Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ранното християнство по нашите земи

Featured Replies

Хайде сега...пак ли трябва да Ви уча;че тя цялата история българска е само органи и мероприятия свързани с тях кралю.Кубрат произхожда от оногундурите/сигурно оттам идва глагола онождам/.В именника на българските царе пък е записан като Кур-т.Ами;любимият ми български цар Калоян;най-големия пич след българските царе.Като чета Фани Попова Мутафова и изпадам в див възторг.Да сразиш с коси;мотики;прашки ;геги и сопи;елита на тогавашния кръстоносен свят;барнал се в най-тежката екипировка на тогавашния военен фешън; и такъв го издървили на латините;че Енрико Дандоло умрял от страх на коня си;докато бягал от мястото на битката.Старата градска песен"Калоянов пир" разказва за жената на Калоян/убавецИван/ която била леко гювендия и докато царствения и съпруг се наливал с вино по случай победата;тя тайно се предложила на Балдуин.Рицарят;казва легендата бил освен добър боец и доблестен мъж; та отказал мероприятието /според мен това е лъжа.Най-вероятно царицата е била грозотия..все пак е църна куманка/ За награда за това си проявено уважение към домакина;бил утрепан;по чисто българска традиция;че ненаказано добро няма.Както виждаш кралю;аз съм патриотично настроена.Радвам се на всяка българска слава;освен на киселото мляко.

Сега;уважаеми; кралю след като се идентифицирахте откъм орган;ще Ви наричам уважаеми другарю Жив Зян.Името иде да покаже;че само ми развявате едни хаотични знания;които не можете да вържете на кръст в една стройна мисъл; и логически; и исторически.За познаване и разбиране на Библията в дълбочина;хептен пък не можем да Ви обвиним.Освен това името има лек китайски привкус ;понеже комунистите останаха май само в Китай.

Многоуважаеми другарю Жив Зян; :balloons1:

Отдавна видяхме, че обръщаш всичко до фалоси, лингами, органи. Приятно изкарване :D

Тук става на въпрос; че Иехошуа никога не може да бъде свързан с рибата.

С риба е свързан Бог Дагон; и това е първият известен случай в божествен пантеон. Случката с нахранването на народа с няколко хляба и риби е дал повод да сеизфантазират нелепици.

Ми ти как го свързваш с рибата? Щото аз никак. Виж акронима е друго нещо. Там има закодирано цяло изречение с дълбоко послание, което няма нищо общо с опаковката.

А-а-а такова невежество..че даже и Ви ръкопляскат за него.

1 Поста е цитат с посочен източник.Така че спокойно мога да Ви кажа ;да си отнесете поправките до укито.

2 В източника ясно е казано...западно семитски пантеон.....За Асирия говорим.. В края на ХХІ в. пр. н. е. в района на Ашур отсядат и племенните общности на западните семити-амореи, които руският учен И. М. Дяконов причислява към родствените на евреите племена.Попълнете пропуските си по история от тук:

http://history-bg.eu...%BB%D0%BE%D0%BD

1. Обръщай повече внимание на източниците си. Цъкни на препратката "филистимлян" в уики цитата, който си дала и ще видиш, че същият този източник утвърждава нешемитския им произход.

2. Самото наименование на племената шемитски е базирано на библейското свидетелство, че те произхождат от Шем. В случая опорният документ (Библията) свидетелства за това, че филистимците, произхождат от неговия брат - Хам. Това само по себе си бие всички други свидетелства (макар, че тези свидетелства не поддържат твоята теза).

След като с българите и филиситимците не мина, тръпна в очакване да видя, кои са следващите кандидат шемити Публикувано изображение

Да ;трябва да ми посочите точно такова събитие.Обратното измества диалога в съвсем друга посока.

На аргумент tu quoque съм отговорил с аргумент tu quoque. Нормален начин да дам знак, че изместваш посоката на дискусията ни.

Шофтим която е продължение на Книгата на Исус Навиев /заедно с Първа-та и Втора-та Книга на Самуил;както и Първа и Втора книга на царете и представя историческите събития коло заселването в Ханаан.Можете да се опитате да ми покажете кой народ е нямал кръвопролития в историята си.Иначе;ако взема да ви влезна в тона;то трябва да упоменавам че Хан Аспарух преди всичко е окупатор на чужди земи;извън патриотичния патос ;че е създал българска държава.Хан Крум пък е първият привърженик на хард изпълненията в българската история.

Всъщност;може и да не се напъвате да си правите справки с укито...няма исторически факт който да Ви подкрепи .!!

Нищо грешно (исторически и политически) няма в твърдението, че Аспарух също както и Исус Навиев анексират земи, за да се заселят заедно с народите си върху тях. Ние очевдните истини няма да ги отричаме. Малък нюанс в цялата работа е начинът, по който анексията става във всеки един от двата случая. Исусовите воини избиват до крак цивилното население на всеки град изпречил им се на пътя (поне това свидетелства книгата). А Аспарух воюва с въоръжените отряди на противника си, но оставя цивилното население намира, запазва сановете на племенната аристокрация и образува военен съюз и държава. Разлика да искаш. Същността обаче е друга. И двете анексии са политически актове и нямат много общо с християнството като религия. Също както и преследването на евреите от християните. Виж това, че юдейският народ предаде Исус на разпятието, това е акт-резултат на тяхната духовна воля, и е много показателно за техните верски разбирания и традиции. Тези мънички чертички, дебело набъбват в равинската литература от ранното средновековие, където юдейските апологети, умишлено прокарвайки дебела бразда, разделяща юдеи от не юдеи на верски и етнически принцип ;)

Какво следвате;си е Ваша работа и мен изобщо не ме касае;нито ми пречи.Старият и Новият Завет са едно цяло;но това само човек с много големи знания и разбирания върху Библията ;може да го разбере.Нямам за цел да Ви обяснявам нищо.При Вас;липсва основата ;а къща както знаем се строи не от покрива;а от основите.Това се отнася за СЗ и НЗ.

