Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Бихте ли се върнали да живеете в България?

Featured Replies

• Автор

всеки си има някакво разбиране мога да напиша цял роман по тази тема незнам ти къде живееш но ако никога не си живял дълго време вчужбина едва ли ще разбереш...

• 2 седмици по-късно...
  • Отговори 115
  • Прегледи 35,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Моята сестра също е в Испания с мъжа си и малкия, ама мъжът й не ще да чуе за тука, докато не се пенсионира, чак тогава можело...Обаче да им видите лицата, като си дойдат :)

[/quote

Така е, разликата обаче е в това, че хората, които са извън България повече от 1 година, я приемат като място за Ваканция.

Та здравейте на всички. Като ново зайче във форума ще споделя, че съм от 3 години в Германия и наистина не знам дали бих се върнала. Понякога не издържам тук и ми се иска да хвърля всичко и да си събера багажа. В други моменти като чувам за проблемите, с които близките ми се сблъскват, не искам и да чуя за БГ. Трудно е да бъде категоричен човек. За това е времето, което ще покаже накъде ще ни издуха вятъра. :clap:

• 3 месеца по-късно...

Аз също съм във Франция да уча за 1 година,не друго ами най-вече езика.Както и да е аз също отговарям ДА БИХ се върнал.Липсва ми балканския манталитет,държанието на хората тук е доста странно,има известна доза първенющина според мен.Вярно че в България може да е бардак,инфлация,корупция и т.н. обаче там си е моят бардак и аз как да кажа свикнал съм.Някъде си спомням че се казваше "Родените в робство немогат да живеят в демокрация" и с мен е нещо такова,иначе като стандарт на живот и по-висок от нашия ,в това спор няма.Може би един ден бих се върнал тук,ако вече в България стане хептн зле-да нямаме пари и за хляб,иначе ще се върна ще се опитам да си хвана свястна работа и ще гледам да се оправя в България.Все пак не може всичи да заминат,все някой трябва да остане.

Който не е ходил поне в три четири страни да не коментира за да не се излага.Бил съм и в силно развитите и в слабо развитите държави по които толкова много се прехласвате,но и аз честно да си кажа тука си ми е най-добре.Не че не ми харесва в Италия или във Франция,просто не се чувствам на "място",някак си ми е нервно дори когато пия кафе на някой 1500 годишен тротоар.Разбрах, че да си трудовак навън е най-лошото нещо което ми се е случвало.И си обещах,повече в чужбина "по-работа" да не ходя,виж на кафенце в Париж не бих отказал.

Който не е ходил поне в три четири страни да не коментира за да не се излага.Бил съм и в силно развитите и в слабо развитите държави по които толкова много се прехласвате,но и аз честно да си кажа тука си ми е най-добре.Не че не ми харесва в Италия или във Франция,просто не се чувствам на "място",някак си ми е нервно дори когато пия кафе на някой 1500 годишен тротоар.Разбрах, че да си трудовак навън е най-лошото нещо което ми се е случвало.И си обещах,повече в чужбина "по-работа" да не ходя,виж на кафенце в Париж не бих отказал.

Какво да ти кажа- същата работа е и с мен.

Бихме ли се върнали? Разбира се, че бихме. Обаче ... тези, заради които се наложи да напусна, са си още там, същите по същите места...

Quo vadis?

:P

Здравеите,

от 14 години живея във франция и нещо почна да ми омръзва. Замислям се да се прибера в бг но това е труден избор. Съмнявам се че бих се адаптирала с неуредиците там, с манталитета на някои, но има доста неща които ме карат да съм оптимистка.

Мислите ли че е лесно да се намери добре платена работа в БГ, над 2ооо лева, с френска диплома и опит...Има ли върнали се хора?

Какво мислят тези които си живеят в Бг и познават по добре трудовия пазар от нас другите? Не вярвам много на писаниците във вестниците че в БГ има глад за кадри, кадри има заплати няма кой да дава...Нали така или се бъркам?

