Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Бихте ли се върнали да живеете в България?

Featured Replies

Хич не се връщайте в Страната на Чудесата

Не ви трябва,стойте далече

Аз ще ходя на Луната в скоро време

Публикувано изображение

• Отговори 115
  • Прегледи 35,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Аз ще ходя на Луната в скоро време

Публикувано изображение

Еми има хора,които наистина са за Луната!

Как е възможно някои от потребителите да пишат толкова неграмотно? Публикувано изображение Чак до там ли е стигнало българското образование? Публикувано изображение Каква реализация в чужбина, какви пет лева, щом родния си език не владеете! :clap:

Редактирано от Stavanger (преглед на промените)

Как е възможно някои от потребителите да пишат толкова неграмотно? Публикувано изображение Чак до там ли е стигнало българското образование? Публикувано изображение Каква реализация в чужбина, какви пет лева, щом родния си език не владеете! :P

Не знам точно кои потребители визираш,но за съжаление си прав,на доста им липсват елементарни познания по правопис и пунктуация.

Все пак форумът не е изпит по БЕЛ,хората бързат понякога,недоглежат,натискат погрешни клавиши и т.н.

Как е възможно някои от потребителите да пишат толкова неграмотно? Публикувано изображение Чак до там ли е стигнало българското образование? Публикувано изображение Каква реализация в чужбина, какви пет лева, щом родния си език не владеете! ;)

2.9 Не е желателно публикуването на коментари, в които се критикуват други потребители за неспазване на правилата, както и за техния правопис. За тази цел ползвайте бутона "Докладвай", намиращ се под всеки един пост. Използвайте тази функция САМО, за да докладвате за съдържанието на дадено съобщение, което според Вас трябва да бъде модерирано, а не като средство за комуникация с модератор с други цели. Постове, излизащи извън рамките на изискването, ще бъдат трити или редактирани.

На български пиша само във форума,никъде другаде не ми се налага.Доста често проверявам някой думи как се пишат,с "о" или "у"...как беше?

Изобщо не ми е лесно.Не ми се иска да е така,но човек забравя,колкото и да е учил преди това.Едно се чува,друго се пише....

Нямам нищо против забележки,стига да се споменава къде точно съм сбъркала,защото в повечето случай не виждам грешките!

Редактирано от iveta7 (преглед на промените)

Не познавам човек, който да е живял дълго време в чужбина, после да е решил да се върне в България, и на свой ред да не е проплакал, че пак иска да емигрира. Не казвам, че няма такива, но поне сред познатите ми наистина няма. Всеки върнал се в България самоцелно без ясни планове и представа бива разочарован от живота там, причините гледам вече сте споменали на дълго и на широко по-горе, та няма да ги повтарям. :) Горещо препоръчвам на всеки копнеещ по родината си да си направи ясен план, какво и къде ще прави и как ще живее, само така ще си спести много разочарования.

Ако ще се прибираш, успех - ще ти е нужен! Аз бях 6 години в UK и се върнах в БГ. Голяма грешка! Даже работа не ми се е налагало да си търся, защото си работех за UK фирма и само трябваше да си харча парите в БГ. Е не издържах нито на чалгата, нито на мръсотията, нито на простотията, нито на злобата, нито на социалното напрежение. Знам и за други случаи като моя, в които хората си помислиха, че БГ е вече бяла държава и се прибраха само за да останат разочаровани. Сега съм в Испания и нямам намерение да се връщам, освен за по няколко дни да видя роднини и приятели.

• 2 седмици по-късно...

Не познавам човек, който да е живял дълго време в чужбина, после да е решил да се върне в България, и на свой ред да не е проплакал, че пак иска да емигрира. Не казвам, че няма такива, но поне сред познатите ми наистина няма. Всеки върнал се в България самоцелно без ясни планове и представа бива разочарован от живота там, причините гледам вече сте споменали на дълго и на широко по-горе, та няма да ги повтарям. :)

Горещо препоръчвам на всеки копнеещ по родината си да си направи ясен план, какво и къде ще прави и как ще живее, само така ще си спести много разочарования.

Напълно споделям твоето мнение

• Автор

Ако ще се прибираш, успех - ще ти е нужен!