Това;което Ви дразни през цялото време ;всъщност е писаното от мен; че разбирам Библията.Това и води до такива безмисленни Ваши постове;в които показвате много съществени пропуски в знанията си за Библията; и за историческите събития по онова време.Ако;беше друго яче;нямаше да ми давате сравнение с двата Завета;на основание думите на Йешуа.

Сравненията са директна демонстрация на разликата между двата закона. Не ще се откупуват вече с кръв греховете, а с вяра и с дух. С приемането, че най-важните заповеди са обичта към Господ и обичта към ближния. А всички закони за кървави жертвоприношения и изкупления не се вписват никак в това...

Защото; сте яко опроверган ;и то точно в НЗ:

11. И видях небето отворено, и ето, кон бял. Оня, Който яздеше на него, се нарича Верен и Истинен, и Той праведно съди и воюва;

12. очите Му бяха като огнен пламък, а на главата Му имаше много корони и написано име, което, освен Него, никой не знаеше.

13. Той беше облечен в дреха, обагрена с кръв, и името Му - Слово Божие.

14. А небесните воинства, облечени в бял и чист висон, следваха подире Му на бели коне.

15. От устата Му излизаше остър меч, за да поразява с него народите; Той ще ги пасе с железен жезъл и ще тъпче винения лин на яростта и гнева на Бога Вседържителя.

16. На дрехата и на бедрото Му бе написано името: Цар на царете и Господар на господарите.

17. След това видях един Ангел да стои на слънцето; той извика с висок глас и каза на всички птици, хвърчащи сред небето: долетете и се съберете на великата вечеря Божия,

18. за да ядете плът на царе, плът на хилядоначалници, плът на юнаци, плът на коне и на ездачите им, и плът на всички - свободници и роби, малки и големи.

19. Тогава видях звяра и царете земни и техните воинства, събрани, за да воюват против Седналия на коня и воинството Му.

20. Звярът биде хванат, а с него заедно и лъжепророкът, който бе вършил личби пред него, та заблуди ония, които бяха приели белега на звяра и се кланяха на образа му: и двамата бидоха живи хвърлени в огненото езеро със запален жупел;

21. останалите пък бидоха убити с меча, излизащ из устата на Оногова, Който седеше на коня; и всички птици се наситиха от плътта им.

Никакво опровергаване няма тук. Към демоните и помощниците им няма милост. Изкуплението и прошката не са предназначени за тях, а само за приелите Исус в себе си!

Римляните 15:8 И аз казвам, че Иисус Христос стана Служител на обрязаните заради Божията истина, за да утвърди обещанията, дадени на бащите,

Какво сега;ако буквално вземем да разбираме нещата; ще излезе че Йехошуа; е иудейски агент в християнството..неща като майор Деянов в редиците на врага. :P

Не виждам особени противоречия. Исус слиза с мисия, обрязаните са част от мисията. Това, което някога е било обещано само на обрязаните, сега е обещано на всички.

истината обаче е тук:

Римляни 3:30 Понеже същият Бог ще оправдае обрязаните от вяра и необрязаните чрез вяра.

Така че; няма отхвърляне на СЗ ..двата са едно цяло.

За това иде реч...другото са Ваши религиозни превземки и неразбиране...иначе трябва да си помисля;че се заяждате дребнаво :tongue2:

Как ще отхвърлим Старият Завет? Там Господ се открива на хората и там е даден заветът. Това, което се променя е законът. С други думи, пътят за достигане до обещаното. Не може да причиняваш мъка и да се спасиш, чрез богати жертвоприношения - не става...

Монотеизмът наистина е много важен елемент и е пряко свързан с приемането на християнството по нашите земи, но, все пак, египетската митология/религия е политеистична.

Бе, не е съвсем така. Имат и те едно синтетично божество Атон. Историците твърдят, че това е първият монотеистичен култ. Пак според историците, култът не е просъществувал дълго като официален такъв.

• Отговори 127
  • Прегледи 22,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Бе, не е съвсем така. Имат и те едно синтетично божество Атон. Историците твърдят, че това е първият монотеистичен култ. Пак според историците, култът не е просъществувал дълго като официален такъв.

Да предположим, че историците са прави. Култът е нещо локално и обикновено е свързано с конкретно божество. Но култът не може да се мери по мащаб с цялостната митология или религия, които могат да се разглеждат като система от култове и практики. Монотеизмът е нещо много различно във функционално отношение. Египетската митология/религия е система от политеистичен вид с много божества, което като функционална система е много различно от монотеистичната религия.

Редактирано от gothicrock (преглед на промените)

Това е църковното робство,така нареченото христианопокръстничество или католическо такова.Ако не бяха тея дърти копелдаци сега щеше да сме 500 години напред.Това е от как са се намесили тея попове и там най разна измет.Това са най големите противници на развитието на човечеството,но въпреки това редиците им продължават да оредяват.Хората поумняха като че ли а? И ранното и късното са довели до война,война,война и само война нищо свято не са докарали само раздор и нещастие на населението на ЗЕМЯТА,затова те ще останат а хората в истинския смисъл ще намерят покой който заслужават.Затова бъдете ХОРА,а не /говеда/,както е болшинството за съжаление. Утре дедо поп и хеликоптер ше си купи/дарение чадо-каза той/докога м.........им

Редактирано от BETER (преглед на промените)

Това е църковното робство,така нареченото христианопокръстничество или католическо такова.

Православието и католицизмът се различават коренно в това отношение, тъй като при православието църквата е подчинена на държавната власт за разлика от католицизма.

Православието и католицизмът се различават коренно в това отношение, тъй като при православието църквата е подчинена на държавната власт за разлика от католицизма.

Едните са с бради а другите обръснати,едните имат икони другите статуи/склуптури/и това е.Крият истината от хората и продължават.

Истината скоро ще излезе и тогава много от тези изроди ще се чудят накъде да хванат.

На тогава ше видете лимузини и ватикански охрани и ала бала.

