Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

    Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

    Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

     

Trichocephalus

Машина на времето или стартът на LHC

Препоръчан отговор


Българи влизат в “Шестото клеймо”

30 наши физици ще гледат Големия взрив под Женевското езеро

30 наши учители по физика ще влязат в ролята на герои от "Шестото клеймо" на Дан Браун. Те ще присъстват на най-големия експеримент на планетата и ще са сред първите, които ще видят на живо резултатите от Големия взрив в световния център за изследване на елементарните частици във физиката "Церн" край Женева. Феноменалното събитие ще е на 10 септември, когато най-големият ускорител на елементарни частици в историята - LHC, ще симулира условия, близки до тези, при които се е родила вселената. Невижданият по мащабите си експеримент ще е в 27-километровия тунел, прокопан под земята между Женевското езеро и планината Юра, обясни Свежина Димитрова, физичка във варненската гимназия по транспорт. Тя се върна след едномесечно обучение в "Церн". В тунела ще бъдат ускорени два снопа протони, един срещу друг, до енергия общо 14 тераелектроноволта на площ по-малко от дебелината на човешки косъм. В централната част на тръбата ще бъде най-големият фризер в света - с температура по-ниска от тази в дълбокия Космос. Всеки от двата лъча протони ще измине 27-километровия тунел повече от 11 000 пъти в секундата. Максималната им енергия се равнява на 400-тонен влак, движещ се със 150 км/ч.

Българите ще са и сред първите, които ще разберат има ли "влак" във времето. Според теорията на руските учени Ирина Аресиева и Игор Волович ускорителят в тунела може да разчупи времевите рамки и да отведе хората в миналото и в бъдещето. Руснаците са публикували това в американско списание.

В "Церн" се снима и филм по книгата "Шестото клеймо" на Дан Браун. Като видял световния научен център, режисьорът съжалил, че авторът не е бил там, преди да напише култовата книга.

Феноменалният експеримент, който струва милиони евро, ще събере 7000 учени от 70 страни по света.

Кръстина Маринова , в-к "Стандарт"

Редактирано от Trichocephalus (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

В началото беше словото. А словото беше "Пускайте ускорителя". *** - Уверявам ви, че пускането на Големия ускорител на елементарни частици е съвсем безопасно, - каза Директора ... - никакви черни минидупки, никакъв край на света няма да има ! На този ден в залата с Главния пулт се бяха наблъскали много хора : за първи път тук се допускаха толкова много представители на комисии, ООН, журналисти ... - Извинете, но какво ще кажете за тези странни частици, - не отстъпваше главния представител на ООН, - някои учени смятат, че те могат да възникнат в резултат на вашите опити с високите енергии, а възниквайки са способни да унищожат не само нашата планета, но и цялата Вселена ? - Повтарям още веднъж, нашите учени са пресметнали абсолютно всичко, ако има някаква опасност, то тя е съвсем нищожна ! - обективите на камерите проследиха Директора до главния панел за управление, - Но вие само си помислете какви хоризонти пред науката ще открие успешното пускане на ускорителя ! Ще проникнем в тайните на материята, ще се върнем двадесет милиарда години назад, пресъздавайки условията на Големия взрив ! - Директора постави пръста си върху голям червен бутон, - И така, господа ... Бутона меко потъна в панела ... Минаха двадесет милиарда години. - Уверявам ви, че пускането на Големия ускорител на елементарни частици е съвсем безопасно, - каза Директора ...

Редактирано от Ken (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Само последните думи да не са:"Ма кво е твааааааа!" Публикувано изображение

Редактирано от neo2311 (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Както винаги,доста се драматизира,преувеличава и спекулира...Изрази като "машина на времето" са примамливи за журналистите и масовата публика,но истината е,че всичко ще е доста по-прозаично. Не това е истинската цел на експеримента. Целта е да се разбере по-подробно структурата на Вселената,да се открият частици,съществуването на които засега се приема само на теория (Хигс бозони),и да се потвърдят или отрекат теориите за произхода на Вселената. Доколкото си спомням,навремето Щатите бяха започнали изграждането на огромен ускорител,в пъти по-голям от този на ЦЕРН,но Клинтън преустанови проекта - беше ужасно скъп и се реши всички усилия да се насочат към ускорителя в Швейцария. Дано открият интересни неща...

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

В началото беше словото.

А словото беше "Пускайте ускорителя".

***

- Уверявам ви, че пускането на Големия ускорител на елементарни частици е съвсем безопасно, - каза Директора ... - никакви черни минидупки, никакъв край на света няма да има !

