Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Спасение? От какво и как?

Featured Replies

Прочетох някъде теза, че човешката душа трябва да бъде спасена.

Нека да поразмишляваме: Какво трябва да бъде спасено? От какво ( в смисъл- какво го застрашава) ? Как?

• Отговори 87
  • Прегледи 16k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Аз принципно съм атеист,но ако човешкото тяло е спасено/в смисъл,живяло достойно/,то и душата ще е спасена !

ами според мен става въпрос за много върващи хора, които се опитват да поттикнат другите по някакъв начин чрез четене на библията или промяна на начина на живот или може би влизане в секта да спасят душите им от може би страдания в задгробния живот. но още съм тръвде малък за да мисля какво ще правя когато вече нищо не мога да правя :sobbing:

Браво за темата...Лично на мен винаги ми е било много смешно като чуя как някой щял да ни спасява и прочее. Такива глупости...Какво има за спасяване? От какво ще ни спасяват? Кой ще ни спасява? Животът е тук - ние го живеем,и имаме потенциала да бъдем такива,каквито сами се моделираме. Раждаме се,живеем,накрая умираме - и всичко се повтаря отново и отново...Нещата следват своя естествен ход. А най-естественото нещо е,че всеки сам открива своята си Истина. Никой друг не може да му я даде наготово.

И ако приемем "Спасение" в смисъл на "проумяване на истинската природа на нещата и постигане на ясно и чисто съзнание",това никой друг не може да ни го даде. Всеки от нас - сам по своя път. Това е...

Аз принципно съм атеист,но ако човешкото тяло е спасено/в смисъл,живяло достойно/,то и душата ще е спасена !

ohmy.gif

По твоята логика трябва да съм у пъкъла

Боже,толкоз грешно тяло имам,Божее

Наскоро имах среща с жена която работи в църква, без никаква награда или облага! Говорих с нея и след разговора който продължи дълго време си дадох сметка, че съм съгласна с едно нещо, а то е, че

На човек на раменете му стояли дявола и ангела, единият му шепнел добро, а другият лошо...разбира се всеки мотивиран от това което му е необходимо на него! Всичко обаче зависило от самия човек, какво ще избере е неговият начин да реши как ще изживее живота си -- като мъченик или като грешник!

Така, че тук идва следващият въпрос кого от какво да спасим...всеки има право на избор и той го прави, нали?

Прочетох някъде теза, че човешката душа трябва да бъде спасена.

Нека да поразмишляваме: Какво трябва да бъде спасено? От какво ( в смисъл- какво го застрашава) ? Как?

Интересно нещо си прочела.

Може ли да споделиш с нас-къде точно си намерила това твърдение ?

• Автор

:yanim:

целта на всяка една религия е да предостави начин за спасение на душата

Разбира се, никак не е единствения източник на тази идея. Нали си спомняме, че наричат Иисус Христос "Спасител"?

Редактирано от Багира (преглед на промените)

Нали си спомняме, че наричат Иисус Христос "Спасител"?

Умря заради греховете ни-ама защо ли

Пак сме си грешни,и то много

sad.gif

Пък и Той не е длъжен нонстоп да ни спасява,нали?

Като не искаме сами да се спасим

целта на всяка една религия е да предостави начин за спасение на душата

Разбира се, никак не е единствения източник на тази идея. Нали си спомняме, че наричат Иисус Христос "Спасител"?

Аз мога да ти посоча религии, които нямат такова понятие като "спасение", както и такива, които нямат понятие и "душа".

Това все пак е мнение на потребител, които визира конкретно християнската идея за спасение на душата.

Следователно :

1.) името на темата ти би трябвало да бъде "Спасението в християнството ? От какво и как?"

2.) Трябва да дадеш своето определение на думата "спасител" и спасяване" След това ще можем да започнем да водим диспут.

Аз мога да ти посоча религии, които нямат такова понятие като "спасение", както и такива, които нямат понятие и "душа".

