Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Американски президентски избори

Кой ще стане новият американски президент? 52 гласували потребители

1. 1. Кой ще стане новият американски президент ?

• Барак Обама
      84%
      39
    • Джон МакКейн
      8%
      4
    • друг
      6%
      3

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

Да си призная, от години не искам да се занимавам с американците и не ми се слушаха изказвания на никой техен политик, защото се чуваше все една и съща боза отвсякъде. Бях изгубила надежда, че в тази държава е възможно да има и свестни политици, които да виждат малко по-надалеч от носа си и собствените си тесни икономически интереси. Обхванал ме беше някакъв цинизъм. Но си признавам,

започнах да го слушам редовно и не само че не изпитвам досада, ами и ми е интересно. Казваха ми, че Обама е много харизматичен, а аз бях пълна със скептицизъм. Мислех си, поредният политик, който използва личния си чар, но дали ще се намери някой, който да излезе извън рамките на обичайната за всички американски политици мотивация - пари и власт? Съмнявах се силно... докато го чух да говори. Признавам си, впечатлена съм, обнадеждена също и... пожелавам на демократие да номинират него, а не баба Хилъри, а после да изберат него, а не онзи змей МакКейн. Не само в американската политика, ами и изобщо в политиката рядко се срещат хора, които да говорят просто нормално, естествено, разумно, да мислят приземено, практично, да умеят да виждат отвъд тяснополитическите си пристрастия. Браво, Обама, давай така!

За феновете:

http://news.bbc.co.uk/2/hi/americas/7252205.stm (вижте видеото)

Признавам си, невероятен оратор, но това не са заучени баналности... Много ще му е трудно, но пожелавам на Вашингтон един homo novus, един Цицерон. :)

Редактирано от Trichocephalus
добавена анкета (преглед на промените)

• Отговори 98
  • Прегледи 14,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Публикувани изображения

Тия са го ударили на шоу с тия избори.

• Автор
Тия са го ударили на шоу с тия избори.

Според мен народът е екзалтиран, защото някой най-после казва това, което никой не казва от поне 15 години. Разбирам ги. Положението е много зле.

Иначе реториката не е нищо ново. Наистина ми припомни преводите, които правехме от латински, на Цицерон например. Това е и култура, освен шоу.

П.П. И Джъстин Раймондо е на път да си смени вероизповеданието заради Обама. biggrin.gif

Редактирано от azbuki (преглед на промените)

Абе Обама е пич :) Аз в началото нямах никаква идея кой е, но като се залсушах в речите му и се загледах в самото му поведение много ми допадна. Пък е и демократ. :angry:

Много ми е чудно защо нашите новинари се занимават с предварителните избори и то само на едната партия. И нищо не казват за другата. Американския цирк въобще не ме интересува. То и самите американци едва ли ги интересува. При участие в техните избори 3 - 4 пъти по-ниско от нашето.

• Автор

Медиите отразяват шоуто, независимо къде е cool.gif

Иначе при Обама интересното е точно, че за него гласуват много хора, които през изминалите години не са се мръднали до урните. Избирателната активност неслучайно е ниска. Естествено, това не са президентските избори, но му пожелавам да стигне до тях.

Много ми е чудно защо нашите новинари се занимават с предварителните избори и то само на едната партия. И нищо не казват за другата. Американския цирк въобще не ме интересува. То и самите американци едва ли ги интересува. При участие в техните избори 3 - 4 пъти по-ниско от нашето.

Защото е почти ясно, че следващия президент ще е демократ, също при тях беше много по-напечено, сега като че ли Обама взе превез, демократите правят шоуто, а медиите това ги вълнува... теб като не те вълнува защо изобщо се хабиш да коментираш, не ти ли е досадно???

Защото е почти ясно, че следващия президент ще е демократ, също при тях беше много по-напечено, сега като че ли Обама взе превез, демократите правят шоуто, а медиите това ги вълнува... теб като не те вълнува защо изобщо се хабиш да коментираш, не ти ли е досадно???

Просто трябва да е демократ. Ако спечелят пак републиканците вече сериозно ще започна да се съмнявам в истиността на изборите или психиката на гласуващите американци.

• 5 седмици по-късно...
Просто трябва да е демократ. Ако спечелят пак републиканците вече сериозно ще започна да се съмнявам в истиността на изборите или психиката на гласуващите американци.

