на кабинета и след няколко часа се отказаха от договореното на преговорите и поискаха неизпълними условия, то днес се натъкваме на следната новина в Дарик:

"Автобусите, с които от страната са докарани учители за протестите им в София, са паркирани в синята зона край храм-паметника „Св. Александър Невски” в нарушение на общинската наредба и в същото време с разрешение от софийското кметство. Според чл. 45 на наредбата за организация на движението на територията на Столична община в синя зона е разрешено паркирането на пътни превозни средства с максимална маса до 2,5 тона и на микробуси и автобуси с до 12 пътнически места."

Оставям тези два факта без коментар. Само ще кажа, че стачката според мен няма да приключи до местните избори. Просто такава е договорката. До тогава сте нужни на политиците с неистови мераци да управляват държавата.

Колкото и да отричате, да се кълнете и да не искате да свързват стачката ви с политици и колкото и те да го декларират, то те отдавна, от самото начало са ви яхнали и трупат дивиденти на ваш гръб заедно със синдикатите. Просто сделката е сключена много преди да ви кажат да стачкувате.

nickfox, мнението ти отново е силно манипулативно, аз първо не съм учител и нищо не искам, просто коментирам. В момента средната брутна заплата в сектора е 374 лв., минималната мисля е под 250 лв., за което обаче не съм сигурен, кажете ако греша. Откъде човече ги вадиш тия цифри и как определяш ти какво искат или не стачкуващите, не знам, виждам обаче, че сметките ти не са верни, както и много от нещата, които пишеш, направо почваш да ми приличаш на Станишев и сие (тук включвам и групичката платени експерти), които се скъсаха да говорят глупости през последните седмици и докато за тях знам, че откровено лъжат. То за тебе си нямам идея дали се опитваш да заблудиш хората или просто не си наясно.

Редактирано от blaber (преглед на промените)

blader,

Не знам да има учител с 250 лева основна заплата. Не съм чувал такава ниска стойност. Никого не манипулирам. Чета, слушам, анализирам и изказвам мнение. Или ми е забранено да го правя, защото не споделям твоето и това на учителите. Който не е с вас е против вас и агент провокатор.

Ето какво казват синдикалните лидери. Нещо, което и аз казвах - че стачката не е за реформи в образованието:

"За днешната среща в “Подкрепа” бяха поставени въпроси за образователната реформа, но това не е предмет на искане на стачката и ние ще настояваме за увеличение на учителските заплати, посочи Николов."

"Независимо от призивите на някои от учителите срещата в КТ Подкрепа се превърна в продължение на митинга с по-малко хора и Кацарчев не беше изслушан до край, защото повечето от учителите искаха да слушат за проценти и повишаване на заплати, а не това как ще се случи чрез промяна на управлението на финансиране на системата."

"Докато беше при учителите, той на няколко пъти се опита да обясни каква е офертата на правителството към тях, но залата го прекъсваше постоянно. „Искате ли все пак реформата в образованието да се случи”, попита ги съветникът на Орешарски. „Искаме си парите”, отвърнаха му учителите. "

"Коректността на изявлението на министър-председателя, както и постигането на разбирателство по време на вчерашната среща бе потвърдена и от изказването на говорителя на Единния национален стачен комитет Николай Николов, направено пред представители на медиите непосредствено след края на разговора: "Обединихме се около разбирането, че в едно съвсем конкретно бъдеще трябва да започне нарастване на заплатата, за да стигнем онзи минимум, който бяхме определили от 650 лв., повтарям, минимумът от 650 лв. средна работна заплата за педагогическите кадри и същия процент на нарастване за непедагогическите кадри. Установихме, че това може да стане в съответни етапи от 1 октомври, 1 януари, 1 юли, но аз не бих се учудил, ако правителството реши да ни изненада и да реши да промени началните пропорции..."

Аз ли манипулирам и демагогствам или нещо друго.