Дано не съм наранил някой,но аз също вярвам в силата .............не в храмовите глупости,защото за да си вярващ не е нужно да ходиш по църкви и разни такива.

Не точно синтетично, Атон го е имало и преди Ехнатон, просто по негово време е станал основен, а фараона забранил другите ( не че е успял напълно да ги спре )

Бога на слънцето ( защото е бил слят и с Ра по това време на Ехнатон ) се е тачел доста преди, и доста след този реформатор... просто е бил много по малък и не толкова значителен сред останалите главни богове...Атон е бил нещо като дублаж на Ра , считали са го за тялото на Ра ..

Редактирано от Sinbad_ (преглед на промените)

Да предположим, че историците са прави. Култът е нещо локално и обикновено е свързано с конкретно божество. Но култът не може да се мери по мащаб с цялостната митология или религия, които могат да се разглеждат като система от култове и практики. Монотеизмът е нещо много различно във функционално отношение. Египетската митология/религия е система от политеистичен вид с много божества, което като функционална система е много различно от монотеистичната религия.

Не съм несъгласен с теб. Просто вкарвам нюанс в темата.

Не точно синтетично, Атон го е имало и преди Ехнатон, просто по негово време е станал основен, а фараона забранил другите ( не че е успял напълно да ги спре )

Бога на слънцето ( защото е бил слят и с Ра по това време на Ехнатон ) се е тачел доста преди, и доста след този реформатор... просто е бил много по малък и не толкова значителен сред останалите главни богове...Атон е бил нещо като дублаж на Ра , считали са го за тялото на Ра ..

Бе, бая компилация си е бил, но не за това е темата.

За мен Ех-н-Атон ми е интересен не заради религията, ами заради това, че е бил съпруг на Нефертити :ph34r: и баща на Тут-(а)н(к)-Амон

Публикувано изображение

Тутанкамон се е отрекъл от лъже-религията на баща си и е възтановил правата, политеистична вяра на Египет :)

А Нефертити.са я заличили от всички стели, паметници и гробници -все едно не е същетвувала.Има теория, че всъщност тя е станала фараон след смърта на мъжа си-Ехнатон, и дефакто е първата жена-владетел.

мхм.

Абе - еретишки работи.

По онова време;всички народи са имали политеистични пантеони;уважаеми gothicrock.

Обаче; точно там в Египет ;се извършва първата религиозна революция в древния свят.Аменхотеп Четвърти провъзгласява Атон за най-висш и единствен бог. Всички други божества са забранени;храмовете им затворени;техните жреци оставени" без работа"Аменхотеп; сменил името си на Ехнатон/което значи "угоден на Атон/ освен фараон; се водил и наместник на Бога на земята-каквото важало и за всички други фараони.Нещо повече;той построява в кратки срокове и нова столица Ахетатон.

Обаче;това с което Ехнатон остава в историята е ;че е първият религиозен реформатор и основател на религия от нов тип....изповядваща единен бог;признаващ една висша духовна субстанция.

Добре, провъзгласява го за най-висш и единствен бог, но това не създава монотеистична религия, а просто елиминира останалите божества. Но след смъртта на реформатора всичко се връща по старому.

Да направим едно сравнение с монотеистична религия като християнството. :)

Християнството си присвоява местните култове на народите, които го приемат, и ги функионализира спрямо своята доктрина. Така че тук става въпрос за съвсем друга концепция за религията. Просто в египетската митология за един кратък момент едно божество се поставя над останалите - разбира се, аналогията съществува, но това са религиозни феномени от съвсем различен порядък.

В Корпус Херметикум са споменати 12 изкушения и 10 сили, с които да се преборят.

Тук :

«1. деяния порочни не съм извършвал! 2. деяния насилствени не съм извършвал! 3. сърцето ми презира грубостта! 4. не съм открадвал! 5. не съм убивал моите подобни! 6. от крината с жито аз не съм отнемал! 7. не съм измамвал! 8. не съм ограбвал онова, което принадлежи на боговете! 9. не съм аз лъгал! 10. на моите подобни хляба аз не съм отнемал. 11. не съм клеветил! 12. не съм нападал никога. 13. не съм животни храмови убивал. 14. не съм измамвал! 15. не съм полета плодородни присвоявал! 16. не съм подслушвал по вратите! 17. не съм грешил с излишни думи! 18. не съм изричал никога проклятия, заради причиненото ми зло! 19. не съм аз никога прелюбодействувал! 20. никога не съм преставал в самотата си да бъда целомъдрен! 21. аз хората не съм измъчвал никога! 22. не съм аз никога реда на времената нарушавал! 23. на гняв не съм се никога поддавал! 24. аз никога не съм бил глух за думите на правдата! 25. аз никога не съм възбуждал пререкания. 26. аз ближните си никога не съм разплаквал. 27. аз никога не съм грешил с хората срещу природата! 28. аз никога не съм грешил от нетърпение. 29. аз никога не съм наругал никого! 30. аз никога не съм раздори правил. 31. не съм постъпвал прибързано! 32. не съм пропускал да почитам боговете! 33. в разговорите си с много думи аз не съм си служил! 34. не съм измамвал, ни постъпвал злобно! 35. владетеля не съм проклинал! 36. не съм водите замърсявал! 37. никога не са били надменни моите думи. 38. не съм проклинал боговете! 39. не съм досаден бил, нито безочлив никога! 40. не съм сплетничил, за да се изтъквам! 41.не съм забогатявал по път нечестен! 42. на моя град аз бога никога не съм презирал.»

" Книга на мъртвите."

Отук произлизат и онези прословути Божи заповеди.

Да речем, че е така, защото не съм запознат с въпроса. Това е просто заемка между две религии, а такива колкото искаш, но не в това е въпросът. Просто юдаизмът и египетската религия са много различни и всяка заемка от една религия в друга се подлага на вторична обработка, съобразена с характера на приемащата религия.

