Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Обучение в България

Featured Replies

ааа, така кажи - от страната на хотела :)

• 2 седмици по-късно...
  • Отговори 401
  • Прегледи 100,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Здравейте! След приблизителни две години ще кандадтствам и мислех да се пробвам за медицина или фармация , ако не вляза първото. Обаче отких няколко неща 1)Че ми трябват курсове, и то добри, и по химия и по биология 2)Чух нещо за теми, а нямам представа за какво става дума 3)Също така разбрах, че трябва направо да зазубриш материала 4)Балът за момичета е убийствен-това е чиста дискриминация!!!!!! 5)Горе-долу имам представа за това за какви учебници става дума, но не мога да ис изясня дали имам шанс с курсове от 11клас. Все пак не съм сигурна ,че изобщо съм в състояние да запаметя наизуст 3 учебника по биология и най-малко още толкова по химия:cool: Та питам има ли нещо вярно в това и може ли някой да ми разясни за какво точно става дума и има ли смисъл изобщо да кандидатствам (не си падам по зазубрянето на материал,но е ясно ,че трябва да го знам на вода) Ще съм благодарна за всякаква информация по темата.

• 2 седмици по-късно...

Здравейте някой може ли да ми помогне..12 ти клас сън и искам да кандидатствам туризъм ...мн ще съм ви благодарен някой ако е минал по този път да сподели малко опит да ми обясни как седят нещата...каква е разликата при кандидатстването с англииския и кандидатстването с немски или някои друг език..балове оценки ..коефициенти..всичко което кажете ще ми е от полза ..благодаря ви много :angry:

Здравейте!След по-малко от 2 години ще завърша,а още незнам какво и къде да кандидатствам.Голямата ми мечта е да стана актъор,участвам в училищни и разни други пиеси и ме кефи много,но пък адски много се притеснявам,че се с тази професия едвам едвам се изкарват пари.Всичките ми ръководители в актъорския състав са бедни,личи си от далече,работят по кафета,ходят с кубинки пролет,есен...за тва искам да се посъветвам с хора на горе доло моята възраст...какво да правя.Наистина ли актъор е "бедна" професия?Ако може и да ми дадете някаква друга идея,че повечето ми приятели са решили,пък аз си нямам идея.Добър съм с езиците,даже много на от 15 годишен правя субтитри на филми,и макар,че много малко хора ми вярват е истина,английски говоря много добре,а до завършването ще съм на много високо ниво и с немския.Математиката,химия и георгафия не вървят,но биология и история по ме радват.Мерси.

Според изследване над 90% от завършващите средното си образование желаят да продължат обучението си във ВУЗ. Тук ще споделя няколко полезни линкове за тези, които са решили да продължат обучението си в България.

~ Акредитирани университети - списък с ВУЗ-овете, които са акредитирани от Министерството на образованието

~ Списък с университети - списък с линкове към 47 университета

~ Списък на университети според градовете - можете да проверите кои университети са в града, който сте избрали да следвате

~ Друг списък на университетите (по азбучен ред) - предлага подробна информация за университета - адрес, координати, факултети

~ Още един списък на ВУЗ-ове - има полезни линкове и информация за приема

~ Списък на Университетите според града, в който са разположени

Успех в кандидатстването!

Ако ви попаднат и други полезни линкове - споделете ги!

Напълно си прав! Според всички критерии в Европа, България е най-изоставащата страна в ЕС. Ето сега съм 7-ми клас и според моите все още "млади" виждания уча в едно училище в което има повече деца от ромски произход. Това училище с всеки ден пропада и не знам след години какво може да стане с него. Всяка година постъпват първокласници и 65% от тях са роми. Трябва да се вземат някакви сериозни мерки, това не трябва да продължава. Не проявявам расизъм, но това е истината! Брат ми който е на 6 години учи в по далечно училище където няма разнообразие от други произходи.

така... тази година ще кандидатствам туризъм: все още не съм решила дали ще е в България или в чужбина, но ако е в България се двоумя между СУ и УНСС... има ли някой някакви наблюдения какво се изучава... всмислъл не можах да открия учебния план на УНСС какво точно изучават през семестрите, за да го сравня с този на СУ... понеже съм се насочила да уча хотелски мениджмънт кой от двата универитета би ме подготвил по- добре??? и още един мн. важен въпрос на кой от двата или на двата бакалаварските дипломи се признават в Европа??? Ще съм благодарна, на хора, който учат това да споделят впечатления...или въобще на всякакви мнения... :offtopic_s:

• 2 седмици по-късно...

Тая година съм 7 клас(по-късно съм тръгнал на( даскало :rolleyes: )и си търса добър техникум в софия по готварство с по малки изисквания за математиката. Та ако може да ми препоръшате нещо ще съм ви страшно благодарен(естествено кажете и бала ако може).

