Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Бихте ли се върнали да живеете в България?

Featured Replies

Представям си как са ти се откъснали от сърцето тези 350 ойро. Това си е един Никон на тънка промоция бе човек, за която трябва да се дебне с месеци. Трябваше да им обясниш тези подробности, щяха да те разберат.

• 1 месец по-късно...
  • Отговори 115
  • Прегледи 35,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Когато се копират законите от някои страни от европа и се обесят всички упраници до десето коляно (ще изчакам 10 години да видя на къде варви и щи си помисля 7 пъти дали да се върна) ха ха ха пп Нека не смесваме понятията едно е Родината България и друго нещо е управлението и управниците.Преди 25 години един приятел ИЗБЯГЯ в Америка защото в България ня можеше да работи на 2 места,и му проверяваха гаража за крадени коли 2 пъти на ден(3 работа), полицаите кивичеха по цял ден за да ги черпи.Посочете ми какво се е променило?На мен ми изключиха тока преди две години с обяснението, че не сам консумирал ток? Платих като поп за прикачването!?

Редактирано от ronsim (преглед на промените)

Щом си живял толкова дълго извън страната,би трябвало да знаеш къде ти е по-добре.За мен лично,няма място където да се чувствам толкова на място,освен България.Това разбира се не изключва факта,че във Франция се живее по-добре.Просто вече съм се научил как да оцелявам в нашета си страна.Имам всичко от което се нуждае човек за да живее щастливо тук.За съжаление не всеки е имал този шанс.Така че,народе имигрирай ако тук си мислиш че те пренебрегват и недооценяват,но не си мисли че "на запад" медът е по-сладък а гроздето не е тъй кисело.

Обикновенно българите питат живееш ли или преживяваш.Когато те `пренебрегват` в чужбина боли по малко.

Просто вече съм се научил как да оцелявам в нашета си страна.

Е мерси , няма нужда - тъкмо започнах да "забравям" , че в БГ се бориш да оцелееш , и се наложи да с върна по лични въпроси . Нямам търпение да свърши агонията ми тук и да се връщам обратно - там където оцеляването не е основен приоритет ....

Скоро заминавам за чужбина. Тук правителството не мисли за народа си. Ако ми хареса оставам там.

ame='слънчице' date='26 януари 2010 - 09:42 ' timestamp='1264491761' post='1618023']

Скоро заминавам за чужбина. Тук правителството не мисли за народа си. Ако ми хареса оставам там.

[/quote

ZA sajalenie i v 4ujbina nikoi niama da misli za vas!

Na vsiakade se jivee trudno...ako ne si roden bogat!no vseki ima pravo da opita..:)

neka se ubediat smi..:yanim:

Кирилица ... Иначе имам приятели в чужбина и от отговорите им смятам, че не мисят да се върнат...

• 5 месеца по-късно...

Здравеите,

от 14 години живея във франция и нещо почна да ми омръзва. Замислям се да се прибера в бг но това е труден избор. Съмнявам се че бих се адаптирала с неуредиците там, с манталитета на някои, но има доста неща които ме карат да съм оптимистка.

Мислите ли че е лесно да се намери добре платена работа в БГ, над 2ооо лева, с френска диплома и опит...Има ли върнали се хора?

Какво мислят тези които си живеят в Бг и познават по добре трудовия пазар от нас другите? Не вярвам много на писаниците във вестниците че в БГ има глад за кадри, кадри има заплати няма кой да дава...Нали така или се бъркам?

Благодаря ви предварително за отговорите

Над 2000 лева заплата в България ???

:rolleyes: Жестоко се съмнявам,освен ако не става въпрос за някаква страхотна високо платена специалност,като информатика например...не знам,ама стандартите са доста различни и го казвам понеже знам за какво става на въпрос. ;)

Здравейте,

Разгледах темата обстойно и видях, че наиситна има доста интересни менния, но много ме учуди мненията на хората зад граница..или по-точно около 80-90% от тях, които оплюват собствената си държава. Не знам , защо е така. Явно са си останали със същия манталитет и въпреки, че са в чужбина 1, 3,5,10 години нищо не се е променило при тях като мислене. Добре, щом ви харесва стойте там , работете и се радвайте на живота, макар, че ме съмнява да има такъв, но както и да е., но не бъдете толкова злобни и нахъсани спрямо вашата родина.