Няма никакво съмнение че създателят на орфизма е бил посветен в тайните на Хермес.По негово време ;най-съществен е двубоят между Аполон и Дионисии/между езотеричната и мистериално-окултната страна на две религиозни съзнания/Орфей сздава нова религия..обединявайки слънчевото божество Аполон и мистично възкръстащия Дионис.Така той извежда човека до идеята за безсмъртието и го прави владетл на три царства..Ада;Земята и Небето. Орфей слиза в Ада; Ииус слиза в Ада...аналогиите са твърде много;за да са случайност.

За безсмъртието вече уточних, че това е заемка от зороастризма.

Има обаче едно нещо;което не достига при Орфей;но се извършва от Йехошуа..кое е то;можеш ли да се сетиш?

Ще се радвам да го чуя! :wors:

Зигмунд Фройд пък слага черешката на сладоледа с писаното"Евреинът като такъв е творение на Мойсей;който бил знатен египтянин" и пр..Някои любители на жълти исторически сензации;пък казват че смъртта на Фройд е свързана с някакви свитъци намерени в гробницата на Тутанкамон;които показвали че той е всъщност чакания Месия.

Фройд всъщност твърди, че фигурата на Моисей в Стария Завет обединява делата на двама души. Той има и цяла монография по въпроса.

Нали и аз това писах;Мойсей и Ехнатон в едно.

Няма нищо общо с Ехнатон. Хипотезата на Фройд е, че историята на Моисей е обединила две отделни истории за двама различни Моисея и тази редакция е достигнала до нас.

Причината била; че по онова време светът около Борис вярвал вече в Христос. Причината Борис ;да се освести и да понимае защо;аджеба светът не го приемал на сериозно;ни него;ни държавата му;бил Людовик Немски.Преразказвам вече четеното в различни книги::Людовик; се срещнал с Борис; и в прав текст му рекнал ;че докато България; не мине под кръста Христов ;и не почне да мрънкат божии молитви по църкви и манастири;българите няма да бъдат считани за народ. Освен това; любезно му обяснил ;че Бог чува тия молитви само на латински; еврейски и гръцки.Разделили се по живо по здраво.Людовик ;побързал да се похвали на папата; че самият крал на българите пожелал да се покръсти и Николай Втори наредил пост и молитва за това чудо божие.Тая вест; не останала скрита;покрита и до ушите на константинополския патрарх Фотий; достигнало че съседите българи ще преминават в лоното на католическата църква.Това пък в прав текст означавало; че една златна гъска щяла да снася другаде яйца.Византийците били народ лукав и се почнала една совалка между двата двора.Обаче Борис бил твърда глава; и трудно схващал какво му се обяснява.За нагледно ;и като показателна мярка;Фотий ;подтикнал младия император Михаил Трети да нападне българите.Тоя Мишо;бил послушно момче;пък и отдавна мечтаел да се докара и изфука с някоя победа на бойното поле .Стоварил край българските брегове цялата си марина и 40 хилядна армия и се кротнал в Загория .Зачакал да види дали Борис; ще схване любезния намек. Борис ;схванал обаче бил повече убеден и притиснат от обстоятелствата.България; случила на три сушави години подред;чума и като бонус към тия удоволствия и Мишо довтасал. Борис; се отправил към византийския стан и в една тъмна нощ бил покръстен .Мишо ;бил предвидлив човек /щото и аргументите му били убедителни де/и си донесъл купела ;Фотий осветил водата и натопили Борис вътре.В знак на вечна дружба и мир/които двете страни редовно и с ентусиазъм нарушавали/ Борис приел името на своя кръстник и станал Борис Михаил.

После;последвал един героичен подвиг на новия християнин.Въоръжените до зъби конници на Борис ;нападнали и изклали 52 болярски рода;както разправя майор Деянов в ролята на Борис в един български филм"Него;децата му и родът му до девето коляно" ... една масова касапница на жени, деца, старци. Там са били и ромейски свещенници, които са питали поотделно всеки дали се отказва от вярата си. Историците; са премълчали срамежливо; повече от фактите;за да не би да се почувствува неудобно нашенския уважаем форумен другар Жив Зян;който твърди че християните се разправяли само с въоръжени врагове.

Борис – Михаил не спира дотук в развихрянето си. Следва декрет, според който всяко село, където се практикува старата Вяра хората да са поробвани и продавани "през три земи", а на капището да бъде построена църква. Толкоз с християнското милосърдие. Гордите и непобедими българи научават една нова, непозната за тях дума - робство!

Хубава история, но е съмнително да е вярна.

Добре, провъзгласява го за най-висш и единствен бог, но това не създава монотеистична религия, а просто елиминира останалите божества. Но след смъртта на реформатора всичко се връща по старому.

Да направим едно сравнение с монотеистична религия като християнството. :)

Християнството си присвоява местните култове на народите, които го приемат, и ги функионализира спрямо своята доктрина. Така че тук става въпрос за съвсем друга концепция за религията. Просто в египетската митология за един кратък момент едно божество се поставя над останалите - разбира се, аналогията съществува, но това са религиозни феномени от съвсем различен порядък.

Мдам. Хенотеизъм! През хенотеизма е преминал и Израил преди да открие истинската монолатрия...

Из:

"Бертинските летописи"-описващи събитията от 741 до 882 година.

Из "Писмо на папа Николай Първи до епископ Соломон ..май 864 година

Писанията на Константин Багрянородни

Йосиф Генезий-автор на "Царе" история на събитията от 813 год до 886 год

Регинон игумен на Прюмския манастир в Лотарингия;автор на "Хроника"

"Животописи на римските папи"-Анастасий Библиотекар.

Писма на Фотий до Борис

Тоест, компилация.

Историческият разказ предполага кохерентност (съгласуваност между отделните елементи). ;)

Мдам. Хенотеизъм! През хенотеизма е преминал и Израил преди да открие истинската монолатрия...

