Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Инсталиране на Windows XP (merged)

Featured Replies

Аз те съветвам направо да форматнеш дисковия дял и да инсталираш Уйндоуса на чисто, досега щеше да си забравил за този проблем, вместо да четеш врели-некипели и да си губиш времето! Слагаш инсталационното CD на Windows в CD-ROM, рестартваш и влизаш в биосите, оттам променяш да буутне от CD-ROM, а не от HDD и вече процесът започва да те води.

MELL, това за пореден път доказва, че не четеш постовете на другите или ги четеш през ред. Врели-некипелите ги пишеш ти. Човекът още в началото на първия си коментар е написал:

При поставяне на боотващ диск ...

Спри да пишеш механично вече и чети какво се пише.

androjel, проблемът най-вероятно идва от неправилно премахване на Linux. Останали са записи, които объркват инсталацията. Опитай да пуснеш Recovery Console (натискаш R в началото на зареждане на инсталацията), от списъка избираш инсталацията на XP в момента (чрез натискане на съответния номер), въвеждаш паролата за администраторския акаунт (ако се наложи), пишеш fixmbr и потвърждаваш с Y. Излизаш от Recovery Console с писане на exit и опитваш инсталацията отново.

Ако пак не стане, опитай да намериш Hiren's BootCD, да заредиш от него Partition Magic и да се разправиш с дяловете лично. То няма да е зле това да се направи така или иначе, че не се знае как е премахнат Linux и дали дяла му да се форматира и да се съедини с някой друг и да не се прахосва.

Редактирано от Night_Raven (преглед на промените)

• Отговори 1,1k
  • Прегледи 208,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Публикувани изображения

MELL, това за пореден път доказва, че не четеш постовете на другите или ги четеш през ред. Врели-некипелите ги пишеш ти. Човекът още в началото на първия си коментар е написал:

Спри да пишеш механично вече и чети какво се пише.

androjel, проблемът най-вероятно идва от неправилно премахване на Linux. Останали са записи, които объркват инсталацията. Опитай да пуснеш Recovery Console (натискаш R в началото), от списъка избираш инсталацията на XP в момента (чрез натискане на съответния номер), въвеждаш паролата за администраторския акаунт (ако се наложи), пишеш fixmbr и потвърждаваш с Y. Излизаш от Recovery Console с писане на exit и опитваш инсталацията отново.

Ако пак не стане, опитай да намериш Hiren's BootCD, да заредиш от него Partition Magic и да се разправиш с дяловете лично. То няма да е зле това да се направи така или иначе, че не се знае как е премахнат Linux и дали дяла му да се форматира и да се съедини с някой друг и да не се прахосва.

Night_Raven, аз предлагам да не правиш коментар на мненията ми, които не са адресирани до теб!

Гледай си твоите постове, а не моите, знам колко си "компетентен", особено по проблемите със звуковата карта, така ми разреши проблема, че за малко не ми костваше преинсталация на Уйндоуса, така че... :):)

Night_Raven, аз предлагам да не правиш коментар на мненията ми, които не са адресирани до теб!

Отхвърля се. Всеки го прави (ти не си изключение), а и не е нито неетично, нито забранено. В случая ти направих коректна забележка.

Гледай си твоите постове, а не моите, знам колко си "компетентен", особено по проблемите със звуковата карта, така ми разреши проблема, че за малко не ми костваше преинсталация на Уйндоуса, така че... :):)

Защо се допита точно до мен тогава, като не ме смяташ за компетентен? И не е редно да си измисляш за преинсталацията. Не ме злепоставяй с безпочвени обвинения. Съветът ми беше напълно безвреден - да изтриеш две стойности в регистрито, които ти ги нямаше. Ако ти си правила/добавяла и объркала нещо, то там нямам вина. Освен това споменах, че другото решение са по-нови драйвери, които друг потребител ти даде. Отново не си чела коментар както трябва.

С това моля да се приключи офтопика, който ти започна. Ако имаш нещо друго да ми казваш, моля пиши на ЛС.

Редактирано от Night_Raven (преглед на промените)

Благодаря ,Night_Raven ще опитам това което ме съветваш!