Привет,

Можеш да бъдеш сигурна в това, че Обама е само за развлечение на публиката, както и Хилари. Виж, любителят на игра с танкове, кораби, самолети, Джон Маккейн, вече е друга работа. Точно този ветеран от войната във Виетнам, ще встъпи в длъжност на 22.1,2009г. Но дали всъщност ще има някаква разликата, от сегашният администратор на белия дом?, можеш да проследиш, някой негови,страхотни мисли и изяви,

също така и Тук

А дали ще изпълни обещанието си, че ще има мир в близкия изток, до края на неговият мандат? Това е само за наивници.....

post-13338-1208544700_thumb.jpg

Редактирано от Tihichko (преглед на промените)

Нормално е целият свят да се интересува каква ще е политиката на САЩ. Всички ние сме зависими от нея в една или друга степен. Ако трябва да избирам - Обама ми е фаворит, но все си мисля, че републиканците по-скоро биха допуснали жена на президентското кресло отколкото чернокож. Не знам, такова предчувствие имам от самото начало на кампанията. Абе искам магаре на власт (демократ), ама не ме питат. biggrin.gif

Редактирано от yvsot (преглед на промените)

Нормално е целият свят да се интересува каква ще е политиката на САЩ. Всички ние сме зависими от нея в една или друга степен. Ако трябва да избирам - Обама ми е фаворит, но все си мисля, че републиканците по-скоро биха допуснали жена на президентското кресло отколкото чернокож. Не знам, такова предчувствие имам от самото начало на кампанията. Абе искам магаре на власт (демократ), ама не ме питат. biggrin.gif

Тук съм абсолютно съгласна за това, че по-скоро жена ще изберат, отколкото чернокож. Но пък се надявам и нашите пречувствия с теб, да не са верни. И аз напоследък се заслушвам все по-често в изказванията на Обама.

Привет,

Можеш да бъдеш сигурна в това, че Обама е само за развлечение на публиката, както и Хилари. Виж, любителят на игра с танкове, кораби, самолети, Джон Маккейн, вече е друга работа. Точно този ветеран от войната във Виетнам, ще встъпи в длъжност на 22.1,2009г. Но дали всъщност ще има някаква разликата, от сегашният администратор на белия дом?, можеш да проследиш, някой негови,страхотни мисли и изяви,

също така и Тук

А дали ще изпълни обещанието си, че ще има мир в близкия изток, до края на неговият мандат? Това е само за наивници.....

Tрябва да се съглася с Tihichko въпреки някои от предишните му постове които граничат с параноя.

Просто Обама и Хилари нямат шанс. Повечето американци няма да се съгласят да гласуват за Хилари понеже коснсервативните ги е страх от първа жена президент а либералните виждат трети мандат на Бил чрез нея.Обама има още по малко шанс за белият дом поради ред пречини. Ще се спра на по важните според мен.

1) Черен е а Американците колкото и да не си признават публично са големи расисти. Освен това Обама е само второ поколение американец след като баща му е нигериски имигрант и тука предръсъдаци колкото искаш.

2)Никога не е казал каква религия изповядва.Има огромен шанс да е наследил религията на баща си, Исляма а със тая воина с ислямиските терористи не виждам как голяма част от американското населиение ще гласува за него особено като се има предвид как Хилари отдели доста време и ресурси да раздуха темата.

3)Изключително амбициозни проекти. Наи добрият пример е здравната реформа която иска да прокара тоест както в по добрите европеиски държави всички да имат безплатно медицинско обслужване.Просто не виждам как ще стане в момента, икономиката на САЩ е на прага на депресия и на година се хвърлят трилиони долари за войни и една подобна програма просто ще прелее чашата.Добри идеи но лошо време за тях.

Цялата кампания на демократите е просто поредното американско шоу за забавление на масите.

И тия избори ще се решът от малък кръг хора известни като "Electoral College".

Да живее американската демокрация.

Редактирано от nameZx (преглед на промените)

Tрябва да се съглася с Tihichko въпреки някои от предишните му постове които граничат с параноя.

Просто Обама и Хилари нямат шанс. Повечето американци няма да се съгласят да гласуват за Хилари понеже коснсервативните ги е страх от първа жена президент а либералните виждат трети мандат на Бил чрез нея.Обама има още по малко шанс за белият дом поради ред пречини. Ще се спра на по важните според мен.

1) Черен е а Американците колкото и да не си признават публично са големи расисти. Освен това Обама е само второ поколение американец след като баща му е нигериски имигрант и тука предръсъдаци колкото искаш.