Може ли малко по-подробно! :wors:

Според това определение, функционално хенотеизмът е по-близък с политеизма:

Хенотеизъм (от гр. hen – едно) е понятие, което вероятно под влиянието на Шелинг се приема от по-късните изследователи на религията. Хенотеизмът се различава от монотеизма по това, че вярващите признават съществуването на един бог и почитат него, но признават съществуването и на други божества, към които той в други ситуации или други вярващи се обръщат.

източник

Няма нищо общо с Ехнатон. Хипотезата на Фройд е, че историята на Моисей е обединила две отделни истории за двама различни Моисея и тази редакция е достигнала до нас.

Не е само Фройд...

Не е само Фройд...

С него се асоциира най-много, тъй като той е и един от авторите, който е предложил една систематична психология на религията. :)

Друга интересна психологическа концепция е тази на Юнг за архетипите, която дава много добро обяснение за повтарянето на сходни мотиви в различните религии и митологии, за което писах по-назад.

Уважаеми;

ако сега вземем; да се изясняваме като в първи клас;би следвало да Ви попитам..какво означава да създадеш монотеистична религия.Ами; същото което е направил Ехнатон .Същото; което пиша и аз.Ако;не сте съгласен напишете своите разбирания по въпроса.

Освен това;май не разбрахте ;че аз ;не твърдя че иудеите са прекопирали мо тамо религията на Ехнатон.Казвам ;че Мойсей е взел основната идея за монотеизма от Ехнатон; и я превръща в нова религия за иудеите.Много ясно посочих и какво точно е заимствано от Египет.

Твърдя; че монотезма като идея тръгва от Месопотамия ;и един от лъчите тръгва към Иудея;чрез Мойсей;а друг тръгва към балканските земи чрез Орфей;а не обратното;както обичат да доказват любителите на тракийски мистерии.

Така. :)

Аз неслучайно споменах по-горе за сравнителното изучаване на религиите и митовете. Защо това е важно?

Сравнителното изучаване на религиите, митовете, легендите и т.н. е в своя апогей през 19-ти век. То е повлияно от идеите на романтизма и е обособено като школа. Та това сравнително изучаване показва, че религиите и митовете имат много общи мотиви помежду си. За да обяснят това, въпросните изследователи изковават концепцията за "странстващите мотиви", с която да обяснят тези общи места. Дотук добре. Намираме аналогиите и просто трябва да видим кое откъде е взето. Обаче тази теория за "странстващите мотиви" попада в задънена улица, когато се оказва, че народи, които по никакъв начин не са имали контакт помежду си, имат много общи неща в своите религии/митологии.

Аз затова по-горе писах, че религията и митологията трябва да се разглеждат като функционални системи и обясних съпоставките какъв смисъл имат.

Орфей; не е освободен от своя страх;проявява съмнение в обещаното от боговете;чиято дума винаги е възприемана като несъмнена и вечна.Орфей ; се усъмни и загуби досега с боговете.

Орфей ;все още няма всемирното съзнание;макар и велик учител. Йехошуа ;обаче показва несъмненост и неотклонност от стриктно следване на Божията воля и обещание.

Смъртта;и на Орфей ;и на Йешу ;е една наложена необходимост.Тези ;които са спомогнали за нея;са всъщност оръдие в ръцете на Бога; в постигане към набелязаната цел.. духовното достигане до Създателя;което беше нарушено от човека.

Това е приносът на жертвата...щом е необходимо; ще я бъде .Една смърт ;също може да бъде път към истината.Орфей и Йешу са доказателство за това.

Това е една, така да се каже, доста впечатляваща художествена аналогия. :)

Според това определение, функционално хенотеизмът е по-близък с политеизма:

Хенотеизъм (от гр. hen – едно) е понятие, което вероятно под влиянието на Шелинг се приема от по-късните изследователи на религията. Хенотеизмът се различава от монотеизма по това, че вярващите признават съществуването на един бог и почитат него, но признават съществуването и на други божества, към които той в други ситуации или други вярващи се обръщат.

източник

Ето тук проблемът е систематизиран по-добре и даже в аспектите на повече религии.

Може ли малко по-подробно! :wors:

В контекста на юдаизма, можеш да прегледаш резултатите от тези прости сърчове. Повечето от препратките към Стария Завет в тях, са живи примери за това ;)

http://biblia.duh-i-istina.net/result.php?sw=%E1%EE%E3%EE%E2%E5&type=1&tr_search=1

http://biblia.duh-i-istina.net/result.php?sw=%E8%E4%EE%EB&type=1&tr_search=1

http://biblia.duh-i-istina.net/result.php?sw=%EA%F3%EC%E8%F0&type=1&tr_search=1

http://biblia.duh-i-istina.net/result.php?sw=%F2%E5%EB%E5&type=1&tr_search=1

http://biblia.duh-i-istina.net/result.php?sw=%E7%EC%E8%FF&type=1&tr_search=1

От последните два линка, интерес представляват стиховете, свързани с теле в контекста на Апис и Ваал, както и тези свързани със змия в контекста на Нехущана и Апоп.

При допълнително желание, може линк към монография на руски.

Е-е-е и какво сега;аз ще изляза виновна че целия свят разчита на лингамите;а не на щъркелите :(

Освен ;ако сте заченат и роден непорчно;не виждам защо;това толкова ;ви възмущава.Освен това ;не искам да разводнявам темата;ама си помислете змията какво е ..ами лингам..виждал ли сте изправена нагоре змия.Аз съм ;виждала в Индия.Животинката си танцеше изправена нагоре;пък е само мускул без кости.Освен това много може да се разправя за змията като лингам;ама още не сте готов за тая работа :P

Змиите са гръбначни. Следователно имат кости. Грубо - череп и набор от прешлени и ребра. Ще рече, змията не е мускул без кости! Или "Животинката" е новата ти дума за орган?

Уважаеми другар Жив Зян; :balloons1:

Много ми е жал;ама пак показвате удивително невежество.

