Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

INTEL или AMD: Кой е по-добрият?

Featured Replies

;)

Бих дал друг аналог - купил си нова къща на 2 етажа и живееш сам, но моментално след като си я купил, почваш да я укрепваш, за да надстроиш още два етажа...

Поне знам, че ако ми дойдат гости, ще има кво да ги правя и няма да се бутаме biggrin.gif Ето ти друга аналогия

• Отговори 227
  • Прегледи 31,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Второ: Да, върл фен съм на АМД, именно заради дребното нещо, което не спомена, изискването за процесори, което аз споменах... Забелязал съм че с повечето игри процесорите на АМД според изискванията трябва да са с пъти по-слаби, а да вършат същата работа като тези на интел...

Представите ти са, меко казано, остарели . Това се отнасяше за процесорите на Интел от архитектурата Netburst !

Новата Core ( която е на пазара повече от година) "отнася" всяко АМД и без клок ! Това е основната причина за големите загуби на компанията през последната година!

Смятам, че системата ми е бърза, м/би дори по-бърза от вашите в някои приложения и игри, въпреки че и аз съм с AMD (BE-2300)

Само така ти се струва cool.gif Който и да е от форума, разполагащ с двуядрен Интел ( Core ) на момента може да ти докаже точно обратното ( на Default честоти) !

Имам един въпрос към psycho_666

Ти имал ли си възможноста да си поиграеш с компютър на което е поставен процесор Core 2 Duo???

А бре 2 човека ми отговориха като хората другите само си чешаха езиците и само само да не пропуснат някоя тема дето не са отговори ли на нея.Така с нищо не ми помагате.

Редактирано от Haymanata (преглед на промените)

;)

Бих дал друг аналог - купил си нова къща на 2 етажа и живееш сам, но моментално след като си я купил, почваш да я укрепваш, за да надстроиш още два етажа...

[/quote...и понеже е моята къща-аз съм решил така и си я харесвам така,и някой ме вижда,започва и той да надстроява,обаче не слага подпори,къщата му рухва,той твърди,че съм му виновен аз,щот' съм го зарибил..И аз си живея в четириетажната къща сам и ми е кофти,кофти...

А бре 2 човека ми отговориха като хората другите само си чешаха езиците и само само да не пропуснат някоя тема дето не са отговори ли на нея.Така с нищо не ми помагате.

Вземаш си E2180 и с клок и без клок пак е по-добър. Готов си ;)

Ами пак да те попитам,какво искаш да правиш на него?Ако само искаш да си го имаш-каквото и да вземеш ще ти свърши работа.Ако ще правиш на него нещо-уточни се.Има бюджетен,среден и висок клас,които се различават по функции и възможности,горе-долу от трабант през опел до майбах.Какво искаш да може и колко си склонен да платиш за него.

Редактирано от питон357 (преглед на промените)

Темата е много добра, но май няма да се стигне до крайно решение кои е по- по- най.

Аз да си кажа още от начало, че съм фен на AMD (просто ми харесват всички ги плюят че греят много и..., но обичам да съм различен и да ми е гадно :) ), но да си бадем честни Intel за сега водят класацията "най- добър процесор", а не се знае какво ще покаже новата година :).

НО и според мен няма смисъл от клока, той е измислен преди 10 - 15 години когато по хубавите компютри са стрували цяло състояние с цел да се подобри тяхната производителност с добре познатото ни копче "турбо" (има и хора навремето които са си играли и с поялник по дъното за да дигнат FSB). След като компютрите в България (и не само при нас) стават вече по достъпни се превръща в спорт. При положение, че човек разполага с добър компютър на които върви и най- тежката игра на приемливо качество за какво ще му трябва да си надуе процесора и да рече "ей виж колега колко точки съм изкарал на 3DMark06" и другия да каже "ех и аз изкарах толкова, но моя процесор струва с 30 $ повече...." Според мен няма смисъл, но това си е само мое лично мнение.

Има и нещо друго смисъл, че игри които са оптимизирани за Intel и NVidia вървят по добре на ATi и AMD (Lineage 2 C4 която е оптимизирана за Intel върви по- добре на AMD) наговоря какви точки ще изкара самата конфигурация, а за самия гемплей (компа на които играех известно време беше доста зле, от към параметри). Не съм сигурен за това, но доста компютри са ми минали през ръцете и освен за игра не сам ги ползвал за друго, и с такава представа съм останал затова не обръщам много внимание на тестове направени от различни специализирани софтуери.

