Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Изключвате ли си компютъра

Featured Replies

Преди много време бях чел че е по добре да не се изключва и включва а да си стой само включен . От тогава колкото и компютъра да съм имал никога не

съм ги изключвал. Само рестартирам когато се налага. Та ме интересува това добре ли е или зле за хардуера. За HDD-то определено не е добре , но това е най лесната част ако се прецака да се смени. Вие на какво мнение сте.

Ами то е същото , като да не си гасиш колата , сещай се :).

Винаги , когато не го ползвам , го изключвам.

Едно устройство , има ли подвижни части , винаги е хубаво да се изключва , ако не се ползва.

• Автор
Ами то е същото , като да не си гасиш колата , сещай се :).

Винаги , когато не го ползвам , го изключвам.

Едно устройство , има ли подвижни части , винаги е хубаво да се изключва , ако не се ползва.

Веднага мога да ти вляза в опозиция, сравнението не е подходящо . Хардуера на всяко включване е подложен на токови удари.

А за колите и там не си прав , навремето държавните таксита (лади и жигули)правеха пробег от 350-500 хил км без ремонт на двигателя, сещай се защо,

защото се караше винаги топъл 24 часа и никога не се е налагало да загряват , а когато е студен двигателя износването е значително по голямо.

Хардът, повярвай ми, ти е най-важната част от компа, особено ако не си архивираш много често. Надявай се да изкара много дъъълго. А по темата - едно време се разваляха, ако се рестартират често, сега много не им пука. Знам за хора, които не са си РЕСТАРТИРАЛИ компютрите с месеци и нищо им няма, ама те са с Линукс ( друга тема ). Моят много често не съм го спирал с дни, нищо му няма. Но предпочитам да го гася на няколко дни, ей-така, да не харчи много ток.

746129_t.jpg

Хоствам си хъба и не го гася,когато не е при мен го правя естествено.Колкото до хардовете те са много надеждни в днешни дни,не случайно производителите им дават гаранция 3-5 години.Принципно съм на мнение че една машина ако не прави нищо трябва да е изключена.На работата ги научих да си гасат компютрите вечер защото при някаква аномалия може и пожар да стане.Да не говоря за разхода за ток.

Хардовете се дават и с друг вид гаранция - старт-споп цикли. Тази гаранция е в размер от 50 000 старта (не знам на кой производител и не се сещам къде го гледах това). Да предположим, че средно на ден гасите/рестартирате машината 5 пъти. 50 000 / 5 = 10 000 дни или 10 000 / 365 = 27 години, че и отгоре. Е ... до сега 27 годишен хард не съм имал, но се надявам да ми изкарат поне толкова.

По темата - преди не го гасих, сега го гася. Все тая е. И двете си имат добри и лоши страни. Само че като не съм на него и е включен може да станат доста по-сериозни проблеми.

Веднага мога да ти вляза в опозиция, сравнението не е подходящо . Хардуера на всяко включване е подложен на токови удари.

А за колите и там не си прав , навремето държавните таксита (лади и жигули)правеха пробег от 350-500 хил км без ремонт на двигателя, сещай се защо,

защото се караше винаги топъл 24 часа и никога не се е налагало да загряват , а когато е студен двигателя износването е значително по голямо.

Aз съм на мнение, че не е хубаво да се изключва, но ако си гониш сметката за ток...естествено, че нищо няма да му стане и да се изключи :P

Само CEZ го изключва моя, понеже се притеснява за големите ми сметки, та чат пат ми го спират. laugh.gif

Домашния като го включа един път и повече не се гаси до вечерта. Служебния си работи нонстоп с месеци. Не съм забелязал някой от двата да работи по-зле или по-добре поради честотата на включване и изключване. От цялата работа най го отнася монитора, ако не се гаси. Според мене именно той най-много се износва от работа, а на компа нищо му няма - така или иначе примерно процесора ще остарее морално мнооооого преди да се повреди физически.

При съвременното ниво на компонентите в компютъра едва ли има голямо значение дали се гаси или не. Аз моя го гася защото харчи ток и заради шума който ме дразни, въпреки че е доста тиха машинката. Ако съм заредил някакви неща за сваляне си го оставям да работи и нощем или когато няма никой в къщи. Компютъра съм го купил да ми служи, а не аз на него и изобщо няма да се съобразявам добре ли му е като е постоянно включен или не. Същото се отнася и за кола, телефон, телевизор и всяка друга техника в дома ми. :P

Редактирано от Lyudmil (преглед на промените)

Съгласен съм с абсолютно всичко. И аз не го гася като свалям. Не ми пречи и звука. Просто натисам копчето power на клавиетурата ... и да го гася и да не го ... все тая.