Студентка съм 1 година във ТУ гр.Ловеч интересува ме дали е възможно да се прехвърля задочно във друг ТУ със същата специалност и ако е възможно каква е процедурата?

Студентка съм 1 година във ТУ гр.Ловеч интересува ме дали е възможно да се прехвърля задочно във друг ТУ със същата специалност и ако е възможно каква е процедурата?

Мисля , че ТУ нямат 'опция задочно' .. поне за първокурсниците !

Питай в учебния отдел!

• 2 седмици по-късно...

Здравейте!

След приблизителни две години ще кандадтствам и мислех да се пробвам за медицина или фармация , ако не вляза първото.

Обаче отких няколко неща

1)Че ми трябват курсове, и то добри, и по химия и по биология

2)Чух нещо за теми, а нямам представа за какво става дума

3)Също така разбрах, че трябва направо да зазубриш материала

4)Балът за момичета е убийствен-това е чиста дискриминация!!!!!!

5)Горе-долу имам представа за това за какви учебници става дума, но не мога да ис изясня дали имам шанс с курсове от 11клас.

Все пак не съм сигурна ,че изобщо съм в състояние да запаметя наизуст 3 учебника по биология и най-малко още толкова по химия:speak:

Та питам има ли нещо вярно в това и може ли някой да ми разясни за какво точно става дума и има ли смисъл изобщо да кандидатствам (не си падам по зазубрянето на материал,но е ясно ,че трябва да го знам на вода)

Ще съм благодарна за всякаква информация по темата.

1. Да, ще ти трябват курсове, защото родната ни образователна система не е адаптирана в полза на ученика и пропастта между гимназия и университет по отношения на натрупани знания, които се очакват от даден ученик е голяма. Каквото и да решиш да кандидатстваш, преподавателите в гимназията, никога не биха могли да те подготвят достатъчно добре. За съжаление "тук е тъй", дет се вика.

2. Да. По биология специално (за химията не знам, но мисля, че е същото) ти дават един лист с да речем - 32 теми. Тези теми обхващат учебният материал през последните 4 години от гимназията. Така според мен е по-удобно - поне ще знаеш, че една от 32-те теми ще ти се падне със сиггурност. (Даже на времето имаше един образ, дето така влезе Биология - прочете първите 4 теми и тя му се падна 2-рата май).

3.Това е масовата практика. В края на крайщата и в гимназиите ни учат, не да мислим и разсъждаваме, а зубрим. Разбира се, ти можеш да седнеш и да учиш с разбиране, но ако искаш да учиш медицина, знай от сега, че има много терминология, която просто трябва да я научиш/назубриш. Както сме зубрили азбуката в 1-ви клас.

4. Да, И аз винаги съм се възмущавала на тази практика, но видиш ли, тя имала смисъл. Идеята момичетата да са с по-висок бал от момчетата е, че те (момичетата) са много по упорити по отношение на ученето (или зубренето). Могат да ти изядат 3 учебника с терминология, но много им куца практиката.

Преди години биологическия факултет на СУ, решиха за специалност Молекулярна биология да изравнят баловете. И какво стана? 90% само момичета влязоха. Хубаво - теорията без проблем. Но професорите вдигнаха ръце от тях като дойде време за прилагането на тази теория в практиката. И си казаха, че повече такива простотии няма да правят, ами ще си карат по старому.

5. За медицина ти трябва не само интелект, но и упоритост. За фармация - същата работа. За медицина ще ти трябва и здрав стомах и психика - ще дойде трети курс и ще правите дисекция на трупове. Няма само на лабораторни плъхове да ви държат. Ако искаш да запишеш медицина или фармация, само защото се водят за "престижни" и "доходни" бъдещи професии - по-добре недей. Захвани се, само ако наистина искаш и ти е интересно да ги учиш. Макар, че щом от сега си задаваш въпроси, дали ще успееш с материала по химия и биология...добре си помисли.

Съветвам те да си помислиш много добре, какво на теб самата ти е интересно и искаш да учиш, ама наистина искаш. Когато наистина искаш нещо, подготовката покрай него, не би трябвало да те плаши, защото амбицията ти се предполага, че е по-силна от 6 учебника по химия и биология.

AciDBurn, остави....

Щом си задава такива въпроси и се чуди дали ще успее да научи материала от учебниците - нищо няма да излезе от начинанието ....

А колкото до точка 1 не си права.

Въпросите са си само от учебниците взети.

Като проверяваме изпитните работи, гледаме дали е спазена последователността на абзаците в учебниците и дали всички факти са там.

