Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Кара ли някой на олио вместо нафта ?

Featured Replies

Чух че някаква фирма в Варна произвеждала системи за олио с които можело да се кара на олио (не биодизел)

вместо нафта - вземаш го от ресторант и хоп в резервоара. Някой знае ли коя е тази фирма че дизела чука

вече на 2 лева литъра ????

Ами аз не знам за олио вместо нафта но аз лично карам с морска вода, но колата ми е бензинка.

Чух че някаква фирма в Варна произвеждала системи за олио с които можело да се кара на олио (не биодизел)

вместо нафта - вземаш го от ресторант и хоп в резервоара. Някой знае ли коя е тази фирма че дизела чука

Познавам един дето кара на олио. Сам си го изкупува от ресторантите по 50 стинки литъра и сам си га филтрира. Смесва го в някавя пропорция със истински дизел и си кара.

Никакви "системи" не са ти нужни cool.gif

Купуваш си филтър за климатик,слагаш го на една голяма фуния и филтрираш олиото в туба.След това го смесваш с нафта в пропорция 1:10 или 1:5 -тоест на една туба от 20 литра сипваш 2 или 4 литра олио и си караш без проблем.

Един приятел кара за пропорция 50:50 и няма проблеми,аз обаче съм стигал само до 1:3 и не посмях повече.

p.s.сега си залагам на нафтата на черно и не се занимавам с олио cool.gif

• Автор

Не, не си правя майтап - всеки дизелов двигател може да работи на олио (ново или от фритюрниците). Трябвало да се инсталира тази ситема, която го подгрявала за да стане по-течно и тогава вървяло без никакви рискове.

Ако знаете тази фирма, кажете защото нафтата стана вече 2 лв/литър и едва ли ще стане по-евтина. А от ресторантите мога да вземам олио по 20 стотинки - което е 10 пъти по-евтино. 100 км излизат по 1,60 лв което много по-евтино дори и от метана на бакщишите.

Никакви "системи" не са ти нужни cool.gif

Купуваш си филтър за климатик,слагаш го на една голяма фуния и филтрираш олиото в туба.След това го смесваш с нафта в пропорция 1:10 или 1:5 -тоест на една туба от 20 литра сипваш 2 или 4 литра олио и си караш без проблем.

Един приятел кара за пропорция 50:50 и няма проблеми,аз обаче съм стигал само до 1:3 и не посмях повече.

абе можело и на смес да караш - ама за да караш на 100% олио трябвало тази системка - иначе било много гъсто и не било добре за двигателя

Ей, ще ме накарате да пробвам на моя чепел. Докторе, какъв е този филтър за климатик? Сподели малко повече.

Дизела гори доста работи заедно с нафтата, стига да не се прекалява.

Ей, ще ме накарате да пробвам на моя чепел. Докторе, какъв е този филтър за климатик? Сподели малко повече.

Дизела гори доста работи заедно с нафтата, стига да не се прекалява.

филтър за климатик "Osaka" cool.gif или можеш да ползваш и торбичка за прахосмукачка (от тия-еднократните)

такъв имах-такъв ползвах-просто за да изчистиш олиото от боклуците вътре.

Абе по-добре продължавай да си караш на алкохолни изпарения. Като гледам бързо се придвижваш от форум до форум. ;)

Благодаря, Trichocephalus. Ще си направя един експеримент с баничарката. Остава само да забъркам една туба "коктейл".

И аз съм по тънката нафта, ама ще експериментирам за обща култура. ;)

Хора нафтата ще ви изпие главите :rolleyes: според мен един дизелов двигател от старите (19..-1997) не може да се движи без проблеми както на олио така и на дизел. До колкото знам новите двигатели са по-присопособени към биодизела и за това може и да се кара на олио

p.s. Не го препоръчвам на никои защото последиците може да са по скъпи от бутилка олио :rolleyes:

ApuaHa, колега, мисля, че точно стария чепел е много по надежден откъм експерименти, по простата причина, че е устроен просто. Новите дизели(говоря за дюза-помпа и Комърийл) с тези датчици и електроники, започват да се чудят кое, кога и как да го направят.