Аторката на темата е абсолютно права за франция, а и не само за нея, за Германия, за Австрия, за Дания Норвегия, Швеция и още доста държави. Там просто е много рядко да видиш истински живот. Да , материалния човек може да живее добре, той и семейството му/ тази дума много се спряга навсякъде, да живее добре семейството. може би от гледането на много драми и трилъри по ТВ-то, та оттам сте го прихванали/, но както и да е. Материално добре..и после оттам насетне какво става....нищо.Точно това е думата. Това не е живот, повечето от вас си внушават, че живеят добре, за да оправдаят бягството си. Рано или късно всеки ще осъзнае, че дори и да спести 100.000, 200.000, 500.000 евро от зраво бачкане в чужбина, не е бил и няма как да бъде щастлив, защото щастието може да се намери в много и дребни неща, но не и в парите. Европейците също не живеят добре, да усмихват се по улиците, но всичко е насила, там няма истински неща., всичко е за пари направено. Ето примерно в Испания, държава с по-топла кръв.Ами всичко е с такси дори се плаща да влезеш в един незавършен строеж на центъра на Барселона, за стадиона Ноу Камп 9 евро, искаш да видиш и музея опп и там 9 евро на всяка крачка евро, всичко е за пари, къде е грижата за хора, защо няма безплатни неща. Няма да, но има закони...много закони и те се спазват.Това добре ли е, ами не е изобщо, страх те е като излезеш от вас да не нарушипш някой закон, защото могат да те глобят дори и ако си настъпил определена линия на платното за движение, защото ако си изтършеш сладоледа на улицата и изцапаш плочките също може да отнесеш 50-тина евро, защото това е демокрацията да вивееш в страх да не объркаш нещо и да не земеш да не спазиш някой закон, че лошо. Щеш, нещеш хората са си го направили за тях "роботи" и ти трябва да станеш такъв за да се вържеш в обществото.

В същото време, обаче и закони които не се спазват или просто пък са забравили да измислят такива. За какво става дума четете по-долу.

В Западна европа няма престъпност или ако има е много малко. Няма такова нещо, Италия всеки втори в Милано спецаилно е от африкански произход и се върти алъш вериш на центъра на града, на самия площад има кофички от Макдоналдс хвърлени, фасове, хартий и на никой не му прави впечатления.Полиция не видях. Тези черните само се озъртат, кой и как да приджобят. Мммм тва е Европ-а -чиста и подредена. В Испания, Барселона , всяка вечер след 21:00 в центъра , циганки, ама не като нашите, а супер черни направо катран ти подсвирват и ти предлагат свирка и сляп да си ще ги видивш, наоколо обикалят и сутениори. Полиция не видях да им прави нещо, като проверка и тн. Явно си плащат тук и там. В малките улички на Барселона мирише с извинение на урина. Традиция на каталунците като се напият до козирката да се облекчат в тесните малки улички. Тва е сериозно, който е ходил знае. Оффф какво да ви обяснявам повече, вие знаете как е, ама защо трябва да казвате, че там е иделано незнам. Колегите по-горе казаха, заплатите са добри, да добри са, но за сметка на какво, да прекараш 6 дни от 7 в работа ли? Не е ли много това, а за живота колко дни останаха ...мм май само 1 и какъв е живота през този 1 ден, май пред ТВ-то или ПС-то или в парка със семейството.Не ви ли звучи смешно, на мен не само ми звучи, ами и съм го виждал, доста е скучно и умряло. Хора не се залъгвайте на обещания на фирми и хора, които са отишли и се връщат в отпуските в БГ, скапани от бачкани, обаче за да оправдаят заминаването си и имихрирането казват,,,о да супер е не е като тук, ..ами да определено не е като тук, по-зле е.