Благодаря ви предварително за отговорите

Не. Защото си намерих място под слънцето. Никога не съм се чувствала добре в България - не ми понася нашенския манталитет, съжалявам. Пък нека си остана цял живот чужденка - за мен е по-важно да съм щастлива чужденка в чужбина, от колкото нещастна българска в България. Пък и света отдавна се е превърнал в място на непрекъснато движение - едни си идват, други си отиват. Видях достатъчно от Изтока и най-вече от Запада, дори прехвалената Америка - на Север ми е най-добре. Малко слънце, топли хора, закон, ред и едно невероятно спокойствие. П.П: И като толкова обичате България, поне можете да си я изпишете правилно, а не със съкращението БГ - винаги много ме е дразнело.

• 3 седмици по-късно...
Не, не бих се върнала. Може да ида и в друга държава - никой не ме е вързал в Испания, но не и в беге.. тъжно, но ситуацията е ткава..
  • 3 седмици по-късно...

"...Булеварда с лиричния ритъм аз не сменям за Шанзе лизе тук възкръсват след дългото скитане уморените ми нозе.."

Аз все още подготвям ударното си заминаване, което ще стане след години, но, не само, че няма да се върна, даже няма да стъпя, нито ще давам интервюта на БГ медии, нито пък ще си пусна БГ музика или ТВ. Сега, нека да изложа фактите, да не вземе некой да каже, че съм черноглед.Качеството на храните, които предлагат тук, е окаяно, и е над 1000% по-ниско, и над 200 % по-скъпо, отколкото във Франция, според изследванията.Сирене, масло, и прочие, от палмово масло, пилета, инжектирани с женски хормони, за да се задържи водата в клетката и надуе, като умре, животни, хранени с отпадъци, смлени кожи, кости, понякога улични животни и мишки, розови кренвирши от почерняло, прясно смляно месо и бракувана сланина, за хляба да не говорим, разредено с вода мляко до неузнаваемост, по-скъпо от френското, и в пъти по-некачествено от него, и тия пак реват, че няма един лев, като продават само няколко процента истинско мляко...Нишесте в кисело мляко и топено сирене, вместо други субстанции, разредени маркови безалкохолни напитки, спиртосани и оцветени алкохолни питиета...Фалшива, йонизирана минерална вода, над 500 пъти по-скъпа от чешмяната, а е СЪЩАТА.Аланкоолу, къде във Франция има месечни сметки, по-високи от цялата заплата?! Къде има такива случаи с отрязани погрешка крайници, убити новородени, полицейски произвол?! Имам чувството, че Бузинка трябва да отиде на преглед.В разгара на световна рецесионна криза, да махнеш почвата под краката си...Не си мисли, че паспортът ти гарантира сигурна работа.Не ме съдете, изложих своята, фактическа гледна точка.

Е, не са чак толкова зле нещата. Вярно, че тук не е нормална държава, но и в чужбина не винаги е по-добре. Аз смятам да се преселвам извън България, но не там, където е много по-добре. Във всеки случай това за цените е вярно. За качеството на храните също е вярно. Всъщност единственото нещо, от което съм доволен в България е времето - слънчево, топло и светло. Зимата на север никак не ми харесва.

• 3 месеца по-късно...

Не се връщам за нищо на света.В момента сме си в БГ на "почивка" и от вторият ден нямам търпение да се махна

Не се връщам за нищо на света.В момента сме си в БГ на "почивка" и от вторият ден нямам търпение да се махна

и аз НАПУСКАМ след 2 седмици и ТРЪРЖЕСТВЕНО ОБЕЩАВАМ

да не връщам повече в тоя ТЮРКО-КОМУНИСТИЧЕСКИ вилает

поне през следващите 50 години!!!

