Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Благодатният огън

Featured Replies

Не, според мен организмът му се е преборил с ракът, а не молитвата.....

Според теб е така, а според него не е така...а той е доктор все пак да не забравяме...
  • Отговори 70
  • Прегледи 15,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Да, доктор е, не е поп....

Та поради тази причина би трябвало да знае повече от нас относно клетки.....и рак...
  • 2 седмици по-късно...

Бая хора, изписани с от болницата диагноза "да си умре вкъщи" все още са живи и доста добре се чувстват. Е, вярно че чат-пат влизат в храма, молят се, пък и вкъщи също си казват по някоя молитва. И след като се помолят, диагнозата някак излиза неправилна.

Ако ми докаже някой , че с молитва мога да си оправя и очите , и бъбреците, лично ще съборя Окръжна болница и правя параклис...

Тъй. Не помня къде и кога беше проведено въпросното изследване и къде точно беше публикувано. Във всеки случай, държавата беше САЩ. Ставаше дума за "двойно сляпо изследване" - всеки човек от група хора се моли за един или няколко болни. Ставаше дума за някакво белодробно заполяване. А за хората от контролната група не се моли никои. Самите болни не знаят дали за тях се моли някои или не. Молещите се имат ограничена информация за болните. Лекарите отчитащи резултатите не знаят нито за кой от болните се молят други хора, нито кой от молещите се за кого се моли.

Ами разликите бяха драстични - 5 кратно по-големи шансове за бързо оздравяване при групата за която са се молили и значително (не помня колко) по-малко усложнения.

Спомените ми от прочетеното са доста смътни, но резлутатите правят впечатление и навеждат на някои мисли...

Впрочем, не бързай да събаряш Окръжна болница - това си е моя работа ;)

Редактирано от drahshta (преглед на промените)

Щом вярваш в приказки.

Малко послъгах Публикувано изображение Резултатите от изследването са цитирани в книгата "Дълголетие на мозъка" на американският невролог д-р Дхарма Сингх Кхаласа. Самата книга е популярна и не са посочени източници. Д-р Кхаласа твърди, че ще изпрати по електонна поща списъка с използваните източници, на които се интересува. Не знам дали посоченият в книгата мейл е актуален.

Ако те интерсува - потърси в интернет може да намериш нещо.

Сърдечни поздрави, Стефан.

• 1 година по-късно...

Така и така няма тема за това чудо на христовата вяра, което е накарало дори юдеи да повярват в мисията и призванието на Исус Спасителя. Мюсюлманите не ги споменавам, защото те по принцип така или иначе смятат Исус за пророка преди Мохамед да се появи, но е имало и мюсюлмани, които са признавали по-висшата същност на Христос спрямо Мохамед, което е така, най-малкото защото Мохамед е човек, докато Исус е така да се каже полубог, но не и самия бог, което пък много християни пропускат. Та гледам, че няма тема за това тайнство на христовата вяра и рекох да отворя думата. Моите първи наблюдения, макар и от дистанция и което съм виждал от любителски кадри през годините е следното: Цялото шествие и хора, струпали се пред вратите на храма (където е била и Разцепената колона), по принцип се охранява от евреиски да ги наречем полицаи. Това което съм забелязвал е нещо много странно. Когато Огънят излезе със самия патриарх от нишата (която винаги се запечатва и проверява пак от евреи, както бива проверяван и самия патриарх за скрити химически запалими вещества вече стотици години) и хората започват да си го предават от свещ на свещ, същите тези еврейски полицаи със специални спрейове го загасят! Няколко пъти съм въртял и въртел дискове, за да разбера дали това е така и пак не мога да разбера защо гасят на хората пренасящи си Благодатния Огън!? По принцип темата е за същността и произхода на този Огън. От къде идва!? Небето, мястото на което е положен Исус. Защо!? Изобщо нека, ако има хора, които са ходили също да кажат впечатления от обстановката. Друг странен случай е бил преди години, когато евреите не разрешават на традиционната група от палестинци, които са християни да направят "ритуала" по призоваването, който обикновено се извършва от младите палестинци и е своеобразно надскачане с викове, поне доколкото съм наблюдавал от филмчетата по камерите. Та преди години евреите не разрешили на тази традиционна група младежи да направят този "ритуал" пред храма и огънят така и не идвал, колкото и патриарха да се молел. Нещо изключително странно. Нека ако някой знае повече за тези факти да се обажда, защото само от гледаното от любителски кадри не мога да добия представа за същностите и атмосферата на този феноменален факт, на който съм сигурен че така наречените учени са дали локумено обяснение, само и само да не изглеждат глупаво, когато ги попитат как и защо?!