приятен ден!

:)

Ммм,прочетох с интерес написаното от теб и донякъде съм съгласна.Да,така е,в чужбина като имаш работа и се чувстваш добре финансово,не е проблем като си харесаш нещо в магазина и да си го купиш на момента,това изобщо не влиза в проблемите.Но за жалост,не се чувстваш добре,тъпчат те като боклук,ти си никой,може да имаш и 5 дипломи и пак за тях си нищожество и те мачкат както си искат,но ти си траеш щото иначе си на улицата.Не е като в България,друго си е в къщи!!!

Но не мога да се съглася с всички негативни неща,които написа за Испания и го казвам с основание.Не ме разбирай погрешно,не съм особено голяма привърженичка на испанците,но тъй като имам поглед от близо,не може да кажеш,че не се прави нищо за хората,толкова социални придобивки имат колкото България не е видяла по времето на социализма,толкова паркове и градинки,а и не само,толкова финансови помощи ...такова нещо в Б-я не може и да сънуваш.Например с мизерните помощи за едно или две деца в България как се преживява?Имат много добре развити инфраструктури също.И да,може да са селяни,да пикаят и уригат като свине (и го казвам без извинение),но затова всяка сутрин си има хора по чистотата,който замитат след тях,така че не може да се гледа само отрицателното!!!

В чужбина имаш материални придобивки,но нямаш духовно спокойствие както би имал в Б-я,тъй като това си е нашата родина и обратното.

Редактирано от mariela_es (преглед на промените)

Не ка да започнем от начало. Дезертьор, емигрант и подобни епитети с които наричат Българите зад граница са в повечето случаи силни и в същото време нещастни личности търсещи по-добър живот. Всички знаем какво означава да живееш( по-точно е да преживявяш) в България. Колко години са необходими на една държава да оправи законите си, да подобри живота на СВОИТЕ поданици, и да премахне корупцията(в по-голяма част поне)? Много ще ме упрекнат, че ние сами избираме управлинието, а дали е така? Аз лично живея в чужбина защото: Не е възможно да изхранвам семейството си с мизерната заплата. Не може да се получи адекватно образование на децата ми. За мен това са фундаменталните причини да напусна страната. На някой може да му се стори, че по-вожно е да нахраним Душата си и не тялото, но на този етап на човешкото развитие все още е НЕВЪЗМОЖНО. Аз винаги се старая да избера по-малкото зло. Не е реално според мен, цените на стоките да са на нивото на европа и заплатите да не могат да осигурят ЖИЗНЕНИЯ МИНИМУМ.(Умолявам всички които мислат да ми опонират, да вземат да направят някои елементарни сметки (Средна заплата за Оператор на машина 657 лв, необходимите калории на ден и препоръчителни храни приемани за ден, необходимите ресурси (дрехи, ток, вода, данаци, усегуровки и други подобни ЕЛЕМЕНТАРНИ разходи, избягвайки да споменавам книги, телевизия, радио, телефони, кино и други ГЛЕЗОТИИ необходими на ЕДНА персона.) Мисля че това дава отговор защо предпочетох да замина на вън и да оставя душевните си терзания в България.

• 6 месеца по-късно...

Поради обстоятелства , след 10 години "навън" сега съм в наш'та мила Родина . От прочетените мнения - всеки със своята истина,обосновка,заблуда и пр. Аз бих останал в БГ сега без да се замислям много,ако се беше променила към добро действителността малко или много повече за 10 дълги годин....Защото в чужда държава винаги си чужд,въпреки любезностите,усмивките и годините ,стотиците предимства на развитите държави . Когато си на 25 години си с един акъл,аз съм вече на 41 и не искам "щастливият" живот там. За съжаление работейки в България обикновений човечец трудно може да гради бъдеще за децата си , все пак компютърен специалист не може да е всеки и да печели 2000 лв. Е,питам аз,с какви помисли ще трябва да прекарам дните,месеците оттук нататък...върнах се преди пет месеца и вече не бъркам хубавите седмици когато си идвах в отпуск с постоянното тягостно антибългарско ...не намирам точната дума -може би латентност,абе колко се е изписало за българския синдром . Ама тук си псувам на моя език без да се оглеждам ако ще съм един от многото жертви (защото на запад също ги има ама те си нямат село и умствена настройка) - тук да съм сред сродните и родени тук приятели роднини майки и бащи . Амин

• 4 седмици по-късно...