А това, на което се натъкнах показва как някои мераклии за кметски стол не са наясно със състоянието на администрациите, които се канят да управляват, както и това, че учителите също не са запознати с това:

"Затова от трибуната на протестиращите се чуха призиви да се гласува на местните избори за тези кметове, които обещават най-големи съкращения на местната администрация. "

Съкращенията отдавна са направени в местните администрации. Те работят на ръба на възможностите си по отношение на човешки и финансови ресурси. Независимо от това биват натоварвани с нови функции, свързани с децентрализацията на управлението.

Чакай сега, досега говореше за предложението на Станишев от 650 средна, а не минимална заплата. 650 минимална е над 100% увеличение, така че Николов според мен или лъже или не е наясно. 100% и нагоре са наистина прекалени. Естествено, че има политически елементи в стачката, но аз не знам политик в България, който може да изкара 60-70 хил. човека на улицата за друго освен, за да го освиркат. И каква е тук връзката с автобусите не мога и да си представя. "Толкова деца, по толкова левчета - толкова ви е бюджета." - А ти как си мислиш се формират бюджетите на училищата. И в момента бюджетите се определят така и в това е един от най- големите проблеми в системата, защото децата не са консерви, от министерството постоянно говорят за качество, но предложенията им за реформи са все количествени. "ИПИ обявиха, че годишно родителите плащат на учителите между 750 и 850 млн. лева за частни уроци."- или два пъти повече пари отколкото получават от държавата. Това е толкова идиотско, че не се нуждае от коментар.

Аз по принцип нееднократно в този форум и другаде съм заявявала, че подкрепям учителската стачка заради факта, че това са хора с високо образование и заслужават адекватно заплащане. Но вчера театъра, който разиграха синдикатите ми дойде малко в повече. Не мога да си обясня как интелигентни и културни хора ще се измятат като фурнаджийски лопати. Съгласяват се, а после - ооп! нещо не били изчислили както трябва и хайде отново на площада! Кой ги подкокороса за това време и кому си продадоха достойнството не знам, но нееднократно съм заявявала, че прегръдката с политиците, независимо от коя политическа сила, ще им излезе през носа.

Факт обаче, е че вече нещата замирисват на изнудване. Тука, гледам, правите едни бакалски сметки и спорите какво било брутна, какво нетна заплата, мерите чистачките в училище с други висшисти в обществения сектор. Аз само ще ви кажа, че в частния сектор, в по малките градове има хора с висше образование и допълнителна квалификация, които вземат по-малко учителите, а сега ще се окаже че вземат по-малко и от чистачките. Защото в една производствена фирма заплатите зависят от производството и реализацията и всеки интелигентен човек, работещ в такава знае, че парите няма от другаде откъде да дойдат. Досега тези работи не съм ги казвала, но прекомерните вече, според мен претенции на учителското съсловие ги предизвикват. Аз не съжалявам, че съм ги подкрепяла, но ги съжалявам тях, че се поддават на синдикалните дупедавци и не прекратят това шоу, с което вече много хора, първоначално подкрепящи ги, вече се настройват срещу тях. А и откъде да знам, че утре, ако задоволят претенциите им за 790 лв заплата, няма да поискат 1100, примерно.

Ето ги изявленията на двамата пред медиите:

"Това разбирателство и конструктивния характер на дискусията дадоха основание на министър-председателя Сергей Станишев да заяви пред представителите на медиите вчера: ..."Стигнахме до общата възможност за постигане на целта, към която се стремят и синдикатите, и българското правителство - в периода от 1 октомври 2007 г. до 1 юли 2008 г. средната брутна работна заплата на педагогическия персонал в средното образование да достигне 650 лв., пропорционално да се увеличи и възнаграждението на непедагогическия персонал. Това реално може да стане в резултат и на вътрешното преформатиране на начина на управлението на финансовите потоци, и в резултат на ангажимент на държавата".