Аз бях 6 години в UK и се върнах в БГ. Голяма грешка!

Даже работа не ми се е налагало да си търся, защото си работех за UK фирма и само трябваше да си харча парите в БГ.

Е не издържах нито на чалгата, нито на мръсотията, нито на простотията, нито на злобата, нито на социалното напрежение. Знам и за други случаи като моя, в които хората си помислиха, че БГ е вече бяла държава и се прибраха само за да останат разочаровани.

Сега съм в Испания и нямам намерение да се връщам, освен за по няколко дни да видя роднини и приятели.

лелеле видяхте ли скъпи съфорумци, няма почти нито едно положително мнение? почвам наистина да си казвам че съм наивно парче като си мисля че бг се е променила и може да се живее добре там...Но около мен доста хора се прибраха там след години във ФР и честно казано се чувстват добре. Няма ли един от вас който да се е върнал и да е останал, а не отново заминал?

Аз мисля да пробвам за да не съжалявам че не съм пробвала все пак веднъж се живее и ако не стане: кръгом.

Извинявам се за правописа и пунктуацията, но съм с една клавиатура, на която половината знаци не знам къде се намират на кирилица...

И този от вас който говореше за планове : естествено че като правиш нещо трябва да бъде с цел и ясно очертани намерения, това е така за всяко нещо. На една екскурзия да отидеш трябва да знаеш защо го правиш иначе се превръщаш в обикновен турист

• 3 седмици по-късно...

...Горещо препоръчвам на всеки копнеещ по родината си да си направи ясен план, какво и къде ще прави и как ще живее, само така ще си спести много разочарования.

Здрасти,Веселяче,

отдавна не сме си писали,ти последно май изпадна в някаква дупка ,ама гледам ,че успешно си се оправил !хехехе майтапя се да не се засегнеш,пак!

сега ,забелязвам ,че пак си се изказал неподготвен,аз съм един дет ша са връща,и досега не съм си ходил в БГ-то.

щото като си ида и няма повече да стъпя в тая "миерда"наречена испания .

Пък за плана кво да ти кажа ,щом го препоръчваш и то горещо ще си помисля и после ще ти го споделя ,ако искаш!

айде жив и здрав!

• 1 месец по-късно...

До България и назад

Заради европейските пенсии гурбетчиите не искат да чуят за връщане в родината

понеделник, 17 ноември 2008

Мартин Карбовски

Завръщането на емигрантите тези дни е постната медийна дъвка на политиците. Никой няма да се върне скоро - другото е игра на патриотизъм с шикалки.

Политиците просто не знаят защо българите бягат - те изтъкват като причина големите заплати на Запад. Но това съвсем не е така.

Основна причина за емиграцията на българите е европейската пенсия. Всеки, който е работил от 5 до 15 години в Евросъюза, след пенсионирането си ще получава пенсия (при това може да му я пращат и в родината) между 600 и 1000 евро. Всъщност това е днес българската мечта - да поработиш за пенсия в Европа, а като остарееш да се върнеш в порутената къща на село. Ако това продължава, България след време ще бъде резерват за пенсионери втора ръка чиито деца ще имат същата мечта - европенсия на родна почва.

След приемането ни в ЕС почти всички нашенци работят законно. Това им дава право да си пишат трудов стаж. В Хатива, Испания, може да срещнете българин, който е бил директор на училище у нас, а там кара камион за смет. Не взима много пари, защото плаща наем и живее скъпо, но подсигурява старостта си.

Инженери и атомни специалисти работят като чистачи алпинисти и зарзаватчии, където и да е, както и да е. Само и само да добавят към българския си стаж и малко европейски. Дори и да загубят работата си в Испания, нашите са работливи и винаги си намират друга. Освен това те знаят - едно е да си безработен в ЕС (където продължават да ти текат здравно и пенсионно осигуряване), друго е да си "добре платен" в България. Първото е курорт, второто е концлагер

В целия ЕС българите са се специализирали към черна, неблагодарна и мръсна работа, която другите емигранти не искат да вършат - така че мястото им е сигурно. По-младите хора, които още не виждат пенсията като алтернатива, имат съвсем друга причина да не се връщат - стотиците хиляди наши деца, които вече са се приспособили прекрасно към добрата среда за отглеждане на деца в Европа. Тези малчугани не говорят добре български и дори да са само от няколко години в емиграция вече имат друга ценностна система. Примерно, че Испания е за учене, а България - за почивка. Ако към децата има и малък заем за къща или кола, това съвсем приковава българските емигранти.