Аз се отнасям с краен скептицизъм към това "чудо"...Нямам никакви познания или наблюдения по въпроса,и поради това не мога да кажа нещо задълбочено. Но личното ми мнение е,че,особено когато става въпрос за организираните религии,чудесата там също са много добре "организирани"...Може и да не съм прав.Не знам...

Мюсюлманите не ги споменавам, защото те по принцип така или иначе смятат Исус за пророка

преди Мохамед да се появи, но е имало и мюсюлмани, които са признавали по-висшата

същност на Христос спрямо Мохамед, което е така, най-малкото защото Мохамед е човек,

докато Исус е така да се каже полубог, но не и самия бог, което пък много християни пропускат.

Тук ми стана интересно, може ли да обясните? Поздрави!

Не разбрах какво имаш предвид под "организирани" религии и има ли други изобщо неорганизирани например?

Скептицизмът не е лошо нещо стига да има човек достатъчната база от аргументи за да го проявява иначе

е просто хвърлен фишек.

Аз до 18 годишна възраст бях абсолютен атеист, и за мен тия работи с богове и митове, легенди бяха просто

старите приказки за лека нощ, баба Яга и дядо Торбалан. Мислех си, че това са си го измислили хората,

както например писателите фантасти в наши дни си измислят неща, макар и в двата случая да е въз основа на

нещо (което осъзнах едва по-късно).

Като започнах да чета и да научавам повече, нещата в главата ми се поподредиха и добиха много ясен и точен

за мен смисъл. И разбрах, че няма смисъл да отричаш нещо преди да си се запознал с него достатъчно, за да си

позволиш да го торечеш. И така станах застъпник на това нещо.

---------------------------------------------------------

Ами Алморот, ще се опитам да ти го обясня с пример.

Имам познат, много добър приятел на сестра ми, който е именно палестинец-християнин. Баща му е такъв, а майка му е

българка, също християнка. Та от него съм набирал информация главно. Там в Палестина и днешен Израел изобщои двете

религиозни общности не са в конфликт. Конфликтите ги прави третата религиозна общност, от момчетата които им гасят

Огъня. Това винаги ми е било странно и недоумявам защо се прави. Но това е проблем на хиляди години и той няма

да има решение.

Ето тук:

може да се добие бегла представа за това нещо, за което говоря.

Ето тук малко повече дразги:

Разбира се, всичко е заради "борбата с тероризма", щото като кажеш терорист и трябва да си представяме я палестинец, а

някой арабин или персиец.

Редактирано от adXok (преглед на промените)

adXok, има тема със същото заглавие.

Тази година "Благодатният огън" ще се спусне два пъти. Ватикана празнува в началото на април Великден или каквото там го наричат.

