Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ранното християнство по нашите земи

Featured Replies

• Автор

"Името Улфила или Вулфила е филологическа измислица. Той се е наричал всъщност Урфила, което означава “светъл” (ур = злато = блестящ). Урфила дошъл тук, изпратен от Кесарейската църква, защото по това време християнският православен център бил в Антиохия (там за първи път е употребено името християнин) и там той бил ръкоположен за владика. Нямал е нищо общо с германците. Той е бил отец както на северно-дунавските, така също и на южно-дунавските християни. Божият син не е говорил нито гръцки, нито латински, и е споменал само в някои редки случаи еврейски. Той е говорил арамейски (майчиния му език). В Галилея по това време народът е говорел арамейски, а водещата класа – латински и гръцки. Последните думи на разпнатият Божи син са били изречени на арамейски език:

“ELI, ELI, LAMA SABAHTAMI” = “Господи, Господи, защо ме изостави?”

На латински Библията е била преведена едва след Урфила (Вулгата – в IV век). "

• Отговори 127
  • Прегледи 22,9k
  • Създадено
  • Последен отговор
camarero, този кръст, който си приложил, "пачи крак" ли го наричаха - някъде бях чела, че точно на такъв кръст е разпнат Исус. От коя църква е фотоса?
  • Автор

camarero, този кръст, който си приложил, "пачи крак" ли го наричаха - някъде бях чела, че точно на такъв кръст е разпнат Исус. От коя църква е фотоса?

Да,точно!

Понеже редактирах първоначално ,поста си и за това съм те объркал!

Значи много е интересно ,и има много аналогии и за мене лаика са много любопитни!

Значи първо това разпятие е в една църква по пътя на "Camino de Santiago "Тва е една легенда ,която е приспособена към католическата църква!

Значи църквата е :"Iglesia de Puente la Reina"която се намира в провинция Навара е по пътя " Компостела"това е 800км път ,който трябва да се извърви до гроба на Свети Яго или "Santiago"тука е прикачен някакъв Яков ,но той е по късен(евреин) всъщност цялата тая история е въведена от "визигодите' или "вестготите" около началото на новата ера

http://images.google.es/images?hl=es&r...=1&ct=title

Цитат:

Яго е стара тракийско-скитска дума и означава огън.Владислав Варненчик Ягело, баба Яга и т.н. Подробности от академик Горбовски.

2. Мечът му и тези на охраната му са поставени по същият начин, както и меча на Мадарският конник.

3. Според легендата той идва в Галисия от Палестина , но има данни, че поречието на р. Струма в миналото се е наричало със същото име.

4. Гробът му е открит от епископа на Ирия(?) Теодомир (!) в началото на ІХ в., и вероятно цялата легенда за него е от това време - 9 в.

Сантяго е апостол посещявал Пиренеите около година 0 от новата ера. Започва да се нарича също Хакобо, но по тавталогия с Якоб, който е влязъл в употреба(името) много по късно. Символа на Сантяго е мидената чурупка наречена виаира. Име много близко до българското Вяра.

Това е цитат на един приятел и той няма да се сърди ,че го цитирам ,но аз съм съгласен с него

Всъщност ,тука е създадена една легенда за "пачия крак"този знак е "руна" и играта на поклонниците е "дама"

после има много надгробни плочи ,които са абсолютно като нашите!И тука в тяхните енциклопедии си го признават в прав текст ,че готите са ги култивирали и цялата им култура се крепи на тях!

Така ,че сега задачата е да се докаже ,че готите са германци и германцката култура се е разпространила из целия свят!

Мдаа има още ама сега съм разхвърлян ,много и ми трябва малко време д подредя някои нещица ,и ще ти ги предоставя с най голямо удоволствие!

хехехехе

Редактирано от camarero (преглед на промените)

• 4 месеца по-късно...

Някой знае ли от кога са датирани тези руни, известни като Ситовския надпис? Ако някой има инфо по въпроса, ще се радвам да ме осветли. В близост до местността се намира връх, наричан от местните хора Кунлигор, а знаем, че на стар български език Куниг-ор означава писменост върху камък или скала. Ако някой знае каквото и да било по този въпрос, ще му бъда много благодарна.