Не си играйте да кръщавате навтата за по-новите Къмон Рейл системи на дизелите,освен ако фабрично не ви продават БИОДИЗЕЛ. Да не плачете после!

ApuaHa, колега, мисля, че точно стария чепел е много по надежден откъм експерименти, по простата причина, че е устроен просто. Новите дизели(говоря за дюза-помпа и Комърийл) с тези датчици и електроники, започват да се чудят кое, кога и как да го направят.

Може не съм Фен на Дизела и не знам но определено ако го пробвам ще е със стара печка :yanim:

• 3 седмици по-късно...
biggrin.gif Бензина по-евтин, баси парадокса, всичките се изтрепаха да си взимат дизеловки, защото дизела е по-евтин, да ама не! Видя се, че дизела върви повече и държавата сложи по-големи акцизи на дизела :ph34r:laugh.gif
  • Автор

Да, дизелът се ползва вече почни два пъти повече отколкото бензина и затова е по-скъп. В България има 53% автомобили на нафта и 47% на бензин, но дизелите карат повече и затова се продава почвече нафта.

Е решението е да се кара на олио по 0,30 лв/л а не на нафта на 2,10 лв/л. Аз лека полека напредвам с системата и до нова година ще съм минал на 100% олио

Олиото става за гориво за дизелови двигатели , НО КАТО ДОБАВКА / ДО 2 -3 ПРОЦЕНТА / КЪМ НЕФТЕНИЯ ДИЗЕЛ , И ПРИ ТЕМПЕРАТУРИ НАД НУЛАТА .

Олиото има висока температура на филтрация и замръзване - около минус 6 градуса , което през студените дни ще доведе до трудно и почти невъзможно преминаване през филтрите и тръбопроводите на горивната система на автомобила.

И нещо друго не по-малко важно олиото и биодизелът разтварят каучукът от маркучите и уплътненията . При по-новите дизелови автомобили,горивната система е направена с устойчив на разтваряне от биодизел каучук.

Нафтата последно я купих по 2.19 лева за литър, за по-скъпия Шел в-пауър става дума.... ohmy.gif

Не само в България дизела е по-скъп - справка за месец ноември.

Единственият проблем фенко на разработката ти е, че е олиото е много малко, няма да стигне за всички ;)

Идеята е да имаме цени на горивата като бедните хамериканци... Те като най-зле имат все още два пъти по-ниски цени на горивата. А са най-големият консуматор... Това е сериозна тема за обсъждане според мен, не дали олиото е по-изгодно или не :)

E то само олио не става-трябва да се меша :P

Едно приятелче с Форд Ескорт редовно ме молеше да наливам-малееее мен ме болеше сърцето-да изсипя 10 литра олио

sad.gif

Не виждам прогнози за евтино гориво.

И ние сме на дизел-ами да отидем в Хамерика.

Не знам дали го знаете това , но американците имат находища на петрол по техните земи , но всичките са запечатани .Ще се изполсват чак когато всички други са изчерпани ... :)

Едно време на дизеловите коли казваха - печки. Сега май ще им казваме - фритюрници с този биодизел :sobbing:biggrin.gif

Едно време на дизеловите коли казваха - печки. Сега май ще им казваме - фритюрници с този биодизел :sobbing:biggrin.gif

Мда,вътре миришеше на пържени картофи-отвън не знам как

:sobbing:

• Автор

Олиото не разяжда каучуковите маркучи, а само биодизела. Пуснете си една гумичка в олио в едно бурканче и ще видите че дори и след месеци не и е станало нищо на гумата.

Не ги знам американците имат ли още резерви или не, аз си знам че моите резерви са в мазата ми и сам си определям цената на горивото си .

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.