Просто е - сядаш и научаваш всичко почти наизуст и не ти трябват курсове и т.н.

Ако един човек не може да се справи с тази задача - изобщо не му трябва да започва да учи след това, защото няма да успее да премине във втори курс.

AciDBurn, остави....

Щом си задава такива въпроси и се чуди дали ще успее да научи материала от учебниците - нищо няма да излезе от начинанието ....

А колкото до точка 1 не си права.

Въпросите са си само от учебниците взети.

Като проверяваме изпитните работи, гледаме дали е спазена последователността на абзаците в учебниците и дали всички факти са там.

Просто е - сядаш и научаваш всичко почти наизуст и не ти трябват курсове и т.н.

Ако един човек не може да се справи с тази задача - изобщо не му трябва да започва да учи след това, защото няма да успее да премине във втори курс.

Ами не съм много наясно - не съм се готвила аз за медицина ;) Просто повечето ми познати, в момента студенти, ходеха по разни курсове. Но си пада яко учене - и за подготовката, а след това - съвсем.

Гледам на време да ги разубеждавам по отношение на медицината - не си прав, че няма да може да мине 2-ри курс, защото понякога ината е по-силен от незнанието. Ще минат там с 3-ките и 4-ките и ще завършат. И ти мани - и лекари ще станат.

Не знам доколко си наясно, в момента колко капути има дето завършват медицина. Разни полу-идиоти, дето освен патолози да ги направиш, с живи хора да не се занимават, за друго не стават.

И друго нещо - ти най-добре го знаеш. За да станеш лекар, минимума изискване са ти знанията - от там вече идват и чисто човешки качества, които или ги имаш или ги нямаш. В твоята практика съм сигурна, че нон-стоп се сблъскваш с непукизмът и арогантността на лекари. Завършват медицина, карат си практиката и понеже видиш ли, решили, че пари трябва да се вадят от този "занаят" се продават за боклуци като Авис Медика и тем подобни здравни институции, в които са способни в името на парите, един здрав и читав човек в ковчега да го пратят. Нали помниш случая с майка ми? Ей за това иде реч.

Така че, който няма идеалите за лекар, да ходи да учи бизнес администрация. Там поне хора няма да убива.

П.П: Тук не визирам потребителката, а говоря по принцип.

Здравейте! В момента съм 12 клас и преди няколко седмици дойде представител на АУ- Благоевград. Представи ни накратко университета, условията за кандидатстване и т.н. Страшно много се запалих, но честно да си призная, ме плаши начинът, по който ще си плащам семестрите. От догодина, т.е. за студентите, кандидатстващи 2010 както е казано по-долу има няколко пробни изпита SAT a TOEFL мисля, че е само веднъж. Стипендиите ще възлизат на 2 милиона долара, като те са 10 пълни и 16 частични, което ме кара да мисля, че ще е повече от 500 лв. За ученици(като мен) които не могат да покрият таксата спокойно, се предлагат почасови работи в корпуса или летни такива, на принципа work and travel. Хубавото за студентите на АУ е, че кадърните винаги се забелязват. Например Главният директор на БТВ е излязла от там. Университетът има връзки с мега компании, като: Coca Cola, Microsoft, CNN и др. Аз ще кандидатствам и в СУ и В АУ, но ще дам и направя всичко възможно, за да уча в АУ, защото ако искам да ми се признае дипломата и да получавам добри пари за това, за което ще уча 5 години, не мисля, че това ще стане в България! Съжалявам, но мисленето на повечето съвременни български студенти е такова- не сме виновни ние, че в скапаната ни държава не се плаща достойно за трудът ни!

• 1 месец по-късно...

Ако можете да ми намерите тестовете от 2009 и 2008 година които са давани на предварителните изпити и после на редовните ще съм ви много благодарен :) мерси предварително

Ако можете да ми намерите тестовете от 2009 и 2008 година които са давани на предварителните изпити и после на редовните ще съм ви много благодарен :)

мерси предварително

кви тестове брат неможах да те разбера

кви тестове брат неможах да те разбера

Ох трудно ми е да се изразявам правилно :blink:

Тестовете от Кандидат-студентските изпити от 2008 и 2009 година

• 2 седмици по-късно...

Тъй като си обичам комповете :blink: и искам със тях да си изкарвам хляба ,а и не обичам Португалия и искам във България.За което знам че звуча странно...И тъй като сега съм 6 клас и наблегнах на програмиране хтмл ,пхп ,джава (за момента по - елементарното)... и искам да се уча в училище точно за това и знам че има такива във БГ (ама да си призная домързя ме да питам сеньор гугльо) и знам че тука има хора дето са в тез' училища във и около София и се запитвам кой са те?И къде са?Та да си кандидаствам за следващата година... :rolleyes:

• 3 седмици по-късно...