Това все пак е мнение на потребител, които визира конкретно християнската идея за спасение на душата.

Следователно :

1.) името на темата ти би трябвало да бъде "Спасението в християнството ? От какво и как?"

2.) Трябва да дадеш своето определение на думата "спасител" и спасяване" След това ще можем да започнем да водим диспут.

Все пак те са далече от нас.В тях се използват други трикове.Така че се подразбира за какво спасение става въпрос.

Спасението е любимата тема на шарлатаните,за които религията е страхотен бизнес.Ето и още едно потребителско мнение което илюстрира прекрасно идеята ми:

Всеки,който разбира английски и всеки знаещ за музиката и текстовете на бандата му е ясно,че няма нищо скандално.И Кери и Джеф са изарснали в семейство на военни,които са защитавали идеи,които на всеки от нас е пределно ясно,че са тотално погрешни,както това навремето се случи с комунизма.Тези хора,момчета на 19-20 години разбраха,че няма смисъл никакъв от войната,за смъртта,носеща тя,политиката която я защитава,скривайки се зад религията и "дълга към държавата".Видяхме какво донесе политиката на Братя Кенеди,също на Рейгън,а сега и на Буш-младши.Разочарование,смърт,мизерия,нищета,болести,беднота(визирам пвизирам последната година в USA).

Истинската група,която пишат за истината и не ги е страх,за да я кажат,така както я чувстват.Църквата естествено,че ще бъде против тях,защото отдавна Сатаната я е превзел и присъства в неразрушимо дружество с хора уж "служещи на бога".Та какво по ясно и разбираемо послание от това да се направи,че едва ли "верните богу отци" се интересуват от само от материалните неща,от имоти,от пари.Та продажбите на различните там икони,свещите,а напоследък и огромните имоти,които има Църквата,не са ли неща свързани със Сатаната.Ето затова се говори в текстовете на SLAYER.Най-малко тази банда може да се оприличи като нещо Сатанинска,тъй като тя точно определя и казва във всеки свой албум показва измамата,налагаща се от Проповедниците в съюз с така наречените"ПОЛИТИЦИ".Изгодно им е,нали."Дайте ни,дайте ни още,а ние ще пием от вашата кръв още..."

Преди и който,така наричащ си себе си журналист да пише каквото и да е за групата,първо нека прочете,запознае и преведе някои текстове на групата и след това да коментира каквото и да е било.

А ако повече хора имаше в тази държава,които разсъждават като членовете от групата,сега нямаше бабите ни забравени някъде на изток от рая да умират в мизерия....без 3-та световна война.

и поздрав за всички" спасени":

http://www.vbox7.com/play:0af7403a

Редактирано от N e o (преглед на промените)

Лошото е, че хората не са живи. При това положение - как да повярват, че имат нужда от оживяване?

Лошото е, че хората не са живи. При това положение - как да повярват, че имат нужда от оживяване?

Би ли разяснил малко по-обстоятелствено тезата си?

Би ли разяснил малко по-обстоятелствено тезата си?

Има начин да провериш дали си жив. Задай си въпроса - вярвам ли, че ще умра, някога? Почти е сигурно, че отговор няма да имаш.

Има начин да провериш дали си жив. Задай си въпроса - вярвам ли, че ще умра, някога? Почти е сигурно, че отговор няма да имаш.

Да,вярвам в известен смисъл. Конкретният индивид WhiteHart все някога ще престане да съществува в този си вид. Друг е въпросът какво и кой съм аз и имам ли някаква вечна и неизменна същност. Вярвам в това,че всички ние сме част от цялото.И след "смъртта" се вливаме обратно в първоизточника,за да се завърнем след това отново. В този смисъл има една постояна реинкарнация на формите,така че погледнато под друг ъгъл,аз винаги ще съществувам. Освен ако утре не ме джасне просветлението,и тогава ще си стоя в Нирвана и няма да се прераждам повече biggrin.gif