Благодатният огън е преди всичко за ортодокси. Православни. На Божи Гроб католици и протестанти няма. Божи гроб се пази от гърци, арменци и има заделен кът за руснаци.Никакви фокуси-бокуси не стават. Огънят се спуска от тавана, преминава през криптата и от нещо като фурна се улавя. Можеш да си сложиш ръката и няма да те изгори. Огънят гори над криптата в течение на 5мин до 25мин. Това по тубата и прочие сайтове са видео от телефони или любителски камери. При блъсканица и липса на статив много ясно, че клиповете ще са нискокачествени. Oт фотографска гледна точка, помещението е трудно да бъде интерпретирано. Тъмно, обем на четириетажна сводеста зала , мрамор, позлата. Иска мощна светкавица и широкоъгълен обектив поне с 8х увеличение. Акустиката е впечатляваща. Мирис на тамян и свещи.

Гробът е бил разрушаван и търпял земетресения, Криптата е от две стаички и е опасана с метално скеле. Скелето е неспокобсано, отнема от величието. Противоположно има някакво обособено гръцко мини параклисче, замотано в найлони и брезенти. Учуди ме клошарския му вид. Колоната в ляво е куха и е тип комин. По него пролазва огъня. Криптата е електрифицирана, но всякаш правена по стандарти от Балканската война.

Няколко думи за евреите.

При евреите няма понятие Ад и Рай. Tи не виждаш евреи, а това което наричаш "еврейска полиция". Полицията на Ерусалим е няколко вида. Национална, гранична, градска, тайна, ООН полиция. Божи гроб се намира в арабски (мюулмански) квартал. Представи си утре шествие от 25 000 поклоници и някой арабин им пусне саксия на главата. Кой е виновен в случая? adXok? Ако Ерусалим бъде поделен, то гробът преминава в Палестина. Хамас в момента буни газаджиите да щурмуват границата с Египет. Представиси един такъв да се изтъпани с пояс "Шахида".

Ako си наясно с спътника "Амос", гледай "Hot", "Yes", "Channеl 2", "Channеl 10". Те ще излъчат пряк репортаж от мястото на събитието.

Любителска камера-любителски снимки:

Отвън.

Таванът.

С лице към входа.

Какво и защо го има този Огън е драскано в първата тема. Аз вярвам, че това е свише и никакъв Хари Худини, Хари Потър или главния равин на Израел имат пръст в този феномен. Учудващо е как за едно парче плажна ивица земя са се били какви ли не. Включително са се вяли знамена на Третия райх. Далеч по интересно е засекретеното евангелие на Юда. Ватикана има защо да го скрие. То ще даде отговор, защо Царицата на света има два гроба, умрял ли е Исус както утвърждава Мирза Ахмад на 120 години в Индия, защото ни едно от 4-те евангелия не казва за Исус от 14 до 29 му година.

Не е лесно да си Бог

Не съм видял другата тема, три пъти търсих с ключови думи благодатен огън....

Ако е така, може да се слеят или знам ли и аз как се прави там.

Далеч по-интересни са всички изхвърлени и редкатрирани и преправяни неща в Библията ако питаш мен.

Евангелия са писани стотици и преписвани от хиляди, превеждани от десетохиляди и интерпретирани

от милиони. Там е стигнало вече поетични форми написаното.

Представи си утре шествие от 25 000 поклоници и някой арабин им пусне саксия на главата. Кой е виновен в случая?

Това от къде го измисли!? Иначе снимките които си дал са си снимки, всеки с телефон може да си снима, виждал съм много.

Отивам в другата тема да видя какво е писано... ако я намеря.

Видях я, от миналата година 2007 е. За тази година няма тема, а и онази се е изкривила във философско-поетични надежвания.

А иначе какво означава този огън защо се появява, кой го е видял за пръв път, къде (сигурно там)... изобщо от къде е тръгнало

цялото това "вярване" и накрая се стига до този огън. Но никой не знае... то е ясно.

И все пак трябва всеки да може да се убеди сам, на място по възможност, което няма как да стане.