На този ден в залата с Главния пулт се бяха наблъскали много хора : за първи път тук се допускаха толкова много представители на комисии, ООН, журналисти ...

- Извинете, но какво ще кажете за тези странни частици, - не отстъпваше главния представител на ООН, - някои учени смятат, че те могат да възникнат в резултат на вашите опити с високите енергии, а възниквайки са способни да унищожат не само нашата планета, но и цялата Вселена ?

- Повтарям още веднъж, нашите учени са пресметнали абсолютно всичко, ако има някаква опасност, то тя е съвсем нищожна ! - обективите на камерите проследиха Директора до главния панел за управление, - Но вие само си помислете какви хоризонти пред науката ще открие успешното пускане на ускорителя ! Ще проникнем в тайните на материята, ще се върнем двадесет милиарда години назад, пресъздавайки условията на Големия взрив ! - Директора постави пръста си върху голям червен бутон, - И така, господа ...

Бутона меко потъна в панела ...

Минаха двадесет милиарда години.

- Уверявам ви, че пускането на Големия ускорител на елементарни частици е съвсем безопасно, - каза Директора ...

:) Твое ли е ?

А иначе по-темата, всичко това са глупости, защото всичко , което ще се случва там е Пускоряване на елементарни частици (адрони) в кръгов тунел с помощта на свръхпроводими магнити, които за целта са охладени почти до абсолютната нула. Ще се ускоряват два лъча в противоположни посоки, които ще се сблъскват в огромни детектори. При сблъсъците се създават плеяда от частици, като целта е да се установят характеристиките, траекториите и скоростите им преди да се разпаднат. Публикувано изображение

А колкото до притесненията за "края на света" прочетете следното :

Опасни ли са тези сблъсъци?

LHC е най-мощният ускорител на частици, правен някога от човека. Имаме нужда от него, за да можем да надзърнем по-дълбоко в тайните на Вселената. Някои хора се притесняват, но учените ни уверяват, че опасност няма. Основните притеснения са следните:

Много мощни сблъсъци на частици?

Сблъсъците в ускорителя действително ще са най-енергичните, правени някога в лаборатория, но са далеч от мощността на колизиите, ставащи постоянно в природата. При избухване на свръхнови или при раждане на черни дупки се образуват т. нар. космически лъчи. Тези лъчи са с огромни енергии и пътуват от краищата на Вселената почти със скоростта на светлината, прекосяват милиарди светлинни години и се случва да навлезнат в земната атмосфера, при което неминуемо някои от тях се сблъскват с частици от атмосферата. LHC не прави нищо друго, освен да пресъздава подобни естествени събития в лаборатория, но в много по-малък мащаб. Такива сблъсъци са ставали в продължение на 4.5 милиарда години тук на Земята, както и на Луната, Марс, Слънцето и другите планети, и досега не е установено да са им навредили.

Създаване на черни дупки?

Черни дупки се образуват при колапс на масивни звезди, при което огромна маса се концентрира в една точка. Колкото по-малка е масата на звездата (или енергията), толкова по-слабо е привличането. Според някои физици в LHC могат да се създадат микроскопични черни дупки (с големината на протон), но това е възможно само ако съществуват допълнителни измерения. Дори и да е така, енергията на мини черните дупки не може да е по-голяма от енергията на създалите ги адрони. Това значи, че те няма да имат необходимата сила, за да погълнат каквато и да е материя (дори и да са се образували във вътрешността на най-плътните познати ни обекти — неутронните звезди). Нито необходимото време, защото черните дупки губят маса в процес, наречен изпарение. Колкото по-малки са те, толкова по-интензивно се изпаряват. Тези мини черни дупки ще съществуват само за частица от секундата преди да изчезнат. Освен това, ако при сблъсъци в ускорителя могат да се създадат мини черни дупки, то такива са създавани в продължение на милиарди години от космическите лъчи. И все пак досега Земята не е погълната.

Пресъздаване на Големия взрив?

Енергията в ускорените частици е силно концентрирана, но по абсолютна стойност е много по-малка от енергиите в ежедневието ни. Когато физиците казват, че ще пресъздадат Големия взрив те нямат предвид, че ще стане гигантска експлозия, от която ще се роди нова вселена, а че за много кратко време в силно концентрираната зона на сблъсъка (с размер на един протон) плътността на енергията ще бъде като тази моменти след Големия взрив.

Strangelets?

Стрейнджлетите са хипотетични частици, неоткрити досега, които са съставени изцяло от странни (strange) кварки. Те са по-тежки от нормалните кварки, съставляващи нормалната материя, поради което са силно нестабилни. Дори и да съществуват, електромагнитните им свойства ще ги отблъскват от нормалната материя и те просто ще се разпадат за части от секундата.

