Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Инсталиране на Windows XP (merged)

Featured Replies

ето още един вариант - инсталация от флашка. То не че ще се справиш, но поне да се спомене като възможност...

• 2 седмици по-късно...
  • Отговори 1,1k
  • Прегледи 211,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Публикувани изображения

Значи почвам да инсталирам от boot-ващ диск и когатото компютъра разчете, че е системен диск показва запитване дали искам да боотна през cd-то.По принцип това прави, при мен въобще не пита направо си почва там системните си проверки и прехвърляния.До тук добре форматирам си, чакам си да си свърши работата и се рестартира.И пак започва същото дето споменах по-горе.А по принцип трябва да го има това запитване след форматирането, защото трябва да почне да се инсталира windowsа.И така цикля си и незнам как да го извикам това съобщение или как waobsthe да инсталирам windows. Нямам флопи, единствено cd или флашка са ми спасението.

Моля помогнете.

След първия рестарт изкарваш диска с уина , за да зареди от харда(ако когато го направиш , ти изпише нещо от рода на "insert system disk.." ще трябва да настроиш в bios второто бутващо устройство да е харда) . А когато му притрябва диска , ще ти го изпише.

Успех cool.gif

Интересуваме какви са стъпките за инсталиране на ХР на лаптоп асус ееерс които има инсталиран лунукс така че след ХРто да мога да ги стартирам и двете. Ако беше обратното ми е ясно но нямам инсталационен линукс а предпочитам оригинално инсталирания

Благодаря

Интересуваме какви са стъпките за инсталиране на ХР на лаптоп асус ееерс които има инсталиран лунукс така че след ХРто да мога да ги стартирам и двете. Ако беше обратното ми е ясно но нямам инсталационен линукс а предпочитам оригинално инсталирания

Благодаря

https://help.ubuntu.com/community/Recoverin...stallingWindows

А дали ще имаш място и за двете?

https://help.ubuntu.com/community/Recoverin...stallingWindows

А дали ще имаш място и за двете?

Еееpc 1000

80 gb hdd

Капитане

благодаря за отговора , ще се мъча макат че с англииския съм скаран

Еееpc 1000

80 gb hdd

Капитане

благодаря за отговора , ще се мъча макат че с англииския съм скаран

Ето ти един превод на част от текста (мързелив метод, с гугъл) АКо нещо не е ясно питай

Изтегли Авто Супер ровя диск

#

Щракнете два пъти върху иконата auto_super_grub_disk_1.0, инсталирай го и рестартиране.

#

На следващото зареждане, изберете UNetbootin-supergrubdisk меню влизане; това ще стартира Авто Супер бедни диск.

#

Не правете нищо, докато не видите своите бедни менюто отново.

# Следващият път, когато начално Windows, щракнете върху Да, когато иска да премахне UNetbootin-supergrubdisk за премахване на Супер бедни диск менюто запис.

Ако нямаш опит с Linux, според мен най-лесно е да ползваш някакъв partition manager, примерно на Acronis от Hiren's Boot CD, за да създадеш втори primary дял на харда. На него инсталирай Windows, след това някакъв boot manager (аз съм много доволен от System Commander 9) и ще можеш да избираш какво да се зарежда при включване.

Редактирано от V 12 (преглед на промените)

Ако нямаш опит с Linux, според мен най-лесно е да ползваш някакъв partition manager, примерно на Acronis от Hiren's Boot CD, за да създадеш втори primary дял на харда. На него инсталирай Windows, след това някакъв boot manager (аз съм много доволен от System Commander 9) и ще можеш да избираш какво да се зарежда при включване.

Според мен въпроса е по-скоро във възстановяване на grub, който между другото за хората, които не се страхуват от командната линия е просто прелест :-)

Grub или System Commander - въпрос на вкус. Забелязал съм, че начинаещите потребители се оправят по-лесно с графичните интерфейси, кой знае защо :)

Ако е въпроса за писане на команди, не съм сигурен дали проблемът не може да се реши с просто добавяне на един ред в BOOT.INI.

