Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Работата с компютър наистина води до проблеми със зрението

Featured Replies

9 от 10 души, които ежедневно прекарват много часове пред компютъра, имат проблеми с очите.

Най-общите признаци на заболяванията, придобити в резултат на тази работа са зрително напрежение, влошаване на зрението, повишено сълзене или сухота в очите и късогледство, съобщават американски офталмолози. Визуалните проблеми могат да доведат и до физически като главоболие или болки в раменете и врата.

Радиацията, излъчваща се от екрана на компютъра, няма никакво отношение към тези признаци, въпреки че това е известен мит за вредата от компютъра, заявява доктор Джефри Уивър, директор на клиничната група “Брейнърд” (Brainerd) в Минесота (САЩ). Според него вредните ефекти на ултравиолетовата радиация от излъчването на монитора са минимални, но многото часове пред компютъра нанасят съществена вреда на зрението.

Офталмолозите препоръчват при работа с компютър да се правят кратки паузи, а на всеки два часа – поне 10 минути почивка, препоръчително свързана с раздвижване. Паузите могат да продължават 1-2 минути и през тях трябва да фиксирате зрението си върху някакъв отдалечен обект - това ще ви помогне да освежите фокусирането.

Интензивността на яркост на монитора трябва да бъде регулирана за удобство на очите. Доктор Уивър смята, че в повечето офиси се наблюдава негативната тенденция към прекомерно увеличаване на яркостта. Текстовете задължително трябва да се четат лесно, следователно от голямо значение е и контрастът.

Специалистите съветват и да се минимизира яркостта на отделните “икони”, защото всички източници на ярка светлина трябва да бъдат отстранени от периферното зрение. Сухотата в очите е проблем, който възниква при работа в офисите, които обикновено представляват затворена среда с недостатъчно влажен въздух. В тези условия при четенето на документи очите мигат по-малко и това способства за тяхната бърза умора.

Източник: zdrave.bg

Очилца с антирефлексно покритие, е препоръката за тези, дето киснат пред компютъра, през по-голямата част от живота си biggrin.gif

Очилца с антирефлексно покритие, е препоръката за тези, дето киснат пред компютъра, през по-голямата част от живота си biggrin.gif

Не,нямат ефект

И аз се бях засилила да си купувам-ама докато ги събера 150 и кусур лева и колежката ме отказа

sad.gif

Каза ми не си давай парите на вятъра като мене-не помагат

Работим по 12-15 часа на компчето

Аз си правя почивки-на половин час

Играя си с писанката,гледам си Витоша в далечината и облачетата над мансардата-това действа

:)

Ако щете ми вервайте - на ден правя 17-18 часа пред комп. 8 часа на работа - после вкъщи с пълна пара! И имам късогледство от преди 7-8 години и се моля диоптрите да не вземат да се развилнеят, че с 2 едвам я карам е се кьоря кат не съм с лещи или цайси, които имам удоволствието да ги ненавиждам!

Не,нямат ефект

И аз се бях засилила да си купувам-ама докато ги събера 150 и кусур лева и колежката ме отказа

sad.gif

Каза ми не си давай парите на вятъра като мене-не помагат

Работим по 12-15 часа на компчето

Аз си правя почивки-на половин час

Играя си с писанката,гледам си Витоша в далечината и облачетата над мансардата-това действа

:P

Слънчо, аз съм с такива очила. Преди да ги сложа, умирах от главоболие и да не говорим, че филмите със субтитри ме натоварваха страшно много. Откакто гледам телевизия с тях и съм пред компютъра и главата не ме боли и филми си гледам спокойно. Очната лекарка ми се зарадва пролетта и каза след прегледа, че нямам склонност към увеличаване на диоптър. И аз съм пред компютъра около 10 часа дневно и си призавам, че на този етап - не се оплаквам от очички ;)

