Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Математика -

Featured Replies

Пресечни точки с какво?

Ми нали всяка кв.функция пресича абцисната ос в точки с координати A(х,у) и B(z,q)- буквите са някви числа

Тези точки се намират като решим у-то x2+px+q и намерим корените му, но как? Също така върха на параболата се намирасе намира х0=-b/2a и y0 като заместим в у-то с х, но това нз дали върши работа

• Отговори 539
  • Прегледи 111,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Ми нали всяка кв.функция пресича абцисната ос в точки с координати A(х,у) и B(z,q)- буквите са някви числа

Тези точки се намират като решим у-то x2+px+q и намерим корените му, но как? Също така върха на параболата се намирасе намира х0=-b/2a и y0 като заместим в у-то с х, но това нз дали върши работа

пресечната точка с абсцисата е двойка от вида: (0,число), а с ординатата от вида (число,0).Твоите са различни. т.е. това са пресечни точки с права, друга крива или нещо такова

между другото пресечните точки с абсцисата се наричат корени на уравнението (f(x)=0)

Оф назнам, на контролното дадено у-то f(x)=x2+px+q !Да се намерят р и q ако са дадени А(1,3) и В(-1,2)!

Ааа, това означава че тези точки за от кривата.тогава решаваш системата уравнения

| 3=1+p+q

|

| 2=1-p+q

• 2 седмици по-късно...

Не знаех къде да пусна задачите, затова реших тук: 1 задача: От пресечната точка О на диагоналите на ромб ABCD е издигнат перпендикуляр OM=1см към равнината на ромба. Намерете разстоянието от т.M до страната на ромба AB, ако AC=8см, BD=6см. 2 задача: Даден е куб ABCD A1B1C1D1. Докажете, че равнините определени от точките A1C1B1 i A1C1D са успоредни. 3 задача: Основата ABCD на четириъгълна пирамида ABCDQ е правоъгълник със страни АB=корен квадратен от 3 и BC=1см. Околния ръб DQ е перпендикулярен на равнината (ABCD) и има дължината 1см. Намерете ъгъла между (ABCD) и (ABQ). Трябват ми за утре. Надявам се някой да ми помогне. Благодаря!!!

Редактирано от Trichocephalus
заглавие (преглед на промените)

Не знаех къде да пусна задачите, затова реших тук:

1 задача: От пресечната точка О на диагоналите на ромб ABCD е издигнат перпендикуляр OM=1см към равнината на ромба. Намерете разстоянието от т.M до страната на ромба AB, ако AC=8см, BD=6см.

2 задача: Даден е куб ABCD A1B1C1D1. Докажете, че равнините определени от точките A1C1B1 i A1C1D са успоредни.

3 задача: Основата ABCD на четириъгълна пирамида ABCDQ е правоъгълник със страни АB=корен квадратен от 3 и BC=1см. Околния ръб DQ е перпендикулярен на равнината (ABCD) и има дължината 1см. Намерете ъгъла между (ABCD) и (ABQ).

Трябват ми за утре. Надявам се някой да ми помогне. Благодаря!!!

Виж този сайт http://www.mathway.com/problem.aspx?p=basicmath , ако може с нещо да ти помогне........

1 задача: От пресечната точка О на диагоналите на ромб ABCD е издигнат перпендикуляр OM=1см към равнината на ромба. Намерете разстоянието от т.M до страната на ромба AB, ако AC=8см, BD=6см. 2 задача: Даден е куб ABCD A1B1C1D1. Докажете, че равнините определени от точките A1C1B1 i A1C1D са успоредни. 3 задача: Основата ABCD на четириъгълна пирамида ABCDQ е правоъгълник със страни АB=корен квадратен от 3 и BC=1см. Околния ръб DQ е перпендикулярен на равнината (ABCD) и има дължината 1см. Намерете ъгъла между (ABCD) и (ABQ). Надявам се някой, ако може да ми помогне. Благодаря!!!

Може ли някой да помогне, че не ги схващам тия задачи! Вижте 1-ва и 2-ра задача!Ако може някой да ми обясни как се решава-ще съм му много благодарен! Господина го обясни и в учебника видях, но нищо не схванах! http://a.imagehost.org/dl/f3892e95a4559e67828ae515cd6acaf0/0647/PIC_1628.jpg

Може ли някой да помогне, че не ги схващам тия задачи! Вижте 1-ва и 2-ра задача!Ако може някой да ми обясни как се решава-ще съм му много благодарен! Господина го обясни и в учебника видях, но нищо не схванах!

http://a.imagehost.org/dl/f3892e95a4559e67828ae515cd6acaf0/0647/PIC_1628.jpg

Error: download ticket not found in database. Оправи си линка.

Моляви за помощ за една задача . На пода на ансансъор е поставен сандък с маса m =10кг. a\ Пресметнете теглото на сандъка когато асансъорът се издига с постоянно ускорение а =1m/s2 b\ асансъорът се спуска с постоянно ускорение а =1m/s2.С какво ускорение трябва да се спуска асансъорът за да бъде сандъкът в безтегловност?

Редактирано от asja (преглед на промените)

• 2 седмици по-късно...