2)Никога не е казал каква религия изповядва.Има огромен шанс да е наследил религията на баща си, Исляма а със тая воина с ислямиските терористи не виждам как голяма част от американското населиение ще гласува за него особено като се има предвид как Хилари отдели доста време и ресурси да раздуха темата.

3)Изключително амбициозни проекти. Наи добрият пример е здравната реформа която иска да прокара тоест както в по добрите европеиски държави всички да имат безплатно медицинско обслужване.Просто не виждам как ще стане в момента, икономиката на САЩ е на прага на депресия и на година се хвърлят трилиони долари за войни и една подобна програма просто ще прелее чашата.Добри идеи но лошо време за тях.

Цялата кампания на демократите е просто поредното американско шоу за забавление на масите.

И тия избори ще се решът от малък кръг хора известни като "Electoral College".

Да живее американската демокрация.

Привет, nameZx!

Да със сигурност е параноя, щом го казваш (ти) nameZx! Особено като видя аватарат Ви който сте лепнали, не ми е нужно нищо друго, за да разбера, какво всъщност олицетворявате.....

Дали бихте могли да посочите, кое, всъщност е параноя, от това което съм написал? Но също така да го подкрепите с ФАКТИ, а не с прозвището параноя.

Разбирам младостта Ви и оптимизма Ви, но аз също съм бил на 20 години и също, съм бил оптимист. Със сигурност след 20 години, "параноята"- ми, ще Ви изглежда като светъл лъч в мрака в който сте сега. Може би и Джон Ф. Кенеди, ТУК е бил същият параноик като мен? Но както казах по горе, за вас това е нормално, (агрегатно състояние), след като сте лепнали тази псевдо-историческа физиономия,която е късала цели страници от историята на България във Ватикана и ги е гълтал,когато бе изпратен с тази задача там, от ДС, да унищожи, страници от историята на България......

Миналото се разбира само от светлината на сегашното, а сегашното само от светлината на миналото. - Сигурен ли сте,че знаете или познавате, миналото?

Разберете миналото, за да можете, да виждате настоящето и бъдещето,тогава тези думи няма да Ви се струват параноя-но, времето ще покаже и докаже, кои думи са параноя..........

Поздрави!

И според мен трябва да спечели Обама. Интересно ми е какво ще стане, когато в страната, където са най-многото расисти от където и да било другаде ... за президент имат чернокож :):)

И според мен трябва да спечели Обама. Интересно ми е какво ще стане, когато в страната, където са най-многото расисти от където и да било другаде ... за президент имат чернокож ;):wors:

Едно е да искаш, друго е да стане, а трето и четвърто да рзбираш вобще какво става....

Един съвет, внимателно следете действията на шофьора на лимузината който е от охраната на Джон Ф. Кенеди?..........

Можи би и това е параноя?............

Но затова пък докзва и показва, защо бе убит Джон. Ф.Кенеди и не само той, но това ще остовя на вас да споделите.....

Може и да се надявате тайно,че това Тук ще бъде излъчено по Би Ти Ви....

А, това Тук по Нова Ти Ви....

post-13338-1209473560_thumb.gif

която е късала цели страници от историята на България във Ватикана и ги е гълтал,когато бе изпратен с тази задача там, от ДС, да унищожи, страници от историята на България......

Факти,драги ми Tihichko факти.Уви за това ви твърдение няма такива.

Миналото се разбира само от светлината на сегашното, а сегашното само от светлината на миналото. - Сигурен ли сте,че знаете или познавате, миналото?

А какво ви кара да мислите,че вие го разбирате ??

Аз знам, че нищо не знам но другите и това не знаят.

Сократ

Разберете миналото, за да можете, да виждате настоящето и бъдещето,тогава тези думи няма да Ви се струват параноя-но, времето ще покаже и докаже, кои думи са параноя..........

С това съм съгласен,времето ще покаже кой прав кой крив.

Евалла,пич!!!!!Само така!!!!! Един ден ще разбереш и защо е писана библията, дето е съчинена от същите пророци на същия народ , дето приема цялата планета за свойта си обетована земя и си я търси като бащиния. Тогава ще спреш и да я цитираш , даже не е интересна от нито една гледна точка. Браво!!!!

Привет,

...

Не съм Дон Кихот не мога да се боря с вятърни мелници, а това което пише е точно това няма факти за големият заговор може и да има някаква истина но аз вярвам само на неща които могат да се докажат.