У нас могат да им предложат хляб и сол на летището, но после хлябът и солта няма да стигнат доникъде. 1500 лева заплата е офертата, с която отива Масларова в Мадрид. Но това са пари, които нашите емигранти ще получават от ЕС, когато остареят, дори и без да работят. Не си правете илюзии - емигрантите са се замогнали на претенции и те биха се върнали, за да инвестират в нещо парите си, заради бизнес или заради бъдеще. Но те не го правят поради българското проклятие - у нас не можеш да правиш житейски планове. Някои се връщат, да. Правят го за седмица и пак тръгват.

Там е трудно, тук - невъзможно

И последното, но най-важното нещо, заради което няма да се върне никой от емигрантите. У нас то е трудно да бъде разбрано. Емигрантите казват, че имат "спокойствието" на своите нови родини. На учудено повдигнатите ни вежди те отговарят - ние сме спокойни за утрешния ден и за децата си. Знаем, че в болницата няма да ни се подиграват и да ни искат пари. Знаем, че няма да ни оберат, но дори да се случи, полицията и съдът ще си свършат работата. Знаем, че децата ни учат в подредени и създаващи ценности училища. Знаем, че ни излиза скъпо, но още по-скъпо е да бъдеш излъган.

"По корем ще се влача, но няма да се върна в България". Това казва фризьорът Иво в едно от предградията на Мадрид. И продължава: "Когато се върна при майка ми в "Дружба" в София, 25 дена от ваканцията просто чакам да мине тази мизерия. Кал, тъмнина и тъжни груби хора. Вече дори не ми е мъчно за нищо там." България вече е станала "там" за емигрантите. "У нас, тук" вече е само чужбина

Някои от тях не се връщат дори и да знаят, че родителите им са зле със здравето. Защото, докато са в чужбина, те ще могат да поддържат двете неща, за които живеят - старите си майки и бащи в родината и децата си на новото място. По средата е само пенсията.

http://www.standartnews.com/comments/detai...ългария-и-назад

Карбовски отново е напипал същността на нещата.

От 3 години живеем в Канада.И тук не е лесно, има си проблеми , но от друго естество. Харесва ни и само да не се заричаме , де , но никога няма да се върнем в България. Да вярно.че ни е дала много: образование , приятели , велика история, велики личности . НО: последните 15-18 години България ни осакати душевно, интелектуално, материално. Някой ще каже : ми така е като не си стойте тук няма да има оправия-ДА така е , НО: Стояхме , подскачахме по митингите, бачкахме в продължение на години за минималната и малко отгоре, затягахме колани, викахме си още малко и ще се оправим , но така и не се видя светлинката в тоя БГ тунел. Затова си казахме :СТИГА ...... живота ни заминава в мизерия и очакване да се оправим, в очакване да живеем и работим достойно. Така ,че : Никога няма да се върнем в тази клоака отново. П.П. Вече ни е страх да си пуснем новините , че не знаем каква трагедия ще дадат...то не е газта,парното, пенсии по 100 лева, леш и кръв по пътищата, апартаменти по 500 000 лева, ЧЕЗ, НЕК, храна, хляб...... ...трагедия.....не ми се мисли.......a зима иде.....поредната....но малко по-различна чини ми се .....

Редактирано от viper7277 (преглед на промените)

Понеже са казани доста неща за Испания ще изкоментирам на бързо

В Хатива, Испания, може да срещнете българин, който е бил директор на училище у нас, а там кара камион за смет. Не взима много пари, защото плаща наем и живее скъпо, но подсигурява старостта си.

Не е тайна че може би 80% от българите мъже в Испания са шофьори.Дали ще кара смет,хранителни продукти или каквото и да било няма значение.

За парите не съм съгласна.Заплатата е около 2000-2500 евро което не малко.