И сега за автора, мога да си противореча, но ти предлагам да си вземеш Intel. Ето ти сайт с тестове на различни процесори, харесай си един, напраши си малко сметка с колко пари може да дадеш за такъв процесор и си го купи.

Редактирано от Silver_Angel (преглед на промените)

Няма такова нещо, като игра оптимизирана за Intel или AMD. Имаше навремето игри, които се оптимизираха за, АТИ и Nvidia съответно, но думата е точна: ИМАШЕ... до преди 2-3 години и при това само някой единични заглавия.! Ако се бъркате по това, че в началото на някоя игра има логото на ATI и Nvidia съответно, това не означава обезателно, че тази игра е оптимизирана за съответния производител на видеокарти. А с още по-задна дата имаше 2-3 игри, които не можеха да се подкарат на AMD платформа, но грешката си беше в начина на изпълнение на кода от AMD процесора и чрез съответен пач тези "бъгове" се изчистваха перфектно!

Темата е много добра, но май няма да се стигне до крайно решение кои е по- по- най.

Аз да си кажа още от начало, че съм фен на AMD (просто ми харесват всички ги плюят че греят много и..., но обичам да съм различен и да ми е гадно :P ), но да си бадем честни Intel за сега водят класацията "най- добър процесор", а не се знае какво ще покаже новата година :P.

НО и според мен няма смисъл от клока, той е измислен преди 10 - 15 години когато по хубавите компютри са стрували цяло състояние с цел да се подобри тяхната производителност с добре познатото ни копче "турбо" (има и хора навремето които са си играли и с поялник по дъното за да дигнат FSB). След като компютрите в България (и не само при нас) стават вече по достъпни се превръща в спорт. При положение, че човек разполага с добър компютър на които върви и най- тежката игра на приемливо качество за какво ще му трябва да си надуе процесора и да рече "ей виж колега колко точки съм изкарал на 3DMark06" и другия да каже "ех и аз изкарах толкова, но моя процесор струва с 30 $ повече...." Според мен няма смисъл, но това си е само мое лично мнение.

Има и нещо друго смисъл, че игри които са оптимизирани за Intel и NVidia вървят по добре на ATi и AMD (Lineage 2 C4 която е оптимизирана за Intel върви по- добре на AMD) наговоря какви точки ще изкара самата конфигурация, а за самия гемплей (компа на които играех известно време беше доста зле, от към параметри). Не съм сигурен за това, но доста компютри са ми минали през ръцете и освен за игра не сам ги ползвал за друго, и с такава представа съм останал затова не обръщам много внимание на тестове направени от различни специализирани софтуери.

И сега за автора, мога да си противореча, но ти предлагам да си вземеш Intel. Ето ти сайт с тестове на различни процесори, харесай си един, напраши си малко сметка с колко пари може да дадеш за такъв процесор и си го купи.

Както всички знаем,всеки си има мнение-за клока,за спорта,за политиката.Това никак не е лошо.Лошото е,когато някой се опитва да налага мнението си на околните,използвайки ултимативен тон.Относно клока,едно е да имаш мнение,лично твое,което да споделиш с колегите си от форума,съвсем друго е,когато отхвърляш с лека ръка начина на разсъждение и постиженията на други хора.За смисъла-лично аз не виждам смисъла в това 22(+3)нормални хора да гонят и ритат мехур с въздух по къси гащи,а хиляди други да крещят,викат,псуват и подскачат-обаче много хора ще ме оборят cool.gif .За момента Интел е по-добрия производител,но никой не знае как ще е утре.Вчера беше обратното-до CORE технологията.Колкото до автора на темата(дано не ми се обиди)-отиваш на лекар и му казваш-кофти ми е.Айде бе докторе,що не ме излекуваш,нали ти казах какво ми е.Ей,какви доктори сте...

Така, така... Искам да се извиня (отново) на всички, че си го изкарах на вас във форума...

1. Колкото и странно да звучи виждал съм доста машини и да ви кажа честно повечето проблемни бяха интелски...