Радиация?

При ускорителите не може да се елиминира радиоактивното излъчване, понеже то е неизбежна част от изследваните процеси. В ЦЕРН са взети всички възможни мерки, за да се намали до минимум облъчването на персонала и изтичането на радиация в околната среда. Спазени са швейцарските, френските и общите европейски директиви по отношение на допустимата радиация. LHC е разположен в тунел на 100 метра под земята, което значи, че радиацията при работа на ускорителя, както и остатъчната радиация, няма да могат да изтичат. Само изпомпваният въздух ще бъде слабо радиоактивен: с интензитет около 240 пъти по-нисък от този на естествения радиоактивен фон, породен от същите онези космически лъчи и други природни източници.


Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

:) Не. Преведено е от руски сайтове.

Много добро попадение :)

Както винаги,доста се драматизира,преувеличава и спекулира...Изрази като "машина на времето" са примамливи за журналистите и масовата публика,но истината е,че всичко ще е доста по-прозаично

.........

Заглавието тук е мое Публикувано изображение Оригиналното на статията в "Стандарт" е "Българи влизат в “Шестото клеймо”".......

Редактирано от Trichocephalus (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Пак открихме огъня, пак не можем да си намерим място от радост. Смешки... :) Толкова пари, толкова време, толкова проучвания, теории и за какво? За да разберат нещо, което пак ще нарекат нищо и ще продължават да го нищят до следващия мюон, бюон, кюон и какви ли не още глупости.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Страх ме е, че ще дойде края на света. Четохте ли в "24 часа"? Даже Нострадамус го е предсказал Публикувано изображение

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Страх ме е, че ще дойде края на света. Четохте ли в "24 часа"? Даже Нострадамус го е предсказал Публикувано изображение

А ти прочети и това Публикувано изображение

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

А ти прочети и това Публикувано изображение

И все пак няма гаранции че няма да стане най-лошото! Публикувано изображение

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Беше ми много интересно да изчета всичко по темата.

По-скоро съм песимистично настроена

относно резултатите от експеримента..

Цялата истина едва ли ще я научим..

Четох някъде,че при евентуален експеримент за постигане на скорост

по-голяма от тази на фотоните,ВСИЧКИ ще си отидем..

Да не говорим за проекта на САЩ за звуково оръжие за

масово унищожение..

Утре започват нали,добре,че съм на далеч Публикувано изображение

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Страх ме е, че ще дойде края на света. Четохте ли в "24 часа"? Даже Нострадамус го е предсказал Публикувано изображение

гледай филма Zeitgeist The Movie (2007) Публикувано изображение

Редактирано от samon (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Хахах... Публикувано изображение

Не разбирам за какво е целият този шум и празни спекулации...

Един абсолютно безобиден научен експеримент,раздухан от пресата с обичайните високопарни епитети,и вече всички се юрнаха да предсказват края на света...

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Вчера гледах и аз по новините за експеримента. Все едно говореха за някой филм Публикувано изображение Радвам се, че има българи в него, но просто не вярвам да постигнат тунели във времето. Казаха, че най-ранни резултати щяло да има 2010 година. Е, тя не е много далеч, така че ще видим какво ще е в началото

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Добре че нито един от тези журналистически гении не е попадал на информация за антинобеловите награди. Само като си представя каква статия може да се скалъпи примерно на тема миналогодишната награда за физика (изследване на електромагнитната левитация на жабите) направо тръпки ме побиват...

Редактирано от asa (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Големият адронов колайдер

Многократно завършвам постовете си със споменаването на Големия адронов колайдер — или по-известен със съкращението си LHC (от Large Hadron Collider). Сега ми се иска да посветя един пост специално на него, защото този колайдер е нещо наистина специално.

Големият адронов колайдер е ускорител на частици, който се строи в момента в ЦЕРН (Европейска организация за ядрени изследвания) до Женева, Швейцария. Той заема мястото на стария LEP (Large Electron-Positron Collider) в огромен тунел с диаметър 3 м, обиколка 27 км и заровен на 50 до 175 м под земята.

Публикувано изображение

Колайдерът е съставен от две успоредни тръби между свръхпроводими магнити, охлаждани от течен хелий. В тях ще се пускат два лъча от протони, които ще обикалят в противоположни посоки и ще пресичат траекториите си в четири точки по 27-километровото трасе. Всеки протонен лъч ще има енергия от 7 TeV, като общата енергия на сблъсъка ще е 14 TeV.