Коректността на изявлението на министър-председателя, както и постигането на разбирателство по време на вчерашната среща бе потвърдена и от изказването на говорителя на Единния национален стачен комитет Николай Николов, направено пред представители на медиите непосредствено след края на разговора: "Обединихме се около разбирането, че в едно съвсем конкретно бъдеще трябва да започне нарастване на заплатата, за да стигнем онзи минимум, който бяхме определили от 650 лв., повтарям, минимумът от 650 лв. средна работна заплата за педагогическите кадри и същия процент на нарастване за непедагогическите кадри. Установихме, че това може да стане в съответни етапи от 1 октомври, 1 януари, 1 юли, но аз не бих се учудил, ако правителството реши да ни изненада и да реши да промени началните пропорции..."

Както виждаме никъде не се говори за това, че се отнася само за педагогическия персонал. Мисля, че точно и ясно е казано, че пропорционално да се увеличи и възнаграждението на непедагогическия.

И ето още изявления, но свързани с политическия характер на стачката:

"Вицепрезидентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов заяви пред журналисти, че се оттегля от преговорите за увеличение на заплатите като допълни, че прави това, защото очевидно няма качествата да повиши тези заплати със 100%.

Вчера са се събирали някакви хора, които са казали, че представляват сериозна част от колегията и че не са склонни да приемат нищо друго освен 100% увеличение на заплатите и всичко друго е предателство, каза Манолов. Той допълни, че подозира политически сценарий, в който, по думите му, участват парламентарната опозиция, извънпарламентарната опозиция и заяви, че не иска да участва в него.

Някой иска по нашите гърбове да се изкатери към властта и да я преразпределя, каза вицепрезидентът на КТ "Подкрепа".

По повод на автобусите - ами позамисли се малко. Кой от сегашните политици има интерес стачката да продължава и съответно нарежда, чрез пионките си в Столична община да се нарушават наредби. Първото нарушение бе като се появи информация, че община София ще изплати възнагражднията на стачкуващите учители от общинския бюджет, а сега нарушава собствената си наредба за така наречената "Синя зона".

sessily, зплатите не се определят от производството, а от шефа. В България има много фирми с годишен оборот под 1 млн. евро, т.е. малък бизнес, които си строят собствени офис сгради или пък чиито шефове карат коли за по 100 000 евро и не само те, но и жените им, и децата им и т.н. Нещо немислимо на запад. И точно за това подкрепям учителите, защото ако и хората в частния сектор почнат да протестират безогледната експлоатация ще спре. Да синдикатите са политизирани и некадърни, да политици се опитват да използват стачката за свои цели. Но ако десетки хиляди учители не бяха излезнали на улицата, стачка нямаше да има. Така че според мен стачката е дело преди всичко на учителите и те направиха нещо уникално за последните 70 години, а имено престана всеки да гледа в паничката на другия и се обединиха, за да се постигнат по- добър живот.

"Вицепрезидентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов заяви пред журналисти, че се оттегля от преговорите за увеличение на заплатите като допълни, че прави това, защото очевидно няма качествата да повиши тези заплати със 100%. Вчера са се събирали някакви хора, които са казали, че представляват сериозна част от колегията и че не са склонни да приемат нищо друго освен 100% увеличение на заплатите и всичко друго е предателство, каза Манолов. Той допълни, че подозира политически сценарий, в който, по думите му, участват парламентарната опозиция, извънпарламентарната опозиция и заяви, че не иска да участва в него.

Някой иска по нашите гърбове да се изкатери към властта и да я преразпределя, каза вицепрезидентът на КТ "Подкрепа".

