Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Основен въпрос на битието : Кое е първото-яйцето или кокошката?

Featured Replies

Като оставим настрана, че това са пълни глупости, нека ти задам един въпрос.

Щом ние сме го научили тези неща от древните хора, те откъде са ги научили?

Нещата които ги имаме сега са ги открили хората които са ги открили. Не някаква древна цивилизация и не са ни ги дали извънземни. Всичко е продукт на човешката жажда за знания и научаване на заобикалящия го свят - с други думи - SCIENCE! И познай какво - IT WORKS! Защото само с точни знания мога да се направят приложения. И всичко което виждаш ежедневно около теб като - дрехи, къща, компютър, легло и т.н. и т.н. са продукти на науката. cool.gif

Ако ми кажеш кое се е появило първо - яйцето или кокошката и аз ще отговоря.

• Автор

В отговор на един питащ по-горе ...

Този въпрос открай време занимава най-светлите умове на философията. Още през V-ти век пр.н.е. египетският мислител Хухтумилопс се провиква: ”Яйца, яйца ми дайте и аз ще го повдигна!” Така той поставя основите на вековния спор – кое е изначалното, кое какво ражда?

Причинно-следствената връзка яйце-кокошка е двойствена. Фигуративно казано причината ражда следствие, което е причина на ново следствие, което е причина.

Древногръцкият философ Хризантем ситуира корелацията по следния начин: ”яйце-кокошка- яйце прим”. Или иначе казано: ”кокошка-яйце-кокошка прим”. Тук знакът прим не означава ново качество, а е по-скоро отличителен белег, който да разграничи последния сегмент на формулата от първия.

Тази формула обаче е прекалено повърхностна, за да е изчерпателна. Достатъчно е да я подложим на елементарна логическа проверка: ”яйце-петел-????”, за да установим нейната несъстоятелност.

По своята същност яйцето може да бъде разглеждано като начален стадий на кокошка. Това дава основание на някои екстравагантни натурфилософи да твърдят, че не може да се говори за понятието ”яйце”.

”Всичко е само кокошки в различните им проявления”, твърдят те.

Последователите на крайния яйцизъм обаче заявяват обратното, основавайки се на неоспоримия житейски факт, че кокошката не е нищо друго освен едно успешно реализирало се яйце.

Ала и двете школи се усмихват гузно, когато ги попиташ за петела. И не дават гаранция, че яйцето няма да излезе запъртък и по този начин да срути всички логически конструкции.

Християнският теизъм категорично залага на първопричинността на яйцето. Неслучайно най-големият християнски празник – Великден се чуства с ритуално боядисани яйца. Но в някои ереси като учението на кокошемилите яйцето е низвергнато и Възкресението се чества с чукане на варени кокошки (небоядисани).

Някои литературоведи търсят проекция на кокошеяйчената дилема в творчеството на автори като Шекспир и Гьоте. Очевидно е, че гениите на перото също са умували върху философския ребус. Дали репликата ”да бъдеш или да не бъдеш” не е въпросът, който яйчният зародиш си задава в черупката, не знаейки какво бъдеще го очаква – на достолепна кокошка или на трагичен омлет? Дали Гьотевият вопъл ”О миг, поспри!” не визира именно момента на снасянето, онзи велик миг, в който яйце и кокошка престават да бъдат онтологично цяло и поемат всеки по своя път?

Модерните философски школи също не успяват да разрешат древния казус. Диалектическият материализъм се опита да внесе известна яснота с теорията за единство на противоположностите. Едва ли обаче някой здравомислещ човек би нарекъл кокошката и яйцето ”противоположности”. Макар че и за тях е характерен прословутият конфликт ”деца-родители”.

Екзистенциализмът хвърли нова светлина върху този дискурс. ”Адът – това са яйцата!”, заяви Сартр. И до днес обаче се спори дали тази сентенция е плод на философските му търсения или е резултат от вродената му алергия към жълтъка.

