Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Замисляте ли се какво ядем?

Featured Replies

Спомням си като въведоха тоя стандарт ''Стара планина'' и само след няколко дена вече хванаха в издънки някои производители.

Аз пък си спомням, след измислянето ( въвеждането ) на тоя стандарт - много фирми изобщЕ не са пускали продукти по него. Но това са производители с утвърдено име и позиции на пазара.

• 3 седмици по-късно...
  • Отговори 1,5k
  • Прегледи 194,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Да ви кажа,на фона на това,че сегашните кебапчета и кюфтета се правят от незнайни ерзаци,химии и какво ли още не,това че едно време са били от истинско месо,трябва да ви успокоява.

• Ти ако знаеш, какви гадости ядеш и с другите "чисти" храни, сигурно ще се побъркаш. Да не говорим, колко месо е било изядено, за да стане възможно написването на библията.

• darkterminal
    darkterminal

...арсен в буркан с кисели краставици!   ...заявил, че щом краставичките миришат на "зъболекарски кабинет", то това е сигурен признак, че в тях има арсен!   ..., че арсена няма миризма и наличие

Защо доматите загубиха вкуса си ?

20150118.rpfwmztnqx.jpg

Доматите в супермаркета изглеждат перфектно. Но радостта изчезва още с първата хапка: вкусът им е като на пластмаса. А преди години ядяхме сочни и дъхави домати.

Защо се промени вкусът на любимия домат?

Група изследователи смятат, че са намерили отговора. Според тях през годините зеленчукопроизводителите са наблягали основно на еднаквото червено оцветяване на доматите – за сметка на вкуса, пише списание "Обекти".Клиентите предпочитат добри на вид зеленчуци, твърдят производителите – но под лъскавата обвивка често се крие направо никакъв вкус. Причината е промяна на ДНК, която води до равномерен червен цвят, но в същото време намалява съдържанието на въглехидрати, т.е. захари, и други вещества в зрелия домат, пише международен екип от учени в сп. „Сайънс“.

Тази случайна мутация на гена SlGLK2 е открита преди около 70 години и оттогава производителите внимават да няма зелени петна по узрелите домати. Става дума не за генно инженерство, а за обикновена селекция на предпочитани сортове. Днес много малко сортове са без тази генетична промяна – предимно тези, които се произвеждат в лични стопанства.

Генът, който „не работи“ в масовото производство, превръща домата в нещо като автомобил, който е слязъл прекалено рано от поточната линия и е без двигател и колела. Белтъкът, който е „стопиран“, за да бъде хубав цветът, отговаря за натрупването на хлорофил и с това за фотосинтезата в плода. По-голямата част от фотосинтезата , при която растенията произвеждат въглехидрати, се случва в листата. Но узряващият домат поема около 20% от тази работа. В мутиралите домати тъкмо този процес е доста под оптималното. Освен захар на тях им липсва и ликопин – полезен пигмент.

Проблемът може да се реши отново със селекция.

actualno.com

Преди време имаше един филм,който гледах,там се казваше,че трябва да купуваме българско,за да може да засилим отглеждането на животни,плодове и зеленчуци.

Мамят ни с лакирани портокали

20150125.lidndmvwpe.jpg

Евтини портокали по около 50 ст. килото заливат пазара.

Плодовете са много различни по цвят и големина, вкарани са в големи бокс палети без претенции за качеството и затова цените им са толкова ниски, разказват търговци, цитирани от "Преса". Те допълват, че според евростандартите тази стока е предназначена за преработка. У нас обаче е пусната за директна консумация. Плодовете най-често влизат от Гърция, но има подозрения, че всъщност идват от Северна Африка. Там ги обират зелени, за да издържат по-дълго време. На наша територия ги складират и затоплят при 28 градуса, за да доузреят.