Малко по-нагоре се споменаха и мониторите - дали ще загасиш компютъра или само монитора - за самия монитор е все тая. Въпроса е кое му пречи повече - дългото работене или периодичното включване/изключване.

От юни 2006г. спира само ако спре тока, като го почиствам (веднъж в месеца), ако прявя някой ъпгрейд или сменям някоя разбръмчала се перка. През другото време е 24/7. Единствения проблем са вентилаторите, след 7-8 месеца денонощна работа и вдигат шума. Общо от 2006 г. до сега дали му се събират 2 дни да не е бил включен.

Изключвам го.

Не е много шумен, но все пак ме дразни, пък и спя в същата стая и искам като спя да няма абсолютно никакъв шум.

Привет!

Някъде бях чул, че компютърът е пригоден да работи като хладилника - да не се изключва. :yanim: Прави сте, че при всяко включване е подложен на токови удари и би трябвало да се износва повечко... Поне на теория. :)

Поздрави!

Според мен все тая дали се остава включен или се изгася когато не се използва.2002 година си спомням когато си взимах втората барака(компютър) продавача ме посъветва да не го изключвам,че не било хубаво.Иначе сега с новата машина си го пускам и гася без да се съобразявам.Вечерно време в 98% сигурно от случайте го гася.Оставам го единствено ако свалям или качвам нещо в нета.Докато през деня съм на работа си стой изключен-главно поради страш да не даде нещо на късо и не дай си Боже да стане пожар.От токови удари по не ме е страх-взел съм си и UPS.

Привет,

Аз моя го изключвам понеже е много шумен и е в спалнята.Яко теб не те дразни можеш и да не го изключваш

tom-barelytrue.gif

Редовното изключване на компютъра всеки ден скъсява живота на компютъра...

Тази тема обикновено поражда спорове. От една страна, включването и изключването на компютъра подлага електрониката му на стрес. От друга страна изключването е даже неизбежно, понеже и най-добрите операционни системи и приложения се смахват, ако дълго време не се изключват.

Еднозначен отговор просто няма. Изглежда надделява мнението, че изключването носи повече ползи, отколкото вреди, пък и пести електроенергия. Типичното време на живот на един процесор е 10 години, така че преди включването и изключването да успее да повреди процесора, той вече ще бъде мъртъв от старост.

Идея: ако сте с Windows XP, щракнете с десния бутон върху декстопа, от контекстното меню изберете New, Shortcut, въведете "shutdown -s -t 00", натиснете Next, дайте на новия шорткът някакво име, например "Shutdown", натиснете Finish. Така можете да лесно извикате процедурата за изключване (Внимавайте, командата в този вид няма да ви иска потвърждение, а направо ще изключи компютъра). Като иконка за шорткъта можете да ползвате красивата картинка за изключване на Windows XP. За целта щракнете с десния бутон върху шорткъта, от контекстното меню изберете Properties, раздел Shortcut, натиснете бутона Change icon.Windows ще се оплаче, че shutdown.exe си няма иконка, но автоматично ще ви предложи да си изберете от други картинки, сред които ще намерите и тази за изключване.

Източник: logo1.gif

Иначе и аз го оставям включен само, когато тегля/свалям нещо от нета иначе го спирам (по-често използвам режима HIBERNATE) заради вече изброените причини:

1.Харчи ток

2.Опастност от пожар докато ме няма

3.Произвежда шум дори и в малки количества да е...

4.И едно време имаше и твърдение че колкото по-малко се рестартира един компютър толкова по-бавно започва да работи Windows...и е добре ако не се спира често да се следи параметъра handle в Task Manager-a и ако стойностиите на повечето процеси надминават 1000 да му се удря по един рестарт или поне да се убива процесът explorer.exe и после пак да се пуска...Но доколкото си спомням това важеше повече за Windows 98...

Значи аз моя си го гася по 2 причини:

а)има възможност от токов удар, а на мен не ми се рискува...;

б)пести ток.