TeV (тераелектронволт) е единица за енергия, използвана във физиката на елементарните частици. 1 TeV е приблизително равен на кинетичната енергия на летящ комар. Това, което прави Големия адронов колайдер специален е способността му да концентрира енергия в зона, милиони милиони пъти по-малка от комар.

Преди да бъдат пуснати в главния ускорител протоните ще бъдат ускорявани на етапи в линейни и по-малки кръгови ускорители. Освен протони, в LHC ще се изследват и тежки йони. Предвидени са шест подземни детектори: ATLAS, CMS, LHCb, ALICE, TOTEM и LHCf, като първите два са най-големите и са с общо предназначение. Докато работи ускорителят, общата енергия в магнитите ще достига 10 GJ (еквивалентни на 2.5 тона тротил).

Публикувано изображение

Част от въпросите, на които 7000 учени от цял свят се надяват да получат отговори след експериментите в Големия адронов колайдер са:

* Дали Стандартният модел нарушава механизма на Хигс за образуване на масите на елементарните частици? Ако не, колко са Хигс бозоните и каква е масата им?

* Ще бъде ли по-точното измерване на масите на барионите напълно съвместимо със Стандартния модел?

* Имат ли елементарните частици суперсиметрични партньори?

* Защо има очевидно нарушаване на симетрията между материя и антиматерия?

* Съществуват ли допълнителни измерения (както предсказва теорията на струните) и можем ли да ги "видим"?

* Какво всъщност са тъмната материя и тъмната енергия?

* Защо гравитацията е с много порядъци по-слабо взаимодействие от останалите три?

Въпреки че отговорите на тези въпроси биха били безценни, новият ускорител на ЦЕРН си има цена, която не е никак малка. Първоначално приетата през 1995 г. стойност на проекта е била 1700 млн. евро плюс 140 млн. евро за експериментите, но през 2001 г. е направено преизчисляване и цената се е вдигнала с 300 млн. евро за ускорителя и 30 млн. евро за експериментите, което общо прави колосалните 2.17 млрд. евро. По време на строителството са изниквали множество проблеми пред инженерите и всичко това доведе до преместване на крайния срок от 2005 към април 2007, а на 22 юни ЦЕРН обяви нов срок: май 2008 г.

Публикувано изображение

Съществуват известни притеснения относно безопасността на Големия адронов колайдер. Според някои хора експериментите в него могат да предизвикат няколко теоретични катастрофи, способни да унищожат Земята или дори Вселената! Например:

* Създаване на стабилна черна дупка;

* Създаване на странна материя, по-стабилна от обикновената материя;

* Създаване на магнитни монополи, които да катализират протонния разпад;

* Иницииране на преминаване към различен квантово-механичен вакуум.

Според проучвания на ЦЕРН няма опасност от подобни инциденти. Учените очакват получените мини черни дупки да се изпаряват почти мигновенно заради лъчението на Хокинг, въпреки че то не е доказано.

Публикувано изображение

Когато човечеството е на прага на нови открития и навлиза в неизвестни територии няма кой да гарантира, че всичко ще мине безпроблемно. Риск винаги е имало и винаги ще има.

Източник vselenata.net

Бях го чел преди време, но днес в новините казаха че до дни ще бъде пуснат и ще се проведът експериментите, заради които е построен. А именно симулацията на "големия взрив", от който се е сътворила вселената. Но това крие и опасности, или иначе казано апокалипсис. Все пак там работят вече близо 10 000 учени, но нищо не е сигурно. Какво бихте си помислили ако знаехте, че ще имате само още няколко дни на земята, преди тя да изчезне?

Допълнителен видео материал на btv.bg

Редактирано от life_alert (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

С нетърпение очаквам да видя какво ще се случи.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Тази вечер Канал 1 ще излъчи репортаж на Бойко Василев по този повод.Смятам да гледам,той е бил там преди месец.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Ами мен много ме е страх! Еспериментът почва утре и................ не ми се ще да дойде края на света и всичко да се изпари..........Това си е вид неутронно оръжие........ Публикувано изображениеПубликувано изображениеПубликувано изображение Страх ме е какво ще стане утре!

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Доколкото разбрах резултатите ще станат ясни чак към 2010год.Егати формулите,егати изчисленията

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Ами мен много ме е страх! Еспериментът почва утре и................ не ми се ще да дойде края на света и всичко да се изпари..........Това си е вид неутронно оръжие........ Публикувано изображениеПубликувано изображениеПубликувано изображение Страх ме е какво ще стане утре!

не се безпокой. ако взривят света няма да усетиш нищо, защото ще се случи мигновено. така че спи спокойно :cheers:

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави ново...