Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Православието-Свещенното предание

Featured Replies

Намасте!

или както казват нашите приятели и братчета на изток - поздравявам/прекланям се на/ Божественото в теб!

Здравей душице Блага :) -Удоволствието, честа и радоста - изцяло мои ... + благодарности за топлото посрещане...

И все пак -според мен, същността на религията няма нищо общо нито с догмите, нито с ритуалите, нито с всичко останало ... или то това не е религия Публикувано изображение

а това че са се утвърдили - др въпрос е

+ това че някои от тях са спомагали израстването на човечеството, на даден етап от развитието му- трети ...

+ естествено е букварчето да не трябва на 3то класничето...

Намасте, ама не те посрещам - и аз съм на гости. ;) Но удоволствието е взаимно.

Същността на религиите има общо с всичко, с всичко, с всичко възможно, дори и с догмите, но не се ограничава само в тях, неимоверно много ги надхвърля, не се побира...

А проблемът на човека се състои в това, че той се окупира в догми и изпуща същността.

;)

Всяка една религия е догма.

...

Доколкото Будизмът е религия, от личен опит мога да кажа, че в него няма догми. Доколкото "догма" означава нещо, което се приема безусловно, като неизменна истина и без доказателства. Будизмът не е догма, защото всяко твърдение в будисткото учение е проверим факт.

:offtopic_s:

Доколкото Будизмът е религия, от личен опит мога да кажа, че в него няма догми. Доколкото "догма" означава нещо, което се приема безусловно, като неизменна истина и без доказателства. Будизмът не е догма, защото всяко твърдение в будисткото учение е проверим факт.

Здравейте

мисля че въпроса с проверката е субективен...

и за да не е просто ей така за запълване на времето - ще конкретизирам - в практиката всеки му до някъде достига, но кой до къде е, кой ще определи...

:baby: /хехе - какво си имаме тук/

сериозно - ще ми е интересно да изложиш/конкретизираш своята гледна точка/истина Публикувано изображение

Същността на религиите има общо с всичко, с всичко, с всичко възможно, дори и с догмите, но не се ограничава само в тях, неимоверно много ги надхвърля, не се побира...

А проблемът на човека се състои в това, че той се окупира в догми и изпуща същността.

:wors::baby::wors:

Редактирано от Shinefrend (преглед на промените)

Здравей Shinefrend, доколкото съм способен гледната точка на будизма се опитвам да представя в темата Будизъм. Не бих спорил по субективността. Просветлението е преживяване в което субективността отпада. Пиша с образователна цел. Ако някой има повече интерес, ще намери начин да научи/преживее повече. Може да се каже и така: В будизма няма догми защото нито едно твърдение в учението не се приема като неизменна истина и безусловно. Както в науката. Практиката е критерии за истинност на теорията. Извинявам се за офтопика.

Редактирано от Вало (преглед на промените)

Здравей Shinefrend,

доколкото съм способен гледната точка на будизма се опитвам да представя в темата Будизъм.

Не бих спорил по субективността. Просветлението е преживяване в което субективността отпада. Пиша с образователна цел. Ако някой има повече интерес, ще намери начин да научи/преживее повече.

Може да се каже и така: В будизма няма догми защото нито едно твърдение в учението не се приема като неизменна истина и безусловно. Както в науката. Практиката е критерии за истинност на теорията.

Извинявам се за офтопика.

Благодаря ти за отговора Вало - Не се извинявай за нищо /вина не съществува/ е илюзия + поне на мен ми е интересно :cheers: /

+ ще прегледам темата с удоволствие + будисткото в мен те приветства Публикувано изображение

Поздрави

Нещичко и от Българското в мен - ако нямате време да гледате цялото клипче /а много си струва не само заради музиката :shake_puter: /, може да минете направо на 3.55 мин

http://www.youtube.com/watch?v=nt8QVYUakUY

отделете му една минутка - струва си Публикувано изображение

Нещичко и от Българското в мен - ако нямате време да гледате цялото клипче /а много си струва не само заради музиката :shake_puter: /, може да минете направо на 3.55 мин

http://www.youtube.com/watch?v=nt8QVYUakUY

отделете му една минутка - струва си Публикувано изображение

Да,така е. Публикувано изображение
  • 2 години по-късно...

