Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Кастрацията на животни - за и против

Кастрацията 77 гласували потребители

1. 1. За или против кастрирането на домашните животни сте ?

• За
      46%
      32
    • Против
      44%
      31
    • Не ме интересува
      8%
      6

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

квот щете си говорете - аз съм против. това е напразно осакатяване на домашните любимци ( особенно ако са домашни защото съм виждал доста такива случаи ) има си инжекции за тая работа, въпреки че и те не са много сигурни шот ние веднъж на мойто женско куче повикахме ветеринар да и бие 1 инжекция да не ражда или там както точно е израза и после нз кво и стана и беше мноу умърлушена...( ся си е добре де )

• Отговори 63
  • Прегледи 13,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Не знам какво имате против кастрацията, ама в развитите страни (нещо за което претендираме и ние), всяко куче или котка може да се вземе само от развъдник или приют И КАСТРИРАНО.Изключение правят само

• Ако е самичко в дома ти защо трябва да се кастрира? Смърфче,нея май хем я боли хем я сърби Уж дом й търси-ми дай я Да ама не я дава-щяла да я кастрира Не казва защо И това,че храниш едно

• Точно това ме провокира да пиша.Защо трябва да се трие пост в който се предлагат стандарти (според ЕС) за отглеждане на домашни любимци.Копнея за момента в който всеки който ще иска да има куче от дад

Публикувани изображения

Аз съм за кастрацията - на бездомните кучета.

Все пак в града живеят хора, и място за каквито и да било други животни няма, освен ако не са домашни, разбира се.

Вярно, че малките кученца са много сладички, обаче след 2 години вече не са такива...

А кастрацията е единственият за мен що-годе хуманен начин за намаляване на популацията на кучетата...

• 1 месец по-късно...

"Какво е положението с кастрацията на котките в Аризона?" - питане на Ken в друга тема

Аризона е като повечето райони в САЩ - с недостатъчен процент кастрирани любимци. Това се отразява в големия брой останали в приютите и евтаназирани животни. В района на Феникс/Марикопа (3.8 млн жители) през 2007 са били умъртвени от порядъка на 27000 котки. Делът на кастрираните обаче бавно се увеличава и броят на евтаназиите устойчиво намалява година след година.

Въпросът на Кен е сериозен и може да бъде свързан с положението на нашата котешка популация.

а в БГ кво е положението???

то тука ние знаем всичко за другите ама ...

Тук си го знаем положението, но ми е интересно как е положението във Виетнам. Те дали така с лека ръка ще почнат да похабяват "стоката".

Ами то какво стана, Кастрацията на котките, на кучетата... сега кои са на ред, може би кастрация на папагалите.

Предлагам да започнем с политиците , най-ефикасно и перспективно ще е :P

Котките могат да почакат , поне не вредят на никой ;)

Редактирано от thejoro (преглед на промените)

Ами то какво стана, Кастрацията на котките, на кучетата... сега кои са на ред, може би кастрация на папагалите.

Също в отговор на жоро щангата

Не става въпрос за кастрацията като някаква самоцел. Става въпрос, че некастрираната популация от котки и кучета дава около 50% прираст за всяка година. Напр., всяка една домашна-дворна женска котка ражда два пъти годишно, общо 8-9 котета. А у нас има няколкостотин хиляди такива женски. Само бандитите пречат БГ да стане Бангладеш, само че населен с котки.

Стана вече дума, че прогресът срещу свръхвъзпроизводството на котките в района на Феникс е на средно за Щатите ниво (около 7 нежелани котки годишно на 1000 души).

Същевременно средното ниво на стерилизираност на домашната котешка популация в САЩ е около 90%. Затова сега ми дойде наум, че вероятно такова е и нивото във Феникс.

• 5 месеца по-късно...

Аз гласувах ЗА кастрацията на домашните любимци.Незнам за хората които са против нея :) сигурно са и за кучето им да ражда през 6 месеца или котката им.Сигурно постоянно като ви дойде на кучето си викате ох пак и дойде,пак трябва да я пазя от мъжки кучета,пак ще трябва да чистя след нея.Или пък хората които имат мъжки кучета ги е много страх да не видят разгонена женска,защото тогава кучето им няма да се върне при команда Ела тук.А хората с котки сигурно мрънкат че котката им мяука и не ги оставя да спят.Ако ги кастрирате тези проблеми вече ги няма.Ако домашния ви любимец роди може да получи много болести рисковано е!След като имате малки идва времето когато трябва да ги подарите.Сайтовете са пълни с такива обяви и затове повечето домашни любимци се осиновяват от хора които ги хвърлят и си нямат грам представа за това как се гледа домашен любимец!Сигурно ще си кажете "ама аз ще ги да на отговорни стопани" да ама става една верига без край.Ако домашния ви любимец роди 6 вие ще ги дадете на хора и тяхната котка ще роди още 6 и те ще ги дадът и т.н.Повечето кучета които раждат са смеска с нещо например голдън с хъски и какво се получава после поредното куче на което собствениците ще го заплодят с друго.Аз съм ЗА едно РОДОСЛОВНО куче да ражда защото така се увеличава броя на родословните кучета.Хората които си размножават неродословните кучетата увеличават броя на пумиярите вънка. Хора замислете се и тези които са ПРОТИВ кастрацията ще си смените мнението ;) !