Прилагам снимки:

http://picbg.net/pic.php?u=15032XBGYt&...4&file=.jpg

http://picbg.net/pic.php?u=15032XBGYt&...1&file=.jpg

Знакът на Тангра - ІYІ в надписа:

http://picbg.net/pic.php?u=15032XBGYt&...3&file=.jpg

Редактирано от Lucia_free (преглед на промените)

Някой знае ли от кога са датирани тези руни, известни като Ситовския надпис? Ако някой има инфо по въпроса, ще се радвам да ме осветли. В близост до местността се намира връх, наричан от местните хора Кунлигор, а знаем, че на стар български език Куниг-ор означава писменост върху камък или скала. Ако някой знае каквото и да било по този въпрос, ще му бъда много благодарна.

Прилагам снимки:

http://picbg.net/pic.php?u=15032XBGYt&...4&file=.jpg

http://picbg.net/pic.php?u=15032XBGYt&...1&file=.jpg

Знакът на Тангра - ІYІ в надписа:

http://picbg.net/pic.php?u=15032XBGYt&...3&file=.jpg

Илко Стоев от Стара Загора преди 6-7 години написа книжка по този въпрос

http://www.protobulgarians.com/PODSTRANITS...%A1%D0%9C-4.htm

Илко Стоев от Стара Загора преди 6-7 години написа книжка по този въпрос

http://www.protobulgarians.com/PODSTRANITS...%A1%D0%9C-4.htm

Благодаря ти, Вале! И аз съм чувала за този наш земляк, художник май беше. Той е групирал руните и казва, че надписът представлявал възхавала на Исус Христос, затова бутнах въпроса си в тази тема. Но аз не мисля, че е това. А някой знае ли от кога са датирани тези руни, щото може да се окаже, че сме имали първата писменост в света.

Редактирано от Lucia_free (преглед на промените)

• 2 седмици по-късно...

По тези земи истинското християнство е донесено още от Орфей. Християнството, което после разпространява Павел, тук се налага насила. А това не е християнство. Истинското християнство проповядва ненасилие. Едно учение, което е натрапено насила, не е християнство. Тенгрианството, например, както и орфеизма имат много по-общо с истинското християнство, отколкото лъжливохристиянската робска религия, разпространявана от Павел.

• 2 години по-късно...

Най-изчерпателното проучване по темата е дело на историка Димитър Димитров. Неговата е-книга можете да зачетете частично и да поръчата в PDF формат тук: http://sacredplacesbg.blogspot.com/2011/05/v.html

Ето нещо за християнството сред първите български ханове: http://dimitaratanassov.wordpress.com/2011/10/11/doulo-dyn-christ/ Това е само първа част - контекстуален историографски прочит. Следващата част ще бъде конкретно въстановка на фактите.

• 1 месец по-късно...

Какви ги говориш! Той е бил интербригадир! По-важното е, че Юдея е управлявана от римски прокуратор, най-вероятно защото все още не е имало и следа от Хазарския Хаганат! Ще рече със сигурност не е говорел езика на тринадесетото племе, което сто процентово го отчислява от списъците на ашкеназим! Лошото е, че никой не може да каже, дали не е бил абаносово черен! И това, откакто в не много далечното минало, Израил припозна няколко десетки хиляди етиопци, като потомци на Соломон бен Давид и Кралицата на Шеба...

Стигне ли се до тюркутския произход на новите самаряни, веднага се повдига въпроса за петте камили на чичкото. Но нали днес съм в добро настроение, отговарям моментално в същия дух. Главите от розетата, служат за персонална идентификация на предците на бета юдеим. Това е новата интерпретация, а добрата стара историйка за синовете на Дяда Ноя - Шем, Хам и Яфет, вече не се брои за politically correct.

Вероятно англо-саксите и германите са потомци на някои от 10-те изгубени колена на старата семитска раса. Ариец не е расова характеристика, а степен на развитие. Няма нищо общо с нацистките нагласяници на австрийските ултраци от края на ХІХ век и от там "доработени" и "конкретизирани" от Шикългрубер, Химлер и сие. Има и съм срещал черни арийци, ако мога да ги нарека така. А също и арийка от еврейски произход съм прегръщал и целувал братски. -------------- Повтарям, ариец е степен на вътрешно развитие, а не расова отлика. Да не бъркаме с народите от арийската езикова група - само звуково съвпадение на съвсем различни термини, омоними.