Можете ли да ми дадете матурата по математика от минлата година и кандидат студентският изпит по математика за Висше Военноморско Училище "Н.Й.Вапцаров". П.П. Ако може и решенията на задачите. Ако е тест поне отговорите :rolleyes: Благодаря ви предварително много :yanim:

За матурата - има я качена в сайта на МОН (и не само нея ами и останалите матури) барабар с отговорите и решенията. :clap:

Отчаях се със 1 задача.Вече 2 часа не мога да измисля нищо. Някой би ли ми помогнал? "Диагоналите на прав паралелепипед са 9см и √33 см.Периметара на основата му е 18 см,а околния ръб - 4 см.Намерете основните ръбове и лицето на околната му повърхнина" Надявам се да ми помогнете.Ще съм ви мнооого благодарен!

За матурата - има я качена в сайта на МОН (и не само нея ами и останалите матури) барабар с отговорите и решенията. ;)

За кандидат студентският изпит ?
  • 2 седмици по-късно...

Търся, някой който може да ми реши едни задачи по Дескриптивна геометрия срещу заплащане ? Ако има желаещи пишете ЛС или на Skype: ivailo445. Благодаря предварително :)

Редактирано от LUDOTO_DIVANE (преглед на промените)

• 2 седмици по-късно...

Привет, Дадоха ни следната задача за домашна, но не мога да е реша, а пък е от учебника Задачата е следната ABCDA1B1C1D1 куб. О среда на AC1, а М - среда на AD. Намерете разстоянието от точка О до симетралната равнина на отсечката B1M, ако дължината на страната на куба е 1. Отговорът пише в учебника, че е 1/12, но не мога да го получа Надявам се някой да покаже решение на задачата... Благодаря Ви предварително...

Редактирано от kai_99 (преглед на промените)

Здравейте , утре ще имам класна работа ,а не разбирам много задачите. Ще ви дам 3 примера , който с която може да помогне ще съм много благодарен. 1- x2-ра -4x +5 трябва да се намерят корените после точката M и да се направи нещо на параболата ,някакви линии където се намират точките... 2.Неравенства x2-ра -6x + 5 > 0 ----------------- x2-ра -2x +1 Тука на тези като ги изразя по отделно и намеря дискриминантите какво се прави ? И накрая се пишат корените в скоби... как се прави това ? 3 Коренуване и Степенуване (a на 4-ра b на 3-та c-7 цялото на -2ра ------------------------ = тези не ги разбирам ,знам формулите на изуст.. но не ги разбирам а на една втора b на 4-та ц -1 трета

2.Неравенства

x2-ра -6x + 5 > 0

-----------------

x2-ра -2x +1

Тука на тези като ги изразя по отделно и намеря дискриминантите какво се прави ?

И накрая се пишат корените в скоби... как се прави това ?

Ами предполагам, че ----- това е дробна черта?

Та ... като намериш корените на първото (5,1) ги слагаш така в скоби -> (х-5).(х-1)

тъй като ф-та е a(х-х1).(х-х2) .. (но а ти е 1 и не се пише)

На второ D е 0 и го правиш по ф-лата -b/2a и получваш 1

слагаш (х-1)

(х-5).(х-1)

------------- >0

(х-1)

Та ако трябва на числова ос съкращаваш и ти остава само (х-5) =>, че х=5 и нанасяш на оста и определящ знака!

Ние така ги правехме, дано не съм объркала нещо :)

Редактирано от aMoPe (преглед на промените)

Здравейте , утре ще имам класна работа ,а не разбирам много задачите. Ще ви дам 3 примера , който с която може да помогне ще съм много благодарен.

1-

x2-ра -4x +5

трябва да се намерят корените после точката M

и да се направи нещо на параболата ,някакви линии където се намират точките...

2.Неравенства

x2-ра -6x + 5 > 0

-----------------

x2-ра -2x +1

Тука на тези като ги изразя по отделно и намеря дискриминантите какво се прави ?

И накрая се пишат корените в скоби... как се прави това ?

3 Коренуване и Степенуване

(a на 4-ра b на 3-та c-7 цялото на -2ра

------------------------ = тези не ги разбирам ,знам формулите на изуст.. но не ги разбирам

а на една втора b на 4-та ц -1 трета

Ами предполагам, че ----- това е дробна черта?

Та ... като намериш корените на първото (5,1) ги слагаш така в скоби -> (х-5).(х-1)

тъй като ф-та е a(х-х1).(х-х2) .. (но а ти е 1 и не се пише)

На второ D е 0 и го правиш по ф-лата -b/2a и получваш 1

слагаш (х-1)

(х-5).(х-1)

------------- >0

(х-1)

Та ако трябва на числова ос съкращаваш и ти остава само (х-5) =>, че х=5 и нанасяш на оста и определящ знака!

Ние така ги правехме, дано не съм объркала нещо :)

Благодаря ти някой може ли дам и помогне с другите 2 вида задачи ?

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Моля някой да ми обясни как се решава това нещо, че не мога да го разбера-и в учебника гледах и в час слушах но пак не мога да го реша

Публикувано изображение

Редактирано от gig93 (преглед на промените)

• 2 седмици по-късно...

моля ва помогнете ми защото госпожата ми о математика е истинска вещица http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/sad.gif

може ли някой да ми реши следната задача до утре 12 часа

аа задачата е:

Параход изминава растоянието между две пристанищта на една река по течението за 6 часа а срещу течението за 8 часа. Ако скороста на течението на реката е 3 км/час трябва да намеря

а) скороста на парахода в спокойна вода;

б) скороста на парахода по течението и срещу течението;

в) разстоянието между двете пристанища

моля ва някои да ми помогне колкото се може по скоро задачата ми е за утре http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/sad.gif

• 4 седмици по-късно...

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.