Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Хайку - ароматът на Дзен

Featured Replies

готвя се за хайку. но ме заастига куан, вълните говорят Публикувано изображениеПубликувано изображение

• Отговори 153
  • Прегледи 43,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

на границата на красивия свят бряг още миг

• 2 месеца по-късно...

Есенни листа.
На тясната пътека -
килимът красив.

• 2 седмици по-късно...

Пеперудите в ниското пърхат. Мечта? Нямат. Ще вали.

• Автор

Пеперудите

в ниското пърхат. Мечта?

Нямат. Ще вали.

:) Това е добро...
  • 2 месеца по-късно...

Разговор , среща Вали , говорим' покой от дъждовни сълзи

Изгрев. Залез. Лай на куче. --- Орел. Планински върхове. Надземна самота. Йордан Ватев

• Автор

Изгрев.

Залез.

Лай на куче.

---

Орел.

Планински върхове.

Надземна самота.

Йордан Ватев

Много са добри... Адашът е майстор... :lol6:

Сълза самотна

стича се от очите ти-

сутрешна роса

Истинско хайку... Браво, Галя. :angel19:

Темата за хайку, е една от любимите ми.

1.

есенни листа
на тясната пътека
килимът красив

2.

горещо лято
листата ронят сълзи
есента дойде

3.

свечерява се
във ранното утро
се вихри песен

4.

сребролунна нощ
оскъдните ми мисли
утрото посрещат

5.

красива жена
под цъфналата липа
майско слънце

6.

влюбена девойка
сред лехи от рози
денят дъждовен

7.

на клон изсъхнал
настръхнали са птици
бурята силна

• 4 седмици по-късно...

1

Есенни листа.
На тясната пътека
килимът красив.

2.

Горещо лято.
Листата ронят сълзи.
Есента дойде.

3.

Свечерява се.
Във ранното утро
се вихри песен.

Редактирано от nplashkoff (преглед на промените)

• 2 седмици по-късно...
  • Автор

В такива дни докосвам пустотата. А навън вали...

Думи, думи... Бобени зърна. Една страна, а после другата.

Лукът нарязан е,

сълзи напират,

след тях утеха няма...

Що не ревахте

кифтя га нагъвахте?

Тъй късно питам...

Аз също се осмелих да напиша няколко. :) Това са първите ми хайку,затова Ви моля да бъдете снизходителни към плахите ми опити . :lighter: *** Мрачното небе Дъждовните капчици. Мократа трева *** Есенен ден Падащите листа. Мелодията им. *** Нощното небе. Красотата на безкрая . Звезден танц. *** Цветчета жасмин Ароматна чаша чай Топлина в мен.

Редактирано от Evva (преглед на промените)

• Автор

Добри опити... Но това са тристишия, а не хайку. За да се разбере какво точно е хайку и да се постигне съответния начин на писане, е нужно да се познава японския начин на мислене, както и източните философии като цяло и в частност Дзен. Хайку е възникнало като един изключително концентриран израз на основните черти на това далекоизточно светоусещане - стремеж към максимална простота, непосредствен отклик, близък контакт с природата. В него също така може да има и елемент на изненада, малко неочакван хумор, малко загатната тъга... От известно време стана модно да се пише хайку, но забелязвам, че много от авторите не познават историята и традициите на този стил и пишат нещо съвсем друго... Не че има нещо лошо в това, хубаво е да се твори...

Пример за хайку има в тази тема малко по-горе :

Лукът нарязан е,

сълзи напират,

след тях утеха няма...

Не мога да обясня защо, но това е един доста удачен опит за хайку...

И отговорът:

Що не ревахте

кифтя га нагъвахте?

Тъй късно питам...

Тук вече аплодирам с две ръце :biggrin:

Добър хумор, дори са спазени пропорциите 5-7-5 срички...

А и четенето му доставя изненадващо удоволствие.

Водопадите

застинаха самотни.

Последен пристан!

Добри опити... Но това са тристишия, а не хайку. За да се разбере какво точно е хайку и да се постигне съответния начин на писане, е нужно да се познава японския начин на мислене, както и източните философии като цяло и в частност Дзен. Хайку е възникнало като един изключително концентриран израз на основните черти на това далекоизточно светоусещане - стремеж към максимална простота, непосредствен отклик, близък контакт с природата. В него също така може да има и елемент на изненада, малко неочакван хумор, малко загатната тъга... От известно време стана модно да се пише хайку, но забелязвам, че много от авторите не познават историята и традициите на този стил и пишат нещо съвсем друго... Не че има нещо лошо в това, хубаво е да се твори...

Благодаря за оценката :wors: .Никой не ми беше казвал по толкова елегантен и вежлив начин ,че не ставам. :lol6:

По принцип творците дори и аматьори са доста чувствителни към оценките за своите творби ,но аз наистина не се изживявам ,като такъв.Просто се забавлявах и резултата от забавлението е този :baby: .Ако не друго поне може да се забавлявате за моя сметка. :lol6:

Туй като освен постнатите по-горе"хайку"(кавичките не са случайни )имам в компа си поне още дозина явно напълно неуспешни опита да творя хайку,ще се наложи да ги затрия ,с надеждата да намаля позора си до минимум. :lol6:

Макар да посипвам главата си с пепел ,не съм се отказала напълно да творя хайку,но засега просто ще се наслаждавам на вашите опити :baby: .Ако някой ден го проумея,хайку-то ще се напъна пак с надеждата да родя нещо по -сполучливо. :lol6:

Баси това прозвуча ,като заплаха. :lol6:

П.С.Сега сериозно-явно не съм сханала идеята и наистина благодаря за толкова деликатната критика. :)

• Автор

Не, не съм имал за цел да отказвам някой от писането... Нито пък да критикувам. Исках само да изясня, че писането на хайку е нещо специфично и изисква определени опитности. Човек трябва да си изработи очи за него, а това става с времето. Затова нека всеки, който изпитва удоволствие от писането, да пише - всичко е въпрос на самоусъвършенстване и учене... Пък и едва ли аз съм достатъчно компетентен, за да казвам кое става и кое не става - просто изказвам лично мение. :baby:

Наистина никакъв проблем. :) Не съм се засегнала напротив много се смях. ;) Не приех личното ти мнение,като критика ,а и е направено много деликатно,дори ме изкефи и ти дадох един положителен вот за което. :nono: Видимо не си бях направила труда да вникна в материята и се хвърлих в дълбокото без да знам да плувам. Но за зло или добро не съм се отказала от хайку,но ще я карам по-кротко занапред. :down: След припряният ми и нескопосан пръв опит да се правя на хайку-творец,сега просто лежерно ще се наслаждавам на вашите творби и като успея да се „потопя” в хайку-то,а и музата ми ме напъне ще пробвам пак да се изявя да напиша нещо ,надявам се далеч по-успешно от днес. ;) А до тогава дерзайте имате един сигурен читател в мое лице. :hang:

WhiteHart, никак няма да съм

елегантен и вежлив

и направо ще ти го кажа - не правиш разлика между хайку и сенрю :) .

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.