Редактирано от adXok (преглед на промените)

По времето когато Израел е била под османлийски... "контрол" арменци и католици накарали войниците да не пускат в храма православните християни, за да могат този път те да получат благодатния огън за себе си... Православните очаквали събитието отвън до една колона. Огънят не идвал... После колоната се разцепила и от нея пламнал огъня, извън храма. Отново бил дарен на източно православните християни само. От този ден нататък католиците отказват да присъстват на събитието. Два пъти не слиза огъня, само веднъж, и само за ортодоксалните християни. Преди малко гледах по канал Вяра на българската телевизия тазгодишната церемония... /много канали излъчваха директно/. За първи път днес са взели участие и български патриарси. Отнесоха на самолета за България от огъня... Монаха, влязъл в храма описа подробно как се случва... "слизането" на огъня. За себе си нямам никакво съмнение относно божествената му природа. Искрата е от Бог. Казват, че в годината, в която няма да бъде дарен огъня на хората, ще настъпи и края. До сега винаги е бил даван... Докато има и един... истински вярващ... огъня ще слиза.

Редактирано от infinity1305 (преглед на промените)

...

Докато има и един... истински вярващ... огъня ще слиза.

Излиза, че Бог го е грижа само за тези които вярват в него. ;)

пп

По темата нямам мнение.

Излиза, че Бог го е грижа само за тези които вярват в него. ;)

пп

По темата нямам мнение.

Не, не излиза това. Огъня е достъпен за всички хора, вярващи или не, след като бъде дарен. Който иска... да се докосне.

Може би е необходима вяра, чисти сърца, отворени за Бог, които да могат да приемат...

Чудеста са хубаво нещо, но не трябва да се използват като аргумент за вярата! Защото чудеса имат не само православните, ами и иноверците, и еретиците.

Какво ще стане ако почнем да ги изтъкваме като аргументи ? Да си мерим ...чудесата ли ? Лично аз вярвам в чудото на Велика Събота, но никога няма да го използвам като аргумент, или да почна да анализирам анализът на друг-няй-малко заради това, че ще го подтикна към богохулство.Вторият ми аргумент да не изтъквам чудото на Благодатния огън е конкретен пасаж : Откровение 13:13 .......

p.s.темата е съединена

Редактирано от Trichocephalus (преглед на промените)

Чудеста са хубаво нещо, но не трябва да се използват като аргумент за вярата! Защото чудеса имат не само православните, ами и иноверците, и еретиците.

Какво ще стане ако почнем да ги изтъкваме като аргументи ? Да си мерим ...чудесата ли ? Лично аз вярвам в чудото на Велика Събота, но никога няма да го използвам като аргумент, или да почна да анализирам анализът на друг-няй-малко заради това, че ще го подтикна към богохулство.Вторият ми аргумент да не изтъквам чудото на Благодатния огън е конкретен пасаж : Откровение 13:13 .......

p.s.темата е съединена

Преразказах накратко онова, което видях днес от прякото предаване на церемонията.

Факт... че огъня слиза само при православните, искаме или не. И там няма католици... например.

За съжаление хората все още се нуждаят от чудеса, за да вярват в Бог.

Няма как да кажа на Бог да изпраща искрата и на другите, нали :)

Той знае.

Предпочитам никога да не разбирам дали това наистина се случва. Ако някога по безспорен начин се убедя,че това чудо е факт,не бих бил щастлив. Това би ми отнело търсенето и свободата - би означавало,че източноправославното християнство е единствената "правилна" религия,след като само при нея се случват такива чудеса... А това си е ограничение...Не искам да губя съмнението си и способността си за преценка

Огъня е достъпен за всички хора, вярващи или не, след като бъде дарен. Който иска... да се докосне.

E аз и да искам не мога да си взема от тоя огън-изпитвам ужас от тълпи

Публикувано изображение

По-важен е другия Огън - този в Душата ти

Той да не угасва никога

И вярата в Бог

Преразказах накратко онова, което видях днес от прякото предаване на церемонията.

Факт... че огъня слиза само при православните, искаме или не. И там няма католици... например.

За съжаление хората все още се нуждаят от чудеса, за да вярват в Бог.