След това ги наказват с боя, за да станат приблизително еднакви на цвят, сушат ги и ги лакират. Учуден съм, защото подобна практика за доузряване се прилага основно при бананите. Ако получа сигнал къде точно се извършва манипулацията, веднага ще изпратя проверка, каза пред изданието проф. Пламен Моллов. шеф на Българската агенция по безопасност на храните.

actualno.com

Някой специалист може ли да обясни какво означава съдържа алерген ?

:rolleyes:

Със сигурност са трето качество тия портокали и е логично да са боядисани и омазани с парафин. Странното обаче, е че всеки ден правя сок от тях и не ми се оцветяват ръцете и не са мазни на пипане. А съм изстисквал и такива портокали преди време, които буквално ти правят ръцете оранжеви и лепкави, при това не бяха евтини. Плюс това на тия евтините вкусът им е приличен, поне за сок са чудесни.

не съм попадала на такива портокали

затова пък попаднах на кисели краставички с марката МИСОТА

ей тези са

7876919N.jpg

краставичките в момента са на промоция в Търговска верига Фантастико до 28.01. вкл.

на етикета после прочетох пише съдържа алерген - арсена алегрен ли е защото те миришат на арсен

е върнах ги върнаха ми парите но партидата остана нали

да ви е сладко

сигнализирах БАБХ надявам се поне те да си свършат работата

Замисляте ли се какво ядем?

Лично аз се замислям какво не ям... :mad:  Пилешки ролца, омазани в някакъв льо блю-клю-млю сос, крехки ребърца с чаша маврудче, онея турските сладки - "Орхание" ли се казваха - не, че има де да ги намеря, де (един приятел ми донесе от Стамбул)... и разни такива... ехххх, отивам да си правя яйца на очи... но ще продължа да мисля за ребърцата с чаша маврудче до тях :D

Някой специалист може ли да обясни какво означава съдържа алерген ?

Не е ли нещо, което може причини алергия?

Редактирано от Методи Дамянов (преглед на промените)

Не е ли нещо, което може причини алергия?

мда и уикито това казва

Алерген се нарича всяко вещество с антигенни свойства, което има способността да предизвика алергична реакция в даден организъм.

и защо е в храните като съдържание

:(

Те добре, че са го написали. Убеден съм, че има такива и де не са го написали... Ма и аз това се чудя, де, особено, че вече и не ги чета - просто тея е-та са навсякъде. Гледам принципно уж аспартам да няма, ма...

Редактирано от Методи Дамянов (преглед на промените)

Те добре, че са го написали. Убеден съм, че има такива и де не са го написали... Ма и аз това се чудя, де, особено, че вече и не ги чета - просто тея е-та са навсякъде. Гледам принципно уж аспартам да няма, ма...

научих още една нова отрова няма що

а най-куриозното е че на етикета си нарисували и това у десния долен ъгъл

izberetebg_1267813738.jpg

Как защо,защото трябва да останат според така наречения "световен елит" 500 млн. човека в света,което според мен няма как да стане (Господ няма да го допусне)! ;)

Но,въпреки всичко малко,по малко те убиват,било чрез храна,или чрез други неща! ;)

Редактирано от Eternal Life (преглед на промените)

мда и уикито това казва

Алерген се нарича всяко вещество с антигенни свойства, което има способността да предизвика алергична реакция в даден организъм.

По принцип едни от най-силните алергени са мед, мляко, яйца... 

Така че, може да си по-спокойна. Нищо толкова фрапиращо не си прочела. 

По принцип едни от най-силните алергени са мед, мляко, яйца... 

Така че, може да си по-спокойна. Нищо толкова фрапиращо не си прочела. 

добре

те на арсен миришеха тия краставички - ако това е алергена, който имат предвид....

отваряш буркана и все едно си в зъболекарски кабинет

блях

добре

те на арсен миришеха тия краставички - ако това е алергена, който имат предвид....