18-то: Събота и неделя не се пости (гладува) - за подвиг може.

Това е Едното от нещата с които не съм Съгласен защото в ПОСТА не трябва да се извършва никаква физическа работа с изключения на Благодеяние при необходимост

През Останалите Дни Човек се Труди и Ходи на Работа и Единственото Му време за ПОСТ е Събота или Неделя... С изключение на тези които са на работа във Смени.

Поста не е Подвиг а е “доброволно въздаржание от храна за духовни цели”.Главната Цел на ПОСТА Е СМИРЕНИЕ.

Псалми 34

13. През време на тяхната болест, аз се обличах във вретище, изнурявах душата си с пост, и молитвата ми се връщаше в пазухата ми.

Защото ПОСТА ясно се описва какъв трява да Бъде в ИСАЯ 58 Глава и Матея 6 Глава

А Също така в Левит 16 глава от стих 29 до 31 Ясно Описва Деня на Умилостивението който е наречен от Еврейте ЙОМ КИПОР

:cant believe:

29. Това да ви бъде вечен закон; в седмия месец, на десетия ден от месеца, да смирите душите си и да не вършите никаква работа, нито туземец нито пришелец, който се е заселил между вас;

( “да смирите Душите си”- в друг превод се казва “трябва да се отречете от себе си” или алтернативно “вие трябва да Постите” .После пасажа продължава)

30. защото в тоя ден ще се направи умилостивение за вас, за да се очистите от всичките си грехове, та да сте чисти пред Господа.

31. Това да ви бъде събота за тържествена почивка и да смирите душите си; това е вечен закон.

ЛЕВИТ 16:29-31

В продължение на 3500 години Еврейте са спазвали Йом Кипор, Деня на Умилостивение като ДЕН НА ПОСТ.Новия Завет също потвърждава това. В един пасаж от Деяния се Описва пътуването на Апостол Павел до Рим по Море , като се казва така:

Деяния 27:9. Но, понеже бе минало доста време, и плаването ставаше вече опасно, пък и постът беше вече минал....

20-то: В неделни дни и в дните на Петдесятницата не се коленичи.

С това Също не съм Съгласен защото ясно е Описано че Всяко Коляно ще се преклони пред Бога и Всеки език ще Го Словослови.. никъде не е споменато че трябва да не се коленичи а дори напротив...

Исая 45:3. Кълна се в Мене Си: от устата Ми излиза правда, дума неизменна, че пред Мене ще се преклони всяко коляно, в Мене ще се кълне всеки език.

Филипяни 2

10. та в името на Иисуса да преклони колене всичко небесно, земно и подземно,

11. и всеки език да изповяда, че Иисус Христос е Господ, за слава на Бога Отца.

И Според Божието Слово което Бог ни е дал чрез Светия Дух изпълвал Пророците и Иисуса Христа нашия Господ Ясно е Заевил че с Дух и с Истина ще се ПОКЛАНЯТ Истинските Поклоници на БОГА

Бъдете Благословени в Мощното Име на Иисус Господаря на Живота който предаде Живота си за да Живеем Ние...

• 11 години по-късно...

Разбирам, че православието не представлява интерес за българския интернет потребител. Въпреки това ще ви препоръчам Международния фестивал за православна музика „Св. Богородица – Достойно есть“ Поморие, 3-7 юни 2022 г.

Участват:

Кат. 1
Православни църковни хорове
1. Женски хор „Достойно есть“ при храм „Св.св. Кирил и Методий“ – Ловеч, България
Диригент: Димитрина Дренска
2. Хор „Покров на Пресвета Богородица“ при храм „Покров Богородичен“ – София, България
Диригент: Димитър Стоянов
3. Ансамбъл „Херувими“ при храм „Св. Преображение Господне“ – Поморие, България
Ръководител: Рада Джафарова-Петрова
4. Църковен хор „Благовещение“ при храм „Св. Троица“ – Ловеч, България
Диригент: Доротея Динкова
5. Църковен хор при храм „Успение на Пресвета Богородица” – Ботевград, България
Диригент: Милена Спасова
6. Камерен смесен хор „Св. Климент Охридски“ при едноименния храм в София, България
Диригент: доц. д-р Ванилия Кисьова
7. Архиерейски хор – Стара Загора, България
Диригент: Мария Колева
8. Мъжки хор при храм „Св. Въведение Богородично“ – Стара Загора, България
Диригент: Игнат Желев
9. Хор „Рождество на Пресвета Богородица” – Скопие, Северна Македония
Диригент: Андрей Наунов
10. Панчевачко сръбско църковно певческо дружество – Панчево, Сърбия
Диригент: Вера Царина
Кат. 2
Източно пеене
1. Мъжки хор „Наум Охридски“ – София, България
Диригент: д-р Андрей Касабов
Кат. 3
Смесени и еднородни хорове или вокални ансамбли
1. Хор„Ave Musica“ – София, България
Диригент: Таня Никлева-Владева
2. Сборен женски хор от хоровете „Ave Musica“ и „Христина Морфова“ – София, България
Диригент: Таня Никлева-Владева
3. Академичен камерен хор „Гаудеамус” при АМТИИ ”Проф. Асен Диамандиев”- Пловдив, България
Диригент: проф. д-р Весела Гелева
4. Академичен хор „Ангел Манолов“ – София, България
Диригент: Дарена Попова
5. Камерна формация „Гласовете на Орфей“ – София, България
Диригент: Венеция Караманова Хормайстор: Деметра Анджалика
6. Хор на пловдивските младежи „Стефка Благоева“ към ЦПЛР-Общински детски комплекс – Пловдив, България
Диригент: Борислава Благоева
7. Кантикус Де Орис – Пловдив, България
Диригент: Дорис Хофман
8. Хор при Държавна опера – Стара Загора, България
Диригент: Младен Станев
9. Ансамбъл OpenSky – Кишинев, Молдова
Диригент: Марсел Бусуйок
10. Детско-младежки хор при Панчевачко сръбско църковно певческо дружество – Панчево, Сърбия.
Диригент: Боряна Стражмештеров
11. Нишки камерен хор – Ниш, Сърбия
Диригент: Ивана Милошевич

• 4 седмици по-късно...
на 27.05.2022 г. в 23:26, Търсещ истини написа:

7. Кантикус Де Орис – Пловдив, България
Диригент: Дорис Хофман

е, попяхме - за поредна година. Който е бил е видял и чул.

Не се случва често там публиката ( в храма) да се вдигне на крака, и въпреки горещата задуха в залата...

Колегите от Гаудеамус също се представиха подобаващо.

Отгоре на всичко - времето беше типично "морско", водата чудесна за къпане и нехарактерно топла за това време на годината. Именно заради температурата на водата особен планктон, който има нужда от такива условия оцветява морската вода до брега в особен ярколазурен цвят, нехарактерен иначе за това море. Това се случва на няколко години веднъж... Предишния път си спомням че дори имаше снимка от космоса на тия... "цветни петна" в Черно море. Като гледка дори от брега е изключително красиво.

на 14.02.2008 г. в 11:01, Вало написа:

;)

Да и доста глупости има в будизма . Проверим факт ,който при проверката се оказва грешен ....

Хубаво е да има информация за това в какво може да съгрешим. Все пак да напомня, че Църквата не се състои само от клир и верни. Православни са и множество миряни които не са чак толкова канонични. Това не ги прави еретици, а обикновени миряни с множество грехове. 

Едно е да следваш православните канони, а друго е да изповядваш добродетелите на православието. Да, това не те прави достоен православен християнин, но умееш ли да се покайваш и/или смиряваш и да измолваш прошка, то ти си православен независимо, че живееш не по строгите каноните на Православната Църква. 

Нека приемем частта от свещените предания като ориентир (информация) в какво може да съгрешим и каква отговорност трябва да понесем пред Църквата. (Да отбележа, че свещеното предание не е мъдрост!!!) То е препоръка за всеки който смята да бъде верен на Православната Църква. 

Това е мнението на един обикновен мирянин, който не е дораснал да е верен на клира, но изповядва добродетелите на православието. 

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.