Така и така се говори за арийско превъзходство;та реших да дам шанс на Тихчо и сие направо да ги дръпна към богоизбраните. ;)

За Зиези говоря:

Зиези е легендарен родоначалник на българите, сведения за когото има само в т.нар. Анонимен римски хронограф от 354 г. Според Хронографа Зиези е син на библейския патриарх Сим, родоначалник на семитите и внук на Ной. Името му е споменато във фразата „Ziezi ex quo vulgares“ („Зиези, от когото са българите“), която е първото известно споменаване на името „българи“ в европейски източник. Текстът е част от списък със синовете на Сим и народите, които произлизат от тях.

http://bg.wikipedia....%B5%D0%B7%D0%B8

Отново пробутваш някакъв документ, със съмнителна достоверност. Смешно е. Разликата между семитите (най-вече евреи, араби) и българите е видима и без лупа. Също така добре видима е и разликата между семитите и ашкеназите...

Опитваш се да поведеш някакъв си разговор за арийци и тяхното превъзходство. Разбирам намерението ти да отклониш вниманието от неудобните за теб факти, но не така урбулешката.

Това, пред което си затваряш очите, е отношението на хора ревящи за справедливост, към други хора - не споделящи тяхното вероизповедание.

Може да хвърлиш парче месо на куче, но в никакъв случай не го дарявай на акум, защото кучето е по-добро от акума!

Хошен Мишпат, 156:17, Хага

Горното се явява превод на цитат взет от тук ...

Моето мнение за ционизма пък е тук:

http://www.kaldata.c...ic=29335&st=280

пък и след като заявявате толкова начетеност би трябвало да знаете че има разлика между евреи и ционисти.Като начало може да се пообразовате тук:

http://www.xnetbg.co...w/40/96/300----

И какво общо има това с настоящата тема? :rolleyes:

По-горе дълът текст. А дали края на света няма да настъпи вече? При тотално морално падане.. Визирам църквата...като фалшива структура - Визирам ТВ7 и BTV! Въобще всички медии и други структури убиващи българското умишлено! Не е в темата но е важно: Първи медиите наложиха чужд език и няма да си го признаят...никога! Болно ми беше в някакво интервю-анкета въпрос: Какво мислите за чуждиците в нашия език? ------------------------------------------------- Бареков...Стара машина или как е това шоууу на български??? -------------------------------------------------- Някой Ви принуди да пишете на английски или ще се бием в гърдите от Катуница?! ------------------------------------------------------ Като борец за правдини допускате това!!! Вие сте никой...служител в телевизия! Нищо повече...

Редактирано от Alain_Delon (преглед на промените)

Арийска раса е предполагаемо подразделение на европеидната раса, обединяващо народите, говорещи индоевропейски езици.[1]

Европеидната раса не се припокрива с народите, които говорят индоевропейски езици.

Християнството е утопия вече писах в подобна тема! Спорът беше какво означава мирянин! Логично най-ниската дупка на кавала в религията. А ако не приемаш липсата на Господ и какво? Даже като заклет утопист се чудя на Вашите мечти.. Има нещо,защото би било твърде глупаво да се живее въобще! А ако Вашият Господ слезе някога...да обясни защо има толкова много мръсници дето трябва да бъдат отстреляни като дивеч? И защо това да е грешно???

Цитирала съм източника:

http://bg.wikipedia....%B0%D1%81%D0%B0

Там никъде не пише нито че всички народи от европеидната раса говорят единствено индоевропейски езици, нито че индоевропейските езици се говорят единствено от народи от европеидната раса. Тоест, няма някаква причинно-следствена връзка между расата и езика.

откъде е дошло християнството по българските земи?

От Византия, разбира се. Що за нелеп въпрос?!

Редактирано от gothicrock (преглед на промените)

Моето мнение за ционизма пък е тук:

http://www.kaldata.c...ic=29335&st=280

пък и след като заявявате толкова начетеност би трябвало да знаете че има разлика между евреи и ционисти.Като начало може да се пообразовате тук:

http://www.xnetbg.co...w/40/96/300----

Ционизма е младеШ. На има-няма 200 години. Хошен Мишпат е само "мъничко" по-стара. А тя пък е повторение на един по-стар кодекс. По идея е предписание, как да живеят евреите в други държави, а не как да създадат своя. Та ционизма тука го намесихме напразно. Цитираното по-горе, принципно е проповядваното като правилно, отношение на евреите към не евреите и друговерците. Поради същата причина, преди около две хиляди години, те не приемат Христос като обещания месия, потомък Давидов, че даже и за евреин не го броят. А рибата, за която питаш е акроним :

ησοῦς Χριστός, Θεοῦ Υἱός, Σωτήρ

Гърчоланците, както пренебрежително нарече езикът им, приемат и него и идеята му :)

Цитирала съм източника:

http://bg.wikipedia....%B0%D1%81%D0%B0

ако;имате възражения;обърнете се към тях.