Та, като чета постовете по-горе добивам представа, че няма почти никакво значение дали ще се изключва или ще седи включен. Аз спЪ кат' пън така че не ми пречи шума (който не е кой знае колко силен де...) . Вечер си го оставям включен, ако тегля нещо или ако бащата ми прехвърля нещо от лаптопа на PC-то, както и обратното. Друг случай, когато не го изключвам, е когато съм го пуснал да дефрагментира хард,а а аз съм забегнал някъде или ако записвам нещо... Бе ако прай нещо! А това за рестартирането дето не било хубаво и аз съм го чувал, но наистина важи за старите компютри. Аз имам един познат дето има зала и бх 4ул еидн път от него че на ден е хубаво да се рестартира поне 1 път PC-то, ама тва колко е вярно не знам. xD

Сутрин щом го включа до вечерта си работи. Може да стоя и 1 час на него, ала след като свърша работа, го оставям да работи - току виж ми притрябвал за нещо после!

Но винаги го включвам през UPS - а, защото нерядко се случва да има токови удари!

Дойде ли време за изключване, го правя изцяло - от интернет, от контакт - отвсякъде! :angry:

Домашния като го включа един път и повече не се гаси до вечерта. Служебния си работи нонстоп с месеци. Не съм забелязал някой от двата да работи по-зле или по-добре поради честотата на включване и изключване. От цялата работа най го отнася монитора, ако не се гаси. Според мене именно той най-много се износва от работа, а на компа нищо му няма - така или иначе примерно процесора ще остарее морално мнооооого преди да се повреди физически.

Специално за монитора ще кажа, че предния ми изгоря ( TXO-то) поради моментно изключване и включване на монитора от копчето му и то по погрешка. Всяко включване и изключване е вредно за CRT мониторите, както е вредно да изключиш и включиш телевизора си. Началния ток е 7 пъти по-голям при включване. Представям си на захранването какво му е. не съм се интересувал, дали и захранването подава 7 пъти по-голям ток, но който знае, нека каже.

Иначе аз повече от година не си бях изключвал компютъра, понеже ми трябваше онлайн постоянно. Бях свикнал на големия шум, но в един момент се осъзнах, че на бившата ми приятелка не и понася шума и го търпи само заради мен. Тогава почнах да го изключвам. Впоследствие го клокнах яко и отворих капака на кутията. Нямаше смисъл пак да не го изключвам, още повече, че не ми трябваше нощем. Сега и да ми трябва за теглене на нещо, пак не го оставям, а предпочитам да си почина на спокойствие( мамка му на комшията, така и не спря климатика нито лятото, нито зимата).

Редакция:

Аааа, забравих да кажа това, заради което писах в тая тема :offtopic_s: когато XP работи с дни, се натрупват неимоверно много временни файлове, разни невалидни ключове в регистрите и понякога се оказва, че кошницата почва да се влачи. когато не си изключвах компа, много ми бяха полезни разни програмки, почистващи стари временни файлове, регистри и така нататък. Тогава наистина се чувства ползата от тия програмки. Много често съм срещал мнения, че временните файлове не трябвало да се трият, защото те се триели при изключване на системата. Е, да, но ако не я изключваме? Има два варианта: рестартиране или ползване на тия помощни програмки.

А за автомобилите ще кажа, че износването при пускане на студен двигател е огромно! Забравих точно на какъв пробег се равнява, но ако разберете това, няма да искате никога да изключвате мотора на колата си.

Редактирано от bildera_ (преглед на промените)

Моя кошник го включвам и изключвам по 2-3 пъти дневно но никога не съм го оставял да работи 24/7, когато не ми трябва не го държа включен и толкоз.Не ме интересува колко напрежение му идва,когато то включвам важното за мен е да се включи да си свърша работата и след това да го изключа.Не желая да ставам основен спонсор на енергоразпределението,без това токът им не е ток като хоратас тези постоянни вариаций от 180 до 290 волта .Денонощната работа според мен та не е особено желателна без UPS, а и без дълбок джоб за сметките :shake_puter: .

Принципно ако не свалям нощем го спирам!Това,че спирането и пускането му влияе според мен остана в миналото!

Относно токовият удар. И да си на компа, и да спиш, и да си на друга планета - ако работи няма какво да направиш - все е тая. Аз за това си имам предпазител на разклонителя cool.gif

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.