Редактирано от V 12 (преглед на промените)

Grub или System Commander - въпрос на вкус. Забелязал съм, че начинаещите потребители се оправят по-лесно с графичните интерфейси, кой знае защо :)

Ако е въпроса за писане на команди, не съм сигурен дали проблемът не може да се реши с просто добавяне на един ред в BOOT.INI.

Един ред е, но и един файл (самия boot сектор), а и тогава на линукс трябва да се инсталира в началото на първата партиция, а не в MBR

Преди няколко дни си качих 64 битова виста, но нешо се прецака заради ъпдейтите и днес трагнах да качвам 64 битово хп но и то нестана, и пак инсталирах вистата (махнах ъпдейтите).Проблема е такъв,че сега ми показва че имам две операционни системи и трябва да избирам, а аз форматирах диска. Ако може някой да ми каже как да го оправя ще съм му задължен. sad.gif

Преди няколко дни си качих 64 битова виста, но нешо се прецака заради ъпдейтите и днес трагнах да качвам 64 битово хп но и то нестана, и пак инсталирах вистата (махнах ъпдейтите).Проблема е такъв,че сега ми показва че имам две операционни системи и трябва да избирам, а аз форматирах диска. Ако може някой да ми каже как да го оправя ще съм му задължен. sad.gif

Мy computer-Properties-Advanced-Startup and recovery

Оттам се маха надписа за двете операционни системи.

за да създадеш втори primary дял на харда. На него инсталирай Windows, след това някакъв boot manager (аз съм много доволен от System Commander 9) и ще можеш да избираш какво да се зарежда при включване.

Ами не можах да се оправя. Линукса идва с 4 primari дяла един скрит 7 мб един фат 7мб С: (bios) активен и два Ext2 (system) и Ext3 (user) . Тоя скрития го изтрих , че да не са 4 primari пробвах да стартирам линук , нямаше проблем. После намалих Ext3 на 5 гб и създадох на свободното място един ntfs . Почнах с инсталацията , показах на инсталатора новия дял и когато зареди всичко и рестартира

ntldr is missing

греда !!! Рековери диска на линукс и пак наново . А акронис не намерих опция как да направя новия дял активен , мислех че инсталатора не е малък :clap:

След възтановяване на всичко пак наново , тоя път слях двата примари по 7 мб С: поразместих останалите разширих го до 11гб на фат32 и почнах инсталацията (лунукса се стартираше без проблем) тоя път показах на инсталатора да го слага на С дяла

Ок инсталира се тръгна аве ХР ама линукса увисна , първо инсталирах auto super grub disk

рестарт и

26818737bs3.th.jpg

и увисва

Пробвах и с system commander ама и той не намери лунукс

ами ... чакам идеи

trosho малко сложно ама ако няма друг вариянт ще го пробвам и твоя

Опциятa "Set Active" в Acronis се намира в секция Advansed, на десен клик->Advanced-> или в менюто Disk->Advanced->. Ако се стартира от работещ Windows, тази опция не се показва, а в менюто Disk->Advanced-> е недостъпна. Ако Acronis се пусне от стартиращо CD, тази опция е достъпна. Програмата прави boot CD (~30MB), но не знам как може от него да се направи стартираща флашка от него.

Във форума за Linux има тема, свъразана с направата на Linux USB флаш. В момента търся подходящо дистро и едно от предложенията (на mile23) беше PartedMagic (изглежда така - цък), което може да замести като функция Acronis-а. Работи се лесно, не изисква много познания по Linux и не вярвам да те затрудни. Има няколко варианта да се направи USB Flash с него. Ако решиш да го ползваш и срещнеш някакви затруднения, пусни един пост в онази тема и до колкото мога ще помагам.