MELL,наистина или не четеш или не разбираш какво е боотващ диск!Направил съм точно това което си написала. Слагам инсталационен Bootable CD на Windows в CD-ROM, рестартирам и влизам в биоса, оттам променям да буутне от CD-ROM, а не от HDD и процесът спира преди да е започнал,защото още като му дам да инсталира и ми изписва това: Examining starup environment ….….сега вече стана ли ти ясна ситуацията!

Благодаря ,Night_Raven ще опитам това което ме съветваш!

MELL,наистина или не четеш или не разбираш какво е боотващ диск!Направил съм точно това което си написала. Слагам инсталационен Bootable CD на Windows в CD-ROM, рестартирам и влизам в биоса, оттам променям да буутне от CD-ROM, а не от HDD и процесът спира преди да е започнал,защото още като му дам да инсталира и ми изписва това: Examining starup environment ….….сега вече стана ли ти ясна ситуацията!

Много е важно това събщение къде ти го дава.Така както си го написал и както аз си мисля, е съвсем в началото, демек зареждане драйверите за хардуера.Но MELL е права, с инсталационен диск нямаш никакви проблеми софтуерно, форматираш и си свиркаш.Сега, ако имаш някакъв проблемен хардуерен компенент, туй XP със някакъв SP и ли е или не, диска чете ли се коректно от CD/DVD-то и т.н..И ако пък съвсем не става да стигнеш до формат на дял, тогава може да ползваш една Windows98 Startup дискета и оттам с програмата FDISK, да си правиш с дяловете каквото намериш за добре.Това е мнооо ниско ниво.Само внимавай да не затриеш някой друг важен дял с инфо, че там нема Recycle Bin.Незнам, ама си мисля като Primary да не ти е останал Linux дял.Успех

Редактирано от alesys (преглед на промените)

Но MELL е права, с инсталационен диск нямаш никакви проблеми софтуерно, форматираш и си свиркаш.

А не стана ли ясно, че не се стига до менюто за избор на дял за инсталация?

Много е важно това събщение къде ти го дава.Така както си го написал и както аз си мисля, е съвсем в началото, демек зареждане драйверите за хардуера.Но MELL е права, с инсталационен диск нямаш никакви проблеми софтуерно, форматираш и си свиркаш.Сега, ако имаш някакъв проблемен хардуерен компенент, туй XP със някакъв SP и ли е или не, диска чете ли се коректно от CD/DVD-то и т.н..И ако пък съвсем не става да стигнеш до формат на дял, тогава може да ползваш една Windows98 Startup дискета и оттам с програмата FDISK, да си правиш с дяловете каквото намериш за добре.Това е мнооо ниско ниво.Само внимавай да не затриеш някой друг важен дял с инфо, че там нема Recycle Bin.Незнам, ама си мисля като Primary да не ти е останал Linux дял.Успех

Да, съвсем в началото на процеса е проблема ,още след като натисна ENTER за" To set up Windoows XP now,press ENTER"....... и изобщо не стигам до формат на дял.

Обясненията ми може би не са добри ……но защо ли пък само Night_Raven ги е разбрал?!!!!!

Редактирано от androjel (преглед на промените)

Зравейте, нека и аз кажа нещо с което се сблъсках. след инсталация на LINUX на моя комп.

Първо Линукса ми смени файловата система и срещах сщите проблеми при инсталация. Имах важна информация на диска и затова използвах Hiren`s bootcd, за да си възстановя информацията и после отново с този с Partition magic си форматирах диска под NTFS и всичко си доиде на мястото. Според мен проблема е само във файловата система направиш ли я NTFS, няма да имаш проблеми. Успех!

• 3 седмици по-късно...

Имам голям проблем!!!

Сега съм с WINDOWS VISTA и искам да си сложа XP, имам инсталационен диск, биоса ми е нагласен, но кагато сложа диска и пусна компа той си се стартира по нормалния начин, без да ми кажe Press any key to boot from CD и не мога да инстална XP-то. Пробвах когато е вкл. компа, но не ми показва instal XP. Плс помогнете!!!

Влезни в биоса и си направи първо зареждашто устройство CD-ROM-а, ако ти е така другият вариятн е да не е боотваш диска.

Самият диск с ХП явно не е bootable.Не съм слагал Виста и незнам може да е нормално да не ти дава през него да си инсталираш ХП, примерно както е под ХП не можеш 98.

И сега... няма ли начин?