Няма как да кажа на Бог да изпраща искрата и на другите, нали :)

Той знае.

В католическата част на храма на Божи Гроб кандилата не се самозапалват.

Факт.

В католическата част на храма на Божи Гроб кандилата не се самозапалват.

Факт.

Ми аз какво казвам - че се дарява само на източноправославни /ортодокс/.

Само...

О-о-ох! Остана ли нещо, което да не сме овъншнили и така да стоим вовеки?!? От времето на Прометей си имаме проблеми с божествения огън... Нещо не ни прави по- божествени...

О-о-ох! Остана ли нещо, което да не сме овъншнили и така да стоим вовеки?!?

От времето на Прометей си имаме проблеми с божествения огън... Нещо не ни прави по- божествени...

Публикувано изображение Така ще е...

Като сме без - акълни... и не само..

• 2 седмици по-късно...

Огънят - символ на живота и на светлината в нощта

В християнството култа към огъня е вид приемственост между древните предшестващи него религии. И до сега се палят свещици - символ на огъня в човека в храмовете. Служителите там се наричат свещеници, местата - свещени, светая светих е вътрешността на християнския храм - олтара, а минути преди свещеникът да изведе от там свещения огън, запален от Христовия Дух, се изгасят всички храмови светлини, който акт символизира тъмата, в която човек е поселен на земята. В християнството огънят се свързва винаги с Христовия Дух и с вечното в човека. Символ на видимия небесен огън са слънцето и звездите, а златото и огънят са неговите аналози на земята.

При будизма онзи, който е събудил този огън в себе си, се нарича Буда (Буддха), т. е. Пробуден, Просветлен.

При зороастрийците

Атар (адар, адур) е свещеният огън, създаден от Ахура Мазда чрез висшата Правда (Аша Вахища) и покровителстван от нея. Той придобива особено място в зороастрийския култ, често зороастризмът е наричан религия на огнепоклонниците. Те, разбира се, не се покланят на самия огън, за тях той е символ на божественото присъствие.

Най-яркият огън се излъчва от лъчезарния Ахура Мазда като хварно. Зрим символ на този огън са слънчевите лъчи. Огънят е посредник между божествено и човешко и изгаря онова, което е несродно с него, т. е. не-ашовото, неправедното, нечистото.

При Ахеменидите свещеният огън е на специална поставка, а по-късно при утвърждаване на храмовото богослужение място на огъня е светая светих на храма и до него имат право да се приближават само специални служители на огъня, които поддържат строга ритуална чистота и пазят огъня от собственото си дихание с помощта на бяла маска на устата и носа (падам). От времето на Ахеменидите са известни голям огън, Атахши Варахрам (Аташ Бахрам) – Победен огън, който символизира победната битка със злото, има съборен характер и се поддържа чрез възпламеняване от множество свещени огньове, и малък огън, Атахши Адуран (Аташ Адуран) – “Огън на огньовете”, който се възпламенява от огньовете на домашните огнища. Дървата, с които се поддържа огъня, се подлагат на ритуални очиствания. Свещен е непрекъснато горящият храмов огън, но и всеки огън, включително и огънят в домашното огнище, ето защо всеки огън следва да се пази от оскверняване.

Преданието говори за мистериозни и вече популярни по времето на Сасанидите три свещени огъня, които имат особено значение за вярващите – Адур Бурзан Михр, Адур Фарнбаг и Адур Гушнасп. Първият е помогнал на кави Вищаспа и на всички кавийски властители да приемат зороастризма като истинна религия и е бил възпламенен на Нишапурската планина до Хорасан. Трите огъня са възпламенени според легендите, за да пазят създадения свят, и първоначално са били подвижни, не са имали строго установено място.

При римляните и гърците

Божествата, почитани от римляните, са почти необозримо множество. Пантеонът се формира първоначално под влияние на етруските вярвания, пряко и косвено е влиянието на гръцките вярвания, множество богове проникват в Рим от източни религии.