Иначе;за да дадете тон да сме в крак с темата;откъде е дошло християнството по българските земи?

Вече отговорихме - от Христос е дошло - не е от Буда!

Бих опитал да насоча разговора в друга посока, различна от тази, свързана с расовите теории. Само за миг ще отбележа, че Анонимният латински хронограф от 354г. е исторически документ. Той представлява препис на по-ранен текст (от 334г.), който не е запазен физически, но следи от него (цитати, отпратки, споменавания) има в писмената традиция. Факт, който е обективно наличен, без оглед къде и какво пише за него. Интерпретациите му са отделен въпрос, но в него наистина българите са посочени в генеалогичната линия на народите, произлизащи от Сим, което има както символическо значение, така и смисъл, свързан с приобщаването на българите към даден цивилизационен модел. В този ред на мисли valkiria1 посочва неща, около които няма спорове. Пак казвам - тук имам предвид само мислите около Анонимния латински хронограф. Има обаче още един важен въпрос, мислейки присъствието на темата в българската наука и тълкуването ѝ. Според мен не по-малковажно е да се попитаме на какво се дължи липсата на опити за изследвания в тази специфична област. Ако приемем еднозначно, че изследванията на религиозна тема са били потиснати от социализма, то очакването е след падането му те да се появят отново. Да, има изследвания на религиозна тема, имаме истории на религиите даже, но нямаме почти нищо за християнството преди Покръстването. Моето предположение - до известна степен научните изследвания се диктуват от дадена форма на обществения дневен ред. Доколкото учените също са хора, те не са повече или по-малко вярващи от другите, а религизоните изследвания се правят преимуществено от вярващи. Социализмът не ликвидира интереса към християнството, но успя да стесни обхвата му - вярващите са по-малко, по-слаб е интересът като цяло към религията. Ето защо, макар да няма вече държавна преса, обществото продължава да не открива тези теми, а с това те остават в рамките на клишето в научните изследвания. Има изключения, но те са друга прикзака.

Що се отнася до източници за изследване на ранното християнство по нашите земи;то има и някои от тях са посочени от участници и тук. Писания на историци които твърдят че истинското първото християнство е свързано с траките .В тази насока питането ми е: Вие;как мислите;възможно ли е християнството да е тръгнало по света от траките?

Как се е озовало християнството тук, в но какъв аспект? В политически, в ролята му на държавна религия - през 9 век от Византия, сюжетът с дипломацията на княз Борис. Като вяра, имаща някакви последователи - от Римската империя, от която Балканите постепенно стават част в началото на новата ера. Сред траките християнството не е непознато, това го пише още Иречек на базата на една поема на Евсевий Йероним, който възхвалява Павлин Нолански, покръстителят на бесите (важно тракийско племе). След Иречек специални текстове по въпроса имат Гаврил Кацаров, Шрам, Маргарита Тачева, Лилияна Симеонова, че даже и Фол отбелязва това... Не ги изреждам в хронологичен ред. В тях е частично или подробно засегнато питането за Βiblia Bessica - има данни в традицията за такъв превод, но не е ясно дали е книжовен или реален факт.

Трябва обаче да имаме предвид и друго - през 6 век чумата по времето на Юстиниан унищожава голяма част от местното неселение и благодарение на това славянската колонизация на Балканите става практически лесно. Жертва на тази пандемия са траки, илири. Има хипотези, според които тези два етнически елемента с цел запазването си от смъртоносната болест се качват в планините и слизат чак през 10 век, когато вече не са траки и илири, а власи и албанци. Това виждане не е подкрепено от нищо, освен от умозрителни реконструкции, коя от коя - по-лъскаво звучащи.

Според мен няма съмнение, че контактът между славяни и траки е еди от факторите, довел до християнизацията на славяните. До Покръстването в голямата си част те са били християни, та на траките има каква роля да дадем в историята, освен на създатели на някакви камъняци, за които днес ни ксат билетчета. :)

Пак повтарям;отнесете забележката си към източника който съм дала...освен ;ако просто не искате да си чешем езиците :D

В случая вашите твърдения се разминават с написаното в Wikipedia и аз просто го констатирах. ;)

това означава ли ;че Вие;смятате че Византия е люлка на християнството;или то идва във Византия от другаде и после се разпространява из българските земи?

Византия е етап от развитието и разпространението на християнството в неговия православен вариант и ние се явяваме приемник на православната култура. По какъв начин се е развила тази религиозна култура по нашите земи, вече е отделен въпрос.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.