Слънчо, аз съм с такива очила. Преди да ги сложа, умирах от главоболие и да не говорим, че филмите със субтитри ме натоварваха страшно много. Откакто гледам телевизия с тях и съм пред компютъра и главата не ме боли и филми си гледам спокойно. Очната лекарка ми се зарадва пролетта и каза след прегледа, че нямам склонност към увеличаване на диоптър. И аз съм пред компютъра около 10 часа дневно и си призавам, че на този етап - не се оплаквам от очички ;)

Е аз да чукна на дърво нямам главоболие

Но преди години направо умирах от такова-работех в една фирма с 4 луминисцентни лампи в офиса и съчетанието беше убийствено направо,нищо че ми купиха защитен екран за компа

sad.gif

Субтитрите вярно че са повечето малки,ама моя монитор е 21 инча плосък и си чета спокойно

Те могат ли профилактично да се слагат тези очила или само ако имаш проблем

:P

Мога да се ползват профилактично, ако са само с антирефлексно покритие. Аз ги ползвам вече около 4 години и не ги нося постоянно, а само за компютъра и телевизора. ;)

А ако монитора работи на 85Hz, това не намалява ли риска от проблеми и болки в очите ?

Редактирано от needsleep (преглед на промените)

А ако монитора работи на 85Hz, това не намалява ли риска от проблеми и болки в очите ?

Не.

shefkata е права. Купете си очила за компютър, няма да съжалявате. Те не са с диоптър, просто имат антирефлексно покритие, а по-скъпите са с някаква метална решетка.

• 1 месец по-късно...

Всяко нещо, което е прекалено, има някакъв отрицателен ефект.

По същия начин може да се каже - "Четенето на книги наистина води до проблеми със зрението" и ще бъде вярно, ако по 10-12 часа на ден четете книги.

Те могат ли профилактично да се слагат тези очила или само ако имаш проблем

Антирефлексните очила елиминират нежеланите отблясъци, намаляват вредните за окото трептения на екрана, което позволява по-малкото натоварване на окото при по-дълъг престой пред компютъра. Подобни очила можете да ползвате и при шофиране. Използват се профилактично, т.е. не е нужно да чакаш да се появят проблеми.

Но най-добре минипочивки от време на време с гледане в далечината - ще свърши по-добра работа от антирефлексните очила. cool.gif

Хората, за които прекарването на много часове пред ПиСи-то е работа (като мен), няма начин да не седят пред машините си. Аз съм с 0.25 и 0.50 късогледство. Утре ще ходя на очен лекар, че да ми препоръча очила за пред компютъра (и аз не ги обичам, ама няма как). Общо взето, след това ще купувам лещи, няма как. ;)

Как мислите, плоските монитори не намаляват ли рисковете??

Поздрави!

П.п. Само за статистиката - прекарването по над 12 часа на ден пред компютъра може да доведе до слепота!

• 2 седмици по-късно...

Аз съм си взел капки за очи - "Визин" се казват. 2-3 пъти на ден и веднага успокояват очите. Само ме е яд, че преди 2 години имах 0.5+, а сега тия очила дето ги имам (антирефлексни) не ми стигат. Ако имате някакво инфо за тия лазерни корекции на очите свиркайте.

Чак че нямат ефект не мога да кажа с релефкторни протектори съм .....Преди 1 година без тях бая ме болеше главата само след 1 -2 филма на компа ся моа си седя по 12 часа + без дори леко да ме заболи главата .....Тъй че помагат ...... biggrin.gif

Редактирано от loc_dogy (преглед на промените)

Затова по закон при работа с компютър трябва да има кратки почивки през два час. Радвам се, че при нас е така. Само че аз глупачето, за да си свърша всичко, което имам да върша, не се възползвам от тях...Е, ще се постарая да не ги пропускам вече, че не искам да ползвам очила все още

Не,нямат ефект

sad.gif

Хм..как 150+лв? Моите стъкла са с диоптър, антирефлекс и са фотосоларни за към 30тина лева стъклото. С рамка за 50-60лв ми излязоха 110лв.

Някой запознат ли е повече с антирефлекторните стъкла, да няма различни ..видеове?