2. Когато греша - греша... Няма как да не се съглася с Кокомил, че е напълно и безвъзратно прав... Схващанията ми са малко поостарели... И въпреки това оставам фен на АМД, колкото и да са "изостанали"...

3. Няма как да не се съглася, че проблемите при клок не идват от вас, а от самите клокъри... Никой естествено (което е нормално) не разбра какво имашх предвид (а и аз не се изказах правилно)... Според мен е грешно да напишете "този процесор е по-добър от онзи, защото КАТО ГО КЛОКНЕШ И ГО МИНАВА" И хората си казват "ей дай да го клокна"... Същото е и с видеокартите... Вземи си тая, щото като я клокнеш... Клока не прави компонентите по-добри... Като си е калпаво си е калпаво и да го клокнеш... Като си е добро си няма проблеми... Ще ползвам къщата - дървената колиба и с обзавеждане за 100000 лв и боя за 1000лв да е си е дървена... Ма тухлата си е тухла... Още съм твърдо против овърклока...

4. Пак се извинявам, но си държа на същото, все пак дайте да се замислим малко... Една добре подбрана конфигурация не се интересува интелска или АМД е, ако е стабилна няма значение дали процесора е с 30 долара по-скъп или по-евтин... Важното е нещата да са добре подбрани и да се сработят, нали така?

И все пак... Аз съм с АМД и ще остана с АМД. и да отговоря на зададения ми въпрос - ДА, пипвал съм интелска конфигурация с кор2дуо процесор... И какво? Вкъщи си ми стига АМД-то... Евтино ми дойде, добре се справя, макар и със слабите части... PQI рам, гаражно захранване, семпрон процесор... Не мисля че искам Интелска конфигурация, щом АМД ми дават каквото ми трябва...

Добре, Интел са по-добри... В момента... Съгласен съм... И ще си направя коледен подарък - Athlon 4400+... Да подхраня малко АМД...

Пуснах темата,защото както казах не разбирам мн от тези работи и исках да ми препоръчате някой двуядрен процесор,който си заслужава парите,а не да дам пари и той нищото да не струва.А за какво ще го ползвам за какво ли не,за по-новите игрички,за програми,за интернет за каквото се сетиш общо взето:).Някакъв процесор среден клас да го наречем или малко над средния дайте ми 2-3 предложения и аз ще си избера и всички сем доволни.Сега мисля,че ме разбрахте? biggrin.gifbiggrin.gif;)

В средния клас можеш да избираш между C2D Е4500 (225 лв крайна цена) и за горе долу същите пари AMD ATHLON64 X2 5200+. Ако имаш повече пари избора е между C2D Е6750 и ATHLON64 6000+ X2 /AM2 /BOX. И в двата случая Intel е за предпочитане. Ако само това ти е бил въпроса се учудвам как може да се получат 8 страници спор, при положение, че всичко е ясно в момента.

Редактирано от xactoR (преглед на промените)

В средния клас можеш да избираш между C2D Е4500 (225 лв крайна цена) и за горе долу същите пари AMD ATHLON64 X2 5200+. Ако имаш повече пари избора е между C2D Е6750 и ATHLON64 6000+ X2 /AM2 /BOX. И в двата случая Intel е за предпочитане. Ако само това ти е бил въпроса се учудвам как може да се получат 8 страници спор, при положение, че всичко е ясно в момента.

Кратко и изчерпателно!

Дъно Jetway IP35-GS от Стилтех Компютърс-146лв

процесор

Intel Core 2 Duo E4500 2.20GHz -219,00лв-Вуду

рам Corsair KIT 2x1GB DDR2800Mhz,TWIN2X2048-6400C4,E.P.P, 150 лв-Вуду

HDD WESTERN DIGITAL 250 GB 16 MB 7.200 RPM-116лв-плесио

записвачка DVD+/-RW 1814BLT, DL, LS, SATA,Ret,Black DVD+/-RW 1814BLT, DL, LS, SATA,Ret,Black-65лв

видео

GF 8800GT - 512MB DDR3 PCI-E 256bit FAN DVI Product Inno3D Geforce 8800 Chipset Geforce 8800..-454лв(7900-1950)

захранване-Chieftec GPS-400AA- 101A 400W GPS-400AA- 101A 400W 80лв

кутия-по избор

Ако говорим с цифри и факти:

По последни данни на международните борси, цената на AMD като цяло е по-ниска с 400 милиона $ от цената, която компанията е платила за придобиването на ATI преди година, а точно 5 милиарда $. За сравнвние, цената на Intel се определя на 162 милиарда, което е повече от 32 пъти! И още едно сравнение, цените на акциите на графичния производител Nvidia, надхвърлят 4 пъти цената на AMD, като цяло, а точно - Nvidia се оценява на 16 милиарда $.