От ранната религиозна история на Рим води началото си почитанието на двуликия Янус, както и на Сол Инвиктус (Непобедимото Слънце), бог на Слънцето, който съответства на гръцкия Хелиос, сакрален водач е на колесниците в цирковите надбягвания и понякога е отъждествяван с проникналия от източни вярвания Митра.

Веста е богинята на свещеното огнище като сакрален център на света, закрилница е на дома и на домашното огнище.

Весталките имат специално място в жреческата институция. Те са жрици на Веста, гръцки аналог Хестиа.

Жреческите култови ритуали, възвеличаващи гръцкия Дионис са извършвани с огън.

Има версия, която е много правдоподобна за взаимстването на Дионис от нашия български върховен Бог - Богът Син на Слънцето Сабазий, едновременно въплатяващ в себе си и Аполон. Сабазий е върховният бог на елитното жреческо тракийско племе пеласги или още беси. Известни са ритуалните поливания на вино в огъня, извършвани в специални за това щерни, вкопани в скалите.

При мезоамериканските и южноамериканските индианци:

Известна е толтекската „Легенда за Слънцата“, кадето се разказва за боговете на толтеките.

Върховен бог - покровителя на ацтеките, наричащи сами себе си наследници на толтеките, е богът на Слънцето и на войната Уитцилопочтли.

При маите като бог на Слънцето се почита Кин, създал деня и цикличното време.

Инките наричат себе си синовете на Слънцето.

Според един от митовете бог Виракоча създал вселената и хората, които съградили Тиауанако. Но тъй като те не следвали напътствията му, той се разгневил и ги превърнал в камъни. Причинил потоп, а след като водите се оттеглили, създал Слънцето, Луната и другите небесни светила, мъжа и жената, животните и растенията. След време се очаква Виракоча да се завърне, за да даде на хората религия и ритуали, знания и закони, да ги раздели на племена и народи.

Два острова се възвисяват над повърхността на езерото Титикака – остров на Слънцето и остров на Луната. На острова на Слънцето има руини от храм на Слънцето и Свещен камък, който се смята за „пъп на света“. Сложен лабиринт (чинкана) остава в подножието на храма. Според преданията този лабиринт отвежда до подземни тунели, чрез които островът е свързан със столицата на империята на инките, град Куско. Открити са и следи от тръстикови лодки, подобни на папирусните лодки в древен Египет. По този образец е направил лодката си „Кон Тики“ (на името на бог Кон Тики Виракоча) Тур Хейердал.

Според един мит на Слънцето толкова му харесало езерото Титикака, че изпратило на него своите син и дъщеря. Именно от тях произхождат всички земни хора. На острова на Слънцето е можел да идва само Великият Инка, Синът на Слънцето. Самото Слънце слизало в разпъната шатра и Великият Инка разговарял с него. Светлината, отразяваща се в езерото, била толкова силна, че ако някой погледнел натам, щял са ослепее.

Това място е свещено за хората и днес и тук се извършват жертвоприносителни и шамански ритуали.

От културата Мочика, съществувала от началото на нашата ера до VIII век с разцвет в периода III-VI век, има открити пирамидални храмове на Слънцето и на Луната – Уака дел Сол и Уака де ла Луна – в долината Моче до Трухильо ("уака" е свщено място, светилище).

Много интересен култ към слънцето, толкова близък до нашия български, е този на индианците от културата Чибча, съществувала в периода ХII-ХV век в земите на днешна Колумбия. Названието „чибча“ идентифицира носителите на тази култура като езикова група. Говорещите чибча наричат себе си муиски, т. е. хора.