Здравейте,живея в чужбина от 6год.Погнусена съм от изказвания от рода на тези на silvestre. Би ли ми казал,защо си мислиш че българите в чужбина не са щастливи?По какво го разбра.Още един въпрос-знаеш ли колко милиони се вкарват в България годишно именно от имигрантите?Знаеш ли колко е трудно да работиш най-долната работа докато се интегрираш?Срам трябва да те хване имате ни като чумави,а не си давате сметка колко много помагаме за икономиката на държавата ни. Аз лично убожавам родината си влюбена съм в нея,но мразя държавата ни.Това е точка.По повод законите-ЕТО ТОВА НИ Е ПРОБЛЕМА НА БЪЛГАРИТЕ.Отказваме да живеем в разрес със закони,дисциплина.Всеки си прави каквото си иска.Никой не се съобразява с никой.Липса абсолютна на човечност от по голямата част на българският народ.Какво да правим?Би ли ми обяснил?Отностнно Испания,че всичко се плащало..............просто ми идва да ти се изсмея в лицето. Че то в България не е ли така-с тази корупция.Един прост пример-знаеш ли колко хора са платили на ЛЕКАРИ за да им се направи операция или да не ги оставят да умрат като кучета.Много е лесно да оплюваш съседската дъщеря и твоята да са я минали целия град.ЗАВИСТ ли е това не знам,но бих искала да имате повече уважение към хората,които се борят,някои търпят унижения и са принудени да живеят дълече от семействата си. мАЙКО МИЛА ТОЗИ ЧОВЕЧЕЦ КАКВИ ГИ ГОВОРИ ЗА БАРСЕЛОНА :baby: Така това всичко което го каза няма ли го в България? Последно искам да кажа.Струва ми се на мене,че е от рода на тези лисици които като не могат да стигнат гроздето казват че е горчиво.Жив и здрав да си.Просто не ти позволяват да си правиш каквото си пожелаеш и не можеш да подкупиш някой за да ти е по лесно и трябва да се потрудиш малко и за това говориш така. Много късмет пожелавам на всички българи зад граница не се отчайвате носете гордо българското име,че ние българите имаме с какво да се гордеем и дано някой от нас да ни прослави,че хората да знаят ,че никога не сме били паразити и сме дали много на света.

Един прост пример-знаеш ли колко хора са платили на ЛЕКАРИ за да им се направи операция или да не ги оставят да умрат като кучета.

Да да, тъжна картинка е здравеопазването в бг.

Един мой роднина алкохолик, умря точно както куче вкъщи, защото в болниците в София го държаха само по 10 дена. 

Не знам как е в другите държави, но в болниците в Белгия подобно нещо не може да се случи. Даже е точно обратното, гледат да държат пациентите повече време даже и когато не е необходимо, защото здравната каса има пари и плаща разноските без да се пазари. 

• 2 години по-късно...

Но пък ни е добро образованието или поне беше, така много хора получиха качествени дипломи и заминаха, за да търсят успеха си. Е, някой го постигат, други не. Ето една успешна българка: Галена Великова, която често се връща в България.