отваряш буркана и все едно си в зъболекарски кабинет

блях

:lol6: арсенът като "алерген" в буркан с кисели краставички ?! :D

Хайдуче - алергени в маринатата на киселите краставички са копъра и синапа- особено последният е силен алерген за чувствителните към него.Ако алергичен към синапа човек яде марината със синап или пък направи грешката да опита  горчица - има вероятност да развие остра алергична реакция, а деца, които са атопични и предразположени към алергии е възможно да развият алергия в последствие и майките трябва да са внимателни с подобни храни, като дават на децата си.

Отделно, хората с хистаминова непоносимост са алергични към самите кисели храни - като киселото зеле и киселите краставички.Това си е нормално за тези храни и тези хора не трябва да консумират такива неща.

Заради това е предупреждението на етикета.

Колкото до миризмата, която си усетила -не мога да коментирам, тъй като не съм мирисал въпросния буркан и не знам какво има вътре.

Добре си направила със сигнала към БАБХ, но прати ли проба ? Циира ли номера на партидата, магазина от който си го купила, описала ли си всички подробности по случая ? Запази ли си контролна проба от съдържимото ?

Редактирано от Trichocephalus (преглед на промените)

Компромиси със здравето си не бива да правим!

Нека да не оправдаваме,това което ни вреди толкова лесно казвайки : "Е,не си прочела нещо кой знае какво",или "Нищо че има арсен,какво толкова",или пък "Арсен в буркан с краставички (ти луд/луда ли си) :lol6: "!

Нека да мислим адекватно!

Добре е,че haidukpikaso е подала сигнал!

А,тия маринати са много вредни за здравето! ;)

http://www.bb-team.org/articles/3168_hranene-po-balgarski-...-ili-sezonat-na-turshiite

Редактирано от Eternal Life (преглед на промените)

:lol6: арсенът като "алерген" в буркан с кисели краставички ?! :D

Хайдуче - алергени в маринатата на киселите краставички са копъра и синапа- особено последният е силен алерген за чувствителните към него.Ако алергичен към синапа човек яде марината със синап или пък направи грешката да опита  горчица - има вероятност да развие остра алергична реакция, а деца, които са атопични и предразположени към алергии е възможно да развият алергия в последствие и майките трябва да са внимателни с подобни храни, като дават на децата си.

Отделно, хората с хистаминова непоносимост са алергични към самите кисели храни - като киселото зеле и киселите краставички.Това си е нормално за тези храни и тези хора не трябва да консумират такива неща.

Заради това е предупреждението на етикета.

Колкото до миризмата, която си усетила -не мога да коментирам, тъй като не съм мирисал въпросния буркан и не знам какво има вътре.

Добре си направила със сигнала към БАБХ, но прати ли проба ? Циира ли номера на партидата, магазина от който си го купила, описала ли си всички подробности по случая ? Запази ли си контролна проба от съдържимото ?

не се смей де - както виждаш не знам и питам има ли връзка между написаното на етикета и миризмата на арсен

добре разбрах научих нещо ново

пишеше съдържа алерген, синап - в случая синапа отпада защото си беше написан отделно

не е написано с две точки че синапа е въпросния алерген, разбира се че има там някакъв си алерген значи + синап

сигнала към БАБХ съм го подала онлайн днес и имам потвърждение за Приет както и номер ми изпратиха

записала съм номера на партидата, и всичко

и краставичка отделих да за проба то кво да отделям пълни рафтовете с тази партида

писах и че са произведени на ишлеме и в случая вече две фирми отговарят от къде се пръкна тоз арсен

ББП Първомай е произвел въпросните краставички по поръчка на Мисота

не се смей де - както виждаш не знам и питам има ли връзка между написаното на етикета и миризмата на арсен

добре разбрах научих нещо ново

пишеше съдържа алерген, синап - в случая синапа отпада защото си беше написан отделно

не е написано с две точки че синапа е въпросния алерген, разбира се че има там някакъв си алерген значи + синап

Щом така мислиш - няма лошо.

Когато ти отговорят от Агенцията ( а те ще ти отговорят задължително след проверката) ги питай и за алергена - ще ти кажат и сподели резултата с нас, моля .