Изпращам до всички нещо от друг форум. Оказа се, че "нашия" е доста по интелигентен от някои други. Хайде да поразсъждаваме"

ПОЗИЦИЯ

на колегите от над 60 софийски училища

доСБУ към КНСБ, НУС, СО към КТ „Подкрепа

”Уважаеми колеги,на среща на представители на стачните комитети от над 60 софийски училища обсъдихме ситуацията. Разтревожени сме от появилите се в медиите изказвания, които считаме за отстъпления от първоначалните стачни искания. Във връзка с това се обръщаме към вас със следните предложения:1. Да не се отстъпва от искането за 4,8 – 5 % от БВП за образованието.2. Да не се отстъпва от искането за трикратно увеличение с по 25 % на основната работна заплата на педагогическия и непедагогическия персонал в средното образование: към 01.10. 2007г., към 01. 01. 2008 г. и 01. 07. 2008 г.3. Да не се сключват никакви споразумения, отнасящи се до допълнителните възнаграждения на учителите и обвързването им с реформи (промяна на хорариум, брой ученици и т.н.), стълбове на диференцирано заплащане, съкращения на работни места в средното образование. Не сме съгласни с термина „средна брутна работна заплата”.

sessily, зплатите не се определят от производството, а от шефа. В България има много фирми с годишен оборот под 1 млн. евро, т.е. малък бизнес, които си строят собствени офис сгради или пък чиито шефове карат коли за по 100 000 евро и не само те, но и жените им, и децата им и т.н. Нещо немислимо на запад. И точно за това подкрепям учителите, защото ако и хората в частния сектор почнат да протестират безогледната експлоатация ще спре. Да синдикатите са политизирани и некадърни, да политици се опитват да използват стачката за свои цели. Но ако десетки хиляди учители не бяха излезнали на улицата, стачка нямаше да има. Така че според мен стачката е дело преди всичко на учителите и те направиха нещо уникално за последните 70 години, а имено престана всеки да гледа в паничката на другия и се обединиха, за да се постигнат по- добър живот.

ЗА полулегални фирми от сивия сектор не говоря. Този сектор за мен е тумор в управлението на държавата, който вече пет или шест правителства не успяха да изкарат на светло. ЗА съжаление, бих казала аз, защото ако данъците от този сектор (който по мое мнение е над 50% от цялото производство) влизаха в бюджета, със сигурност щеше да има пари не само за учителите, но и за горските и за медсестрите. Аз работя във фирма, където заплатите зависят основно от производството и реализацията. Не казвам, че при нас няма изцепки (някои от тях съм споменавала в предишните си постове в защита на учителите). Но като цяло знам как се формира цената на изделията, как се договаря и какъв процент от нея е т. нар. фонд работна заплата. СЪс съжаление констатирам, че най-големия процент е на материалните разходи, а трудат е в кьошето. Договарянето със европейските партньори хич не е лесно, защото те се пазарят като циганка на бит пазар. Но затова вина имат и някои наши управляващи, които години наред рекламираха България като страната на евтината работна ръка. Е, някои решиха, че може да работим и без пари. Но това са подробности и най-важното - не са по темата.

Колкото до протестите на хората в частния сектор, за да ги има, трябва да има наистина силни и сериозни, а не продажни синдикати. НО, както вече писах, и Желязко Христов и д-р Тренчев в частна фирма не влизат. Там просто няма келепир. Нищо, че условията на труд са ужасяващи, работния ден понякога надхвърля 24 часа, работи се без трудови договори, без осигуровки, отношението към работниците е като към помияри и пр. и пр. Аз обаче не съм убедена, че този протест, който мечтаеш ще спре експлоатацията. РАботата е там, че колкото и да се хвалят и тези и предишните управляващи с икономически растеж, по мое мнение той нещо не се случва. Или поне не така както на мнозина им се иска. С други думи няма достатъчно производство, следователно няма достатъчно търсене на работна ръка, което да даде възможност за наддаване при работодателите. То се видя и сега - заплахите за сриване на лева и хиперинфлоция доказват точно това. Ако имаше стабилно, и то легално, производство в България, едва ли премахването на валутния борд щеше да повлияе сериозно върху валутата. Друг е въпросът колко трябва да е курсът лев - евро (по-мое мнение вече той е нереален, което поставя в менгеме производителите, които работят за износ). И при това положение нарастването на учителските заплати и с над 100% нямаше да бъде страшно, защото щеше да има откъде да се поеме. Всички тези разсъждения са мое непрофесионално мнение, с което не ангажирам никого.