Гръцката дума за риба ἰχθύς (ИХТИС) е акроним, който съдържа кратко християнско верую: IΗΣΟΎΣ Иесус — „Иисус“ ΧΡΙΣΤΌΣ Христос — „Помазаникът“ ΘΕΟΎ Теу — „Божий“ ΥΙΌΣ Хюйос — „Син“ ΣΩΤΉΡ Сотер — „Спасител“/"Изкупител"

Ето как свързвам рибата с акронима.Вие;пък говорите само за акроним без да знаете какво всъщност значи на гръцки думата.

За какво ми го даваш този цитат? Това ти го пиша вече два пъти, ама кой да чете! Щом ми е известно съдържанието на акронима, значи явно ми е известно какво означава и ако се чете като дума. Връзката между двете обаче е почти, като между гърба и веждите. Има я, но не това е най-същественото. Защото акронима е контейнер, а истинската ценност е вътре в него!

Другарю Жив Зян;

Битие 10

22 Синове Симови бяха Елам, и Асур, и Арфаксад, и Луд, и Арам.

Този Асур /е родоначалника на Асирия/ и всичко което произхожда от първоначалното написано в предишен пост.

Всъщност, въпроса беше за филистимците. А те, както видяхме в Библията, произлизат от Хамовото коляно ;)

Стига локуми.Цялата българска древна и средновековна история е пълна с доказателства;как самият народ се избива и предава помежду си..достатъчно е да се светнете кой предаде на смърт първия балгарин обявен за светец и ще престанете да се въртите около постовете ;с едничката цел да ми натриете носа.Няма как да стане..не Ви достигат много неща. :P

Тук вече убедително показа, непорочността на Израил, като каза: - Вижте и те са правили така.! - а като направи отговора персонален ,достигна нови висини. Не знам, защо си мислиш, че това те прави по-права, но определено размива разговора.

Християните създадоха Инквизицията и това е доста след като Йисус им каза какво очаква от тях.

Създадоха я! И на кръстоносни походи ходиха! И Вартоломеева нощ направиха! И богомилите клаха! И още много насилие имаше заради тях и много кръв проляха. Това обаче, какъв аргумент е в дискусията?

За Шива става въпрос и за увитата;около врата му змия.Символ на мъжката енергия и на Кундалини.Обаче; явно Ви разстройвам.Все пак органа с който се легитимирахте е от преди май 50 години;та нормално е тези неща повече да Ви дразнят..щото Кундалини вече не се качва нагоре..така както змията танцува. :P

В такъв случай ни лъжеш. Змията има кости! ;)

За акронима се разбра..въртите ;сучете; около постовете си..но истината е една ..говорихте за ИХТИОС ;но не знаехте че това е всъщност гръцката дума за риба.

Има още хляб да похапнеш, докато съумееш да представиш нещата така. Всъщност, ти сега да не спреш да опитваш! Аз поне, оценявам усилията ти. Съвсем сериозно :D

Освен това; не ставаше въпрос за филистимците;а за асирийците които са западни семити ;и три пъти посочваното тук:

...

А-а-ааа не така, ето тук казваш нещо друго! А как се хвърли да го защитаваш. Мхм. Смях. Защото филистимците не са никакви шемити, българите също. Колкото и да ти се иска да изкараш всички културни люде шемити, не става ;)

Съществен.Защото Ви опровергава във всяко едно от твърденията Ви.Съжалявам ;но нямам желание да се въртя около постовете Ви;за да Ви доказвам непрекъснато ;че нямате никакви знания и разбиране по въпроса.Хайде със здраве... :)

Наивно е да представяш to Quoque за съществен аргумент, защото той не опровергава нищо. В замяна, това е често използван прийом за отклоняване от проблема, най-вече поради безсилие да се даде истински аргумент. С други думи, когато кажеш, че в християнските държави са се вършели множество нередности, то това не ще направи кървавите погроми на Израил срещу цивилното население, тяхното предателство срещу Месията и сегрегационната им култура недействителни - най-малкото защото това са факти, потвърдени от техните книги. А тези факти са светлината, която иде да ни покаже, че Месията дойде да избави света от техния жесток закон, а не за да наложи Левита с нова сила...

Ето нещо за ранните християни от старите хроники - всеки може да види разликата с днешните наричащи себе си "християнски духовници"

“Християните не се различават от другите по езика, по гражданските институции или по националността. Не живеят в собствени градове, не говорят по определен начин, нито водят отшелнически живот. Те обитават гръцки или варварски градове, според случая; те се придържат към местните традиции, дрехи, храна и останалите неща от живота. Въпреки това те имат различно, понякога учудващо поведение. Те населяват собствените си земи, но като чужденци.

Като граждани те участват навсякъде; но те страдат като чужденци. Всяка чужда страна е бащина за тях и всяка родна страна е като чужда. Те се женят като другите; раждат деца, но не ги захвърлят. Те имат обща трапеза, но не и многоженство. Те са в плът, но не следват плътта. Те живеят на земята, но са граждани на небето. Те се подчиняват на съществуващите закони, но техният живот надминава законите.

Те обичат всички и са преследвани от всички. Те са неизвестни, но осъждани. Те са убивани, но живеят. Те са бедни, но обогатяват мнозина. Те имат недостатъчно, но изобилни във всичко. Те са укорявани, но се радват. Те са кълнати, но благославят. Те са презирани, но те почитат. Те правят добро, но са наказвани като злодейци. Когато са наказвани се радват, сякаш им правят добро. Евреите ги преследват като чужденци, но и гърците ги преследват. Техните врагове не могат да назоват причината за враждата.

На кратко казано, това което е душата за тялото са християните за света. Както душата присъства във всички части на тялото, така християните са разпръснати по целия свят. Душата обитава в тялото, но не е от тялото, така и християните живеят в света, но не са от света. Душата, която е невидима, е на стража във видимото тяло; също така и християните са видими в този свят, но тяхната вяра е невидима.

