Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Математика -

Featured Replies

Това е най-малкия проблем. Гледам, че си от София. Аз съм от Кюстендил. Мисля, че ще ти е по-близко.

А не не :) Не гледай мен, а хората, които ти помогнаха. Аз просто казвам къде може да намериш част от тях, за да ги почерпиш :)
  • 2 седмици по-късно...
  • Отговори 539
  • Прегледи 111,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Е не те ли е срам... Толкова лесна задача:

• Триъгълниците ADC и CDB са подобни (по два еднакви ъгъла - 90 и 15 градуса).
  • Ъгъл ACB е прав - ACD e 75 (180 - 90 - 15) и DCB 15 градуса по условие.
  • Тоест ACB e подобен на ADC и CDB.
  • CM е медиана към хипотенуза в правоъгълен триъгълник = половината от нея
  • AMC и BMC са равностранни.
  • MBC = MCB = 75 градуса
  • MCD = 60
  • DMC = 30
  • Катет срещу ъгъл 30градуса е половината от хипотенузата
  • CD = 1/2 CM = 8

Е не те ли е срам... Толкова лесна задача:

• Триъгълниците ADC и CDB са подобни (по два еднакви ъгъла - 90 и 15 градуса).
  • Ъгъл ACB е прав - ACD e 75 (180 - 90 - 15) и DCB 15 градуса по условие.
  • Тоест ACB e подобен на ADC и CDB.
  • CM е медиана към хипотенуза в правоъгълен триъгълник = половината от нея
  • AMC и BMC са равностранни.
  • MBC = MCB = 75 градуса
  • MCD = 60
  • DMC = 30
  • Катет срещу ъгъл 30градуса е половината от хипотенузата
  • CD = 1/2 CM = 8

Не ме е срам ,задачата е за 7 кл и все още подобие не е учено ,а и да беше ,не влиза в употреба .Единственото ,което ми е убягнало е ,че медианата към хипотенузата е половината от нея ,което решава задачата .БЛАГОДАРЯ за помощта !

Не ме е срам ,задачата е за 7 кл и все още подобие не е учено ,а и да беше ,не влиза в употреба .Единственото ,което ми е убягнало е ,че медианата към хипотенузата е половината от нея ,което решава задачата .БЛАГОДАРЯ за помощта !

Прав си за подобието - ама аз писах директно в темата и тогава не знаех дали ще влезе в употреба, а после не го изтрих... М/у другото следващият път пиши докъде си стигнал, а не само условието и аз няма да казвам "не те ли е срам" - изглеждаше сякаш искаш наготово...

Не е наготово ,намерих вс възможни ъгли и до там,а това за медианата съм го забравил .Знаех ,че търсената страна е с/у 30 гр ,знаех че хипотенузата е 16 см ,само исках да знам защо е така .Благодаря още веднъж .

• 5 месеца по-късно...

Задача за трети клас.... Като се използват 4 девятки,и основните математически операции-събиране,изваждане,умножение и деление,да се получи числото 100. Или най-общо, решението трябва да изглежда така: 9 9 9 9 равно на 100,като в интервалите между девятките трябва да се използват различните математически операции. Извинявам се,но не мога да открия знак за равенство на немската си служебна клавиатура.Благодаря на всеки отзовал се.

Задача за трети клас....

Като се използват 4 девятки,и основните математически операции-събиране,изваждане,умножение и деление,да се получи числото 100.

Или най-общо, решението трябва да изглежда така:

9 9 9 9 равно на 100,като в интервалите между девятките трябва да се използват различните математически операции.

Извинявам се,но не мога да открия знак за равенство на немската си служебна клавиатура.Благодаря на всеки отзовал се.

99+9/9
  • 4 седмици по-късно...

Добър вечер.Ако някой има желание да ми помогне може да го направи. Благодаря за отделеното време.

Трябва ми помощ за една задача. А тя е:

Публикувано изображение

Намерих ,че A = -4,B= 1 ,C = 0 . Как да намеря обратните им матрици?

Редактирано от Ласков (преглед на промените)

^^^^^^

Първите 2 са лесни-за да намериш деетеерминанти от 3-т ред най-лесно е да използваш правилото на Сарус

http://en.wikipedia..../Rule_of_Sarrus

после ако детерминантата е различна от 0 значи има обратна матрица-тя си има формулка за пресмятане

http://bg.wikipedia....братима_матрица

http://web.uni-plovdiv.bg/marta/tema-9.pdf

не е сложно, просто тия матрици и детерминанти са само сметки

Аз искам малко помощ

Да се намерят х1,х2 и х3-eто я системата

|x1-x2+x3=0

|22x1+7.5x2=-5

|-8x3-7.5x2=-15

:P

Редактирано от gig93 (преглед на промените)

• 2 седмици по-късно...

