Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Математика -

Featured Replies

Някой да имаидея как се решават тези 2 задачи?! Нищо не мога да измисля! http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/sad.gif

Публикувано изображение

Редактирано от gig93 (преглед на промените)

• 2 седмици по-късно...
  • Отговори 539
  • Прегледи 111,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Даден е триъгълник АВС. АВ=21см, АС=25см, ВС=10см. Ъглополовящата на ъгъл АСВ пресича АВ в точка L. AL=?, BL=?

Даден е триъгълник АВС. АВ=21см, АС=25см, ВС=10см. Ъглополовящата на ъгъл АСВ пресича АВ в точка L. AL=?, BL=?

AC:BC = AL:BL - с-то на ъглополовяща.

Ако АВ = 21 - то АL = x, a BL = 21 - x

Тогава заместваш :

AC:BC = Al:BL

Намираш х и си намерила АL и BL.

Редактирано от aMoPe (преглед на промените)

AC:BC = AL:BL - с-то на ъглополовяща.

Ако АВ = 21 - то АL = x, a BL = 21 - x

Тогава заместваш :

AC:BC = Al:BL

Намираш х и си намерила АL и BL.

Мерси много въпреки, че задачата я реших и сама и не се оказа въобще трудна. Обещавам, че следващия път ще мисля много повече по задачата отколкото по тази преди да поискам помощ.

• 2 месеца по-късно...

Има нужда от помощ за следната задача: Намерете дължината на ъглополовящата на равностранен триъгълник със страна 2а. Сигурно тотално съм изключил, защото най- неясното нещо в задачата ми е това 2а, ако беше с число щях да я реша. Ще съв много благодарен, ако ми помогнете.

Има нужда от помощ за следната задача: Намерете дължината на ъглополовящата на равностранен триъгълник със страна 2а.

Сигурно тотално съм изключил, защото най- неясното нещо в задачата ми е това 2а, ако беше с число щях да я реша. Ще съв много благодарен, ако ми помогнете.

Просто е, ъглополовящата в равностранен триъгълник пресича под ъгъл 90 градуса третата страна, освен това е медиана. Образува се правоъгълен триъгълник със ъгли 30,60 и 90 градуса и страни а, 2а (хипотенуза) и тази, която търсим. По питагоровата теорема: това, което търсим = корен квадратен ((2а)2 - а2)=а.корен квадратен(3)

Има нужда от помощ за следната задача: Намерете дължината на ъглополовящата на равностранен триъгълник със страна 2а.

Сигурно тотално съм изключил, защото най- неясното нещо в задачата ми е това 2а, ако беше с число щях да я реша. Ще съв много благодарен, ако ми помогнете.

Използвай свойството на ъглополовящата! Нека L е пресечната точка на ъглополовящата със страната АВ! Heкa AL=x; BL=2a-x. Сега прилагаме свойствоно на ъглополовящата: AC/BC=AL/BL; 2a/2a=x/2a-x=> a=x.Сега се връщаме и намираме,че AL=а,BL=а Би трябвало да знаеш формулата за ъглополяваща във всеки триъгълник:lc^2=ab-mn. Заместваме и получаваме,че lc=a.корен3

ПП- Не видях,че capnemo е написал решение.

Редактирано от ivan_baroveca (преглед на промените)

Здравейте. Не намерих друго място във форума да пиша... Някой ако може да ми помогне, че имам курсова работа да правя... Ето ги задачите: http://img169.imageshack.us/gal.php?g=0512111935.jpg Ако имате въпроси по условията питайте.Двете с lim се търсят границите. z= x^2... се търси екстремума. Интеграла на ж подточка е интегриране по части, другия със смяна на променливи.

Н си сповням да сме учили такава формула някога- lc^2=ab-mn. Ако не е проблем бих искал подробно решение на задачата: Намерете дължината на ъглополовящата на равностранен триъгълник със страна 2а. Трябва да се реши с питагорова теорема. Решавал съм следната задача без проблем: Намерете дължината на медианата в равностранен триъгълник със страна 4см. Почти същото е нали в равностранен триъгълник медианата е и височина и ъглополовяща, но тук не се сещам как ще пресметна това 2а и означавали, че АВ=2а, ВС=2а и АС=2а. Наистина ще съм благодарен за подробно решение.

Решавал съм следната задача без проблем: Намерете дължината на медианата в равностранен триъгълник със страна 4см. Почти същото е нали в равностранен триъгълник медианата е и височина и ъглополовяща, но тук не се сещам как ще пресметна това 2а и означавали, че АВ=2а, ВС=2а и АС=2а.