• 3 месеца по-късно...

Разглеждайки обстойно страничните ефекти на хормоналните средства за контролиране на разгонването при кучето и котката, стигнахме до извода, че по-добър избор, е кастрацията. Тя е с най-малки рискове за здравето на животното, страничните є ефекти са минимални и отдавна се е наложила като ранна рутинна процедура във всички страни с добре развита ветеринарна медицина.

Кастрацията е хирургична процедура, която лишава мъжка или женска котка, респективно куче, от възможността за размножаване. При мъжките операцията се състои в отстраняване на тестисите, при женските се отстраняват двата яйчника и матката. Тези операции се правят под обща анестезия. Домашните любимци се кастрират не само за да няма нежелани раждания, а и да се предпазят от някои заболявания. При женските животни това са рак на млечните жлези, гнойно възпаление на матката (пилометрия) и други заболявания на матката. Особено важно е да се кастрират мъжки животни, които са крипторхиди (единият или и двата тестиса се намират в коремната кухина или в инвагиналните канали), тъй като много често задържаният тестис се изражда в ракова тъкан. Всички тези заболявания са сериозни и дори открити навреме и лекувани правилно, излагат на голям риск живота на животното. За да има кастрацията профилактично действие срещу тях, най-добре е женските да се оперират преди първото им разгонване, а мъжките ­ на 7-8 месечна възраст. Статистически е доказано, че кастрираните животни живеят по-дълго.

Има ли странични ефекти? Много рядко при кастрирани женски кучета в по-зряла възраст може да се прояви трудност при задържането на урина (инконтиненция). Този проблем се решава успешно с хормонозаместваща терапия. При някои индивиди се повишава склонността към напълняване, но това се регулира лесно с подходяща диета и режим на движение. Други странични ефекти няма.

Да разгледаме как се отразява кастрацията върху общото поведение на животните и да се спрем на въпросите, които най-много притесняват стопаните и по които има разпространени най-много неверни схващания.

Ефект върху общия темперамент. Много собственици са притеснени, че кастрираният домашен любимец ще загуби своята жизненост. Темпераментът и интелигентността не се повлияват от кастрацията. Напротив, много нежелани качества, следствие на хормоналното влияние, могат да изчезнат след операцията. Вашето животно няма да стане по-малко емоционално или по-малко игриво, нито пък ще ви отбягва.

Ефект върху сексуалното поведение. То обикновено изчезва след кастрацията. Но при животни, които вече са изпитали сексуална активност, някои признаци може да се запазят.

Поведение, което изглежда, че е сексуално мотивирано, може да се предизвиква от други причини. Заскачването, проявено от кастрирани кучета например, е белег на доминиращо поведение. Мастурбацията при мъжки котки и кучета може да се появи след кастрацията. Това се случва при мъжкари, които са имали сексуален живот преди кастрацията.

За болшинството животни кастрацията ефективно елиминира развитието и прогресирането на обсебващото сексуално поведение.

Ефект върху неподходящото уриниране и дефекиране. Кучетата и котките могат да уринират или дефекират на нежелани места във вашия дом, което може да се дължи на: маркиране на територия, поради безпокойство или за да демонстрират сексуална зрялост. Тъй като това поведение е само частично под хормонален контрол, мъжки или женски животни могат да започнат да уринират и дефекират на неподходящи места дори и след кастрацията.

Ефект върху бягствата и скитането. Кастрираното животно е по-малко склонно към бягство от дома и скитане. Кастрираните мъжки кучета и котки маркират по-малки територии извън дома и са по-малко склонни към териториални конфликти със съперници.

Ефект върху телесното тегло. Следете внимателно теглото на животното ви след астрацията. Променете количеството храна, за да предотвратите напълняването. Предложените количества на опаковките на храната за животни са само за общи указания. Контролирайте храненето на вашето животно според неговите физически изисквания и външния му вид. Намаляването на телесното тегло изисква внимателно наблюдение от вашия ветеринарен лекар, особено при силно затлъстели животни. Сбиванията при мъжките с други мъжки значително намаляват.