Перспективата пред AMD е просто плачевна, ако не успее да пребори пазара с качествени процесори "Phenom" (a предвид тази статия, за момента не е така) и видеочипове, конкурентни на Nvidia.... бъдещето на компанията съвсем не е ясно!

Редактирано от pit (преглед на промените)

Ако говорим с цифри и факти:

По последни данни на международните борси, цената на AMD като цяло е по-ниска с 400 милиона $ от цената, която компанията е платила за придобиването на ATI преди година, а точно 5 милиарда $. За сравнвние, цената на Intel се определя на 162 милиарда, което е повече от 32 пъти! И още едно сравнение, цените на акциите на графичния производител Nvidia, надхвърлят 4 пъти цената на AMD, като цяло, а точно - Nvidia се оценява на 16 милиарда $.

Перспективата пред AMD е просто плачевна, ако не успее да пребори пазара с качествени процесори "Phenom" и видеочипове, конкурентни на Nvidia.... бъдещето на компанията съвсем не е ясно!

Точно в тази връзка са и последните новини за компанията. Вчера на длъжност първи вице-президент е назаначен Mike Uhler, бивш главен технолог на MIPS. Същият преди е бил и директор проектиране в Silicon Graphics. На негово име се водят 34 патента в сферата на компютърния дизайн и архитектура.

Дано да се задвижат малко в правилната посока, че лежането на стари лаври си докара последствията! Лошото е, че и в новите разработки нещо им куца. Phenom като замисъл е страхотен процесор, но нещо инженерите са си бъркали в носа при проектирането и сега ще трябва да се пускат, забележете - софтуерни кръпки, за да работят ЩО ГОДЕ добре, със загуба на известна производителност!

Мда... май май наистина си клатят... Поне ати печелят добре :) Ако продължават така нещата, нищо чудно споровете да са в посока "кой процесор на единствения производител е по-добър"...

;)

Intel страдат от същия проблем с грешки при проектирането, но за разлика от AMD, те просто ще забавят пускането на новите си 45мм процесори до изглаждането на проблемите, докато конкурента им вече избълва първите партиди Barcelona и Phenom, за които няма лек на хардуерно ниво!

Дам бързата работа...слепи ги ражда:

Комедия от грешки: Четириядрените Yorkfield ще закъснеят поне с месец

http://pcworld.bg/?call=USE~home;&page=paper&n=5490

AMD се връща към архитектурата K8?

http://pcworld.bg/?call=USE~home;&page=paper&n=5439

• 3 седмици по-късно...

Когато излезе някоя игра, обикновено пише: процесор напр., Р4 на 2.8 GHz или еквивалент на АМД

(тизи еквивалент в повечето случай е 2800+ който работи на 1.86 GHz)

Това означава само едно , че АМД имат по-голямо КПД, щом като с 1.86 GHz и с по-малко кеш успяват да направят това което прави и Р4 на 2.8 GHz

Наистина ли, това е така?

Когато излезе някоя игра, обикновено пише: процесор напр., Р4 на 2.8 GHz или еквивалент на АМД

(тизи еквивалент в повечето случай е 2800+ който работи на 1.86 GHz)

Това означава само едно , че АМД имат по-голямо КПД, щом като с 1.86 GHz и с по-малко кеш успяват да направят това което прави и Р4 на 2.8 GHz

Наистина ли, това е така?

Това беше отдавна или по-скоро допреди миналата година.Сега в 90% от случаите интелските конфигурации за с една идея напред.

:ph34r:

Тъй като това ми е последния пост за тази година,искам да пожелая на всички весело послещане на Новата година.Много здраве,късмет и щастие на всички ви.До нови срещи,приятели cool.gif

Редактирано от bobsun0317 (преглед на промените)

Гост
Тази тема е заключена за нови отговори.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.