Тази задача е абсолютно същата като тази, която си решавал. Може да се каже, че тази която си решил е частен случай (страна 2а и при а=2 имаме страна 4см ;) ). Така че става по абсолютно същия начин. Може би те притеснява това "2а" и по-точно "а"-то, дали ще е а,b,c,2,5,10 няма никакво значение. Щом триъгълника е равностранен със страна 2а естествено, че АВ=2а, ВС=2а и АС=2а. Както знаеш (надявам се) медианата в равнобедрен (и в частност в равностранен) триъгълник съвпада с височината и ъглополовящата от съответния връх. Т.е. ако пуснеш височина от А към BC това ще е търсената отсечка (да речем че пресечната точка е М) Тъй като тази отсечка е и медиана, то BM=CM=BC/2=a. И от тук си правиш питагорова теорема за триъгълник ABM или АCM (еднакви са) и намираш АМ - ще се получи sqrt(3)*a = корен квадратен от 3 по а.

Айде дано съм помогнал. :blink:

Значи 10 клас съм и съм зле с математиката и не мога да разбера тази задача:

ABC(<C = 90)

a=4cm

b=3cm

-----------------

r=?

ОТГ:

S=p.r

a2+b2=c2

42+32=c2

16+9=c2

25=c2

c=5cm

p=a+b+c

2

p=4+3+5

2

p=6cm

S=√p(p-a)(p-b)(p-c)

S=√ 36

S=6cm2

Ще ми кажете ли формулите за какво се използват?

Значи 10 клас съм и съм зле с математиката и не мога да разбера тази задача:

ABC(<C = 90)

a=4cm

b=3cm

-----------------

r=?

ОТГ:

S=p.r

a2+b2=c2

42+32=c2

16+9=c2

25=c2

c=5cm

p=a+b+c

2

p=4+3+5

2

p=6cm

S=√p(p-a)(p-b)(p-c)

S=√ 36

S=6cm2

Ще ми кажете ли формулите за какво се използват?

Значи тук се търси радиуса на вписаната в триъгълника окръжност! Има много по-лесен начин от този, който си написал. Първо по Питагорова Теорема като си намерил с, замести във формулата r=a+b-c/2 и ще намериш радиуса.

Иначе по твоя начин като си намерил полупериметъра р и имаш лицето замести във формулата S=pr=>r=S/p

А за лицето може да не използваш Хероновата формула, а просто S=ab/2. Но тази формула е САМО за правоъгълен триъгълник!

Редактирано от ivan_baroveca (преглед на промените)

Здравейте приятели. Някога запитвали ли сте се колко добри сте по математика? Е сега можете да помогнете ня няколко деца от една професионална гимназия да решат задачите на престоящия тест по математика и да проверите до къде се простират знанията ви. Молим ви да ни помогнете,направете ако можете поне ЧЕРТЕЖ на задачите,дори с него ще ни направите огромна услуга. МОЛЯ РЕШЕТЕ ТЕЗИ ДВЕ ЗАДАЧИ НАИСТИНА Е СПЕШНО И СЕ НУЖДАЕМ ОТ БЪРЗАТА ВИ ПОМОЩ. НЯКОЙ ДА ГИ РЕШИ НЯМАШЕ ДА ПИШЕМ ТУК АКО НЕ БЕШЕ МНОГО СПЕШНО,защото са наистина много трудни и едва ли някой ученик би успял да ги реши.

1зад.

Точка С лежи на окръжност,която има диаметър АВ. Малките дъги на окръжността - АС и ВС се отнасят така както 1:2. Допирателната към окръжността пресича правата АВ в Точка Д.

Докажете,че АД = АС и CD = CB (допирателни към к в точка С).

2зад.

ДАДЕНА е окръжност. М е точка - външна за окръжността,а МТ и МТ1 са допирателни към окръжността от точка М .

Докажете: че ъгъл ТОМ = Т1ОМ

и че ОМ е симетрала на отсечката Т1Т

Благодарим ви предварително. Молим ви помогнете,ако не бяха толкова трудни,нямаше да го направим. Надяваме се някой умен и състрадателен към хората желаещи да научат нещо все още,да ни помогне :) Благодарим ви и молим ви побързайте. Спешно е! :popcorn2::):wors:

Здравейте приятели. Някога запитвали ли сте се колко добри сте по математика? Е сега можете да помогнете ня няколко деца от една професионална гимназия да решат задачите на престоящия тест по математика и да проверите до къде се простират знанията ви. Молим ви да ни помогнете,направете ако можете поне ЧЕРТЕЖ на задачите,дори с него ще ни направите огромна услуга. МОЛЯ РЕШЕТЕ ТЕЗИ ДВЕ ЗАДАЧИ НАИСТИНА Е СПЕШНО И СЕ НУЖДАЕМ ОТ БЪРЗАТА ВИ ПОМОЩ. НЯКОЙ ДА ГИ РЕШИ НЯМАШЕ ДА ПИШЕМ ТУК АКО НЕ БЕШЕ МНОГО СПЕШНО,защото са наистина много трудни и едва ли някой ученик би успял да ги реши.

1зад.

Точка С лежи на окръжност,която има диаметър АВ. Малките дъги на окръжността - АС и ВС се отнасят така както 1:2. Допирателната към окръжността пресича правата АВ в Точка Д.