Явно положението с дяловете при тези устройства е малко по-сложно. На някой от 7MB-вите дялове, най-вероятно на активния, има инсталиран loader (възможно е да е GRUB за DOS?!).

В първият ти опит loader-а е останал незасегнат, но не е могъл да намери ntldr. Може би е възможно да се оправи нещо по настройките?

При втория опит, като си инсталирал на C:, този loader май е бил унищожен и затова се стартира само Windows. Linux-а си стои, но нямаш опция за пускането му. Погледни тази статия и виж дали описаната там EasyBCD може да ти помогне при втория вариант - инсталиран Windows и недостъпен Linux. В статията обясненията се само за Vista и XP, но на един от screenshot-ите се вижда и добавени редове с Linux и Mac OS X.

Аз acronis си го стартирам от CD мога и от флашка но не виждам разлика !!! Все пак асуса е с външно DVD. Акронис те пита като правиш спасителния диск на CD ли да го запише , като ISO ли да ти го запише или да ти го сложи на флаш имам го и на флашка.

Защо ми е линукс на флаш памет ?!?

Сега ще го пробвам и с EasyBCD и ще пиша .

Не знаех, че разполагаш с външно DVD (повечето хора нямат такова). Това си е голямо предимство и би трябвало да ти спести доста проблеми. Успех в борбата.

ПП. Видях я опцията на Acronis Media Builder за запис върху флашка. Мерси, че ме светна.

Странно, като пусна Acronis (от така направена флашка) и при мен опцията "Set Active" е недостъпна!?

Редактирано от trosho (преглед на промените)

значи свалих си пак-а, в момента съм с СП2 и като тръгна да го инстална, разархивира файловете и излиза следния ерър:

имате ли идея за пробрема?

Редактирано от submit (преглед на промените)

Имам и аз едно питане, бях направил тема, но я затвориха...

Значи смятам да преинсталирам windows за 1ви път ще ми е, долу горе се ориентирах кое как, но 2 неща не са ми ясни все още:

1. След като приключа инсталацията, за да върви всичко ок, ще ми трябват драйвери - имам си един диск с nVIDIA драйвери - достатъчно ли е това или и още нещо трябва...

2. Ако да речем и драйверите наглася, с мрежата как трябва да се оправя, за да си тръгне и интернета?

Много ще съм задължен на всеки, който изкаже мение, предварително благодаря!

• 1 месец по-късно...
Па като успееш всичко да ти е наред след активацията на ХП-то си направи един image файл записан на втория дял на диска ти (напримар на D) и от там после си го възстановяваш за по 15 имнути без никога повече да се занимаваш с инсталации.

Мога ли да попитам как мога да го възстановя за 15 минути, точно от такъв файл в D: - някаква програма ли се ползва или... ohmy.gif

Мога ли да попитам как мога да го възстановя за 15 минути, точно от такъв файл в D: - някаква програма ли се ползва или... ohmy.gif

Да ползва се програма като най-широко разпространените са две:

ACRONIS TRUE IMAGE или NORTON GHOST

• 3 месеца по-късно...

имам следният проблем ! имам инсталиран акронис направих си бакъп,след опит на въстановяване акрониса ми рестартира компа и ето праблема ,акрониса не намира никакви дялове,по принцип бакъпа го съхранявам в сектор "d",но той не намира нито "с" нито "d". моля за помощ!!!! С старият компютър нямах проблеми

па като ме цитираш остави да ми се скива името над текста, иначе ще ти поръчам една черна магия за компютъра да ти се скапва всеки ден без причина :rolleyes:

• 1 месец по-късно...

Здравейте:Имам един въпрос,които не схванах от темата може ли да се стартира инсталация на windows xp sp3 със boot диск направен от същият компютър със nero?

Здравейте:Имам един въпрос,които не схванах от темата може ли да се стартира инсталация на windows xp sp3 със boot диск направен от същият компютър със nero?

Това на кой компютър и с каква записваща програма е направен диска няма никакво значение.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.