Доктор Фройд пък откри проявления на либидото. ”Яйцата са подсъзнателен белег на мъжкото начало, а кокошката – на женското”, категоричен е бащата на психоанализата. Последното сигурно е вярно, поне ако съдим по някои от роднините си.

Изводът от всичко казано дотук е, че трябва много да внимавате да не ви пробутат развалени яйца в магазина и да сте винаги нащрек, когато общувате със заканително кудкудякащи кокошки.

из "Една нощ в гробищата", автор Иво Сиромахов

Редактирано от Trichocephalus
2.15 (преглед на промените)

crazyfrog -когато цитираш нещо е необходимо да посочиш източника си - а любопитните разимсли по-горе за яйцето са на Иво Сиромахов, от "Една нощ в гробищата"

2.15 Всяко мнение, предоставено тук, е пуснато доброволно от автора му и всеки има право след това да го копира и разпространява както намери за добре. Ако не е упоменато, че поста съдържа текст, който е обект на авторското право или че ползването му без разрешение е нежелано, то текстът ще бъде третиран според Лиценза за свободна документация на ГНУ. Ако мнението или материалът публикуван от вас не е Ваше дело, задължително трябва да се посочи, че е цитат и да се даде линк към източника (визират се статии, цитати от научни трудове и др. подобни).

p.s.Питал ли си Иво Сиромахов дали можеш да използваш текста му

Редактирано от Trichocephalus (преглед на промените)

....най-важен е Оплодителят-Фертилайзерът! cool.gif

Това е една от малкото пароли на древното масонство достигнали до нас и отговора и е яйцето защото кокошка няма сред символите на масонството от онова време cool.gif

Редактирано от Стоби (преглед на промените)

Това е една от малкото пароли на древното масонство достигнали до нас и отговора и е яйцето защото кокошка няма сред символите на масонството от онова време cool.gif

Точно така.

А и яйцето кокоше ли е изобщо?..

Този спор е за маса , където и най-вероятно е възникнал след солидна алкохолна консумация и замезване с печени кокошки :lol6:

Трябва в Празните приказки , то не ,че тука няма , а най- добре ще е в Кулинар , може някой да се ключи с рецепти

Ма няма първо и второ бе - времето е измислено от болните ни мозъци.

Всичко винаги Е

И всичко онова, което не се побира в нашето всичко, също винаги Е

Та следователно, всички яйцй и кокошки винаги са съществували и нищо не възниква от нещо друго, а това е само наша илюзия.

IN VINO VERITAS!

Наздраве!

Редактирано от неверник (преглед на промените)

• 2 седмици по-късно...

Как кое е първо? Кокошката или яйцето.

Кокошката много ясно !

П.С:Все едно да се пита кой е първи - човека или Бог.Отговор:Бог много яано. (Аналогята е същата)

Кое е първо - рибата или яйцето? Първите животни на планетата (ако можем да наречем рибите животни) не са ли били риби? cool.gif

Както каза Тодор Колев в "Господин за един ден" - Кокошката е първа - кокошка може от всякъде да 'фръкне, а яйцето - не...

Обаче по-правдоподобно ми звучи - яйцето да е първо - нещо от еволюцията на динозаврите (там птеродактили и какви бяха..) :lock:

Да ... Според мен и въпросът и отговорите, които веждам тук (но не много назад по темата, може и да пропускам нещо) показват линейност на мисленето на питащите и отговарящите. В тази линия непременно трябва да има кокошка, преди яйцето, но пък тя откъде ще се вземе... А е възможно и въпросът и неуспешните му отговори да показват, че това, което възприемаме като линеен свят изобщо не е линеен свят. Той си се движи по други закони. Само ние виждаме линейно нещата. По- лошото е, че това, което виждаме, си мислим, че е действителност. Нищо, де! Като се поблъскаме, ще разберев, че не е така. А, пътем може да се сетим за Прокруст и ложето му и да разбарем, че проблемът не е само на Прокруст.

• 6 месеца по-късно...