Да,вярвам в известен смисъл. Конкретният индивид WhiteHart все някога ще престане да съществува в този си вид. Друг е въпросът какво и кой съм аз и имам ли някаква вечна и неизменна същност. Вярвам в това,че всички ние сме част от цялото.И след "смъртта" се вливаме обратно в първоизточника,за да се завърнем след това отново. В този смисъл има една постояна реинкарнация на формите,така че погледнато под друг ъгъл,аз винаги ще съществувам. Освен ако утре не ме джасне просветлението,и тогава ще си стоя в Нирвана и няма да се прераждам повече biggrin.gif

Някъде из форума беше писал какво си чел. Забелязах голямо сходство с мен в тази насока. В отговорът по-горе виждам отпечатъка от любимите ти автори и учения. Искам да кажа, че отговора не е твой, а на прочетената литература. На мен тези източници ми донесоха само неотговори. Пътят към достигане до истината за "Вярвам ли, че ще умра някога?" е чрез: разграничаване ; отделяне.

Някъде из форума беше писал какво си чел. Забелязах голямо сходство с мен в тази насока. В отговорът по-горе виждам отпечатъка от любимите ти автори и учения. Искам да кажа, че отговора не е твой, а на прочетената литература. На мен тези източници ми донесоха само неотговори. Пътят към достигане до истината за "Вярвам ли, че ще умра някога?" е чрез: разграничаване ; отделяне.

Да,отговорът не е мой. Може да бъде мой само ако съм преживял нещата,за които говоря. Но в този смисъл не е ли цялата ни "интелектуалност" просто един отпечатък от цялата тази информация,с която сме се сблъсквали в живота си...Аз отдавна спрях да чета всички тези "духовни" книги и се стремя да се освободя от излишното съдържание,с което съм се натъпкал.Понякога обаче стремежът ми да се покажа като много умен взима връх и започвам да разтягам разни книжни теории... biggrin.gif В конкретния случай,за да отговоря на въпроса ти,си изсмуках малко от пръстите...Напоследък ми е все по-трудно да го правя...

• Автор

Следователно :

Име на тема от вида "Спасението в християнството ? От какво и как?" веднага навежда на мисълта, че спасението се разглежда и в други религии. Не виждам защо трябва да се ограничаваме само в рамките на християнските представи. да не говорим, че това понятие само по себе си е страшно разтегливо. Много еретици са считали себе си именно за християни, а други християни са ги унищожавали, точно защото са считали, че не са.

Много е рисковано да се забожда човек в определения. Думите са форми, не нещо повече. Верно, че не можем за сега без тях, но защо така да се обричаме на излишни разходи на време и енергия за определения? Можем да употребим времето и енергията именно за спасяване! ;)

Все пак ще пробвам. Виждам известен резон в думите ти.

Би трябвало някой, или нещо, да е в ситуация, която представлява опасност в една, или друга степен, и да има нужда тази ситуация да бъде променена. Промяната ще да е спасение. Спасител ще да е нещо, някой, който извършва промяната.

От тази гледна точка, считащите, че нямат нужда от спасение, явно са удовлетворени от ситуацията, в която се намират. Което, разбира се, не означава, че тя е много добра, а просто- че ги удовлетворява, харесва им. Интересното е, че някой друг, в същата ситуация, съвсем не ще да се чувства удовлетворен, а напротив- може да се чувства дори смъртно застрашен.

Също, когато говорим за прекратяване на страданието, явно не ни харесва да страдаме и искаме това кардинално да бъде решено.

Например в будизма (в четирите благородни истини) се разглежда въпросът за страданието, за неговия произход, за прекратяването му и за пътя, по който става това. Дори и да не се употребява пряко думата "спасение", ясно е, че става дума за това.

Аз пък го имам този отговор-ще бъда отново и отново Жива

Аз няма да умра-само тялото ми (превозното средство) ще отиде за скрап-или там където ще да е

Но предпочитам да ми го изгорят-и пепелта ми после да разпръснат над морето-което толкова обичам,над света...