Редактирано от hari solomon (преглед на промените)

Този синдром на непоносимост съм го забелязала при много приятели и колеги. Зор лятото да се приберем в България, вземат си билети за по един-два месеца и на втората седмица ми се оплакват по скайп, че си искат "вкъщи" и не им се стои вече Публикувано изображение

Чужбината не само помага, а и много вреди. Често и ужасно разглезва - веднъж като свикнеш на улици без дупки, чистота, спокойствие и ред, после трудно се отвиква. Има тука един убавец, сега се сетих за него - той от Стокхолм (обявена за най-спокойната столица в Европа), се прибра в София - трудно е от кон на магаре понякога. :)

Този синдром на непоносимост съм го забелязала при много приятели и колеги. Зор лятото да се приберем в България, вземат си билети за по един-два месеца и на втората седмица ми се оплакват по скайп, че си искат "вкъщи" и не им се стои вече Публикувано изображение

Чужбината не само помага, а и много вреди. Често и ужасно разглезва - веднъж като свикнеш на улици без дупки, чистота, спокойствие и ред, после трудно се отвиква. Има тука един убавец, сега се сетих за него - той от Стокхолм (обявена за най-спокойната столица в Европа), се прибра в София - трудно е от кон на магаре понякога. :rolleyes:

Мдам, но не с всички се получава така. Моята сестра примерно и мъжът й, като си дойдат тук, не им се връща там. А там им е спокойно, не мислят чак толкова като нас за утрето, просто им е по-лесно. А може пък и да не им се връща, защото все пак тук се прибират заради близките, а и все пак са на почивка Публикувано изображение Но постоянно ни повтарят, че сме герои, щом успяваме да живеем при тези цени и тези заплати...

И какво постигна с този пост,защо изобщо се връщате в България - за да избиете някой и друг комплекс,да се почувствате велики че сте избягали от "тинята"...ами махнете се,май само това можете....Живея в България,имам добра работа(от 9 години),прилична заплата,собствени жилище и кола,прекрасно семейство,и това съм постигнал сам,с желание и вяра...За това държавата не е важна...Вие освен че попадате в графа "чужденци"(или "гастарбайтери"),какво друго сте постигнали....Сигурно сте направили услуга на държавата като сте се махнали,но моля ви не я плюйте...Не съм псевдопатриот,но се дразня когато някой забравя корените си...Поздрави.

ами то в държавните администрации винаги е така по ниски са заплатите поне тук

гледам моите приятели в софия никой от тях не взема по малко от 2ооолева и не са най високо управленческо ниво, не са и мафиоти нормални менъджери и живеят горе долу добре

а хората които работят в западни фирми са над 4ооо лева заплатите им, а един приятел е програмист му дават 8ооолева......на месец

сега как е по добре тук за 2500евро при минимална (тоест необходимото) 1ооо или в бг 4ооо при минимална 24о?

bouzinka мисля че си с някаква задна цел тука и за това си отворила темата.

Министъра на Труда и соцоалната политика в БГ е декларирала в данъчната си декларация годишна заплата 25000 лева(2080 лв месец).Провери го в сайта на НАП.

така.ако ше ни убеждаваш че във франция е мнооого зле сбъркала си.

кво имаш да се убеждаваш . ми то е ОЧЕВИДНО.

и ако някой твой приятел взима 3 и 4 хиляди , то той вероятно е един 1000-та човека в БГ с такава заплата.

Ако толков искаш да те УБЕДИМ да се върнеш тука, просто хвани самолета и ела за 1 месец и пробвай.

След 2-3 седмици ше търчиш да се върщаш.шото то е добре да си сприятелите си ама... ако може френската заплата и условия.е нема такова чудо тука.тук е АНАДОЛА.