Яйцето е първо.. Кокошка отвсякъде може да долети :)

• 3 седмици по-късно...

Аз виждам нещата така /нищо обосновано с научни данни, просто как си го представям аз :)/:

Според мен първа е кокошката.

Тъй като потомството на всяко животно е същото животно. Ако кокошките са произлезли от някакъв вид динозавър (мисля четох нещо по въпроса), то това не е станало за една нощ. Имало е някакви етапи с плавно преминаване и обособяване на вида. Т.е. са еволюирали по някакъв начин животните и са се възпроизвели в същия вид животни, които на свой ред са еволюирали...

И ето тук и сега, пишейки, виждам как теорията ми има пропуски.

Всичко е на на генетично ниво. Мислех го така: ако има някаква мутация, то тя ще се случи само в част от потомството на единия индивид, който има заложена тази мутация, т.е. получаваме "изрод", който се озовава в глуха улица без продължаване на рода поради естествения подбор.

Но сега се замислям - ами ако тогава животните са живеели в група и е имало външни фактори, които са въздействали на група яйца от различни индивиди на същия вид? Тогава може да са се появили направо кокошките, т.е. яйцето да е първо.

Сама се обърках... Но все още смятам, че кокошката е първа ;)

...

Много ми хареса идеята за 'всичко Е'

• 2 седмици по-късно...

Според уникалната логика на моя английски съквартирант, който учи философия, яйцето е първо. Защо? Защото (аджеба) ядем яйца за закуска, а пилешко за обяд :eek:

Според уникалната логика на моя английски съквартирант, който учи философия, яйцето е първо. Защо? Защото (аджеба) ядем яйца за закуска, а пилешко за обяд ;)

Можеш да му предадеш много поздрави от мен, и че това може да важи само за английските яйца и кокошки.

Тук, в България пилешко ядем и на закуска, а основно блюдо за обяд са яйца на очи, или омлет и т.н.

Кокошката създава яйцето, така, както Бога е създал материалната вселена от хаоса. Следователно кокошката е първа. Тя сътворява яйцето. Ще попитате, от къде се е взела кокошката, не е ли от яйце? Ами кажете ми от къде се е взел Бога? Следвайки логиката, която се базира на холограмния модел на вселената за мен кокошката е първа.

• 3 месеца по-късно...

Има две вероятности :

Имало е животно, което е било живораждащо, но се е получила аномалия и номородилото е започнало да снася яйца;

При животно, снасящо яйца се е е станала грешка и се е излюпила кокошката.

Редактирано от EGO venit luvo (преглед на промените)

Това е прекалено според и обстоен въпрос, на който няма да бъде намерен правилен отговор. Просто и кокошката и яйцето са зависимо едно от друго. Ако първо се е появила кокошката за да ни роди яйцето, тогава кокошката от какво се е появила? От яйце също, тъй като от яйцата се раждат пилета. А ако първо се е появило яйцето то трябвало да е дошло от някъде. Тоест от кокошката. Така че този въпрос може да се върти и увърта, но не може да се каже кое се е появило по напред, поради простата причина, че и двата екземпляра са зависими един от друг.

Според мен най-логично е че яйцето се е появило първо т.к. е имало динозаври които са снасяли яйца преди появата на кокошката :cool: , а нали учените казват че птиците са наследници на динозаврите, и предполагам чрез мутация накрая се е появила и кокошката :)

Стига бе хора.Какви са тези глупави разсъждения.Като че не сте учили биология.В биологичен смисъл яйца са съществували милиони години преди динозаврите камо ли преди кокошките.Хайверът също е яйца ако не знаете. :D

Виж във философски първо ми кажете какво определяте като яйце и какво като кокошка.

Така че този въпрос може да се върти и увърта, но не може да се каже кое се е появило по напред, поради простата причина, че и двата екземпляра са зависими един от друг.

Точно така е. Закачката е в невъзможността за правилен отговор. Навсякъде, където съм срещал подобни ситуации се оказва че нито едното не е първото.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.