Чесно да кажа,не съм видяла никой да живее скъпо.Всеки къта пари и гледа колкото е възможно по малко да харчи.

Дори и да загубят работата си в Испания, нашите са работливи и винаги си намират друга.

Това вече мина...в момента има криза,много е трудно е да си намериш работа.Знам от личен опит.

Махнеш ли се от някъде,просто няма начин да намериш нещо друго.

Извадка: По данни на испанските власти през последните 12 месеца над 450 хил. души са съкратени, половината от които чужденци.

Испания е за учене, а България - за почивка.

Толкова са зле с образованието...не може ти на 17 години да учиш таблицата за умножение това го давам само като пример.

Никога няма да кажа че тая държава е за учене!

Ако към децата има и малък заем за къща или кола, това съвсем приковава българските емигранти.

Не може един кредит да ме прикове.Преди да се тегли заем се мисли - дали може да се плаща,независимо къде се намираш.

За другите неща съм горе-долу съгласна!

Като заключение...има много по важни неща от парите!

Редактирано от iveta7 (преглед на промените)

...и аз да се включа в темата :P

bouzinkа, 14 години са си доста време - предполагам, че всеки който е прекарал толкова дълго време в чужбина го наляга голяма носталгия. Защо не си вземеш един голям отпуск и си отидеш до БГ - прекарай 2,3 месеца там - ако за това време си ок, тогава няма да имаш никакви проблеми, но така да си правиш експерименти - ще се интегрирам или не, малко на шега отива.

Аз съм от 4 години в Англия, прибирам се поне веднъж годишно и ми е напълно достатъчно. В БГ се виждам евентуално след като се пенсионирам - ако имаме напредък съм там, ако ли пък не ... някъде в Алпите :rolleyes:

• 2 седмици по-късно...

Дали защото прекалено малко време съм извън България или защото прекалено много ми липсва,но аз бих се върнала. Това островче не е моето място за живеене.Не казвам,че не бих заминала отново(никой не знае какво ще го сполети),но със сигурнос след определен период ще се върна.Ако имам късмет и работя по специалността си,мога да взимам не лоша заплата.Ако пък не,грабваме се с любимият и отиваме по всяка вероятност в Испания. Живот и здраве,времето ще покаже,но ще се върна.

• Автор

...и аз да се включа в темата :ph34r:

bouzinkа, 14 години са си доста време - предполагам, че всеки който е прекарал толкова дълго време в чужбина го наляга голяма носталгия. Защо не си вземеш един голям отпуск и си отидеш до БГ - прекарай 2,3 месеца там - ако за това време си ок, тогава няма да имаш никакви проблеми, но така да си правиш експерименти - ще се интегрирам или не, малко на шега отива.

Аз съм от 4 години в Англия, прибирам се поне веднъж годишно и ми е напълно достатъчно. В БГ се виждам евентуално след като се пенсионирам - ако имаме напредък съм там, ако ли пък не ... някъде в Алпите :)

Аз сега си отивам декември с много точни планове, с намерена работа, само жилището остана. Ще започна на 2ооо лева заплата декларирана и осигурена на нея, дано ми стигат. С френския ми паспорт мога да се върна когато реша ако в БГ нещо не ме кефи всекидневния живот. Ще ви държа в течение за интегрирането ми в БГ. Трябва да се опита, нали?

Дали защото прекалено малко време съм извън България или защото прекалено много ми липсва,но аз бих се върнала.

Това островче не е моето място за живеене.Не казвам,че не бих заминала отново(никой не знае какво ще го сполети),но със сигурнос след определен период ще се върна.Ако имам късмет и работя по специалността си,мога да взимам не лоша заплата.Ако пък не,грабваме се с любимият и отиваме по всяка вероятност в Испания.

Живот и здраве,времето ще покаже,но ще се върна.

защо не се връщаш тогава а го слагаш в условно време (бих-?

Аз сега си отивам декември с много точни планове, с намерена работа, само жилището остана. Ще започна на 2ооо лева заплата декларирана и осигурена на нея, дано ми стигат. С френския ми паспорт мога да се върна когато реша ако в БГ нещо не ме кефи всекидневния живот. Ще ви държа в течение за интегрирането ми в БГ. Трябва да се опита, нали?