Редактирано от Sessily (преглед на промените)

Говоря за съвсем легални фирми, в сивия сектор плащат повече, защото не плащат осигуровки. nickfox, разбра ли кой е виновен според министрите, гадните общинари, които крадат от образованието и изведнъж се оказа, че има пари щом се мине на делегирани (независими) бюджети :)

"Вицепрезидентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов заяви пред журналисти, че се оттегля от преговорите за увеличение на заплатите като допълни, че прави това, защото очевидно няма качествата да повиши тези заплати със 100%. Вчера са се събирали някакви хора, които са казали, че представляват сериозна част от колегията и че не са склонни да приемат нищо друго освен 100% увеличение на заплатите и всичко друго е предателство, каза Манолов. Той допълни, че подозира политически сценарий, в който, по думите му, участват парламентарната опозиция, извънпарламентарната опозиция и заяви, че не иска да участва в него.

Изпращам до всички нещо от друг форум. Оказа се, че "нашия" е доста по интелигентен от някои други. Хайде да поразсъждаваме"

ПОЗИЦИЯ

”Уважаеми колеги,на среща на представители на стачните комитети от над 60 софийски училища обсъдихме ситуацията. Разтревожени сме от появилите се в медиите изказвания, които считаме за отстъпления от първоначалните стачни искания. Във връзка с това се обръщаме към вас със следните предложения:1. Да не се отстъпва от искането за 4,8 – 5 % от БВП за образованието.2. Да не се отстъпва от искането за трикратно увеличение с по 25 % на основната работна заплата на педагогическия и непедагогическия персонал в средното образование: към 01.10. 2007г., към 01. 01. 2008 г. и 01. 07. 2008 г.3. Да не се сключват никакви споразумения, отнасящи се до допълнителните възнаграждения на учителите и обвързването им с реформи (промяна на хорариум, брой ученици и т.н.), стълбове на диференцирано заплащане, съкращения на работни места в средното образование. Не сме съгласни с термина „средна брутна работна заплата”.

Всички форуми спряха да мислят, да пишат, да се плюват така интензивно, както преди днес. Защо? Какво се случва?

Говоря за съвсем легални фирми, в сивия сектор плащат повече, защото не плащат осигуровки. nickfox, разбра ли кой е виновен според министрите, гадните общинари, които крадат от образованието и изведнъж се оказа, че има пари щом се мине на делегирани (независими) бюджети ;)

Не ще да са съвсем легални, щом като явно нарушанат законите на страната (данъчните примерно).

ПОЗИЦИЯ

ПО този повод искам да припомня на учителите приказката за Рибаря и златната рибка. Много е поучителна.

Апропо, никой ли не забелязва, че в т. нар. "непедагогически персонал", библиотекарките са приравнени със чистачките. А пък аз имам глупостта да мисля, че библиотекарките се хора със специализирано (беше полувисше, сега е висше) образование.

Говоря за съвсем легални фирми, в сивия сектор плащат повече, защото не плащат осигуровки. nickfox, разбра ли кой е виновен според министрите, гадните общинари, които крадат от образованието и изведнъж се оказа, че има пари щом се мине на делегирани (независими) бюджети ;)

Я, така ли? Я дай да видим къде е казано и написано. Щото аз нещо не виждам някъде да се казва това нещо.

Всички форуми спряха да мислят, да пишат, да се плюват така интензивно, както преди днес. Защо? Какво се случва?

НИто съм спряла, нито ще спра. Аз подкрепям учителите принципно, но няма да престана да ги критикувам за техните неадекватни изказвания или пък безумни изпълниния (каквото беше вчерашното шоу "иди ми-доди ми) .

Между другото форумите на вестниците прегряват от контрастни мнения.

Гледах дебата по канала и там Вълчев си го каза в прав текст, че досега нямало пари, защото ощините ги отклонявали за асфалтиране например, но ти изглежда си му фен:) Sessily, за първи път от тебе разбирам, че ниските заплати нарушават данъчните закони.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.