Лично аз усещам разлика, но голяма(става дума за 10-12 часа на ден пред PC). Очилата ги взех главно заради диоптъра, но нямаше как да не са и антирефлекторни, все пак..

Не знам за вас но при мен една почивка на 50 минути за 10 минути върши чудесна работа.

Не знам за вас но при мен една почивка на 50 минути за 10 минути върши чудесна работа.

По принцип е така, стига работодателят да ти разрешава толкова чести почивки...На мен ми дават през два часа

• 6 месеца по-късно...

Здравейте, и аз прекарвам доста часове пред монитора и ще се наложи да посетя лекар в най-скоро време :hush: но ми се иска да имам предварителна информация.... може ли да споделите някоя марка, от която сте доволни, защото ми е омръзнало от манипулациите на търговците... sad.gif

Редактирано от aa_lex (преглед на промените)

• 5 седмици по-късно...

Освен капки, маркетингови лъжи и стереотипи, има голямо значение и вида на монитора пред който жертваме очите си.

Разликата между различните типове LCD матрици е оргомна. Обикновените TN+Film матрици (99.99% от наличните в магазините и 100% от изложените на витрините) измарят зрението много повече, скъпите *VA и особено S-IPS (AFFS при някои лаптопи) са просто балсам за очите. Има монитори, които показват много по-малко трептяща картина през цифровия вход.

Повече за различните типове матрици съм описал тук:

http://www.retropcmania.com/2009/03/21-lcd...-mva-s-ips.html

Най-дълго съм работил на DELL 1905FP (PVA матрица на Samsung). Колкото и да е странно - допада ми повече да работя на използван година-две монитор, иначе на новите PVA/MVA контраста е доста силен през първата година работа. Нямал съм удоволствието да работя на напълно нови S-IPS (доста скъпи са, а и LG Philips вече не правят това, което Hitachi някога). Все пак имам прекрасни впечатления от HP 2035 (S-IPS 20", LG Philips) - много мека и естетсвена картина, не съм работил на нищо по-добро. Исползвал съм и лаптоп с IPS - IBM Thinkpad R50p, уникална за лаптоп (а и не сама) картина, дори и колосалния 20 инчов HP Pavilion HDX9000, който имам сега, не може да се сравни с картинката на 15 инчовата старичка работна станция на IBM. Сетих се и за едно "дърто" EIZO ot 2000-та година - L656 (S-IPS, Hitachi), е такава яка картина ме разби - все едно гледах през чист прозорец.

Опита ми с работа на TN+Film монитор е пълен с отвращение, работех като инженер на един уж нов и скъп DELL 1907FP (TN+Film)... ужас, на третия час и очите ми се скапваха (съчетано с умора и леко главоболие). На DELL 1905FP (PVA) повече от година съм работил средно по 8 часа на ден - никакви проблеми.

Аз съм доказателство за това, че работата с комп води до проблеми със зрението. Не виждам добре на далеч и нося очила от 2005 година. Диоптърът ми е -0,25 и -0,5. До 2008 година не прекарвах много време на компютъра (не повече от 3-4 часа на ден biggrin.gif ). Например през лятото на 2007 съм сядал на компютър точно 3 пъти, защото работех и нямам време. През цялото лято не съм слагал очилата си нито веднъж, просто не ги взех с мен. Когато започна учебната година си виждах съвсем нормално с този диоптър. През лятото на 2008 обаче ми се наложи да стоя доста повече време на компа, защото не работех и трябваше да уча. Освен това цяло лято яко залягах над учебниците. В началото на учебната година усетих, че вече не виждам добре с моите очила. Но все пак продължих да чета от компа (защото просто учебниците ми по английски бяха .pdf файлове) до края на 2008. Четенето ме уморява адски много и мразя да чета на компа. Сега 100% мога да кажа, че заради четенето и ученето пред монитора трябва да увелчича диоптъра, защото вече не виждам без очила даже и на първия чин sad.gif

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.