И аз си отивам с намерение да не се връщам.Дано имам късмет и на теб ти пожелавам такъв.

Трябва да се опита,ако пък не...обратно и така.

:wors:bouzinka

Дошла съм тук за да бъда с човека,който обичам докъто той се образова.Краят на неговото учение наближава.Когато приключи ще поостанем малко за да не се прибираме с празни джобове и след това ще се върнем.

Темата е бихте ли се се върнали,съответно отговарям-бих.

Редактирано от Тамио (преглед на промените)

• Автор

И аз си отивам с намерение да не се връщам.Дано имам късмет и на теб ти пожелавам такъв.

Трябва да се опита,ако пък не...обратно и така.

Верно ли бре Иветке????????? чувствам се подкрепена като виждам и други....Желая ти наистина приятна аклиматизация там...

:offtopic_s:bouzinka

Дошла съм тук за да бъда с човека,който обичам докъто той се образова.Краят на неговото учение наближава.Когато приключи ще поостанем малко за да не се прибираме с празни джобове и след това ще се върнем.

Темата е бихте ли се се върнали,съответно отговарям-бих.

добре момиче просто питах защо е бих ти ми отговори, всичко е тамън! успех там където си, живеенето в чужбина има много чар също и много добри страни, просто зависи от момента в живота ти, сигурна съм че е правилното решение в този момент от живота ти!

Верно ли бре Иветке????????? чувствам се подкрепена като виждам и други....Желая ти наистина приятна аклиматизация там...

Верно Публикувано изображение ...най-накрая и аз се реших :)

Едно знам,няма да съжалявам че не съм опитала.Така че каквото ще да става.

• Автор

Верно Публикувано изображение ...най-накрая и аз се реших :jumping11:

знаеш ли аз предпочитам да съжалявам за нещата които съм направила отколкото за тези които не съм

наистина УСПЕХ, аз съм много как да кажа excited от това начинание направо се чувствам супер жива от това ново предизвикателство ;)

Момичета, освен да ви пожелая успех и по-малко разочарования, друго не знам какво да ви кажа! Възхищавам ви се! На мен ми е още рано да мисля за връщане, но дръжте ни в течение, че за мен (пък и за много други) е доста интересно да видим как ще се развият нещата.

Верно Публикувано изображение ...най-накрая и аз се реших :lol6:

Радвам се, че има млади хора, които искат да се върнат. Щото тука само слушам как искат да избягат... Публикувано изображение

Моята сестра също е в Испания с мъжа си и малкия, ама мъжът й не ще да чуе за тука, докато не се пенсионира, чак тогава можело...Обаче да им видите лицата, като си дойдат ;)

• Автор

Радвам се, че има млади хора, които искат да се върнат. Щото тука само слушам как искат да избягат... Публикувано изображение

Моята сестра също е в Испания с мъжа си и малкия, ама мъжът й не ще да чуе за тука, докато не се пенсионира, чак тогава можело...Обаче да им видите лицата, като си дойдат :speak:

да потребител това имам предвид, в БГ се чувствам така както никъде другаде....светлината в България е друга, слънцето, мириса на въздуха, гледката сутрин когато се събудя към планината, магазинерката която ми разказва живота си, хората които ми завиждат, мъжете които се фукат с колите си, мадамите с парфюмите си....всичко това е наше

да потребител това имам предвид, в БГ се чувствам така както никъде другаде....светлината в България е друга, слънцето, мириса на въздуха, гледката сутрин когато се събудя към планината, магазинерката която ми разказва живота си, хората които ми завиждат, мъжете които се фукат с колите си, мадамите с парфюмите си....всичко това е наше

Аха и защото са сини очите на Ален Делон затова кибичиш в Франция. Сакън, там няма планини, парфюми и карате на газени лампи. Екскюзе муа, но много си падам по такъв патриотизъм и то за какво, да чуеш кой мушнал магазинерката и да подушиш кравите. Само защо пак събираш саквояжа обратно, като е тъпо под Айфела?! Приказкита за Али Баба сме ги чели.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.