А по темата нещата за Хилари не вървят добре.След вчерашната задуба в Северна Каролина шанса да получи номинацията за президент отг демократите значително намаля, освен това парите и за кампанията свършили и се наложило да налее 6.5 милиона от личните си активи за да продължи надпреварата за Белият дом. След загубата и преливането на свежи пари Хилари заяви в интервю, че въпреки призивите от сенатори демократи и лошите резултати в предизборното гласуване, твърдо е решена до остане в борбата до края.

[quote name='nameZx' date='8.05.2008г. в 05:20ч.' post='912837']

Не съм Дон Кихот не мога да се боря с вятърни мелници, а това което пише е точно това няма факти за големият заговор може и да има някаква истина но аз вярвам само на неща които могат да се докажат.

Ех, нищо след тези президентски избори ще се убедиш, че няма никакво значение кой как гласува или какъв е вота на хората. А колкото до фактите, мога само да споделя,че те ще Ви извадят очите. Но ако сформирате мнението си от медиите като Би Ти Ви, др.....просто няма никога да ги видите. Джон Маккейн ще бъде следващият Талмудист който ще бъде президент на Съединете Еврейски Щати.(САЩ)......... ала времето ще покаже кой има реален и ясен поглед върху събитията който стават в днешно време.

п.п. Все пак добре е, че махнахте тази псевдо-историческа-гръцко-циганска физиономия от ДС!

Поздрави!

• 4 седмици по-късно...
  • Автор

В крайна сметка Обама е кандидатът на демократическата партия. Натупа убедително баба Хилари в надпреварата и спечели необходимия брой гласове без нужда а се разчита на вота на суперделегатите.

Оле! Остава американците да се сетят да НЕ гласуват за Маккейн.

В крайна сметка Обама е кандидатът на демократическата партия. Натупа убедително баба Хилари в надпреварата и спечели необходимия брой гласове без нужда а се разчита на вота на суперделегатите.

Оле! Остава американците да се сетят да НЕ гласуват за Маккейн.

Привет!

Много правилно мнение! :speak: И според мен Обама ще влезе в Белия дом! Заслужава го, и съм сигурен, че ще изведе САЩ от тази криза! Евала! :speak:

Поздрави!

Опонентите са известни

04 юни 2008 | 10:12 | Агенция "Фокус"

С малка преднина на първичните избори на Демократическата партия Барак Обама осигури на демократите кандидат-президент, белязан от дългата битка, с кампания лишена от инерцията си и електорат, който е силно разделен по демографски принцип, отбелязва американската преса.

Дори и докато празнуваше своето невероятно постижение във вторник вечерта, Обама си припомни предизвикателствата, с които трябва тепърва да се справи.

Той загуби първичните избори в Южна Дакота, където възрастното население и гласоподавателите от бялата работническа класа останаха зад сенатор Хилъри Клинтън. И двете социални групи се смятат за много важни за победата през ноември.

Сенаторът от Ню Йорк Хилъри Клинтън поздрави своя опонент Барак Обама и всичките, които са го подкрепяли “с всичко, което са постигнали”, след като стана известно, че Обама печели номинацията на Демократическата партия за ноемврийските избори за президент на САЩ.

След полемиката около противоречивите изказвания на бившия му пастор Джеремия Райт и други проблеми, Обама загуби част от подкрепата на независимите избиратели, която е важна на всички президентски избори. През февруари 63% от безпартийните гласоподаватели заявяваха, че имат благоприятно впечатление за чернокожия сенатор от Илинойс; миналия месец това число бе спаднало до 49%, съобщиха от центъра за изследвания “Пю”.

И все пак, сега, когато Обама излиза като носител на символите на своята партия, той започва официалния сблъсък с кандидата на Републиканската партия Джон Маккейн с почти равни показатели. Това не е толкова лошо начало, смятат стратези.

“Той има слабости, но и много силни страни,” смята Тад Девин, който бе водещ стратег на кампанията на демократа Джон Кери на президентските избори през 2004 г.

“Америка това е нашият момент. Това е нашето време. Нашето време да затворим страницата на политиката на миналото”, каза 46-годишният Обама, след като сложи край на историческия поход на бившата първа дама на САЩ да стане първата жена президент.

“Тази нощ, аз стоя пред вас и казвам, че аз ще бъда кандидатът на Демократическата партия за президент на САЩ”, каза Обама в края на най-дългата и най-скъпата вътрешнопартийна надпревара за президентска номинация в историята на САЩ.

Междувременно стана ясно, че кандидатът за президент на САЩ от Републиканската партия Джон Маккейн е решен да започне още днес официалната си кампания срещу опонента си от Демократическата партия, който се смята, че ще бъде сенаторът Барак Обама.