Муиските основават селища край реки върху платото Кундинамарка (Боготското плато) в северните и южните райони на Източните Кордилери. Има данни, че те са се заселили в тези райони от II век. През класическия период на културата си, определят от посочената по-горе хронологична рамка, заселеният от тях район вече е около 30 хил. кв. км и обхваща частично и земи на днешна Панама и Еквадор. Към ХV век тези селища са обитавани от близо един милион жители, обединени са в общини и в девет племенни съюза начело с вождове и са обединени на конфедеративен принцип.

Стопанството на чибча е високо развито; те култивират много растения, добиват сол, правят памучни дрехи. Достигат високо майсторство в обработката на метални изделия както за бита, така и предназначени за религиозните ритуали. Прославят се с високото качество на изделията от злато, стават известни като една от „златните култури“, в уменията си превъзхождат предшестващата ги култура Тайрон (т. е. „майстори на златните изделия“).

Открити са златни украшения под формата на слънце - израз на култа към Бога на Слънцето Чиминигауа, а също и Светилища на Слънцето с пирамидален покрив, наподобяващ този на пагодите.

Муиските се покланят на върховен бог на Слънцето, наричан Чиминигауа (или Немтерекветеба), и на богиня на Луната, съпруга на Слънцето – те живеят в небесните висини преди да бъдат създадени хората. Според основния им космогоничен мит бог Чиминигауа е създал светлината, като е пуснал безброй птици, от чиито човки се разпръсквали слънчеви лъчи. Така богът на Слънцето се разбира като създаващ принцип. Мъжът е създаден от глина, а жената - от тръстикови листа - така са се появили обикновените хора. Но има и хора с божествен произход и с това е свързан друг основополагащ мит на чибчите.

Според този мит веднъж от свещеното езеро Игуаке се явила богинята Бачуе (Достойната майка) с малко момче на ръце. Когато момчето станало мъж, тя станала негова съпруга. Родилите се от този брак много деца били научени да култивират земята, да поддържат огън, да се уважават и обичат. Те станали родоначалници на хората „с божествен произход“ според представите на муиските. Когато станали съвсем стари, божествените съпрузи се върнали в езерото и се превърнали в змии. Този мит се тълкува и като мит за произхода на управляващите муиските вождове, но и като освещаващ произхода на самите муиски и тяхната култура. Във всеки случаи, известно е, че са имали респект към своите вождове, защото са ги смятали за божествени въплъщения – затова са избягвали да ги гледат в очите.

Най-новото откритие на съвременните толтекски изследователи е културата Карал, чието съществуване е установено в резултат на изследвания от последното десетилетие на ХХ век. Откриването на Карал променя досегашните представи за най-ранната история на културата. Оказва се, че в земите на Перу е център на една от най-древните култури, съществувала в периода 3000 – 1600 год. пр. Хр. Тя се оказва съвременница на познатите досега най-древни култури на Индия, Шумер и Акад, Египет, Месопотамия, Китай, Персия. Рут Шади, под чието ръководство са проведени първите археологични проучвания на Карал, нарича това място „нещо средно между дом на богове и дом на хора“. То е разположено в пустинната долина Супе до перуанското крайбрежие и е най-старото селище на континента Америка. Открити са 17 пирамиди, руини от храмове и жилищни постройки. Култов център е била вероятно главната пирамида.

Предполага се, че обществото на Карал е било йерархизирано и управниците са били и върховните жреци. Ритуалните жертвоприношения са извършвани върху огнени олтари, огънят е бил посредникът между жертвопринасящия човек и жертвоприемащия бог. Централният олтар е бил с непрекъснато горящ огън. Религиозните и шаманските ритуали са придружавани с музика, открити са музикални инструменти – флейти от кости на кондор. В шаманските обреди е използвано растението ачиото като средство за постигане на състояние на транс. Има хипотеза за произхода на индианците кечуа от каралската култура. В близост до Карал е открит геоглиф, изобразяващ половин лице – предшественик на прочутите геоглифи в Наска.

А за култа на българите към светлината, слънцето и огъня... на друго място в друго време, за да не разтеглям тази тема.

Редактирано от Maat (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.