Наздраве :cheers:

Компромиси със здравето си не бива да правим!

Нека да не оправдаваме,това което ни вреди толкова лесно казвайки : "Е,не си прочела нещо кой знае какво",или "Нищо че има арсен,какво толкова",или пък "Арсен в буркан с краставички (ти луд/луда ли си) :lol6: "!

Нека да мислим адекватно!

Добре е,че haidukpikaso е подала сигнал!

не мога да разбера мисленето на хората

ами не ти харесва - хвърляш го кво толкова станало, повече не купуваш на тая фирма и т.н.

а не

:down: 

аз първо си давам моите пари и срещу тях боклук за кофата не искам

и второ искам да предпазя и други

Щом така мислиш - няма лошо.

Когато ти отговорят от Агенцията ( а те ще ти отговорят задължително след проверката) ги питай и за алергена - ще ти кажат и сподели резултата с нас, моля .

Наздраве :cheers:

надявам се да ми отговорят

и да вземат някакви мерки

ще ви държа в течение разбира се

Пилетата на пазара са 50% вода. БАБХ: Не е опасно 21

Пилешкото месо, което се продава у нас е с 50% вода и увеличено количество сол, твърдят експерти, позовавайки се на проучвания на европейски специализирани лаборатории. Причината е желанието на производителя да увеличи теглото и оттам- цената, която получава за стоката си.Само европейски лаборатории показват точното съдържание на пилетата ни.

Проверка на БНТ показа, че три пилета, закупени от наш магазин, при еднакво печене дават същия резултат – едното от тях е с най-много вода, въпреки че цената е средната.

Според Пламен Моллов, шеф на Агенцията по безопасност на храните, наличието на вода не е опасно за здравето на хората и затова не се отчита от лабораториите ни.

Според него, в българските пилета няма случаи на установени антибиотици, които да застрашават здравето на българите. Моллов посъветва купувачите да не избират месо само по най-ниската цена и да предпочитат утвърдени марки и производители.

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4560737

Пилетата на пазара са 50% вода.

Пак добре :D Ако беше човешко, щеше да е 65%.

Моллов посъветва купувачите да не избират месо само по най-ниската цена и да предпочитат утвърдени марки и производители.

аз евтино пилешко не съм виждала, най-ниската му цена и то кога е на промоция е 7.99 лв килото FF вкус

Ами нали преди време когато скочи рязко цената на пилешкото това беше оправданието. Вече щяло да се следи стриктно да няма вода в пилетата, щели сме да купуваме истинска продукция, да си плащаме само месото.....дрън,дрън. Явно всеки в тази тъй наречена държава си прави каквото си иска и разчита на това, че човешката памет е къса.

Тост-кашкавалът е пълен с пластмаса!

31 January 2015   icon_comment.gif20

Автор Лентата

6504_big.jpg

Още една любима храна се оказа не това, което би трябвало...

Този път е ред на тост-кашкавала.

Все по-често този продукт е използван и в България за сандвичи – вкусен е и е лесен за употреба.  Идеален за бързо хранене.

НО!

Ако прегледате детайлно съставките на „тост кашкавала“ ще откриете колко опасен всъщност е той.

И още нещо... стана ясно, че в него се съдържа повече пластмаса, отколкото кашкавал!

Това се вижда от експеримент, заснет  на видео, който циркулира в Интернет. Ето какво откриват хората, направили експеримента и какво се вижда в самото видео...

Когато тост- кашкавалът се остави на открит пламък, той не се топи, само се опушва, почернява и се „сковава” - нормалната реакция за парче пластмаса.

После се прави същото и с пластмасово пликче – с горелка се запалва плика и резултатът...и при сиренето, и при пластмасата е един и същ!

Не, че имаме против американския начин на хранене, обаче...все пак, няма да е лошо да си спестим пластмасовия кашкавал. Защото, ако при горене парчето сирене се втърдява, какво ли му се случва, когато попадне в стомаха ни?

http://www.lentata.com/page_6504.html

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.