Маккейн ще даде начало на своята кампания с реч пред републиканци в Ню Орлиънс, която той ще започне с благодарности към Хилъри Клинтън за нейната “храброст”.

Окончателно, кандидатурата за президент на Барак Обама трябва да бъде потвърдена на конгрес на партията през август в Денвър, Колорадо.

Кой е Барак Обама?

Барак Обама е роден на 4 август 1961 година в Хонолулу.

През 1983 година завършва Колумбийския университет.

През 1985 година се мести в Чикаго, където работи за църковна организация, която се бори за това да се подобрят условията за живот в бедните квартали с висока престъпност и безработица.

През 1991 година завършва Юридическия факултет на Харвард.

През 1992 година Барак Обама се жени за Мишел, с която имат две деца Малия (9 г.) и Саша (6 г.).

През 2005 година встъпва в длъжност като сенатор и отговаря за здравеопазването, образованието, труда и пенсионната система. По-късно работи за защитата на околната среда.

Кой е Джон Маккейн?

Джон Сидни Маккейн Трети е роден на 29 август 1936 година.

През 1958 година завършва Военноморската академия на САЩ и става пилот. Едва не загива по време на Войната във Виетнам. През 1967 година самолетът му е свален. Маккейн е тежко ранен и взет в плен.

Джон Маккейн прекарва в плен пет години и половина. Той се оттегля от армията през 1981 година и през 1982 година е избран за член на Камарата на представителите. След два мандата през 1986 година е избран за сенатор.

През 2000 година губи от Джордж Буш в надпреварата за кандидат на Републиканската партия за президентския пост.

Сенатор Маккейн има седем деца и четирима внуци. В момента живее във Финикс, Аризона, със съпругата си Синди.

Избирателна система на президентските избори в САЩ – справка

Избирателната система в САЩ отразява някои характерни особености на държавното устройство на страната, най-вече федералния му характер. В Съединените американски щати народът избира членовете на Конгреса, законодателния орган, а отделните щати избират президента, който олицетворява изпълнителната власт на федерацията.

Т. нар. Електорална (избирателна) колегия представлява група от 538 делегати, които заседават на всеки четири години, за да изберат президент и вицепрезидент на САЩ. Те никога не се срещат на национално ниво. Просто делегатите във всеки щат провеждат събрание в сградата на щатския законодателен орган, за да дадат гласа си за кандидата, когото са избрани да представляват от жителите на щата. Те играят ролята на, един вид, наместници на съответния кандидат-президент във всеки щат. Заседават в първия понеделник след втората сряда от декември. На 51 отделни заседания, провеждани в един и същи ден, делегатите дават своя електорален вот за кандидата, когото представляват, като по конституция не е задължително да гласуват за него. Така изборът на държавен глава в САЩ става чрез непряко гласуване.

Електоралните делегати/наместници се избират в деня на президентските избори от жителите на всеки щат. Техният брой и съответно броят на вотовете на всеки щат в гласуването за президент в електоралната колегия, е равен на сумата от броя на членовете на Камарата на представителите (свързан е с числеността на населението) от съответния щат, плюс броя на сенаторите, винаги по двама от щат. Федерален окръг Колумбия, където се намира столицата Вашингтон, има право на три вота (трима делегати).

Във всеки щат избирателите гласуват за избирателна листа от наместници за съответния кандидат-президент. В почти всички щати важи правилото “победителят печели всичко” - партията, спечелила мнозинство, печели всички електорални вотове, т.е. всички президентски делегати, които изпраща щатът в Електоралната колегия, са на нейния кандидат. Изключение правят щатите Мейн и Небраска, където делегатите се разпределят пропорционално на вота.

41 дни след президентските избори, делегатите гласуват за президент и вицепрезидент. Приблизително месец по-късно, двете камари на Конгреса провеждат общо заседание, за да обявят победителя на президентските избори. Ако даден кандидат е получил подкрепата на 270 или повече делегати, председателят на събранието, обикновено вицепрезидентът, провъзгласява този кандидат за новия президент на САЩ.

При действащата в САЩ избирателна система е възможно даден кандидат да спечели мнозинството от гласовете, но да загуби вота в Електорална колегия. Това се случи през 2000 година, когато за победител бе обявен кандидатът на Републиканската партия Джордж Буш, въпреки че бе спечелил по-малко, като общ брой, гласове на американци, отколкото кандидата на Демократическата партия Ал Гор.

Източник

Оооооооообамааааааа!!!! biggrin.gif

Стискам палци за Барак. Пич е...

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.