Интензивността на другите типове агресия, например доминиращата агресия, също много намалява. Когато така наречената раздразнителна агресия при женските е свързана с хормонални дисбаланси, лъжлива бременност или раздразнение, дължащо се на самата разгоненост, тя напълно се елиминира чрез кастрацията. Ако се притеснявате, че кучето няма да пази дома ви след кастрацията, то знайте, че териториалната агресия не се намалява от кастрирането. Ако вашият домашен любимец не е предназначен за развъждане, съветваме ви да го кастрирате, за да предотвратите агресивността, дължаща се на сексуалните хормони.

Въпреки че кастрацията не е единственото лечение за агресивност, много помага да се намали тежестта и прогресирането є и е първата стъпка към разрешаването на проблема “агресивно поведение”. Специфичната диагноза на типа агресивност, проявявана от вашето животно, определяне на ситуациите, които я предизвикват и обучението на животното да се държи различно, остават от съществено значение.

В заключение ­ кастрацията намалява много поведенчески проблеми, както и предпазва животните от редица заболявания.

източник

поводът да пусна темата е операцията на Кучо преди 10 дни

(Диагноза перианална херния, налагаше се и кастрация => връзка - повишено отделяне не тестостерон)

Всичко мина успешно, но оттогава наблюдавам поведенчески промени при моето куче -- стана муден и ленив, по цял ден спи или дъвче едно одеало, нежелание за разходки, повишен апетит (налага се да го контролирам, за да не почне да наддава на тегло)

за агресията към кучета, котки или хора -- той никога не е бил агресивен, така че промени няма. Териториалната агресия си остана.

ако някой има свои наблюдения върху поведението на кастрирани домашни любимци, нека сподели в темата.

поводът да пусна темата е операцията на Кучо преди 10 дни

(Диагноза перианална херния, налагаше се и кастрация => връзка - повишено отделяне не тестостерон)

Всичко мина успешно, но оттогава наблюдавам поведенчески промени при моето куче -- стана муден и ленив, по цял ден спи или дъвче едно одеало, нежелание за разходки, повишен апетит (налага се да го контролирам, за да не почне да наддава на тегло)

за агресията към кучета, котки или хора -- той никога не е бил агресивен, така че промени няма. Териториалната агресия си остана.

ако някой има свои наблюдения върху поведението на кастрирани домашни любимци, нека сподели в темата.

Имам 6 кастрирани котки около мен. Две вкъщи, две при родителите ми и две при свекъра и свекървата. Никоя от тях не си е променила поведението. Моите се хранят с висок клас храна и са по-млади и освен да правят бели, нищо друга не им се върти в главата. На нашите котките раждаха в годината по два пъти в период от 2 години (нормално за животни, които живеят вътре и вън, за съдбата на котенцата хич не ми се и говори), личното ми наблюдение е че те се мъчеха, разгонване - бременност-раждане си е натоварване на организма, който каквото ще да казва. И двете си останаха добри ловджийки, все носят по някое мишле или врабрче да ни се изфукат с лова си, през останалото време се изтягат мързеливо, но пък вече са и старички. Същото положение и при останалите две котки. В заключение ще кажа, че промяна в характера им не съм забелязала.

Предстои ни кастрация на женското ни куче като се затопли времето, предполагам, че и там няма да имаме проблеми.

Сега попадам на тази тема.Гласувах ЗА.Лично ме е хапало домашно куче(въпреки,че стопанина му беше там по това време),отделно и хранени кучета пред блокове и къщи,които нападат буквално който мине оттам,ама официално са ничии...а както дойдат от екоравновесие скачат 6 съседи,никой от които не му стиска обаче да каже,че е негово.

Та тези кучета не са кастрирани,а смятам,че биха били по-малко агресивни ако бъдат кастрирани и пуснати.

Евтаназията също е решение,което подкрепям(+trichocephalus).

• 3 седмици по-късно...

и аз съм хапан от куче, и брат ми също, но все от домашни, против кастрацията съм. какъвто е стопанинът такова е кучето. явно за това с улични съм нямал проблеми - те са страхливи, освен ако не са изгонени домашни кучета. другото ми наблюдение, е че марковите кучета обикновено са зли, но може и това наблюдение да е базирано на бездомните, които обикновено не са породисти и са плахи... само от домашни кучета се е налагало да спасявам кучето си - вз го вдигам и те скачат по мен, уличните не са ме приближавали на 2 метра, камо ли да се подпират се подпират на мен за да ухапят кучето ми като съм го вдигнал... единия път малко остана да ме шият заради един нюфаундленд, който си заби зъбите под ухото ми в опита си да ухапе кучето ми, просто жените дето го разхождаха въобще не успяха да го удържат... пред блока имаме доста кучета - поне 6-7 и никого не са нападнали, доста хора ги хранят, не са се сбивалин ито с моето куче нито с други. обаче има едни ***** дето насъскват кучетата си срещу котките... така че пак повтарям животните не са виновни, стопаните са виновни...

Редактирано от dindi
нецензурни думи (преглед на промените)

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.