или първо трябва да форматирам диска? ами ако го направя и после пак не тръгне...нз

а за диска-такъв какъвто трябва е!

Недей да форматираш диска това не е решение.

За да ти се помогне, трябва да дадеш повече информация. Кажи какъв модел е дъното - така ще ти се каже какви трябва да бъдат настройките в BIOS. Относно диска, с който ще инсталираш WIndowsXP - сигурен ли си, че е bootable, инсталирал ли си друг път от него, проверил ли си го на друг компютър - дали ще стартира инсталацията?

сигурен съм че е bootable

настройките на биоса са си супер!

проблема май е че виста-та прави мръсотии и не дава да се сложи XP

ползвах VistaBootPRO 3.1 и едвам си пуснах компа и пак не стана

Инсталирай си UltraISO и провери все пак диска дали е стартиращ. Програмата има и български интерфейс, така че не мисля че ще имаш проблем ...

Не бързай с формата! Увери се че:

1.За първо зареждащо (буутващо) устройство е избрано СД, ДВД или други подобни устройства.

2.Провери с програмата, която ти посочих в предния пост, дали все пак инсталационния диск е стартиращ.

3.Ако горните 2 условия са изпълнени сложи въпросния диск в СД-Ром-а и рестартирай комп-а.Веднага след инициализацията от БИОС-а, ще ти излезе съобщение, което подканва ако желаеш инсталация на УинХР да натиснеш кой да е клавиш.

ПС: Няма как Виста-та да ти прави мизерии, понеже операционните системи се зареждат чак когато БИОС-а разпознае всички устройства и ги активира и тогава предава щафетата на ситемата, била тя Уиндоус, Линукс и т.н.

Няма как Виста-та да ти прави мизерии, понеже операционните системи се зареждат чак когато БИОС-а разпознае всички устройства и ги активира и тогава предава щафетата на ситемата, била тя Уиндоус, Линукс и т.н.

Напротив - има. И точно това е проблемът. При бутването от ЦД-то се проверява какво има на харда. След като си инсталирал Виста няма как да инсталираш по-стара версия. Както на ХР не можеш да инсталираш МЕ, или 98. Просто бозичката си проверява какво има инсталирано. Затова - формат на харда, инсталация на ХР, а после ако искаш и инсталация на Виста. Другият начин е ако имаш втори хард на него да метнеш ХР-то. Но при изключен хард на Виста-та. И после да си бутваш която система искаш.

Пиша следващите редове единствено за уточнение.

Напротив - има. И точно това е проблемът. При бутването от ЦД-то се проверява какво има на харда.
Проверка се извършва едва след зареждането от съответния носител и то - след като основните данни са копирани в оперативната памет, малко преди инсталатора на WindowsXP да предложи менюто за избор на устройство и дял за инсталацията.
Както на ХР не можеш да инсталираш МЕ, или 98.
Аз съм го правил няколко пъти. Няма никаква пречка да си инсталираш и DOS, ако искаш.
Няма никаква пречка да си инсталираш и DOS, ако искаш.

DOS и аз ще ти инсталирам. Ама трудно ще е на NTFS:)) Така, че требе да се цепне диска и да се направи на FAT (FAT32)

crazy_666, тази снимка дето си я дал - това не е прозореца на инсталацията на ХР от бутващо ЦД. Това ти го показва Вистата. Така, че наистина провери, дали диска който имаш е бутващ.

Проверка се извършва едва след зареждането от съответния носител и то - след като основните данни са копирани в оперативната памет, малко преди инсталатора на WindowsXP да предложи менюто за избор на устройство и дял за инсталацията.

Съгласен съм. И в интерес на истината не съм опитвал да инсталирам 98 след ХР. Опитвал съм с милениум и затова казах, че не става.

Ако имаш флопи устройство си изтегли стартиращите дискети на XP и от там направи инсталацията.Хем по-бързо ще стане.

100% съм сигурен че е диска буутващ и биоса ми е насроен. Реших че с WINDOWS няма да е работата и пробвах да си сложа линукс, обаче пак не стана...биоса подминава диска като малка гара и съм сигурен че дисковете са боотващи, щото не съм ги правил аз и преди съм ги ползвал. Неска си купих дискове но незнам как да ги запиша правилно затова плс кажете ми някоя програма за тази цел

Редактирано от crazy_666 (преглед на промените)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.