Собственикът на един бар бил любител на числото 3 и кръглите форми: кръгли маси с по три крака, кръгъл барплот,

трикрили гардероби, три сервитьорки на три смени и т.н.Станало убийство. Убит е барманът.

Инспекторът разпитва клиентите какво са правили по време на изстрела.

Маса 1: Иванов и Петров разговаряли за бизнес дела и пиели уиски.

Маса 2: Сервитьорката поднасяла коктейли на Петрова и Иванова, а те обсъждали новите модни тенденции.

Маса 3: Масата се клатела и Тодоров я подпирал с капачка от бира.

Останалите маси, кратни на числото 3, били свободни.

• Кой и защо е убиецът?

ако може някои бързо да ми помогне за тази задача :(:wink12:

И ко прайм ся? Май трябва да търсим инспектор Стрезов? Убиецът е Тодоров, защото алибито му не го оправдава. Маса с три крака няма как да се клати, по простата математическа причина, че три точки в пространството образуват една равнина. Следователно, Тодоров няма как да е подпирал масата, с капачка от бира.

Редактирано от andreygg (преглед на промените)

bu4ka7a, явно не е виждал маса с 3 крака наживо. :P
  • 1 месец по-късно...

Надявам се някой да може да реши следните две задачи. Ще съм благодарна, ако дадете и обяснения:

1.Размерите на плувен басейн са 50m, 10m и 1,2m, измерени с точност до 10cm. Пресметнете обема на басейна, като направите оценка на грешката.

2.Намерете обема на кофа, която има форма на пресечен конус, с диаметър на отвора 26,5cm, на дъното 21,5cm и височина - 25cm. Всички размери са с точност до 0,1 cm.

Ето формулите:

1. V = a.b.c

2. V = 1/3 π h (r2 + {r1}2 + r r1

Редактирано от cyborg_ (преглед на промените)

Надявам се някой да може да реши следните две задачи. Ще съм благодарна, ако дадете и обяснения:

1.Размерите на плувен басейн са 50m, 10m и 1,2m, измерени с точност до 10cm. Пресметнете обема на басейна, като направите оценка на грешката.

2.Намерете обема на кофа, която има форма на пресечен конус, с диаметър на отвора 26,5cm, на дъното 21,5cm и височина - 25cm. Всички размери са с точност до 0,1 cm.

т 1.2. V=600±57,2           абс.грешка=600*0.095333=57,2         Е= 0.095333...%.

и т.н за кофата!

• 2 месеца по-късно...
  • 2 седмици по-късно...

Добър вечер.Ако някой има желание да ми помогне може да го направи. Благодаря за отделеното време. Трябва ми помощ за една задача. А тя е: Намерих ,че A = -4,B= 1 ,C = 0 . Как да намеря обратните им матрици?

Това, което сте намерил е стойността на детерминантата на матрицата. Прочетете какво е обратна матрица

Благодаря за съвета капитане,но това е от миналата година. :D;) Просто ми трябваше малка насока.   Вече знам,как се намира обратна матрица. :)

И изпита даже си взех. :)

Редактирано от Blue ':^) (преглед на промените)

Благодаря за съвета капитане,но това е от миналата година. :D;) Просто ми трябваше малка насока.   Вече знам,как се намира обратна матрица. :)

И изпита даже си взех. :)

Браво за изпита. А аз даже и не обърнах внимание на датата :)

Здравейте , малко хелп за тази задача , че нещо не мога да се справя :( .

За триъгълник ABC е дадено ,че ъгъл А : ъгъл B : ъгъл C = 10:11:15.
Ъглополовящата на < BAC и симетралата на отсечката AB се пресичат в точка P.
Правата BP пресича страната AC в точка Q и разстоянието от Q до BC е m . Намерете :

а ) Дължината на отсечката BQ
б ) лицето на триъгълник BQC

Отговорите са :

а) 2m

б) m2

Обаче не мога да вдяна как стигат до тях ????

Не знам дали не бъркам нещо чертежа ?

post-7880-0-66340100-1365419251_thumb.jp

Така , дадоха идея , която и на мен ми мина :) . Ама тогава означенията се разминават и изобщо става мазало :) .

Ето с новия чертеж , където от Q към BC е пуснат перпендикуляр , и така наистина би трябвало , тъй като това е най-късото разстояние . От там вече е лесно . Правоъгълен триъгълник , катет срещу ъгъл от 30 градуса и т.н.  Обаче в условието е записан триъгълник BQC , който вече е различен от триъгълник  BQD . Е тук става объркването ???

post-7880-0-14463500-1365424051_thumb.jp

Редактирано от darco (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.