Здравейте На 18 години съм и имам голямо желание да уча за готвач. Проблема е, че не знам къде да стане това. Бихте ли ми помогнали. Попаднах на този сайт само. http://www.eurostandartcenter28.dir.bg/_wm/pbasic/?df=186&dflid=3

Здравей През КСК 2009 бях приета дентална медицина в МУ София и Фармация в МУ Варна. Разполагам с всички конспекти и разработени теми от уроци по органична и неорганична химия . Продавам ги за 200 лева. Ако има интерес [email protected]

Наклонил съм се да кандидаствам с Математика в ТУ Ловеч http://www.tklovech.org/KST.html за СПЕЦИАЛНОСТ " КОМПЮТЪРНИ СИСТЕМИ И ТЕХНОЛОГИИ"

Oбщо взето какво мислите за техническите университети. Добри ли са? Колебая се още между няколко университета.

ТУ-София http://www.tu-sofia.bg/index.html Факултет "компютърни системи и управление"

ТУ-Пловдив http://www.tu-plovdi...se.php?course=2 "компютърни системи и технологий"

Много ли са трудни изпитите по Математика за кандидатстване?

Съответно някой ако е учил в някой от горе посочените ВУЗ-ове да драсне някой друг ред. :P

Не е задължително да сте учили в точно тези университети за да драснете някой ред. А ако има хора, и които са учили точно по-тези специалностни или близки са добре дошли да напишат някое друго редче.

Виждам, че има хора в форум-а, които точно с това се занимават нека споделят. Ще съм им безкрайно благодарен.

С уважение, iordanoff!

Редактирано от iordanoff (преглед на промените)

Еми всеки казва "Абе първите две години е зора - тогава е цедката - после като ги изкараш е по-лесно". Да ама това може да го каже само човек, който вече ги е изкарал. Като цяло докрай има напрежение и притеснения - не е лесно, но като имаш желание се изкарва. И вече като го завършиш и погледнеш назад ще се кажеш "Абе не беше кой знае колко трудно". Това е като казармата - докато си вътре е зор, после остават само хубавите спомени! Успех, специалността е добра, но за съжаление не много доходна, освен ако не си работиш за себе си!

Добре, като дипломиран магистър по КСТ ще ти кажа: 1-во) Влизането в ТУ е лесно, дори тази специалност да е с най-висок бал (като беше по мое време). Забележка: На първо класиране бяха ме приели "Икономика на строителството", май трябваше да го предпочета. 2-ро) Първите две години е мъка, минаваш най-скапаните и безинтересни дисциплини, които са далечни братовчеди на желаната от теб (независимо дали предпочиташ хардуер или софтуер). Забележка: Физиката е голяма мъка. Учиш програмиране на Паскал (като първолаците), а не VB, Java или C++. И убий ме, ако знам защо ни беше философията (хорариум - 45 лекции и 15 упражнения). 3-то) Вярно, с голям зор, но всичко се избутва. Забележка: Бог е бил инженер... и създаде той поправителния изпит, защото хората (създадени по негов образ и подобие) не са безгрешни. 4-то) Помисли отрано за реализацията си на пазара на труда. Препоръчвам ти паралелно да изкараш курсове на Cisco и да вземеш някой друг сертификат. Бъди активен извън рамките на обучението ти по конспект. Забележка: Обърни внимание на организации като AISEC, търси и участвай в стажантски програми (за предпочитане международни).

Редактирано от yvsot (преглед на промените)

перспективна специалност, но са много маймуните на клона и реализацията не е лесна... и ако наистина те влече учи (щото 90% от тези дето я учат после нищо не знаят)

Редактирано от the professor (преглед на промените)

Като цяло влизането не е толкова трудно, но с матура, понеже приемат и матурите са лесни. Изпитите им поен в ТУ-Варна, ТУ-София бяха доста по-сложни от матурата. Примерно като кандидатствах(когато въведоха матурите) имах 6.00 на матурата и 5.40 на изпита в ТУ-Варна, ако не бях ходил на допълнителния изпит, който беше някакъв общ технически нямаше да вляза понеже на първо класиране за КСТ всички бяха с макс бал. В крайна сметка, не уча там, но имам доста съученици които учат(във варненския) и са доста доволни, но е много трудно химии, физики, математики... ужас (аз поне имам само математики) :yanim: Ако си се насочил към технически избери или Софийския или Варненския. Така ми бяха казали, че са най- хубави, не знам защо. В крайна сметка се намъкнах във ФМИ-СУ и съм доволен от повечето неща :lol6: Успех с кандидатстването, надявам се да не сгрешиш със специалността..

Редактирано от Phonomania (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.