И какво постигна с този пост,защо изобщо се връщате в България - за да избиете някой и друг комплекс,да се почувствате велики че сте избягали от "тинята"...ами махнете се,май само това можете....Живея в България,имам добра работа(от 9 години),прилична заплата,собствени жилище и кола,прекрасно семейство,и това съм постигнал сам,с желание и вяра...За това държавата не е важна...Вие освен че попадате в графа "чужденци"(или "гастарбайтери"),какво друго сте постигнали....Сигурно сте направили услуга на държавата като сте се махнали,но моля ви не я плюйте...Не съм псевдопатриот,но се дразня когато някой забравя корените си...Поздрави.

умнико ами не се ли усещаш че имаш добра работа шото ние сме избягали .

всека годин пращаме 2 милярда евро, което е повече от официалния икономически растеж на България. с една дума парите на емигрантите формират ик растеж на БГ икономиката.така че може да имаш добра работа,ама май нищо не произвеждаш(но тва е друга тема)

всека годин пращаме 2 милярда евро, което е повече от официалния икономически растеж на България. с една дума парите на емигрантите формират ик растеж на БГ икономиката.така че може да имаш добра работа,ама май нищо не произвеждаш(но тва е друга тема)

Не се бях сетил,извинявай Публикувано изображение ...Да ти дам банковата си сметка да ми ги превеждаш направо там...

P.S.Извини ме,но поста ти е доста неграмотен,слава богу че икономиката ни не се гради на такива като теб...

не му обяснявай... имам малка фирма в Германия и правя горе-долу същото - осигурявам работа на талантливи и образовани хора именно там, в България. парите, които отиват от чужбина натам никой не ги брои, ама иначе все сме виновни, че сме "бегълци". тия бегълци наливат толкова, колкото 10 пъти по толкова от "нейзбягалите" не наливат.

Не се бях сетил,извинявай Публикувано изображение ...Да ти дам банковата си сметка да ми ги превеждаш направо там...

P.S.Извини ме,но поста ти е доста неграмотен,слава богу че икономиката ни не се гради на такива като теб...

абе аз като гледам ква икономика сте изградили вие смех смех

и кво произвежда БГ че не се сещам хах Публикувано изображение

между другото колко получавашПубликувано изображение и кво всъщност РЕАЛНО произвеждаш

тия теории ги обяснявай на баба си

не му обяснявай... имам малка фирма в Германия и правя горе-долу същото - осигурявам работа на талантливи и образовани хора именно там, в България. парите, които отиват от чужбина натам никой не ги брои, ама иначе все сме виновни, че сме "бегълци". тия бегълци наливат толкова, колкото 10 пъти по толкова от "нейзбягалите" не наливат.

абе аз като гледам ква икономика сте изградили вие смех смех

и кво произвежда БГ че не се сещам хах Публикувано изображение

между другото колко получавашПубликувано изображение и кво всъщност РЕАЛНО произвеждаш

тия теории ги обяснявай на баба си

Далече съм от мисълта да се обяснявам във форум,затова предлагам да запазим добрия тон и да спрем...Показахме мускули,премерихме пи*ки и вече пълниме темата с офтопик...Поздрави и спорен ден.

Уважаеми съфорумци, моля спазвайте добрия тон. Всяко изказване извън темата и/или в разрез с добрия тон ще замине в коша и ще изпроси на автора си временна или постоянна почивка!

На всички българи в чужбина, честито! Ще имате министър на българите в чужбина. За такъв се спряга Божидар Димитров. Сега ще цъфтите и връзвате.

Лека сорка за българите в България, но вие ще храните това чудо.

vesti.bg

Работата на Динитров, а и доколкото го познавам е да осигурява взаимоотношенията м/у държавата и бесарабските българи и тези в западните покрайнини. Някой ако си мисли, че правителството и Божидарчо в частност ще тръгне да се интересува от Пешо в ЮАР се жестоко лъже.

Връщам се само на почивка за да видя близките си и да харча пари на воля.. За постоянно не бих се върнала, защото съм свикнала с начин на живот който в България няма да имам..

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.