Плътта мрази душата и воюва срещу нея, защото тя се съпротивява на плътските удоволствия; също и света мрази християните без причина, освен за това, че те се съпротивяват на светските удоволствия. Душата обича тялото и частите му, които я мразят; също и християните обичат своите врагове. Душата е затворена в тялото, но поддържа живота на тялото; така и християните са затворени в света като в затвор, но те подкрепят света. Безсмъртната душа обитава в смъртното тяло; така и християните живеят сред тлението, но търсят безсмъртието в небето. Душата е добре и при липсата на храна и вода; и християните се увеличават, независимо, че са преследвани. Този е жребият, които е отредил Бог на християните в света и той няма да им се отнеме."

------------------------

Модераторска молба

Уважаема Алия, моля Ви да дадете линк към материала, който сте копирали, или източник.

Редактирано от valentinus (преглед на промените)

Айде пак мило Онче;балонче:

Е, хайде...

"Характерен за семитското нееврейско население на Близкия изток е и култа към бог Дагон, който според Библията бил бог на филистимляните, но археолозите изследвали Близкия изток откриват, че особено след постепенното смесване на ханаанци и филистимляни взаимното проникване на култове и религиозни обреди и у двата народа не са били малко.

Филистимляните (на иврит: פלישתים) са древен народ, населявал приморската част на Палестина (от съвременния Тел Авив[1] до Газа).

Оксфордският речник, световно признат за един от най- достоверните, в т.VIII, с.1838 обяснява думата семит така: лице, произхождащо от семитската раса, която включва народите, споменати в Библията- Стария завет- като потомци на Сем, първия син на Ной, а именно юдеин, древен жител на Палестина, живеещ в Юдея - Палестинска провинция. За семити се считат още: асирийците, етиопците, сирийците, арабите, а също така и лицата, които говорят като свой роден език един от семитската група езици.

Според Британската енциклопедия, т.ХХ, с.208, семитските езици имат общ произход и се говорят в районите на Месопотамия, Палестина, Сирия, Арабия и Кюрдистан.

и за пореден път :

Даго́н (др.-евр. דָּגוֹן; от др.-евр. דָּגָן — злак или по народной этимологии от ивр. דג — рыба‎[1]) — западно-семитское божество, национальный бог филистимлян после заселения ими Ханаана. Дагон — древнееврейская форма имени Даган, упоминающегося в аккадских источниках и текстах Мари, Эблы и Угарита.

Колкото и пъти да го напишеш, филистимците не са шемити, за което идва директно да потвърди библейският текст в Паралипоменон 1/Летописи 1

8 Хамови синове: Хус, Мицраим, Фут и Ханаан;

9 а Хусови синове: Сева, Евила, Савта, Раама и Савтека; а Раамови синове: Шева и Дедан.

10 И Хус роди Нимрода; той пръв стана силен на земята;

11 а Мицраим роди лудимите, анамимите, леавимите, нафтухимите,

12 патрусимите, каслухимите (от които произлязоха филистимците), и кафторимите;

В дванадесети стих, се казва в прав текст, че филистимците произлизат от каслухимити, те пък са наследници на Мицраим, който е син на Хам. Само този, едничък цитат е достатъчен да бие всички твои "доказателства".

Но, щом желанието ти е такова, ще разгледаме и други източници. Примерно, отварям предложения от теб Oxford English Dictionary на думата Philistine (ще рече филистимец) и чета

A. n.

1.

a. Ancient Hist. A member of a non-Semitic people occupying the southern coast of Palestine in biblical times, who came into conflict with the Israelites during the 12th and 11th centuries b.c.

The Philistines were a people (suggested to have been of western Anatolian origin) who came into the Levant in the period c1370–1200 b.c. as one of the ‘Peoples of the Sea’ mentioned in Egyptian texts of c1180 b.c. (see etymological note). They settled in south-western Canaan in the 12th cent. b.c. and from there expanded inland, establishing control over their neighbours (this is reflected in the biblical saga of the Israelite leader Samson, who was betrayed to the Philistines by Delilah). The Old Testament describes the defeat of the Philistines by David, who slew the Philistine giant Goliath (1 Sam. 17) and records intermittent conflict between the Philistines and their neighbours until the period of Assyrian domination.

b. fig. Freq. humorous. A member of a group regarded as one's enemies, or into whose hands one would not wish to fall; a foe, a persecutor. Formerly also: †a debauched or drunken person (obs.).

Usu. in pl.In later use not always distinguished from sense A. 3.

2. In German universities: (a derogatory term for) a townsperson, a non-student. Cf. philister n. Now hist.

For the origin of this sense and its extended use at sense A. 3, see the etymology note s.v. philister n.

3. In extended use (now usu. philistine). An uneducated or unenlightened person; one perceived to be indifferent or hostile to art or culture, or whose interests and tastes are commonplace or material; a person who is not a connoisseur.

Cf. philister n., and etymology note s.v.

B. adj. (attrib.).

1. Of or belonging to the ancient Philistines; relating to or coming from Philistia.

fig. in quot. 1596.

†2. In appositive compounds: that is a Philistine, Philistine-like. Obs.

3. Also philistine. Of or relating to philistines (sense A. 3); uneducated, unenlightened; indifferent or hostile to culture; aesthetically unsophisticated.

Значението, еднозначно отхвърля предложения от теб семитски произход. Ще рече, че не разгледала добре източника си, а си копирала на кило от дебрите на мрежата. Още нещо, когато вадиш подобни цитати, предлагай оригинала и важните бележки в курсив, там има информация, която обръща цитата ти в не твоя полза. Ако това беше направено нарочно, щеше да бъда чиста проба манипулация ;)

В Уикипедия, вече видяхме, че също, ги броят за несемити. Ето ти, още малко интригуващи факти по темата:

http://www.eleven.co.il/article/14278

http://www.eleven.co.il/article/12019

http://www.eleven.co.il/article/12240

Където се сочи приемственост между боговете...на семитските племена.Защо не ми казахте; че не знаете понятието семити неевреи /филистимци ;ханаанци и пр/;че да ви обЯсня по раничко и така да спрете да се дръвчите.Милото онче бонче :tongue2:

Шемити неевреи има. Това е повече от ясно. Та Шем, има цял билюк синове, от които произлизат един вагон племена, а Израил е само едно клонче от генеалогичното дърво. Виж, филистимци - семити, това вече, го няма!