Винаги съм била свободна и искам и тялото ми така да си отиде

А Душата ми е Вечна

Вечни са и вашите Души

Вечни

Като Бог

......

Например в будизма (в четирите благородни истини) се разглежда въпросът за страданието, за неговия произход, за прекратяването му и за пътя, по който става това. Дори и да не се употребява пряко думата "спасение", ясно е, че става дума за това.

В будизма целта е достигането на Нирвана .

Различно е от "спасение".

• Автор

Нирвана не е ли състояние извън сансара? Тогава този, който се стреми към нирвана и желае да се освободи от сансара попада в моето определение за нуждаещ се от спасение и намиращ път за него.

Иначе казано считам, че будистът, устремен към нирвана и християнинът, устремен към спасение на душата си, би трябвало при достигане на крайните си цели да се озоват на едно и също място. Иначе религиозните напъни са доста смешни и безсмислени.

Редактирано от Багира (преглед на промените)

Иначе казано считам, че будистът, устремен към нирвана и християнинът, устремен към спасение на душата си, би трябвало при достигане на крайните си цели да се озоват на едно и също място. Иначе религиозните напъни са доста смешни и безсмислени.

Ами то друго място просто няма-то е едно мястото

Кой какъв е-будист,християнин,мюсюлманин-и от къде е тръгнал-пак там ще отиде

Там всички ще се приберем

Нашият Дом е Един

Важното е да се приберем в Него достойно

Държа да отбележа, че не обвързвам никого с моето мнение.

Смятам, че хората губят прекалено много време да мислят какво би било след като умрат. Не вярвам в прераждането, нито в Рая, Ада и прочие...Не виждам абсолютна никаква възвишеност в това някой да се подлага на страдания от какъвто и да е било тип, само и само, за да спаси душата си. Ами, който е грешен да си се спасява...аз вярвам, че просто ще спра да съществувам и за това не е лошо да се наслаждавам на живота тук и сега. Отговорите рано или късно всички ще ги разберем, за сега нямам намерение да се тормозя.

Нирвана не е ли състояние извън сансара? Тогава този, който се стреми към нирвана и желае да се освободи от сансара попада в моето определение за нуждаещ се от спасение и намиращ път за него.

Да, но будистът не възприема изходът от цикъла прераждания като "спасение".За справка виж постовете на Вало и WhiteHart .

Иначе казано считам, че будистът, устремен към нирвана и християнинът, устремен към спасение на душата си, би трябвало при достигане на крайните си цели да се озоват на едно и също място.

Не можеш да поставяш знак за равенство между двете, най-малкото поради това, че в будизма понятие "душа" в християнския смисъл не съществува.Да не говорим за останалите понятия като "Бог", "Ад", "Рай", "Сатана" и т.н.

Ако успяваш, значи или се плъзгаш по повърхността на двете учения или танцуваш боса по тревата.

Иначе религиозните напъни са доста смешни и безсмислени.

Зависи какво разбираш под "религиозен" , и под "напън" , както и зависи от гледната точка, тъй като за мен смешни са други опити.

• Автор
Смятам, че хората губят прекалено много време да мислят какво би било след като умрат. Не вярвам в прераждането, нито в Рая, Ада и прочие...

доста хора смятат като теб. И също така доста са убедени в прераждането. Още повече- в рая и в ада.

Считам, че хората, които вярват в ада и рая, имат основания за това, то ест нещо има. Но нещата не стоят така, както те си ги представят- едно вечно блаженство, или вечни терзания. Но съм убедена, че в някакъв вид хората се срещат с материализираните си вярвания. Само че за краен интервал от време. После- пак във въртележката, която наричаме живот. От тази гледна точка представата за рай и ад и за прераждането не са никак утешителни. и човек наистина трябва да бъде спасен от такива "заклещени" състояния.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.