Докажете,че АД = АС и CD = CB (допирателни към к в точка С).

2зад.

ДАДЕНА е окръжност. М е точка - външна за окръжността,а МТ и МТ1 са допирателни към окръжността от точка М .

Докажете: че ъгъл ТОМ = Т1ОМ

и че ОМ е симетрала на отсечката Т1Т

Благодарим ви предварително. Молим ви помогнете,ако не бяха толкова трудни,нямаше да го направим. Надяваме се някой умен и състрадателен към хората желаещи да научат нещо все още,да ни помогне :) Благодарим ви и молим ви побързайте. Спешно е! :wors: :wors: :wors:

Помооощщщщ :wors: :wors:

Редактирано от lillyto (преглед на промените)

Здравейте приятели. Някога запитвали ли сте се колко добри сте по математика?

Никога не съм се запитвала, защото знам, че никак не съм добра по-математика, след нея най-много мразех физиката.

:popcorn2: Някой друг който я обича. Молим ви спешно е :wors: Помогнете. Хайде де някой умен,някой който не е чак толкова мързелив? :wors: Хора смилете се малко де :wors::)

А от къде имате предварително задачите, които ще се паднат на теста? И като гледам условията, щом и чертежите не може да си направите....

Редактирано от A.com (преглед на промените)

Ами ние като ви решим задачите то вие в кафенетата ли ще кибичите после  хайде над учебниците да научите простите теореми за еднаквост и съотношение от такива като вас ни западна образованието 

:rolleyes: Ама хора ние сме цял клас и не можем да ги решим :angry: събрахме се унас и целия следобед мислихме над тях,но все ги решавахме на половина,а чертежите ги искаме защото не ни се получават на някой места,не сме от онези които изобщо нищо не знаят... класната е от 10 задачи,тук сме дали само 2 защото тях не можем да решим,не правете такива плоски заключения... моля ви

още едно доказателство ще въобще нямате елементарна логика  първата задача се решева на акъл без чертеж  а втората е подобна като първа с изменени параметри обаче след като цял следобед на чалга каналите и стек цигари не сте измислили  то тогава и вие и преподавателите ви сте за бой

Човек много ти е грешна логиката... и много ни обиждаш. Ние слушаме метъл и рок,почти всички... от град сме в който чалгата е възприета вече за най-долнопробното нещо - Пловдив,поне така си мислим ние. Второ,половината от нас не пушат,другата половина - да,но не сме пушили... последно аз не знам къде я виждаш тази логика,защото на мен нещо ми убягва,мога да напиша моето решение на задачата,но то не е пълно и затова няма смисъл. Надявах се да получа отговор от някой по-умен човек тук във форума. Грешно ли е като незнаеш нещо да попиташ някой? Вие самия нима никога не сте питали и не сте искали помощ когато ви е било трудно? Надяваме се някой да ни помогне. Ако не,не ... няма да се разплачем,ще отидем и ще направим каквото можем,но въпроса е че вече няма хора които да подадат ръка на хората,когато се нуждаят от нея. Защо някой през цялото това време поне за първата задача не ни помогна :rolleyes:

E 2зад. се решава на два реда. т.е. Прави се чертежче, лесно...Разглеждат се триъгълниците ОТМ и ОT1M. Те са еднакви: 1. ОМ - обща хипотенуза*, 2. ОТ=ОT1 - радиуси. 3. ъглите: OTM=OT1M=90, понеже MT,MT1 са допирателни, имаше някаква теорема или твърдение, не съм сигурен, ако няма трябва да си го докажете отделно защо са равни на 90, което е тривиално. (примерно приемаме, че ъгъла не е 90 => че ОТ не е е радиус понеже T не е най късото разстояние от центъра, но Т лежи на окръжността => е радиус => противоречие => ъгъла е 90 градуса) Признака не отговаря на две страни и ъгъл м/у тях, но от ПТ, можете да докажете че и останалите две страни са равни. Също тривиално. От тук => търсените ъгли са равни. * Триъгълниците са правоъгълни. За първа задача не мога да разбера, коя допирателна към окръжността, тя има безброй такива... А условията не са изпълнени(не съм 100% сигурен) във всички случаи. Всъщност, наистина не са изпълнени ако вземем D да съвпада с някоя от A,B,C, т.е. условието е непълно или грешно(според мен).

Редактирано от Phonomania (преглед на промените)

Нали се научи да викаш духове в тази тема

http://www.kaldata.com/forums/index.php?showtopic=152242&st=0&p=1664445&fromsearch=1&#entry1664445

ха сега тях извикай да ти решат задачите :rolleyes:

Благодаря,а някой да има друго решение на втора задача,защото е малко странно решена,поне за нас... :rolleyes: иначе благодарим на човека че се е постарал да ни помогне,а на първа наистина имаше малка грешка,но сега е оправена :speak: ??? Има ли готови? :angry:

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.