Тц.

"Не мислете, че съм дошъл да наруша закона или пророците: не да наруша съм дошъл, а да изпълня.

Защото, истина ви казвам: докле премине небето и земята,

ни една йота, или една чертица от закона

няма да премине, докато всичко не се сбъдне" (Мат. 5:17-18).

Разбирам ;че се напъвате да ме оборите;оценявам усилията Ви;уважаеми ..но едно е да държиш щурвал на изстребител в ръцете ;друго е да държиш балонче :tongue2: .

Отваряме настолния ни Нов Завет, отгръщаме на Послание Към Евреите, Глава 10 и четем :

1 Защото законът, като съдържа в себе си само сянка на бъдещите добрини, а не самата същност на нещата, то свещениците, които непрестанно принасят всяка година същите жертви, никога не могат с тях да направят съвършени в чистота ония, които пристъпват да жертвуват.

2 Другояче те биха престанали да ги принасят; защото жертвоприносителите, еднаж очистени, не биха имали вече никакво изобличение на съвестта за грехове.

3 Но в тия жертви всяка година става спомен за греховете.

4 Защото не е възможно кръв от юнци и от козли да отмахне грехове.

5 Затова Христос, като влиза в света, казва: - "Жертва и принос не си поискал, Но приготвил си Ми тяло;

6 Всеизгаряния и приноси за грях не Ти са угодни.

7 Тогава рекох: Ето, дойдох, (В свитъка на книгата е писано за Мене), Да изпълня Твоята воля, о Боже" -

8 Като казва първо: "Жертви и приноси и всеизгаряния и приноси за грях не си поискал, нито Ти са угодни", (които впрочем се принасят според закона),

9 после казва: "Ето, дойдох да изпълня волята Ти". Ще каже: Той отмахва първото, за да постанови второто.

10 С тая воля ние сме осветени чрез принасянето на Исус Христовото тяло веднъж за винаги.

11 И всеки свещеник, като стои та служи всеки ден, принася много пъти същите жертви, които никога не могат да отмахнат грехове;

12 но Той, като принесе една жертва за греховете, седна за винаги отдясно на Бога,

13 та оттогава нататък чака, докле се положат враговете Му за Негово подножие.

В текста доста прецизно е записано, че закона за изкупуване на греха, чрез кървави жертвоприношения, както беше писано в Левита, дойде време да бъде и биде заменен! Точно и ясно!

Това беше последният ми пост към Вас.

Едва ли ;)

Модераторска молба

Уважаема Алия, моля Ви да дадете линк към материала, който сте копирали, или източник.

http://www.earlychristians.org/who_were_they.html#1

От така представеното ;излиза че жребият на християните е само да се увеличават.

Алия;какъв е жребият на християните;според Вас?

Не е достатъчно да се наричаш "християнин", за да претендираш за жребий. Ранните християни не са християните днес!

Ранните християни са носели в себе си искрата на разбирането за Славата на Бога, запалена от Исус.

И са били хора на духа, които не са се плашили от несгодите на тялото. За това те са се увеличавали - защото са познавали Божия Дух и са живеели в Неговата безкрайна любов.

Според мен все повече ще се увеличават Хората на Духа, защото тяхно е Царството Божие на Любовта, Истината и Благодатта.

Защото не се гаси туй, що не гасне!

Първо-никъде не подчертахте ;че разделяте християните на ранни и останали други!

Второ:Разбрахте ли изобщо какво Ви питам;драга Алия? Затова какъв е жребия на християните/може ранни;може късни;може леви;може десни;изобщо какъвто Ви скимне вид християни/ питам ;и искам конкретен отговор;а не лирически отклонения.

Трето-Какъв е жребият на християните ;питам за втори път???

Скъпа Валкирия,

Не смяташ ли, че тонът ти е неприлично заповеден и груб! както и непрекъснатата манипулация на казаното от мен!?

Или това е приетият тон в този форум!?

Както и, поради невъзможността си да обориш казаното от мен, да отричаш казаното от мен и да го видоизменяш!!!

Аз не мога да нося отговорност за това, че не четеш думите ми. И не само че не ги четеш и разбираш, но и проектираш собственото си неразбиране и осъждане върху мен.

Моля да прочетеш коментара ми още веднъж и да бъдеш така добра и да видиш моите отговори; дори и да не ти харесват, те са Моите отговори!!!

Редактирано от Aliya (преглед на промените)

Скъпа Валкирия,

Не смяташ ли, че тонът ти е неприлично заповеден и груб! както и непрекъснатата манипулация на казаното от мен!?

Или това е приетият тон в този форум!?

Както и, поради невъзможността си да обориш казаното от мен, да отричаш казаното от мен и да го видоизменяш!!!

Аз не мога да нося отговорност за това, че не четеш думите ми. И не само че не ги четеш и разбираш, но и проектираш собственото си неразбиране и осъждане върху мен.

Моля да прочетеш коментара ми още веднъж и да бъдеш така добра и да видиш моите отговори; дори и да не ти харесват, те са Моите отговори!!!

Уважаема Aliya - не тонът на valkiria1 е неуместен, а Вашият !

valkiria1 само задава въпроси, на които Вие очевидно не можете и/или не желаете да отговорите, поради което се опитвате да и отправяте нападки срещу личността и, а това не е проблем на форума, а въпрос на Вашето възпитание и интелект.

Тъй като това Ви поведение се повтаря, считайте този ми пост за официално предупреждение.Един път вече бяхте наказана за подобно поведение и нападки срещу други участници в дискусиите , не ме карайте да повтаряме процедурата с административните наказания !

Редактирано от Trichocephalus (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.