• 5 години по-късно...
на 11.09.2008 г. в 23:55, bouzinka написа:

Здравеите, от 14 години живея във франция и нещо почна да ми омръзва. Замислям се да се прибера в бг но това е труден избор. Съмнявам се че бих се адаптирала с неуредиците там, с манталитета на някои, но има доста неща които ме карат да съм оптимистка. Мислите ли че е лесно да се намери добре платена работа в БГ, над 2ооо лева, с френска диплома и опит...Има ли върнали се хора? Какво мислят тези които си живеят в Бг и познават по добре трудовия пазар от нас другите? Не вярвам много на писаниците във вестниците че в БГ има глад за кадри, кадри има заплати няма кой да дава...Нали така или се бъркам? Благодаря ви предварително за отговорите

Първите 2г ще ти е супер и след това по добре си се върни в Франция....преди да си осъзнала какво си направила ;-)

на 17.03.2011 г. в 9:48, janis joplin написа:

Здравейте,живея в чужбина от 6год.Погнусена съм от изказвания от рода на тези на silvestre. Би ли ми казал,защо си мислиш че българите в чужбина не са щастливи?По какво го разбра.Още един въпрос-знаеш ли колко милиони се вкарват в България годишно именно от имигрантите?Знаеш ли колко е трудно да работиш най-долната работа докато се интегрираш?Срам трябва да те хване имате ни като чумави,а не си давате сметка колко много помагаме за икономиката на държавата ни. Аз лично убожавам родината си влюбена съм в нея,но мразя държавата ни.Това е точка.По повод законите-ЕТО ТОВА НИ Е ПРОБЛЕМА НА БЪЛГАРИТЕ.Отказваме да живеем в разрес със закони,дисциплина.Всеки си прави каквото си иска.Никой не се съобразява с никой.Липса абсолютна на човечност от по голямата част на българският народ.Какво да правим?Би ли ми обяснил?Отностнно Испания,че всичко се плащало..............просто ми идва да ти се изсмея в лицето. Че то в България не е ли така-с тази корупция.Един прост пример-знаеш ли колко хора са платили на ЛЕКАРИ за да им се направи операция или да не ги оставят да умрат като кучета.Много е лесно да оплюваш съседската дъщеря и твоята да са я минали целия град.ЗАВИСТ ли е това не знам,но бих искала да имате повече уважение към хората,които се борят,някои търпят унижения и са принудени да живеят дълече от семействата си. мАЙКО МИЛА ТОЗИ ЧОВЕЧЕЦ КАКВИ ГИ ГОВОРИ ЗА БАРСЕЛОНА :baby: Така това всичко което го каза няма ли го в България? Последно искам да кажа.Струва ми се на мене,че е от рода на тези лисици които като не могат да стигнат гроздето казват че е горчиво.Жив и здрав да си.Просто не ти позволяват да си правиш каквото си пожелаеш и не можеш да подкупиш някой за да ти е по лесно и трябва да се потрудиш малко и за това говориш така. Много късмет пожелавам на всички българи зад граница не се отчайвате носете гордо българското име,че ние българите имаме с какво да се гордеем и дано някой от нас да ни прослави,че хората да знаят ,че никога не сме били паразити и сме дали много на света.

Мила , не се коси на държавно назначени паразитчета , които нямат смелост да излезнат от гьола  в който плуват , а са клекнали да ни убеждават колко зле било навън.Колко нещастни били хората.Ама те защото в БГ са примряли  от ''щастие'' бе Силвестърчо , затова над 7млн сме навън. Дори не заслужаваш коментар! Ако не са имигрантските потоци мамин Сульо silvestre няма да има парички дори за интернет и тоалетна хартия да си плати.Все ми е тая , нагледала съм се на лузъри опитващи да ме убедят, чрез патриотично, религиозно фундаменталистки  и чисто неадекватни аргументи  за това че БГ изобщо струва 5 пари. И колко добре би било децата ми да живеят в една циганизирана и ислямизирана кочина в която напоследък мутри вилнеят денонощно и опитват да вкарат с хиляди бусове африкански привкус.Колко са щастливи са хората всички в БГ ,наркотицзи взимат дори  3 годишните деца.И ядат лютеница и баничка с наркотик Хорце .Все повече познати и приятелки срещам изцяло се изнасят заедно с родителите и децата си навън от обречената територия.Там  ще си останат само паразити. .А силвестърчо го призовавам  хвани влака София =Плевен бе леля , веднъж в живота си разгледай какво ти е останало от БГ.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.